標題: [本港新聞評論] 【修例風波】無後悔衝擊立會 流亡台灣青年內疚:我走咗但留港嘅人要承受後果 [打印本頁]

作者: 7676    時間: 2019-9-11 02:24 PM     標題: 【修例風波】無後悔衝擊立會 流亡台灣青年內疚:我走咗但留港嘅人要承受後果

《新聞刺針》截圖
反修例運動至今已持續3個月,7月1日有部分示威者闖入立法會大肆破壞,事後有多名參與者潛逃台灣,尋求政治庇護。有線電視節目《新聞刺針》到訪問了其中一位流亡台灣的青年,他對前途感到迷惘,但並沒有對當日衝擊立法會感到後悔。

20多歲的Johnny(化名)是大學生,當日參與闖入立法會及進入會議廳,他憶述決定離開香港時思緒混亂,未想到決定有多重大,當刻只想避一避,沒想過無法返回香港。他指離開香港時,自己忍不住哭,忍受不住那一種的離別,他又指因家人年事已高,擔心他們若有事,自己卻不能陪伴他們,感到擔憂和內疚。

他續稱自己在修例運動中用盡積蓄,來台灣時戶口只剩下40多元,問家人朋友借錢應急,現時只能「慳得就慳」。他坦言自己獨自在台「人生路不熟」,「孤伶伶自己一個人」,感覺與香港的人斷了聯絡。

不過Johnny仍然心繫香港,每次示威都會看着網上直播,他稱當日看到7月21日的元朗白衣人襲擊市民的新聞時,不禁憤怒得痛哭,「嗰刻好想衝返香港」。不過他想到動用了很多人的力量才流亡到台灣,質疑回港是否是不負責任。

他又提到7.1當時想將武力升級,但被很多人阻止,他又形容最驚訝的是,港人對武力的接受程度上升如此快。

Johnny續指感到遺憾,但不會後悔當日衝擊立法會的決定,但唯一改變的是不會離港,因這個決定無法回頭。同時他又為自己逃離香港感內疚,「我哋一齊入咗去,但我走咗逃避咗,其他人留港卻要承受嗰後果」。對於前路,他感到迷惘,表示非常希望回港,「好想好想返去(香港),始終嗰度係屋企。」

《新聞刺針》截圖

流亡台灣青年內疚:我走咗但留港嘅人要承受後果,
講到明一明俾人利用左走到佬,
留港嘅人就要做炮頭卒做炮灰.

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1088936/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E9%A6%99%E6%B8%AF-%E4%BF%AE%E4%BE%8B%E9%A2%A8%E6%B3%A2-%E7%84%A1%E5%BE%8C%E6%82%94%E8%A1%9D%E6%93%8A%E7%AB%8B%E6%9C%83-%E6%B5%81%E4%BA%A1%E5%8F%B0%E7%81%A3%E9%9D%92%E5%B9%B4%E5%85%A7%E7%96%9A-%E6%88%91%E8%B5%B0%E5%92%97%E4%BD%86%E7%95%99%E6%B8%AF%E5%98%85%E4%BA%BA%E8%A6%81%E6%89%BF%E5%8F%97%E5%BE%8C%E6%9E%9C

作者: ac12    時間: 2019-9-11 03:08 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: rinducinta    時間: 2019-9-11 03:26 PM

引用:
原帖由 7676 於 2019-9-11 02:24 PM 發表

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20190911/_2019091114091566806.jpg  《新聞刺針》截圖
反修例運動至今已持續3個月,7月1日有部分示威者闖入立法會大肆破壞,事後有多名參與者潛逃台灣,尋求政治庇護。有線電視節目《新聞刺針》到訪問了其中一位流亡台灣的青年,他對前途感到迷惘,但並沒有對當日 ...
走左就吾好返嚟啦。台灣都好多自由西,不過冇錢就....但勝在茶葉蛋多蕉又平
作者: manho2007    時間: 2019-9-11 03:26 PM

佢係因為人地有錢收個d仲係香港,佢冇錢收仲要着草而感到自己有幾,on9啫
作者: 池早玉久里    時間: 2019-9-11 03:34 PM

引用:
原帖由 manho2007 於 2019-9-11 03:26 PM 發表

佢係因為人地有錢收個d仲係香港,佢冇錢收仲要着草而感到自己有幾,on9啫

作者: MarkIV    時間: 2019-9-11 03:36 PM

引用:
原帖由 7676 於 2019-9-11 02:24 PM 發表

Fuck you asshole!  Never come back to Hong Kong!  We don't need you!

《新聞刺針》截圖
反修例運動至今已持續3個月,7月1日有部分示威者闖入立法會大肆破壞,事後有多名參與者潛逃台灣,尋求政治庇護。有線電視節目《新聞刺針》到訪問了其中一位流亡台灣的青年,他對前途感到迷惘,但並沒有對當日 ...

