標題: [本港新聞評論] 經濟差客量跌 銅鑼灣有商場減租3成 地舖叫平8成無人問津 [打印本頁]

作者: *克羅斯*    時間: 2019-9-12 08:39 AM     標題: 經濟差客量跌 銅鑼灣有商場減租3成 地舖叫平8成無人問津

本港遭逢貿易戰及反修例風波夾擊,營商環境轉差,部分旺區出現減租潮。科技園和數碼港昨宣布下月起減租5成,為期半年。銅鑼灣亦成減租「重災區」,有地產代理指,金百利商場減租3成;波斯富街有千呎舖以20萬放租

本港遭逢貿易戰及反修例風波夾擊,營商環境轉差,部分旺區出現減租潮。科技園和數碼港昨宣布下月起減租5成,為期半年。銅鑼灣亦成減租「重災區」,有地產代理指,金百利商場減租3成;波斯富街有千呎舖以20萬放租,較高峰期跌近8成;不少業主願短期「暗減」3至5成租金,以藥房及飲食業為主。

市道不佳,商舖掀起「暗減潮」。美聯工商舖行政總裁黃漢成指,受銀行按揭影響,業主不敢公然減租,但不乏人「私下減少少」,多數為期2至3個月,減幅不會寫入合約。黃指,目前銅鑼灣及尖沙咀為重災區,以藥房和食肆最高危,「不少食肆透露做埋中秋就執笠。」

藥房食肆高危 恐中秋後結業

有地產代理指,金百利商場全場已減租30%,同區商場高層人流激減,老租客促未來半年減租30%至50%,「以藥房和飲食業為主,不少人當日高於市價搶舖,故業主都肯減。」銅鑼灣「吉舖」乏人問津,睇舖客少一半。據記者實地視察,波斯富街有11間「吉舖」,其中1間千呎地舖,前身為藥房和電訊業,租金由高峰期80萬元回落至20萬元,但今年7月仍遭「撻訂」。另銅鑼灣地帶則有百呎精品店租金下調4成,由2.5萬至3萬元,跌至1.4萬至1.7萬元。

本身個租金已經唔合理,一半收入去咗租金到,依家減租咪幾好。同埋好多鋪頭又只做遊客生意,就好似藥房咁,搞到成街都係藥房,依家遊客少咗佢哋咪要執囉。

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2449742/經濟差客量跌 銅鑼灣有商場減租3成 地舖叫平8成無人問津
作者: 中環浪漫的裙    時間: 2019-9-12 08:48 AM

冇遊客嚟香港減5成都冇用
作者: asuran    時間: 2019-9-12 08:53 AM

因果報應
作者: 我都知    時間: 2019-9-12 08:54 AM

政府在市旺時應抽商鋪30%利得稅,d錢分番當地街坊會較得民心
作者: dtw    時間: 2019-9-12 08:58 AM

用最高價來比較?
無容先係重點。
作者: lung_block    時間: 2019-9-12 08:59 AM

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-9-12 08:39 AM 發表

本身個租金已經唔合理,一半收入去咗租金到,依家減租咪幾好。同埋好多鋪頭又只做遊客生意,就好似藥房咁,搞到成街都係藥房,依家遊客少咗佢哋咪要執囉。
https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2445000/2449742/fb_0912_1_201909 ...
台灣有普選,香港冇,香港既人工比台灣高已經唔合理..
遲D減人工唔知樓主係咪都叫好,
台灣畢業生得23K台幣(大約港幣6千多)..
好多公司請人係服務遊客,依家遊客少左咪要抄左佢地囉...
作者: billyfung11    時間: 2019-9-12 08:59 AM

very goood
還我寧靜和平香港
作者: ops1321    時間: 2019-9-12 09:01 AM

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-9-12 08:39 發表

本港遭逢貿易戰及反修例風波夾擊,營商環境轉差,部分旺區出現減租潮。科技園和數碼港昨宣布下月起減租5成,為期半年。銅鑼灣亦成減租「重災區」,有地產代理指,金百利商場減租3成;波斯富街有千呎舖以20萬放租

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2445000/2449742/fb_0912_1_201909 ...
又吹水啦
作者: 樓上消失的手背    時間: 2019-9-12 09:02 AM

SO?

