標題: 特稿:撕紙被打顯反對派雙重標準 [打印本頁]

作者: 共享陽光     時間: 2019-7-13 03:13

反對派立法會議員前日才出聲明譴責暴力,但不足一日又集體失明?反對派鼓吹「遍地開花」的所謂「連儂牆」,最終因為滋擾社區而引起遍地紛爭。日前有撕紙居民打人,反對派議員神速發聯署聲明譴責,但同日晚上有撕紙居民被打,反對派又再一次龜縮潛水。不少網民狠批反對派「雙重標準」!

九龍灣日前有一名居民因為撕所謂「連儂牆」而打人後,反對派議員即神速發聲明譴責,聲言「人身傷害豈可視之等閒,上述情況務請警方從速嚴正執法」、「將滋事傷人者繩之以法」。

動手青年獲協助離開

前晚,一名男居民在長沙灣地鐵站外動手清理所謂「連儂牆」,一眾反對派支持者對他又拉又推,該名居民未有放棄,繼續動手清理非法張貼的Memo紙。後來,一名南亞裔青年出手打到該名居民倒地,該批示威者竟協助南亞裔青年離開,更有人上前追拍該名南亞裔青年再一次將受害居民打倒在地。

這次事件的短片昨日在網上瘋傳後,反對派議員選擇性失明,未有譴責暴力行為,紛紛潛水兼噤聲。此前還在批評暴力行為的反對派支持者,昨日亦紛紛「轉軚」。

「Wong Homing Ivan」稱︰「雖然好暴力,不過多謝你。」「Janet Tang」更聲言︰「雖然打人係唔啱,但睇吓打咩人啦 。」「吳錦發」則形容這是「善良的暴力」。「Yeung Ho Leung」甚至稱︰「打到啲廢老死就好。」

不少網民都對這種雙重標準感到氣憤。「Mimi Tsang」說︰「九龍灣嗰個被人打嘅『黃絲』就係人,呢個就唔係人可以俾人任打?雙重標準!仲話自己『高質』,咁『民主』喎!」「Jessie Tam」亦批評︰「噚日撕紙人打人,幾多怪獸出嚟圍攻;今日撕紙人被打,怪獸們就唔出聲,民主根本就名存實亡!」

「Jacqueline Tse」表示︰「好恐怖,點解無人捉住個南亞裔人士,仲放咗囧哄A其他人攔住被打的男人,這是什麼世界!有無人知個男人傷得重嗎?有沒有拉到個南亞裔?」

「Ho Chung」怒道︰「你哋做人做事真係好『公平』,撕紙打人就報警要告人要負責任;撕紙被打就叫南亞人走不需負責任,睇見你哋真係要笑一笑。抗議時就叫『黑警』,自己受傷就叫警察,真係好好笑......」

[img][/img]

鄺神已完:知唔知咁樣會打死人架,打人者正畜牲

新聞來源連結:

http://paper.wenweipo.com/2019/07/13/HK1907130003.htm
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-7-13 04:09

你講D佢地都知既無用,呢D叫厚顏無恥。
對於呢種人,要用最直接既方法:恐懼
作者: 荃西人     時間: 2019-7-13 04:34

一人一電郵
投訴食環署行政失當、有法不執、欺善怕惡
以致市容大受影響

香港申訴專員公署

地址

香港干諾道中168-200號信德中心招商局大廈30樓

郵箱

香港郵政總局信箱3300號

查詢及投訴熱線

(852) 2629 0555

傳真

(852) 2882 8149

投訴電郵

complaints@ombudsman.hk

查詢電郵

enquiry@ombudsman.hk

接待處辦公時間

星期一至五

上午8時45分至下午5時45
作者: venus-soldier     時間: 2019-7-13 04:38

引用:
原帖由 荃西人 於 2019-7-13 04:34 AM 發表
一人一電郵
以致市容大受影響

香港申訴專員公署

地址

郵箱

查詢及投訴熱線

傳真

投訴電郵

查詢電郵

enquiry@ombudsman. ...
如果食環署搞得掂呢單嘢,
我以後支持共產黨。
作者: 飛天盒仔     時間: 2019-7-13 04:45

「本土泛民走狗暴徒」有「泛民膠貴議員」照住,梗係無法無天啦。
引用:
原帖由 共享陽光 於 2019-7-13 03:13 AM 發表
反對派立法會議員前日才出聲明譴責暴力,但不足一日又集體失明?反對派鼓吹「遍地開花」的所謂「連儂牆」,最終因為滋擾社區而引起遍地紛爭。日前有撕紙居民打人,反對派議員神速發聯署聲明譴責,但同日晚上有撕紙居民被打,反對派又再一次龜縮潛水。不少網民狠批反對派「雙重標準」!

