標題: [本港新聞評論] 【逃犯條例】一哥對6.12「暴動」定性轉口風:沒暴力行為不用擔心 [打印本頁]

作者: 豬仔會爬樹    時間: 2019-6-18 08:55 AM     標題: 【逃犯條例】一哥對6.12「暴動」定性轉口風:沒暴力行為不用擔心

警務處處長盧偉聰晚上會見傳媒表示,6.12當日形容事件為暴動,坊間有不同意見。他解釋,當日所指,是某些人的行為涉干犯暴動罪,如沒參加暴力行為的人士,不用擔心,當日表示拘11人,只有五名涉暴動有關。此外,警方當日在周邊地方,拘捕17人涉其他罪,包括未能出示身份證明文件等。當日三時半,有人以暴力衝擊警方防線,包括用磚頭、鐵支、鐵馬,說這是暴動,因有些人使用了暴力行為。如在場沒使用暴力人士,不用擔心。當時或說得不清楚,立法會有人用暴力衝擊,「我並無為(話)全個事件係暴動」。

《逃犯條例》修訂草案過去兩周爭議不絕,69、612、616三日中,市民上街遊行、集會,警民之間曾爆發衝突,警務處處長盧偉聰在612衝突當日,以英文形容事件是「騷亂」,示威者是「暴徒」,而翌日再見傳媒時,他再次指事件是「暴動」,並形容警方使用武力之行為是適當,引起不少人不滿。而昨日6月16日的遊行中,有接近200萬人上街,要求撤回草案、平反「暴動」定性、林鄭道歉下台、釋放所有被捕人士。至今日(17日)晚上9時15分,警務處處長盧偉聰在灣仔警察總部會見傳媒。
盧偉聰表示,當日形容事件為暴動,坊間有不同意見。他解釋,當日所指,是某些人的行為涉干犯暴動罪,如沒參加暴力行為的人士,不用擔心,當日表示拘15人,只有五名涉暴動有關。此外,警方當日在周邊地方,拘捕17人涉及其他罪行,包括未能出示身份證明文件、遊蕩、懷疑藏有工具作不法用途等。
當日下午3時半,有人以暴力衝擊警方防線,以鐵枝、磚頭、鐵馬或其他硬物。警方形容事件為「暴動」,因為有人當時在現場使用暴力行為,不等於所有參與、而沒有使用武力的人,不用擔心會干犯「暴動」罪。他重申,並沒有指整個事件是「暴動」,警方不是指當日公眾活動是暴動,而是指有些人干犯暴動罪,大部分人是和平示威者,他們不用擔心干犯暴動罪。

有記者提問,當日有消息傳出會有示威者衝擊,而當時下午3時,立法會門外只有30名警員排成兩排戒備,警方是否刻意收手吸引示威者衝擊。盧指不認同記者說法,他指警方每一次部署都會根據之前的風險評估,但臨場有很多變化,但當日上午8時,有數萬人突然由四方八面出現,佔據多條馬路,警方只可以盡力部署警員在立法會做防守,而警方由上午8時至下午3時沒有任何行動,只希望示威者不要衝入立會,「你話用薄弱人手吸引示威者衝擊,我唔係好同意,如果和平又點會衝擊呢?」至於有記者問警方在3時前撤走添華道、立法會示威區警力的原因,盧指警方有調配人手,警方如果有預先的情報收到有人會衝擊,固然會加強人手,但他不記得有這樣的事。
https://www.facebook.com/hk01.news/videos/2116594188450307/
至於當時警方在衝突事件中使用的武力是否恰當,盧表示,警方在武力使用有嚴格指引及嚴謹訓練。警方在確認與示威者有安全距離,認為暴動停止後,警方亦會停止使用武力。而使用哪種程度的武力及武器,視乎當時指揮官就現場情況的專業判斷。他指警隊由他統領,雖然現場是由指揮官根據現場情況作決定,但警隊事無大小的事務都由他負責。當時大部分示威者是和平,但一小部分示威者衝擊警隊防線,警方有需要用適當武力制止暴動及驅趕示威者。
警方有事後檢討行動細節,有何改善地方,任何人對警方不滿,警方有既定投訴機制,有警察投訴科接受投訴。目前警方已接獲有34個投訴警察個案,部分有關警方武力使用,警方會作出公平、公正調查,然後會交予獨立監警會審核報告。如果市民認為警員做得不好,盡快向警察投訴科提供資料,警方會作出跟進。
至於警方疑在醫院內拘捕受傷的示威者,他指若醫院的警員發現有證據顯示有人涉及罪行,會通知探員跟進事件。至於警方是否登入醫管局取得病人資料,他指警崗設有電腦,與醫管局系統沒有連接,有關醫管局系統問題要查詢醫管局。

