標題: 大國搏弈,秋後算賬(3) [打印本頁]

作者: 大叔5935     時間: 2019-9-1 20:07

秋後算賬第三帖開帖了,也已經到了明天2/9就要開學的時候,暴徒的行為也許會到了另一個模式或階段。

呢個暑假就好似打開咗嘅pandora box咁,將曱甴暴徒嘅惡性完全放咗出嚟,好難收得番,邊個佢地睇唔順眼就會搞邊個,再加上學校裡面做有好多黃師推波助瀾,大學中學校長及其他老師要搞都可能未必即時搞得掂。星期五六日,短期內還會有和種暴亂嘅「課外活動」,這是可以預見的。

仲有班人可能要其他學生被罷課,會搞埋其他唔罷課嘅學校都未定。

對於現時局勢,大叔可以說的都說了,暴亂不會於一夜消失,就算平亂後,各種問題都會跟著而來,土耳其式的大清洗會出現的機會差不多是零。現在是考驗各香港人(包括各位版友和我)的耐性的時候了。過去22年自已積落的錯誤,始終要香港人自己去還。
作者: 柔柔     時間: 2019-9-1 20:07

報道
作者: BosomFriend     時間: 2019-9-1 20:07

笫一
作者: big8886     時間: 2019-9-1 20:07

支持
作者: 車站變態的主題     時間: 2019-9-1 20:07

支持
作者: microstation     時間: 2019-9-1 20:07

支持
作者: Abloom     時間: 2019-9-1 20:08

大叔報到
作者: Gabbe     時間: 2019-9-1 20:08

報到
作者: my1234     時間: 2019-9-1 20:08

支持
作者: y98141     時間: 2019-9-1 20:08

又新post了...唉
作者: 漆哥     時間: 2019-9-1 20:08

支持
作者: Swedenlion     時間: 2019-9-1 20:09

報到
作者: 放假喇     時間: 2019-9-1 20:09

支持大叔

香港警察👮加油💪🏼

作者: mamanm     時間: 2019-9-1 20:09

報到
作者: 小西灣三少爺     時間: 2019-9-1 20:09

留名
作者: tamseelok     時間: 2019-9-1 20:09

報道
作者: 花郎     時間: 2019-9-1 20:10

我都講過今次係持久戰,但唔咁做後患無窮,香港係時候整治一次再完全歸邊,如果唔係等如棋子人質永遠係老美手中
作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2019-9-1 20:10

支持!
作者: 菲菲雅.西方木頭     時間: 2019-9-1 20:10

支持大叔!支持警察!
作者: qdee     時間: 2019-9-1 20:10

作者: supernova185     時間: 2019-9-1 20:11

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-1 08:07 PM 發表
秋後算賬第三帖開帖了,也已經到了明天2/9就要開學的時候,暴徒的行為也許會到了另一個模式或階段。

呢個暑假就好似打開咗嘅pandora box咁,將曱甴暴徒嘅惡性完全放咗出嚟,好難收得番,邊個佢地睇唔順眼就會搞邊個,再加上學校裡面做有好多黃師推波助瀾,大學中學校長及其他老師要搞都可能未必即時搞得掂。星期五六日,短期內還會有和種暴亂嘅「課外活動」,這是可以預見的。

仲有班人可能要其他學生被罷課, ...
支持
作者: thomasfriends     時間: 2019-9-1 20:11

報到
作者: MANLTD007     時間: 2019-9-1 20:11

大叔
作者: a_drew     時間: 2019-9-1 20:11

中央政法委周日在微博公眾號「長安劍」發文,指暴徒的行為早脫離遊行及示威範疇,反問「七勞五傷、玉石俱焚的香港對誰有好處」。文章強調,想拿香港做文章要脅中國政府是「癡人說夢」,街頭暴力不會達到任何目的;又指表達訴求的道路有千萬條,絕沒有一條叫暴力;更認為即使「躲得過初一,躲不過十五,在離月圓之夜還有幾天,暴徒們該自己掰着手指算一算了」。

