標題: 【01周報專頁】免費教育是人權是時候寬免大學學費了 [打印本頁]

作者: 不理性的筍盤     時間: 2019-9-11 08:46

明仔(化名)大學剛畢業已背負23萬元學債,預計38歲才能償清。「教育改變命運」在香港未必人人適用,因為並非每名考獲入讀高等院校資格的學生,也享有平等的免費教育權。

香港有啲大學生真係身在福中不知福!
香港大學學費每年只係HK$42100,
自回歸之後20年都冇加過。
香港政府同納稅人都對佢哋非常好, 畀好多機會佢哋努力上進。
美國大學學費係香港嘅八倍十倍以上, 有本事嘅就去美國讀大學啦。

呢個明仔根本就唔係讀書嘅材料, 入大學之前父母已經為咗佢補習揹咗幾十萬嘅卡數, 真係唔應該讀大學。 應該出去做建築工人, 搵得仲多, 對社會的貢獻仲大過某啲大學生。

仲有呢個唔係讀書材料嘅人竟然考入教育大學, 將來去教育我哋嘅下一代??
讀書失敗嘅人去教育我哋嘅下一代點樣讀書?
唔怪得香港嘅教育搞成咁。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/issue/880

【免學費.一】學債壓力沉重 政府需還年輕人財務自由
https://www.hk01.com/article/373107

圖片附件: 1568162774354.jpg (2019-9-11 08:46, 98.22 KB) / 該附件被下載次數 33

圖片附件: 1568162774394.jpg (2019-9-11 08:46, 252.65 KB) / 該附件被下載次數 21

作者: simonfdf     時間: 2019-9-11 08:49

點解幼稚園無?
作者: 快樂小bee     時間: 2019-9-11 08:55

引用:
原帖由 不理性的筍盤 於 2019-9-11 08:46 AM 發表
明仔(化名)大學剛畢業已背負23萬元學債,預計38歲才能償清。「教育改變命運」在香港未必人人適用,因為並非每名考獲入讀高等院校資格的學生,也享有平等的免費教育權。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/issue/880

https://www.hk01.com/article/373107 ...
因為佢唔係讀書材料,叻既讀完大學搵幾皮一個月啦,1,2年就還哂學費啦。
要怨就怨自己明知讀唔到又格硬讀上去啦
作者: kingkong_hk     時間: 2019-9-11 09:06

即係我去讀大學免費?
作者: asd1957     時間: 2019-9-11 09:09

教多 D 暴徙?
作者: fooddrink     時間: 2019-9-11 09:12

人權有無講消費自由,咁信用卡公司唔應該收高息啦

咪作啦,人權幾時有講免費教育,乜都人權咩

打暴徒都係人權,警察唔應該對打暴徒嘅人起訴
作者: 物流先鋒

作者: skirt333     時間: 2019-9-11 09:13

我支持寬免大學學費, 但首要將現在各大學除名變回以前一樣只得2間大學
作者: simonfdf     時間: 2019-9-11 09:16

人權人權
我叫你咩都得啦
作者: ROYHIHI     時間: 2019-9-11 09:17

人權幾時定義係包埋免費讀大學?而家世界各地有咩國家咁有人權讀大學唔駛錢?
作者: stkwok1985     時間: 2019-9-11 09:18

弱智 教育對現今社會只係個人投資

唔通我去讀EMBA又要免費比我?
作者: 楊onQ     時間: 2019-9-11 09:20

每個月還幾百蚊都還唔起咩?
剩係跳閘都唔知幾百啦
作者: chaolininin     時間: 2019-9-11 09:21

問問你們主子,糜蟈,小陰蒂蟈,大麻葉國,袋鼠國,有無免學費???有人還了幾十年,有子有孫都在還學債
作者: howevera     時間: 2019-9-11 09:21

根據這個邏輯, 衣食住行都係人權, 第時衣服, 食物, 住宿, 交通都可免費了. 
作者: green2016     時間: 2019-9-11 09:22

引用:
原帖由 skirt333 於 2019-9-11 09:13 AM 發表
我支持寬免大學學費, 但首要將現在各大學除名變回以前一樣只得2間大學
對,好多所謂大學生連英語都講到一塌胡塗,真係笑死人無命賠,香港靠佢地既話好快變番做漁港 😭
作者: 昊暠昺     時間: 2019-9-11 09:23

出來是一大班禽獸, 真係算了.
作者: skirt333     時間: 2019-9-11 09:25

以前只得2間大學, 全部都係真‧大學生, 免佢地學費都值得
而家有成10間8間大學, 8,9成都係偽‧大學生仲衰過中學生, 仲要免學費?
作者: green2016     時間: 2019-9-11 09:25

