標題: 仔仔問我,點解要反送中?我應該點答? [打印本頁]

作者: 金之水     時間: 2019-6-17 15:17

我自問學識小,但眼見咁多人上街去反對政府呢件事,都值得深思一下

仔問我,其實唔犯法不就是無事嗎?點解咁怕,要去反對修例?
作者: Htfung000     時間: 2019-6-17 15:18

證明你個仔仲未被洗腦成功,恭喜ヾ ^_^♪
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 15:25

引用:
原帖由 Htfung000 於 2019-6-17 03:18 PM 發表
我真是唔明,呢兩日,正反雙方既野我都睇晒,但我又真是不明點解要反修例?

有一些市民仲要帶埋下一代去行,其實咁細,他們明嗎?做父母想既野真是對嗎?

我真是唔明
作者: streethunter380     時間: 2019-6-17 15:32

1. 移交疑犯是天經地義的
2. 但因為中國的司法有很多人仍然沒有信心, 所以新法例可將疑犯送去中國, 

以下借用網路評論 <標少札記 2019/6/8)
2.1) 中央和香港是從屬關係, 地位並不對等。香港法庭處理內部事務的案件也曾遭人大釋法干預, 在司法以外, 引渡更涉及行政長官的行政權力, 這權力並非單獨涉及中港的引渡, 與其他國家的引渡協議都存在。在中港從屬關係下, 行政長官的決定可能要聽從中央指示, 風險不能排除, 這元素卻不存在其他對等國家的引渡中。

2.2) 大陸沒有司法獨立概念, 黨指揮一切, 引渡案若是基於政治動機的, 就不會有審訊公正的保障。

2.3) 大陸法治往績不佳, 法治世界排位也不高。

2.4) 減低憂慮的修例方法是存在的, 政府卻充耳不聞, 只顧利誘建制派, 減少可引渡罪行的數量, 也一再把可判監的罪行門檻提高至7年。法例第503章《引渡條例》所訂的是可判監12個月的罪行, 政府為了收買建制派在立法會的投票, 不惜任何代價。

2.5) 政府借陳同佳案製造條例逼切性的假象, 乘機快推條例, 在數月之間, 解決二、三十年來都訂立不到的法。
作者: discuss.woddboy     時間: 2019-6-17 15:41

你教佢做人不用獨立思考能力, 電視話係你就照做勒
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 15:45

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2019-6-17 03:41 PM 發表
我就是唔想做呢一款家長
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 15:46

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-6-17 03:32 PM 發表
2. 但因為中國的司法有很多人仍然沒有信心, 所以新法例可將疑犯送去中國, 

2.1) 中央和香港是從屬關係, 地位並不對等。香港法庭處理內部事務的案件也曾遭人大釋法干預, 在司法以外, 引渡更涉及行政長官的行政權力, 這權力並非單獨涉及中港的引渡, 與其他國家的引渡協議都存在。在中港從屬關係下, ...
我都有親友在大陸,他們現在比我們過得更好,不明香港人擔心什麼
作者: 狂人甲     時間: 2019-6-17 15:49

同個仔講:不公平法律就係剝削無產階級,勞動人民嘅工具,所以我哋一定要反抗!!

阿爺法律只不過係搵錢嘅工具,嚴格立法,酌情處理,為結黨營私,創造條件!!
作者: streethunter380     時間: 2019-6-17 15:54

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:46 PM 發表
我都有親友在大陸,他們現在比我們過得更好,不明香港人擔心什麼
很難概括如何為之過得比我們好, 我舉一些例子:
1. 大陸拐賣兒童仍很嚴重 (劉德華也拍了一部電影, 他是男主角)
2. 在大陸, 香港的電視訊號隨時被腰斬, 因為資訊審查
3. 食品藥品安全問題

如果一些城市的收入比香港富足, 便感到生活比我們好, 至少我不認為是這樣,
不過, 大陸很多方面一直進步是事實
作者: andysan4     時間: 2019-6-17 15:58