民陣回應﹕612示威者中沒有一個暴徒
民間人權陣線就盧偉聰的發言作出回應,重申6月12號的示威者當中,沒有一個是暴徒,所有示威者都是愛香港的人。民陣批評盧偉聰意圖將示威者分化為「暴動的五人」以及「其他示威者」,民陣絕對不接受。而這說法卑沒有撤回將示威視為暴動的定性,完全沒有回應市民的訴求。而示威者的反抗,完全是無能及傲慢的政府官逼民反,政府須負上最大責任。對於盧偉聰沒有回應警方使用過度武力,包括對民陣示威區使用催淚彈、對和平示威者使用橡膠子彈、毆打和平示威者、攻擊媒體以及急救站、殺人佈陣等等,感到憤怒,也呼籲署長對此作出交代。民陣要求盧偉聰必須問責辭職。
民陣亦再次重申訴求,不要檢控示威者;反對定性暴動;追究開槍責任;撤回送中惡法;林鄭下台。

可圈可點啦 都唔知你點樣為之暴力點樣為止唔係 5人你都可以話暴動啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/341674/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E4%B8%80%E5%93%A5%E5%B0%8D6-12-%E6%9A%B4%E5%8B%95-%E5%AE%9A%E6%80%A7%E8%BD%89%E5%8F%A3%E9%A2%A8-%E6%B2%92%E6%9A%B4%E5%8A%9B%E8%A1%8C%E7%82%BA%E4%B8%8D%E7%94%A8%E6%93%94%E5%BF%83
作者: ac_cml    時間: 2019-6-18 09:04 AM

好開心, 心情大好! 能成為勝利者真係好!
見到政府各部門互相割蓆, 好心涼!

一開始點解唔聽人民的意見? 唔立即撤回?
宜家自食其果! 應有此報!
作者: walkera2006    時間: 2019-6-18 09:05 AM

究竟是否暴動?警犬一哥俾個確實答覆好不好
作者: 鍾無豔    時間: 2019-6-18 09:07 AM

盧偉聰 is full of bullshit!

聰聰呢隻肥頭耷耳、識講人話的雜種警犬又想用言語偽術去呃香港人!

今時今日仲用啲咁嘅手法去呃香港人係唔得㗎喇!

【請廣傳】

盧偉聰呃人! 佢根本完全無改過「暴動罪」嘅定性。

因為覺得好奇怪,點解可以5個人犯暴動罪,而其他人唔係。咁我就即刻問問相熟嘅律師啦(佢以前專做criminal case)。

答案係:無可能係咁! 只要一個人被控暴動罪,整個示威一定要被理解為暴動,否則就唔可以用暴動罪來控告。

警方的確可以只控告5個人「暴動罪」,但佢只係而家唔拉你住,其他所有人一樣係被理解為參與暴動,以後隨時可以再用「暴動罪」告你。

所以盧偉聰根本完全無讓步,佢只係扮唔再定性612為暴動,只要「暴動罪」唔完全撤回,暴動定性就無變過!一係佢唔識法律,一係佢欺騙大眾。
唯一保證大家安全嘅方法,就係政府明確保証唔會用「暴動罪」起訴任何人。

唔好被騙,唔好被分化,佢地乜Q都無畀過!!!

一定要堅持落去,直到林鄭同盧傳聰下台,同埋政府撤回暴動罪起訴!!!

想知啲technical details, 可以睇screen cap

圖片附件: 1560820051761.jpg (2019-6-18 09:07 AM, 244.07 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1560820051891.jpg (2019-6-18 09:07 AM, 252.21 KB) / 該附件被下載次數 11

圖片附件: 1560820052014.jpg (2019-6-18 09:07 AM, 237.01 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: 1560820052140.jpg (2019-6-18 09:07 AM, 252.37 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: 1560820052265.jpg (2019-6-18 09:07 AM, 236.91 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: Tellamah    時間: 2019-6-18 09:15 AM

唔係暴動都係襲警,一樣有罪,要坐監.
作者: 顛顛    時間: 2019-6-18 09:16 AM

有參與暴動嗰啲咪暴動罪囉,無參與嗰啲咪唔係囉,好難明咩?
作者: jl1008    時間: 2019-6-18 09:19 AM

捉了十五個人,衹有五個人才有可能是涉及暴動,其他身在現場的人就不算是,那是否可以向法官告他濫用武力,他就坐在辦公室嘆冷氣看情況,那些在現場為香港服務的警員就捱罵,更要他們使用不適當的武力?
作者: 極速前進    時間: 2019-6-18 09:24 AM

