標題: 黃毓民 :泛民是今次危機的贏家 全部香港人都係輸家 [打印本頁]

作者: 藍斯貝利     時間: 2019-7-16 22:10

反修例活動

贏家 - 泛民 , 蘋果日報 ......仲有蔡英文

輸家 - 香港政府 , 建制 ...... 全部香港人都係輸家 (佢呢幾個字留在最後講得好聰明 即有些人不是香港人)

雖然有時唔太認同黃生 , 不過真係好認同佢個句泛民食人血饅頭 恢復元氣   林卓廷真係唔好食太飽啊 小心食滯左 嘔唔返反白眼

https://www.youtube.com/watch?v=WNnWHpOLJWA
由於11:00開始聽便成了

作者: 藍斯貝利     時間: 2019-7-16 22:10

許多人認為修訂《逃犯條例》引發的政治鬥爭是一場沒有贏家的戰爭,這是不確切的。泛民主派及其金主是贏家,後者更獲美國政府高層召見表彰,「勾結外國勢力」已不避嫌了。弔詭的是連在台灣的蔡英文也是贏家,她最近「消費」香港之亂多於談國事,不斷藉反修例批判「一國兩制」,令獨派聲勢大盛,更有利民進黨明年大選選情。民進黨由「抗中反統不敢獨」變成「反中促獨撈選票」,氣勢如虹;國民黨的「和中反獨不會統」相形失色,明年大選之後繼續「在野」的可能性極高。

泛民主派在此次反修例政治鬥爭中充分凸顯賣乖取巧,行險徼幸的政治投機本色。「六一二」警察強力鎮壓示威令多人流血,四位反修例年輕人自戕明志,泛民主派及其支持者批判政府不仁的同時,竟喊出「血債票償」的競選口號,表示選民必須在年底區議會選舉及明年九月立法會選舉,票投民主派,踢走保皇黨,並呼籲民眾登記做選民,增加票源。泛民主派這不叫打「悲情牌」,而是吃「人血饅頭」(出自魯迅的短篇小說《藥》)。他們利用反修例中遭遇不幸的人與事,進行政治炒作圖利的行為,可謂恬不知恥。然而,吃「人血饅頭」又確乎令原已疲不能興的泛民主派恢復了元氣。

相對於泛民,建制派當然是輸家。有人認為輸得不值,為何只是Side Bet,在修例一役又不是主角,竟要與政府一齊承擔惡果?有人認為政府無能故受牽累,下次選舉是禍不是福,於是在見特首時「問候她娘」!此消彼長,政治版圖或重組,建制派敗亦應然。

始作俑者林鄭月娥一敗塗地,特區政府管治威信「壽終正寢」,本是咎由自取,理應付出代價;但以林鄭為首的特區政府拿香港安危做賭注,輸了竟不用「找數」,輸的當然又是香港人!

參加反修例大遊行的百萬民眾,實一無所得,因為五大訴求無一得到特區政府正面回應。經過三次大遊行之後,也許人們可以「精神勝利法」自我安慰:百萬人走上街頭,和平理性有秩序表達訴求,可以傲視世界,香港人真是了不起!此外,贏了些甚麼?頗有一些人認為民眾宜見好就收,不應繼續抗爭,令到社會動盪不安。問題是現在見了些甚麼「好」?林鄭不下台、政府不改組、法例不撤回……,「好」在哪裏?這就是為甚麼不同形式的反政府示威遊行及集會「遍地開花」,持續出現,而港九新界離島都有「連儂牆」,不滿政府的民眾躁動、喧囂不會停止,乃至激烈抗爭都不會停止。面對香港之亂,年輕人懷憂喪志,年長者忐忑焦慮。香港人都是輸家,而且輸得很冤枉。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comm ... 0715_00832_001.html

作者: 風日洒然     時間: 2019-7-16 22:18

所以我好懷疑林鄭其實係黃屍卧底, 志在搞壞香港同建制, 應該被撤換
作者: 巴巴先生     時間: 2019-7-16 22:28

膠珠掂既話就唔會响選舉輸俾游扑野啦。。。
犯聞贏?天真得可愛,班暴民点會投佢地?佢地嫌犯聞老餅呀。。。
作者: 鈣薯     時間: 2019-7-16 22:32

