標題: 習近平先生,官不迫民不反啊! [打印本頁]

作者: 天佑444

作者: Barocc0122073     時間: 2019-6-25 00:23

葉继歡,張子強都係咁講...聼朝早D去銀行....明早大雨方便打劫,,,官迫民反大鳩哂架...揸住呢句...去麥記拎個濕鳩套餐都Noplay...

作者: Felizmorra     時間: 2019-6-25 00:41

真的
其實政府聽下市民意見
快手順應民意咪算囉
係要搞到而家咁嘅境地
問責團隊 建制派好大責任
作者: mart1212     時間: 2019-6-25 07:47

都唔知係民迫官定官迫民。
立法係堵塞法律漏洞。
既然學生支持放生殺人犯,政府今次亦順應民意咁樓主仲唔滿意?
官商勾結?樓主可否舉例。有邊方面官商勾結而香港嘅傳媒無報道?真係可以官商勾結?
巧立明目眾籌更可耻。私吞眾籌錢無須向公眾交待。

民要盲反做官嘅可以點?請樓主明示。

作者: horse2014     時間: 2019-6-25 08:10

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:16 AM 發表
人民住房被迫得喘不過氣,
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
政府话發展郊野公园 7 % 就可以人人有屋住,你地话要行山;
政府话填海就可住二十萬人,你地话唔得;
CY 话揾地起屋,你地就话盲抢地;
宜家,你话無屋住,话喘不過氣!
好的,你玩吧!
作者: 漆哥     時間: 2019-6-25 08:39

目標係明日大嶼

明日大嶼挑戰香港最大利益階層

牽涉幾十萬億利益

金主有共識

只要拉林鄭下台

或令政府弱勢,不能推任何政策

金主唔妥係明日大嶼計劃,令佢地見財化水

庫房有十幾萬億儲備,班金主喉左好耐

反修例只係前戲,只係要得市民受權

以後就做咩都得,包括打警方屌議員

不合作運動只係唔俾行會正常開會

不合作唔會搞好耐,耐到立會今季完結

行會內有地產商既人,邊機開會好易知

林鄭要抽出行會內SPY

班細佬都係聽中間人Instruction

中間人係地產商或鄉下佬既人

政府明顯敗陣

背後金主有錢有謀有權有人

地產霸權萬歲
作者: breadstick     時間: 2019-6-25 08:48

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:34 AM 發表

你就是說得很好的嗎?
聰明過人嗎?
但係, 你真係好蠢。

作者: pp49pp     時間: 2019-6-25 13:09

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 12:16 AM 發表
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
這就是新共產主義。

作者: nigel212

作者: breadstick     時間: 2019-6-25 13:23

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:16 PM 發表

對,我是若愚!
弱愚
作者: cortet     時間: 2019-6-25 13:23

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
八萬五、明日大嶼正是比 d 人民反!
人民住房被迫得喘不過氣? 抵死!活該!

作者: 巴士濃濃

作者: 巴士濃濃

作者: GOLDENROAD     時間: 2019-6-25 13:44

我都好想知道,香港點官迫民反,有咩例子提供。

作者: tkgb1981     時間: 2019-6-25 13:45

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
你自己吾努力
想不勞而獲

作者: tkgb1981     時間: 2019-6-25 13:46

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-6-25 08:10 AM 發表

政府话發展郊野公园 7 % 就可以人人有屋住,你地话要行山;
好的,你玩吧! ...

他地想不勞而獲

作者: hoofk     時間: 2019-6-25 13:49

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 13:14 發表

你以為香港無地?
富商將地“囤積居奇”啊!
咁富商囤地,政府話填海起樓你地又反乜Q?唔通要政府同富商買返d地?咁係咪先係利益輸送呢?麻煩你先攪清楚係官逼民反定自作自受先啦!
作者: 世界仔2.0     時間: 2019-6-25 13:50

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:48 PM 發表
人哋咪努力緊囉!
努力緊賴皮??