以前大賺嘔返的出來是應該的。
作者: CSK    時間: 2019-9-12 09:04 AM

很多時候香港人的想法好奇怪,經常話租金貴樓價貴,租金樓價其實係反映經濟活動嘅綜合指標,如果一個地方的經濟活動強勁,人人有工開,生意好做,配套措施完善,治安水平高,租金樓價必定高,這是所有大城市的特性。

反之,如果人人冇工開,市民收入每況愈下,生意難做,配套差治安差,租金貴樓自然低,因為根本沒有人會想在這種冇機遇冇將來的地方生活發展。

如果有人叫你移民去烏克蘭,租金低樓價低wo,你願意?
作者: 金魚街公主    時間: 2019-9-12 09:05 AM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2019-9-12 08:59 AM 發表

very goood
還我寧靜和平香港
d大陸人
依家行街都行得舒服d
作者: daniel47877    時間: 2019-9-12 09:19 AM

引用:
原帖由 CSK 於 2019-9-12 09:04 AM 發表

很多時候香港人的想法好奇怪,經常話租金貴樓價貴,租金樓價其實係反映經濟活動嘅綜合指標,如果一個地方的經濟活動強勁,人人有工開,生意好做,配套措施完善,治安水平高,租金樓價必定高,這是所有大城市的特性。

反之,如果人人冇工開,市民收入每況愈下,生意難做,配套差治安差,租金貴樓自然低,因為根本沒有人會想在這種冇機遇冇將來的地方生活發展。

如果有人叫你移民去烏克蘭,租金低樓價低wo,你願意? ...
黃屍曱甴們喜歡,佢地移過去。
作者: xingzuo2    時間: 2019-9-12 09:21 AM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2019-9-12 08:59 AM 發表

very goood
還我寧靜和平香港
你真係傻傻哋,和平到我哋正常香港人星期六日都唔敢出街,出街果D唔係零星遊客就係你班乞衣怪
作者: robin09    時間: 2019-9-12 09:26 AM

引用:
原帖由 我都知 於 2019-9-12 08:54 AM 發表

政府在市旺時應抽商鋪30%利得稅,d錢分番當地街坊會較得民心
香港最根本问题是贫富分化严重,房价是根本中的根本。
地产商豢养的“环保团体”竭力阻止政府动用土地,没法兴建大量房屋,以及有楼人士不想楼价跌,这矛盾很难解决。
这需要强力政府才行,但香港被灌输“小政府,大市场,积极不干预” 已成宗教信仰一般的教条。
是死结。
作者: MySamSam    時間: 2019-9-12 09:30 AM

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2019-9-12 08:39 AM 發表

關咩反修例事!班人要攪港獨!攬炒!!
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-9-12 09:31 AM

根本香港人咩都想要, 呢d logic 先最白痴

又要多生意, 又唔要多人黎

又要物價平, 又要人工高

又要大陸唔好管, 又要大陸幫
作者: 讓球達人    時間: 2019-9-12 09:32 AM

引用:
原帖由 中環浪漫的裙 於 2019-9-12 08:48 AM 發表

x2
作者: pauluschan    時間: 2019-9-12 09:37 AM

遊客水都食左咁多年,想食過世 …
作者: billyfung11    時間: 2019-9-12 09:38 AM

引用:
原帖由 xingzuo2 於 2019-9-12 09:21 AM 發表

你真係傻傻哋,和平到我哋正常香港人星期六日都唔敢出街,出街果D唔係零星遊客就係你班乞衣怪
你班仆街拎綜援有hi消費力咩
作者: billyfung11    時間: 2019-9-12 09:39 AM