作者: gakoduck    時間: 2019-9-11 03:37 PM

條路自己揀,仆街唔好喊
作者: 7676    時間: 2019-9-11 03:37 PM

引用:
原帖由 rinducinta 於 2019-9-11 03:26 PM 發表

走左就吾好返嚟啦。台灣都好多自由西,不過冇錢就....但勝在茶葉蛋多蕉又平
西施檳榔傾吓計都可以揸波嫁
作者: onnam    時間: 2019-9-11 03:38 PM

走左就唔好返黎,睇下去邊度有得做難民啦。
作者: SiuAlvin    時間: 2019-9-11 03:38 PM

人都着咗草咯,梗係無悔啦。
試下返來受審,而又被黄官格外開恩重判,睇下又後唔後悔?
作者: 肥輝仔    時間: 2019-9-11 03:39 PM

醒目的,道係叫人衝,自己就飛去尾國讀書!而家要流亡去台灣的,都係傻瓜!
作者: Sprewall    時間: 2019-9-11 03:41 PM

放心,蔡蔡子支持你永久留係民主台灣做難民,千祈唔好返香港俾邪惡港共政權迫害!
作者: lrr174    時間: 2019-9-11 03:42 PM

去到台灣有乜唔滿意 ...... 搵捷運呀 !! (好熟手啦應該)
作者: siutatbo    時間: 2019-9-11 03:42 PM

引用:
原帖由 7676 於 2019-9-11 03:37 PM 發表

無錢畀,睇吓乜後果!
作者: 必佬    時間: 2019-9-11 03:43 PM

引用:

http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20190911/_2019091114091566806.jpg  《新聞刺針》截圖
香港少隻曱甴係好事,千祈唔好返來呀
作者: nashwan    時間: 2019-9-11 03:44 PM

小心台灣利用完就趕番你番香港
作者: kennyice    時間: 2019-9-11 03:44 PM

引用:

《新聞刺針》截圖
搵泛民或豆花詩既基金比錢.
作者: ak763    時間: 2019-9-11 03:46 PM

無錢冇有怕,有通芯菜食。
作者: rinducinta    時間: 2019-9-11 03:46 PM

引用:
原帖由 7676 於 2019-9-11 03:37 PM 發表

都要俾錢買架,如果吾係俾台灣黑社會打重咁過俾香港警察打😁
作者: 2013gundam    時間: 2019-9-11 03:46 PM

所羅門的審判
誰是愛香港
誰是假情意
作者: SpecialI    時間: 2019-9-11 03:46 PM

引用:
原帖由 nashwan 於 2019-9-11 03:44 PM 發表

小心台灣利用完就趕番你番香港
到時台灣要送中😂
作者: D1SC    時間: 2019-9-11 03:47 PM

引用:

死曱甴扮咩、全部死不足惜、生就累人、死就累街坊、非曱甴莫屬
作者: mancheonghoho    時間: 2019-9-11 03:48 PM

內疚可回港自首,或自殺!
作者: 貓男    時間: 2019-9-11 03:49 PM

菜菜子一日未落台,佢一日都未洗擔心。
菜菜子一落台嘅話,台灣第一時間遣反,
到時就陳同佳了。
作者: discuss-5    時間: 2019-9-11 03:50 PM

請不要再見
作者: scorertop    時間: 2019-9-11 03:50 PM

梗係要你走啦,萬一玩篤灰咪敝
作者: 出入笨拙的膠袋    時間: 2019-9-11 03:51 PM

引用:

入台灣政黨,有實力一定會升官發財的,不要想著回港,沒有出路的
作者: mchan12    時間: 2019-9-11 03:51 PM

引用:

千期唔好番嚟,嗰度咁好,番嚟托呀!
作者: 大王來巡山    時間: 2019-9-11 03:53 PM

自作孽
作者: smallcannon2002    時間: 2019-9-11 03:54 PM

成日話香港唔好, 咪唔好返嚟囉, 唔好望返轉頭, 唔係正衰仔。
作者: Blippi    時間: 2019-9-11 03:54 PM

可以食鳳梨酥
作者: pato    時間: 2019-9-11 03:54 PM

好快大陸解放台灣
作者: 7676    時間: 2019-9-11 03:54 PM

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-9-11 03:42 PM 發表

無錢畀,睇吓乜後果!
揸車買幾蚊香口膠攞黎車窗果陣申手出去攞同揸波,你啱啱游水落黎未見過嗎?
作者: 奧林巴斯    時間: 2019-9-11 03:54 PM

引用:
原帖由 rinducinta 於 2019-9-11 15:26 發表

台灣人比較喜歡食水煮蕉皮,留返香蕉肉比佢食
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-9-11 03:55 PM