引用:
原帖由 顛顛 於 2019-6-18 09:16 發表

有參與暴動嗰啲咪暴動罪囉,無參與嗰啲咪唔係囉,好難明咩?
難明?有圖有真相!動手掟磚頭...
.唔係暴力?仲唔係暴徒?搬運工,

圖片附件: c xz v.jpg (2019-6-18 09:24 AM, 105.83 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: capture-20190613-110803.png (2019-6-18 09:24 AM, 740.25 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: capture-20190613-182658.png (2019-6-18 09:24 AM, 573.9 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: j h.png (2019-6-18 09:24 AM, 728.84 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 陳九    時間: 2019-6-18 09:24 AM

咁都唔算暴動??
作者: 宇宙熱情的隊長    時間: 2019-6-18 09:26 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-6-18 09:05 AM 發表

我哋盲反都睇到係暴動啦!
作者: cycannon    時間: 2019-6-18 09:27 AM

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-6-18 09:04 AM 發表

之後十幾年你地慢慢pkje^_^
作者: gk3328    時間: 2019-6-18 09:27 AM

為咗自己仕途,佢把暴力毆打示威者同用槍水平角度射殺示威者責任推俾前線指揮官,佢係無責任,看來又好快得到黨的嘉許,同佢前任一樣,有得升棺。
作者: 極速前進    時間: 2019-6-18 09:27 AM

引用:
原帖由 陳九 於 2019-6-18 09:24 發表

咁都唔算暴動??
呢度呢班暫時唔係暴徒!
係等個.......判頭......找埋條.......尾數!

圖片附件: n h g.jpg (2019-6-18 09:27 AM, 116.65 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: samsam423    時間: 2019-6-18 09:30 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 5354888    時間: 2019-6-18 09:32 AM

引用:
原帖由 jl1008 於 2019-6-18 09:19 AM 發表

捉了十五個人,衹有五個人才有可能是涉及暴動,其他身在現場的人就不算是,那是否可以向法官告他濫用武力,他就坐在辦公室嘆冷氣看情況,那些在現場為香港服務的警員就捱罵,更要他們使用不適當的武力? ...
應該將個十五人用暴動罪來定罪唔應該放過佢地
作者: 鍾無豔    時間: 2019-6-18 09:32 AM

引用:
原帖由 gk3328 於 2019-6-18 09:27 AM 發表

為咗自己仕途,佢把暴力毆打示威者同用槍水平角度射殺示威者責任推俾前線指揮官,佢係無責任,看來又好快得到黨的嘉許,同佢前任一樣,有得升棺。 ...
秃鷹硬淨過佢好多
作者: 習總膽囊    時間: 2019-6-18 09:34 AM

引用:
原帖由 Tellamah 於 2019-6-18 09:15 AM 發表

唔係暴動都係襲警,一樣有罪,要坐監.
警咩?點知邊9個係警??咩名咩號碼???全身黑色邊度顯示係警????
作者: vule2011    時間: 2019-6-18 09:36 AM

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-6-18 09:24 AM 發表

警察打人,我懷疑係解褲軍扮警察出黎做賊!

圖片附件: 反送中.jpg (2019-6-18 09:36 AM, 47.43 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: H叔    時間: 2019-6-18 09:37 AM

呢個一哥玩完啦,廢到咁,暴動都唔敢話暴動。而家盲陣要佢落台,本來支持佢既都要佢落台,嗱嗱聲走唔好係度阻住個地球轉啦
作者: peter925    時間: 2019-6-18 09:38 AM

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-6-18 09:24 AM 發表

掟磚插警嗰幾個一定係暴動人士,其他嘅只可以話係協助暴動人士,不過如果佢地辨識為不知暴徒會真暴動噉佢地都只可告破壞公物罪。
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-6-18 09:39 AM

引用:

本土 L ,示威者,飯聞全部都睇唔到
作者: 呂壽波    時間: 2019-6-18 09:39 AM

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2019-6-18 08:55 AM 發表

警務處處長盧偉聰晚上會見傳媒表示,6.12當日形容事件為暴動,坊間有不同意見。他解釋,當日所指,是某些人的行為涉干犯暴動罪,如沒參加暴力行為的人士,不用擔心,當日表示拘11人,只有五名涉暴動有關。此外,警方當日在周邊地方,拘捕17人涉其他罪,包括未能出示身份證明文件等。當日三時半,有人以暴力衝擊警方防線,包括用磚頭、鐵支、鐵馬,說這是暴動,因有些人使用了暴力行為。如在場沒使用暴力人士,不用擔心。當 ...
手無寸鐵?https://1253590913.vod2.myqcloud.com/30b3dda5vodgzp1253590913/783bfe4a5285890790247182161/DPQ0a8VAO30A.mp4?videoid=5285890790247182161

