標題: [國際新聞評論] 殲-20掛載神飛彈 美寢食難安 - 焦點新聞 [打印本頁]

作者: 自脱胸罩屈非礼    時間: 2019-6-24 11:22 PM     標題: 殲-20掛載神飛彈 美寢食難安 - 焦點新聞

自從陸製的PL-15空對空飛彈,在殲-20的2002號原型機機腹彈艙亮相以來,大陸最新型的主動雷達導引空對空飛彈,就讓美軍寢食難安。美國智庫分析,PL-15集眾多先進技術於一身,在雙脈衝固體火箭發動機、抗干擾資料鏈、先進主動雷達引導加持下,讓美軍最新的AIM-120D剛研製成功,就面臨落後的可能性,且PL-15的150~200公里最大射程,還略占優勢。射程勝AIM-120美國空軍雜誌網站20日報導,美國空軍已著手研製一種名為AIM-260的新型空自從陸製的PL-15空對空飛彈,在殲-20的2002號原型機機腹彈艙亮相以來,大陸最新型的主動雷達導引空對空飛彈,就讓美軍寢食難安。美國智庫分析,PL-15集眾多先進技術於一身,在雙脈衝固體火箭發動機、抗干擾資料鏈、先進主動雷達引導加持下,讓美軍最新的AIM-120D剛研製成功,就面臨落後的可能性,且PL-15的150~200公里最大射程,還略占優勢。射程勝AIM-120美國空軍雜誌網站20日報導,美國空軍已著手研製一種名為AIM-260的新型空對空飛彈,射程上將遠超雷神公司製造的AIM-120先進中程空對空飛彈,其研發目的就是為了對抗中國的PL-15。美國空軍發言人表示,AIM-260的研製工作早在前兩年前就悄悄展開,承包商為洛克希德.馬丁公司,該項目是海陸空三軍聯合專案,因此被稱為「聯合先進戰術飛彈」(JATM)。JATM計畫在2021年開始測試,在2022年形成初始作戰能力,JATM射程將遠超AIM-120,達到遠距射程。裝備F-22、超級大黃蜂該飛彈將裝備於美國空軍的F-22「猛禽」隱形戰機和美國海軍的F/A-18E/F「超級大黃蜂」兩款戰機,隨後是F-35,還會裝備美國空軍和海軍計畫中的第六代戰鬥機。JATM服役後,將完全取代AIM-120,如果進展順利的話,美國空軍將在2026財年結束AIM-120的採購。雖然美國軍方對AIM-260 JATM的詳細情況嚴格保密,但從目前公布的想像圖分析,這是一種尺寸上與AIM-120相仿的飛彈,應該能相容於現有的AIM-120的發射架和F-22/F-35的機腹彈艙。飛彈在設計上明顯受到洛馬CUDA動能殺傷空對空飛彈的影響,在彈頭部位使用密密麻麻的微型側推火箭發動機來強化高機動性,並以精確動能碰撞毀傷目標。為增大射程,該彈彈身部位明顯加粗以容納更多火箭推進劑。AIM-260的氣動布局也經過重大修改,彈體增加邊條翼以提高升力並進一步縮小彈翼翼展,更適合戰鬥機彈艙內置。AIM-260 JATM很可能還會具備燃氣舵或其他向量推力裝置,在動力段配合彈頭側推後將具有超越現役近距格鬥飛彈的高機動性,將實現近距、中距、遠距全覆蓋,也將徹底解決F-35無法內置格鬥飛彈的問題,彌補該機外掛格鬥飛彈時降低隱形功能的缺點。

滷味軍方最新版本 空對空導彈一出世就落後比中國大陸,醜唔醜呀?