引用:
原帖由 howevera 於 2019-9-11 09:21 AM 發表
根據這個邏輯, 衣食住行都係人權, 第時衣服, 食物, 住宿, 交通都可免費了. 
會唔會有朝一日老公老婆仔女免費共享呀? 😆
作者: howevera     時間: 2019-9-11 09:28

引用:
原帖由 green2016 於 2019-9-11 09:25 AM 發表

會唔會有朝一日老公老婆仔女免費共享呀? 😆
你話係人權就乜都得架喇.
作者: 鼠貓     時間: 2019-9-11 09:29

23萬債要一個大學生還到38歲先還完?證明呢條友係好食懶飛之人

對自己有著數就係人權,呢D乜X人權來架。

使唔使俾埋錢你叫雞?
作者: 中國香港001     時間: 2019-9-11 09:32

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-9-11 09:29 AM 發表
23萬債要一個大學生還到38歲先還完?證明呢條友係好食懶飛之人

使唔使俾埋錢你叫雞?
38歲前都儲蓄唔到230萬已經係失敗。
作者: 鼠貓     時間: 2019-9-11 09:38

引用:
原帖由 中國香港001 於 2019-9-11 09:32 AM 發表

38歲前都儲蓄唔到230萬已經係失敗。
又唔好咁講,如果佢早成家立室,又自食其力,儲到幾十萬算係咁。現在的大學生搵錢能力不高
作者: 怒風     時間: 2019-9-11 09:46

人權真係大晒???香港遲D分分鐘同西方好多國家一樣,努力工作嘅人要養埋唔做野嘅人,但唔做野嘅人就想盡方法去食埋做野嘅人嘅所有野,不過其實香港個大方向都好似真係行緊了………
作者: 千億散盡還復來     時間: 2019-9-11 10:04

而家啲本地大學生唔值囉。
加到同外國一樣就差不多
作者: 阿妮呢     時間: 2019-9-11 10:07

寬李老母,而家要我交稅養你班大學畜死曱甴我已經谷L 住啦 仲寬免
作者: kingkong_hk     時間: 2019-9-11 10:11

如果大學要皮幾野個月學費, 仲罷唔罷課?
作者: hoikittsang     時間: 2019-9-11 10:15

我贊成完全免費教育,香港其中一個問題是大學生一畢業就負債幾十萬

咁既政策,就算有愛國教育都無用,再來多少屆大學生,係一出來就負債這麼多情況下,都隨時會拼著魚死網破心態搞事

當然免費要有條件,不要給那些搞港獨,搞暴力的免費

作者: 老納     時間: 2019-9-11 10:33

讀唔上就早啲出嚟做嘢啦!死讀爛讀俾你夾硬畢到業又如何?高又做唔嚟,低又唔肯做!我當年17歲中五讀唔上,即刻投身社會,肯搏肯做肯捱肯學肯蝕底,抱住「襟𨳒爛做無炸型」嘅心態!現在都廣交朋友,大把人搵我幫手!我唔算叻,只有一層鐵路上蓋自住,月供幾百蚊喇!
作者: 人之初大大     時間: 2019-9-11 10:38

引用:
原帖由 不理性的筍盤 於 2019-9-11 08:46 AM 發表

美國大學學費係香港嘅八倍十倍以上, 有本事嘅就去 ...
而家d人真係貪得冇厭得一想二,唔想有debt咪一系叻仔dscholar, 一係咪讀
作者: 太師傅     時間: 2019-9-11 10:44

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-9-11 09:29 AM 發表

使唔使俾埋錢你叫雞?
佢哋要慰安天使,仲要免費嘅。
作者: thinkingfact     時間: 2019-9-11 10:45

香港人日日講人權
將人權無限放大 無限曲解
你有人權講大學 係大學唔會因爲你係咩人而阻止你講大學 而唔係免費讀呀
如果你家庭係俾唔起大學學費 係有全額補助 你選擇左借錢讀大學就証明你屋企係有錢,咁仲講到自己咁慘做咩
作者: thinkingfact     時間: 2019-9-11 10:49

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-9-11 10:15 AM 發表
我贊成完全免費教育,香港其中一個問題是大學生一畢業就負債幾十萬

咁既政策,就算有愛國教育都無用,再來多少屆大學生,係一出來就負債這麼多情況下,都隨時會拼著魚死網破心態搞事

當然免費要有條件,不要給那些搞港獨,搞暴力的免費 ...
搞清楚一點 如果一個家庭低收入 係可以申請到半額至全額支助,我就係申請到既人
如果佢係選擇借錢讀大學 証明左佢家庭有錢 有能力俾大學學費

香港係大學資助方面係好出色 仲要免費添?
作者: 小小明星123     時間: 2019-9-11 10:51

想免費無問題喎,自己叻D拎獎學金囉
作者: 胃胃愛涼涼     時間: 2019-9-11 10:56

個少少錢要還十幾年?