黃响東方有專欄

所以成日針對蘋果及泛民

作者: jaccjacc     時間: 2019-7-16 22:37

引用:
原帖由 藍斯貝利 於 2019-7-16 22:10 發表
反修例活動

輸家 - 香港政府 , 建制 ...... 全部香港人都係輸家 (佢呢幾個字留在最後講得好聰明 即有些人不是香港人)

雖然有時唔太認同黃生 , 不過真係好認同佢個句泛民食人血饅頭 恢復元氣   林卓廷真係唔好食太飽啊 小心食滯左 嘔唔返反白眼

https://www.youtube.com/watc ...
抽水
作者: 我係Miss大佬     時間: 2019-7-16 22:46

暴徒犯民再咁無理搞落去隨時死亡
作者: 膠面鵬     時間: 2019-7-16 22:56

收皮啦,黃賤渣
作者: sun0001     時間: 2019-7-16 23:07

蔡英文要請林鄭飲茶啦
作者: lpj88     時間: 2019-7-16 23:10

泛民好似贏緊, 但好快會輸死.
信我.
作者: 神之手raymond     時間: 2019-7-16 23:12

引用:
原帖由 風日洒然 於 2019-7-16 10:18 PM 發表
所以我好懷疑林鄭其實係黃屍卧底, 志在搞壞香港同建制, 應該被撤換
唔使懷疑
第一日暴動佢企到咁硬我已經知道佢係
一向都係一遇泛民即跪嘅佢,突然間企得咁硬,仲要建制派同中央出盡力撐佢,再自己夜嘛嘛同幾條靚開會之後跪低,完全唔需要同建制派商量,扇到中央同埋建制派西西聲,而家唔辭職唔見人唔做嘢,中央而家真係好被動,佢先係黃屍之母。

作者: 大寶二寶     時間: 2019-7-16 23:18

票債票償!…………………………犯民政棍呀!
作者: 地下黨員     時間: 2019-7-16 23:21

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-7-16 10:28 PM 發表
膠珠掂既話就唔會响選舉輸俾游扑野啦。。。
犯聞贏?天真得可愛,班暴民点會投佢地?佢地嫌犯聞老餅呀。。。
如果獨派本土入吾倒閘!犯民係佢地唯一選擇
作者: peter925     時間: 2019-7-16 23:23

佢幫建制拉票啫,好多人見到佢出聲講嘢就選建制派,佢一路都係國安嘅人。
作者: wrong.bug     時間: 2019-7-16 23:24

引用:
原帖由 藍斯貝利 於 2019-7-16 10:10 PM 發表
反修例活動

https://www.youtube.com/watc ...
呢隻癲狗講得無錯,政棍都係想達到呢個目的。輸既永遠都係香港本身,呢班人全部都係賣港賊
作者: nogpa     時間: 2019-7-16 23:25

毛婆正老雞
作者: 愛你就是害你     時間: 2019-7-16 23:31

老黄啲歴史
作者: 武若依     時間: 2019-7-16 23:48

林奠根本就係內鬼
作者: 9wai     時間: 2019-7-17 00:04

引用:
原帖由 鈣薯 於 2019-7-16 10:32 PM 發表
黃响東方有專欄

所以成日針對蘋果及泛民

證明你冇/冇乜點睇佢個專欄
作者: foxhode     時間: 2019-7-17 00:16

我投票卑建制,支持葉劉
作者: 鈣薯     時間: 2019-7-17 00:20

引用:
原帖由 9wai 於 2019-7-17 12:04 AM 發表

證明你冇/冇乜點睇佢個專欄
佢講就天下無敵

作者: RPATPAT     時間: 2019-7-17 00:21

引用:
原帖由 sun0001 於 2019-7-16 11:07 PM 發表
蔡英文要請林鄭飲茶啦
連任到先請啦
作者: 呢個原始的盡頭     時間: 2019-7-17 00:24

在後面九up唔好。
作者: peimak     時間: 2019-7-17 00:25

黄狗亂吠都有人信?佢遲啲話自己係香港皇帝都得,你信佢嘅話就立即下跪山呼萬衰啦!
作者: deisler262002     時間: 2019-7-17 00:45