新聞來源連結:
https://www.chinatimes.com/newspapers/20190623000064-260301
作者: 不羈的峰    時間: 2019-6-24 11:26 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: pj2015hk    時間: 2019-6-24 11:27 PM

中國全天侯通訊用太空中既6G. 一秒已睇晒全球部局.
作者: willy222    時間: 2019-6-24 11:30 PM

F35吹到咁先進,怕乜?
作者: 攻民孽畜羊鱷橋    時間: 2019-6-24 11:30 PM

圖片附件: 1561390241866.jpg (2019-6-24 11:30 PM, 145.37 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 攻民孽畜羊鱷橋    時間: 2019-6-24 11:32 PM

The PL-15 is an active radar-guided very long range air-to-air missile developed by the People's Republic of China. Its range is comparable to that of the Russian R-37. PL-15 is inducted into military service in 2016 and is being carried by the J-10C, J-16 and J-20, serbian Mig-29SD and JF17 Thunder aircraft.
作者: wonder_girl    時間: 2019-6-24 11:32 PM

引用:
原帖由 不羈的峰 於 2019-6-24 11:26 PM 發表

樓主收唔到料咩?!
G20之前,大陸班柒毛不准「反美」,否則無糧出!
哦,唔通狗毛收到糧,要喺G20前搞事?
所以呢排開OT?
作者: 攻民孽畜羊鱷橋    時間: 2019-6-24 11:32 PM

碌嘢 … 勁長!

圖片附件: 1561390373494.jpg (2019-6-24 11:32 PM, 245.96 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: Peter_H    時間: 2019-6-24 11:40 PM

覺得一般货色

咁勁⋯就一早唔使忌印度
作者: 神愛世人    時間: 2019-6-24 11:46 PM

你估學D暴徒郁吓就開拖,中國早己知道戰爭會带來嚴重經濟損失,所以非必要都唔會咁做,講政治,小學鷄識乜!,比人煽動就得,仲想G20迫中國傾香港,外交部一句冇得傾,成地玻璃心碎晒。
作者: 攻民孽畜羊鱷橋    時間: 2019-6-25 12:21 AM

巴基斯坦jf17都用得,咖喱驚到呢 …
作者: 學習近平    時間: 2019-6-25 01:22 AM

戰神飛彈!
作者: 八只猴子    時間: 2019-6-25 01:38 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-6-24 11:40 PM 發表

覺得一般货色

咁勁⋯就一早唔使忌印度
你印度搞掂巴基斯坦先講啦傻仔。
作者: starr    時間: 2019-6-25 01:42 AM

射程150~200公里,針對台灣解放戰爭吧
作者: beegeejk    時間: 2019-6-25 02:14 AM

作者: 豆腐魚腩    時間: 2019-6-25 05:01 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-6-24 11:40 PM 發表

覺得一般货色

咁勁⋯就一早唔使忌印度
印度跌機率係勁D
作者: 碧海狂憎    時間: 2019-6-25 05:51 AM

最遠只可到臺灣。
作者: ka626168    時間: 2019-6-25 06:21 AM

引用:
原帖由 wonder_girl 於 2019-6-24 11:32 PM 發表

哦,唔通狗毛收到糧,要喺G20前搞事?
所以呢排開OT?
呵呵~
作者: ka626168    時間: 2019-6-25 06:23 AM

引用:
原帖由 willy222 於 2019-6-24 11:30 PM 發表

F35吹到咁先進,怕乜?
单就技术平台来讲,F35定位上就比不了歼20~
你要非得用数量来压,那我们就再开几条生产线咯~
作者: tbyu    時間: 2019-6-25 06:27 AM

美國有外星人撐住,使乜驚
作者: 正在始動真陰公    時間: 2019-6-25 07:16 AM

伊朗多多都買
作者: ikeafoot    時間: 2019-6-25 07:21 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-6-24 23:40 發表

覺得一般货色

咁勁⋯就一早唔使忌印度
證明你會是一個一朝得志
語無論次的白痴
自己比別人強就可以不用去理會其他人
作者: 大皇冠    時間: 2019-6-25 07:22 AM

儍毛,F35有8個火控雷達全方位偵測敵方戰機,戰艦,一發現就去到附近自己友的火控雷達進行發射道彈同轟炸,呢啲叫做立體戰區系統,唔使自己打開彈倉射道彈㗎,早幾個月前以色列空襲敘利亞炸咗過百個目標一粒炸彈都未用過返回基地時仲打開彈倉比人睇,殲2o仲要掛飛彈自己射,你覺得邊個先進D
作者: 攻民孽畜羊鱷橋    時間: 2019-6-25 07:26 AM