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/30b3dda5vodgzp1253590913/9cc0c4a35285890790244652002/iIPmaYeRiO8A.mp4?videoid=5285890790244652002

作者: 2017TTTT2017    時間: 2019-6-18 09:39 AM

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-6-18 09:34 AM 發表

警咩?點知邊9個係警??咩名咩號碼???全身黑色邊度顯示係警????
https://www.youtube.com/watch?v=PyWr52Vqiog&feature=youtu.be

你估日日150x真係嚟香港團聚咩!

作者: 顛顛    時間: 2019-6-18 09:40 AM

引用:
原帖由 vule2011 於 2019-6-18 09:36 AM 發表

呢啲係叫制服暴徒
作者: ac_cml    時間: 2019-6-18 09:41 AM

引用:
原帖由 cycannon 於 2019-6-18 09:27 AM 發表

之後十幾年你地慢慢pkje^_^
點解PK 法? 你話你地? 你不是香港人? 你是外國人的話做乜來DISCUSS 說三道四我們香港人的事?
作者: peter925    時間: 2019-6-18 09:41 AM

引用:
原帖由 vule2011 於 2019-6-18 09:36 AM 發表

危險人物,要即時大量人力制服以防佢傷人或自殘,亦不排除有精神病發狂傷人可能,警方做法決斷。
作者: 極速前進    時間: 2019-6-18 09:46 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-6-18 09:39 發表

本土 L ,示威者,飯聞全部都睇唔到
大家太善忘!唔記得香港有班
曾受過訓練嘅...暴徒!...溫故知新!

特訓千員 佔中亂華
挪威周一至周三舉行「二○一四年度奧斯陸自由論壇」(Oslo Freedom Forum),出席人士包括各國人權分子,今年論壇的主題亦聚焦香港的佔中行動。但與會人士披露,佔中行動早有預謀已是「公開的秘密」,續稱佔中行動早在近兩年前已開始暗中籌劃,更指有多達一千名佔中分子在行動前曾接受特訓,務求達致最大效果。
楊建利每一小時授機宜佔中的推手當時腹中已有計劃,準備鼓動一萬人上街,佔領香港中區的道路。他們堅信,中國政府操控香港的特首選舉,足以構成公民抗命的爆發點,因此依照此方向策劃佔中行動。報道披露,佔中推手不僅預先斟酌行動的時機和性質,更已策劃整個運動的運作。據悉,或有多達一千名相關人士曾接受特別訓練,以求佔中能達致最大效果。

作者: atkatk002    時間: 2019-6-18 09:49 AM

612咁多暴徒,只係拉到5隻,市民質疑警方放生。
作者: 麥斯特羅    時間: 2019-6-18 09:51 AM

腦萎聰 
作者: T2.    時間: 2019-6-18 09:52 AM

大家請注意,HK法律已改寫,根據新聞台訪問兩小女孩,暴動新定義 : 搗亂破壞掟磚掟鐵通同時要有搶劫先係可以定性為暴動,殺人放火未發生暫不作暴動定義,發生後先至算

作者: at01    時間: 2019-6-18 09:52 AM

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2019-6-18 08:55 AM 發表

警務處處長盧偉聰晚上會見傳媒表示,6.12當日形容事件為暴動,坊間有不同意見。他解釋,當日所指,是某些人的行為涉干犯暴動罪,如沒參加暴力行為的人士,不用擔心,當日表示拘11人,只有五名涉暴動有關。此外,警方當日在周邊地方,拘捕17人涉其他罪,包括未能出示身份證明文件等。當日三時半,有人以暴力衝擊警方防線,包括用磚頭、鐵支、鐵馬,說這是暴動,因有些人使用了暴力行為。如在場沒使用暴力人士,不用擔心。當 ...
就算撤銷暴動罪後都仲有好多其他罪可以落案起訴
作者: loong0609    時間: 2019-6-18 09:54 AM

一哥顶住,係暴动就係,唔係就唔係,跪低了,以后咋带属下维持治安呢?
作者: Freemantho    時間: 2019-6-18 10:03 AM

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2019-6-18 08:55 發表

區域法院法官郭偉健表示:「 當有任何暴力事件發生,若不馬上離開,就已有可能被視為參與暴動的一分子,必須共同承受違法行為帶來的法律後果。」
作者: lrr174    時間: 2019-6-18 10:04 AM

唔係暴動, 只係好和平示威 ? .... 眼盲心亦盲 !!