九龍灣日前有一名居民因為撕所謂「連儂牆」而打人後,反對派議員即神速發聲明譴責,聲言「人身傷害豈可視之等閒,上述情況務請警方從速嚴正執 ...

作者: resort2     時間: 2019-7-13 04:50

犯民狗重標準都得
作者: 冰風蓋天     時間: 2019-7-13 05:01

成日話冇回應,政府嗰日嘛回應咗囉!我唔太記得點回應,盡量講啦!特赦,林鄭已經否決,始終犯法就係犯法,香港係法治,唔係人治,你選擇違法達義,就要預咗承擔。對話,佢回應要大家冇先決條件下對話。撤回暴動指控,佢講咗係講少數暴徒行為,並非定性,絕大多數係和平示威。至於撤回,佢用咗「壽終正寢」來形容,講白D,即係條例正式死亡。獨立調查,監警會正式成立獨立調查委員會調查。
泛民政棍依家只是假借逃犯條例光環,不斷製造混亂,抽政治油水,政棍真是最卑鄙!
作者: 極速前進     時間: 2019-7-13 05:10

引用:
原帖由 resort2 於 2019-7-13 04:50 發表
犯民狗重標準都得
https://www.youtube.com/watch?v=-M-AcvztaIo&feature=youtu.be
作者: ginomarlenwong     時間: 2019-7-13 07:26

而家香港就真係造成社會撕裂,貼紙既人又俾人打,撕走啲紙既人又俾人打,成個亂晒籠
作者: 學習近平

作者: 極速前進     時間: 2019-7-13 07:34

引用:
原帖由 共享陽光 於 2019-7-13 03:13 發表

九龍灣日前有一名居民因為撕所謂「連儂牆」而打人後,反對派議員即神速發聲明譴責,聲言「人身傷害豈可視之等閒,上述情況務請警方從速嚴正執 ...

圖片附件: hy.png (2019-7-13 07:34, 719.34 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: bababa★     時間: 2019-7-13 07:35

其實呢班社會垃圾已經冇道理可言
作者: 冷漠的香港人     時間: 2019-7-13 07:41

難道只有暴徒才有自由嗎?
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2019-7-13 07:56

大家可以去流膿牆張貼撐警句語,如有人撕掉,可用手機拍低告刑毁
作者: 攻民孽畜羊鱷橋

作者: ngcaddy     時間: 2019-7-13 08:03

引用:
原帖由 荃西人 於 2019-7-13 04:34 AM 發表
一人一電郵
以致市容大受影響

香港申訴專員公署

地址

郵箱

查詢及投訴熱線

傳真

投訴電郵

查詢電郵

支持
作者: ngcaddy     時間: 2019-7-13 08:04

引用:
原帖由 ginomarlenwong 於 2019-7-13 07:26 AM 發表
而家香港就真係造成社會撕裂,貼紙既人又俾人打,撕走啲紙既人又俾人打,成個亂晒籠
貼系唔啱
作者: 2013yuki21     時間: 2019-7-13 08:09

起碼玩到放完暑假
作者: walkera2006     時間: 2019-7-13 08:14

引用:
原帖由 共享陽光 於 2019-7-13 03:13 AM 發表

撩人者賤,抵打啦
作者: 星際邊緣的劉火     時間: 2019-7-13 08:22

引用:

點止雙重咁少呀,直程3、4、5、6、7、8、9重標準啦!!
作者: 共享陽光     時間: 2019-7-13 08:41

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-7-13 08:14 AM 發表

撩人者賤,抵打啦
好驚呀
作者: encorelamlam     時間: 2019-7-13 08:54

引用:
原帖由 共享陽光 於 13-7-2019 03:13 發表

人民鬥人民!永遠都係咁!仆街!
作者: hako     時間: 2019-7-13 08:56

市民手無寸鐵去撕紙
就要俾人打?
作者: p2plover     時間: 2019-7-13 08:57

清理“牛皮癣”,人人有责
作者: mancheonghoho     時間: 2019-7-13 08:58

大家真係唔洗衝動,唔好中計,何須逐張撕,如果比我,用黑色噴漆,大大隻噴上「撐警反暴力」,

快趣、方便又好玩,佢有佢貼既自由,我有我噴既自由,多人噴的話,佢地日日要換幾十卷透明膠
作者: 再來荷蘭橙     時間: 2019-7-13 08:58

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2019-7-13 04:38 AM 發表

我以後支持共產黨。
除非警方肯借水炮車俾食環用來洗街都有 D 機會既 .. 
作者: starr     時間: 2019-7-13 09:03

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-7-13 05:10 AM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=-M-AcvztaIo&feature=youtu.be
分別係犯法在先既大搖大擺,清潔香港既就被警察拘捕
作者: Anunnaki     時間: 2019-7-13 09:17

