標題: 高鐵果然是個陷阱 [打印本頁]

作者: 康定邦     時間: 2019-8-22 18:24

一名在香港英國領事館任職蘇格蘭國際發展局投資主任的港人 Simon Cheng,8 月 8 日在深圳坐高鐵回港時失去聯絡,懷疑被大陸拘留。他的家人今天凌晨在社交媒體發表聲明,透露他們於 8月9日 曾向香港警方及入境處求助,僅被告知可自行回內地報案。入境處與駐粵辦聯繫後,於 8 月 10 日口頭告知家人 Simon 被行政拘留,但稱無法得悉拘留原因、場所和期限。

坐高鐵,危機四伏,仿佛入了一輌會吃人的列車!
作者: daniel47877     時間: 2019-8-22 18:34

叫雞呀!全香港報紙出哂名啦!
作者: cortet     時間: 2019-8-22 19:03

引用:
原帖由 康定邦 於 2019-8-22 06:24 PM 發表
一名在香港英國領事館任職蘇格蘭國際發展局投資主任的港人 Simon Cheng,8 月 8 日在深圳坐高鐵回港時失去聯絡,懷疑被大陸拘留。他的家人今天凌晨在社交媒體發表聲明,透露他們於 8月9日 曾向香港警方及入境處求助,僅被告知可自行回內地報案。入境處與駐粵辦聯繫後,於 8 月 10 日口頭告知家人 Simon 被行政拘留,但稱無法得悉拘留原因、場所和期限。

坐高鐵,危機四伏,仿佛入了一輌 ...
很可笑的 logic.
作者: ntworks     時間: 2019-8-22 19:27

引用:
原帖由 康定邦 於 2019-8-22 06:24 PM 發表

人在內地,任佢經邊個口岸都可以拉佢啦!
反對高鐵一地兩檢時係講怕大陸強力部門越境執法,唔係怕大陸响內地執法。唔好亂搬龍門。
作者: 後生族     時間: 2019-8-22 19:39

引用:
原帖由 daniel47877 於 2019-8-22 06:34 PM 發表
叫雞呀!全香港報紙出哂名啦!
yes ,

圖片附件: 叫雞 精20190822_daa....jpg (2019-8-22 19:39, 16.13 KB) / 該附件被下載次數 20

作者: 急焦滴滴樹根     時間: 2019-8-22 19:54

引用:

叫雞無罪,淫褻有理
作者: refugee

作者: 神級對手

作者: 宇宙熱情的隊長

作者: 朱Bill     時間: 2019-8-22 20:05

坐高鐵危險咪唔好坐囉,個個唔拉淨係拉佢?
作者: 0800     時間: 2019-8-22 20:10

叫雞唔比錢無切J就偷笑了
作者: franklau1013     時間: 2019-8-22 20:11

引用:

王能暴徒,真係利害。呢個時間都仲出呢d post ,。
證明王能,識幾多野
作者: keuto     時間: 2019-8-22 20:30

引用:

屌,佢係在內地被捉,就算吾坐高鉄,坐直通巴都會被捉。要分清楚,吾係公安越境執法,同坐高鉄無關係。點解曱甴咁卵蠢。
作者: keuto     時間: 2019-8-22 20:32

引用:
原帖由 refugee 於 2019-8-22 07:56 PM 發表 
西門兄喺高鐵上叫雞?
佢同女友講坐緊高铁,其實坐緊公安部車返公安局
作者: DocHolliday     時間: 2019-8-22 21:00

引用:
原帖由 refugee 於 2019-8-22 07:56 PM 發表
西門兄喺高鐵上叫雞?
條友話自己喺高鐵啫。大把男人what's app老婆/女友話自己仲喺公司呀,好多嘢做唔完,其實就去咗滾
作者: 所羅門的惡夢     時間: 2019-8-22 21:00

