標題: 睇片,就見到警察狂打個男仔,我就話應該,我朋友話不應該。你地點睇? [打印本頁]

作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 05:37

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1205993846259348&id=186040714921338&sfnsn=mo&s=58802388&vh=e

請睇7/9 大埔站學生被警棍打嗰段片

作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 05:38

引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 05:37 AM 發表
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1205993846259348&id=186040714921338&sfnsn=mo&s=58802388&vh=e
個男仔,仲乜帶著黑色口罩?on 99, 佢想表達D乜?
佢感冒?帶黑色口罩?點解唔帶白色?on 99
見到警察點解要走?,心虛?
司馬昭之心 路人皆知!
個男仔非法集結呀!
犯法架!比人打係應該!(even though he didn’t do anything!)
He is against the law!!
佢走得慢,係佢on 99, 唔代表警察有錯

作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 05:59

引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 05:38 AM 發表

個男仔,仲乜帶著黑色口罩?on 99, 佢想表達D乜?
佢感冒?帶黑色口罩?點解唔帶白色?on 99
見到警察點解要走?,心虛?
司馬昭之心 路人皆知!
個男仔非法集結呀!
犯法架!比人打係應該!(even though he didn’t do anything!)
He is against the law!!
佢走得慢,係佢on 99, 唔代表警察有錯

完 ...
警察落去地鐡做野,收到風有人破壞公物,就會捉人
個男仔—- 我就當佢冇做錯任何錯事,只是帶黑色口罩9叫,我個friend話咁様做警察唔拉得,佢冇反法.
我就同佢講乜叫非法集會,和什麼時候才可以apply 衣條例⋯⋯

警察一落到去MTR 站,唔會好似記者咁。見到你穿戴黑色口罩(其實佢點解要帶黑色口罩?司馬昭之心 路人皆知),警察唔會問你「你剛才有冇破壞mtr ?] ,  見到你,一定打左你,駒捕左你先
警察唔會好似我地咁,坐定定睇CCTV ,來評估那一個犯法,然後捉那一個!因為咁樣唔practiceal ‘ ( 仲要show 委任證,etc.... )

電光火石,如果要做齊所有野,咁樣警察唔使捉人啦?

現在D黃絲,成日話警察暴力,佢哋有冇諗到成個畫面
作者: hotsteak     時間: 2019-9-11 06:18

打得好!抵打!父母唔教,社會教育!
作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 06:21

引用:
原帖由 hotsteak 於 2019-9-11 06:18 AM 發表
仲有,D人成日以為企係度聚集9 叫就無犯法,唔該睇下「非法集會」衣條例,立衣條例的背後目的係什麼。
平時,你和你五,六個朋友在街中心食煙,傾計,警察係唔會用衣條來駒捕你,因為你嘅行為不會帶來社會大眾危險

但,暴動時,你仲要帶黑色口罩,9 叫(和十幾個人)罵人,衣D行為,就會帶來社會不安,已經拉得

作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 06:26

引用:
原帖由 hotsteak 於 2019-9-11 06:18 AM 發表
正常情況,你和五,六個friend 係條街煲煙,傾計,警察係唔會無啦啦用衣條例來駒捕你,因為你嘅潛在行為和風險是不會為大眾帶來危險的

但是,當遇到暴徒集結,衣條例就可以apply
作者: 雨點子     時間: 2019-9-11 06:46

下倒的目有中化
引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 05:37 發表

大台一直美化暴動,暴動反抗警察不可以武力?全世界在暴動中使用武力香港警方系十分克制,在美國已經開搶了。因為暴動有大台保護,所以只有越來越嚴重。十幾歲知道幾多?大台為了自己的利益,利用小朋友去為他們死。去摧毀香港法治最後一道防線。大台目的打倒警察,劍指中共。警察倒下香港玩完。
作者: 麼天輪     時間: 2019-9-11 07:30

就是比班仆街煽動出黎,以為好威,點知比人扑傻瓜。
作者: Bigcrownbond     時間: 2019-9-11 07:30

好地地帶乜嘢口罩
作者: 核心強勁的手背     時間: 2019-9-11 07:58

暴徒就该被狂打,乱世用重典,
作者: 聖利aaron     時間: 2019-9-11 08:14

警方一再呼籲
繼而警告
整個程序足夠時間離開
班閪撚仲留在現場的話
已合理懷疑參與非法集結或暴動
捉到乖乖合作雙手擺後面壁一定無損傷
掙扎反抗梗打鑊金
如在外國是不合作即當場擊斃
作者: carmen21     時間: 2019-9-11 08:26