作者: 前來回收的腳毛     時間: 2019-9-1 20:12

明天我會帶網球拍送小朋友返學,如果見到有欺凌事件必定以牙還牙
作者: 藍色小魚     時間: 2019-9-1 20:12

報到
作者: Vmc01354     時間: 2019-9-1 20:12

支持大叔
作者: shark150     時間: 2019-9-1 20:12

支持
作者: Karlching     時間: 2019-9-1 20:12

支持
作者: fhhfgjhh     時間: 2019-9-1 20:13

支持樓主
作者: 喵子     時間: 2019-9-1 20:13

引用:
原帖由 大叔5935 於 2019-9-1 08:07 PM 發表

支持
作者: fhhfgjhh     時間: 2019-9-1 20:13

網上有流傳片段,傍晚6時許有白衣持刀男子在東涌逸東邨巴士總站外,追斬十多名身穿黑衣的示威者。警方指沒有收到報案。

有目擊者表示,當時有身穿黑衣的示威者商討如何離開東涌,突然兩至三名身穿白衣的中年男子在停車場收費處大叫幾聲,其中一名男子持刀,然後衝向黑衣人,示威者及市民立即四散,沒有看見有人受傷。

現場有大批街坊聚集,在逸東邨巴士總站內,發現有疑似刀套。有市民指,見到網上片段所以下樓查看。亦有市民帶備護具及棍,又指責刀手在逸東邨「搞事」,表示要找出他。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1478216-20190901.htm?spTabChangeable=0
作者: ing.baring     時間: 2019-9-1 20:14

報到
作者: 鬼屋深情的駱駝     時間: 2019-9-1 20:14

支持!主要係要有耐心,要忍得,呢場係持久戰。我知呢段時間大家都唔好受,覺得好frustrated,好絕望,但日出之前必定是最黑暗的天。各位師兄師姐加油。
作者: frmrom     時間: 2019-9-1 20:14

強帖留名
作者: alexlovesuki     時間: 2019-9-1 20:14

引用:

支持~❤️
作者: abba007     時間: 2019-9-1 20:14

作者: BosomFriend     時間: 2019-9-1 20:14

引用:

對,大叔

當年我支持過八九學运

反對過廿三條

投過票比泛民瞓街卿

以上是小弟三罪行

現在知道自己當年做錯

錯誤今年受番

因果報應

自作自受
作者: 扯旗幫     時間: 2019-9-1 20:15

引用:

大叔今次唔留兩個新位以備不時之需?為何大叔不預測下明後天會亂成點,多謝大叔繼續開post讓我地有歇息的空間,期待大叔估計區選立選的情況,建制泛民會不會大敗
作者: fhhfgjhh     時間: 2019-9-1 20:15

中央政法委微信發表文章,提到香港近日發生暴力事件,指「七勞五傷、玉石俱焚」的香港,美國和歐洲不會心痛,真正為香港心傷的只有中國,受到傷害的是香港的市民。

文章指,想拿香港做文章,要脅中國政府,延緩、阻止甚至中斷中華民族偉大復興的進程,是癡人說夢,恐怖主義手法的暴行嚇不到任何人,反而能讓更多的人看清暴徒的真實嘴臉;街頭暴力不會達到任何目的,只會讓止暴制亂,獲得更加廣泛和堅定的支持。

文章表示,犯下如此暴行,不要再幻想蒙面就能躲得過,俗話說「躲得過初一,躲不過十五」,離月圓之夜還有幾天,暴徒們該自己屈指一算。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1478177-20190901.htm
阿爺會係中秋節前出手平亂?

