標題: 唯一解決香港困局之法。。。係得兩個。。。 [打印本頁]

作者: 番鼠bb     時間: 2019-9-15 20:14

查實終極既方法只得兩個。。。估計大家都諗到最後係點。。。投票係想睇下呢度咩人士比較多
作者: samesky520     時間: 2019-9-15 20:22

引用:
原帖由 番鼠bb 於 2019-9-15 08:14 PM 發表
查實終極既方法只得兩個。。。估計大家都諗到最後係點。。。投票係想睇下呢度咩人士比較多
最好方法係大家圍爐燒番鼠
作者: mingming0103     時間: 2019-9-15 20:31

引用:
原帖由 samesky520 於 2019-9-15 20:22 發表

最好方法係大家圍爐燒番鼠
仲要燒埋佢下面個BB彈
作者: yc0688     時間: 2019-9-15 20:33

向魔鬼讓步等於自殺。
作者: michaelsh     時間: 2019-9-15 20:38

引用:
原帖由 番鼠bb 於 2019-9-15 08:14 PM 發表
第3⃣️個方法, 政府維持有限度的武力, 管不了的而沒有擴大的情況, 就等社會自然修正。
當然在期間, 政府要對各種不合常理的所謂自由, 早日提出修正, 只有這樣才可能令香港邁前一步, 為未來繁盛打好根基。
作者: yc0688     時間: 2019-9-15 20:53

引用:
原帖由 michaelsh 於 2019-9-15 08:38 PM 發表

第3⃣️個方法, 政府維持有限度的武力, 管不了的而沒有擴大的情況, 就等社會自然修正。
當然在期間, 政府要對各種不合常理的所謂自由, 早日提出修正, 只有這樣才可能令香港邁前一步, 為未來繁盛打好根基。 ...
你以為小孩子玩泥沙呀,那裡有第三種?
作者: sclee1209     時間: 2019-9-15 21:26

9月15日過左中秋,暴徒宣稱死線行動升級冇發生
傳言阿爺中秋前要平亂,又冇發生
似乎林鄭係錄音內容講得冇錯
香港亂香港自己搞掂
搞唔掂關人鬼事
仲有唔到半個月國慶
10月1日大家就可以判斷阿爺態度
國慶日都由得暴徒作亂
表示阿爺要放棄香港
唔再CARE呢個地方死活
環球時報老總講過,真係出到解放軍等同放棄一國兩制
已經到最壞最壞不可收拾地步我諗就係好似喪屍橫行,政府已經冇計可施
掟個核彈一獲熟,然後收工

作者: michaelsh     時間: 2019-9-15 22:29

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-9-15 08:53 PM 發表

你以為小孩子玩泥沙呀,那裡有第三種?
你不知道全香港人都在玩泥沙。

連擁有獨有權力的法院都是在玩泥沙, 在美使館外寫幾個字的青年判四周, 但是參與暴動,攻擊警署的民主自由青年只是社會服務令, 把法律當泥沙在玩。

自由是其他人的約束而給予的, 當這個社會失去了常理, 那時就會什麼人都沒有自由, 每個人都要為自由侵害他人權利而付出代價。

作為香港政府, 林鄭政府必須上訴, 捍衛普通法的法治價值。
作者: Sith-Lord     時間: 2019-9-15 22:30

成立獨立調查委員會
作者: 陳主任     時間: 2019-9-15 23:16

引用:
原帖由 michaelsh 於 2019-9-15 10:29 PM 發表

連擁有獨有權力的法院都是在玩泥沙, 在美使館外寫幾個字的青年判四周, 但是參與暴動,攻擊警署的民主自由青年只是社會服務令, 把法律當泥沙在玩。

自由是其他人的約束而給予的, 當這個社會失去了常理, 那時就會什麼人都沒有自由, 每個人都要為自由侵害他人權利而付出代價。

作為香港政府, 林鄭政府必須上訴, 捍衛普通法的法治價值。 ...
現在香港是顏色革命呀,有組織,有資金,你以為斑曱甴係汚合之衆?
唔怪得政府節節敗退!
作者: NeScAfE_G     時間: 2019-9-15 23:29

引用:
番薯BB 你快D出去支援黑衫啦 香討冇自由架
作者: michaelsh     時間: 2019-9-15 23:47

引用:
原帖由 陳主任 於 2019-9-15 11:16 PM 發表

現在香港是顏色革命呀,有組織,有資金,你以為斑曱甴係汚合之衆?
唔怪得政府節節敗退!
顏色革命? 誇大了小小。
那些想這樣, 不過大部分人並不認同, 不會真革命(革命是要用命換命)。
作者: 天下唯攻     時間: 2019-9-16 01:41

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2019-9-15 10:30 PM 發表
成立獨立調查委員會
無用,最後結果唔合佢地心意,又係再攪過姐,何況係五大訴求,缺一不可,仲講條撚咩!
作者: 9518duedue     時間: 2019-9-16 01:53

頒布緊急法事在必行
作者: 鐵達尼號2005     時間: 2019-9-16 04:46

引用:
原帖由 michaelsh 於 2019-9-15 08:38 PM 發表

當然在期間, 政府要對各種不合常理的所謂自由, 早日提出修正, 只有這樣才可能令香港邁前一步, 為未來繁盛打好根基。 ...
其實暗地裡都可以做野
宜家班暴民最鍾意周圍去外國搵支持

可以順佢地個勢
之前已有好多片關於暴民
一於譯做外語
重點教已有獨立意願
如愛爾蘭,加泰隆尼亞果班
搞示威暴動時點應付警察
用香港暴民名義
鼓勵佢地搞獨立
扮互相支持