引用:
原帖由 金魚街公主 於 2019-9-12 09:05 AM 發表

d大陸人
依家行街都行得舒服d
依家呢d先係假日放鬆行街

作者: jordanbeehk    時間: 2019-9-12 09:40 AM

俾藥房金舖炒到高,根本就只係值呢個價位!
作者: tiffanyhe    時間: 2019-9-12 09:44 AM

其實幾好呀
作者: MR8888    時間: 2019-9-12 09:46 AM

引用:
原帖由 中環浪漫的裙 於 2019-9-12 08:48 AM 發表

作者: 變紋    時間: 2019-9-12 09:49 AM

這只是開始!!
作者: xingzuo2    時間: 2019-9-12 09:49 AM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2019-9-12 09:38 AM 發表

你咪果班綜援乞衣佬,死暴徒
作者: 沙金銳    時間: 2019-9-12 09:52 AM

暴徒會畀香港一個痛定思痛的機會, 會令更多人認識到所謂嘅民主自由並不昰暴徒口中講嘅咁, 冇民生嘅基礎的民主自由只是空話。
作者: hk84    時間: 2019-9-12 09:54 AM

引用:

very goood
還我寧靜和平香港
班黑衣人去到邊 都寸草不生
作者: hk84    時間: 2019-9-12 09:54 AM

引用:

https://resource01-proxy.ulifest ... 42/fb_0912_1_201909 ...
南丫海難,獨立調查委員會用了三年才完成調查報告。今次事件,參與人數之外,沒有十年八載以上是不可能完成獨立調查委員會報告。就是因為時間之長,影響深遠。如果成立獨立調查委員會:
第一,所有被捕人事都不能提告,因為參與非法集結、跟參與暴動,是不同罪行,沒有調查報告,沒有控罪定性,法庭無法判決。
第二,香港每八至九個人就有一個有外國護照。當調查報告出來之前,其實會有預告。到時參與犯罪者可以先離港,當調查報告對他們有利才回港,報告對他們不利就永不回來了。
第三,今次事件,很明顯背後有香港富豪出資。調查報告需要十幾年時間,給了富豪有很多時間將在港的投資慢慢處理好,將資金慢慢撤離香港。
第四,當出來的調查報告富豪他們不滿意,又可以出資再來一次示威暴動,要求重做調查報告……

香港的法律是普通法:
一個女子,嫁了給豪門後,每月洗費83萬。除非女子出軌證據確鑿,否則當她離婚時,法院會按照普通法,要求其丈夫賠償女子每年一百萬+通脹+未來醫療洗費。女子分分鐘可以得到幾億的賠償金。
因為女子結婚時,生活習慣會有 *合理祈望*!
就係因為咁,現在的所謂五大訴求,包括撤回暴動定性及不起訴示威者/暴動者。當政府應承了這個所謂訴求,將來再發生如此的暴動,參與者不論是香港人或者假難民是不能起訴的,因為他們都會有 *合理祈望*權利而不被起訴。
何𩐳詩,她們一家人都有十幾億資產,又有外國護照。如果香港淪陷了,她們會走了。她們當然輸得起!可是,現在參與抗爭者,有外國護照嗎?有幾個億資產嗎?
作者: $navyseals    時間: 2019-9-12 09:57 AM

就算跌9成都係極貴,跌99%才算合理

作者: 我笨笨    時間: 2019-9-12 09:58 AM

真係花無百日紅,賺果陣唔見佢地嘈
作者: 花生之友    時間: 2019-9-12 09:58 AM

咪好囉!條街闊咗,不過無消費力。
作者: $navyseals    時間: 2019-9-12 10:00 AM

加上網購主流,零售業除了日常家品食物,根本冇人會唔買平得多嘅網購
作者: $navyseals    時間: 2019-9-12 10:00 AM

應執鳩晒佢
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-9-12 10:01 AM

慳幾蚊衰到要跳閘

有西錢消費咩
作者: 世界充滿謊言    時間: 2019-9-12 10:02 AM

引用:
原帖由 CSK 於 2019-9-12 09:04 AM 發表

如果有人叫你移民去烏克蘭,租金低樓價低wo,你願意? ...
牽扯到自己利益個陣,麼嘢都係政府錯.
作者: Chelseaaa    時間: 2019-9-12 10:05 AM

