標題: [本港新聞評論] 深圳5大戰略定位直追香港 力推人民幣國際化 [打印本頁]

作者: vtovto    時間: 2019-8-18 07:02 PM     標題: 深圳5大戰略定位直追香港 力推人民幣國際化

中央明確支援深圳建設「中國特色社會主義先行示範區」,不是空範的一個意見,公布內容涵蓋深圳的戰略定位,成為現代化國際城市的時間表,更點明可以在推進人民幣國際化上先行先試,探索創新跨境金融監管。

這份意見書中確立深圳有5大戰略定位:
1. 高品質發展高地。深化供給側結構性改革,實施創新驅動發展戰略,建設現代化經濟體系,在構建高品質發展的體制機制上走在全國前列。
2. 法治城市示範。全面提升法治建設水準,用法治規範政府和市場邊界,營造穩定公平透明、可預期的國際一流法治化營商環境。
3. 城市文明典範。踐行社會主義核心價值觀,構建高水準的公共文化服務體系和現代文化產業體系,成為新時代舉旗幟、聚民心、育新人、興文化、展形象的引領者。
4. 民生幸福標桿。構建優質均衡的公共服務體系,建成全覆蓋可持續的社會保障體系,實現幼有善育、學有優教、勞有厚得、病有良醫、老有頤養、住有宜居、弱有眾扶。
5. 可持續發展先鋒。牢固樹立和踐行綠水青山就是金山銀山的理念,打造安全高效的生產空間、舒適宜居的生活空間、碧水藍天的生態空間,在美麗灣區建設中走在前列,為落實聯合國2030年可持續發展議程提供中國經驗。
高人覺得,香港經歷機場的亂局,國際旅客被困機場,內地旅客和記者被禁錮圍毆,這些恐怖場面直播到全球。

相對地,中央公布深圳的5個戰略定位中,營造穩定公平透明、可預期的國際一流法治化營商環境,可能令有些港人特別有感觸。

據悉,已有不少國際企業已指令高管人員暫時不要前來香港,要開會改為新加坡或內地的其他城市召開。若以香港作為亞太區總部的外國企業,長遠要觀察香港是否能保持政治穩定,研究是否保留香港作為亞太區的總部

具體而明確的目標是:
到2025年,深圳建成現代化國際化創新型城市。
到2035年,深圳高品質發展成為全國典範,城市綜合經濟競爭力世界領先,建成具有全球影響力的創新創業創意之都。
到本世紀中葉,深圳要成為競爭力、創新力、影響力卓著的全球標杆城市。

雖然取替香港還有段時間,但不少企業,工種將會重置
這是不爭的事實,現在算還有5年...............

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/4929649-深圳5大戰略定位直追香港-力推人民幣國際化

作者: feryi34    時間: 2019-8-18 07:17 PM

人民幣國際化?
想笑死人咩.....
作者: tomlee021239    時間: 2019-8-18 07:20 PM

引用:
原帖由 vtovto 於 2019-8-18 07:02 PM 發表

中央明確支援深圳建設「中國特色社會主義先行示範區」,不是空範的一個意見,公布內容涵蓋深圳的戰略定位,成為現代化國際城市的時間表,更點明可以在推進人民幣國際化上先行先試,探索創新跨境金融監管。

1. 高品質發展高地。深化供給側結構性改革,實施創新驅動發展戰略,建設現代化經濟體系,在構建高品質發展的體制機制上走在全國前列。
2. 法治城市示範。全面提升法 ...
第一, 禁止香港公司audit大陸公司。 第二禁止大陸人買香港保險。第三禁止大陸人來港買樓。第四禁止大陸人來港旅遊,讀書,企街。香港人即時玩完。
作者: levelone    時間: 2019-8-18 07:22 PM

可惜同志門都拼死换美金搬去敵後,點搞?
作者: ichthys2    時間: 2019-8-18 07:22 PM

中國沒有多少方面必須要靠香港,只不過香港有許多地方必須要靠中國了。
作者: liuche01    時間: 2019-8-18 07:26 PM

N年前講咩2020年國際化,依家學咗老董,唔提即係消失咗

到完全開放資本賬先再吹啦!
作者: 狂人甲    時間: 2019-8-18 07:26 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-8-18 07:22 PM 發表