作者: p靈     時間: 2019-9-1 20:16

留返條腳毛先
作者: chungkingpun     時間: 2019-9-1 20:16

報到
作者: ypcathychung     時間: 2019-9-1 20:16

報到
作者: nelsoncph     時間: 2019-9-1 20:17

再報到
作者: y98141     時間: 2019-9-1 20:18

on cc播緊較早前片段, 我真係見到有硬膠仔帶烏克蘭國旗
作者: y98141     時間: 2019-9-1 20:18

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2019-9-1 08:15 PM 發表
中央政法委微信發表文章,提到香港近日發生暴力事件,指「七勞五傷、玉石俱焚」的香港,美國和歐洲不會心痛,真正為香港心傷的只有中國,受到傷害的是香港的市民。

文章指,想拿香港做文章,要脅中國政府,延緩、阻止甚至中斷中華民族偉大復興的進程,是癡人說夢,恐怖主義手法的暴行嚇不到任何人,反而能讓更多的人看清暴徒的真實嘴臉;街頭暴力不會達到任何目的,只會讓止暴制亂,獲得更加廣泛和堅定的支持。

文章 ...
真係? 好期待!
作者: cannycandy     時間: 2019-9-1 20:19

感覺呢次運動結束時應該都係悲劇收場, 除審判懲罰外班曱甴未必承受到果種挫敗, 有人變空中飛人少不了
作者: fhhfgjhh     時間: 2019-9-1 20:19

【20:03】傳有示威者於梅窩沿水路往中環及長洲,大批防暴警在中環碼頭戒備。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190901/bkn-20190901105655519-0901_00822_001.html
作者: ing.baring     時間: 2019-9-1 20:19

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2019-9-1 08:15 PM 發表

文章 ...
講到好明好白,班友再唔收手,就自取滅亡,另一點亦講得好正確,就係美國佬英國佬等等都唔會心痛,因為佢地只會偷笑,係笑你地班惡賊on99
作者: 鬼屋深情的駱駝     時間: 2019-9-1 20:19

引用:
原帖由 y98141 於 2019-9-1 08:18 PM 發表
on cc播緊較早前片段, 我真係見到有硬膠仔帶烏克蘭國旗
有時真係覺得佢地其實身處係一個平行宇宙
果度既烏克蘭係革命之後已經成為歐洲一流強國

作者: Q仔bb     時間: 2019-9-1 20:20

我(2)都未追完,咁快(3)?
作者: fhhfgjhh     時間: 2019-9-1 20:20

引用:
原帖由 y98141 於 1-9-2019 08:18 PM 發表

真係? 好期待!
但香港未來兩個星期都會繼續亂
作者: kfws     時間: 2019-9-1 20:20

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2019-9-1 08:13 PM 發表
網上有流傳片段,傍晚6時許有白衣持刀男子在東涌逸東邨巴士總站外,追斬十多名身穿黑衣的示威者。警方指沒有收到報案。

有目擊者表示,當時有身穿黑衣的示威者商討如何離開東涌,突然兩至三名身穿白衣的中年男子在停車場收費處大叫幾聲,其中一名男子持刀,然後衝向黑衣人,示威者及市民立即四散,沒有看見有人受傷。

現場有大批街坊聚集,在逸東邨巴士總站內,發現有疑似刀套。有市民指,見到網上片段所以下樓查看 ...
呢種情況會一路增加,市民會越來越覺得容忍唔住呢班暴徒。
作者: milkylok     時間: 2019-9-1 20:21

報到
作者: 高達無雙     時間: 2019-9-1 20:21

引用:
原帖由 BosomFriend 於 2019-9-1 08:14 PM 發表

對,大叔

當年我支持過八九學运

反對過廿三條

投過票比泛民瞓街卿

以上是小弟三罪行

現在知道自己當年做錯

錯誤今年受番

因果報應

自作自受 ...
师兄, 我都喺. 但知恥近乎勇
作者: BosomFriend     時間: 2019-9-1 20:21

引用:
原帖由 放假喇 於 2019-9-1 08:09 PM 發表
支持大叔

香港警案加油💪🏼
支持香港警察
作者: billy24     時間: 2019-9-1 20:21

報到,支持大叔
作者: RogerVsPete     時間: 2019-9-1 20:21

引用:

繼續支持大叔
但今次你講的,令大家個心都沉下去
作者: 大叔5935     時間: 2019-9-1 20:21

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2019-9-1 08:15 PM 發表

大叔今次唔留兩個新位以備不時之需?為何大叔不預測下明後天會亂成點,多謝大叔繼續開post讓我地有歇息的空間,期待大叔估計區選立選的情況,建制泛民會不會大敗 ...
十一個選舉太遠了,
連明天係點都未知。

今次不留位啦,變化太快,
未來一星期又太忙,諗到有嘢要寫才寫吧。
作者: 藍色小魚     時間: 2019-9-1 20:21

引用:
原帖由 cannycandy 於 2019-9-1 08:19 PM 發表
感覺呢次運動結束時應該都係悲劇收場, 除審判懲罰外班曱甴未必承受到果種挫敗, 有人變空中飛人少不了
既然個班人渣甘恨做外國人,重新投胎對佢對其他市民(至少對我)係好事
作者: nowin     時間: 2019-9-1 20:21

報到
作者: 全職炒手     時間: 2019-9-1 20:22

引用:
原帖由 前來回收的腳毛 於 2019-9-1 08:12 PM 發表
明天我會帶網球拍送小朋友返學,如果見到有欺凌事件必定以牙還牙
你出手就輸了,可能會被反告打小朋友,應該同校長投訴,並且要佢跟進調查,俾你一個交待,到時你可以唔滿意再搞大佢話投訴上教育局,甚至可以搵何君堯,俾彈藥佢開炮
作者: kfws     時間: 2019-9-1 20:22

引用:
原帖由 BosomFriend 於 2019-9-1 08:14 PM 發表

對,大叔

當年我支持過八九學运

反對過廿三條

投過票比泛民瞓街卿

以上是小弟三罪行

現在知道自己當年做錯

錯誤今年受番

因果報應

自作自受 ...
同病相憐,現在一齊受😥
作者: ing.baring     時間: 2019-9-1 20:23

引用:
原帖由 高達無雙 於 2019-9-1 08:21 PM 發表

人係要有經歷先會有進步的,將來才不會重蹈覆轍,總好過那些由頭膠到尾的人嘛
作者: 商界中心的羊     時間: 2019-9-1 20:23

十卜大叔
作者: 元勝     時間: 2019-9-1 20:23

報到
作者: BosomFriend     時間: 2019-9-1 20:23

引用:
原帖由 高達無雙 於 2019-9-1 08:21 PM 發表

我話過

以後不投泛民

′ 一投泛民 , 終生抱憾 ′
作者: Crazylowbhkguy     時間: 2019-9-1 20:23

支持!
作者: 鬼屋深情的駱駝     時間: 2019-9-1 20:24

引用:
原帖由 cannycandy 於 2019-9-1 08:19 PM 發表

好多人已經被洗腦得好徹底,以為自己搞緊D可以青史留名既創舉
殊不知,就連遺臭萬年既漢奸都無佢地份
佢地只係無名既棄卒
作者: 高達無雙     時間: 2019-9-1 20:24

引用:
原帖由 BosomFriend 於 2019-9-1 08:23 PM 發表

我話過

以後不投泛民

′ 一投泛民 , 終生抱憾 ′
放心, 我支持你👍👍👍
作者: 全職炒手     時間: 2019-9-1 20:24

引用:
原帖由 y98141 於 2019-9-1 08:18 PM 發表

真係? 好期待!
之前好似南部戰區微博話蝗蟲到秋天消息,而家中央政法委又話離月圓還有多遠,好似時間上都係指向秋季,可能有D啟示
作者: fhhfgjhh     時間: 2019-9-1 20:25

引用:
原帖由 ing.baring 於 1-9-2019 08:19 PM 發表

講到好明好白,班友再唔收手,就自取滅亡,另一點亦講得好正確,就係美國佬英國佬等等都唔會心痛,因為佢地只會偷笑,係笑你地班惡賊on99
英國多個城巿有民眾示威,抗議首相約翰遜強行延長國會休會期,批評約翰遜破壞國家民主。
https://www.exmoo.com/article/122061.html
英國佬都自己大難臨頭啦
作者: hp_ho     時間: 2019-9-1 20:25