有鑑於暴徒已邪惡至極點,從今開始,不管是我認識的,不認識的。只要我知道其是支持犯氓,或投票給犯氓,以至支持暴亂,甚至參予暴亂者,此等生物及南亞,若遇到困難,或有危難時,我不會給予幫助及救援,立此為據,沒有完結限期。
此等生物若需要幫助,金錢,請找黎賤英及犯氓。

作者: 艾萊尤利斯     時間: 2019-7-13 09:21

在公眾地方隨處張貼已經係犯法要罰款$1500,但竟然有黃營律師講撕紙係犯法,扣成刑事毀壞(損毀其他人物品),班友已經同邪教無咩分別
作者: clronny     時間: 2019-7-13 09:22

引用:

使乜撕紙呀, 應該大家支持佢 寫埋啲無謂嘢, 用多佢啲紙, 寫錯,左拎過紙囉, 睇下你有幾多
作者: clronny     時間: 2019-7-13 09:22

引用:

仲有拎啲返屋企返公司用
作者: 不是靚靚     時間: 2019-7-13 09:22

引用:
一人一電郵
以致市容大受影響

香港申訴專員公署

地址

郵箱

查詢及投訴熱線

傳真

投訴電郵

查詢電郵

食環蝦老人家就得,佢地行埋去都唔敢
作者: Tak_Yin     時間: 2019-7-13 09:24

都係係討論區做連環打手有用D,天天洗板
作者: yagyag     時間: 2019-7-13 09:25

厚颜無恥
作者: 瑪卡     時間: 2019-7-13 09:27

引用:

反對派幾把尺是常識😂😂
作者: mattmatt709394     時間: 2019-7-13 09:38

引用:
一人一電郵
以致市容大受影響

香港申訴專員公署

地址

郵箱

查詢及投訴熱線

傳真

投訴電郵

查詢電郵

冇q用
大把人send 左 ,食環唔會做 ,正垃圾
作者: simon_mme     時間: 2019-7-13 09:45

成個立法會拆左都唔緊要,連儂牆緊要D,咁就知乜野叫雙重標準。飯民收美金就一定搞死你香港架喇,肥佬金主都講到出口為美帝而戰,唔會同你講道理。
作者: simon_mme     時間: 2019-7-13 09:46

引用:
原帖由 resort2 於 2019-7-13 04:50 AM 發表
犯民狗重標準都得
佢行美國標準,即係我做就岩,你做就錯。
作者: 西部狂牛     時間: 2019-7-13 09:48

引用:

大家都可以依其道而行,佢地有連儂牆,普通市民都可以有「人民牆」、「公民牆」、「團結牆」、「民聲牆」與其抗衡!或者用藍紙,綠紙表達意見貼去佢地幅牆抵抗佢地!因為佢地話吳俾撕,咁佢地亦吳應該阻止及撕其他貼上去的聲音。
作者: kwan1516     時間: 2019-7-13 09:50

不嬲都係公我贏,字你輸架啦   觀旗洋服....講一套,做一套囉
作者: 87141635     時間: 2019-7-13 10:03

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-7-13 04:45 AM 發表
「本土泛民走狗暴徒」有「泛民膠貴議員」照住,梗係無法無天啦。

仲有法官9守門
作者: 阻住地球轉     時間: 2019-7-13 10:07

嘩,又品格高尚,又無恥,又雙重標準,震驚國際,又攞樂背耳
作者: abcde2008     時間: 2019-7-13 10:10

佔中,播幾個警察片,話大台正義。宜家大台播衝擊片,就話大台偏袒。好難明啲人心態。
作者: johnny9236     時間: 2019-7-13 10:14

呼籲貼上反黃s, 反暴力,反港獨, 反犯民標語上去。
作者: 後天粉紅的水樽     時間: 2019-7-13 10:15

一向如此,所以極度討厭泛民宜家,自己做泛民無一次認過錯。
作者: jacksingss

作者: 後天粉紅的水樽     時間: 2019-7-13 10:17

覺得宜家共產黨可以直接比解放軍正式接管香港,仲好,睇下泛民有幾多個五怕死,定係越係讓住佢地,就越以為自己係又咪甘,搞到香港亂上亂
作者: stp571     時間: 2019-7-13 10:17