報紙, DJ, 老師, 同學都話反送中
你老豆係五毛。
作者: 33Chris     時間: 2019-6-17 16:02

你答佢,洗撚理咁多,而家D人總之同中國有關嘅都反, 同人傾計時你跟大隊就啱㗎喇, 不過人哋去衝時你記得唔好去, 坐監嘅嘢等其他人嘅仔女去做啦。

作者: 直線國國王     時間: 2019-6-17 16:23

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:17 PM 發表
我自問學識小,但眼見咁多人上街去反對政府呢件事,都值得深思一下

我認為其中一個原因是人有現狀偏見,即是說眼前若有幾個新選項要你選擇,通常你會選擇維持現狀,因為這是最不需動腦力去分析思考的。(人其實很懶,能不動腦便盡量不動腦,會動腦再三思考的我們稱之為理性)。
我認為今次政府一句「補法例漏洞」到后來不足以抵消市民的恐中情緒。香港有很多逃犯?嚴重地影響著社會的穩定?為甚麼市民一直無感?修例后阿爺可隨意到香港抓人?
在很多問題未釐清半信半疑時,現狀偏見效用主導了人們的行動便不奇怪了。
作者: 得閒看看     時間: 2019-6-17 16:34

點解佢唔問點解要撐送中嘅!?
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 17:22

引用:
原帖由 得閒看看 於 2019-6-17 04:34 PM 發表
點解佢唔問點解要撐送中嘅!?
佢都有問我點解d人要掉磚頭去警察到
作者: A1899     時間: 2019-6-17 17:22

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:25 PM 發表

我真是唔明,呢兩日,正反雙方既野我都睇晒,但我又真是不明點解要反修例?

有一些市民仲要帶埋下一代去行,其實咁細,他們明嗎?做父母想既野真是對嗎?

我真是唔明 ...
印象中香港人大亢奮潮有:
1)九七排隊炒樓
2)九九炒麥當勞史諾比公仔
3)佔中
4)反送中
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 17:23

引用:
原帖由 A1899 於 2019-6-17 05:22 PM 發表

印象中香港人大亢奮潮有:
1)九七排隊炒樓
2)九九炒麥當勞史諾比公仔
3)佔中
4)反送中
仲有炒iphone
作者: A1899     時間: 2019-6-17 17:24

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:23 PM 發表

仲有炒iphone
More?
作者: 西門町     時間: 2019-6-17 17:25

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:17 PM 發表

因為佢無犯法,有人會屈佢犯法囉
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 17:25

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-6-17 04:23 PM 發表

我認為其中一個原因是人有現狀偏見,即是說眼前若有幾個新選項要你選擇,通常你會選擇維持現狀,因為這是最不需動腦力去分析思考的。(人其實很懶,能不動腦便盡量不動腦,會動腦再三思考的我們稱之為理性)。
我認為今次政府一句「補法例漏洞」到后來不足以抵消市民的恐中情緒。香港有很多逃犯?嚴重地影響著社會的穩定?為甚麼市民一直無感?修例后阿爺可隨意到香港抓人?
在很多問題未釐清半信半疑時,現狀偏見效用主導 ...
我覺得政府今次輸晒,但我依舊覺得始終有外國勢力控制左1小部份人,但我既觀點,我好難去教仔仔
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 17:27

引用:
原帖由 西門町 於 2019-6-17 05:25 PM 發表

這點是超出了我和他既既定思想,但真的會這樣?
作者: 得閒看看     時間: 2019-6-17 17:28

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:22 PM 發表

咁佢以為掟磚頭去警察度即係撐送中!?
作者: streethunter380     時間: 2019-6-17 17:29

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:25 PM 發表

我覺得政府今次輸晒,但我依舊覺得始終有外國勢力控制左1小部份人,但我既觀點,我好難去教仔仔
全世界是互通, 就算當年孫中山時代, 佢一樣去日本和美國,
都係勾結外國勢力
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 17:36

引用:
原帖由 得閒看看 於 2019-6-17 05:28 PM 發表

咁佢以為掟磚頭去警察度即係撐送中!?
反對是掟啦
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 17:38

