標題: 無意見都係罪? 我討厭政治 ----- 一個普通市民的心聲 [打印本頁]

作者: newway901     時間: 2019-6-17 13:52

篇野可能有D長
我係一個普通市民, 係香港出世, 土生土長, 而父母則係因為走難落香港
細細個嘅時候, 聽呀媽同亞公成日講文革時期嘅黑暗, 咩三反五反, 咩紅衛兵攪批鬥, 從佢地口中得知, 我有個大舅父比紅衛兵批鬥而死左, 所以呀媽同亞公就憎到當時共產黨死,但係坦白講, 我未見過大舅父, 所以其實無咩特別感覺
經歷過97金融風暴, 2000年科網股爆破, 03沙士嘅洗禮, 覺得要生活安定最重要係有穩定嘅經濟能力, 所以對我嚟講, 只關心經濟, 政治? 我識條鐵咩, 一直都唔上心, 攪咩都好, 唔好阻人搵食就得
近年, 睇新聞, 都時時佈導政治新聞, 一班朋友聚會,  以為會開開心心, 亦好多時因為政治立場問題, 而"討論"到面紅耳熱, 我對呢D情況覺得非常煩厭, 我覺得, 政治只有立場, 無錯對之分, 甲之熊掌 乙之砒霜, 有咩好呦!?
直到佔中時期, 一班舊同學去食飯, 話題當然又係政治, 一路都無咩出聲, 直到有同學問我有讚成定反對, 我話: "其實 I don't care 有無得選特首, 有又好無又好, 只係想佔中快D完, 唔好阻住日常社會運作, 唔好阻人搵食講 (包括我)"
點知話口未完, 個同學即刻指住我 (真係隔住個位, 用食指手指指咁係我面前幾寸位)嚟鬧 -- " 你呀 ! 點可以咁自私呀! 叫你羲生少少都唔得?! 你知唔知如果而家唔出聲, 香港就無民主 ! 無哂自由 ! 遲D連屎都無得食呀! 你知唔知呀 ?! BLA BLA BAL....... (下刪五百字)"
我當時反應係 " 吓?!" 開頭嗰秒唔識反應, 因為從來無諗過講無意見都會比人鬧, 當時無同佢呦, 當條友飲大左兩杯算數, 事後有其他同學APPS 我, 話佢黃絲到出哂名, 無人敢同佢呦, 我鬼知咩, 咁鬼耐無見, 而且我只係無意見啫, 都要鬧 ?? 又話要言論自由?
上星期, 同一個朋友去HAPPY HOUR, 電視播緊新聞台, 我無意地講左句, " 唉... 又霸住條路, 真係好煩, 架的士咁就無左一日車租, 真係陰公 "個朋友話, 嘩, 你同我呻好啦, 比某D人聽到, 煩都煩死你, 我話你又比人鬧過? 傾開原來佢有我類似經驗, 又係無意見, 不過佢好D, 佢只係成餐飯比人係咁同佢講民主有幾好幾好,自由有幾好幾好,佢形容好似去左層壓式推銷會, 又或者邪教聚會咁.....
我唔知有幾多人好似我咁嘅立場 --- 無意見份子,  討厭政治, 但而家真係唔係好敢亂講政治立場,發現原來無意見都係罪, 而壓力唔係來自政府, 而係來自身邊朋友, 回想當年亞媽成日講嘅文革時期紅衛兵攪批鬥真係有D似, 香港幾時變到好文革時期嘅大陸咁? 香港仲係咪我以前認識嘅香港呢??