(有版友話條片並非6.12, 同意, 收回條link)

作者: teddy88hk    時間: 2019-6-18 10:05 AM

金鐘一向佢大晒佢玩晒

黃屍至高境界

而家一哥都轉埋口風

黃屍統一金鐘指日可待

冇皇管 鐘意點都得 真梳乾

作者: teddy88hk    時間: 2019-6-18 10:06 AM

咁都唔係暴動

請問一吓

咁真既暴動會係點
作者: 97HKYan    時間: 2019-6-18 10:11 AM

即係無暴動過?
作者: ED1988    時間: 2019-6-18 10:15 AM

引用:

"民陣亦再次重申訴求,不要檢控示威者……"
今次事件,起因不正是對內地司法,執法不獨立,由高官話事引起的嗎?
點解現在又要求香港[大陸化]?
作者: cmd1503    時間: 2019-6-18 10:16 AM

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-6-18 09:04 AM 發表

無語!
政府係唔會有報應嘅,只會令公務員少做少錯唔做冇錯,令社會空轉,令經濟衰退。
若果這樣,最受害就係還沒有經濟基礎的年青人。
作者: 匯聚良友    時間: 2019-6-18 10:16 AM

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-6-18 09:41 AM 發表

點解PK 法? 你話你地? 你不是香港人? 你是外國人的話做乜來DISCUSS 說三道四我們香港人的事?
香港就係俾你依啲人搞到仆直
撈唔起,廢青,心態諗住攬抄搞亂香港揾著數

跳落黎博出位果個就係人版,廢青一名博出位,佢贏咗喇

法例是否通過,正常人都係要生活,要工作,要應付日常事務

你條仆街繼續j飽佢,你人生可能漫無目的,所以先咁撚得閒

作者: aoaoaaoo    時間: 2019-6-18 10:18 AM

作者: 多講無謂    時間: 2019-6-18 10:23 AM

香港人,年青人,當然無暴力,唔會擔心。不過係擔心你們警察過份使用暴力啫,要追究。
作者: tomymt    時間: 2019-6-18 10:23 AM

引用:
原帖由 lrr174 於 2019-6-18 10:04 AM 發表

唔係暴動, 只係好和平示威 ? .... 眼盲心亦盲 !!

https://www.youtube.com/watch?v=ANsTTGsYA3U
一哥間歇性失明,間歇性失憶?

作者: 一風堂    時間: 2019-6-18 10:25 AM

一哥龜缩……但前線警務人員無退後,無做錯……我地香港巿民要為佢地討回公道……6月30日金鐘添馬公園見……為香港警察打氣。
作者: chichunlo    時間: 2019-6-18 10:26 AM

政府冇腰骨、前線人員都只可以咁、原本對林鄭有D期待、但講到尾都係港英餘孽、多做多錯、少做少錯、錯左就縮!!!
作者: lrr174    時間: 2019-6-18 10:27 AM

引用:
原帖由 tomymt 於 2019-6-18 10:23 AM 發表

已跪低 (跪玻璃)
作者: 亞米    時間: 2019-6-18 10:28 AM

由今日開始支持香港警察少做少錯,唔做唔錯。
作者: aoaoaaoo    時間: 2019-6-18 10:28 AM

作者: $navyseals    時間: 2019-6-18 10:29 AM

作者: pippen3333    時間: 2019-6-18 10:30 AM

班黑衣暴徒掟完嘢,一見到警方推進就閃,仲有啲傳媒記者,言語挑釁警方嘅示威者幫佢哋掩護,捉唔到班黑衣暴徒,就唔可以定性為暴動?
作者: 宇宙熱情的隊長    時間: 2019-6-18 10:30 AM

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2019-6-18 09:39 AM 發表

https://youtu.be/PyWr52Vqiog

我哋呢班盲反身邊真係有好多講普通話嘅,

啲資深盲反話我知佢哋係來自台灣、美國及歐洲嘅華人,

我就冇理咁多,盲反咪盲反囉!