南亞仔都睇唔過眼,出手打賤狗
作者: airyou     時間: 2019-7-13 10:17

引用:
原帖由 resort2 於 2019-7-13 04:50 AM 發表
犯民狗重標準都得
呢班口罩狗暴徒簡直就係無法無天,畜牲之中既畜牲

圖片附件: IMG-20190713-WA0000.jpg (2019-7-13 10:17, 101.45 KB) / 該附件被下載次數 17

作者: 極速前進     時間: 2019-7-13 10:18

引用:
原帖由 clronny 於 2019-7-13 09:22 發表

使乜撕紙呀, 應該大家支持佢 寫埋啲無謂嘢, 用多佢啲紙, 寫錯,左拎過紙囉, 睇下你有幾多
可以寫呢啲!..........

圖片附件: fds.jpg (2019-7-13 10:18, 116.2 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: skwongskwong     時間: 2019-7-13 10:18

咁就叫公平民主...
作者: wrong.bug     時間: 2019-7-13 10:19

人渣
作者: moon2004girl     時間: 2019-7-13 10:19

引用:

現在既社會係:唔認同班後生既(我信佔大多數),係家,街外,餐廳,公司都唔敢出聲,怕被人打被人圍,係車上見有兩三個穿黑衣仲慘過見到黑社會,現在班友好自豪好自大,覺得全世界都怕左佢地,包括父母,因為打唔夠你打,氣力無你咁好,分分鐘心臟病發,中風。所以現在班友係最惡。政府又怕佢,職員又怕佢,警察都怕佢。咁既社會,就算比佢地贏,香港都無運行。成班好似土匪咁。通街都係比三合會更衰既後生。去到醫院都唔好講嘢,否則都驚個護士唔知做d咩對你,現在既香港人好慘。
作者: chimingchan2014     時間: 2019-7-13 10:19

引用:
原帖由 ginomarlenwong 於 2019-7-13 07:26 AM 發表
亂晒籠咪好囉,反對派班人連暴徒都要維護,支持反修例嘅嗰班遊行人士都係想要香港亂晒籠啫,呢啲就係順應民意嘛。
班暴徒係兇徒,支持佢地嘅嗰班人就係幫兇,既然612咁暴力嘅事件,第二次遊行都有咁多人支持,咁即係話呢啲人根本唔再希望香港有法治啫,今天嘅暴力事件完全都係由呢啲無腦嘅遊行人士所造成,怪得誰呢?
作者: ginomarlenwong     時間: 2019-7-13 10:22

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-7-13 10:19 AM 發表

亂晒籠咪好囉,反對派班人連暴徒都要維護,支持反修例嘅嗰班遊行人士都係想要香港亂晒籠啫,呢啲就係順應民意嘛。
班暴徒係兇徒,支持佢地嘅嗰班人就係幫兇,既然612咁暴力嘅事件,第二次遊行都有咁多人支持,咁即係話呢啲人根本唔再希望香港有法治啫,今天嘅暴力事件完全都係由呢啲無腦嘅遊行人士所造成,怪得誰呢? ...
反正呢個暑假個個禮拜都會有好嘢搞😭
作者: qqing050904     時間: 2019-7-13 10:24

其實您班爛屍支持者有無想過您們的行為又如何吖,粗老、又咸濕、有冲動、又打交,又 扮傻佬、又扮 醉酒佬、又爛口、又無知識、又無文化、又吐口水,又做 垃圾蟲还有很多多不聲數…您們講有無做過已上行為。
作者: 阻住地球轉     時間: 2019-7-13 10:28

民主自由人權?完全套唔到落去呢班人身上,其實佢地想要獨裁
作者: chimingchan2014     時間: 2019-7-13 10:30

引用:
原帖由 ginomarlenwong 於 2019-7-13 10:22 AM 發表

反正呢個暑假個個禮拜都會有好嘢搞😭
就係因為係暑假,啲學生得閒無嘢好做,咪搞咁多嘢出嚟囉。
一般香港人都有正常嘅事務做,又點會咁得閒搞呢啲嘢?
試下佢地搞遊行示威唔係揀假期或周日,睇下有無咁多人出嚟示威遊行囉。
啲人就係得閒得滯,無所事事,根本做咁多呢啲嘢就係想填補心靈上嘅空虛同寂寞而已。
作者: kbmmb2     時間: 2019-7-13 10:32