引用:
原帖由 風日洒然 於 2019-7-16 10:18 PM 發表
我最諗唔明,點解當初企到咁硬
就算多人遊行,都上二讀
612宣佈暴亂,警察已經打散哂班人,開哂路出黎,但又唔食住條水上,即日開會攪掂埋二讀

之後反而急轉示弱,嘩,呢一下真係玩死哂警察,玩死成個政府,跟住台灣果件蔡頭又出黎執雞,好似兩條女夾定哂咁
作者: 世上只有……     時間: 2019-7-17 00:48

引用:
原帖由 藍斯貝利 於 2019-7-16 10:10 PM 發表
反修例活動

膠珠
作者: 一人行     時間: 2019-7-17 01:02

泛民同黎智英真係贏曬。

一般香港市民就輸曬,無論係出嚟示威定反對示威都輸。
作者: cmbmc9     時間: 2019-7-17 01:13

不在其位 講野中肯好多
作者: yimroy88     時間: 2019-7-17 01:13

酸到打冷震!最大贏家係蘋果!從許志安開始!以後唔需要靠廣告!黃毓民係二五仔!
作者: withorwithoutu     時間: 2019-7-17 01:32

引用:
2003年11月任房屋及規劃地政局常任秘書長(規劃及地政),在中環填海訴訟時,透過街頭派小冊子爭取民意。2004年9月,她主動申請調任香港駐倫敦經濟貿易辦事處處長

佢政務生涯曾經有過呢段歷史
但當選前後一直好低調冇咩媒體提過
作者: rocketdog     時間: 2019-7-17 01:38

引用:
原帖由 一人行 於 2019-7-17 01:02 AM 發表
泛民同黎智英真係贏曬。

一般香港市民就輸曬,無論係出嚟示威定反對示威都輸。
佢哋真係嬴咗好多黑金
作者: 富加美     時間: 2019-7-17 01:40

暴力議會始作俑者就係里條扑街
作者: 樹上花色樓主     時間: 2019-7-17 02:03

泛民D僞民意信唔過
作者: 大作家     時間: 2019-7-17 02:22

佢傻撚左
作者: chan0318     時間: 2019-7-17 02:29

D粉腸當佢係英雄。
折服佢既口才........

但從來唔去懷疑佢既出發點,佢既目的。

呢條友既形象到底害死幾多人........
作者: fba71a8c9b5eda     時間: 2019-7-17 02:32

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2019-7-17 12:21 AM 發表

連任到先請啦
唔係林鄭,菜菜子連賴清德都贏唔到
作者: Kffc2007     時間: 2019-7-17 02:38

事實呀!抽水哥……
你早講啦!
作者: powersupply     時間: 2019-7-17 02:53

引用:
許多人認為修訂《逃犯條例》引發的政治鬥爭是一場沒有贏家的戰爭,這是不確切的。泛民主派及其金主是贏家,後者更獲美國政府高層召見表彰,「勾結外國勢力」已不避嫌了。弔詭的是連在台灣的蔡英文也是贏家,她最近「消費」香港之亂多於談國事,不斷藉反修例批判「一國兩制」,令獨派聲勢大盛,更有利民進黨明年大選選情。民進黨由「抗中反統不敢獨」變成「反中促獨撈選票」,氣勢如虹;國民黨的「和中反獨不會統」相形失色,明年大 ...
共產黨才是最後贏家,武統台灣就在大選之後,香港的牛鬼蛇神現在也全部浮現了,統一完台灣,這些人一個都跑不了,只是結局對香港是福還是禍,就沒有人能預測到了
作者: ming3027     時間: 2019-7-17 03:01

對啊
作者: kwk888     時間: 2019-7-17 03:35

引用:
許多人認為修訂《逃犯條例》引發的政治鬥爭是一場沒有贏家的戰爭,這是不確切的。泛民主派及其金主是贏家,後者更獲美國政府高層召見表彰,「勾結外國勢力」已不避嫌了。弔詭的是連在台灣的蔡英文也是贏家,她最近「消費」香港之亂多於談國事,不斷藉反修例批判「一國兩制」,令獨派聲勢大盛,更有利民進黨明年大選選情。民進黨由「抗中反統不敢獨」變成「反中促獨撈選票」,氣勢如虹;國民黨的「和中反獨不會統」相形失色,明年大 ...
最後中出手 中央直接統治香港 老解代替備受壓力既港警 成立臨時軍事政府 一國一制 結束港人治港 徹底剷除香港反華反共勢力 香港維為中國既一個普通城市 願意留低既聽話 竹鍾意走既由佢 搞破壞既全部拉翻大陸
作者: wongchis     時間: 2019-7-17 03:37