到,支持大叔!
作者: chungkingpun     時間: 2019-9-1 20:25

引用:
個人預感 除了一些近乎不可能炒人(清潔/維修/建築)的行業
估計之後就是大炒魷魚期.....最後就是部份受不住的人做空中飛人......
作者: bobo_wong     時間: 2019-9-1 20:25

引用:
觀乎佢地有部份燥狂表現,將來精神失常,幾面人格遗害社會少不免。
作者: SayingLoveU     時間: 2019-9-1 20:25

香港人一日唔團結,一日都會有暴乱

見到琴晚幾位地鐵丫叔獨立無援,唔係警察及時黎到佢地重傷了

見到依啲情況個個雞咁腳走,如果當時成車人企起身吊9暴徒,佢會咁猖狂?

香港人幾時先會醒?仲想中央幫手
作者: y98141     時間: 2019-9-1 20:25

引用:
原帖由 鬼屋深情的駱駝 於 2019-9-1 08:19 PM 發表

有時真係覺得佢地其實身處係一個平行宇宙
果度既烏克蘭係革命之後已經成為歐洲一流強國
唔知佢地知道真相會點? 扮唔知? 話係假資訊? 唔care?
作者: wilsonkf     時間: 2019-9-1 20:25

班人仲未行到出去

宜家佢地有人中暑或其他隱疾病發, 應該有機會做烈士

白車分分鐘一個鐘都去唔到救人

但全部佢地自己做成
搞機鐵, 無得搭出去
搞埋東涌站, 東涌都無得搭
巴士? 有出無入, 巴士公司係東涌邊度搵架車比佢搭
宜家死蠢到要行出去, 佢地唔諗下有乜意外點算

作者: 後天平平手機     時間: 2019-9-1 20:26

引用:

文章 ...
唔好再抱有希望呀爺不會直接出手
其中何柱國都表明好多政府部門失職

呀爺要香港人站出來向暴力說不當中都暗示左呢d部門
作者: seagramlau     時間: 2019-9-1 20:26

報到,報到,報到..
作者: RogerVsPete     時間: 2019-9-1 20:26

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2019-9-1 08:25 PM 發表

英國多個城巿有民眾示威,抗議首相約翰遜強行延長國會休會期,批評約翰遜破壞國家民主。
https://www.exmoo.com/article/122061.html
英國佬都自己大難臨頭啦 ...
大陸咁有錢應該泵水畀英國搞顏色革命
作者: 鬼屋深情的駱駝     時間: 2019-9-1 20:26

引用:
原帖由 y98141 於 2019-9-1 08:25 PM 發表

唔知佢地知道真相會點? 扮唔知? 話係假資訊? 唔care?
“這裡的人民雖然失去了一切,但他們得到了自由!”

作者: 藍色小魚     時間: 2019-9-1 20:26

引用:
原帖由 kfws 於 2019-9-1 08:20 PM 發表

呢種情況會一路增加,市民會越來越覺得容忍唔住呢班暴徒。
個感覺有啲似佔中
點中立都好,日子耐左番工放工出街番屋企都好麻煩既時候,向來節奏快無耐性既香港人就會忍唔住反感
作者: thomasfriends     時間: 2019-9-1 20:27

香港妓者 (中間那件鏡頭)

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-9-1 20:27, 222.32 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: kenywj     時間: 2019-9-1 20:27

報到!
作者: ing.baring     時間: 2019-9-1 20:27

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2019-9-1 08:25 PM 發表

英國佬都自己大難臨頭啦 ...
世上所有政治都是黑暗及污糟的
作者: y98141     時間: 2019-9-1 20:27

引用:
原帖由 SayingLoveU 於 2019-9-1 08:25 PM 發表
香港人一日唔團結,一日都會有暴乱

見到琴晚幾位地鐵丫叔獨立無援,唔係警察及時黎到佢地重傷了

見到依啲情況個個雞咁腳走,如果當時成車人企起身吊9暴徒,佢會咁猖狂?