好日唔發文, 佔唔到有咁多回帖, 真係多謝唒!!
係度講出長氣多兩句, 我發文原因其實我只係分亨我嘅經歷,, (因為唔敢係FACEBOOK發文, 驚下次見到D FRIEND 又比人鬧)
討厭政治原因係因為政治可以令一個人徹底改變, 眼見好多人因為政治立場會連朋友都做唔成, 其實咁又何必呢 !? 正如我嘅經歷, 當日其實係有D唔開心, 咁大個人無幾可過比人指住我個鼻鬧 , 黃子華話齋, 搵食啫, 犯法呀 !? 係呢度發文即使比人話, 起碼唔會比人手指指,指住個鼻  而興幸係原來有好多人同我諗法相近 , 比人話五毛? 港豬? 自私? 是旦啦 !
當年亞洲四小龍: 新加坡, 南韓, 台灣, 香港, 眼見台灣近廿年因為攪政治而令經濟停滯不前, 而家已經落後於其他三地, 只係唔想香港步台灣後塵, 香港個老本 - 咩金融中心, 其實唔食得好耐
明白即使我唔理政治, 生活都離不開政治, 但覺得香港已經TOO MUCH 政治, 同意一個地方係需要反對派, 但凡事都要適可而止, 做得太盡唔一定係件好事

作者: A1899     時間: 2019-6-17 17:38

我FB的群組都差不多全退了
作者: ginppl     時間: 2019-6-18 00:00

唉,今日都係. 原本唔想講,話通過或不通過無所謂.
結果俾人話點會無所謂?應該關心等等.
作者: 巴巴先生     時間: 2019-6-18 00:05

樓主你放心,相信香港有一半人都係咁既心態...
我平時食飯,一講政治,立刻食番自己碟飯唔出聲,由得佢地講...
坦白講,依家問題係一講政治,兩方立場不同的人就會互相鬥大聲,完全唔會說服到對方,呢種情況,不如唔好出聲算.....

近排,我連報紙新聞版都唔睇,遠離政治,身心舒泰.....
作者: WOLVESNOTFAR     時間: 2019-6-18 00:38

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-17 01:52 PM 發表
篇野可能有D長
我係一個普通市民, 係香港出世, 土生土長, 而父母則係因為走難落香港
細細個嘅時候, 聽呀媽同亞公成日講文革時期嘅黑暗, 咩三反五反, 咩紅衛兵攪批鬥, 從佢地口中得知, 我有個大舅父比紅衛兵批鬥而死左, 所以呀媽同亞公就憎到當時共產黨死,但係坦白講, 我未見過大舅父, 所以其實無咩特別感覺
經歷過97金融風暴, 2000年科網股爆破, 03沙士嘅洗禮, 覺得要生活安定最重 ...
同感!
我而家係親朋戚友面前提都唔敢提政治
自己意見都唔夠膽講!
因為都試過係朋友group度呻一句就俾人圍攻
坦白講,啲人成日話大陸一直在剝削香港人的言論自由,但我真係唔覺得,反而我的言論自由而家係被香港人剝削
作者: WOLVESNOTFAR     時間: 2019-6-18 00:41

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-18 12:05 AM 發表
我平時食飯,一講政治,立刻食番自己碟飯唔出聲,由得佢地講...
坦白講,依家問題係一講政治,兩方立場不同的人就會互相鬥大聲,完全唔會說服到對方,呢種情況,不如唔好出聲算.....

近排,我連報紙新聞版都唔睇,遠離政治,身心舒泰..... ...
97前大家都唔講政治,人與人之間真係和諧好多
作者: a_drew     時間: 2019-6-18 00:41

個班人惡過乜,仲拉埋我個未夠兩歲女來罵,FB都少講政治
作者: 巴巴先生     時間: 2019-6-18 07:11

引用:
原帖由 a_drew 於 2019-6-18 12:41 AM 發表
個班人惡過乜,仲拉埋我個未夠兩歲女來罵,FB都少講政治
佔中後,我直頭唔上唔post唔follow新野。。。

同顧客傾偈,風花雪月算,一講政治我就話"唔好講啦。。。",佢再講我借D意話去搬貨/落單算。。。
作者: 巴巴先生     時間: 2019-6-18 07:14

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2019-6-18 12:38 AM 發表

同感!
自己意見都唔夠膽講!
坦白講,啲人成日話大陸一直在剝削香港人的言論自由,但我真係唔覺得,反而我的言論自由而家係被香港人剝削 ...
天與地都話:和諧不是只有一種聲音,而係要尊重不同的意見。。。
依家好似鬥大聲咁,立場企硬要蓋人把聲咁,好似要把對立意見掩沒咁。。。
作者: 33Chris     時間: 2019-6-18 07:25

佔中後,一見到facebook出現黃色友share洗腦野,即刻hide post
作者: 鍾無豔     時間: 2019-6-18 07:47

沉默也可以助紂為為虐!