真係好大危機,
住市區嘅可以好方便咁上去娛樂,
唔係留喺屋企睇片自娛
作者: 直線國國王     時間: 2019-8-22 21:01

都係林鄭的錯,搞到后生仔有女朋友都無地方扑嘢,逼住要去大陸叫雞。
立即改為六大訴求,馬上增加年青人免費娛樂場所,缺一不可。
作者: whale12     時間: 2019-8-22 21:13

抽水怪唔放過抽水機會,
不過抽著火水,
當事人想低調,
不過比你班抽水怪累死。
作者: 高達中心的主席     時間: 2019-8-22 22:14

已故國家領導人曾對外國元首說過,本港無賣淫嫖妓活動,有嘅都在國內?

作者: 食指     時間: 2019-8-22 22:19

引用:

系嘅,叫雞就唔好坐高鐵啦,坐洗頭艇先啱。
作者: wilsonkf     時間: 2019-8-22 22:55

朝早去公幹, 夜晚十點幾都唔返去.

佢公幹乜野呀.
作者: wilsonkf     時間: 2019-8-22 22:56

引用:
原帖由 食指 於 2019-8-22 10:19 PM 發表

系嘅,叫雞就唔好坐高鐵啦,坐洗頭艇先啱。
其實唔近高鐵站...
羅湖先多
作者: 959959     時間: 2019-8-22 22:56

老屈當秘級
作者: chimingchan2014     時間: 2019-8-22 23:05

引用:

又係呢啲白痴帖,係人都知佢喺大陸俾人拉啦,坐乜嘢返香港都係一樣,唔通佢坐直通巴就唔駛過關口?
不過咁,香港嘅連登高登仔就係咁白痴嘅,只係樓主個帖放錯咗落香討啫。
作者: Ho72681     時間: 2019-8-22 23:05

叫雞
作者: wilsonkf     時間: 2019-8-22 23:07

其實如果佢係西九比人拉, 只要大叫幾聲, 應該都唔少人聽到...
作者: REM5     時間: 2019-8-22 23:28

引用:

請樓主不要再出來柒,是你們逼中央政府告訴全世界Simon Cheng因嫖妓被捕,你們的無知害死Simon 啦,以後教他如何抬起頭做人?
作者: 胃胃愛涼涼     時間: 2019-8-22 23:37

豬隊友

圖片附件: 1566488267653.jpg (2019-8-22 23:37, 290.65 KB) / 該附件被下載次數 11

圖片附件: 1566488267812.jpg (2019-8-22 23:37, 278.9 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: jacksingss

作者: ming1208     時間: 2019-8-22 23:51

嫖妓陷阱😅😅😅😅😅😅😅
作者: 食指     時間: 2019-8-23 00:06

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2019-8-22 11:37 PM 發表
豬隊友

“返送”中
條四眼仔北上中出風塵女子,自動返大陸送中
作者: royxroy999     時間: 2019-8-23 00:26

引用:
西門兄喺高鐵上叫雞?
叫得西門佢都係慶咖喇!輕輕地㷫㷫地咪搵條女出火囉!點知遇著大陸嚴打!咁就15日!難為佢條女
作者: mart1212     時間: 2019-8-23 00:40

斷到正仲要話陷阱。
本來想臭屎密冚,真係多謝啲豬隊友。(都叫咗你班契弟唔好咁多事,特別係姓林嗰個。懶醒咁話有朋友係大陸出咗事,呢鑊本來無事變有事囉!)
呢期出名啦!
香港雞蟲。

作者: jacob_bb     時間: 2019-8-23 00:59

柒到爆,雞蟲一條
作者: cwaichan1     時間: 2019-8-23 01:07

樓主又有靚助功,幫simon cheng更出名,依家全港都知道佢自動送中為叫雞。
作者: 前往芳香的回覆     時間: 2019-8-23 01:22

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-8-22 11:05 PM 發表

又係呢啲白痴帖,係人都知佢喺大陸俾人拉啦,坐乜嘢返香港都係一樣,唔通佢坐直通巴就唔駛過關口?
不過咁,香港嘅連登高登仔就係咁白痴嘅,只係樓主個帖放錯咗落香討啫。 ...
x2
作者: nirscar     時間: 2019-8-23 05:33

