標題: 深圳超越香港,咪發夢喇 [打印本頁]

作者: 日理萬肌

作者: 蝦餃人     時間: 2019-8-19 01:27

我承認SZ仲有排追, 從香港利益出發,如果香港成為反中言論基地,長期不能制止暴亂,社會治安不穩定, 金融中心地位都係黃台之瓜...

歡迎入來討論

沒有新聞自由, 人民不可隨便反政府的新加坡, 一樣可以成為國際金融中心
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28455557&extra=page=1
作者: laputa_pl     時間: 2019-8-19 01:29

平心靜氣理性討論,第一,點解一定要靠外國?中國14億人口市場夠大,credit card 好out ga la, 電子支付大陸行先好多,可以話非常普及;第二,邊個想打柒佢?樓主?iPhone 內地都好多人用,北京上海都有apple store; 第三,大陸經濟增長keep 住6%樓上,世界好難搵到第二個國家,可能有水份,但相信5%一定有;第五,no comment, 一講到政治又係盲目罵戰。不過人仔一日未國際化香港仲有d優勢。
作者: 棧道     時間: 2019-8-19 02:45

樓主,完全認同.......你對深圳係乜都唔知!
亦唔會話你知,講完
作者: ymo1969     時間: 2019-8-19 07:25

一直在坑渠生活的曱甴咩世界都未見過竟然出貼🤣
作者: RockMe     時間: 2019-8-19 07:57

深圳云集精英,
個個積極上進,正能量.
香港甲由就怨天犹人,暴躁,無動力,充滿負能量
作者: 四隻小豬     時間: 2019-8-19 08:28

香港和深圳比較的話,香港輸硬。因為香港人不思進取,深圳人積極進取,而且政府政策容易通過及配合。深圳必贏。
作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-8-19 08:32

深圳GDP 已經超越香港,香港人咪發夢喇
作者: 瑪卡     時間: 2019-8-19 08:34

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 01:18 AM 發表
第一:網絡封閉
google上唔到,whatsapp上唔到,youtube上,visa,master唔普及,
vpn又用唔到,對外國簡直就係惡夢。

第二:手機封閉
見到d大陸人用蘋果,就想打柒佢,
仲做咩生意,摺埋啦。

第三:井底效應
大陸長時間生活在井底,
人民見識少,跟本好多野都落後外國,
而且人民思想都係井入面,
好難同外國接軌,
接唔埋又點將深圳國際化?

第三:經濟衰退
大陸經濟比美 ...
無知的腦殘😂😂
作者: 瑪卡     時間: 2019-8-19 08:37

引用:
原帖由 棧道 於 2019-8-19 02:45 AM 發表
亦唔會話你知,講完
佢係對整個世界乜都唔知,以為上到谷哥面書就是擁有全世界😂😂
作者: cameraaa     時間: 2019-8-19 09:22

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 01:18 AM 發表
google上唔到,whatsapp上唔到,youtube上,visa,master唔普及,

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
超越是遲早事。香港好快都被人收反
作者: 我愛四版     時間: 2019-8-19 09:33

不用回楼主,每天废话题终结者
作者: lumia920     時間: 2019-8-19 09:46

香港是開放形井底
作者: ho618     時間: 2019-8-19 09:51

呢D POST拎番去連登自己打飛機就得 
香港已經乜撚野都唔係喇而家
作者: cvcv105     時間: 2019-8-19 09:53

發完夢就坐車上深圳睇下先喇傻仔
作者: BBQ3336333     時間: 2019-8-19 09:53

唔出聲無人會話你大鄉里㗎,去查下邊度GDP高啲先啦。
作者: ngben     時間: 2019-8-19 09:54

曱甴淨係知香港係全球第一
作者: estateman     時間: 2019-8-19 09:54

引用:
原帖由 ymo1969 於 2019-8-19 07:25 AM 發表
太直接了
作者: 後天平平手機     時間: 2019-8-19 09:56

無知好可怕
作者: sleepingforest     時間: 2019-8-19 10:28

曱甴即係曱甴。
淨係由毒果認識大陸
作者: King2017     時間: 2019-8-19 10:29

一睇就知誰是井底之蛙!
作者: King2017     時間: 2019-8-19 10:29

引用:
原帖由 ymo1969 於 2019-8-19 07:25 AM 發表
說得对!
作者: horse2014     時間: 2019-8-19 10:30

引用:
原帖由 棧道 於 2019-8-19 02:45 AM 發表
亦唔會話你知,講完
秒殺!千萬唔無俾班友跳出井,要话俾佢地听,中国人食唔起茶叶蛋
作者: King2017     時間: 2019-8-19 10:32