引用:
原帖由 金魚街公主 於 2019-9-12 09:05 AM 發表

d大陸人
依家行街都行得舒服d
而家變咗通街都係曱甴仲衰
作者: raywongwork    時間: 2019-9-12 10:06 AM

引用:
原帖由 CSK 於 2019-9-12 09:04 發表

你地兩邊講法都太極端。香港經濟泡沫化。資金泡沫化。樓市泡沫化。既得利益者越富有。貧窮者除了溫飽基本上已缺乏延續後代的條件。這是各個資本主義社會必然會發生的現實。問題是各個政府處理和對待的態度不一樣。
一堆社會的失敗者必然會訴諸短視的方法來設法解決自己的問題謀求出路。。。雖然在很多人包括我在內都看出是條死路。
作者: 水底永恆的流彈    時間: 2019-9-12 10:08 AM

引用:
原帖由 我都知 於 2019-9-12 08:54 AM 發表

那本地人會歡迎大陸客來
作者: 花生之友    時間: 2019-9-12 10:08 AM

引用:
原帖由 $navyseals 於 2019-9-12 10:00 AM 發表

加上網購主流,零售業除了日常加品食物,根本冇人會唔買平得多嘅網購
個個幫襯淘仔,我無估錯好快啲舖頭會變晒順豐站甚至劏房出租。跟住因為收入下降連買淘仔野都開始嫌貴,收入慢慢同大陸一般打工仔越嚟越接近,好多索性搬返大陸住同打工,淨返啲做金融炒買同基本所需行業去到2047,香港正式變成深圳其中一部份。

作者: raywongwork    時間: 2019-9-12 10:11 AM

引用:
原帖由 robin09 於 2019-9-12 09:26 發表

香港最根本问题是贫富分化严重,房价是根本中的根本。
地产商豢养的“环保团体”竭力阻止政府动用土地,没法兴建大量房屋,以及有楼人士不想楼价跌,这矛盾很难解决。
这需要强力政府才行,但香港被灌输“小政府,大市场,积极不干预” 已成宗教信仰一般的教条。
是死结。 ...
所以我已經一早提出加強交通配套。連合港鐵高鐵和各大小高速通道大橋。中央政府補貼將內地樓用半送半賣。私人公寓補貼交通補貼方式。將香港部分活力人口移到大陸。 把社會失敗者成為新的既得利益者。條件是所有安居樂業要用深圳居住證換過來。
不一定要9成人同意。只要3成人接受就成政府堅實的支持力量。
作者: nhfnhe    時間: 2019-9-12 10:14 AM

引用:

之前又話天價租做埋唔夠比業主,而家減到咁平租又話無用。不如送錢好唔好?
根本而家減平租吸引返多元化店舖先係正途,亦不怕做埋唔夠交租,之前毛利5成幾交租你認為好正常?消費者冇俾人剝削嗎?
作者: 駛恁母豬場機掰    時間: 2019-9-12 10:16 AM

引用:

唔搞掂地產霸權就經濟點好都害死全香港
作者: nhfnhe    時間: 2019-9-12 10:18 AM

引用:
原帖由 xingzuo2 於 2019-9-12 09:21 AM 發表

點解唔出街?而家幫趁舖頭又少人又好service?難道你係滋事份子?以前通街遊客水泄不通就真係唔想出街喇
作者: SHATINYAU    時間: 2019-9-12 10:19 AM

抵死
作者: beetle33    時間: 2019-9-12 10:22 AM

引用:

人類確實奇怪,尤以香港人為甚。
demand & supply 的道理不求甚解,No demand 就算你有幾多 supply 又點!
尤記得 80年代的日本一樣是經濟很熱,還記得那時日本的樓價高到要三代人才能供完,現在日本樓價不高吧,然而日本的經濟怎樣呢? 美國的樓價也不高呀,店鋪租金也不高呀,但是經濟又如何呢?失業率又如何?
作者: 不是靚靚    時間: 2019-9-12 10:22 AM