梗係底撚死啦,做曱甴就要打ga 啦
佢自己on9 唔識走姐。關人撚事
作者: lcyllya     時間: 2019-9-11 08:30

段片都唔係一直影住佢, 點知佢中間做過d咩?
作者: kimgundamss     時間: 2019-9-11 08:36

當然系抵打啦,邊個叫你有人唔做去做曱甴呢?你要是系屋企地板上見到只曱甴,都不由自主地一腳踩落去只曱甴度,難道你仲同拒講道理?~
作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 08:37

引用:
原帖由 carmen21 於 2019-9-11 08:26 AM 發表
梗係底撚死啦,做曱甴就要打ga 啦
佢自己on9 唔識走姐。關人撚事
師兄,我個friend 昨晚就因為衣段片,我和我個friend 鬧左交

我個friend 覺得個學生唔係暴徒,佢只係9 叫,警察唔應該咁重手打佢(衣一點正正係D黃絲帶覺得警察濫用武力)

我就同個friend 講,個學生係度9 叫,已經是非法集會,已經犯法,同埋,佢其他同伴已經破壞緊公物(段片係有指出的)

警察剛進埸,係唔會逐個去「訪問」各位在場人仕,問「你剛剛有冇破壞公物呀?」,因為咁様做係唔practical!  咁on 9 的,

警察見到可疑人士就拉就打!這做法是對的

全世界都係咁做的!
作者: 山邊懷舊的榴槤     時間: 2019-9-11 08:38

引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 05:37 AM 發表

如果有一個所謂中學生雞姦你老帽是可以唔拉放人?請記住佢條L隨時大你幾碼
作者: sweetandsour     時間: 2019-9-11 08:39

参予暴動者,不須落手,企在傍边一样入罪。。低Q打
作者: simonfdf     時間: 2019-9-11 08:40

唔犯法
警察點會無啦啦打你先?
作者: simonfdf     時間: 2019-9-11 08:42

引用:
原帖由 聖利aaron 於 2019-9-11 08:14 AM 發表
警方一再呼籲
繼而警告
整個程序足夠時間離開
班閪撚仲留在現場的話
掙扎反抗梗打鑊金
如在外國是不合作即當場擊斃 ...

作者: simonfdf     時間: 2019-9-11 08:43

引用:
原帖由 雨點子 於 2019-9-11 06:46 AM 發表
下倒的目有中化
大台一直美化暴動,暴動反抗警察不可以武力?全世界在暴動中使用武力香港警方系十分克制,在美國已經開搶了。因為暴動有大台保護,所以只有越來越嚴重。十幾歲知道幾多?大台為了自己的利益,利用小朋友去為他們死。去摧毀香港法治最後一道防線。大台目的打倒警察,劍指中共。警察倒下香港玩完。 ...
重點
美化暴動
外國地方點處理?心照啦
作者: 唔係細路     時間: 2019-9-11 08:47

比人打時咪學生路人,轉個身咪又係暴徒非法集結 全香港人唔係盲架
作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 08:49

引用:
原帖由 聖利aaron 於 2019-9-11 08:14 AM 發表
警方一再呼籲
繼而警告
整個程序足夠時間離開
班閪撚仲留在現場的話
掙扎反抗梗打鑊金
如在外國是不合作即當場擊斃 ...
不過段片,就冇show 到警察之前有冇警告過(如用大聲公,黃𣄃or 黑𣄃)

但係,現在資訊發達,你拿住個手機,已經知道香港那裡有暴徒破壞,你一個學生,仲要帶住一個黑色口罩在現場,你老母你在表演行為藝術嗎?

個學生俾警察打,有冇反思過原因?自己有冇做錯?
作者: palmaxpc     時間: 2019-9-11 08:51

引用:
原帖由 核心強勁的手背 於 2019-9-11 07:58 AM 發表
暴徒就该被狂打,乱世用重典,
無錯,希望你一班人出街集結既時候試下重典既滋味係如何
作者: 家中濃濃的賤嘴     時間: 2019-9-11 08:59

無畏無懼嘅勇武暴徒
唔知點解次次一比警察捉到就多多辯駁
又路過又食宵夜又買書又幫阿媽買麵包又感冒又咳又哮喘
真係無畏無懼,比人拉就企定定,大大聲聲話我係暴徒啊!~咁先有型㗎嘛~
作者: carmen21     時間: 2019-9-11 09:14