外國要20!什至30美元才可免快遞!
大陸10蚊人仔,淘宝第二日就到!还有实時keep tracking.
作者: namnamnamlolo     時間: 2019-8-19 10:34

哈哈 其實呢d我中學時期同我爸都講過 話幾十年後大陸唔會叻過香港

最後係點
自己眼望深圳發展得咁快
睇到眼突
而家唔敢同我爸講返呢件事
覺得好瘀
作者: 星際邊緣的劉火     時間: 2019-8-19 10:47

#1件垃圾又死出黎開post!
作者: vghy1234     時間: 2019-8-19 10:48

引用:
原帖由 蝦餃人 於 2019-8-19 01:27 AM 發表
我承認SZ仲有排追, 從香港利益出發,如果香港成為反中言論基地,長期不能制止暴亂,社會治安不穩定, 金融中心地位都係黃台之瓜...

歡迎入來討論

沒有新聞自由, 人民不可隨便反政府的新加坡, 一樣可以成為國際金融中心
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28455557&extra=page=1 ...
香港唯一有竞争力的是金融业和服务业,仲有航空枢纽。
深圳个人GDP是香港的60%。今次暴乱之后,香港会更加停滞,深圳继续增长,以此类推,不到5年,深圳大学生的人工就会超越香港。
最近暴徒畜生打香港航空枢纽。暴徒畜生其实是将香港的香港航空枢纽送给深圳。深圳机场连续两天涨停。还有国泰估计会请多一些大陆空姐,机师,本土暴徒肯定少更多的机会。
作者: vghy1234     時間: 2019-8-19 10:50

引用:
原帖由 King2017 於 2019-8-19 10:32 AM 發表
外國要20!什至30美元才可免快遞!
大陸10蚊人仔,淘宝第二日就到!还有实時keep tracking.
以生活水平计算,深圳已经完全超越香港。深圳人车仔,屋仔,老婆仔都有,香港大学生呢?
作者: richardli008     時間: 2019-8-19 11:12

上去行一轉啦曱甴!
作者: benadsl     時間: 2019-8-19 11:31

唔洗挑撥離間,香港屬於黨中央,習近平總書記要的係兩個地方都好!香港深圳,大家都係為國家效力。

你班港獨咪發夢喇
作者: 宇宙熱情的隊長

作者: szekwantai     時間: 2019-8-19 11:48

井底之蛙,同佢講多做咩!
垃圾永遠都係垃圾, 唔識走出世界睇睇,只會做宅男毒男

作者: 香水格格     時間: 2019-8-19 11:49

算把啦你
你嘅世界只有facebook、youtube、whatsapp
到你冇錢冇物,睇下你仲上唔上網

作者: fung123b     時間: 2019-8-19 12:13

引用:
亦唔會話你知,講完
無知+自卑真係好恐佈
作者: fung123b     時間: 2019-8-19 12:15

引用:
原帖由 ngben 於 2019-8-19 09:54 AM 發表
曱甴淨係知香港係全球第一
香港既曱甴產量係全球第一先真
作者: 前來幼稚的膠袋     時間: 2019-8-19 12:21

引用:
原帖由 laputa_pl 於 2019-8-19 01:29 AM 發表
平心靜氣理性討論,第一,點解一定要靠外國?中國14億人口市場夠大,credit card 好out ga la, 電子支付大陸行先好多,可以話非常普及;第二,邊個想打柒佢?樓主?iPhone 內地都好多人用,北京上海都有apple store; 第三,大陸經濟增長keep 住6%樓上,世界好難搵到第二個國家,可能有水份,但相信5%一定有;第五,no comment, 一講到政治又係盲目罵戰。不過人 ...
你講有點錯,咩14億人就夠做生意?唔同世界接軌就唔可以,因人仔唔係自由兌換的,你賺到幾多都只係賬面數,而且你所生產嘅貨品部份零件需用外幣購入。另一個問題沒有健全法律做生意根本就危險
作者: kc0081332

作者: 條野太粗     時間: 2019-8-19 12:48

樓主呢世應該無機會上深圳了解下,你覺得係咪係囉
斷估你都有份暴動果批,過左關都係直入深圳監倉。
作者: ngben     時間: 2019-8-19 12:57