中國沒有多少方面必須要靠香港,只不過香港有許多地方必須要靠中國了。

作者: Barocc0122073    時間: 2019-8-18 07:30 PM

香港不可能被取代,香港勝在有黄曱甴,佢地有黄盔,3M豬咀,鸭記雷射筆,湿鸠謢甲,雖然得個殼唔打得,但勝在,食得,跑得,持人多,圍嘔落單人仕,,飛卡跳閘冇難度…有呢班廢柴…香港何愁會被戰勝…清潔香港,時代曱甴…你估 流架…
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 07:33 PM

老實講要取代香港,一直都好努力做緊,食快餐就最叻,抄幾時都好易。借香港人上去發展,發展完就一腳踢走你,仲倒番轉頭兇鳩你。你話多年咁多香港人捐錢捐物資,起學校,提供技術,到頭來得到咁既回報。我地無對內地人唔住。
作者: o_0    時間: 2019-8-18 07:35 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 2019-8-18 07:33 PM 發表

老實講要取代香港,一直都好努力做緊,食快餐就最叻,抄幾時都好易。借香港人上去發展,發展完就一腳踢走你,仲倒番轉頭兇鳩你。你話多年咁多香港人捐錢捐物資,起學校,提供技術,到頭來得到咁既回報。我地無對內地人唔住。 ...
咁多年供錢果d係而家班中佬,即係黑衣人話緊果班廢中廢老。好意思話為大陸付出好多?🤣
作者: liuche01    時間: 2019-8-18 07:39 PM

廢老=fellow(資深)

多謝讚賞
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 07:39 PM

引用:
原帖由 o_0 於 2019-8-18 07:35 PM 發表

咁多年供錢果d係而家班中佬,即係黑衣人話緊果班廢中廢老。好意思話為大陸付出好多?🤣
你係咪有病,廢佬廢成咁,好彩唔係所有廢佬都好似你咁。你學下袁國勇咁,依d咪智者囉。
作者: zpeter4    時間: 2019-8-18 07:41 PM

引用:
原帖由 vtovto 於 2019-8-18 07:02 PM 發表

法治應該是深圳最難搞好的一點。
作者: ic310    時間: 2019-8-18 07:44 PM

港人回深圳發展有咩渠道/阻力
可以加入國企
作者: kingkong_hk    時間: 2019-8-18 07:47 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 18-8-2019 19:39 發表

你係咪有病,廢佬廢成咁,好彩唔係所有廢佬都好似你咁。你學下袁國勇咁,依d咪智者囉。
打少左個弱字
作者: 愛心大使    時間: 2019-8-18 07:49 PM

根本就冇可能,因為嚴重貪污問題冇可能改變到
事前就話打開門,原來只係有入冇出
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 07:49 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-8-18 07:47 PM 發表

打少左個弱字
哈哈,你做人地條精蟲既資格都無啦,話人地地弱智。
作者: kim_12346    時間: 2019-8-18 07:50 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 2019-8-18 07:39 PM 發表

內地開放巿場既影響
必然係香港要面臨競爭
部分香港人唔諗點樣加強競爭力
反而歸咎內地
自己既發展計劃就一味反對
話唔要經濟要自由民主
到底係邊啲人廢呢?
作者: kingkong_hk    時間: 2019-8-18 07:50 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 18-8-2019 19:49 發表

哈哈,你做人地條精蟲既資格都無啦,話人地地弱智。
梗係冇啦

精蟲識玩香討?
作者: o_0    時間: 2019-8-18 07:51 PM

D後生仔錢都無個無接濟過大陸人。成日想用上一代的勞力同善心來沾光 。
但同時又鬧上代人廢老。又想搶上代人成果。🤣
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 07:58 PM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-8-18 07:50 PM 發表

內地開放巿場既影響
必然係香港要面臨競爭
反而歸咎內地
話唔要經濟要自由民主
到底係邊啲人廢呢? ...
心盲即係心盲,經濟係重要,一個城市,只係講經濟乜都無的話,又有乜可取。
香港人出名貪錢,但貪錢之餘都要有良知。
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 08:00 PM