作者: breadstick     時間: 2019-6-25 13:54

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:39 PM 發表
別人也笑我太天真!
係人都笑你 你應該係睇下醫生

作者: breadstick     時間: 2019-6-25 13:57

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:56 PM 發表
我諗!
要睇在坐大家也要睇睇啊!
Good ideas!
傻仔睇醫生都要人陪.

作者: rayrayccw     時間: 2019-6-25 14:02

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 00:16 發表
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
主席話叫你去大灣區發展兼有平價樓買你唔去,有什麼好講?
作者: SkyBlue2046     時間: 2019-6-25 14:02

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
你好似講得過分誇張咗啲喎!
作者: 煙如織     時間: 2019-6-25 14:08

明明反修例,令政府跪低,癱瘓 ,冇得填海做地,揾地起樓,樓宇供應少,樓價唔會跌,益哂地產霸權,住屋肯定問題更大。但班豬西依家又話係因住屋問題,所以要反修例,問題依家仲大,適得其反,真係蠢過豬。
作者: FungGor1983     時間: 2019-6-25 14:08

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
北韓無飯食都無事,中國當年文革餓死成千萬人都對政權無影響。
作者: robo_robo     時間: 2019-6-25 14:12

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
仲好意思講!明日大嶼睇嚟過吾到!地產佬多謝暴徒!今日又創新高!香港人自作孽!
作者: cp2677     時間: 2019-6-25 14:13

根本政府就垃圾。年輕一代做唔到安居樂業基本要求。睇唔到未來,社會點會唔動盪呢?淨係識張責任推他人身上,什麼外國勢力……香港以前未試過咩?67暴動,英國佬知道問題所在,開始改變,起公屋,九年免費教育……咁咪開始平靜囉!
作者: nigel212

作者: 33illumunati     時間: 2019-6-25 14:18

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
迫你咩?迫你做雞?迫你做鴨?你有冇問過自己咩料?
作者: s336990     時間: 2019-6-25 14:18

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
想奪權做影子政府特權階級
通通往死裡打
不留一活口
作者: edgar1992     時間: 2019-6-25 14:23

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
當年董伯伯起到八萬五 今日樓價會咁貴? 啲人要住劏房? 宜家林鄭提明日大澳 咪又比人反對  住屋問題根本就係所謂民選既議員做成 保有錢人棄民生

你可以講出官員家屬同富商壟斷既實例?如果無論據你就早抖啦

立法局無聲可出?犯民成班經常用罷會 拉布等手段阻礙立法會會議 其他議員有聲可出?  煽動示威者暴動叫無路可退?

你移民啦 香港就係因為你啲仆街臭晒
作者: tw651890     時間: 2019-6-25 14:27

官逼民返?囤積居奇?咁點解唔反呢d去反修訂條例阿?

其實我每一次我都好想出去遊行佔領,但每一次遊行佔領d主題都係白痴到爆,公民提名,反送中。。唔係最政治果樣係唔遊行佔領。。

你唔試下遊行領佔爭取每人派一萬?明明好有好能多民生既野可以爭取,但偏偏去反既都係d白痴野

你話政府囤積居奇MA, 點解唔遊行佔領反對呢樣野阿?因為反對派唔敢阿,樓價高,一堆人吊,樓價跌,另一堆人吊更多。。

作者: 煙如織     時間: 2019-6-25 14:28

以前英殖港督獨裁時代,政府大舉填海造地,冇人夠膽反對,夠膽出聲,起幾多樓,幾多公屋都得。回歸後,政府用盡名種方法揾地起樓,都有很多人,很多政客,很多團體反對,令政府起樓艱難,唔係地產商背後發功,邊個可以有咁大財力,物力,資源。

作者: iron     時間: 2019-6-25 14:28

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-6-25 07:47 AM 發表
立法係堵塞法律漏洞。
官商勾結?樓主可否舉例。有邊方面官商勾結而香港嘅傳媒無報道?真係可以官商勾結?