引用:
原帖由 鈣薯 於 2019-7-16 10:32 PM 發表
黃响東方有專欄

所以成日針對蘋果及泛民

佢唔爛賭真係好叻
作者: 仍想念妳     時間: 2019-7-17 03:39

引用:
原帖由 lpj88 於 2019-7-16 11:10 PM 發表
信我.
我覺得都係,而家好多區市民都出來對抗暴徒。本來大家只係唔信相條條例,而家暴徒日日搞亂香港,好多人都反感,泛民又不斷包庇暴徒,大家都知咩事。最初我覺得泛民大勝,而家我覺得去返建制果邊。
作者: iapple2     時間: 2019-7-17 03:42

成件事無人蠃,只係輸多輸少
政府輸,警察輸,泛民輸(市民厭倦泛民指鹿為馬),建制輸,市民輸,商戶輸。
只有賣傘賣口罩的勝
作者: 明日紅色世界     時間: 2019-7-17 03:42

再咁攪落去犯民一定輸
作者: 明日紅色世界     時間: 2019-7-17 03:43

引用:
原帖由 foxhode 於 2019-7-17 12:16 AM 發表
我投票卑建制,支持葉劉
葉劉票王黎,可選用第二個建制
作者: 明日紅色世界     時間: 2019-7-17 03:48

引用:
原帖由 富加美 於 2019-7-17 01:40 AM 發表
暴力議會始作俑者就係里條扑街
對,所以暴徒會街頭掟磚,跟本呢d人都癲既,不配行入香港既立法會!影衰香港人!依家個個有樣學樣,香港仲可以點救呢?
作者: 最愛曼聯     時間: 2019-7-17 03:51

輸咗香港整整三代人,2047年後肯定比大陸三,四線城市還差。
作者: iapple2     時間: 2019-7-17 04:02

上次佔領後,邊個得益我吾知,但失落只記得黃X民
作者: iapple2     時間: 2019-7-17 04:03

CY得益,懷念CY特首
作者: kuwait     時間: 2019-7-17 04:07

引用:
原帖由 神之手raymond 於 2019-7-16 11:12 PM 發表

唔使懷疑
第一日暴動佢企到咁硬我已經知道佢係
一向都係一遇泛民即跪嘅佢,突然間企得咁硬,仲要建制派同中央出盡力撐佢,再自己夜嘛嘛同幾條靚開會之後跪低,完全唔需要同建制派商量,扇到中央同埋建制派西西聲,而家唔辭職唔見人唔做嘢,中央而家真係好被動,佢先係黃屍之母。 ...
修例係必須的!
係對香港人既保障!
香港唔係逃犯天堂!
殺人填命天經地義!
林鄭冇錯!
錯既係班顛倒是非黑白既仆街傳媒😡
作者: gogo167     時間: 2019-7-17 04:14

"全部香港人都係輸家" 錯錯錯

有錢既香港廢佬不用再淆底 羸到開巷

想要自由既香港人 保得住少少自由 吊中共仲可以的

送自由俾佢都唔要既香港無錢廢佬 呢舖輸L死 輸到瞓街
作者: hummel     時間: 2019-7-17 04:22

作者: silver921     時間: 2019-7-17 06:28

黃最不知所謂,攪亂香港。最毒的人
作者: 東涌水友     時間: 2019-7-17 06:38

引用:
反修例活動

顛狗出口術,泛民垃圾輸清光。
作者: haroldleung61     時間: 2019-7-17 06:51

試下個個禮拜咁搞法搞多兩三個月,泛民咁都仲贏嘅話我切
作者: ngben     時間: 2019-7-17 06:59

今次佢又講得岩啵
作者: c8888k8888     時間: 2019-7-17 07:11

引用:
反修例活動

扑街又出來抽水!佢條死仔仲沒找占中條數!
作者: Duncan_Nadal     時間: 2019-7-17 07:12

最叻馬後炮
作者: sungodj     時間: 2019-7-17 07:14

都幾中立,比盲反好好多,比的仇警暴暴龍好好多,分析到位
作者: hkpeng     時間: 2019-7-17 07:23

引用:
支持河童作特首,巫婆作政务司,田二五作保安長。
作者: 高佬中坑     時間: 2019-7-17 07:28

呢個先係最大win win,全講都書晒!