引用:

唔搭高鐵咯 曱甴
作者: 星際邊緣的劉火     時間: 2019-8-23 06:34

引用:

够姜出黎回應下啦,死7head!
作者: 耶華義興     時間: 2019-8-23 06:36

引用:
原帖由 後生族 於 2019-8-22 07:39 PM 發表

yes ,
即賣淫比人嫖?
作者: panda3052013     時間: 2019-8-23 07:09

引用:
原帖由 REM5 於 2019-8-22 11:28 PM 發表

請樓主不要再出來柒,是你們逼中央政府告訴全世界Simon Cheng因嫖妓被捕,你們的無知害死Simon 啦,以後教他如何抬起頭做人?
要專業人士把西門的頭抬起來造人🤣🤣🤣
作者: matrix123     時間: 2019-8-23 07:23

黄屍自送中...
作者: 籠中理性的馬     時間: 2019-8-23 08:08

仆街冚家剷,呢條滛蟲上去叫雞,比人捉,抵X死啦,你班黃狗又亂作嘢。吊
作者: 籠中理性的馬     時間: 2019-8-23 08:09

黃狗叫雞,黃狗亂吠,柒出國際,整之難睇。😂😂😂😂😂😂
作者: ntworks     時間: 2019-8-23 08:24

引用:
原帖由 cortet 於 2019-8-22 07:03 PM 發表

很可笑的 logic.
黑衣黑人,何患無詞。
作者: sweetandsour     時間: 2019-8-23 08:30

叫雞底死。。高鉄上吃仲死
作者: 斯人讀潮水     時間: 2019-8-23 08:41

嫖妓........................唔知中國會行政拘留15日。,........

...........痴線架,..
個個國家都係貨銀兩訖
作者: ngaishiuwasam

作者: 瑪卡     時間: 2019-8-23 08:56

引用:
原帖由 後生族 於 2019-8-22 07:39 PM 發表

yes ,
Seven出了宇宙😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
作者: danelee     時間: 2019-8-23 09:03

只要是為了公義,叫雞係唔可以拉嘅。拉親就係打鴨。
作者: Hugeguy     時間: 2019-8-23 09:07

引用:

on九仔又作野,屌你老帽
作者: 前往原始的工人     時間: 2019-8-23 09:10

引用:
原帖由 danelee 於 2019-8-23 09:03 AM 發表
只要是為了公義,叫雞係唔可以拉嘅。拉親就係打鴨。
叫雞無罪,造反有理
作者: vghy1234     時間: 2019-8-23 09:12

引用:

叫鸡就叫鸡啦,暴徒畜
作者: 好仔反佔中9     時間: 2019-8-23 09:21

引用:

曱甴再吹落去,公安就好似何偉途單嘢咁樣開記招

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-23 09:21, 95.53 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: mobile_2.jpg (2019-8-23 09:21, 47.95 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: topwai~威威     時間: 2019-8-23 12:23

引用:

你都有問题,西九唔捉你,你深圳關咪一樣可以捉你....
作者: 雙十一     時間: 2019-8-23 12:44

叫雞真係危機四伏

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-8-23 12:44, 87.03 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: 利記海鮮     時間: 2019-8-23 12:49

引用:

叫G被捉無乜野,十五日後又係一條好漢
作者: 飛豬     時間: 2019-8-23 12:52

引用:

你跟你契哥上大陸叫雞啦!
作者: nicekate     時間: 2019-8-23 14:07

個女仔好似好細個。好可憐
作者: explorerfnk     時間: 2019-8-23 14:11

唉唉唉, 我D 朋友仲話佢可能上去賣菊花, 所以俾人捉左. 

