標題: [本港新聞評論] 乞美煽暴禍港 市民聲討漢奸 [打印本頁]

作者: 訓街工人    時間: 2019-8-19 02:39 PM     標題: 乞美煽暴禍港 市民聲討漢奸

作為第四權嘅媒體應該對公眾有一個交代
新聞從業員應該有職業操守

■市民在壹傳媒外抗議。 香港文匯報記者 攝香港文匯報訊(記者 文森)壹傳媒創辦人黎智英一直是「亂港黑手」, 由2014年的非法「佔中」,到今日的黑衣暴亂,背後都有「肥佬黎」在煽風點火,其旗下《蘋果日報》更是充當一系列暴力衝擊事件的文宣機器。昨日中午約20名市民自發組織聲討漢奸黎智英活動,市民先後到黎智英的何文田大宅及壹傳媒的將軍澳總部外抗議,拉起橫幅,高呼口號,抵制其禍亂香港、崇洋媚外行徑。
斥圖推翻政府的幕後黑手
市民代表張女士表示,面對香港今日的混亂局面, 「全世界都知道是黎智英和美國佬到處煽風點火、大搞顏色革命,黎智英是企圖推翻政府的幕後黑手和買辦。」市民們義憤地舉起「資助暴動 刑事檢控黎智英」的橫幅, 並且高呼「亂港大漢奸 黑金黎智英」、「造謠爛蘋果 煽黑衣暴亂」等口號,強烈譴責黎智英亂港行徑。
張女士指出, 黎智英的政治黑金案證據確鑿,連他本人都直認不諱,公開講自己有派錢給多個違法「佔中」的政黨和政棍。「現在黎智英更衰到公開地跑到去美國叩見反華政棍,要求支持他在香港搞一場『戰爭』,是可忍孰不可忍。」
批《蘋果》累港雞犬不寧
對於《蘋果日報》近日頻頻煽風點火,散播暴力示威、做假新聞抹黑警方和特區政府的行為,張女士認為,如果沒有《蘋果》的惡意煽動,香港不至於淪落至現在雞犬不寧、民不聊生的亂局。她呼籲政府應該對此採取必要的措施。
還有市民表示,黎智英置民族尊嚴和香港利益於不顧,為了一己私利甘願充當外國勢力反中亂港的走狗,搖尾乞憐,香港人應該和他劃清界線。「他的醜惡嘴臉和卑劣行徑,為包括香港同胞在內的全體14億中國人民所不齒,黎智英必定成為歷史罪人。」

新聞來源連結:
http://paper.wenweipo.com/2019/08/19/HS1908190010.htm
作者: 50524934    時間: 2019-8-19 02:41 PM

遺臭萬年可能系肥佬黎心願
作者: toledo    時間: 2019-8-19 02:47 PM

作者: sisamantha44    時間: 2019-8-19 04:53 PM

作者: 講東講西    時間: 2019-8-19 05:06 PM

作者: arhon009    時間: 2019-8-19 05:10 PM

點解佔中同埋刑事恐嚇方向報記者事件,仲未拉荔枝英?
作者: Cloud2.0    時間: 2019-8-19 05:11 PM

哇, 好多人呀
作者: suffocation    時間: 2019-8-19 05:37 PM

蘋果真系糖衣毒藥
作者: HK官商合謀0002    時間: 2019-8-19 05:42 PM

引用:
原帖由 toledo 於 2019-8-19 02:47 PM 發表

如果香港去到無政府狀態

一定有民間組織

自發去捉拿大小漢奸

要大小漢奸一定無好下場
你仲唔出去,呢2個月大把時間表演,睇下比唔比本土青少年打殘
作者: Henrywu18    時間: 2019-8-19 05:45 PM

最悽慘係班年青人被利用,後果自負
作者: sohotabc    時間: 2019-8-19 06:00 PM

小心佢又咁

圖片附件: 1566208844976.jpg (2019-8-19 06:00 PM, 121.46 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: Shandeke    時間: 2019-8-19 06:03 PM