買份文匯報貼返上去,警告佢地唔可以撕,你可以再貼,我又再貼,好似街舖鐵閘海報甘玩。
作者: chimingchan2014     時間: 2019-7-13 10:37

引用:
原帖由 qqing050904 於 2019-7-13 10:24 AM 發表
其實您班爛屍支持者有無想過您們的行為又如何吖,粗老、又咸濕、有冲動、又打交,又 扮傻佬、又扮 醉酒佬、又爛口、又無知識、又無文化、又吐口水,又做 垃圾蟲还有很多多不聲數…您們講有無做過已上行為。 ...
知唔知人地點解話佢地雙重標準呀,唔知就唔好出聲啦。
喺同一種情況嘅事件下,撕紙打人你就出聲讉責,扮晒公正,但到調轉就當無事發生。
就好似你地班人口講人權、言論自由、法治,咁點解人地拍嘢又要打人,強迫人刪除影片,圍人呀。
你想轉移視線,但你講嘅嘢根本就承認咗你班係極之虛偽,假扮公正,事實係比中共更獨裁,比任何人都更無恥囉。
作者: ce1st     時間: 2019-7-13 10:42

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2019-7-13 04:38 AM 發表

我以後支持共產黨。
食環署係最廢既政府部門
周地垃圾, 冷氣機滴水多年來都未搞掂!
作者: Kaskas166166     時間: 2019-7-13 10:43

中共的法律指導思想是惡法思想

中共的法律完全符合了惡法的標準,因為共產黨對國家、對法律的定義非常罪惡,它的理論是惡法理論,是完全以背棄人類理性、漠視人的尊嚴、踐踏人的權利為特徵的。

共產黨講要建立「無產階級專政」,其意思是:無產階級可以騎在別的階級頭上作威作福,無產階級的地位要比別的階級高。這是「製造社會不公」,違反「法律面前人人平等」的原則,違反法律的公平性,符合惡法特徵。所以「無產階級專政」的政權一定是惡法政權。

馬克思對國家的定義:「國家是階級壓迫階級的(暴力)機器」。馬克思把國家定義成一個群體迫害、群體滅絕的、準備進行反人類罪行的罪惡機器。所以,凡是以馬克思理論為指導建立起來的國家,其法律體系就是惡法體系,社會主義國家血腥殘暴的根源是馬列主義。

實際上「國家是一個調和的機構」,它必須調和各方面的意志和利益。

馬克思對法律的定義:「法律代表統治階級的利益與意志總和」。如果是這樣,那麼法律就成了統治者「謀財害命的工具」,真是胡說八道。馬克思的這句話也是惡法的指導思想。馬克思說的話很邪。

實際上,法律應該代表全體公民的公共利益與意志,應該代表公平、正義、道德與良知。

可見馬克思對國家、對法律的定義是何等的荒謬與邪惡,這就是惡法的指導思想,這就是惡法的根源。在馬克思這種理論指導下制定出來的法律一定是邪惡的法律!絕無例外。所以共產黨國家總是暴力與罪惡同在。這種法律根本就不可能被世人所接受,必為世界潮流所拋棄。共產黨還說社會主義先進,其實共產黨和社會主義真的是非常落後非常變異的生命,應該被掃進歷史的垃圾堆。

但是,馬克思對國家和法律的定義,卻是共產黨的立國基石,是共產黨法律的指導思想,共產黨不能也不敢拋棄。在這種理論指導下的共產黨法律非常自私和殘暴,根本就沒有正義和道德可言,完全符合惡法的標準。所以說,中共的法律就是惡法。

最近中共高呼「以法治國」、「以憲治國」,不要奢望這是中共從良了。中共的法律本身就是惡法,翻開中共《憲法》、《刑法》,裡面有許多惡法條文。馬克思理論指導下制定的法律一定是惡法,這就是惡法的根源。社會主義國家的法律都是惡法。「無產階級專政」這句話就體現了惡法概念。共產黨如果不拋棄馬克思主義,它的法律就是惡法,這時的「以法治國」就是最罪惡的東西。

中共上臺後,以馬克思理論指導搞了許多運動:鎮壓反革命、取消會道門、三反、五反、反胡風、反胡適、大躍進、人民公社、城市工商業改造、反右、大煉鋼、反瞞產、四清、文化大革命、破四舊、批林批孔、評法批儒、知識青年上山下鄉、學大慶學大寨、反擊右傾翻案風等等,都是在中共的法律法規指導下完成的,這些法律法規都是惡法。計劃生育也是按照計劃生育惡法實施的,實際是用「兩戶絕一戶」的方法消滅中華民族。中共的稅法是殘酷搜刮人民的工具,也是惡法。可見中共的法律就是惡法。