依家還佢一個清清白白啦. 
作者: xyz_666     時間: 2019-8-23 14:37

引用:

我地要還鄭先生一個公道!
要求中共公開全部真相!
要有咁大,搞咁大!
樓主你就去號照三佰萬人上街示威,要求公開真相!
作者: medp111     時間: 2019-8-23 15:18

引用:

你條正慒能,唔怪得俾政棍點去做曱甴…
作者: kee1203     時間: 2019-8-23 15:21

引用:

不要上綱上線,講野負責任些 !

高鐵通車以來,乘客累積以十萬計,拉過幾多人?
作者: 喵子     時間: 2019-8-23 15:34

引用:

咁衰 身為曱甴還不去為香港人爭取
去大陸圍公安 五大素球:第一項色放被捕人士 
2. 撒回叫雞定罪 
....
作者: 果個巨大的世界     時間: 2019-8-23 16:41

引用:
原帖由 keuto 於 2019-8-22 08:30 PM 發表

屌,佢係在內地被捉,就算吾坐高鉄,坐直通巴都會被捉。要分清楚,吾係公安越境執法,同坐高鉄無關係。點解曱甴咁卵蠢。
講到在大陸可以無法無天,咁嘅地區/ 國家遲早玩完。
作者: 遊樂人間     時間: 2019-8-23 16:41

引用:

叫雞叫到全世界都知,都算利害
作者: Chris.yukman     時間: 2019-8-23 16:54

引用:

yes ,
嘩!又賣淫又嫖妓. 都好忙
作者: stkwok1985     時間: 2019-8-23 16:55

因為高鐵太方便叫雞 真係陷阱
作者: nigel212

作者: 果個巨大的世界     時間: 2019-8-23 17:06

引用:
原帖由 nigel212 於 2019-8-23 05:00 PM 發表

嫖妓拉人有咩問題呢?
無問題,但目前就算系鄭先生的家人都認中國公安屈佢,咁羅湖區深圳公安分局應該開記者招待會解釋,今廣大的香港市民了解什麼叫做十五天行政拘留。又或者鄭的家人/ 女友都應該認清事實真相。
作者: mingtak75     時間: 2019-8-23 17:31

睇個名就知為人!
作者: royxroy999     時間: 2019-8-23 17:50

引用:
原帖由 果個巨大的世界 於 2019-8-23 05:06 PM 發表

無問題,但目前就算系鄭先生的家人都認中國公安屈佢,咁羅湖區深圳公安分局應該開記者招待會解釋,今廣大的香港市民了解什麼叫做十五天行政拘留。又或者鄭的家人/ 女友都應該認清事實真相。 ...
如果個個嫖妓都要開會解釋咁公安局咪好唔得閒
作者: Chris.yukman     時間: 2019-8-23 18:07

仇共又唔認自己係中國人,就唔好返大陸啦
作者: 果個巨大的世界     時間: 2019-8-23 18:12

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2019-8-23 06:07 PM 發表
仇共又唔認自己係中國人,就唔好返大陸啦
這個是特別例子,等個班垃圾議員收聲
作者: foxhode     時間: 2019-8-23 18:24

樓主,個條友去大陸叫雞,系深圳被人拉,吾系西九,睇下新聞了,盲柄
作者: macau20coaxial     時間: 2019-8-23 18:25

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-8-23 08:24 發表

黑衣黑人,何患無詞。
2020東京奧運 / 2022北京冬奧絕世靚抽!

FIVB沙灘排球強勁抽擊 !

2019 FIBA中國籃球世界盃,3分絕世好波!

MotoGP電單車賽,超凡表現!

香港馬術大師賽,優雅力量!

法國網球公開賽,超強優雅反擊!

黑衣根本冇常識,冇文筆!所以只能亂來!
作者: macau20coaxial     時間: 2019-8-23 18:25

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-8-22 19:27 發表

反對高鐵一地兩檢時係講怕大陸強力部門越境執法,唔係怕大陸响內地執法。唔好亂搬龍門。
冇錯!