引用:
原帖由 fung123b 於 2019-8-19 12:15 PM 發表

香港既曱甴產量係全球第一先真
你岩,香港無野多,曱甴最多

作者: payday     時間: 2019-8-19 13:16

距離香港獨立又接近一步了
作者: andy14011982     時間: 2019-8-19 13:17

引用:
原帖由 kc0081332 於 2019-8-19 12:34 PM 發表

中國咁強大點解d高官仔女去哂外國讀書 中國教育唔好咩 點解一定要靠外國?好似你講買手機 咁買華為得啦 買咩apple
電子支付係中國發展快到香港人都起到大陸人既支付寶結餘 之前水災班大陸人仲急住救部電話
大陸經濟發展咁好 貿易戰打成點呀 做咩唔比國民去台灣?驚現錢外流?做咩又唔拎錢賬下災 你又知唔知gdp唔係淨係睇成個國家 係睇各省 你又知唔知得8個省交緊稅 分別係廣東 北京 ...
中國強唔強大唔係睇d高官仔女去唔去外國讀書, 用唔用apple的, 喂咁老外夠學中文, 夠買華為啦, 咁又代表d咩?唔好咁小學雞啦, 根本上世界已經係一個大同, 國與國之間一定要互惠互利先可以進步, 你認為美國好強大, 比中國強, 咁點解美國要傾盡全國之力都要壓制中國, 壓制華為, 你當美國人係傻仔? 如果中國唔係咁強, 華為唔係咁勁, 美國做咩要咁驚中國追上美國呢? 你覺得中國貿易戰會輸? 打左咁耐仲打緊喎? 美國果頭加完關稅, 轉頭又話抽返d產品出嚟唔加, 你係咪真係覺得美國咁好死? 如果美國貿易戰搞得掂中國, 一早已經搞掂啦, 拖得咁耐咩? 其實美國經濟都好唔掂, 失業率好高, 自己唔進步, 又要禁止別人進步, 即係咩? 呢d叫阻住個地球轉, 就好d廢青咁, 自己廢就要同香港攬炒既行為一樣自私, 兼阻住個地球轉
作者: 宇宙熱情的隊長

作者: 前往芳香的回覆     時間: 2019-8-19 13:28

引用:
原帖由 四隻小豬 於 2019-8-19 08:28 AM 發表
香港和深圳比較的話,香港輸硬。因為香港人不思進取,深圳人積極進取,而且政府政策容易通過及配合。深圳必贏。
x2
作者: 雨中小碼頭     時間: 2019-8-19 13:39

引用:

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
其實你對深圳有幾了解?
有係當地投資置業同居住?
有既你應該唔會講呢d野
毒果講既,你就信晒
自己親身過深圳,住一排,再講野啦
有時候,對你來講無知都係一種幸福來既
井底之蛙係開心d既
作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2019-8-19 13:45

樓主知唔知井底之蛙點解!?

作者: lam703     時間: 2019-8-19 13:48

引用:

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
見到你咁講, 深圳超越香港真係指日可待。
作者: 人之初大大     時間: 2019-8-19 13:48

引用:

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
虛心d了解下呢個世界啦

作者: BosomFriend     時間: 2019-8-19 13:55

引用:

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
是事實
2018年已經超越香港
係你白痴 ,加無知
我只能笑你儍
同ON柒九

作者: BosomFriend     時間: 2019-8-19 14:03

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 01:58 PM 發表

超越左乜,賺錢多D之外,仲有乜係超越到? d人好似d賊仔咁,嚇走D人呀
你講香港?

香港D曱甴暴徒

不只似賊仔

直頭係恐佈分子啦
作者: 狂人甲     時間: 2019-8-19 14:06

引用:

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
唔好咁天真啦,我買美股,唔通一定係美國住咩?
我買期油,唔通一定係中東住咩?

正如美國,投資中東,最緊要係收我啲美金,買啲石油俾我,話知你沙地阿拉伯,殺幾多自己人,殺曬都冇關係啦,最緊要佢油田繼續運作!!

同樣嘅啫,香港政府殺曬中環以外嘅人,一樣可以做金融中心!香港都冇咩實業嘅!!