以惡法治國,罪惡滔天。
作者: ginomarlenwong     時間: 2019-7-13 10:45

引用:
原帖由 kbmmb2 於 2019-7-13 10:32 AM 發表
買份文匯報貼返上去,警告佢地唔可以撕,你可以再貼,我又再貼,好似街舖鐵閘海報甘玩。
係喎,無理由唔俾人貼。不過可能會俾人話你霸佔太多空間,之後撕走咗份報紙
作者: ce1st     時間: 2019-7-13 10:45

無論支持貼紙還是撕紙, 打人既就係PK!
作者: Freemantho     時間: 2019-7-13 10:50

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2019-7-13 04:38 發表

我以後支持共產黨。
陳肇始已說了不擾民, 沒有衛生問題, 毋需拆, 真係DKLM !
作者: kwma     時間: 2019-7-13 10:56

引用:

講泥哂氣,以其人道還其人身,各位義士做正義事前記得帶口罩差人要以身作則比暴逃渣住死穴呢做冇辦法公義就要靠民間反暴義士
作者: Mc@0123     時間: 2019-7-13 10:57

根本雙方都持雙重標準
作者: mrpossible     時間: 2019-7-13 10:59

沒有暴政
只有暴徒
作者: 農場橙色水管     時間: 2019-7-13 11:03

雙重標準是班垃圾的本質,好可恥!
作者: 世界充滿謊言     時間: 2019-7-13 11:04

廢除垃圾代議制,還我香港希望.
作者: 丁常唔多旺     時間: 2019-7-13 11:05

引用:
而家只係前菜,主菜有機會星期日上枱,之後應該會變成雙方互殺。
作者: scandin     時間: 2019-7-13 11:06

冇用架喇
一個二個指鹿為馬
大家唔好咁上心
由香港死喺呢班黃人手上啦
救唔返
作者: 阻住地球轉     時間: 2019-7-13 11:07

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2019-7-13 10:37 AM 發表 

知唔知人地點解話佢地雙重標準呀,唔知就唔好出聲啦。
喺同一種情況嘅事件下,撕紙打人你就出聲讉責,扮晒公正,但到調轉就當無事發生。
就好似你地班人口講人權、言論自由、法治,咁點解人地拍嘢又要打人,強迫人刪除影片,圍人呀。
你想轉移視線,但你講嘅嘢根本就承認咗你班係極之虛偽,假扮公正,事實係比中共更獨裁,比任何人都更無恥囉。:smi ...
將佢入面既爛屍改為黃屍,完全適用
作者: eastkee     時間: 2019-7-13 11:09

根本”標準‘兩個字就不適用於今次反送中,班友仔標榜冇領袖冇組織
作者: 場邊汁波仔     時間: 2019-7-13 11:09

引用:
原帖由 西部狂牛 於 2019-7-13 09:48 AM 發表

大家都可以依其道而行,佢地有連儂牆,普通市民都可以有「人民牆」、「公民牆」、「團結牆」、「民聲牆」與其抗衡!或者用藍紙,綠紙表達意見貼去佢地幅牆抵抗佢地!因為佢地話吳俾撕,咁佢地亦吳應該阻止及撕其他貼上去的聲音。 ...
到時大家一齊貼 見到面咪又盞打交嘈交
作者: yeungph     時間: 2019-7-13 11:09

同上次佔中旺暴之後一樣,泛氓全盤輸清。
作者: Puke007     時間: 2019-7-13 11:10

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-7-13 08:14 AM 發表

撩人者賤,抵打啦
真的嗎?一塊干凈牆比人貼到花左,Who撩who先?
作者: 石叻     時間: 2019-7-13 11:11

引用:

事實是撕纸者打人。
作者: tricortricor     時間: 2019-7-13 11:12

不如搞大d 殺人放炸彈 睇下佢地點拆
作者: glue123     時間: 2019-7-13 11:12

不嬲都係黃人作風,侵襲警察就官逼民反,警察武力執法就黑警
作者: Kaskas166166     時間: 2019-7-13 11:13

為14億人評核公民分數 中國2020落實社會信用系統
作者
Lawton
發佈時間
2 年前
閱讀時間
4分鐘
字體大小
AAA

在2014年中國國務院公佈「社會信用體系建設」計劃,依照民眾日常的行為,是否曾違反金融合約,在社交媒體發佈過的文章等,為每個人進行信用評分。表面上是「樹立誠信文化理念」、「褒揚誠信、懲戒失信」,但實質或許是利用大數據侵犯個人私隱,監控大眾溝通管道,令民眾自我審查,以控制民眾的思想與行為。