F35 有無數安全隱患,出勤率非常低,維護非常昂貴!
作者: 攻民孽畜羊鱷橋    時間: 2019-6-25 07:28 AM

圖片附件: 1561418887748.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 684.23 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 1561418888025.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 680.32 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1561418888274.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 699.39 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1561418888531.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 520.26 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 1561418888763.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 544.18 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1561418888994.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 590.79 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1561418889233.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 388.54 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1561418889443.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 471.21 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: 1561418889660.jpg (2019-6-25 07:28 AM, 639.8 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 01065r    時間: 2019-6-25 07:38 AM

貿易戰緊, 中國有冇錢交汽油費 ?  飛行員發工資了嗎
作者: 樓下雀躍的香腸    時間: 2019-6-25 07:43 AM

https://youtu.be/N1Z_DuF87Sc

35 就係用嚟呃9人!
作者: erectdick    時間: 2019-6-25 07:47 AM

其力徐左硬件,輭件都好重要。飛行員的素質,訓練,都要十分龐大的投入。空戰重有重要主角予警機啊,這個可以決戰千里。令人担心是好似足球~〜幾漂亮嘅球場又如何!

作者: MICMIC_2ND    時間: 2019-6-25 07:56 AM

引用:
原帖由 自脱胸罩屈非礼 於 2019-6-24 11:22 PM 發表

自從陸製的PL-15空對空飛彈,在殲-20的2002號原型機機腹彈艙亮相以來,大陸最新型的主動雷達導引空對空飛彈,就讓美軍寢食難安。美國智庫分析,PL-15集眾多先進技術於一身,在雙脈衝固體火箭發動機、抗干擾資料鏈、先進主動雷達引導加持下,讓美軍最新的AIM-120D剛研製成功,就面臨落後的可能性,且PL-15的150~200公里最大射程,還略占優勢。射程勝AIM-120美國空軍雜誌網站20日報導 ...
做乜文章內容重覆。
作者: funbull9394    時間: 2019-6-25 07:59 AM

引用:
原帖由 自脱胸罩屈非礼 於 2019-6-24 11:22 PM 發表

自從陸製的PL-15空對空飛彈,在殲-20的2002號原型機機腹彈艙亮相以來,大陸最新型的主動雷達導引空對空飛彈,就讓美軍寢食難安。美國智庫分析,PL-15集眾多先進技術於一身,在雙脈衝固體火箭發動機、抗干擾資料鏈、先進主動雷達引導加持下,讓美軍最新的AIM-120D剛研製成功,就面臨落後的可能性,且PL-15的150~200公里最大射程,還略占優勢。射程勝AIM-120美國空軍雜誌網站20日報導 ...
有冇聽過衝壓引擎既流星空空飛彈? 實戰射程(唔係理論最大射程)遠超PL15嗰支呢?
作者: norman0812    時間: 2019-6-25 08:04 AM

引用:

攪掂個殲20發動機先講啦。
作者: 滋陰疑惑的豬豬    時間: 2019-6-25 08:28 AM

引用:

寢食難安,近排見侵侵廋了幾磅,有黑眼圈,世界比你睇穿呢
作者: 滋陰疑惑的豬豬    時間: 2019-6-25 08:30 AM

引用:
原帖由 pj2015hk 於 2019-6-24 11:27 PM 發表

6G?強國現在是59G
作者: 滋陰疑惑的豬豬    時間: 2019-6-25 08:35 AM

引用:
原帖由 tbyu 於 2019-6-25 06:27 AM 發表

香港有工聯會,麥美娟帶齊人馬用獅哮功震瓜美領使
作者: ZH-BOY    時間: 2019-6-25 08:43 AM

快啲開戰啦!J係冇用
作者: lenes    時間: 2019-6-25 09:25 AM

引用:
原帖由 01065r 於 2019-6-25 07:38 AM 發表

乜都無。啱唔啱你聽。
作者: 連卡佛等的男友    時間: 2019-6-25 09:27 AM

中國人最唔好就係,冇危機意識,自我感覺良好和民族意思強大使到不知進取!好似滿清咁樣!人地黎緊打智能戰,無人機戰!醒下啦!
作者: 愚人之石    時間: 2019-6-25 09:33 AM