圖片附件: Screenshot_2019-07-17-00-04-16-861_com.android.chrome.png (2019-7-17 07:28, 365.53 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: 巴巴先生     時間: 2019-7-17 07:29

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2019-7-17 12:21 AM 發表

連任到先請啦
就算連任又如何?都係俾佢做多四年嗟...
中央俾佢連任都無乜所謂啦...呆灣可以繼續擺爛...
搞台獨?多謝民進黨支持武統......
作者: gotomylord     時間: 2019-7-17 07:32

引用:
可能係。
作者: 巴巴先生     時間: 2019-7-17 07:32

引用:
原帖由 hkpeng 於 2019-7-17 07:23 AM 發表

支持河童作特首,巫婆作政务司,田二五作保安長。
到時痴瘋宣佈港獨,男既去晒打仗(自己友例外),女既25歲以下拎晒俾痴瘋皇帝選妃,好既留番自己用,唔好既益班手下,其他女生全部被驅逐出境...
作者: chess8     時間: 2019-7-17 07:42

政府出於公義而修例,泛民製造謠言、恐慌來反對,扇動市民、學生去抗爭,甚至支持暴徒,鼓吹暴力,時間會證明泛民輸了誠信,輸了德行。

有眼睛的香港人,看到泛民的真面目,不要投他們票。
作者: giggs111     時間: 2019-7-17 07:44

引用:
原帖由 nogpa 於 2019-7-16 11:25 PM 發表
毛婆正老雞
佢做雞都無人小啦,
作者: 無盡強勁的神     時間: 2019-7-17 07:46

引用:
原帖由 lpj88 於 2019-7-16 11:10 PM 發表
信我.
非常認同
作者: 無盡強勁的神     時間: 2019-7-17 07:47

引用:
黃响東方有專欄

所以成日針對蘋果及泛民

佢唔係反對派咩
作者: chusteve     時間: 2019-7-17 07:50

輸來什麼L?
作者: 7吋長的小鋼炮     時間: 2019-7-17 07:54

引用:
共慘黨DQ已完,然後硬推條例,是真正罪魁禍首,可以講係自食惡果
作者: agogo171     時間: 2019-7-17 07:54

引用:
反修例活動

班獨議員,廢青及外勢力根本每星期買定熊仔及put過夜才先去搞事,借股票市場揾錢,學晒浸浸用政治操控股票指數。呢排新鸿基一定有人想追擊的,盼政府及政監要徹查股票帳户。
作者: dhammika     時間: 2019-7-17 07:58

引用:
黃郁民都收左國民黨錢啦!其他人輸關佢咩事?
作者: saimoon     時間: 2019-7-17 08:01

引用:
信我.
山雨欲來風滿樓!事件發生超過一個月還未休,有見過鼎爺講嘢嗎?
作者: Colour     時間: 2019-7-17 08:12

不少議員襯示威,出動收割政治本錢。
作者: 正在始動真陰公     時間: 2019-7-17 08:13

呢條癫狗將暴力帶入意會,萬恶之首
作者: 西部狂牛     時間: 2019-7-17 08:19

引用:
反修例活動

平時批評政府同建制,估吳到佢都睇吳過眼講返幾句普遍香港人認同的事實!
作者: daddywsugar     時間: 2019-7-17 08:26

警察拉人,天公地義

如果民主萬能,投下票就可解決問題,

豬應該都可以統治地球

我不需要什麼民主!

看看臺灣!衰祝二十年!

我們只想香港人賺錢,能養妻活兒!

看看新加坡,她就是沒有民主的一個假民主國家!

絕對是一黨專政

但,人人有屋住! 安居樂業!

民主!