民要盲反做官嘅可以點?請樓主明示。 ...
點樣堵塞法律漏洞?我好想知。。
如果法律管轄區已經明言因為呢條法律而移交既果位殺人者,係絕不接收的,咁我想問下你講既『放生殺人犯』個結論仲成唔成立?

本來三個月能夠解決既問題(至少有另外兩種方法),結果拖左人半年,然後又用三個月借口『堵塞漏洞』而不理民意和專業意見(律師和法官),然後仍然係用『唔能夠放生殺人犯』做藉口?
你地係聾既還是盲的?還是幼稚到唔知發生乜事,只要阿爺話好就跟住叫好?

好喇,既然立法既『初心』無法達到(其實係一讀前就已經知道呢個事實!),點解有關當局仲有強推?(原封不動提交,以及所有宣傳口徑都係話要彰顯正義,然而『正義』之舉早就比人拒絕左!)
到底係港府後知後覺什至毫無感覺,還是係以為香港市民係白痴?還是另有目的?
本來兩三個月可以搞定既事情,何解要拖左九個月?
難道呢種發展,不啟人疑竇嗎?
作者: degussa     時間: 2019-6-25 14:30

樓主:D平民聽外敵差使,攪亂香港。誰來幫呢?請教
作者: iron     時間: 2019-6-25 14:35

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-6-25 02:28 PM 發表
以前英殖港督獨裁時代,政府大舉填海造地,冇人夠膽反對,夠膽出聲,起幾多樓,幾多公屋都得。回歸後,政府用盡名種方法揾地,都有很多人,很多政客,很多團體反對,令政府起樓艱難,唔係地產商肯後發功,邊個有咁多財力,物力。 ...
話港英時代既港督獨裁,呢一點係值得商榷囉。。

1、『獨裁』既定義係乜?
只係因為『不是民選』嗎?
然而,非洲好多國家既獨裁者都係民選的啊。。

2、港督如果係乎合嚴格意義上邊既『獨裁』,咁港英年代有壓制言論嗎?香港市民有怕講錯野既恐懼嗎?有不理民意強行通過法例嗎?有那麼多反政府示威嗎?

港督唔係民選係事實!
然而,現在的『民選』特首,有做得比港督更好?又沒有做過比港督更過份的事嗎?
作者: benben999     時間: 2019-6-25 14:37

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-6-25 07:47 AM 發表
立法係堵塞法律漏洞。

大家支持放生大陸來的逃犯, 咁咪放晒佢地出黎囉
作者: iron     時間: 2019-6-25 14:38

引用:
原帖由 degussa 於 2019-6-25 02:30 PM 發表
人地我唔知,我有份去參加200萬人遊行,本來一直唔理,但係當我見到612之前一晚警方既行為(大舉係金鐘地鐵站無理搜身),仲要係由CCTVB播出,我就認唔住當晚馬上沖落去了解『真相』。。

你話喇,CCTVB係外國勢力嗎?
還是當晚警方行為受到外國勢力影響?還是香港警方高層就係外國勢力?
作者: cp2677     時間: 2019-6-25 14:40

引用:
原帖由 degussa 於 2019-6-25 02:30 PM 發表
成日外國勢力,你唔悶,我都煩。有無諗下自身問題?政府,中央,一D問題都無?人地點做你無得揀,諗下自己應點做先喇!
作者: yhakk     時間: 2019-6-25 14:41

直呼習大大名字,拉你番去!
作者: 我係Miss大佬     時間: 2019-6-25 14:41

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
可惜 大多是刁民
作者: whiskybase     時間: 2019-6-25 14:42

引用:
立法係堵塞法律漏洞。

李嘉誠都怕左官商勾結, 去左外國發展了。
作者: iron     時間: 2019-6-25 14:43

引用:
原帖由 benben999 於 2019-6-25 02:37 PM 發表

大家支持放生大陸來的逃犯, 咁咪放晒佢地出黎囉
事實上,有無發生過大陸殺人犯逃過來香港先?
我只知事實就係台灣殺人犯係香港人,而台灣表明因為呢條法例通過而進行既移交,係唔會接受呢個『殺人犯』的。。
而本來事件發生之後兩三個月就可以用其他方法解決(至少有兩個方法),但點解港府要拖人半年呢?然後又要用三個月沖沖通過一條根本就已經唔係『正義初心』既法律呢?