有本事收番釣魚台先講啦,日本都贏唔到仲講美國?
作者: 自脱胸罩屈非礼    時間: 2019-6-25 09:48 AM

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-6-25 07:56 AM 發表

做乜文章內容重覆。
源自台灣報導,會唔會係佢哋寫文章有問題?
作者: 陳鑫淼    時間: 2019-6-25 09:52 AM

引用:
原帖由 愚人之石 於 2019-6-25 09:33 AM 發表

有本事收番釣魚台先講啦,日本都贏唔到仲講美國?
咪就係,成日殲乜殲物,一個連戰鬥機發動機都未自行生產到既國家,幻想同美國佬睇齊,仲覺得已經超越人地
作者: 白雲2014    時間: 2019-6-25 09:59 AM

山姆大叔 步伐大落後?
作者: kingkong_hk    時間: 2019-6-25 10:11 AM

e次唔用愛美神飛彈都唔得
作者: SAM1628    時間: 2019-6-25 10:13 AM

美國空軍已著手研製一種名為AIM-260的新型 … 又如何? 中國軍方有一習慣,就係比得你睇嘅武器裝備,實際上更新一代同類型武器系統已經研製成功。
作者: 奧林巴斯    時間: 2019-6-25 10:14 AM

美國佬一貫作風,大談中國威脅論,然後再搵美國人去支持增加軍事撥款...
作者: 倒錢落海...    時間: 2019-6-25 10:17 AM

解放軍吹得就吹,雷聲大雨點小,每次戰機升空攔截,都咁驚險,次次都差啲死,心諗學吓伊朗啦,直接發射導彈搞掂啦,射1粒唔得,射多幾粒囉!
作者: SAM1628    時間: 2019-6-25 10:20 AM

引用:
原帖由 倒錢落海... 於 2019-6-25 10:17 AM 發表

解放軍吹得就吹,雷聲大雨點小,每次戰機升空攔截,都咁驚險,次次都差啲死,心諗學吓伊朗啦,直接發射導彈搞掂啦,射1粒唔得,射多幾粒囉!
係台灣傳霉報導呀!小朋友~
作者: 佢係乜水    時間: 2019-6-25 10:26 AM

引用:
原帖由 連卡佛等的男友 於 2019-6-25 09:27 AM 發表

中國人最唔好就係,冇危機意識,自我感覺良好和民族意思強大使到不知進取!好似滿清咁樣!人地黎緊打智能戰,無人機戰!醒下啦!
自我感覺良好那個似係你喎! 中國的無人機已發展到出口其他國家, AI又大力發展中, 你也睇唔到 ?!
作者: 國民JJ    時間: 2019-6-25 10:44 AM

引用:
原帖由 erectdick 於 2019-6-25 07:47 AM 發表

其力徐左硬件,輭件都好重要。飛行員的素質,訓練,都要十分龐大的投入。空戰重有重要主角予警機啊,這個可以決戰千里。令人担心是好似足球~〜幾漂亮嘅球場又如何!
...
仲飛行員
現在要請打機叻果d 來訓練

作者: 國民JJ    時間: 2019-6-25 10:47 AM

引用:
原帖由 陳鑫淼 於 2019-6-25 09:52 AM 發表

咪就係,成日殲乜殲物,一個連戰鬥機發動機都未自行生產到既國家,幻想同美國佬睇齊,仲覺得已經超越人地
毛毛會反駁你
美國老好多產品都是中國製啦
發動機唔系中國製有乜問題

作者: SAM1628    時間: 2019-6-25 10:49 AM

https://youtu.be/5_uySSNNCMY

巴基斯坦空軍中國製JF-17梟龍 都用緊!