到時搞到黃痴瘋之流神僧鬼厭
所有外國國家都唔會歡迎佢地入境
就算外國反對派都唔敢對分裂國家的「香港人」講支持
作者: 平常的人     時間: 2019-9-16 04:54

引用:
原帖由 michaelsh 於 2019-9-15 20:38 發表

你嘅願望係好啊?不過太天真了!
作者: michaelsh     時間: 2019-9-16 08:32

引用:
原帖由 鐵達尼號2005 於 2019-9-16 04:46 AM 發表

其實暗地裡都可以做野

可以順佢地個勢
之前已有好多片關於暴民
一於譯做外語
重點教已有獨立意願
搞示威暴動時點應付警察
用香港暴民名義
鼓勵佢地搞獨立
扮互相支持

就算外國反對派都唔敢對分裂國家的「香港人」講支持 ...
好像不要暗地裡做, 在資訊發達的時代, 明𥚃人家自然會學的。
作者: michaelsh     時間: 2019-9-16 08:34

引用:
原帖由 平常的人 於 2019-9-16 04:54 AM 發表

你嘅願望係好啊?不過太天真了!
唯一解決問題的方案而為未來打下繁榮的基礎。

方法1和2都有很大的後遺症。
作者: Mer哥     時間: 2019-9-16 09:12

我選擇後者,快夾妥冇煩惱
作者: Mer哥     時間: 2019-9-16 09:14

引用:

政府而加用緊,不過你睇下而加有幾大成效?
作者: Mer哥     時間: 2019-9-16 09:16

引用:
原帖由 michaelsh 於 2019-9-15 11:47 PM 發表

顏色革命? 誇大了小小。
那些想這樣, 不過大部分人並不認同, 不會真革命(革命是要用命換命)。
顏色革命12個步驟差不多中哂,詳情再睇睇
作者: 貓男     時間: 2019-9-16 09:40

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2019-9-15 22:30 發表
成立獨立調查委員會
調查黑髮官,黑議員,黑醫護,黑神棍同黑教師。

委員名單別需由國家每個不同嘅省推選以作公正。
作者: michaelsh     時間: 2019-9-16 09:41

引用:
原帖由 Mer哥 於 2019-9-16 09:16 AM 發表

顏色革命12個步驟差不多中哂,詳情再睇睇
開了頭而已, 未有完善一個正常系統的行動。
最大的政府機關,法院, 如何切實地依法審判都未做好, 社會困局如何可以解?!

作者: jiao886     時間: 2019-9-16 09:45

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-9-16 09:45, 208.13 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: starr     時間: 2019-9-16 09:48

引用:
原帖由 sclee1209 於 2019-9-15 09:26 PM 發表
傳言阿爺中秋前要平亂,又冇發生 ...
升級左啦
全城恐襲打小市民
打到你驚、打到你唔敢出聲
作者: 平常的人     時間: 2019-9-16 09:58

引用:
原帖由 michaelsh 於 2019-9-15 22:29 發表

作為香港政府, 林鄭政府必須上訴, 捍衛普通法的法治價值。 ...
發綠唔係綠獅同發官捍衛嘅咩?
作者: michaelsh     時間: 2019-9-16 10:06

引用:
原帖由 平常的人 於 2019-9-16 09:58 AM 發表

發綠唔係綠獅同發官捍衛嘅咩?
法律是所有人捍衛的, 當法律法官不公時, 法官法律屁都不是。
沒有人去尊守法律, 法官更加不是什麼, 所以捍衛法治人人有責。
你看過動亂的社會有偉大的法官嗎?!
作者: 小稀     時間: 2019-9-16 10:08

引用:
原帖由 鐵達尼號2005 於 2019-9-16 04:46 AM 發表

其實暗地裡都可以做野

可以順佢地個勢
之前已有好多片關於暴民
一於譯做外語
重點教已有獨立意願
搞示威暴動時點應付警察
用香港暴民名義
鼓勵佢地搞獨立
扮互相支持

就算外國反對派都唔敢對分裂國家的「香港人」講支持 ...
仲有美國加州, 西班牙巴斯克, 加拿大魁北克,
火燒到佢地個身,
先知痛
作者: 平常的人     時間: 2019-9-16 10:09

引用:
原帖由 sclee1209 於 2019-9-15 21:26 發表
傳言阿爺中秋前要平亂,又冇發生
似乎林鄭係錄音內容講得冇錯
香港亂香港自己搞掂
搞唔掂關人鬼事
仲有唔到半個月國慶
10月1日大家就可以判斷阿爺態度
國慶日都由得暴徒作亂
表示阿爺要放棄香港
唔再CARE呢個地方死活
環球時報老總講過,真係出到解放軍等同放棄一國兩制
已經到最壞最壞不可收拾地步我諗就係好似喪屍橫行,政府已經冇計可 ...
唔哂等到國慶啦,中央已經放棄咗啦,睇下中央電視台新聞聯播啦,香港市民俾暴徒搞到水深火熱,新聞聯播隻字不提,己經清楚話俾香港人知,你地想攬炒啊嘛,你地自己咩炒到夠嘍
作者: 平常的人     時間: 2019-9-16 10:13

你地自己衰好啦冇燒埋佢就得啦!明哲保身,但求無過

作者: sclee1209     時間: 2019-9-16 10:27

引用:
原帖由 平常的人 於 2019-9-16 10:09 AM 發表

唔哂等到國慶啦,中央已經放棄咗啦,睇下中央電視台新聞聯播啦,香港市民俾暴徒搞到水深火熱,新聞聯播隻字不提,己經清楚話俾香港人知,你地想攬炒啊嘛,你地自己咩炒到夠嘍 ...
阿爺而家咪話俾全世界知,中國落實一國兩制最好證明
香港自己人攬炒,點亂都唔插手
咁仲唔係一國兩制?