標題: [本港新聞評論] 【逆權運動】防暴警闖德福平台反問「你交幾錢稅?」 近距離向市民開槍 [打印本頁]

作者: jfavejfave    時間: 2019-8-24 10:54 PM     標題: 【逆權運動】防暴警闖德福平台反問「你交幾錢稅?」 近距離向市民開槍

有片:
https://s.nextmedia.com/realtime ... 6647&a=59969547

【逆權運動】防暴警闖德福平台反問「你交幾錢稅?」 近距離向市民開槍

防暴警察繼早前在太古港鐵站內近距離向示威者發射胡椒球槍之後,今日再次走到德福花園的平台上搜捕示威者,其中有警員與市民對罵,並問道「我唔使交稅呀?交幾錢稅呀?」其後失控近距離向前連發多槍,當中有市民受催淚彈影響感到不適,亦有居民到平台將防暴警驅趕。

與防暴警在九龍灣偉業街一段對峙後,部份示威者退至德福花園的範圍。警方在下午5時20分左右,防暴警察從地下由停車場車道推防線進入德福廣場,有示威者向防暴警察投擲懷疑汽油彈,防暴警察即施射催淚彈還擊,發射最少兩枚催淚彈。部份在平台的市民及示威者走入德福花園的戲院中暫避,之後有速龍小隊於平台上近距離再向示威者多次發射胡椒球。德福花園的戲院職員表示,原今日會如常營業,不過因應人流及最新情況,故此6時起停止營業,並關閉部份的出口,但戲院的大堂仍可讓市民逗留。

有德福花園的居民要求防暴警察離開,但警察以正在執行職務回應,並問市民是否需要召喚救護車協助。不過居民指縱使沒有人受傷,但催淚煙已影響附近的民居,要求警察離開。

全民反抗黑警🤬🤬🔥
亂闖民居,私人地方開槍🤬失控疯子👿👽控告警方!!個個不得好死💣💣
私人屋苑一於似足黃埔居民,
大型banner!!警方不得內進!!民憤在此🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
警黑要抗,暴政要反
五大訴求,爭取到底
香港人自己救香港
香港人加油

新聞來源連結:
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190824&s=6996647&a=59969547

圖片附件: 1566658447827.jpg (2019-8-24 10:54 PM, 287.98 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 1566658447867.jpg (2019-8-24 10:54 PM, 278.74 KB) / 該附件被下載次數 7

圖片附件: 1566658447887.jpg (2019-8-24 10:54 PM, 310.63 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: 1566658447911.jpg (2019-8-24 10:54 PM, 352.55 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: 1566658447941.jpg (2019-8-24 10:54 PM, 286.19 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: ypcathychung    時間: 2019-8-24 10:54 PM

心盲
作者: lucis    時間: 2019-8-24 10:56 PM

無野做果班成L日至鍾意講稅稅稅
作者: tinnit    時間: 2019-8-24 10:57 PM

支持警察....

圖片附件: 撐警.jpg (2019-8-24 10:57 PM, 66.45 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: banjo.    時間: 2019-8-24 10:57 PM

批《蘋果日報》侮辱褻瀆國慶 官媒:已成香港之恥
【on.cc東網專訊】內地官媒再次點名批評香港《蘋果日報》「有毒」,指《蘋果》報道美國總統特朗普宣布對中國加關稅時,竟以《10.1贈慶 特朗普宣布向所有中國貨再加5%關稅》作為標題,狠批《蘋果》不惜嘲諷侮辱褻瀆國慶,對美方攻勢彈冠相慶,早已成為香港之恥和亂港的源頭。

文章指出,《蘋果》記者在香港警察總部記者會上,惡意阻撓內地記者陳曉前採訪,「同行刁難同行」,足見其記者是「立場先行」,新聞操守的淪喪;又批評《蘋果》平日習慣用有色眼鏡看內地,「添油加醋、煽風點火」從不錯過。