引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 08:37 AM 發表

師兄,我個friend 昨晚就因為衣段片,我和我個friend 鬧左交

我個friend 覺得個學生唔係暴徒,佢只係9 叫,警察唔應該咁重手打佢(衣一點正正係D黃絲帶覺得警察濫用武力)

我就同個friend 講,個學生係度9 叫,已經是非法集會,已經犯法,同埋,佢其他同伴已經破壞緊公物(段片係有指出的)

警察剛進埸,係唔會逐個去「訪問」各位在場人仕,問「你剛剛有冇破壞公物呀?」,因為咁様做 ...
係你個friend 我都咁講
你個friend 係理性嘅,就唔會話佢冇犯法
其實而家已經唔係講緊犯唔犯法,而係如果你出去街度9 叫,同d 暴徙企埋一齊,已經係撐緊曱甴,撐緊暴力。尼幾個月班曱甴破壞咗咁多野,如果你都覺得值得撐,咁已經係一個仆街冚家產。
即係反中反到咁,都唔會有咩理智,所以師兄你慳返d 口水,大家說服吓d 仲未變深黃嘅人,叫佢地出尼投票,唔好投俾班泛民。當盡吓力
作者: denden88

作者: behappy1997     時間: 2019-9-11 09:52

/
/

警察只看眼前的事情, 不會太多考慮前因的。 
譬如這個事情, 在一個騷亂場地中,警察多次提出要示威者離開, 在警察進場時看到的就是一個藍衣人與一個黑衣人一起奔跑, 當然是一起制服他們, 但黑衣人是受過訓練馬上趴地不抵抗, 而藍衣人就戇鳩鳩掙扎結果就中了幾棍。
警察有沒有錯,警察沒有錯,已經按照一般守則程序驅散示威者,逮捕不離開的人。 
藍衣人是不是無辜, 應該是無辜。 當然他也是示威者同路人, 只是當其時藍衣人沒有示威。  
作者: 可樂煲薑     時間: 2019-9-11 10:29

除咗講抵撚死之外 講多句抵鳩死
作者: chingty     時間: 2019-9-11 10:33

係抵死
作者: 大地之翼     時間: 2019-9-11 12:38

無事無幹帶乜口罩,又係市民?
作者: tongtong2047     時間: 2019-9-11 12:40

他自己伸請的!
作者: ~JW     時間: 2019-9-11 13:03

d片 cut頭cut尾, 不能盡信
作者: Timothy999     時間: 2019-9-11 13:11

條on9 仔想扑野但又溝唔到女,所以決定俾警察扑一野做義士,之後應該有好多自由西送上門
作者: HAGO15     時間: 2019-9-11 13:36

引用:

逗留係非法集結現場(如企出馬路),有暴力破壞行為進行緊,而你又冇行開,
就構成你係一伙既嫌疑,咁差人叫你問話,你仲走就會以最低武力(扑你)拘捕.

所以係抵撚死..

另外差人做野以條例手則去做,唔會以你地角度去諗..你係要忽略係你地自己文盲心盲.

作者: airyou     時間: 2019-9-11 13:47

引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 08:37 AM 發表

警察剛進埸,係唔會逐個去「訪問」各位在場人仕,問「你剛剛有冇破壞公物呀?」,因為咁様做 ...
君仔不立危牆下
暴徒自作孽
作者: sme     時間: 2019-9-11 14:00

引用:

1:23--1:30撞跌,拖行差人,襲擊致造成身體傷害(差人傷勢點?)
作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 14:33

引用:
原帖由 HAGO15 於 2019-9-11 01:36 PM 發表

逗留係非法集結現場(如企出馬路),有暴力破壞行為進行緊,而你又冇行開,
就構成你係一伙既嫌疑,咁差人叫你問話,你仲走就會以最低武力(扑你)拘捕.

所以係抵撚死..

另外差人做野以條例手則去做,唔會以你地角度去諗..你係要忽略係你地自己文盲心盲. ...
其實,我真係唔想同我個friend 因為衣件事情鬧交,我覺得好無為

之但係,我發覺在香港,好多人都會有佢咁嘅思維,—-》就係警察打左好多無辜嘅人,警察係錯

我心裏面諗,一堆人集會,(已經係非法集結),一定會有一批人好激進(放火,擲磚),一D會冇咁激進。當兵慌馬亂之時,警察已經給予警告,(or 無給予警告,但大家一定都知道係非法集結),點解D人仲唔走?唔走,警察咪打9 你地lor , 警察帶住防毒面具,四周圍也有煙,你仲想警察去分辨邊一個有擲磗,邊一個冇擲磚?
係衣個情景,已經非常Chaotic ,D黃絲帶仲想警察變成超級賽亞人,做所有野都跟警察通例,但可能嗎?