引用:
原帖由 o_0 於 2019-8-18 07:51 PM 發表

D後生仔錢都無個無接濟過大陸人。成日想用上一代的勞力同善心來沾光 。
但同時又鬧上代人廢老。又想搶上代人成果。🤣
學下袁國勇先講,唔通佢仲18,22定三十出頭?
作者: kim_12346    時間: 2019-8-18 08:02 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 2019-8-18 07:58 PM 發表

心盲即係心盲,經濟係重要,一個城市,只係講經濟乜都無的話,又有乜可取。
經濟就係一切
冇經濟就冇實力
你講乜都係廢
政治歷史從來都講成王敗窛
贏果個咪可以講輸果個冇良知囉
作者: m98765432    時間: 2019-8-18 08:09 PM

香港人的大香港夢可以收工!中央正式支持既係大深圳!事實上,深圳實力係強过香港。廢青係灭可能溶入深圳,不如早D移民台灣!
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 08:15 PM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-8-18 08:02 PM 發表

經濟就係一切
冇經濟就冇實力
你講乜都係廢
政治歷史從來都講成王敗窛
贏果個咪可以講輸果個冇良知囉
唔去左個毒瘤,搵幾多錢都無命享。
好似深圳咁,背負全中國去取代香港,最後成事一點都唔難。
但要還既野可能要嘔凸。
作者: kang1982    時間: 2019-8-18 08:18 PM

作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:18 PM

引用:

香港回歸平凡漁港加油。。。
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:19 PM

引用:
原帖由 levelone 於 2019-8-18 07:22 PM 發表

可惜同志門都拼死换美金搬去敵後,點搞?
搬美金去第二度迷係唔比經香港。。。。
作者: @海東青    時間: 2019-8-18 08:20 PM

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2019-8-18 19:30 發表

香港不可能被取代,香港勝在有黄曱甴,佢地有黄盔,3M豬咀,鸭記雷射筆,湿鸠謢甲,雖然得個殼唔打得,但勝在,食得,跑得,持人多,圍嘔落單人仕,,飛卡跳閘冇難度…有呢班廢柴…香港何愁會被戰勝…清潔香港,時代曱甴…你估 流架…: ...
社會變態生化實驗室
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:20 PM

引用:
原帖由 liuche01 於 2019-8-18 07:26 PM 發表

港員可以自由浮動先講啦!
作者: xueshanfeihu    時間: 2019-8-18 08:22 PM

不進則退!

youtube channel 上星島主編講得很好。
香港已經是敗了。
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:24 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 2019-8-18 07:33 PM 發表

老實講要取代香港,一直都好努力做緊,食快餐就最叻,抄幾時都好易。借香港人上去發展,發展完就一腳踢走你,仲倒番轉頭兇鳩你。你話多年咁多香港人捐錢捐物資,起學校,提供技術,到頭來得到咁既回報。我地無對內地人唔住。 ...
請問香港有咩高科技可以教大陸人?不如我又講下丫。
大陸開放之初,香港那些玩具廠,制衣廠紛紛北上。當時看到的就是人工更平。請問用人手密集的制造業有何技術可言?香港人真係咁有技術今天又會工業末落?
今日連制衣都講用機械代替人力,幾十年前的香港工人懂電腦嗎?
作者: liuche01    時間: 2019-8-18 08:25 PM

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 08:20 PM 發表

港員可以自由浮動先講啦!
冇人話港元係國際化貨幣,唔好咁柒啦!
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:26 PM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-8-18 07:50 PM 發表

內地開放巿場既影響
必然係香港要面臨競爭
反而歸咎內地
話唔要經濟要自由民主
香港人無力競爭只會罵人和他競爭。
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:27 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 2019-8-18 07:58 PM 發表

香港有咩可以自誇?
作者: kim_12346    時間: 2019-8-18 08:28 PM

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 08:26 PM 發表

講到底
果啲香港人係要經濟問題政治解決
即係以打倒中國為目標除去競爭對手
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:28 PM