光復香港果然好堅,踢走晒啲賣大陸人野嘅商店
作者: waterman42hk    時間: 2019-9-12 10:24 AM

光服晒啦
作者: shekyung    時間: 2019-9-12 10:25 AM

多得班暴徒、政棍、黑媒、黑教、黑醫護同埋假發人咯
作者: 心中有真善美    時間: 2019-9-12 10:27 AM

引用:

恭喜香港繼續下去!把它變成焦土才有生機,所有樓市跌價五成,香港才有希望!
作者: kingkong_hk    時間: 2019-9-12 10:27 AM

引用:
原帖由 $navyseals 於 12-9-2019 09:57 發表

就算跌9成都係極貴,跌99%才算合理
跌99%租唔等於1定要平比你, 人工都要錢, 人流少成本自然高, 你睇公屋非領展場茶仔就知, 租係平但唔夠客, 分分鐘貴過領展場
作者: 今生前世憂郁多    時間: 2019-9-12 10:27 AM

作者: xingzuo2    時間: 2019-9-12 10:29 AM

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2019-9-12 10:18 AM 發表

點解唔出街?而家幫趁舖頭又少人又好service?難道你係滋事份子?以前通街遊客水泄不通就真係唔想出街喇
睇清我乜意思先回復啦,你思想就真係有D分化
作者: DavidYueng    時間: 2019-9-12 10:29 AM

甘亂,遊客都怕上來
作者: tttt123456    時間: 2019-9-12 10:29 AM

抵撚死
作者: alvin2712    時間: 2019-9-12 10:30 AM

大陸人邊有骨氣架 好快又咪死過黎踩沉香港  日本若果開放自由行都踩沉佢呀。
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-9-12 10:34 AM

黑衣暴徒破壞社會安寧,搵鬼去shopping咩
作者: 倒錢落海...    時間: 2019-9-12 10:36 AM

業主擺明劏租戶搵9笨7,真係當人傻嘅咩!
作者: nhfnhe    時間: 2019-9-12 10:36 AM

引用:
原帖由 xingzuo2 於 2019-9-12 10:29 AM 發表

睇清我乜意思先回復啦,你思想就真係有D分化
我覺得我哋係香港人,行得正企得正,即使唔認同佢哋嘅理念,都唔需要一刀切避開佢哋,你要知道佢哋唔係呢兩個月先'變'出來㗎。大家都係香港人有乜好怕?
作者: 星臣    時間: 2019-9-12 10:36 AM

引用:

其好多藥房係內地人開,有好多黑工,入境處應該查下
作者: 森岡隆三    時間: 2019-9-12 10:37 AM

甘貴都租!抵9死
作者: 宇宙熱情的隊長    時間: 2019-9-12 10:37 AM

作者: 香港雞蟲    時間: 2019-9-12 10:38 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-9-12 08:59 AM 發表

好多公司請人係服務遊客,依家遊客少左咪要抄左佢地囉... ...
台灣有普選??篩選??
作者: sam_view    時間: 2019-9-12 10:42 AM

冇人租,冇客,冇人讀書咪全部改做公屋,尤其是大學咁大塊地,浪費土地,浪費資源,唔使周圍搵地,反工冇人想讀書,政府宣佈立即殺校,即時解決居住問題

作者: 霎時衝動    時間: 2019-9-12 10:46 AM

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2019-9-12 10:18 AM 發表

暴徒到處縱火,又影響交通,點出呀⋯⋯
作者: 霎時衝動    時間: 2019-9-12 10:48 AM

引用:
原帖由 不是靚靚 於 2019-9-12 10:22 AM 發表

光復香港果然好堅,踢走晒啲賣大陸人野嘅商店
到大量港人失業既時候仲堅,一環扣一環,香港下年就開始經濟衰退
作者: 十二子    時間: 2019-9-12 10:50 AM

個個網購啦,益9收租佬?買斤朱肉100蚊,租金佔$80,吸血鬼🧛‍♀️。窮西朱肉都食唔起。
作者: lyk898    時間: 2019-9-12 10:51 AM