果然係廢物
作者: YikHei     時間: 2019-9-11 10:58

引用:

想借錢唔使還
作者: 鼠貓     時間: 2019-9-11 10:59

引用:
原帖由 太師傅 於 2019-9-11 10:44 AM 發表

佢哋要慰安天使,仲要免費嘅。
天使慰安係自願嘅
作者: wayne138     時間: 2019-9-11 11:08

有心讀書,今年是那麼多人示威不讀書,今年好容易合格,它們要示威要攬炒是它們自由,有心讀書,一定要立刻……
作者: 清晨外圍的賤嘴     時間: 2019-9-11 11:10

我贊成大學免費,但係招生人數同難度要提高10倍只有最有潛質既年輕人可以接受大學教育。其他人想入就畀錢或者選擇職業技能學習
作者: 好仔反佔中9     時間: 2019-9-11 11:10

大學裡頭咁多曱甴,寬免學費?食屎啦
作者: 大添二     時間: 2019-9-11 11:17

咁易比人利用,免乜都冇用
作者: guydan     時間: 2019-9-11 12:23

人權只包有受基礎教育的權利
以香港來說就是中學畢業已滿足
高等教育是給有能力有準備既人的
別濫用人權
作者: guydan     時間: 2019-9-11 12:27

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-9-11 09:21 AM 發表
問問你們主子,糜蟈,小陰蒂蟈,大麻葉國,袋鼠國,有無免學費???有人還了幾十年,有子有孫都在還學債
全世界只有極少數幾個國家大學都免費
主要是北歐那邊
如瑞典、芬蘭這些動物比人多
有點與世無爭既國家才有
同時極少看到這些國家對別國指手劃腳
作者: A1899     時間: 2019-9-11 12:32

引用:
原帖由 skirt333 於 2019-9-11 09:25 AM 發表
而家有成10間8間大學, 8,9成都係偽‧大學生仲衰過中學生, 仲要免學費?
對,認真讀書的,我們納稅人再多的都願意付。但無心向學,搞風搞雨的一蚊都嫌多!
作者: REM5     時間: 2019-9-11 13:49

香港政府應該取消大學的資助,大學生都不珍惜資源,帶頭罷課!
作者: euyhk     時間: 2019-9-11 13:50

免費比錢人讀屎片?
作者: 顛顛     時間: 2019-9-11 14:29

大學生真係讀書嘅,完全免費又點話。你畢業前行為良好,無犯事,對香港有貢獻,我贊成。否則,就要追收返呢幾年嘅學費!
作者: 香港偽民為患     時間: 2019-9-11 14:32

現時乜唔係應加強審核入大學資格同資助條件咩?
作者: mancheonghoho     時間: 2019-9-11 14:33

科學鑑定,非人人有資格讀大學,是時候減大學一半學額了
作者: mancheonghoho     時間: 2019-9-11 14:34

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2019-9-11 02:32 PM 發表
現時乜唔係應加強審核入大學資格同資助條件咩?
仲要有踢出校規則,例如操行差!
作者: 香港偽民為患     時間: 2019-9-11 14:38

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-9-11 02:34 PM 發表

仲要有踢出校規則,例如操行差!
咁就難喇,多年前沈祖堯作客阿姐節目,被問到大學生會唔會有機會畢唔到業,沈祖堯陰陰嘴笑住話:「唔會嘅」
作者: 哈囉勇敢的羔羊     時間: 2019-9-11 14:44

引用:

還免費大學教育?應是把那些垃圾大學關了吧
作者: hellexpress     時間: 2019-9-11 15:09

我畢業廿年, 原來大學學費冇加過價, 
我記得廿年前我都係交$21000一個SEM($42000一年)
作者: mancheonghoho     時間: 2019-9-11 15:31

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2019-9-11 02:38 PM 發表

咁就難喇,多年前沈祖堯作客阿姐節目,被問到大學生會唔會有機會畢唔到業,沈祖堯陰陰嘴笑住話:「唔會嘅」
大學不設操行分,政府不資助
作者: 宇宙熱情的隊長

作者: 寒冬小老闆

作者: 絕世小魚     時間: 2019-9-11 16:15

廿零萬要還十幾年? 