文章又指,自香港反修例風波開始以來,《蘋果》更以「新聞自由」為名,行「反中亂港」之實,歪曲阻攔警察執法,甚至在特首媒體見面會上高喊:「林太,你甚麽時候會死?」炮轟《蘋果》是「無節操的港媒」,早已成為香港之恥。

文章認為,新聞報道秩序也是社會秩序的重要部分,目前無良媒體大行其道,香港要止暴制亂、恢復秩序,除了對施暴的「黑衣人」繩之以法外,亦不能對製造媒體界「黑色恐怖」者聽之任之,絕不能容忍「無冕之王」成「無恥之徒」。
作者: tinnit    時間: 2019-8-24 10:58 PM

警察處理得相當適當...
作者: 沉睡浪漫的貓奴    時間: 2019-8-24 10:59 PM

睇少d 蘋果啦你
作者: 韓風默默的烈女    時間: 2019-8-24 11:04 PM

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-8-24 10:54 PM 發表

防暴警察繼早前在太古港鐵站內近距離向示威者發射胡椒球槍之後,今日再次走到德福花園的平台上搜捕示威者,其中有警員與市民對罵,並問道「我唔使交稅呀?交幾錢稅呀?」其後失控近距離向前連發多槍,當中有市民受催淚彈影響感到不適,亦有居民到平台將防暴警驅趕。

與防暴警在九龍灣偉業街一段對峙後,部份示威者退至德福花園的範圍。警方在下午5時20分左右,防暴警察從地下由停車場車道推防線進入德福廣場,有示威 ...
你掟氣油彈呀。
作者: 磨爛蓆2017    時間: 2019-8-24 11:09 PM

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-8-24 10:54 PM 發表

與防暴警在九龍灣偉業街一段對峙後,部份示威者退至德福花園的範圍。警方在下午5時20分左右,防暴警察從地下由停車場車道推防線進入德福廣場,有示威 ...
市LLM民咩!市民!曱甴就曱甴啦,俾人打就扮市民,打人時又變義士,我都未撚見過呢個世界有咁撚無恥縮骨嘅暴徒
作者: seasey    時間: 2019-8-24 11:10 PM

開布袋槍係唔啱嘅,應該開真槍實彈加水炮。
作者: moyy    時間: 2019-8-24 11:11 PM

毒果真仆街仲係市民嚟,直播新聞都見班乞衣暴徒掟氣油彈掘渠蓋啦!
作者: TL1596    時間: 2019-8-24 11:12 PM

引用:

警黑要抗,暴政要反
五大訴求,爭取到底
香港人自己救香港
香港人加油
香港人打飛機唔記得加潤滑油
作者: 睇天做人    時間: 2019-8-24 11:13 PM

毒果作文呃膠人
作者: chichunlo    時間: 2019-8-24 11:13 PM

引用:

有片:
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190824&s=6996647&a=59969547

【逆權運動】防暴警闖德福平台反問「你交幾錢稅?」 近距離向市民開槍

10138230 10138231 10138232 10138233

防暴警察繼早前在太古港鐵站內近距離向示威者發射胡椒球槍之後,今日再次走到德福花園的 ...
乞社會!!!知法犯法
作者: keiri    時間: 2019-8-24 11:15 PM

掟汽油彈呀!仲唔止一個,啱啱講有01記者被燒到
作者: 口琴    時間: 2019-8-24 11:17 PM

引用:
原帖由 seasey 於 2019-8-24 11:10 PM 發表

開布袋槍係唔啱嘅,應該開真槍實彈加水炮。
係搞太耐!!支持實彈!黑衫暴徒全部要拉曬佢!!!
作者: 炎夏濃濃的採購    時間: 2019-8-24 11:21 PM