引用:
原帖由 m98765432 於 2019-8-18 08:09 PM 發表

香港人的大香港夢可以收工!中央正式支持既係大深圳!事實上,深圳實力係強过香港。廢青係灭可能溶入深圳,不如早D移民台灣!
當年開發南海油田,香港人發夢做油田後勤基地。。。結果中央起一個新城市做後勤基地,無謂益你。。
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:29 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 2019-8-18 08:15 PM 發表

唔去左個毒瘤,搵幾多錢都無命享。
好似深圳咁,背負全中國去取代香港,最後成事一點都唔難。
但要還既野可能要嘔凸。
深圳嘔左咩?講黎聽下?
作者: diuadm9    時間: 2019-8-18 08:29 PM

引用:
原帖由 feryi34 於 2019-8-18 07:17 PM 發表

人民幣國際化?
想笑死人咩.....
One of the biggest jokes
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:31 PM

引用:
原帖由 liuche01 於 2019-8-18 08:25 PM 發表

港員唔係國際貨幣就無資格出聲。正如女仔就唔好討論早上點解會扯旗。
作者: dhammika    時間: 2019-8-18 08:33 PM

引用:
原帖由 diuadm9 於 2019-8-18 08:29 PM 發表

One of the biggest jokes
香港連石油期貨,貴金屬期貨都無,大豆期貨,玉米期貨都無一樣講係金融中心。
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 08:37 PM

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 08:18 PM 發表

取代香港?你是太小看深圳還是太高看香港?
如果你計乜GDP,你睇下深圳幾多村姑「我有份助養開」來深圳搵食,幾個姐妹租個單位住,幾多外省友入去搵食,人仔又跌緊,計計埋埋所謂GDP又得番幾多? 加上正如我所講,佢背負既野無得同香港比。深圳想去毒瘤根本無可能。
作者: 青春的火花    時間: 2019-8-18 08:37 PM

作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 08:40 PM

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 08:24 PM 發表

請問香港有咩高科技可以教大陸人?不如我又講下丫。
大陸開放之初,香港那些玩具廠,制衣廠紛紛北上。當時看到的就是人工更平。請問用人手密集的制造業有何技術可言?香港人真係咁有技術今天又會工業末落?
今日連制衣都講用機械代替人力,幾十年前的香港工人懂電腦嗎? ...
https://youtu.be/JTm9xi__-Ms
作者: kang1982    時間: 2019-8-18 08:41 PM

作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 08:42 PM

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 08:29 PM 發表

深圳嘔左咩?講黎聽下?
阿爺一句唔該要同美國佬打仗,叫你4水,唔駛比呀?
作者: liuche01    時間: 2019-8-18 08:45 PM

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 08:31 PM 發表

港員唔係國際貨幣就無資格出聲。正如女仔就唔好討論早上點解會扯旗。
我係耻笑老共自吹自擂,仲有,CIPS2 又係冇咗影,又話取代SWIFT, 嘥9氣
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 08:46 PM

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 08:41 PM 發表

深圳走的是高科技創新路線,請你告訴我香港的高科技在哪裡?你在這跟我說深圳沒法跟香港比?
香港如果不穩定,唯一的金融優勢也會很快消失殆盡。 ...
華為單野搞得掂先算啦。再講,大陸大把IT公司靠香港比生意。我公司都唔知知養左幾多深圳人。香港唔掂,全部無飯開班友。我公司IT同事講,得閒叫班友落黎香港比佢地屌。
作者: iambigx3    時間: 2019-8-18 08:49 PM

引用:

自我感覺良好嗎?
1.難到大6有對唔住香港人?
2.係,舊屎香港行先過大6, 不過係靠歷史平台,唔係靠智慧。
3.宜家大6一線城市越追越近,高科技赢香港N條街,靠自主研發實力。
4.今時今日你上到去仲有咩可以貢献呢?