人哋點做,我咪點做,實冇死錯人!
作者: $navyseals    時間: 2019-6-18 10:31 AM

引用:
原帖由 亞米 於 2019-6-18 10:28 AM 發表

由今日開始支持香港警察少做少錯,唔做唔錯。
係,所以黃人有事自己攪掂,比人搶劫,比人打,屋企有乜事自己攪掂,總之有任何事唔好搵差佬,自己攪掂。
作者: chowcn    時間: 2019-6-18 10:33 AM

無謂沖食屎啦,對唔往前線搏命人員,無謂沖下台!
作者: 有贏冇輸    時間: 2019-6-18 10:34 AM

引用:

癈西, 勝利?第日比班逃犯老笠唔好報警
作者: 有贏冇輸    時間: 2019-6-18 10:35 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-6-18 09:05 AM 發表

盲炳, 得隻屎眼
作者: ccl80    時間: 2019-6-18 10:36 AM

一哥,驚方之恥
作者: CC_CHAN256    時間: 2019-6-18 10:37 AM

以前歷屆一哥都撑得好行,呢位一哥真係流左小小😥😥
作者: omnest    時間: 2019-6-18 10:40 AM

X, 依家做政府高官, 個個都唔係講人話既

林鄭選舉時向七百萬香港人話, 如果我違返大多數民意, 我會落台, 變左日前我仲有好多野未做, 依家香港要做實事既人, 佢咁講, 擺明當香港人係傻仔

(打工仔返工, 做左堆屎出黎, 俾老細照肺, 老細叫你辭職, 唔通你可以話我仲有好多野要做, 公司要有做實事既人咩?)

既然特首係無賴, 下屬只會更無賴, 姓盧呢條傢伙, 依家又話得小部份人做左攻擊行為, 我係話有5條友仔係暴動啫, 嘩, 咁你班差佬咪離L哂譜, 班差佬幾千人, 用150枚TEAR GAS, 布袋彈同橡膠子彈, 又速龍棍咁 先控制到5 條友, 你班黑警唔通係紙紮既?

真係笑到噴飯

作者: ac_cml    時間: 2019-6-18 10:41 AM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2019-6-18 10:16 AM 發表

香港就係俾你依啲人搞到仆直
撈唔起,廢青,心態諗住攬抄搞亂香港揾著數

跳落黎博出位果個就係人版,廢青一名博出位,佢贏咗喇

法例是否通過,正常人都係要生活,要工作,要應付日常事務

你條仆街繼續j飽佢,你人生可能漫無目的,所以先咁撚得閒 ...
我日日返工好忙, 我係專業人仕要同你交待?
我幾忙我呢幾日都係要上來同你地開火, 我就係要笑你地, 用勝利者來笑你地

想大家過返正常生活, 唔該政府聽下民意,唔好以為你搞到建制係議會係大多數, 佢地就代表緊真正的民意!!!!
作者: ac_cml    時間: 2019-6-18 10:42 AM

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2019-6-18 10:34 AM 發表

癈西, 勝利?第日比班逃犯老笠唔好報警
好呀好呀
香港20 年來都係咁, 宜家先話好多逃犯? 笑死人啦, 真係笑死人!!
作者: 簡sir    時間: 2019-6-18 10:43 AM

一班人暴動,拉咗5個,唔係得5個暴動,點解而家啲人可以咁唔講道理,夠惡夠人多就可以黑講成白
作者: 有贏冇輸    時間: 2019-6-18 10:43 AM

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-6-18 10:42 AM 發表

好呀好呀
香港20 年來都係咁, 宜家先話好多逃犯? 笑死人啦, 真係笑死人!!
會越來越多將來你呢D癈西就知
作者: bigmouth2006    時間: 2019-6-18 10:46 AM

引用:
原帖由 簡sir 於 2019-6-18 10:43 AM 發表

一班人暴動,拉咗5個,唔係得5個暴動,點解而家啲人可以咁唔講道理,夠惡夠人多就可以黑講成白
作為武官

一哥完全唔合格
作者: ac_cml    時間: 2019-6-18 10:46 AM

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2019-6-18 10:43 AM 發表

會越來越多將來你呢D癈西就知
拗唔過人就發難, 十足DISCUSS 爛屎行為, 香港多幾個好似你咁的人就死得

好在你呢啲人只會在DISCUSS 打咀砲, 永遠躲在家中, 靜靜的生老病死都無人知
今日有$900 支持政府集會你又唔去?  你係度做過啲乜?

好可憐, 好可悲
作者: 我係小甜甜    時間: 2019-6-18 10:47 AM

你講錯,唔係得五個人去暴動,其實係只拉到五個人涉及暴動罪,當曰現場有好多暴徒係走甩咗
作者: ccl80    時間: 2019-6-18 10:48 AM

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2019-6-18 10:37 AM 發表

以前歷屆一哥都撑得好行,呢位一哥真係流左小小😥😥
最記得雄哥個句,你地冇做錯到
作者: 有贏冇輸    時間: 2019-6-18 10:48 AM

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-6-18 10:46 AM 發表

拗唔過人就發難, 十足DISCUSS 爛屎行為, 香港多幾個好似你咁的人就死得

好在你呢啲人只會在DISCUSS 打咀砲, 永遠躲在家中, 靜靜的生老病死都無人知
今日有$900 支持政府集會你又唔去?  你係度做過啲乜?