立即啟動洗頭艇
作者: 數碼暴龍    時間: 2019-8-19 06:06 PM

引用:
原帖由 訓街工人 於 2019-8-19 02:39 PM 發表

■市民在壹傳媒外抗議。 香港文匯報記者 攝香港文匯報訊(記者 文森)壹傳媒創辦人黎智英一直是「亂港黑手」, 由2014年的非法「佔中」,到今日的黑衣暴亂,背後都有「肥佬黎」在煽風點火,其旗下《蘋果日報》更是充當一系列暴力衝擊事件的 ...
講咩示威咩都無用,香港九成九毒媒偏頗,唔會有真相........
作者: 理+誠    時間: 2019-8-19 06:07 PM

害我中華,雖遠必誅!
作者: woozipper    時間: 2019-8-19 06:21 PM

作者: up得就up    時間: 2019-8-19 06:32 PM

就算俾佢走到佬,都要發全球追殺令
作者: wonderful2night    時間: 2019-8-19 06:40 PM

得幾條廢老就唔好出來柒
作者: kmh623000    時間: 2019-8-19 09:14 PM

一個post就睇到毒果放左幾多打手係香討,呢間漢奸垃圾報館仲有人撐,除左佢公司員工,諗唔到其他人
作者: 9797abc    時間: 2019-8-19 09:21 PM

支持警方立即將其繩之於法
作者: simonfdf    時間: 2019-8-19 09:25 PM

支持
作者: WongManTak    時間: 2019-8-20 01:30 AM

科學証明漢人已經不存在, 所以任何人出賣中國或做甚麼, 都不可能是漢奸。

科學証明, 純種的漢族人, 甚至連漢族的概念, 在DNA檢測下都已經不復存在。
簡單的說, 科學証明漢人已經不存在。
簡單的說, 漢奸就是出賣中國的漢人。
正因為漢人已不存在, 所以任何人出賣中國或做甚麼, 都不可能是漢奸。

中共官方媒體: 人民网-《人民日报海外版》
DNA检测结果表明 中国或不存在纯种汉人
http://society.people.com.cn/GB/1062/10945160.html

最近,经过科学家的研究发现,中国实际上并不存在纯种的汉族人,甚至连汉族的概念,在DNA检测下都已经不复存在。

兰州大学生命科学学院副教授谢小东告诉记者:“在商周时期,建都于今天西安的西周肯定属于汉族,但到了春秋战国时期,同样诞生于陕西的秦则直接被定义为戎,成了少数民族。”谢小东说。“因此,汉族只是某一时期人为的地区性划分,这个民族并不具有其特定的定义,只是为了与周边相区分而建立的。”而随着中国历史的变迁,即使曾经被确切定义为汉族地区的居民,也发生了大规模迁移。由于服兵役、逃避战乱、因罪流放等因素,汉族一直在从中原地区向南迁移。“中国不存在纯种汉族人与长期的大规模人种迁移也有关系,在很长的历史时期内,周边少数民族甚至周边国家都在不断与汉族融合。”
作者: bobo_wong    時間: 2019-8-20 04:21 AM

毒媒禍港~
作者: ka626168    時間: 2019-8-20 05:52 AM

想复制乌克兰模式了,虽然痴心妄想但就现在香港的表现港府自己我看是很难应付这个场面的,虽然知道中央这方面有安排/但还是要做到提防香港大部分媒体的推波助澜,先考虑控制住港媒防止在关键时点起放大效应,剩下的关上门慢慢收拾他们/

圖片附件: a02b.jpg (2019-8-20 05:52 AM, 126.49 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: hf9    時間: 2019-8-20 06:57 AM

你老毛臭西!樓主唔該你唔好再發呢呢d令香港人自相殘殺文宣!香港已經好慘!成為中美文戰戰場!要鬥返大陸鬥啦
作者: 電梯滴滴浴缸    時間: 2019-8-20 07:13 AM

又揾大陸人代表香港人去聲討?
作者: 點解要話你知    時間: 2019-8-20 07:26 AM

大部分普通市民都係放長雙眼睇好戲啦😂😂賣港賺返來的錢 , 可以用得幾多 ? 人在做 , 天在看 。
作者: 234282    時間: 2019-8-20 07:37 AM