支持警察打柒暴徒
作者: waltzno1    時間: 2019-8-24 11:21 PM

作呢啲文無用架啦,死期就快到
作者: 炎夏濃濃的採購    時間: 2019-8-24 11:21 PM

今次事件確實睇得出邊啲人同機構係虛偽不可靠: 太古(太古廣場拒絕警察進入但縱容打爛立法會暴徒進入休息,首創錯誤先例,助長暴徒;疑似拒絕提供cctv幫助警察調查), 新鴻基(沙田新城市擺警察上枱,話警察自行進入,影響顧客安全;又扮曬委屈因為法庭手令先提供cctv),國泰(放任員工罷工亂機場、縱容機師及員工參與暴動,出賣私隱資料,而沒有立刻採取行動),港鐵(免費專車接送暴徒,以致每星期六、曰全港市民不得安寧,出街危險;明目張膽容許跳閘,妨礙警方追蹤暴徒行踪,亦減少政府分紅;刻意不執行附例以致暴徒輕鬆堵車,造成5.8全港被罷工,根本根據附例已可輕鬆解決問題;發聲明譴責警方進入葵芳,危及乘客,本末倒置,從沒譴責暴徒玩滅火器,危害大眾), 醫管局(縱容醫護罷工,影響公共服務;縱容不專業醫護,散佈仇警身態;混淆視聽,以私隱妨擾警方執法,但私隱條例其實明確指出警方執法可獲豁免),敎協同泛民(林鄭上場後,大加社福同教育開支,大家都知,這些開支基本上全去了開位,請社工老師,但這班人進入食呀公體系後就抖住糧反政府,但大家明知社工老師係香港成績最差的先做,教學生但自己語文基準試都肥佬,而且係學生人數下降下,根本係應該殺校抄老師)
作者: 麼天輪    時間: 2019-8-24 11:21 PM

毒果毒害你一生。。。
作者: 老鼠斑    時間: 2019-8-24 11:22 PM

支持警方捉曱甴,一見警察一到曱甴四散而逃大快人心,邪不能勝正,曱由看衫己代表邪惡
作者: sweetandsour    時間: 2019-8-24 11:22 PM

引用:
原帖由 口琴 於 2019-8-24 11:17 PM 發表

係搞太耐!!支持實彈!黑衫暴徒全部要拉曬佢!!!
讚成。。殺曱甴,一只不漏。。
作者: 炎夏濃濃的採購    時間: 2019-8-24 11:23 PM

引用:
原帖由 lucis 於 2019-8-24 10:56 PM 發表

無野做果班成L日至鍾意講稅稅稅
係囉。警察交稅多過佢地。佢地住公屋擺綜援讀屎片,全部警察有份比
作者: temp0401b    時間: 2019-8-24 11:31 PM

作者: kenyeung88    時間: 2019-8-24 11:32 PM

毒果報導完全不用理會!
作者: Amazing19    時間: 2019-8-24 11:33 PM

支持警察嚴正執法
辛苦了
作者: scottie_csp    時間: 2019-8-24 11:33 PM

又係毒果,美化暴徒
作者: falconV8    時間: 2019-8-24 11:35 PM

交多少錢都是納税人, 都是黑警的衣食父母, 身為公僕, 講出這様説話很不智。  
作者: 小時候的她    時間: 2019-8-24 11:36 PM

打7死班暴徒就最好。個個星期出黎7
屌距老尾。
作者: walkera2006    時間: 2019-8-24 11:37 PM

盧偉聰唔該綁返好D警犬,不要讓警犬週圍騷擾市民
作者: hocoast    時間: 2019-8-24 11:37 PM

引用:

有片:
https://s.nextmedia.com/realtime ... 6647&a=59969547

10138230 10138231 10138232 10138233

防暴警察繼早前在太古港鐵站內近距離向示威者發射胡椒球槍之後,今日再次走到德福花園的 ...
你食屎啦冚家產!
作者: 沖天伯伯    時間: 2019-8-24 11:41 PM

引用:

私你個頭 戰爭 無話私唔私人
屌你都廢事
作者: 安迪2000    時間: 2019-8-24 11:41 PM

平民?犯法的叫罪犯,起碼叫疑犯。
作者: solar169    時間: 2019-8-24 11:42 PM

暴徒喺德福掟汽油彈,樓主你盲咗?
作者: vincent.AC7    時間: 2019-8-24 11:43 PM

平乜民?
作者: 你封我唔到    時間: 2019-8-24 11:43 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-8-24 11:35 PM 發表