作者: 具陽哥    時間: 2019-6-25 11:06 AM

引用:

又打飛機
唔好搞到一地米青呀
作者: 最後的摩根戰士    時間: 2019-6-25 11:10 AM

引用:

覺得一般货色

咁勁⋯就一早唔使忌印度
梨好衰, 篤爆人
作者: mc4870    時間: 2019-6-25 11:12 AM

美佬有MARVEL, 唔使怕. 
作者: lrr174    時間: 2019-6-25 11:15 AM

普通野黎姐 低調d 低調d
作者: 亞洲鐵貓    時間: 2019-6-25 11:18 AM

祝殲-20早日開工大吉,殺盡美畜大破加狗,收復中華北美報國 !
作者: lrr174    時間: 2019-6-25 11:19 AM

引用:
原帖由 陳鑫淼 於 2019-6-25 09:52 AM 發表

咦, 好多國家 連自己品牌戰機都冇 咪要搵窿捐
作者: nelsoncph    時間: 2019-6-25 11:45 AM

引用:
原帖由 tbyu 於 2019-6-25 06:27 AM 發表

但啲外星人淨係識"ET phone home"咋喎
作者: 地獄狗官黃國輝    時間: 2019-6-25 01:03 PM

引用:
原帖由 亞洲鐵貓 於 2019-6-25 11:18 AM 發表

祝殲-20早日開工大吉,殺盡美畜大破加狗,收復中華北美報國 !
美洲新大陸本來就是中國人最先發現!
作者: A_B_B_A    時間: 2019-6-25 01:10 PM

睇錯標題係掛愛美神飛彈
作者: 24may    時間: 2019-6-25 01:15 PM

中國的飛機又好,美國的飛機又好,再強都係多舊魚。

對方如果能夠打到黎太平洋對面岸,就直接射核彈啦!
作者: 地獄狗官黃國輝    時間: 2019-6-25 03:30 PM

引用:
原帖由 24may 於 2019-6-25 01:15 PM 發表

中國的飛機又好,美國的飛機又好,再強都係多舊魚。

對方如果能夠打到黎太平洋對面岸,就直接射核彈啦!
不顧後果? 以為核武器可以解決一切問題?
作者: 世界仔2.0    時間: 2019-6-25 03:51 PM

引用:
原帖由 攻民孽畜羊鱷橋 於 2019-6-24 11:32 PM 發表

碌嘢 … 勁長!
射唔射得出先係重點
作者: maoleitau    時間: 2019-6-25 04:03 PM

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-6-25 07:59 AM 發表

有冇聽過衝壓引擎既流星空空飛彈? 實戰射程(唔係理論最大射程)遠超PL15嗰支呢?
流星呢類有兩個好大缺點, 係高空推力不足, 主要係八千公尺以氧氣濃度只有地面三成, 而且機動性不足, 只能對付運輸機,加油機,轟炸機或預警機等低機動性飛機, 連F-16也不足以對付.
作者: Peter_H    時間: 2019-6-25 04:10 PM

甘大支 笨絀
作者: 陳鑫淼    時間: 2019-6-25 05:00 PM

引用:
原帖由 lrr174 於 2019-6-25 11:19 AM 發表

咦, 好多國家 連自己品牌戰機都冇 咪要搵窿捐
佢地唔使搵窿捐,起碼人地唔會不自量力同美國比
作者: 自脱胸罩屈非礼    時間: 2019-6-25 05:03 PM

引用:
原帖由 陳鑫淼 於 2019-6-25 05:00 PM 發表

戇99 ?
滷味喺軍事科技上有多方面已經落後於中國大陸,點解唔可以比較?
作者: 自脱胸罩屈非礼    時間: 2019-6-25 05:06 PM

"Jimmy Carter told Sunday’s congregation that Trump said he felt China was “'getting ahead of us,'” adding that he agreed with the president."

https://www.politico.com/story/2 ... -phone-call-1276509
作者: lrr174    時間: 2019-6-25 05:11 PM

引用:
原帖由 陳鑫淼 於 2019-6-25 05:00 PM 發表

又係喎, 佢地係 鎂國d o靚,  點比o即
作者: judylam651    時間: 2019-6-25 05:14 PM

中國殲-20掛載神飛彈 老美寢食難安

作者: usa007    時間: 2019-6-25 05:36 PM

實踐系檢驗真理嘅唯一標准
作者: levelone    時間: 2019-6-25 05:59 PM

山寨彈搭載係瓦良格號就天下無敲啦,d黑煙濃到美寝食難安。
作者: funbull9394    時間: 2019-6-25 06:02 PM

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-6-25 04:03 PM 發表

流星呢類有兩個好大缺點, 係高空推力不足, 主要係八千公尺以氧氣濃度只有地面三成, 而且機動性不足, 只能對付運輸機,加油機,轟炸機或預警機等低機動性飛機, 連F-16也不足以對付. ...
軍盲....連沖壓設計特點都唔知。中共pl15 本來都想用衝壓引擎但係小型發失敗所以先至唔用。真係咁差 衝壓空空導彈就唔會係中共求而不得嘅利器啦。
作者: SAM1628    時間: 2019-6-25 06:19 PM