係外國(我係美國讀左五年書),外國police 一早已經開槍。香港人實在太平太久了,在外國,用tearsgas 對付暴徒已經係最低武力。

仲有,D黃絲唔好再話,[ D人企係度之麻,都冇做任何事情,點解D警察仲要打?]——》this is totally bull shit

人多聚集,就會起哄,氣氛容易緊張,發生暴力場面就會加劇。———》衣個就係非法集會修例背後的意義!
你好人好者,你企係嗰度做乜9 先,人地叫你走,你又唔走!

香港人好多人好低質,好冇智慧
作者: chenghin2016     時間: 2019-9-11 14:36

引用:
原帖由 airyou 於 2019-9-11 01:47 PM 發表

君仔不立危牆下
暴徒自作孽
非常同意
作者: 前晚Cute膠樽     時間: 2019-9-11 15:32

打死算喇,反正都係垃圾
作者: rice_bin     時間: 2019-9-11 15:35

剪片嘅,有無足本版
作者: pc238     時間: 2019-9-11 15:42

因為自以為學生,做錯事社会一定要比机会,警察可以去執法
作者: SueLoLo     時間: 2019-9-11 15:45

如果有睇晒全段片嘅人,有冇人覺得奇怪點解個男仔會走番轉頭。初時佢明明同班朋友一齊,佢個位置重係起前面喎!
作者: 犯民愛籌款     時間: 2019-9-11 16:12

引用:

好開心
作者: 漆哥     時間: 2019-9-11 16:15

我咁睇,出得嚟撩差佬,預左被差佬揼啦,最後真係被差佬揼,仲咩要求差佬收手及道歉,你唔出來撩,唔係咩事都冇咩!莫非有人搵支搶迫你出來?

我呢個推理有冇問題?
作者: 消失的香蕉     時間: 2019-9-11 16:15

引用:
原帖由 雨點子 於 2019-9-11 06:46 AM 發表
下倒的目有中化
大台一直美化暴動,暴動反抗警察不可以武力?全世界在暴動中使用武力香港警方系十分克制,在美國已經開搶了。因為暴動有大台保護,所以只有越來越嚴重。十幾歲知道幾多?大台為了自己的利益,利用小朋友去為他們死。去摧毀香港法治最後一道防線。大台目的打倒警察,劍指中共。警察倒下香港玩完。 ...
大台=?
作者: s336990     時間: 2019-9-11 16:15

引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 05:59 AM 發表

個男仔—- 我就當佢冇做錯任何錯事,只是帶黑色口罩9叫,我個friend話咁様做警察唔拉得,佢冇反法.
我就同佢講乜叫非法集會,和什麼時候才可以apply 衣條例⋯⋯

警察一落到去MTR 站,唔會好似記者咁。見到你穿戴黑色口罩(其實佢點解要帶黑色口罩?司馬昭之心 路人皆知),警察唔會問你「你剛才有冇破壞mtr ?] ,  見到你,一定 ...
黃絲都低低地嘅,邊有能力諗咁多嘢呀
好多連稿都未背掂呀
作者: 異域委屈的牛     時間: 2019-9-11 17:25

憨尻唔係問題,但唔好太憨尻
作者: 晚間豐滿的水樽     時間: 2019-9-11 18:06

記者成日影住D靓仔靚女警察做乜嘢?真係发花癡!
作者: 條野太粗     時間: 2019-9-11 18:21

死狗官做美國隻狗不斷放人
劃美國旗同元朗白衫就即重判
支持打多幾下
作者: 大林林     時間: 2019-9-11 23:58

一句,抵打
二句:打得少
三句:好人好者去果度遊盪咁耐做乜?宵夜?去圖書館?觀星?
乜佢老師無教:人多莫理、眾地莫企咩?
乜佢父母無教警察拉暴徒勿跑,企定定,雙手舉高,等警察驗證是否目標人物,與警察合作就唔洗受皮肉之苦
作者: 魔童Gphone     時間: 2019-9-12 01:10