好心啦,你地老我知,但都唔好當人地死既一樣,來回Loop『正義初心』啦,係你地強行通過法例之前,你地所謂既『正義之舉』,早就無左啦。。
係老糊涂還是刻意扮傻啊?
作者: 極速前進     時間: 2019-6-25 14:43

引用:
原帖由 cp2677 於 2019-6-25 14:40 發表

成日外國勢力,你唔悶,我都煩。有無諗下自身問題?政府,中央,一D問題都無?人地點做你無得揀,諗下自己應點做先喇!
有圖有真相!.............

圖片附件: page.jpg (2019-6-25 14:43, 115.92 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: 愛你就是害你     時間: 2019-6-25 14:44

圖片附件: 1561445074446.jpg (2019-6-25 14:44, 341.39 KB) / 該附件被下載次數 17

作者: 76banana     時間: 2019-6-25 14:45

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
咁做咩唔去圍發展商屋企?
作者: mightykoala     時間: 2019-6-25 14:46

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:14 PM 發表

你以為香港無地?
地產商係屯地,但資本主義之下係合理合法的,跟足中英聯合聲明。

咁解決方法係咩?不填海不開山不斬樹,保碼頭保舊樓保魚旦檔?萬金賠農地,環保瞓金鐘?究竟開邊樣先?
作者: degussa     時間: 2019-6-25 14:49

引用:
原帖由 cp2677 於 2019-6-25 02:40 PM 發表

你有冇諗下先?
作者: 愛你就是害你     時間: 2019-6-25 14:51

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-6-25 08:39 AM 發表
目標係明日大嶼

明日大嶼挑戰香港最大利益階層

牽涉幾十萬億利益

金主有共識

只要拉林鄭下台

或令政府弱勢,不能推任何政策

金主唔妥係明日大嶼計劃,令佢地見財化水

庫房有十幾萬億儲備,班金主喉左好耐

反修例只係前戲,只係要得市民受權

以後就做咩都得,包括打警方屌議員

不合作運動只係唔俾行會正常開會

不合作唔會搞好耐,耐到立會今季完結
...
明日大嶼目的係應,付要來的20年
香港會有百多萬中國新移民用的

未来有百多萬“新香港人”

唔係而家冇樓住嘅人

明未
作者: argriq     時間: 2019-6-25 14:54

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 02:35 PM 發表

2、港督如果係乎合嚴格意義上邊既『獨裁』,咁港英年代有壓制言論嗎?香港市民有怕講錯野既恐懼嗎?有不理民意強行通過法例嗎?有那麼多反政府示威嗎?

港督唔係民選係事實!
然而,現在的『民選』特首,有做得比港督更好?又沒有做過比港督 ...
因為你得閒冇野做,生活太好,咩都反囉
作者: argriq     時間: 2019-6-25 14:56

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 02:43 PM 發表

事實上,有無發生過大陸殺人犯逃過來香港先?
我只知事實就係台灣殺人犯係香港人,而台灣表明因為呢條法例通過而進行既移交,係唔會接受呢個『殺人犯』的。。
而本來事件發生之後兩三個月就可以用其他方法解決(至少有兩個方法),但點解港府要拖人半年呢?然後又要用三個月沖沖通過一條根本就已經唔係『正義初心』既法律呢?