一段關於納粹逼害的名言:「當納粹份子逼害共產黨員時,我默不出聲,因為我不是共產黨員;當納粹份子逼害基督徒時,我默不作聲,因為我不是基督徒;當納粹份子逼害猶太人時,我默不作聲,因為我不是猶太人;當納粹份子的屠刀對準我時,已沒有人出聲,因為他們全被殺光了。」

選擇對邪惡默不作聲的人,不但成了邪惡的幫兇,也害了自己;如果他還逼迫其他正在發聲的人,要別人跟他一起默不作聲,那麼他更等於成為了邪惡軍團的士卒──即使他自己應為,他沒有把靈魂賣給邪惡,但他的實際行動,卻與真心效忠邪惡的士卒無異。
作者: 商界謝皮的獅子     時間: 2019-6-18 08:00

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-17 01:52 PM 發表
篇野可能有D長
經歷過97金融風暴, 2000年科網股爆破, 03沙士嘅洗禮, 覺得要生活安定最重 ...
出街又好,公司又好,學校都好
紅衛兵滿天下
佢地企出來大聲講野就話政府唔俾自由佢
其他人發表其他竟見就會被杯葛,封殺,圍攻
呢d係民主定文化大革命?
作者: newway901     時間: 2019-6-18 10:03

其實我同大家一樣, 呢期盡量唔睇新聞, 一返屋企就煲劇

作者: dtw     時間: 2019-6-18 10:17

香港太多人被洗腦,缺乏獨立思考。宗教、社福,教育、政黨、再加上電台、電視、utuber,成個社會充斥一個氣氛就是要反。為什麼?不知道,總之就是唔好啦!
情況就似逃犯條例係華為,泛民係老尾!
老尾話華為唔安全,有證據?那裡不安全?不知道,總之信唔過。
逃犯條例那裡有問題?總之送中啦!
作者: starr     時間: 2019-6-18 10:23

黃色人士真係好狂熱,根本唔講道理
一種係唔岩聽就叫你收聲、另一種係屌7你五毛乜乜77
冇一個會討論條例本身
作者: newway901     時間: 2019-6-18 10:55

"(
引用:
原帖由 鍾無豔 於 2019-6-18 07:47 AM 發表
沉默也可以助紂為為虐!

一段關於納粹逼害的名言:「當納粹份子逼害共產黨員時,我默不出聲,因為我不是共產黨員;當納粹份子逼害基督徒時,我默不作聲,因為我不是基督徒;當納粹份子逼害猶太人時,我默不作聲,因為我不是猶太人;當納粹份子的屠刀對準我時,已沒有人出聲,因為他們全被殺光了。」

選擇對邪惡默不作聲的人,不但成了邪惡的幫兇,也害了自己;如果他還逼迫其他正在發聲的人,要別人跟他一起默不作聲,那麼 ...
我無意見係因為唔覺得個政府有幾"邪惡", 回歸到而家由自無減少, 鍾意去邊就去邊, 講咩都得, 鍾意鬧政府就鬧政府 (唯一唔敢表達時係對住D HARDCORE 黃絲 ), 對我嚟講民主只係一個少數服從多數嘅方式, 而多數嘅選擇係咪最好呢?
全世界每一個政府都唔能夠解決所有問題, 呢個政府上場有A問題, 下一個政府上場解決A問題又會有B問題出現, 未完未了, 既然係咁, 又何必傷腦筋呢?
呢個係我嘅諗法, 你唔一定要認同, 都係嗰句, 政治無錯對, 只有立場, 不過唔好話我係"幫兇" 咁嚴重, 700香港人中, 我只係一個 Small  Potato. 從來都唔偉大