作者: 大測量師炳文    時間: 2019-8-20 08:02 AM

引用:
原帖由 點解要話你知 於 2019-8-20 07:26 AM 發表

大部分普通市民都係放長雙眼睇好戲啦😂😂賣港賺返來的錢 , 可以用得幾多 ? 人在做 , 天在看 。
要來醫病!
全身瘡疤,流膿不結!
作者: ijustice    時間: 2019-8-20 08:19 AM

引用:
原帖由 訓街工人 於 2019-8-19 02:39 PM 發表

■市民在壹傳媒外抗議。 香港文匯報記者 攝香港文匯報訊(記者 文森)壹傳媒創辦人黎智英一直是「亂港黑手」, 由2014年的非法「佔中」,到今日的黑衣暴亂,背後都有「肥佬黎」在煽風點火,其旗下《蘋果日報》更是充當一系列暴力衝擊事件的 ...
「全世界都知道是黎智英和美國佬到處煽風點火、大搞顏色革命,黎智英是企圖推翻政府的幕後黑手和買辦。」
慶幸香港仲有些有理性、有人性的市民。
作者: 天才預言家    時間: 2019-8-20 09:01 AM

作者: 波濤HK    時間: 2019-8-20 10:41 AM

作者: 左然    時間: 2019-8-20 10:43 AM

借勢賺錢玩野
作者: 集結佔西    時間: 2019-8-20 11:29 AM

作者: lam_km    時間: 2019-8-20 11:34 AM

支持警方扫黄打黑。
作者: szekwantai    時間: 2019-8-20 12:42 PM

佢都走左佬,圍佢屋企好過
作者: ijustice    時間: 2019-8-20 12:42 PM

引用:
原帖由 天才預言家 於 2019-8-20 09:01 AM 發表

曱甴暴徒闖出禍!!!
損人利己話之你!!!
大難臨頭各自飛!!!
暴徒們好好反省!你哋攪到香港污呢單刀!!!國家已派大批解放軍深圳準備南下捉曱甴!!!
你哋一班曱甴垃圾暴徒們,作賊心虛!唔敢除口罩到處犯案!!!記者們電視直播都有證有據!!口罩以為包到你哋個口是心非嘴,其實包唔到你班暴徒嘅目露猙獰眼睛!!你哋各懷鬼胎!!唔使諗住可以逍遙法外!!!你哋唔使養家都唔好阻人返工搵食!!!你哋班垃圾 ...
講得好! 要光復香港, 先要剷除班暴徒!
作者: ijustice    時間: 2019-8-20 12:45 PM

引用:
原帖由 波濤HK 於 2019-8-20 10:41 AM 發表

毒果整日造假新聞畀曱甴打雞血曱甴成群行動,又非常活躍,起底他人隱私、威脅他人親屬、破壞他人祖墳,依家好多人驚曱甴,黑社會治港卷土重嚟? ...
班黑衣仲衰過黑社會呀!
作者: ol-ivy    時間: 2019-8-20 12:46 PM

作者: ScoSc    時間: 2019-8-20 12:53 PM

睇下今日天空先再貼啦 又話人無做好 點解天氣咁好 我做出黎咋 命運跟人脈唔係只跟議員
平時地又唔拖

作者: 刺客禁言    時間: 2019-8-20 01:07 PM

白痴
今次是虐兒事件

作者: 刺客禁言    時間: 2019-8-20 01:09 PM

食狗餅還食狗餅
唔好亂咬人先得架

面斥不雅
作者: 投訴即被禁訪    時間: 2019-8-20 01:09 PM

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2019-8-19 05:42 PM 發表

如果『文匯報』收3蚊會費,你睇唔睇?
作者: 刺客禁言    時間: 2019-8-20 01:11 PM

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-8-20 01:09 PM 發表

如果『文匯報』收3蚊會費,你睇唔睇?
唔收錢都唔睇啦
成日作野 毒過毒果
作者: Peter_H    時間: 2019-8-20 01:12 PM

毛毛的網上做假基地被大舉查封 打爛飯碗
仆X美帝下令
作者: simonking803    時間: 2019-8-20 01:29 PM

https://www.youtube.com/watch?v=C319BUx-498
作者: jalsen8888    時間: 2019-8-20 01:44 PM