好心啦,你地老我知,但都唔好當人地死既一樣,來回Loop『正義初心』啦,係你 ...
盲反就盲反啦,冇犯法唔駛驚,驚個d要帶口罩,一班身有屎
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2019-6-25 14:57

引用:
原帖由 degussa 於 2019-6-25 02:49 PM 發表

你有冇諗下先?
A few of Hong Konger give a damn. 
作者: wsk67     時間: 2019-6-25 14:59

引用:
原帖由 Felizmorra 於 2019-6-25 12:41 AM 發表
真的
其實政府聽下市民意見
快手順應民意咪算囉
係要搞到而家咁嘅境地
問責團隊 建制派好大責任
愚民嘅民意不聽也罷!
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2019-6-25 14:59

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2019-6-25 02:51 PM 發表

明日大嶼目的係應,付要來的20年
香港會有百多萬中國新移民用的

未来有百多萬“新香港人”

唔係而家冇樓住嘅人

明未
成日講新香港人,到底個150係咩野人呀!?
作者: hermanherman     時間: 2019-6-25 15:00

哦, 我聽到見到了! 偷番薯的美國代理人一定不可以, 我問下CY 會否再上來,  他可解決大部份房屋問題, 你地意見如何呢  ?
作者: thunderpig     時間: 2019-6-25 15:01

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
不拖政府後腿,開發咗好多土地了
作者: iron     時間: 2019-6-25 15:02

引用:
原帖由 argriq 於 2019-6-25 02:56 PM 發表

盲反就盲反啦,冇犯法唔駛驚,驚個d要帶口罩,一班身有屎
又係『冇犯法就唔使驚』。。

我同共官打交道十幾年,自己都曾經係持份者,深知當中的『可操作之處』。。
係啊,我朋友都無犯法架,不過要用三百萬贖身咁解者。。
你想像唔出我唔怪你,只因你無咁既水平去遇到果種事者。。

點解石禮謙用2500萬去反對?
點解商界係最早反對?
點解後來改左法例個括免都繼續有商界反對?

只要你有咁上下的大陸營商經驗,你自然知道點解。。
中國係無政治犯的,但係治你罪既罪名卻可以有林林種種囉。。
作者: 愛你就是害你     時間: 2019-6-25 15:06

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-6-25 02:59 PM 發表

成日講新香港人,到底個150係咩野人呀!?
學校區學生放學
然后去下麥記買杯咖啡
坐一陣聽下附近
全普通話學生在對話
你咪知過去二十年發生左咩事

好實在的出巡一下就明
作者: 煙如織     時間: 2019-6-25 15:08

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 02:35 PM 發表

港督唔係民選係事實!
然而,現在的『民選』特首,有做得比港督更好?又沒有做過比港督 ...
英殖時代,你夠唔夠膽公開反對英國政府,反對港督政策,當面辱罵警察。行政局,立法局,成員全部係港督委任,係自己友,又有英皇制誥,皇室訓令,殖民地規例加持,港督擁有最高決策權,推行嘅政策冇人會反對,係唔係獨裁,你自己諗下。
作者: argriq     時間: 2019-6-25 15:09

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 03:02 PM 發表

又係『冇犯法就唔使驚』。。

我同共官打交道十幾年,自己都曾經係持份者,深知當中的『可操作之處』。。
係啊,我朋友都無犯法架,不過要用三百萬贖身咁解者。。
你想像唔出我唔怪你,只因你無咁既水平去遇到果種事者。。

點解石禮謙用2500萬去反對?
點解商界係最早反對?
點解後來改左法例個括免都繼續有商界反對?

只要你有咁上下的大陸營商經驗,你自然知道點解。。
中國係無 ...
緊你地以後唔好番大陸就得囉,錢有識賺
作者: mart1212     時間: 2019-6-25 15:10