吔蕉啦!
作者: dogdogchiV     時間: 2019-7-17 08:26

引用:
那怕政府答應示威者5大訴求
佢地就贏咩?
我吼佢地去台灣gg佐佢添
作者: 城市民工     時間: 2019-7-17 08:27

我唔會支持犯民,選舉唔會投佢地
作者: afternoon     時間: 2019-7-17 08:27

引用:
反修例活動

原來暴徒中有台灣特務
作者: kagoshima     時間: 2019-7-17 08:31

顛狗識講人話 今次要讚
作者: breadstick     時間: 2019-7-17 08:34

引用:
原帖由 sun0001 於 2019-7-16 11:07 PM 發表
蔡英文要請林鄭飲茶啦
呆湾民生完蛋。
小菜連任可能係好事?
作者: kochunwa     時間: 2019-7-17 08:38

引用:
出嚟遊行者贏在態度,贏在立場的展示,贏在確定自我而廣受認同。這是一大群還未點燃的柴薪,權力者及圍觀者都難以忽視。
作者: 彭斯     時間: 2019-7-17 08:45

引用:
顛狗講野無人會聽,我覺得佢幾似食力簡……晒氣,舊電池。
作者: cc227     時間: 2019-7-17 08:46

他還說蔡英文和民進黨都是贏家,這也是事實。

很多本來將會被引渡去大陸受審的紅通和電騙疑犯亦將會是贏家!
作者: tailing     時間: 2019-7-17 08:48

咁香港人想唔想泛民都變輸家呢?
沉默的大多數人,即使你唔玩,人地都會將你嗰份輸埋。

登記做選民,
唔想被代表,
自己選代表,
踢走假代表。
作者: vghy1234     時間: 2019-7-17 08:51

引用:
唔好中饭民离间计,无人知道包括饭民都低估了极端邪教徒的动员能力。
而建制派其实最大责任,他们ignore了年轻人,只是识派米。唔理网络,无kol,任由年轻人比邪教徒洗脑。中共那边和老美抢话语权,老美开始败退。但是建制派却放弃争取
作者: angelayee     時間: 2019-7-17 08:53

香港現在都無事.... 一樣咁繁榮..
作者: Karlching     時間: 2019-7-17 08:57

飯民贏唔贏我就唔知道,但係蘋果明顯就係贏家。自從肥佬黎上星期喺美國述職翻黎馬上就有錢喺香討落左好幾天廣告,還有自從6月暴亂開始股價升左30%!
作者: yeungph     時間: 2019-7-17 08:57

選舉輸左俾條靚妹就知你有幾多料仲有幾多能量,好意思出黎獻世。
作者: gogocad     時間: 2019-7-17 09:01

......

作者: 健靈     時間: 2019-7-17 09:04

一大班低智商香港高官 永遠只會講不會做 官商黑勾結…… 社會怨氣 開始爆煲而家先至開始 真係代香港人傻 最常見 領展加商場街市停車場費 政府有冇理過 150人嚟香港攞身份證綜援公屋 香港福利 香港自己人冇得用 有冇理過
作者: patricklau13     時間: 2019-7-17 09:06

引用:
反修例活動

顛狗今次講返人話,重新like你
作者: MySamSam     時間: 2019-7-17 09:07

引用:
原帖由 正在始動真陰公 於 2019-7-17 08:13 AM 發表
呢條癫狗將暴力帶入意會,萬恶之首
咁佢今次講翻人話!!
作者: 知足常樂7號     時間: 2019-7-17 09:07

黃生有論點
作者: 明亮的晨星     時間: 2019-7-17 09:08

引用:
我兩年前已經係香討指出林太暗黃
作者: tcfalcon     時間: 2019-7-17 09:09

暴徒施暴 泛民抽水
作者: 席爹拉     時間: 2019-7-17 09:09

輸贏,留係年尾及明年選票決定,
作者: 閒話一句     時間: 2019-7-17 09:09

引用:
反修例活動

林卓廷最搞笑,昨晚話見到有個後生仔攞住袋鐵通入商場,仲影左相,即刻比現場班友圍插佢想割蓆,呢次真係食乜都補唔番
作者: bestsinger2     時間: 2019-7-17 09:11

菜菜子赢咪即係台灣人又輸囉!