唔通真是誰大誰惡誰正確? 掟警察好難講是一件對既事,我真是不懂分析比佢聽,但佢睇左都會問
作者: Vince78     時間: 2019-6-17 17:38

深入淺出 :呃你話買玩具 點知買左幾本習作比你做 仲唔嬲到反艇
作者: vanga     時間: 2019-6-17 17:39

引用:
原帖由 streethunter380 於 2019-6-17 03:32 PM 發表

2.1) 中央和香港是從屬關係, 地位並不對等。香港法庭處理內部事務的案件也曾遭人大釋法干預, 在司法以外, 引渡更涉及行政長官的行政權力, 這權力並非單獨涉及中港的引渡, 與其他國家的引渡協議都存在。在中港從屬關係下, ...
但要經過香港法庭
作者: vanga     時間: 2019-6-17 17:41

引用:
原帖由 西門町 於 2019-6-17 05:25 PM 發表

屈林子健?
作者: 得閒看看     時間: 2019-6-17 17:43

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:36 PM 發表

反對是掟啦
你咁答我咁問啫!

圖片附件: 1560764625396.jpg (2019-6-17 17:43, 256.19 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: fungdin2000     時間: 2019-6-17 17:46

引用:

唔同立場有不同答法

反對修訂逃犯條例,你可帶他去參與!

你👉🏻支持修訂逃犯條例的,你可以給他看以下影片

https://youtu.be/zffGd8RQhTA
美國掠奪一個地方的四部曲

https://youtu.be/Uhl1Nalofxs
2012榮耀盼望 Vol.478 時事追擊:《美國掠奪一個地方的四部曲》應驗篇

https://youtu.be/agIswe12Bis
2012榮耀盼望Vol.248共和與民主的意義(佔中事件分析)

作者: 西門町     時間: 2019-6-17 17:46

引用:
原帖由 vanga 於 2019-6-17 05:41 PM 發表

屈林子健?
邊個黎架
作者: HKusers     時間: 2019-6-17 17:48

我個女都問做乜D人打警察 我真心唔敢答佢地係義士
作者: 前後抽插     時間: 2019-6-17 17:49

皆因 中國二字
作者: 金之水     時間: 2019-6-17 17:51

引用:
原帖由 fungdin2000 於 2019-6-17 05:46 PM 發表

唔同立場有不同答法
That is the point, 但一些基本野,明知是錯,我無可能講是對既野

市民掟磚,根本是錯
警察打市民,都是錯

但做成呢個局面,就是政府
但政府起初想轉送在台灣殺人犯比台灣,其實是對

所以事情好複雜
作者: 赤共

作者: 無聊的小市民     時間: 2019-6-17 17:55

引用:

照你咁講
香港一早應該無雙飛兒童問題啦
作者: qwert3123     時間: 2019-6-17 17:55

因為要反清復明,
同阿彌陀佛一樣
作者: owen23     時間: 2019-6-17 17:56

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:38 PM 發表
唔通真是誰大誰惡誰正確? 掟警察好難講是一件對既事,我真是不懂分析比佢聽,但佢睇左都會問
首先要清楚警察嘅工作。有啲人成日將警察等於佢哋嘅對立面,打造成警察只為政府服務,妖魔化警察,事實上警察係政治中立,佢哋只係維持社會治安!
當有人做出違反法例嘅事情,警察先會執行法例賦予佢哋嘅權力。理論上佢哋有可能都係支持反修例,但現實係佢哋只可以執行上司嘅命令。
最後我覺得民主社會係求同存異,不斷將問題訴諸暴力係解決唔到問題。
ps.唔好再為難警察,人哋都只係打份工。
作者: 煩Q死     時間: 2019-6-17 17:56

引用:
原帖由 直線國國王 於 2019-6-17 04:23 PM 發表

香港真係好多欠缺分析力.人云亦云之人.分析比佢聽又話5毛
作者: Johnyau01     時間: 2019-6-17 17:57

引用:

1 贊成
2 可能?
2.1 主權國家行駛主權無可厚飛
2.2 可能?
2.3 網上查閱 香港13 中國46 台灣48
2.4 贊同 政府準備不足
2.5 贊同 同上
支持修例,今次對政府非常失望
作者: cgfighter     時間: 2019-6-17 17:58

引用:
原帖由 西門町 於 2019-6-17 05:46 PM 發表

邊個黎架
用google search 下就知
作者: 煩Q死     時間: 2019-6-17 18:00

引用:
原帖由 vanga 於 2019-6-17 05:39 PM 發表

但要經過香港法庭
弊在佢地話法庭係橡皮圖章.只係走過場嘅把戲
作者: thunderpig     時間: 2019-6-17 18:00

睇清楚,班人係反條例,定反政府
作者: kp9447     時間: 2019-6-17 18:02

引用:

身為尊貴會員,唔好在這裹扮你問我答D仆x嘢啦,唔明上utube 睇,在這裹問土共,真係問你老X。
作者: puisang2015     時間: 2019-6-17 18:04

信中共一成……
作者: foxhode     時間: 2019-6-17 18:04

你有個叻仔
作者: starr     時間: 2019-6-17 18:05

引用:
點樣答,視乎你個仔幾大
如果10歲以下,就簡單講d人搞錯左,不過一定唔可以犯法用磚掟人
如果10歲以上,就可以講多d國際競爭,香港歷史上一直係前線。外國怕中國叻過佢地,就講大話呃人反政府。
如果20歲以上,可以逐條條文討論。
作者: 籠中理性的馬     時間: 2019-6-17 18:05

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:46 PM 發表

呢句真,香港人返到大陸,只是窮鬼一個。
作者: 正在始動真陰公     時間: 2019-6-17 18:06

打咭
作者: cusooninhk     時間: 2019-6-17 18:06

引用:

嗰班人心有鬼!
作者: 理得你     時間: 2019-6-17 18:06

引用:

講咁多廢話做乜嗻你覺得香港司法獨立有用咩。鍾意又放心。係人治唔係法治。
作者: 臘鴨皇     時間: 2019-6-17 18:06

Nil

作者: 消失的香蕉     時間: 2019-6-17 18:07

引用:

如果你係有正常思維的這是小學問題
作者: yhakk     時間: 2019-6-17 18:07

引用:

depends what you mean 過得更好.
作者: yschiu25     時間: 2019-6-17 18:08

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 03:25 PM 發表

我真是唔明 ...
你要引導他想想,修例後立咗法有乜嘢人唔鐘意(會驚),唔修例立唔到法有乜嘢人覺得好(唔驚)?
作者: 沙田小山頭     時間: 2019-6-17 18:09

同個仔講,人返你要返,如果唔系被批豆,最好打卡為証,除時有光圜在身。溝女必備
作者: 膠面鵬     時間: 2019-6-17 18:10

有一班收黑金嘅職業搞手+一班被洗腦者=盲反中
作者: 籠中理性的馬     時間: 2019-6-17 18:10

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:38 PM 發表
世界變,以前是爛仔,壞人才會怕或仇恨警察,而家是甚麼人向警察掟磚,掟鐵通呢?值得反思。
作者: beelzebub     時間: 2019-6-17 18:10

你同佢講唔跟大隊反,返到學校可能會俾老師同學屌的
作者: 丁頁口吾川頁     時間: 2019-6-17 18:11

依家連律政司都其身不正,好難想像將來法庭仲可以把到關
作者: notsoserious

作者: cgfighter     時間: 2019-6-17 18:12

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-6-17 05:56 PM 發表

香港真係好多欠缺分析力.人云亦云之人.分析比佢聽又話5毛
個d非理性討論既其實不用回覆,浪費時間而己。
作者: wickywkt     時間: 2019-6-17 18:13

引用:

咁點解美國、英國、西班牙,加拿大等所謂民主國家又跟中國有移交逃犯協議,香港作為中國的一部份,竟然不能移交逃犯,咁點解釋呀?
作者: Vince78     時間: 2019-6-17 18:13