人哋霹靂15就係領先全球,蝗屍昆盲仲未訓醒!
作者: simpson777    時間: 2019-6-25 06:45 PM

都唔錯啦
比起5G未研究出來就落後,已經有進步
作者: 地獄狗官黃國輝    時間: 2019-6-25 08:12 PM

係鹵味科技發展慢咗少少姐,中國大陸就快咗少少。
作者: stp571    時間: 2019-6-25 08:16 PM

幾時登月
作者: SAM1628    時間: 2019-6-25 08:17 PM

引用:

只有昆盲先至會覺得兩者唔可以作出比較!

圖片附件: 1561465051763.jpg (2019-6-25 08:17 PM, 603.66 KB) / 該附件被下載次數 2

圖片附件: 1561465051947.jpg (2019-6-25 08:17 PM, 589.66 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: SAM1628    時間: 2019-6-25 08:20 PM

滷味軍力早已經今非昔比~

圖片附件: 1561465256386.jpg (2019-6-25 08:20 PM, 447.56 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: chiangmaiwolf    時間: 2019-6-25 08:22 PM

引用:
原帖由 stp571 於 2019-6-25 08:16 PM 發表

幾時登月
你問美國?
作者: 吾順超    時間: 2019-6-25 09:27 PM

作者: 樓下雀躍的香腸    時間: 2019-6-25 10:09 PM

引用:
原帖由 stp571 於 2019-6-25 08:16 PM 發表 
幾時登月
https://youtu.be/6zm7LfuDCu8
作者: 樓上花花腳毛    時間: 2019-6-26 01:07 AM

比霹靂15更先進中國導彈必定已經研製成功!
作者: 拉屎围家私    時間: 2019-6-26 01:16 AM

加油  
作者: 花郎    時間: 2019-6-26 01:20 AM

太空站都係中國帶隊,老美沒落得好快
作者: oyear    時間: 2019-6-26 07:04 AM

引用:
原帖由 pj2015hk 於 2019-6-24 11:27 PM 發表

你講得無錯
已經有消息 中國幾家企業聯手預備研發6G
作者: maoleitau    時間: 2019-6-26 11:23 AM

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-6-25 06:02 PM 發表

軍盲....連沖壓設計特點都唔知。中共pl15 本來都想用衝壓引擎但係小型發失敗所以先至唔用。真係咁差 衝壓空空導彈就唔會係中共求而不得嘅利器啦。 ...
沖壓引擎無助燃劑, 乜高空有咁多氧氣比佢起動咩 ?
作者: 後不見來者    時間: 2019-6-26 11:43 AM

引用:
原帖由 01065r 於 2019-6-25 07:38 AM 發表

你應該問反中泛民領狗糧了嗎
作者: funbull9394    時間: 2019-6-26 01:59 PM

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-6-26 11:23 AM 發表

沖壓引擎無助燃劑, 乜高空有咁多氧氣比佢起動咩 ?
又係想當然.  你自己點睇下點解沖壓引擎 咁備受推崇先啦. 中國小型化沖壓引擎失敗所以pl-15 先至用返雙脈衝炸
作者: maoleitau    時間: 2019-6-26 02:06 PM

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-6-26 01:59 PM 發表

又係想當然.  你自己點睇下點解沖壓引擎 咁備受推崇先啦. 中國小型化沖壓引擎失敗所以pl-15 先至用返雙脈衝炸
你咁講即係唔知沖壓引擎同一般引擎既運作方式, 你真係以為空射導彈燃料燒好耐.
作者: 陳鑫淼    時間: 2019-6-26 03:48 PM