朱自清...........背影
作者: simonfdf    時間: 2019-9-11 03:56 PM

支持黑衣人出走台灣
作者: mingpanhk    時間: 2019-9-11 03:56 PM

醒目仔黎 唔使錢移民台灣
得閒又可以去美國散下心
人生勝利組
作者: newmover2004    時間: 2019-9-11 03:58 PM

沒人會捐錢他們,自力更生吧。至於他們父母,算吧,你們走佬早就預咗
作者: panda8881    時間: 2019-9-11 03:58 PM

食屎狗 走佬去台灣
作者: 蔡你拂    時間: 2019-9-11 03:58 PM

唔好返嚟啦
作者: 7676    時間: 2019-9-11 03:58 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-9-11 03:55 PM 發表

朱自清...........背影
傻豬呀~係菜菜子黎幫曱甴打氣順便替自己j票.
作者: yeungph    時間: 2019-9-11 03:58 PM

大學生,都唔細啦。做咩事都應該自已承擔後果。衝擊立會,逃亡台灣.....都係。
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-9-11 03:58 PM

著草變左流亡
作者: chanrky2144    時間: 2019-9-11 03:59 PM

on L 99, 做咗傻仔,咁就一世!
作者: yellowpapershit    時間: 2019-9-11 03:59 PM

豬閪一名,香港特別多豬閪,人地講,豬閪沖
作者: 冇野呀    時間: 2019-9-11 04:00 PM

你就好啦
籌棋去台灣
而家就扮慘
佩服而家既老師教學生既態度
作者: Aurora1    時間: 2019-9-11 04:00 PM

宣傳技兩,呆灣最清楚騙局運作
作者: ericfiona    時間: 2019-9-11 04:00 PM

please dun come back
作者: 界外    時間: 2019-9-11 04:01 PM

引用:

唔使內疚,即刻回香港受罰就得。
作者: 犯民愛籌款    時間: 2019-9-11 04:01 PM

見到佢地仆街個心特別高興!
作者: 雪~~    時間: 2019-9-11 04:01 PM

乜衝擊時無諗到家人年時已高咩?走了後才擔憂家人年時已高?
作者: desert    時間: 2019-9-11 04:02 PM

在台灣好好生活, 不用回來, 香港不需要你.
作者: 性不Gill    時間: 2019-9-11 04:02 PM

注定一生流命海外,有家歸不得
過多三五年,政治氣候一變,唔會有人再理呢班流亡義士,到時佢地裡外不是人

心涼都要講句,抵撚死
作者: 一年好運(2)    時間: 2019-9-11 04:03 PM

一路走好!唔怪得街上有咁多陰司紙,原來比佢用,祝你地府與你親戚朋友相見
作者: 車站泛黃的神童    時間: 2019-9-11 04:03 PM

抵死
作者: 7676    時間: 2019-9-11 04:03 PM

炸左立法會可以計流亡咁趣緻
作者: hkgoingup    時間: 2019-9-11 04:03 PM

又話勇武, 又話預左犧性..  個個都話革命死都唔怕, 被人打即刻喊, 曱甴咁四散, 驚到走埋佬..
作者: tk758    時間: 2019-9-11 04:04 PM

記住唔好返黎
作者: 天使晴    時間: 2019-9-11 04:04 PM

無悔咪繼續流亡囉,出嚟無病呻吟做咩啫🤭
作者: Freely    時間: 2019-9-11 04:05 PM

on9...... 咁就玩完........
作者: 奧林巴斯    時間: 2019-9-11 04:05 PM

沒有留返個美國學位包埋飛機送過去讀書嗎﹖
作者: Deacons    時間: 2019-9-11 04:05 PM

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2019-9-11 03:38 PM 發表

人都着咗草咯,梗係無悔啦。
試下返來受審,而又被黄官格外開恩重判,睇下又後唔後悔?
單係棄保潛逃一罪,就算九官點放生都冇得緩刑或判服務令 ,起碼坐兩年吧!
作者: 抽後算帳    時間: 2019-9-11 04:05 PM

既然唔後悔 ,何必內疚。
作者: simonking803    時間: 2019-9-11 04:05 PM

https://www.youtube.com/watch?v=3vDKwQeczHI
https://www.youtube.com/watch?v=d5S4ZLiL9mk

作者: silly168    時間: 2019-9-11 04:05 PM

作者: 7676    時間: 2019-9-11 04:06 PM

引用:
原帖由 界外 於 2019-9-11 04:01 PM 發表

唔使內疚,即刻回香港受罰就得。
佢蒙住面攪立法會返去都捉佢唔到啦!
捉完梁家傑老婆咪又係放.
作者: SiuAlvin    時間: 2019-9-11 04:06 PM