交多少錢都是納税人, 都是黑警的衣食父母, 身為公僕, 講出這様説話很不智。  
曱甴學人講交稅慳啲啦!
作者: simonfdf    時間: 2019-8-24 11:43 PM

黑社會入左戲院就唔駛拉?
咩理由?
作者: simonfdf    時間: 2019-8-24 11:44 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-8-24 11:35 PM 發表

吊你
作者: IMS    時間: 2019-8-24 11:45 PM

林鄭好廢,暴徒任我行
作者: noname_hk    時間: 2019-8-24 11:45 PM

片段見到當時情況, 明顯一班妓者掩護暴徒. 應該拉埋有關的記者, 阻差辦公及參與非法集會.
作者: simonfdf    時間: 2019-8-24 11:45 PM

引用:
原帖由 temp0401b 於 2019-8-24 11:31 PM 發表

暴徒又寫成市民。
這就是傳媒功力
作者: ACT2913    時間: 2019-8-24 11:45 PM

打柒班黑衣啦
作者: richardli008    時間: 2019-8-24 11:47 PM

擾亂社會公眾秩序呀!死開啦毒果!開多一百槍都應該!
作者: 瑪卡    時間: 2019-8-24 11:47 PM

引用:

有片:

暴徒 做戲子扮街坊,全港正常市民都撐警😊
作者: falconV8    時間: 2019-8-24 11:48 PM

引用:
原帖由 simonfdf 於 24/8/2019 23:44 發表

吊你
少勞氣, 冷靜。  
作者: BloodyEyEs    時間: 2019-8-24 11:48 PM

見到毒果就知篇報導九成假
作者: tse06955253    時間: 2019-8-24 11:49 PM

引用:

有片:

DLLM啦!毒果契L弟香土轉帖L!
你LM湊X唔好乜L都全民前,全民後!
全港好多市民想殺你班黑衣畜牲!

作者: lostofbubble    時間: 2019-8-24 11:49 PM

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2019-8-24 22:54 發表

咩巿民, 咪又係走上平台果班囉, 真巿民已經快速回家關窗了
作者: simonfdf    時間: 2019-8-24 11:50 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-8-24 11:48 PM 發表

少勞氣, 冷靜。  
ok
作者: newstart01    時間: 2019-8-24 11:50 PM

無暴徒,警察會去個到?
前由後果都未搞清楚
9成遊行完都用搞事收場
你地咁憎警察,搞事越耐,警察越多OT 錢收。益曬你地討厭嘅警察。
暴徒收手啦
作者: simonfdf    時間: 2019-8-24 11:50 PM

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2019-8-24 11:49 PM 發表

無錯啦,公道。
作者: ~不可以~    時間: 2019-8-24 11:50 PM

引用:

支持警察,黃絲暴徒不得好死🤬🤬🤬🤬🤬
作者: 農場藍色腳毛    時間: 2019-8-24 11:51 PM

市民?暴徒就暴徒啦,仲撐
作者: simonfdf    時間: 2019-8-24 11:51 PM

生果轉貼都知89
作者: 莫二毛    時間: 2019-8-24 11:52 PM

或者佢地背後金主交好多稅呢...
作者: ~狐獅虎~    時間: 2019-8-24 11:53 PM

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2019-8-24 11:49 PM 發表

正確, 根本係常識
作者: hwwong    時間: 2019-8-24 11:56 PM

班人渣烏蠅曱甴暴民學棍交了兩毛稅, 將牠們的觸鬚交了給稅局啊... 班人渣烏蠅曱甴暴民學棍又要圍稅局了...
作者: 1223456    時間: 2019-8-25 12:02 AM

垃圾政府,水炮車買黍睇
作者: 香港勇敢的手袋    時間: 2019-8-25 12:03 AM

引用:

反你老母,唔𨳒9班暴徒走入戲院,搵市民做肉盾,班暴徒唔好揪就攪市民,攪地鐵,佢地先最仆街,可恥
作者: GCpatpat    時間: 2019-8-25 12:05 AM

走啦曱甴
作者: T2.    時間: 2019-8-25 12:09 AM

違法達義
作者: vampire912    時間: 2019-8-25 12:09 AM

引用:
原帖由 keiri 於 2019-8-24 11:15 PM 發表

掟汽油彈呀!仲唔止一個,啱啱講有01記者被燒到
Hk01黑記被燒到可以話係被隊友誤中副車,黄媒黑記可以話係抵 x 死。
作者: 商界難吃的弟弟    時間: 2019-8-25 12:15 AM

暴徒唔夠人嚟,就走向民居做擋箭牌
作者: 公園小小美媚    時間: 2019-8-25 12:19 AM

圖片附件: 1566663556649.jpg (2019-8-25 12:19 AM, 235.15 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: wewewe03    時間: 2019-8-25 12:20 AM

哦,毒果.......
作者: anti_hkd65    時間: 2019-8-25 12:22 AM

作者: 小查理    時間: 2019-8-25 12:23 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-8-24 11:37 PM 發表

使唔使預訂間“來來x x屋”俾你
作者: alexng_2010    時間: 2019-8-25 12:23 AM

引用:

假愛港假和平假靜坐假人數假市民假白衣假記者假街坊假新聞假孕婦假律師假醫護假老豆假細妹假工幹.....跟本腦殘先會認同黑衣

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-25 12:23 AM, 66.19 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 小窮鬼    時間: 2019-8-25 12:24 AM

引用:

收皮啦~直播睇撚曬你班曱甴點刑毀,深水埗市民已忍唔住出手,明天到我哋葵青區接力。。。🤗
記得唔好走散呀~後果自負😇
作者: 非誠勿妖    時間: 2019-8-25 12:28 AM

請警察唔好再開槍喇,直接用手榴彈炸死佢地啦,香港巿民唔會怪你地,辛苦晒!
作者: prelude_hk    時間: 2019-8-25 12:28 AM

一睇就知佢唔駛交稅,死廢青乞兒。
作者: 焦急強勁的筍盤    時間: 2019-8-25 12:28 AM

唔覺警察有失控喎,班曱甴真係無納過稅喎,毒果食屎啦!
作者: blackcurrent123    時間: 2019-8-25 12:35 AM

引用:
原帖由 磨爛蓆2017 於 2019-8-24 23:09 發表

市LLM民咩!市民!曱甴就曱甴啦,俾人打就扮市民,打人時又變義士,我都未撚見過呢個世界有咁撚無恥縮骨嘅暴徒
小得好!成日將暴徒美化漂白,不过喺港人心目中只會一律當係係暴徒。
作者: frankie_123    時間: 2019-8-25 12:36 AM

引用:
原帖由 anti_hkd65 於 2019-8-25 12:22 AM 發表

d居民做得好,驅逐警犬...
暴徒扮踢拖街坊,製造事端及暴力衝擊警察
暴徒係賤種!!
賤種學人講什麼訴求呀!!
作者: frankie_123    時間: 2019-8-25 12:37 AM

賤種暴徙學人講什麼訴求呀?!
作者: sweetmango    時間: 2019-8-25 12:38 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-8-24 11:13 PM 發表

毒果作文呃膠人
一贯作風
作者: 人之初大大    時間: 2019-8-25 12:39 AM

毒果又老作,直播睇到晒啦
作者: Steven-ck    時間: 2019-8-25 12:41 AM

次次走去人多地方搵市民做人質
作者: sweetmango    時間: 2019-8-25 12:42 AM

引用:

唔好話有交税就係警察既衣食父母,警察都有交税比你地攞綜援架
作者: sweetmango    時間: 2019-8-25 12:43 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-8-24 11:37 PM 發表