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:07 PM 發表

看清因果關係吧!
咩因果關系?
請樓主明示。
作者: ekbb     時間: 2019-6-25 15:12

又病發, 近排病發得好密, 因為暑假唔駛返學......
作者: mart1212     時間: 2019-6-25 15:13

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:14 PM 發表

你以為香港無地?
富商用錢買地,你可以從地產商手上攞地?
夾硬嚟同賊有無分別。
作者: iron     時間: 2019-6-25 15:14

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-6-25 03:08 PM 發表

英殖時代,你夠唔夠膽公開反對英國政府,反對港督政策,當面辱罵警察。行政局,立法局,成員全部係港督委任,係自己友,又有英皇制誥,皇室訓令,殖民地規例加持,港督擁有最高決策權,推行嘅政策冇人會反對,係唔係獨裁,你自己諗下。 ...
我可以話你知,我就係做過當面『辱罵』警員,仲要搶佢張PASS來睇(因為本來就係佢不對在先,當時夜深無人,我一個人對三個差人。)。。。
至於反政府示威,講真,你比個理由我反佢丫?
當年我可以自由追逐我既夢想,可以自由發表意見,最重要係當年唔會有你地呢班人係道出來潑婦罵街,亦唔會有人出來大罵追尋自由既人。。
不如你比個理由我當年做乜要出來反對政府先?

作者: cortet     時間: 2019-6-25 15:16

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:30 PM 發表
看清現況,
富商把土地囤積居奇啊!
不要只做風水師傅(十年八年後才見的
)
明日大嶼 正是 打擊富商土地囤積居奇 的有力方案。
中短期的覓地方案亦被反對派拖死 (新界東北、郊野公園 ................)。

你還憑甚麼叫人看清現況?
作者: 哈哈你好嗎     時間: 2019-6-25 15:18

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2019-6-25 03:06 PM 發表

學校區學生放學
然后去下麥記買杯咖啡
坐一陣聽下附近
全普通話學生在對話
你咪知過去二十年發生左咩事

好實在的出巡一下就明 ...
你講呢d有咩意思,其實你只係唔鍾意聽普通話姐!不如話你唔識好過!

其實呢150人,根本就係香港帶落呢嘅!
作者: iron     時間: 2019-6-25 15:19

引用:
原帖由 argriq 於 2019-6-25 03:09 PM 發表

緊你地以後唔好番大陸就得囉,錢有識賺
對啊,呢條法例通過之前,我唔返大陸就得啦。。
但呢條法例之後,所有曾經參與過大陸人既『資產配置』活動既港人,無論係金融、保險、地產,一個都走唔甩!

即係話,就算自己無犯法(香港唔犯法,但內地卻有可能犯法!),他日都會因為內地有人『供』你個名出來,只要當局立案,你還可以安居香港嗎?

PS。首先呢,你呢翻說話係知識水平問題,更加係人生生活水平的問題,你未遇過,只因你水平不足,根本唔會接觸到呢種事既真相。。

PS2。唔知乜叫『資產配置』?Google可以幫到你,其實你去百度更加可能幫到你,然後你快D去進修一下到底『資產配置』行為係內地既活躍程度同跟香港人到底有乜關系啦。。
單就2018年,香港某家保險公司就因為呢種活動而錄得高達100幾億收入,呢D都係公開資料來的。

作者: ray99hk     時間: 2019-6-25 15:20

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
通過逃犯條例,大把走佬貪官即刻賣樓走人;通過明日大嶼,大把地起樓,業主急急放樓;通過郊野公園農地改用途,大把地起樓,業主急急放售。。。不過全部都吾通過,樓價就有排升啦!
作者: argriq     時間: 2019-6-25 15:21

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 03:19 PM 發表

對啊,呢條法例通過之前,我唔返大陸就得啦。。
但呢條法例之後,所有曾經參與過大陸人既『資產配置』活動既港人,無論係金融、保險、地產,一個都走唔甩!

即係話,就算自己無犯法(香港唔犯法,但內地卻有可能犯法!),他日都會因為內地有人『供』你個名出來,只要當局立案,你還可以安居香港嗎?

PS。首先呢,你呢翻說話係知識水平問題,更加係人生生活水平的問題,你未遇過,只因你水平不足,根本 ...
依條條例有話會捉你地有錢搵就識見阿爺既人咩,又係驚呀
作者: 愛你就是害你     時間: 2019-6-25 15:24

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-6-25 03:18 PM 發表

你講呢d有咩意思,其實你只係唔鍾意聽普通話姐!不如話你唔識好過!