不過都唔期望你的回覆有咩養份啦, 因為除咗收皮你咩都做唔到囉。
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 09:00 PM

引用:
原帖由 iambigx3 於 2019-8-18 08:49 PM 發表

自我感覺良好嗎?
2.係,舊屎香港行先過大6, 不過係靠歷史平台,唔係靠智慧。
3.宜家大6一線城市越追越近,高科技赢香港N條街,靠自主研發實力。

不過都唔期望你的回覆有咩養份啦, 因為除咗收皮你咩都做唔到囉。 ...
依d時候出依d新聞,意義何在? 係既,要抄既自己識去抄,駛鬼你地幫咩。
好心專心搞掂美國佬先啦。香港既事不到外人指手劃腳,說三道四。
作者: 青春的火花    時間: 2019-8-18 09:00 PM

作者: kang1982    時間: 2019-8-18 09:01 PM

作者: kang1982    時間: 2019-8-18 09:03 PM

作者: swerner    時間: 2019-8-18 09:04 PM

法治城市示範

hahaha
作者: 1223456    時間: 2019-8-18 09:04 PM

追?過左香港好耐……
作者: 人之初大大    時間: 2019-8-18 09:06 PM

引用:

香港真係mola mola
作者: kang1982    時間: 2019-8-18 09:07 PM

作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 09:09 PM

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 09:01 PM 發表

為什麼香港要靠深圳的IT?因為香港沒技術,懂?
大陸給你們的生意又養活了多少香港人?
錯,因為深圳人夠平,除了這樣,完全沒有優點。
IT同事話班友廢到唔屌都唔知自己做乜。
算,我唔係想比較深圳香港。
我只關心香港的事,。
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 09:11 PM

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 09:07 PM 發表

建議你們的公司大大方方宣佈:支持反送中,支持港獨。切斷一切和大陸的生意。
算吧,大陸最叻係依d.好似迫迫偽人護旗一樣,
想香港人對大陸有信心就做小d另香港人反感既事。
作者: kim_12346    時間: 2019-8-18 09:13 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 2019-8-18 09:09 PM 發表

錯,因為深圳人夠平,除了這樣,完全沒有優點。
IT同事話班友廢到唔屌都唔知自己做乜。
算,我唔係想比較深圳香港。
我只關心香港的事,。
講科技應用
深圳一早先進過香港啦
依啲事上去行一圈都心裡有數
唔係聽你鳩吹去了解囉...
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 09:16 PM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-8-18 09:13 PM 發表

講科技應用
深圳一早先進過香港啦
行過圈?你做IT架?
作者: kang1982    時間: 2019-8-18 09:20 PM

作者: ntworks    時間: 2019-8-18 09:22 PM

引用:
原帖由 feryi34 於 2019-8-18 07:17 PM 發表

人民幣國際化?
想笑死人咩.....
中國已同超過28個國家用人民弊結算。又分別同其他被美國制裁嘅石油生產國用人民弊買石油。
隨住美國保護主義抬頭,多國被美元霸權擠壓。佢哋要擺脫美元霸權求生,用人民弊結算,一啲都唔出奇。
作者: kim_12346    時間: 2019-8-18 09:25 PM

引用:
原帖由 LauLQ 於 2019-8-18 09:16 PM 發表

行過圈?你做IT架?
如果你公司係咁既態度做生意
都係執咗佢啦
作者: kang1982    時間: 2019-8-18 09:26 PM

作者: kang1982    時間: 2019-8-18 09:27 PM

作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 09:30 PM

引用:
原帖由 kim_12346 於 2019-8-18 09:13 PM 發表

講科技應用
深圳一早先進過香港啦
例如有乜?
作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 09:32 PM

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 08:41 PM 發表

深圳走的是高科技創新路線,請你告訴我香港的高科技在哪裡?你在這跟我說深圳沒法跟香港比?
香港如果不穩定,唯一的金融優勢也會很快消失殆盡。 ...
咩係高科技?定位係邊?
作者: vuirtu    時間: 2019-8-18 09:33 PM

作者: 1223456    時間: 2019-8-18 09:33 PM

引用:

內地開放巿場既影響
必然係香港要面臨競爭
反而歸咎內地
話唔要經濟要自由民主
香港曱甴民主當飯食
作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 09:36 PM

引用:
原帖由 iambigx3 於 2019-8-18 08:49 PM 發表

自我感覺良好嗎?