引用:
原帖由 丁頁口吾川頁 於 2019-6-17 06:11 PM 發表
依家連律政司都其身不正,好難想像將來法庭仲可以把到關
冇錯 佢同李家超公公副咀臉 究竟他們是什麼魔鬼 野又唔做 又唔識 扮四條
作者: robo_robo     時間: 2019-6-17 18:13

識得問好事!
作者: whiskybase     時間: 2019-6-17 18:14

恭喜您 小孩識獨立思考
作者: 孺子牛     時間: 2019-6-17 18:15

引用:

你同你個仔講:

因為啲人屁股決定立場,立場決定態度,態度決定一切!

淨係識得用屁股諗嘢,係咪都反!
作者: god     時間: 2019-6-17 18:16

引用:

一切都係“估計”、“可能”,你地一直反對未審先判,但對內地嘅執法就未發生先反對,未有error就先try another,自我收窄可進步空間,呢D係咩思維?
你地所講嘅咩強力部門、咩洗頭艇,到宜家都未搵到任何證據,單朋兩個證供自相矛盾嘅人所講,而其中一人更被判為騙做證據,咁仲要相信呢D估計同可能?
作者: 前往大大核心     時間: 2019-6-17 18:17

引用:

咁點解台灣同其他國家都有同大陸簽此協議,香港就係錯?我係唔同意此法律,但諗法唔係其他人咁。各有各睇法好正常。
作者: 涵馨     時間: 2019-6-17 18:17

我冇文化,但就唔明,點解咁鬼驚修訂法例,遵紀守法點解要驚?
作者: bnqmaksir1     時間: 2019-6-17 18:18

引用:

之前有人犯法,走返來香港,逃避責任,欠公義
作者: 波羅批     時間: 2019-6-17 18:18

引用:

"現狀偏見"嘅原頭係乜野........
搞唔掂傳媒,你永遠話唔到事。
作者: god     時間: 2019-6-17 18:18

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-6-17 03:49 PM 發表
同個仔講:不公平法律就係剝削無產階級,勞動人民嘅工具,所以我哋一定要反抗!!

阿爺法律只不過係搵錢嘅工具,嚴格立法,酌情處理,為結黨營私,創造條件!! ...
你講緊嘅係資本主義社會嘅現象喎。
作者: 招財犬     時間: 2019-6-17 18:19

因為黃屍成日係網上唱衰政府驚比人算帳,係膽小怕事既表現,佢地一個人就死狗唔敢抗議,人多先敢出黎搞事
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-6-17 18:19

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-6-17 03:58 PM 發表
報紙, DJ, 老師, 同學都話反送中
你老豆係五毛。
呢D咪黃衛兵囉
作者: 肥輝仔     時間: 2019-6-17 18:19

因為遊行人士及暴民話要照顧逃犯!
作者: ray99hk     時間: 2019-6-17 18:19

引用:

成件事有幾個重要關鍵位:
1. 政府點解要立法
2. 反對的人提出甚麽理由/擔憂
3. 他們的擔憂是否合理
4. 學生年輕人有否衝擊警方,使用暴力,有否超出和平示威的認可範圍
5. 警方驅散群眾時有否過渡使用武力。
作者: bnqmaksir1     時間: 2019-6-17 18:20

引用:
原帖由 前往大大核心 於 2019-6-17 06:17 PM 發表

咁點解台灣同其他國家都有同大陸簽此協議,香港就係錯?我係唔同意此法律,但諗法唔係其他人咁。各有各睇法好正常。
黃畜犯罪怕引渡外地包括大陸接受刑事調查
作者: TWSK73     時間: 2019-6-17 18:20

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2019-6-17 03:41 PM 發表
佢會成長得快樂一點,否則會長期比班黃豬同學及老師排擠欺凌