社會信用系統 為每個民眾評分
根據新華網報道,近日中國政府責成省級政府建立網路平台,發佈不償還債務者的姓名。有內地媒體消息指,重慶市政府已經將信用體系建設納入了各區縣的目標考核,從上而下要求各部門開展「社會信用系統」工程。而所謂「社會信用系統」,就指從個人的行政事務、商業活動、社會行為,以及司法行為等,由各種數據為每個公民評核出「社會信用評分」。

根據《紐約時報》報道,中國官員如何管理這個網路平台,細節不詳。消息指中國銀監會、最高法院以及共產黨宣傳部門告訴地方官員,要在年底之前完成這些平台,並在兩年之內讓公眾知道這些網站。

這個看似金融信用評分的制度,卻加入了大量非正規的方式來確定個人信用,例如跟蹤民眾手機的使用狀況、線上交易與電子支付的交易狀況、社交媒體發佈的貼文等等。中國大數據庫的巨頭,阿里巴巴與騰訊,據報積極配合當局的要求。阿里爸爸創辦人更在去年的一場研討會上,提出大數據在經濟管理上的重要性,「未來30年,計劃經濟將愈來愈大」。

從芝麻信用看評分標準細微之處
螞蟻金服旗下「芝麻信用」出售保險、貸款與中小企業。根據官方網站的資料,芝麻信用為客戶評分由 350 至 950 分不等,他們用到不同的標準來評分,例如個人行為、轉賬支付行為、購物習慣、出行習慣、生活、公益、個人信用履歷、人脈聯繫等等。芝麻信用技術總監Li Yingyun曾指出:「例如一些每天在都玩10小時電子遊戲的人,可視為無所事事的人」「那些經常購買紙尿片的人可被視作是父母,這類人會更有責任感」。芝麻信用亦跟叫車服務「滴滴出行」合作,根據用戶是否有拒付車資作為評分數據之一。

根據《紐約時報》報道,螞蟻金服表示,「芝麻信用未經用戶同意,不會與任何第三方共享用戶信息」、「用戶社交媒體發表的意見不會影響信用評分」。

大數據、AI 將成中國未來監控利器
有消息指中國政府正在觀察8間中國信用公司,參考他們如何計算客戶的社會信用分數。但最近有監管單位要求最大科技公司把 1% 股權轉移給政府,甚至給予政府做決策的權力。

相信中國將會在未來活用大數據與 AI 人工智能,透過計劃在 2020 年落實推行的「社會信用系統」等制度,加強對民眾的監控力度。
作者: clronny     時間: 2019-7-13 11:13

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2019-7-13 10:19 AM 發表

現在既社會係:唔認同班後生既(我信佔大多數),係家,街外,餐廳,公司都唔敢出聲,怕被人打被人圍,係車上見有兩三個穿黑衣仲慘過見到黑社會,現在班友好自豪好自大,覺得全世界都怕左佢地,包括父母,因為打唔夠你打,氣力無你咁好,分分鐘心臟病發,中風。所以現在班友係最惡。政府又怕佢,職員又怕佢,警察都怕佢。咁既社會,就算比佢地贏,香港都無運行。成班好似土匪咁。通街都係比三合會更衰既後生。去到醫院都唔好 ...
使乜驚 你指要潤佢哋就得㗎喇, 嗰日我喺花墟大聲話, 有冇搞錯買20蚊花比義士,唔通個義士值20蚊嘅咩,最少都買兩舊水花。
作者: 預言家_諾查丹

作者: mycarrera     時間: 2019-7-13 11:14

香港人痴痴地
作者: Puke007     時間: 2019-7-13 11:14

引用:
原帖由 Freemantho 於 2019-7-13 10:50 AM 發表

陳肇始已說了不擾民, 沒有衛生問題, 毋需拆, 真係DKLM !
精神滋擾都係擾。
作者: chimingchan2014     時間: 2019-7-13 11:17

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2019-7-13 11:07 AM 發表

將佢入面既爛屍改為黃屍,完全適用
根本呢啲回帖就係毫無意義,主要就係內容空泛,欠缺實質支持嘅理據,所以即使將人物改改就可以完全適用。
作者: Freemantho     時間: 2019-7-13 11:19