不過都唔期望你的回覆有咩養份啦, 因為除咗收皮你咩都做唔到囉。 ...
真想毀了癈港,反正咁癈有乜用?
科技?香港定位係乜?
作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 09:37 PM

引用:
原帖由 1223456 於 2019-8-18 09:33 PM 發表

香港曱甴民主當飯食
係啦,快請解放軍到,我只想睇跟著有乜影響?
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 09:39 PM

引用:
原帖由 kang1982 於 2019-8-18 09:20 PM 發表

讓你同事自己做程序,請什麼深圳人,讓他們餓死好了。
佢地好好笑,我IT同事係佢地老細,基本個個星期叫佢地過來香港比野佢地做順便睇下有咩野屌。
咁班深圳仔好怕個IT同事,我個IT同事又玩鳩人,問佢「你點睇睇返送中?」
班友奴性又發作,擦曬鞋咁,話香港人好,有理想,聰明,乜乜柒柒咁。班友仲要係乜深圳,中山大學生。
佢地真係為搵食乜都夠膽死,真係好唔似香港班年青人,講醒目一定係香港畢業主,但要擦鞋死做爛做既,深圳人真係一絕。
作者: hundredhundred    時間: 2019-8-18 09:39 PM

反正曱甴都話香港要攬炒,又有不少弱智支持

作者: iambigx3    時間: 2019-8-18 09:40 PM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-8-18 09:36 PM 發表

真想毀了癈港,反正咁癈有乜用?
科技?香港定位係乜?
廢柴
作者: 1223456    時間: 2019-8-18 09:40 PM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-8-18 09:37 PM 發表

係啦,快請解放軍到,我只想睇跟著有乜影響?
芝麻綠豆事出解放軍?香港人真係以為自己同大國一樣咁大
作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 09:42 PM

引用:
原帖由 1223456 於 2019-8-18 09:40 PM 發表

芝麻綠豆事出解放軍?香港人真係以為自己同大國一樣咁大
呢啲係呢度主流民意,你新黎架?芝麻綠豆?
作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 09:43 PM

引用:
原帖由 iambigx3 於 2019-8-18 09:40 PM 發表

廢柴
你似乎應好好去理解一下
作者: 1223456    時間: 2019-8-18 09:44 PM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-8-18 09:42 PM 發表

呢啲係呢度主流民意,你新黎架?芝麻綠豆?
你繼續自我幻想,曱甴天生撩交鬥
作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 09:46 PM

引用:
原帖由 1223456 於 2019-8-18 09:44 PM 發表

你繼續自我幻想,曱甴天生撩交鬥
係啦,我應該要乖一點
無謂在此虚渡光陰
作者: iambigx3    時間: 2019-8-18 09:54 PM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-8-18 09:43 PM 發表

你似乎應好好去理解一下
留比你
作者: montejo    時間: 2019-8-18 09:55 PM

引用:

你經歷?還是聽返嚟?
作者: montejo    時間: 2019-8-18 09:57 PM

引用:

你損過錢畀大陸?你寄過物資電器返鄉下?無就唔該你收嗲啦!
作者: Mc@0123    時間: 2019-8-18 09:57 PM

引用:
原帖由 iambigx3 於 2019-8-18 09:54 PM 發表

留比你
好,我一定會
我理解一定比你多
作者: ChatLaw    時間: 2019-8-18 09:57 PM

引用:
原帖由 liuche01 於 2019-8-18 07:26 PM 發表

你望都唔好望大陸開資本賬....開完之後HK 可以完全收檔
我覺得最好學老董就算, 消失左最好
作者: 具陽哥    時間: 2019-8-18 10:01 PM