引用:
原帖由 Deacons 於 2019-9-11 16:05 發表

單係棄保潛逃一罪,就算九官點放生都冇得緩刑或判服務令 ,起碼坐兩年吧!
佢無被補何來棄保潛逃?
作者: benjan    時間: 2019-9-11 04:06 PM

攪下社運 比全世界睇 ~ 唔傷害島他人生命 ok

作者: 香港雞蟲    時間: 2019-9-11 04:07 PM

唔知有機會訪問到旺角暴亂著草李倩怡
作者: 打9棒    時間: 2019-9-11 04:07 PM

應該將所有曱甴逐出香港. 反正香港巳經好多人. 走緊一百幾十萬隻曱甴係一件好事.
作者: 灰灰小子    時間: 2019-9-11 04:07 PM

台灣好 夠哂自由。又民主 
菜英文好喜歡你呢類勇武 日後台灣太陽花需要勇武 你加油
作者: kccarr    時間: 2019-9-11 04:07 PM

唔知佢有冇反思下究竟自己而家搞成咁為乜?公義?理想?定係貪一時之快?
作者: 啤啤啤啤啤    時間: 2019-9-11 04:08 PM

正on撚鸡
作者: 漆哥    時間: 2019-9-11 04:08 PM

明顯佢仲係未知真相 
作者: cusooninhk    時間: 2019-9-11 04:08 PM

白痴仔,夠鍾食藥
作者: 黐孖筋    時間: 2019-9-11 04:08 PM

On9無底線
作者: ononkaycourt    時間: 2019-9-11 04:08 PM

引用:

唔洗後悔,而家返嚟香港坐牢都唔遲
作者: Puke007    時間: 2019-9-11 04:08 PM

比English Choi 收入後宮做性奴。
作者: 公司小主席    時間: 2019-9-11 04:08 PM

蔡蔡子幫到你
作者: scorpio    時間: 2019-9-11 04:09 PM

如果香港啲曱甴去晒台灣唔翻黎! 香港就真係光復喇!
作者: 小粉腸    時間: 2019-9-11 04:09 PM

引用:

垃撚圾一件!
作者: jiao886    時間: 2019-9-11 04:10 PM

引用:

咪撚番來
作者: 啤啤啤啤啤    時間: 2019-9-11 04:10 PM

本来就系食阿妈奶架啦!乜撚野得返40蚊积蓄丫?几时都係同老母要钱架啦!垃撚圾冇撚用。对m住队友?你老母仲养紧你呀仆街仔。 你有冇对佢唔住阿

作者: 貓腩    時間: 2019-9-11 04:10 PM

引用:

前途盡毁
作者: 野豬星大王    時間: 2019-9-11 04:11 PM

人地衝自己鬆
作者: 兩生花    時間: 2019-9-11 04:11 PM

死曱甴呢世都唔好返嚟,唔該。
作者: funhairbrush    時間: 2019-9-11 04:11 PM

死蠢,冇人可憐你
作者: 天生浪漫的樹根    時間: 2019-9-11 04:12 PM

最後臺灣比收番,直接送中了⋯⋯
作者: 胃胃愛涼涼    時間: 2019-9-11 04:12 PM

後。。果。。自。。負
作者: HKusers    時間: 2019-9-11 04:13 PM

請唔好返來
作者: 唯真唯善    時間: 2019-9-11 04:13 PM

佢係台灣有乜野撈呀?食難民飯?
作者: 今天的事今晚做    時間: 2019-9-11 04:13 PM

呢 D 咪喺 on 膠青年囉!自己做緊乜都未知,走咗記得唔好再返嚟,小隻曱甴香港人不知幾開心!
作者: hanE    時間: 2019-9-11 04:13 PM

引用:

《新聞刺針》截圖
呆民去呆灣見證另一次回歸,真好香港又小件垃圾!
作者: 屙唔出屎    時間: 2019-9-11 04:13 PM

引用:
原帖由 onnam 於 2019-9-11 03:38 PM 發表

走左就唔好返黎,睇下去邊度有得做難民啦。
有一等公民唔做。。走去台灣做難民。。
作者: Dickson4384    時間: 2019-9-11 04:13 PM

昨天的因,今天既果
作者: Threeee    時間: 2019-9-11 04:13 PM

引用:

《新聞刺針》截圖
仆街呀,棄保重有記者訪問佢地!
作者: 家中平平天才    時間: 2019-9-11 04:14 PM

內疚就番來自首
作者: Fatboy16    時間: 2019-9-11 04:14 PM

你離棄所有人,賤格
作者: 強勢玩家    時間: 2019-9-11 04:14 PM

接過去嘛笨。
作者: 三万光年    時間: 2019-9-11 04:15 PM

損人不利己!