引用:
原帖由 自脱胸罩屈非礼 於 2019-6-25 05:03 PM 發表

戇99 ?
滷味喺軍事科技上有多方面已經落後於中國大陸,點解唔可以比較?
唔好玩啦,美國係世界第一軍事強國,全世界公認,你話中國最勁?反大陸講啦,應該有人信既。中國淨係戰鬥機發動機都做唔到,真係唔知喺邊度講你中國軍事科技勁過美國
作者: funbull9394    時間: 2019-6-26 04:42 PM

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-6-26 02:06 PM 發表

你咁講即係唔知沖壓引擎同一般引擎既運作方式, 你真係以為空射導彈燃料燒好耐.
又講廢話。火箭引擎唔係燒好耐,加速後主要靠慣性。之後有可能再燒幾十秒。
沖壓引擎就真係燒好耐。所以實戰時沖壓比火箭優勝好多,目標迴避時動能損失遠少於火箭。
作者: 自脱胸罩屈非礼    時間: 2019-6-26 09:20 PM

引用:
原帖由 陳鑫淼 於 2019-6-26 03:48 PM 發表

唔好玩啦,美國係世界第一軍事強國,全世界公認,你話中國最勁?反大陸講啦,應該有人信既。中國淨係戰鬥機發動機都做唔到,真係唔知喺邊度講你中國軍事科技勁過美國 ...
https://www.politico.com/story/2019/04/15/trump-jimmy-carter-phone-call-1276509

果然on 7 ! 以下係雞佬自己講架!

"Jimmy Carter told Sunday’s congregation that Trump said he felt China was “'getting ahead of us,'” adding that he agreed with the president."
作者: SAM1628    時間: 2019-6-26 09:25 PM

引用:
原帖由 自脱胸罩屈非礼 於 2019-6-26 09:20 PM 發表

https://www.politico.com/story/2019/04/15/trump-jimmy-carter-phone-call-1276509

果然on 7 ! 以下係雞佬自己講架!

"Jimmy Carter told Sunday’s congregation that Trump said he felt China was “ ...
蝗屍羊驢多數都係英文有限公司,你見撚仲痕+油雞精 兩條廢柴啲英文咁垃圾就知道。
作者: dhammaka    時間: 2019-6-26 09:36 PM

嚇屎人咩又吹都咁大,揾到f35先啦
作者: 自脱胸罩屈非礼    時間: 2019-6-26 10:03 PM

https://mil.news.sina.com.cn/wor ... ytcerk9335061.shtml

想抄襲中國武器,美國竟然不尊重知識產權,實在太可惡了。

作者: 自脱胸罩屈非礼    時間: 2019-6-26 10:05 PM

中国还在开发‘霹雳-21’导弹,据信射程超过300公里。它们均比AIM-120的射程更远”。
作者: yu2013    時間: 2019-6-26 10:10 PM

老尾應該再派隻全球鷹去伊朗試多次大6導彈係咪真猛料定撞彩中😂
作者: 樓下雀躍的香腸    時間: 2019-6-27 12:57 AM

引用:
原帖由 yu2013 於 2019-6-26 10:10 PM 發表

老尾應該再派隻全球鷹去伊朗試多次大6導彈係咪真猛料定撞彩中😂
仲敢咩?血本無歸呀!
作者: maoleitau    時間: 2019-6-27 02:09 PM

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-6-26 04:42 PM 發表

又講廢話。火箭引擎唔係燒好耐,加速後主要靠慣性。之後有可能再燒幾十秒。
沖壓引擎就真係燒好耐。所以實戰時沖壓比火箭優勝好多,目標迴避時動能損失遠少於火箭。 ...
可以燒幾十秒 ? 睇黎你真係乜都唔識.
沖壓引擎缺點係機動時入氣量會少左, 點動能損失少於火箭 ?
作者: funbull9394    時間: 2019-6-28 02:37 AM

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-6-27 02:09 PM 發表

可以燒幾十秒 ? 睇黎你真係乜都唔識.
沖壓引擎缺點係機動時入氣量會少左, 點動能損失少於火箭 ?
火箭燃料燒幾耐??? 你連中共點解一路都想要沖壓都唔知.... 無言