其實呢150人,根本就係香港帶落呢嘅!
儍逼

我係大陸嘅時間多過香港

我跟福建上海杭州成都重慶人做生意

福建上海四川話也懂咁你話呢

所以話多出去走走才説吧
作者: ray99hk     時間: 2019-6-25 15:26

引用:
原帖由 天佑444 於 2019-6-25 01:30 PM 發表
看清現況,
富商把土地囤積居奇啊!
不要只做風水師傅(十年八年後才見的
)
通過明白大嶼,通過郊野公園起屋,房屋無限量供應,富商仲會囤積居奇嗎?正正係有班人乜都反,富商明知政府揾吾到地,梗係囤積啦,非常顯淺的因果關係。

好似炒 iPhone, 限量賣3000個,梗係囤積,宜家一出十萬個,你會吾會囤積?
作者: 贏咗有雞食     時間: 2019-6-25 15:29

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
反對填海
不遷不拆
鄉郊保育
集體回憶
又冇本事
冇鬼得住
可謂抵死
關人L事
作者: iron     時間: 2019-6-25 15:29

引用:
原帖由 argriq 於 2019-6-25 03:21 PM 發表

如果你明白,熟識內地既刑偵手段,你就會明白商界、金融界既人驚乜野。。。
『坦白從寬、抗距從嚴』,對香港人來講,係由一個笑話開始(表姐你好野。),然而,真實狀況卻係——你犯罪嗎,你就死定了,但如果你供出更大案件,就能將功折罪,減輕罪名。
跟住落來既事,你能夠想像得出嗎?

另外,你要記住,香港法律後『無罪假定』,搜集証據後控方既事,但係內地就係『有罪假定』,搜集証據係辯方既事。。
而又有實例可以証明,辯方既証人,係可以隨時被Ban不準上庭的。(電視新聞都有報呢單野。)
然後,你覺得,就算你確定你自己無犯法,但所耗人力和精力,你個人受得了嗎?

又,你會唔會想既然自己無犯法,又何來招惹受罪受呢種苦?
作者: ray99hk     時間: 2019-6-25 15:32

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 03:29 PM 發表

如果你明白,熟識內地既刑偵手段,你就會明白商界、金融界既人驚乜野。。。
『坦白從寬、抗距從嚴』,對香港人來講,係由一個笑話開始(表姐你好野。),然而,真實狀況卻係——你犯罪嗎,你就死定了,但如果你供出更大案件,就能將功折罪,減輕罪名。

另外,你要記住,香港法律後『無罪假定』,搜集証據後控方既事,但係內地就係『有罪假 ...
不如你諗下大陸引渡肥佬黎,李X銘有無可能成功,泛民吾會八百萬人示威嗎?
作者: argriq     時間: 2019-6-25 15:33

引用:
原帖由 iron 於 2019-6-25 03:29 PM 發表

另外,你要記住,香港法律後『無罪假定』,搜集証據後控方既事,但係內地就係『有罪假 ...
攪緊多野,通晒天拉你地d蝦毛,妄想被逼害症呀
咁你地班人就唔好講到咁偉大啦,咩公義呀
作者: iron     時間: 2019-6-25 15:34

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2019-6-25 03:24 PM 發表

儍逼

我係大陸嘅時間多過香港

我跟福建上海杭州成都重慶人做生意

福建上海四川話也懂咁你話呢

所以話多出去走走才説吧 ...
其實,香港人當中,好多支持政府的,都係好少回大陸的(當然反政府果邊都好多。),然後想當然認為反政府的必然係未見過世面的。。

除非重大利益到有幾百億生意,先唔會出聲或者至少表面支持政府,否則大多中產一年百零萬收入的,都係內地經歷過唔少事,然後香討呢道打躉班老人係根本想像不出的。。
再講,生意大到如李嘉誠者,佢已經大到連北京都忌佢,自然亦唔會遇到過中產曾經經歷過既野,至少佢有保護自己既能力同自由啊。。
作者: Edmund2018hk     時間: 2019-6-25 15:34