香討好多人失業
作者: leslielo    時間: 2019-9-12 10:58 AM

引用:

租金合唔合理,唔係睇租金,係睇生意及前景。

無生意嘅話1蚊租比你都冇用,個個月生意賺百幾萬比幾十萬租金又有什麼問題。

而家市道差,無生意業主減租都冇用
作者: EternalTHAI    時間: 2019-9-12 10:59 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-9-12 09:31 AM 發表

根本香港人咩都想要, 呢d logic 先最白痴

又要多生意, 又唔要多人黎

又要物價平, 又要人工高

又要大陸唔好管, 又要大陸幫
仲有大大聲鬧人黑警,轉頭有事就報警😁
作者: 不是靚靚    時間: 2019-9-12 11:02 AM

引用:
原帖由 霎時衝動 於 2019-9-12 10:48 AM 發表

到大量港人失業既時候仲堅,一環扣一環,香港下年就開始經濟衰退
其實佢地唔攪都開始衰退緊,依家只係急速加快
作者: jbkk18    時間: 2019-9-12 11:04 AM

租平等於市不好,人工自然低!
臺北消費低,但當地人工平!
作者: Beyond2014    時間: 2019-9-12 11:12 AM

建議各大商會可先炒黃絲員工,因為佢哋支持攬抄,其實已經有唒心理準備。
作者: ZH-BOY    時間: 2019-9-12 11:16 AM

引用:
原帖由 EternalTHAI 於 2019-9-12 10:59 AM 發表

仲有大大聲鬧人黑警,轉頭有事就報警😁
黑警同警察係兩批唔同嘅警察!即係男屍同皇師易都係唔同。邊面好壞天會知道!
作者: 羅雲熙    時間: 2019-9-12 11:22 AM

作者: apple_pie    時間: 2019-9-12 11:29 AM

引用:

very goood
還我寧靜和平香港
真的嗎?現在社會充滿躁動不安。
作者: 炎夏關冷氣    時間: 2019-9-12 11:30 AM

引用:
原帖由 billyfung11 於 2019-9-12 09:38 AM 發表

無錢唔消費唔緊要,唔好去地鐵跳閘搭霸王車就得了
作者: billyfung11    時間: 2019-9-12 11:30 AM

引用:
原帖由 apple_pie 於 2019-9-12 11:29 AM 發表

真的嗎?現在社會充滿躁動不安。
班仆街又露j又持刀

作者: 半夜野生的浴缸    時間: 2019-9-12 11:31 AM

香港店舖的租金炒到太高,
已經有好多年了,
大業主賺到肚滿腸肥。

物極必反,租金大跌是好應該的。
作者: 車站雀躍的神童    時間: 2019-9-12 11:32 AM

引用:

very goood
還我寧靜和平香港
要寧靜和平就叫你班曱甴5好破壞香港先
作者: Tsundis    時間: 2019-9-12 11:34 AM

根本香港租金本身貴到痴線,長遠下調租金,物價回落,大眾市民都冇咁燥底。無理由為左交租,香港迫爆都仲要希望多d 遊客,跟手什麼都貴,香港一般市民有什麼得益?現在坐車book 枱都容易左,應該是減租而不是由朝到晚希望多d 大陸自由行。
作者: 車站雀躍的神童    時間: 2019-9-12 11:35 AM

引用:

d大陸人
依家行街都行得舒服d
通街曱甴污糟邋遢細菌病毒週圍飛搵你去行
作者: 食死貓的肉肉    時間: 2019-9-12 11:35 AM

貧窮面前人人平等,呢d係咪香港人需要嘅生活囉
作者: Gangpolice    時間: 2019-9-12 11:36 AM

正 d野平d
作者: 香煎小羊羊    時間: 2019-9-12 11:38 AM

引用:

very goood
還我寧靜和平香港
而家連最簡單搭地鐵行商場都除時會打交或比人打咁都叫和平,原來你對和平既定義係咁樣,伊拉克阿富汗果d地方最適合你居住
作者: billyfung11    時間: 2019-9-12 11:39 AM