好可憐, 好可悲 ...
最可悲你, 以為自己好偉大, 其實為害社會
作者: 家中清涼的盡頭    時間: 2019-6-18 10:48 AM

引用:

得五個人點樣製造暴動?
作者: 習總膽囊    時間: 2019-6-18 10:50 AM

引用:
原帖由 2017TTTT2017 於 2019-6-18 09:39 AM 發表

https://youtu.be/PyWr52Vqiog

我無咁估喎
作者: ggpa    時間: 2019-6-18 10:51 AM

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2019-6-18 09:07 AM 發表

聰聰呢隻肥頭耷耳、識講人話的雜種警犬又想用言語偽術去呃香港人!

【請廣傳】

因為覺得好奇怪,點解可以5個人犯暴動罪,而其他人唔係。咁我就即刻問問相熟嘅律師啦(佢以前專做criminal c ...
作為集會主辦方,本就有不可逃避的責任確保遊行是在和平的方法下進行,你們可自己安排足夠糾察,如沒足夠能力亦可跟警方合作以維持秩序。當有人作出不乎你們主張的和平遊行時,你們應立即制止,或協助警方將破壞和平集會人士隔離或拘捕。然而你們不單沒這樣做,還縱容和包庇暴徒。

現在是你們自己不割蓆,還要求政府不要依法懲治暴徒。政府最終會屈服嗎?不知道,反正其弱勢是自取的。
作者: cmd1503    時間: 2019-6-18 10:53 AM

引用:
原帖由 tomymt 於 2019-6-18 10:23 AM 發表

建議一哥長跪在大古廣場堆花堆前懺悔,讓暴徒們消消氣。
作者: omnest    時間: 2019-6-18 10:54 AM

引用:
原帖由 簡sir 於 2019-6-18 10:43 AM 發表

第一, 係家佢話落CHARGE, 唔等如最後真係以暴動上庭,第二, 香港是行你唔識既普通法, 係無罪推斷, 唔係你熟悉既共產黨法第三, 用幾千人, 用槍彈, 用鐵棍對付小部份使用武力人士, 班黑警咁L樣仲唔係濫用暴力, 我X
作者: 一風堂    時間: 2019-6-18 10:56 AM

6月30月為警隊平返,金鐘添馬公園見……D暴民為反而反遊行!香港市民不要沉默要企出來!我們都可以遊行為公義發聲…………香港不要暴徒!
作者: 匯聚良友    時間: 2019-6-18 10:56 AM

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-6-18 10:41 AM 發表

我日日返工好忙, 我係專業人仕要同你交待?
我幾忙我呢幾日都係要上來同你地開火, 我就係要笑你地, 用勝利者來笑你地

想大家過返正常生活, 唔該政府聽下民意,唔好以為你搞到建制係議會係大多數, 佢地就代表緊真正的民意!!!! ...
晒撚氣喇
根本果班人,成份係:
1) 廢青
2) 劏房客
3)窮西
4)壞惱
5)政黨
6)古惑仔

你咁開心有無多撚咗忽肉呀?
作者: StarLord    時間: 2019-6-18 10:57 AM

五個暴動, 百五粒催淚彈, 勁
作者: fman123    時間: 2019-6-18 11:00 AM

引用:

你都同樣啦!
作者: ac_cml    時間: 2019-6-18 11:00 AM

引用:
原帖由 有贏冇輸 於 2019-6-18 10:48 AM 發表

最可悲你, 以為自己好偉大, 其實為害社會
我一個人可以有幾偉大? 我又唔係社會領袖, 唔會一呼百應...
最可悲係社會上某啲領袖, 愛刷鞋自己家人在英國, 卻要出賣香港
佢就可以一呼百應, 召唤200 萬人上街啦
作者: 酒店忽然浴缸    時間: 2019-6-18 11:00 AM

係暴動就暴動 跪乜春😲
作者: ac_cml    時間: 2019-6-18 11:02 AM

引用:
原帖由 匯聚良友 於 2019-6-18 10:56 AM 發表

晒撚氣喇
根本果班人,成份係:
1) 廢青
2) 劏房客
3)窮西
4)壞惱
5)政黨
6)古惑仔

你咁開心有無多撚咗忽肉呀?
你可以咁諗, 唔緊要, 呢班廢青令到政府改變主意撤回條例而你只可以在DISCUSS 打咀砲?