可以自由兌換嗎
作者: 疑似球皇    時間: 2019-8-18 10:01 PM

人民質素有排都未跟得上 起碼要過三四代人先學識唔插隊同排隊上公車
作者: 鵰漆里    時間: 2019-8-18 10:04 PM

係深圳搞法治,首先你要司法獨立先

祝你好運
作者: LauLQ    時間: 2019-8-18 10:04 PM

引用:
原帖由 montejo 於 2019-8-18 09:57 PM 發表

你損過錢畀大陸?你寄過物資電器返鄉下?無就唔該你收嗲啦!
你真係當我18,22? 老實講,我都想。
作者: ChatLaw    時間: 2019-8-18 10:07 PM

引用:
原帖由 liuche01 於 2019-8-18 08:25 PM 發表

根據swift, 港元交易量入全球排第8
作者: 彼德c    時間: 2019-8-18 10:13 PM

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 08:27 PM 發表

香港有咩可以自誇?
傻人曱甴多
作者: ChatLaw    時間: 2019-8-18 10:17 PM

引用:
原帖由 疑似球皇 於 2019-8-18 10:01 PM 發表

人民質素有排都未跟得上 起碼要過三四代人先學識唔插隊同排隊上公車
其實如果你上大陸多, 你會發現大陸後生個輩唔差過HK 人好多, Tier 1 城市既平均大學生水平同HK 平均大學生水平非常接近..唔單單係學識上, 而係包括新事物既接受到同國際視野 <- 係, 你冇睇錯, 一個冇youtube 既國家入面既學生國際視野唔差
不過, 成個社會仲有大量大媽同低教育水平既45-70 歲既人.....可能過多20 年等依班人老哂死哂就好唔同...
而且仲有大量農村等住去大城市...
作者: Alanleeds243    時間: 2019-8-18 10:20 PM

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 08:26 PM 發表

- 師兄, 香港班廢青被毒果, 記協毒媒, 教協長期洗腦, 以為中國停留在民革落後年代.
- 廢青唔知香港已經開始落後國內深圳, 上海, 北京, 廣州一線城市,
連國內 二 線城市都追緊香港, 香港經濟得金融, 地產, 旅遊, 船運轉口 / 航空物流......  
- 香港科技發展一直低於國內好多, 中國將智能手機, 電腦, 生物, 醫藥, 航天, 機械人, 飛機, 高鐵交通等
研發科技轉化為產品. 美國都驚中國科技及經濟發展超越佢, 所以向中國打貿易戰.

作者: caihk    時間: 2019-8-18 10:35 PM

前一排美國制裁華為

手機芯片成為一個熱話

不久之前 Turing Award 得主 David Patterson

就係深圳開咗個 RISC International Open Source實驗室

專門研究好有前景既 RISC-V

香港成日話搞創科

點解吸引唔到呢啲專家落戶香港 ?
作者: healchu    時間: 2019-8-18 10:39 PM

香港依家連繁榮穩定安全,呢啲優勢都冇埋,好快就會變成國內3線城市了。

港青仲係度發緊春秋大夢,書又唔好好讀,工作又唔努力,真係全部食得屎
作者: 66infinity    時間: 2019-8-18 10:50 PM

引用:

人民幣國際化?
想笑死人咩.....
香港人向來自私、自負、自我中心及自悲,所以有不少香港人都持有你這種觀念,只是...........世界不會因你們的愚昧無知而停頓
作者: 66infinity    時間: 2019-8-18 10:58 PM

引用:
原帖由 zpeter4 於 2019-8-18 07:41 PM 發表

法治應該是深圳最難搞好的一點。
香港又如何,今天的香港法治精神已淪為國際笑話
作者: zpeter4    時間: 2019-8-18 11:00 PM

引用:
原帖由 66infinity 於 2019-8-18 10:58 PM 發表

香港又如何,今天的香港法治精神已淪為國際笑話
現在說深圳關香港乜事?
作者: G點只有一個    時間: 2019-8-18 11:01 PM

要快啲返去發展先得
頭啖湯呀!
作者: snooboy    時間: 2019-8-18 11:01 PM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2019-8-18 07:20 PM 發表

第一, 禁止香港公司audit大陸公司。 第二禁止大陸人買香港保險。第三禁止大陸人來港買樓。第四禁止大陸人來港旅遊,讀書,企街。香港人即時玩完。
收番所有惠港政策,橫掂香港人唔領情