作者: pqmboss     時間: 2019-6-18 11:03

戈班人根本就係黃衛兵

作者: newway901     時間: 2019-6-18 11:08

引用:
原帖由 dtw 於 2019-6-18 10:17 AM 發表
香港太多人被洗腦,缺乏獨立思考。宗教、社福,教育、政黨、再加上電台、電視、utuber,成個社會充斥一個氣氛就是要反。為什麼?不知道,總之就是唔好啦!
情況就似逃犯條例係華為,泛民係老尾!
老尾話華為唔安全,有證據?那裡不安全?不知道,總之信唔過。
逃犯條例那裡有問題?總之送中啦! ...
就逃犯條例, 我無深究過 (其實大部份政治議題都無, 哈!) , 不過我諗諗吓, 如果共產黨要捉一個香港人上大陸, 可以神不知鬼不覺, 仲乾手淨腳D , 洗鬼攪咩逃犯條例咩, 如果跟正手續, 個成本好鬼貴 !!
作者: CSK     時間: 2019-6-18 11:10

現在有一種恐懼症,見到街上穿黑色衣服的人,老實講我怕了佢哋,唔敢同佢哋有任何接觸,太可怕。
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2019-6-18 11:12

引用:
篇野可能有D長
我睇晒你篇文,良心帖,支持!
作者: 貓男     時間: 2019-6-18 11:13

唔好話言論自由,我家陣連沉默嘅自由都冇。
作者: bhotspur     時間: 2019-6-18 11:16

引用:
原帖由 商界謝皮的獅子 於 2019-6-18 08:00 AM 發表

出街又好,公司又好,學校都好
紅衛兵滿天下
佢地企出來大聲講野就話政府唔俾自由佢
其他人發表其他竟見就會被杯葛,封殺,圍攻
呢d係民主定文化大革命? ...
差佬俾人搞成咁都唔拉得人,乜野世界?

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-6-18 11:16, 117.09 KB) / 該附件被下載次數 34

作者: big3624     時間: 2019-6-18 11:17

引用:
篇野可能有D長
好文要推
作者: newway901     時間: 2019-6-18 11:18

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-18 07:14 AM 發表

天與地都話:和諧不是只有一種聲音,而係要尊重不同的意見。。。
依家好似鬥大聲咁,立場企硬要蓋人把聲咁,好似要把對立意見掩沒咁。。。
最慘係成日比人問籃色定黃色,
世界咁多色彩, 點解香港好似得返兩種顏色
作者: 竣天     時間: 2019-6-18 11:19

而家係紅衛兵時代冇意見都係死罪
作者: magiccup     時間: 2019-6-18 11:22

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-18 12:05 AM 發表 

近排,我連報紙新聞版都唔睇,遠離政治,身心舒泰..... ...
同意,講政治嘅 WhatsApp FB ,我全部退晒群,新聞都唔睇,清静晒
作者: newway901     時間: 2019-6-18 11:23

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-6-18 11:12 AM 發表

我睇晒你篇文,良心帖,支持!
THANK YOU
作者: SkyBlue2046     時間: 2019-6-18 11:24

你依家先至知咩?其實最獨裁就係 美金泛民同佢嘅支持者!
作者: magiccup     時間: 2019-6-18 11:28

引用:
原帖由 ginppl 於 2019-6-18 12:00 AM 發表
同佢哋講我中立、冇意見,就話你不關心社會;咁,同佢哋講,我支持修例啦,就俾佢哋狂炳我支持「送中」……哦,明白晒,民主同言論自由就係「一言堂」,只可以支持佢哋喎!
作者: cmd1503     時間: 2019-6-18 11:28