你愈話佢地廢, 但佢地就有咁大影響力, 就顯得你好可悲
作者: nitricacid    時間: 2019-6-18 11:07 AM

如果真係亂貢拉,拘留所唔夠裝喇!
作者: andlong    時間: 2019-6-18 11:16 AM

拉左人d就當叫暴動,其他人當示威,各有各講法,全部都不能信晒
作者: 陳小鳳    時間: 2019-6-18 11:18 AM

引用:

拘捕的好小點做野丫
作者: s-chris    時間: 2019-6-18 11:18 AM

YouTube條片見郭文貴評論時笑得好開心。
作者: aoaoaaoo    時間: 2019-6-18 11:20 AM

作者: Heabo    時間: 2019-6-18 11:20 AM

唔好話我知呢D只係不覺意掂到呢D廢話
有圖有真相

圖片附件: 64571792_2251688828477974_6860468342709288960_n.jpg (2019-6-18 11:20 AM, 142.29 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 一風堂    時間: 2019-6-18 11:22 AM

一哥自願做弱者!0k!
那就由香港市民做警隊的背後支持者……為警隊發聲討回公道!6月30日金鐘添馬公園聚一聚!
作者: 蔡群    時間: 2019-6-18 11:25 AM

圖片附件: 1560828357721.jpg (2019-6-18 11:25 AM, 305.81 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: yau0118    時間: 2019-6-18 11:26 AM

作者: 未日救未來    時間: 2019-6-18 11:31 AM

好一個奴隸聰,你下半生就做共狗既奴隸啦

圖片附件: tumblr_mc3hhdPdpu1rwnmioo9_r1_250.gif (2019-6-18 11:31 AM, 959.93 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 正在始動真陰公    時間: 2019-6-18 11:31 AM

即社會接受暴力?真痴L線
作者: kivv    時間: 2019-6-18 11:32 AM

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2019-6-18 09:07 AM 發表

【請廣傳】

因為覺得好奇怪,點解可以5個人犯暴動罪,而其他人唔係。咁我就即刻問問相熟嘅律師啦(佢以前專做criminal c ...
 你先喺度呃人 上次旺角暴動好多市民都畀人影到相 有份參與遊行示威 但呢啲人冇人被檢控暴動罪 除咗畀人影到相有份攻擊嗰啲先至 畀人起訴暴動罪 極度懷疑 你今次係有份攻擊 所以驚畀人事後拉到 
作者: chakfai1988    時間: 2019-6-18 11:36 AM

知道了
作者: peter925    時間: 2019-6-18 11:36 AM

引用:
原帖由 一風堂 於 2019-6-18 11:22 AM 發表

一哥自願做弱者!0k!
那就由香港市民做警隊的背後支持者……為警隊發聲討回公道!6月30日金鐘添馬公園聚一聚!
支持警隊,加入警隊啦,背乜後呀?
作者: peter925    時間: 2019-6-18 11:39 AM

引用:
原帖由 Heabo 於 2019-6-18 11:20 AM 發表

唔好話我知呢D只係不覺意掂到呢D廢話
有圖有真相

明顯見到係不覺意,之後還要睇心理醫生先消除陰影。
作者: CC_CHAN256    時間: 2019-6-18 11:39 AM

引用:
原帖由 ccl80 於 2019-6-18 10:48 AM 發表

最記得雄哥個句,你地冇做錯到
曾偉雄
作者: peter925    時間: 2019-6-18 11:41 AM

引用:
原帖由 yau0118 於 2019-6-18 11:26 AM 發表

150發催淚彈
如果唔用150發催淚彈,就有50個去攻擊警方嘅暴徒了,所以警方已盡力制止暴力發生了。
作者: Heabo    時間: 2019-6-18 11:44 AM

引用:
原帖由 peter925 於 2019-6-18 11:39 AM 發表

明顯見到係不覺意,之後還要睇心理醫生先消除陰影。
強姦人都係不覺意?
明顯? 咪講廢話
作者: peter925    時間: 2019-6-18 11:45 AM

引用:
原帖由 Heabo 於 2019-6-18 11:44 AM 發表

強姦人都係不覺意?
明顯? 咪講廢話
有強姦咩,有就要坐監了。
作者: jiao886    時間: 2019-6-18 11:46 AM

不用擔心,仲有好市民獎
作者: WPQT1968    時間: 2019-6-18 11:48 AM