作者: 絕世小魚     時間: 2019-9-11 16:17

引用:
原帖由 YikHei 於 2019-9-11 10:58 AM 發表

想借錢唔使還
一向都係高危債項
好多人有錢都唔還
你可以上網check一check就知道
作者: captkkk

作者: DaDaMiMi     時間: 2019-9-11 22:07

引用:

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/373107 ...
應該取消所有資助,教育出一堆反中亂港曱甴
作者: ty3012003     時間: 2019-9-11 22:25

邊個大學不用交學費
作者: law31     時間: 2019-9-11 22:32

612前講,都可能有考慮機會。而家,我相信全港絕大部分香港市民,希望執尻曬所有大學唔好再誤人子弟
作者: goodfriend01     時間: 2019-9-11 22:50

引用:

不知所謂的報導
作者: goodfriend01     時間: 2019-9-11 22:52

引用:
原帖由 captkkk 於 2019-9-11 05:19 PM 發表
家教是人權, 不會家教的, 應一律沒收子女送往勞教營
家庭勞教!
作者: wilsonkf     時間: 2019-9-11 22:52

首先, 大學並唔係個個有得讀, 得三成不到...
作者: 大測量師炳文     時間: 2019-9-11 22:59

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2019-9-11 09:17 AM 發表
人權幾時定義係包埋免費讀大學?而家世界各地有咩國家咁有人權讀大學唔駛錢?
科威特!
亞聯酋!
作者: Mannerdm     時間: 2019-9-11 23:02

班黃屍真係當自己係世界中心
作者: 大林林     時間: 2019-9-12 01:58

應該汁剩三間大學,搶崩頭,等你罷課咁開心
作者: 9wai     時間: 2019-9-12 02:04

叫啲大學教棍晤收人工囉,佢地咁愛愛護学牲,應該免費教佢地!
作者: strawberry_c     時間: 2019-9-12 07:04

引用:
原帖由 物流先鋒 於 2019-9-11 09:13 AM 發表
剛剛相反,政府應該不再資助大學學費,要讀書就自己比錢,罷課都要交全部學費,話之你罷課 4 年。
是的,不要再浪費資源;況且宜家根本大學學位過剩!
作者: strawberry_c     時間: 2019-9-12 07:05

引用:
原帖由 skirt333 於 2019-9-11 09:25 AM 發表
X2,根本是學渣,無品又無德
作者: strawberry_c     時間: 2019-9-12 07:12

引用:
原帖由 清晨外圍的賤嘴 於 2019-9-11 11:10 AM 發表
我贊成大學免費,但係招生人數同難度要提高10倍只有最有潛質既年輕人可以接受大學教育。其他人想入就畀錢或者選擇職業技能學習
X2, 職業技能更適合,大學生根本氾濫成災,質素參差。
作者: 劉婕     時間: 2019-9-12 07:32

引用:

想問世上有那個國家正在推行免費大學教育?
又想問推行免費大學教育的國家稅制如何?
作者: scorertop     時間: 2019-9-12 07:38

叫建議既人,先同啲教授講,提議佢地做義工,咁免費大學教育既議題,先可以傾到落去架
作者: daniel47877     時間: 2019-9-12 08:18

$42000/年好耐未加過。讀四年都無可能欠廿幾萬。 正垃圾!
作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-9-12 08:23

23萬債要15年先還得清,每個月先還嗰1.2K,無本事還就唔可學人讀大學
作者: 公園小OL     時間: 2019-9-12 10:00

香港免費?吾好讀啦,香港納稅人冇咁多錢養廢柴大學生去燒中環地鐵出口!

索性飛去德國,德國讀大學吾使錢。
作者: @star@     時間: 2019-9-12 11:13

應該加學費
作者: 劉婕     時間: 2019-9-12 15:09

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-9-12 08:23 AM 發表
23萬債要15年先還得清,每個月先還嗰1.2K,無本事還就唔可學人讀大學
大學生氾濫啦, 而且大部份有破壞冇建設。
應該減大學經費, 減少大學生人數, 多栽培勞動傑青, 香港才有希望。

作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-9-12 15:18

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-9-12 03:09 PM 發表

十學生氾濫啦, 而且大部份有破壞冇建設。
應該減大學經費, 減少大學生人數, 多栽培勞動傑青, 香港才有希望。
我個人覺得12年免費教育已經足夠,大學生應該靠自己嘅能力先可以獲得政府資助,香港大學要重質而不重量
作者: 劉婕     時間: 2019-9-12 15:22

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-9-12 03:18 PM 發表

我個人覺得12年免費教育已經足夠,大學生應該靠自己嘅能力先可以獲得政府資助,香港大學要重質而不重量
回復英治時期的情況, 資助大學經費少之又少, 要出類拔萃的學生才可享應有的資助, 才能培育出優質的大學生