根本邊個口岸都一樣!
作者: danieltmfung     時間: 2019-8-23 18:39

話俾女友坐高鐵, 等拘留15日後返到香港編個完美故事瞞天過海, 又可以話大陸黑暗, 無理拘禁, 一石二鳥, 怎知...........
作者: 明亮的晨星     時間: 2019-8-23 18:45

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-8-22 07:27 PM 發表

x2

明日我會坐樓主所講「會吃人的列車」北上,睇下列車食唔食我?
作者: 賈谷主     時間: 2019-8-23 20:36

阿爺再次証明畀你班白痴仔睇,就算冇送中都一樣可以係大陸定你罪
作者: 有意思有意思     時間: 2019-8-23 21:36

釋放雞蟲!
作者: 無盡花花蛋     時間: 2019-8-23 21:50

我坐咁多次都冇事on9 post
作者: 漆哥     時間: 2019-8-23 22:01

如果佢有俾錢,我覺得公安今次唔O岩
作者: whiskybase     時間: 2019-8-23 22:04

边有搭过高铁
作者: 春天的春卷     時間: 2019-8-23 23:11

痴西殼.....黃L未吾好坐膠鉄啦...番大陸托咩, 大陸又吾歡迎你哋班PK上去.
作者: 花生之友     時間: 2019-8-23 23:12

同條台灣妹講!條高鐵入緊隧道嘛!全世界都知啦!
作者: palmaxpc     時間: 2019-8-23 23:13

樓主真係好毒
作者: 花生之友     時間: 2019-8-23 23:13

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-8-23 10:01 PM 發表
如果佢有俾錢,我覺得公安今次唔O岩
應該有比但唔放
作者: 花生之友     時間: 2019-8-23 23:16

引用:
原帖由 賈谷主 於 2019-8-23 08:36 PM 發表
阿爺再次証明畀你班白痴仔睇,就算冇送中都一樣可以係大陸定你罪
邊有人忍得住國內佳麗嘅吸引
作者: nigel212

作者: 鬼屋門口食花生     時間: 2019-8-24 02:16

引用:
原帖由 REM5 於 2019-8-22 11:28 PM 發表

抬起頭來..........造人。
作者: 招財犬     時間: 2019-8-24 02:35

一聽高鐵就知返內地叫雞比人拉左坐15日果個4眼仔丫麻,公道自在淫心
作者: withorwithoutu     時間: 2019-8-24 02:37

幾時有真相短片流出
期待中
作者: 食指     時間: 2019-8-24 03:03

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2019-8-24 02:37 AM 發表
幾時有真相短片流出
期待中
要去成人區先搵到..
作者: 詹佬     時間: 2019-8-24 08:36

引用:

係呀 搭高鐵叫* 果然方便
作者: 水底回收的豬豬     時間: 2019-8-24 08:38

講左咁耐,其實關坐高鐵咩事?
作者: darkvaderforce     時間: 2019-8-24 11:54

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2019-8-22 09:00 PM 發表

條友話自己喺高鐵啫。大把男人what's app老婆/女友話自己仲喺公司呀,好多嘢做唔完,其實就去咗滾
你唔好打爆哂至得假 , 「大把男人」......
作者: marykiki     時間: 2019-8-24 17:28

引用:

白癡..,不是高鐵危險,是人的問題....

我上大陸 搭火車..搭高鐵..搭跨境巴都無事,

我自己又無遊行 無反中 無反政府,

正正當當嘅人,邊會有事..
作者: marykiki     時間: 2019-8-24 17:38

引用:
原帖由 急焦滴滴樹根 於 2019-8-22 07:54 PM 發表

叫雞無罪,淫褻有理
本來呢,比公安捉到唔撻個朵出嚟,

咪當佢普通人叫雞,

扣留一陣放佢走囉,

但係佢D家人叻得濟,

周圍響朵,而家嘜面都無晒
作者: 高達野性的菠菜     時間: 2019-8-24 17:41

雞竇嗰名咁鬼長《公道自在人心》
作者: fbb62354c30d90