暴徒狗唔好到處咬市民
作者: 勒索    時間: 2019-8-25 12:45 AM

曱甴報又老作
作者: janelam    時間: 2019-8-25 12:46 AM

讚!呀Sir講得好!我撑你呀!
你冇講錯!
正正講出我想同黑衣暴徒既説話!
作者: 天生污濁    時間: 2019-8-25 12:57 AM

甲甴所謂每區光復,一早有備而來
目標就是要引警察走入民居衝突
引發沈默市民也抱怨不滿而迫政府回應訴求
所謂"五大訴求,缺一不可"
只是反清復明口號
目的是立案檢控執法力量既警隊
從而推倒政府,以為這樣就可以在外力支持下
實現所謂雙普選
但不知這樣只是幫人助攻對中央在談判上索求
最終是棄卒仍是最低層仍是最一無所有
市民仍後知後覺時便唯有攬炒
不論能否雙普選,就是要亂
作者: 商界永恆的廁紙    時間: 2019-8-25 12:58 AM

支持警察
作者: wilsonabcd    時間: 2019-8-25 12:59 AM

真奇怪點解無人敢搞蘋果的?
作者: 商界永恆的廁紙    時間: 2019-8-25 12:59 AM

你契爺光頭㗎!吊你老母

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-25 12:59 AM, 200.51 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: 變紋    時間: 2019-8-25 01:01 AM

支持警察
對付恐怖分子
不要手軟
作者: 宇宙熱情的隊長    時間: 2019-8-25 01:20 AM

作者: tis    時間: 2019-8-25 01:24 AM

呢班曱甴打得少
作者: 人之初大大    時間: 2019-8-25 01:25 AM

引用:
原帖由 商界永恆的廁紙 於 2019-8-25 12:59 AM 發表

你契爺光頭㗎!吊你老母
好有透明感
作者: falconV8    時間: 2019-8-25 02:31 AM

引用:
原帖由 sweetmango 於 25/8/2019 00:42 發表

唔好話有交税就係警察既衣食父母,警察都有交税比你地攞綜援架
邏輯完全錯誤, 差佬所交嘅税, 都是納税人比架。
作者: ricklsk    時間: 2019-8-25 02:40 AM

引用:

反你老母,畜牲
作者: 木兆    時間: 2019-8-25 02:51 AM

暴徒周圍搞破壞 交幾多税都冇撚用
作者: 亞里亞巴.    時間: 2019-8-25 02:56 AM

引用:

警察應该用實彈
作者: frankielam88    時間: 2019-8-25 03:02 AM

捉暴徒入民居有咩問題,其實班暴徒似番個人都唔會走入民居騷擾普通市民啦,所以話佢地係曱甴真係形容得好貼切,只有曱甴先會做完衰野走入民居避難兼騷擾市民
作者: citdt    時間: 2019-8-25 03:04 AM

其實真係好搞笑
你拎民居黎玩,人地趕你走就話人係民居放催淚彈
究竟係邊個搞住d居民先?
作者: lady818    時間: 2019-8-25 03:07 AM

市民?暴徒
作者: frankielam88    時間: 2019-8-25 03:07 AM

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-8-25 02:31 AM 發表

邏輯完全錯誤, 差佬所交嘅税, 都是納税人比架。
咁又點,大把香港人覺得警察做得啱,出糧俾佢地天經地義,得班暴徒自己覺得自己無錯
作者: 台灣勇敢的老闆    時間: 2019-8-25 03:07 AM

各位大哥大姐
可唔可以俾條路我行下
唔好同我講政治  
我都有五大訴求 就係
吃   喝    玩    樂  同埋瞓覺  
   缺  一  不   可
如有擋我者  話之你
红 黑 白 藍絲定黄屎  
    一  律  殺  無  赦
作者: 碌碌無限    時間: 2019-8-25 03:10 AM

香港警察係咪窮到成隊人先得幾支氣槍?今天如果每人一支就唔會咁亂。