香港人幾時先會醒?仲想中央幫手 ...
同感!
作者: bbc16M     時間: 2019-9-1 20:28

黐線架!仲要俾佢地玩多兩周到中秋! 中秋成個香港俾佢地炸左啦!!!
作者: yywfd2     時間: 2019-9-1 20:28

呢段時間大家都多d陪下仔女免受感染😂
作者: chungkingpun     時間: 2019-9-1 20:28

引用:
原帖由 鬼屋深情的駱駝 於 2019-9-1 08:26 PM 發表

“這裡的人民雖然失去了一切,但他們得到了自由!”
典型的「此地無銀三百兩」式自欺欺人說話
作者: 愛炫美樓奴     時間: 2019-9-1 20:29

支持!全民抗黃暴即將開始,不要放棄!
作者: andysan4     時間: 2019-9-1 20:29

引用:
原帖由 thomasfriends 於 2019-9-1 08:27 PM 發表
香港妓者

作者: fhhfgjhh     時間: 2019-9-1 20:29

引用:
原帖由 後天平平手機 於 1-9-2019 08:26 PM 發表

唔好再抱有希望呀爺不會直接出手
其中何柱國都表明好多政府部門失職

呀爺要香港人站出來向暴力說不當中都暗示左呢d部門
何柱國又讚林鄭工作勤力,工作能力表現好,今日仍然支持她,希望她能平息事件,並要統率官員,勿讓他們變「廢柴」。
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1581256/即時-港聞-逃犯條例-繼續支持林鄭月娥-何柱國-曾提醒修例後果但佢無聽
作者: moonkaru     時間: 2019-9-1 20:30

咁快去到 (3)
支持大叔新帖
作者: 大叔5935     時間: 2019-9-1 20:30

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2019-9-1 08:21 PM 發表

繼續支持大叔
但今次你講的,令大家個心都沉下去
實話實說。

隔離帖馬兄都好似曾經預測過局勢可能9月/10月後先有比較大嘅轉變。我睇法在秋後算賬(2)其他帖都提過,10月1日都未必係死線,十一前搞掂平亂嘅機會係一半半,所以我最樂觀最少都要9月中已見到些少轉機。

比個心理準備大家會好些。
作者: 鬼屋深情的駱駝     時間: 2019-9-1 20:30

引用:
原帖由 bbc16M 於 2019-9-1 08:28 PM 發表
黐線架!仲要俾佢地玩多兩周到中秋! 中秋成個香港俾佢地炸左啦!!!
今年中秋睇黎都係在家食下月餅仔算了
作者: ing.baring     時間: 2019-9-1 20:30

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-1 08:25 PM 發表
班人仲未行到出去

但全部佢地自己做成
搞機鐵, 無得搭出去
宜家死蠢到要行出去, 佢地唔諗下有乜意外點算 ...
人蠢無藥醫就係呢種
作者: chungkingpun     時間: 2019-9-1 20:31

現在反而擔心的是明天交通情況如何

特別是星期二我們有人要去東涌工作......到時真的地鐵未修好也不知怎進去
作者: 藍色小魚     時間: 2019-9-1 20:31

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-1 08:25 PM 發表
班人仲未行到出去

但全部佢地自己做成
搞機鐵, 無得搭出去
宜家死蠢到要行出去, 佢地唔諗下有乜意外點算 ...
甘佢地下一個目標應該圍醫院圍醫管局,應該有白車有成隊醫護人員standby架麻,佢地為班黃醫護爭取民主點可以唔支持?
期待醫護界被反骨仔反咬既一刻,成班大話精等天收
作者: y98141     時間: 2019-9-1 20:31

中環碼頭好多防暴警, 咩事? 暴徒有船由欣澳返中環?