曱甴話 睇唔到 睇唔到 睇唔到 聽唔見

因為 眼已盲, 耳已聾, 快樂過搬石砸脚的人生~
作者: redoct    時間: 2019-8-20 02:11 PM

肥曱甴
作者: china2000    時間: 2019-8-20 02:15 PM

類人型出現!
小心!!
作者: kitty1668    時間: 2019-8-20 02:22 PM

作者: 波濤HK    時間: 2019-8-20 03:23 PM

作者: kitty1668    時間: 2019-8-20 05:46 PM

作者: jspace    時間: 2019-8-20 05:51 PM

義士: 我願成魔求绝劍, 佛行大義洗红塵.  
作者: 春天失控的工人    時間: 2019-8-20 06:42 PM

漢奸黎狗
作者: Sasa沙沙    時間: 2019-8-20 08:56 PM

漢奸🤬🤬
作者: Uhu123    時間: 2019-8-20 09:20 PM

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2019-8-19 05:42 PM 發表

佢地夠胆隻抽?

作者: superplx    時間: 2019-8-21 12:23 AM

連登都識組織活動
香討幾時又組織活動
第一目的地去毒果門口不合作運動
作者: 插旗2    時間: 2019-8-21 12:29 AM

引用:
原帖由 講東講西 於 2019-8-19 05:06 PM 發表

尋晚漢奸又向美國奶媽獻媚
尋晚漢奸習帝團伙被美帝訓斥不得對香港動武
作者: 插旗2    時間: 2019-8-21 12:32 AM

引用:
原帖由 superplx 於 2019-8-21 12:23 AM 發表

連登都識組織活動
香討幾時又組織活動
第一目的地去毒果門口不合作運動
肥佬黎顧用黑鬼守門,去毒果門口分分鐘比黑鬼打到變豬頭
作者: superplx    時間: 2019-8-21 12:41 AM

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-8-21 12:32 AM 發表

可以去搵D南亞 或者南亞顧庸兵
睇下邊個緊D
肥佬黎都冇錢出糧啦, 叫班黑鬼帶南亞兵入去搵食仲得
作者: 插旗2    時間: 2019-8-21 01:51 AM

引用:
原帖由 superplx 於 2019-8-21 12:41 AM 發表

可以去搵D南亞 或者南亞顧庸兵
睇下邊個緊D
肥佬黎都冇錢出糧啦, 叫班黑鬼帶南亞兵入去搵食仲得
美帝無限量支持,肥佬黎點會缺水
作者: jeff_whc    時間: 2019-8-21 02:31 AM

打漢奸癈青都要理,你肯定係其中一個
作者: SpecialI    時間: 2019-8-21 08:25 AM

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-8-21 12:32 AM 發表

張超雄啲fd😂
作者: 插旗2    時間: 2019-8-21 08:30 AM

引用:
原帖由 SpecialI 於 2019-8-21 08:25 AM 發表

張超雄啲fd😂
大陸d fd,南亞人由大陸安排來港
作者: sme    時間: 2019-8-21 11:26 AM

引用:

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1553463/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%A5%8A%E5%AE%B6%E9%9B%84%E7%8D%B2%E5%A7%94%E4%BB%BB%E9%AB%98%E7%AD%89%E6%B3%95%E9%99%A2%E5%8E%9F%E8%A8%9F%E6%B3%95%E5%BA%AD%E6%B3%95%E5%AE%98

楊家雄獲委任高等法院原訟法庭法官

圖片附件: bkn-20170602141304695-0602_00822_001_01p.jpg (2019-8-21 11:26 AM, 46.82 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: bkn-20170522050052501-0522_00822_001_01b.jpg (2019-8-21 11:26 AM, 107.03 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: palive    時間: 2019-8-21 06:56 PM

千祈唔好大規模斬殺暴徒同漢奸
作者: 將軍抽兵!    時間: 2019-8-22 12:35 AM

毒果可恥人人得而誅之!