作者: god     時間: 2019-6-17 18:20

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-6-17 04:02 PM 發表
你答佢,洗撚理咁多,而家D人總之同中國有關嘅都反, 同人傾計時你跟大隊就啱㗎喇, 不過人哋去衝時你記得唔好去, 坐監嘅嘢等其他人嘅仔女去做啦。 ...
高招呀,呢個咪係幕後玩家嘅手法囉
作者: Milky128     時間: 2019-6-17 18:20

引用:
原帖由 Htfung000 於 2019-6-17 03:18 PM 發表
㳟喜x2
傳媒,電台,教協,教會,全力協助洗腦都未洗到佢,叻仔!
作者: 信一1219     時間: 2019-6-17 18:21

同你个仔好好解释一下内地的司法制度有几阳光,呵呵
作者: hihi198956     時間: 2019-6-17 18:23

引用:
恭喜,你仔仲有自我意識!個腦仲識運作。
你咪照直答佢囉!外國勢力介入!
作者: 臭蛋蛋     時間: 2019-6-17 18:24

2047前吾好改任何野啦,到時一炮過清晒你,無晒借口啦,聽晒阿爺話
作者: johnnywu999     時間: 2019-6-17 18:24

引用:

政府希望開會解釋或修改,點解反對派連開會都唔俾
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-6-17 18:24

講林子健個故事俾佢聽,遊行果D全部係林子健,然後問佢咁講大話岩唔岩呀?講大話俾人發現左,就會好似林子健叔叔咁,俾警察捉去坐監。坐監就見唔到爸爸媽咪架啦
作者: chusteve     時間: 2019-6-17 18:24

屁股指揮腦袋,要看看你在社會上處於什麼地位。 一般人反送中都On99, 等於擔心六合彩頭獎會不會作假去遊行一樣。
作者: keung1997     時間: 2019-6-17 18:25

因為有人別有用心
作者: CAVOK     時間: 2019-6-17 18:25

作者: vuirtu

作者: god     時間: 2019-6-17 18:26

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:22 PM 發表

不如你用少少時間上維基搵下資料,關於 胡耀邦 趙紫楊 鄧小平 蘇聯 戈爾巴喬夫 葉利欽 俄羅斯 89年 64 吾爾開希 柴玲 等等。
了解多D一個現今香港反對派一切反對嘅源頭,可能會有新發現新觀點。
作者: god     時間: 2019-6-17 18:27

引用:

因為未發生,有人屈佢會屈人犯法囉。

作者: MadHyena     時間: 2019-6-17 18:27

你可話唔怕官、只怕管,總之訂下要遵守的規矩就係唔啱
作者: hklmh

作者: ray99hk     時間: 2019-6-17 18:28

引用:

佢肯問已經好好。

這些年靑人政治立場掛帥,佢地認為只要有助推動他們心中的民主自由公義,可以不擇手段,不需遵守法律,而從二百萬人遊行支持他們來看,香港確實有很多人認同他們的行為。

因此,可以預期,由於這批年輕人得到民意授權,他們日後會做出更激烈的行為。
作者: cc19880910     時間: 2019-6-17 18:28

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-6-17 18:28, 72.29 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: mobile_2.jpg (2019-6-17 18:28, 109.38 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: 車頭燈大師     時間: 2019-6-17 18:29

引用:

冇錯,所以你快啲帶你嗰仔返上去啦,香港唔啱你一家,費時香港人塗毒你細路
作者: yhakk     時間: 2019-6-17 18:29

引用:
原帖由 wickywkt 於 2019-6-17 06:13 PM 發表

咁點解美國、英國、西班牙,加拿大等所謂民主國家又跟中國有移交逃犯協議,香港作為中國的一部份,竟然不能移交逃犯,咁點解釋呀?
ASK China gov why agree it with UK Gov ?
作者: god     時間: 2019-6-17 18:31

引用:
原帖由 金之水 於 2019-6-17 05:25 PM 發表

你將你觀點同佢講,要佢將雙方觀點列出再比較,等佢自己分析同接受,無論佢得出咩結論都唔好否定佢,呢個先係通識教育。
並唔係好似大部份中學通識科老師咁,以既定立場去教學生去討論。