引用:
原帖由 Puke007 於 2019-7-13 11:14 發表

精神滋擾都係擾。
即係如果我擲屎上去, 咪有衛生問題囉, 離遠擲佢老味 !
作者: clronny     時間: 2019-7-13 11:20

引用:

同呢啲人講冇用,你同佢講真理佢就同你講歪理,你同佢講歪理事佢就同你講道理,你同佢講道理嘅時, 佢就同你講真理。
所以佢貼memo紙, 我哋貼大富豪,
佢哋話罷課, 我哋支持佢叫執咗啲大學
作者: big3624     時間: 2019-7-13 11:22

不如…………

圖片附件: 1562988165700.jpg (2019-7-13 11:22, 456.68 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: 1562988277779.jpg (2019-7-13 11:24, 514.01 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: Puke007     時間: 2019-7-13 11:24

引用:
原帖由 Freemantho 於 2019-7-13 11:19 AM 發表

即係如果我擲屎上去, 咪有衛生問題囉, 離遠擲佢老味 !
我之前諗過呢個問題,吾小冼手暴樽,雞蛋,都要人清理。又吾駛擲。
作者: big3624     時間: 2019-7-13 11:26

引用:
原帖由 Puke007 於 2019-7-13 11:24 AM 發表

我之前諗過呢個問題,吾小冼手暴樽,雞蛋,都要人清理。又吾駛擲。
做乜咁唔小心令到支可樂噴濕晒人哋嘅牆,會引到好多老鼠曱甴呀
作者: Freemantho     時間: 2019-7-13 11:27

引用:
原帖由 Puke007 於 2019-7-13 11:24 發表

擲完一定要打1823, 説明不衛生有生化危機, 他們一定要全部清理, 可以唔小心擲中的口罩L.
作者: Brian668     時間: 2019-7-13 11:28

黃人神經病發作
作者: 元朗天水圍新仔     時間: 2019-7-13 11:29

絕對無雙重標凖。一路以嚟都係:公我贏字你輸、只許我們放火,不許你們點燈。
作者: 高達野性的菠菜     時間: 2019-7-13 11:29

只是說明他們的謊言不攻自破,當然又有一批話個別激進人士行為
作者: manhong1128     時間: 2019-7-13 11:31

引用:
原帖由 共享陽光 於 13-7-2019 03:13 AM 發表

根本成班撚樣雙重標準
個個做鍵盤戰士
行出黎就笠水
兩邊開拖斬人遲早問題
作者: clronny     時間: 2019-7-13 11:31

引用:
原帖由 clronny 於 2019-7-13 11:20 AM 發表

同呢啲人講冇用,你同佢講真理佢就同你講歪理,你同佢講歪理事佢就同你講道理,你同佢講道理嘅時, 佢就同你講真理。
所以佢貼memo紙, 我哋貼大富豪,
佢哋話罷課, 我哋支持佢叫執咗啲大學 ...
仲有見到啲尊貴議員 ,就叫佢辭工唔好做 ,呢個殘暴嘅政府 留喺道做乜呀, 我哋要街頭抗爭
作者: 好慘呀     時間: 2019-7-13 11:32

引用:
原帖由 學習近平 於 2019-7-13 07:33 AM 發表

吊佢老冇,唔做嘢,食環改食糞喇!
食環不是不做野,是政府部門一至撐暴徒,所以說給你知,我們已保障了他們的物件了。
加多句給普通市民,不要再撕,再撕已是犯法和一定會受到檢控的。
作者: manhong1128     時間: 2019-7-13 11:32

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 13-7-2019 05:01 AM 發表
成日話冇回應,政府嗰日嘛回應咗囉!我唔太記得點回應,盡量講啦!特赦,林鄭已經否決,始終犯法就係犯法,香港係法治,唔係人治,你選擇違法達義,就要預咗承擔。對話,佢回應要大家冇先決條件下對話。撤回暴動指控,佢講咗係講少數暴徒行為,並非定性,絕大多數係和平示威。至於撤回,佢用咗「壽終正寢」來形容,講白D,即係條例正式死亡。獨立調查,監警會正式成立獨立調查委員會調查。
泛民政棍依家只是假借逃犯條例光環, ...
根據班撚樣得寸進尺,想一得二
作者: rpyuen2     時間: 2019-7-13 11:33

引用:

對於共狗藍屍、𨳒你老母是正確的、祝你全家一世行衰運