引用:
立法係堵塞法律漏洞。

曾案梁案 不是前車之鑒嗎
作者: nikkorlee

作者: vj5203     時間: 2019-6-25 15:36

淨係無限連任已經出事,呢個油水位不嬲都輪流做,等睇內鬥🤭!
作者: Mr.Hing     時間: 2019-6-25 15:37

引用:
原帖由 cp2677 於 2019-6-25 02:13 PM 發表
根本政府就垃圾。年輕一代做唔到安居樂業基本要求。睇唔到未來,社會點會唔動盪呢?淨係識張責任推他人身上,什麼外國勢力……香港以前未試過咩?67暴動,英國佬知道問題所在,開始改變,起公屋,九年免費教育……咁咪開始平靜囉! ...
我都話係而家政府垃圾,如果好似當年港英政府咁,出動軍隊去遏止暴動,暴徒即捕即打,然後送去監倉,所有議員都係橡皮圖章,咁就幾多樓都可以起啦,所有學校唔准講政治,就算大學都係請自己友,唔會教學生反自己,香港人有乜衣郁,就即刻請返政治部,香港政府都做唔到咁,真係無鬼用。
作者: iron     時間: 2019-6-25 15:37

引用:
原帖由 argriq 於 2019-6-25 03:33 PM 發表

攪緊多野,通晒天拉你地d蝦毛,妄想被逼害症呀
咁你地班人就唔好講到咁偉大啦,咩公義呀
我有幾偉大者?
我為自己利益行出來唔得?
我幾時只係為公義了?
我無你地大義凜然啊,然後連『初心』已經唔存在都唔知。。。

至於反反對之後會有人得益,呢個都只係界外效應者。。
作者: Steveiam     時間: 2019-6-25 15:38

引用:
官員家屬,富商壟斷,
利益強力輸送!
立法局無聲可發!
人民無路可退!
所以咪要逃犯條例去捉啲貪官
咁都唔明?
作者: iron     時間: 2019-6-25 15:39

引用:
原帖由 Mr.Hing 於 2019-6-25 03:37 PM 發表

我都話係而家政府垃圾,如果好似當年港英政府咁,出動軍隊去遏止暴動,暴徒即捕即打,然後送去監倉,所有議員都係橡皮圖章,咁就幾多樓都可以起啦,所有學校唔准講政治,就算大學都係請自己友,唔會教學生反自己,香港人有乜衣郁,就即刻請返政治部,香港政府都做唔到咁,真係無鬼用。 ...
其實你知唔知香港已經52年無出動過軍隊?
亦都52年無出現過示威同『暴動』死人事件?
作者: Steveiam     時間: 2019-6-25 15:40

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-6-25 08:10 AM 發表

好的,你玩吧! ...
喘咩氣丫,工又未做過,資助又識搵,呢個社會係點都未知
作者: iron     時間: 2019-6-25 15:41

引用:
原帖由 argriq 於 2019-6-25 03:21 PM 發表

你仲係唔明利害關系。。
唔係阿爺想捉我地,係『有人想減罪而供出無關人等但又係佢地認識之人』。。。
呢個係內地刑訊『行為』之下必然會出現既結果。。

只係現在因為沒有引渡條例,所以就算佢地供左出來,內地都無香港人乎。。
作者: friendchanli     時間: 2019-6-25 15:44

引用:
原帖由 hoofk 於 2019-6-25 01:49 PM 發表

咁富商囤地,政府話填海起樓你地又反乜Q?唔通要政府同富商買返d地?咁係咪先係利益輸送呢?麻煩你先攪清楚係官逼民反定自作自受先啦!
地產佬用一招,香港人就傻傻地信,話填海係益了大陸的工程公司,香港人已經乜都唔理,反反反。