作者: 貓男     時間: 2019-8-19 14:11

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 01:18 發表

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
我覺得大陸係想加快推大灣區。
香港會更加似紐約曼克頓,深圳不過係早一步去配合。

隨着香港滑落,港資外資撤走,中資就會慢慢蠶食托市。
到血換得7788時,香港仍舊係金融中心,但會係中資主導。
香港嘅地位變化不大,但香港嘅話事人會變大陸化。

——上流人仕想去邊都得,可自行決定在港去或留。
——中產,中層,有物業有一兩桶金嘅人,佢地嘅生活冇大分別。
大不了係換咗個老闆,以前係香港人西人,以後就變咗大陸人。
——底層草根就會再進一步被壓榨,生活指數會變成畸型幾何級咁上,
只能往大灣區更偏遠嘅地方生活。

其實全世界嘅大城市發展都係咁,香港又點會例外?
人地早50年前已經要面對,香港人不用大驚小怪。

年輕人,要改善生活,唔係靠政府,易唔係靠政制。
自己冇改變,俾個咩政府俾你都冇用。
如果你覺得大陸/英國/美國/港獨入主咗香港後,會當你葡萄牙,意大利,希臘或西班牙(EU PIGS)咁圈養嘅話,咁你可以繼續發你嘅夢。
作者: lung_block     時間: 2019-8-19 14:20

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 01:48 PM 發表
大陸水軍,死撐都無用,
我地香港用google,whatsapp,fb,起L清你地個底。

要香港人愛國,
就唔好多事幹,
否則香港人反抗,同時比外國制裁,
習主席變卡達菲 ...
咁你繼續用GOOGLE, WHATSAPP, FB,
繼續你既網上生活..
正常香港人應該在實際世界上過活,上網只為協助生活而已...
作者: vuirtu

作者: notsoserious

作者: 路人甲或乙     時間: 2019-8-19 14:38

樓主深圳係邊你知麽?你上過去?還話人地井底之蛙,人地深圳人就經常落來香港,你得咩?
作者: 人之初大大     時間: 2019-8-19 14:43

引用:
原帖由 路人甲或乙 於 2019-8-19 02:38 PM 發表
樓主深圳係邊你知麽?你上過去?還話人地井底之蛙,人地深圳人就經常落來香港,你得咩?
果班廢青井底以為香港大把優勢破壞左都可起反身,完全唔知一沉百踩被人取
作者: vine520

作者: ming3027     時間: 2019-8-19 14:47

無左大陸, 香港死得, 仲以為好巴閉
作者: ming3027     時間: 2019-8-19 14:48

樓主你算巴啦, 唔好7

作者: ming3027     時間: 2019-8-19 14:57

等香港做中國最落後既城市

作者: maoleitau

作者: 人之初大大     時間: 2019-8-19 15:13

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 03:09 PM 發表

淨係講奶粉,深圳都x晒街啦,其他野都唔同你講住
大6願意零關稅益美國,就冇人黎香港買野了

作者: 人之初大大     時間: 2019-8-19 15:16

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 03:15 PM 發表

大陸做隻美國狗,都唔會有人去深圳投資。
打壓左人地google,whatsapp,youtube,wiki,
呢條數美國都未L同你計

作者: maoleitau

作者: 公主一號     時間: 2019-8-19 15:31

你繼續發夢啦,井之蛙
作者: notsoserious

作者: masasa     時間: 2019-8-19 15:41

深圳同香港比較並不合適,香港行一國兩制。先唔講其他凈講貿易戰,經香港入大陸,比直接入大陸已經逃避好多美國關税,筆數好大架。呢個系其他大陸城市無法取代香港原因之一,包括好多打手近排吹捧的深圳。
作者: decision123     時間: 2019-8-19 15:45

早已超越
作者: brad     時間: 2019-8-19 16:21

咁多香港人仍然是井底蛙。深圳一早已追過香港了,你們還在自high.....無能冇問題,無知最恐怖!
作者: puisang2015     時間: 2019-8-19 16:42

認同 唔係咁多落黎香港掃貨買樓買奶粉你當中國人傻的嗎?

作者: breadstick     時間: 2019-8-19 16:48

引用:

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
香港没法治。
没安寧。
ByeBye 喇
作者: dorislui     時間: 2019-8-19 16:49

深圳要超越香港,除非要多搞一個制度
作者: breadstick     時間: 2019-8-19 16:49

引用:

仲做咩生意,摺埋啦。

大陸長時間生活在井底,
好難同外國接軌,

大陸經濟比美 ...
第一,香港有曱由。
二,香港有黑衣(乞衣)
三,香港有口罩。
。。。。

作者: dorislui     時間: 2019-8-19 16:54

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 04:50 PM 發表

深圳超越香港,除非深圳獨立建國啦,否則一世都無法超越香港
單單是司法制度,要進步,尚有一段長時間

作者: lung_block     時間: 2019-8-19 16:58

引用:
原帖由 日理萬肌 於 2019-8-19 03:03 PM 發表

水貨客幾時將大陸奶粉運落香港賣?
大把速運,一車車將國內食品,酸奶等,經香港人在天貓超市訂購後,運來香港...