打得太斯文
作者: ykk945     時間: 2019-9-12 01:48

冇搞事駛鳩走咩,着住暴徙裝衝向警察,唔開鎗射鳩佢算留手啦。怪就怪自己柒,🈶️人唔做學做曱甴,想正常d就唔好睇黃媒喇。
作者: 核心強勁的手背     時間: 2019-9-12 11:13

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-9-11 08:51 AM 發表

無錯,希望你一班人出街集結既時候試下重典既滋味係如何
对,无论是谁暴力,都要让他知道将来的惩罚是躲不掉的。早晚知道,早晚后悔
作者: airyou     時間: 2019-9-12 11:27

引用:
原帖由 chenghin2016 於 2019-9-11 05:59 AM 發表

警察一落到去MTR 站,唔會好似記者咁。見到你穿戴黑色口罩(其實佢點解要帶黑色口罩?司馬昭之心 路人皆知),警察唔會問你「你剛才有冇破壞mtr ?] ,  見到你,一定打左你,駒捕 ...

圖片附件: 20190624_50b2654c1dc7c6c5452fYNPqX6swv9uV.jpg (2019-9-12 11:27, 103.7 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 明日平平美人     時間: 2019-9-12 12:58

點解見唔到警察會走,做咗虧心事囉!未來嘅主人翁好好交代。
作者: 1water     時間: 2019-9-12 13:20

引用:

7/9 大埔站 這個學生未被打之前,警察捉到一個暴徙,但其他暴徒立即跑來打警察,並搶犯成功,那個暴徒成功逃脫,跟住警察當然用更高武力捉拿暴徒,其實當示威者被警察捉住時立即爬在地上不反抗,警察是不會打示威者,大家都應該在近幾次示威中見有大隻黑曱甴被警察捉住,曱甴立即爬在地上大叫投降,警察就不打他,而那位學生是不斷反抗,所以才被警察打了多棍而被制服,其實近來警察心理壓力好大,網上傳暴徒藏有利器要取警察性命,又真有警察上班時被刺傷,試問你在警察角度想,工作要你捉人,又要保護自己生命,出手當然要快和狠一些才可以平暴亂。
作者: i39547a     時間: 2019-9-12 13:59

引用:

睇多D清楚D,有後果必有前因https://1253590913.vod2.myqcloud.com/30b3dda5vodgzp1253590913/8fa365765285890793410228789/qnUWrtcUguQA.mp4?videoid=5285890793410228789
作者: 唔願放棄

作者: alieneggegg1982     時間: 2019-9-12 19:27

打得唔夠重,攪到今日局面就係因為警察執法太軟弱,班暴徒唔驚,咪越黎越過火lor
作者: 掉爛對膠鞋     時間: 2019-9-12 20:15

我又覺得太過份捉住就得啦,做咩要打?
作者: 神級對手

作者: Kingsourceman     時間: 2019-9-12 21:43

壞左腦㗎啦!

圖片附件: 1568295837814.jpg (2019-9-12 21:43, 409.69 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: Kingsourceman     時間: 2019-9-12 21:45

Del
作者: elisehabibi09     時間: 2019-9-13 05:25

唔明打曱甴有咩問題
作者: lefthandright     時間: 2019-9-13 08:08

每次爭執都看時間線,如果警方不是在最頭位置,你班黄絲就唔好咁理直氣壯說三道四
作者: 專打護士     時間: 2019-9-13 23:57

尼個人自己都話抵卜呀!
因為佢变左義士,可以卜番幾個13-16少女_
作者: LL_LL     時間: 2019-9-13 23:58

打x99
作者: raywoo80     時間: 2019-9-14 01:39

上星期有兩個暴徒在地鐵電梯被抓到,他們企定雙手放係後面。警察冇動手。搭住膊頭。
作者: 小因子bb     時間: 2019-9-16 00:50

應該
作者: raywoo80     時間: 2019-9-16 00:59

最后係亂咗兩針。
作者: Hung196108     時間: 2019-9-16 01:20

有句中國成語,叫做「瓜田李下」!
當警察走到正在有人犯罪的現場,見到任何可疑人士,基本上要捉曬先。
無反抗者,自然不會用武力拘捕,查清楚就會放人。
有反抗者,就直覺上他是犯罪份子,基本上要令佢完全無反抗能力,所以要用武力將其拘捕。
如果無野而又做些令警員誤解的行為,除左講句「唔作死就唔會死」之外,幫佢唔到!
作者: 今晚除定褲     時間: 2019-9-16 01:34

打得少啦!!