引用:
原帖由 香煎小羊羊 於 2019-9-12 11:38 AM 發表

而家連最簡單搭地鐵行商場都除時會打交或比人打咁都叫和平,原來你對和平既定義係咁樣,伊拉克阿富汗果d地方最適合你居住
黑警當道
無計, 政府唔做野
作者: terry_1911    時間: 2019-9-12 11:41 AM

好快炒人,失業潮到,重唔多謝一班曱甴?
作者: 長城粟米    時間: 2019-9-12 11:50 AM

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2019-9-12 10:27 AM 發表

恭喜香港繼續下去!把它變成焦土才有生機,所有樓市跌價五成,香港才有希望!
跌5成又點? 有工開咩?
作者: 前往可愛的菠菜    時間: 2019-9-12 11:53 AM

🤔我都係講果句...香港有旅遊業嗎?我只知有購物團...吃喝玩樂都是選中國3天遊吧!香港所謂的旅遊就是購物,到底有甚麼名勝景點值得人來?有冇古文明建築、有冇博物館、有冇大自然景點、有冇大形表演?
作者: holdmybrother54    時間: 2019-9-12 11:53 AM

又睇吓點? 香港本來就經濟結構性K型,本身無output, 連造紙都要靠外來輸入。更何況無遊客!
作者: icborn    時間: 2019-9-12 11:53 AM

減咁多80減到20仲未有人租?
作者: sabian    時間: 2019-9-12 11:54 AM

會唔會係之前個基數太高😂
作者: nhfnhe    時間: 2019-9-12 11:59 AM

引用:
原帖由 leslielo 於 2019-9-12 10:58 AM 發表

租金合唔合理,唔係睇租金,係睇生意及前景。

無生意嘅話1蚊租比你都冇用,個個月生意賺百幾萬比幾十萬租金又有什麼問題。

而家市道差,無生意業主減租都冇用 ...
但係租金平有利後生仔創業。就算好好生意天價租金年青人一樣入唔到場。不見早年天價舖都係知名大連鎖租用,同小店舖無關
作者: JT709394    時間: 2019-9-12 11:59 AM

美國睇邊個州啦. 而家我哋三藩市呢度贵到冇人有. 百五萬一間屋係好普通. 年收入十一萬美金以下算喺低收入穷人....屋租又係超贵. 千五美金一個月訓客廳😂😂 
作者: healchu    時間: 2019-9-12 12:07 PM

引用:

very goood
還我寧靜和平香港
遲啲唔單止和平,連人都唔會有, 得番你班曱甴躝嚟躝去
作者: 香港地盤佬    時間: 2019-9-12 12:11 PM

引用:

食放題通常都去旺角果間,自佢地暴動開始,一次都冇再去過旺角,依家轉左場,個個星期經深圳去海岸城同萬象城消費
作者: norman0812    時間: 2019-9-12 12:12 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-9-12 08:59 AM 發表

好多公司請人係服務遊客,依家遊客少左咪要抄左佢地囉... ...
台灣大學畢業生平均已經有28-29K。23K是一般人既基本工資,類似香港嘅最低工資。
作者: 客家大老    時間: 2019-9-12 12:12 PM

引用:

圖片附件: 1568261576440.jpg (2019-9-12 12:12 PM, 249.96 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 積奇士    時間: 2019-9-12 12:15 PM

貪得無厭~底九死
作者: 宇宙熱情的隊長    時間: 2019-9-12 12:15 PM

作者: lung_block    時間: 2019-9-12 12:22 PM

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-9-12 12:12 PM 發表

台灣大學畢業生平均已經有28-29K。23K是一般人既基本工資,類似香港嘅最低工資。
2017年剛達27K,史上最高...

https://www.hk01.com/財經快訊/194514/台灣新鮮人起薪27k史上新高-兌換港幣即是

台灣早年被批評社會新鮮人起薪太低,以致消費力弱。勞務部發表最新統計,2017年新鮮人平均起薪為27,055元(新台幣.下同),是連續8年上升,更創下史上新高。