佔中後,週末賣旗籌款都消失埋,社會狀態嚴重扭曲。
作者: mart1212     時間: 2019-6-18 11:28

引用:
篇野可能有D長
十五,六歲講共產黨,仲值唔值得講政治?
政治根本就係盲目。
作者: dtw     時間: 2019-6-18 11:32

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-18 11:08 AM 發表

就逃犯條例, 我無深究過 (其實大部份政治議題都無, 哈!) , 不過我諗諗吓, 如果共產黨要捉一個香港人上大陸, 可以神不知鬼不覺, 仲乾手淨腳D , 洗鬼攪咩逃犯條例咩, 如果跟正手續, 個成本好鬼貴 !! ...
再者,香港人唔信大陸法院我理解,但程序是要經香港法庭同意,那代表香港法院連香港人都唔相信?
此外逃犯條例所包含的地方不只是中國大陸,其他地方呢?如蒙古呀,是否又要香港人信得過,有人權保障才能通過?
太多不合常理,不是盲反,是什麼呢?
作者: textxt     時間: 2019-6-18 11:34

引用:
篇野可能有D長
係黃絲心中,你唔係無意見,你已經企係佢對面,你係港豬,只係有得食就得。
作者: 真威寶     時間: 2019-6-18 11:34

引用:
篇野可能有D長
同感 在公司班黄c簡直不可理喻 我只係講左句 共產黨已經漸漸改變 就俾人鬧到狗血淋頭 乜嘢 改? 改你老母姓共好唔好  做人做到你咁樣 同畜生有乜分別 剩係識食飯同XX
真係
作者: edwardtong     時間: 2019-6-18 11:34

我的黃絲同學在群組發表的
在他們心中 國內朋友才有的恐懼 他們不會明白 這種恐懼在香港更嚴重
(在群组中表達政見立場是冒險的行為,但我還是選擇這樣做,也歡迎我的朋友這樣做,無論大家的立場如何。

對我來說,這帶着恐的自由是不完美,但有意義; 對朋友的真誠和信任,也透過坦誠的表達,增進中。

今次的引渡條例事件,我深深知道我內在的恐懼,對在國內的朋友,我在微信中一句也不敢提及,怕影響自己,他們及和他們的關係。大家的關係就停在吃喝玩樂,工作,家庭事的層面,覺得好可惜,人與人的交往就被這恐懼阻礙了。

我希望自己,家人,所有香港人及香港的下一代,最少可以擁有帶着只是對關係有所影響之恐懼的自由,而不是帶着人生安全的恐懼,
在親朋戚友及甚至工作間可輕鬆表達對政府管冶的看法。

況且,今次政府及警察處理事情的態度和手法,我沒法認同,也難默不作聲,因我怕會被他們看成支持者,也覺得自己沒盡保護孩子們的責任。

不知這是不是想多了!

為此,我叫懶懶的自己做啲嘢,不過,做什麼不太清礎,或者,起碼表達一下,或参加遊行罷! (若16.6有遊行的話)

期待也聽到大家朋友對今次社會事件的分享...🍀😊)
作者: KC15     時間: 2019-6-18 11:35

引用:
原帖由 A1899 於 2019-6-17 05:38 PM 發表
WhatsApp and FB 也因此退組成十個了。
作者: SandyBB1995_2     時間: 2019-6-18 11:36

引用:
篇野可能有D長
這正是文革式思維,有部份人認為社會只可以有一種思想!口講一套做就另一套!

最可惜的不是身处其中的人不自覺,而是一班心水清的人,身处高地,卻害怕說出事實!
作者: small__gun     時間: 2019-6-18 11:37

引用:
篇野可能有D長
咁係你唔帶眼識人
識左D唔知咩朋友
我有個fd,佢呀爸呀媽以前做警察
佢616都上左街
然後俾佢呀媽知左,叫佢去死好過
呢D言論咪又係偏激
只可以講,父母無得再揀
朋友可以揀
帶眼識人識過班人啦
香討呢度大把
作者: 返工會暈     時間: 2019-6-18 11:37

我試過講左句「我最憎講症痔」
佢地覺得症痔已經係侮辱
結果在fb群組被洗版式攻擊
大部分人都係屌句說算
(呢d冇咩所謂反正言論自由)
但有三兩個精神病
開始起我底cap我圖
我唯有退群不過諗一諗
其實邊個先係可憐人
作者: 漆哥     時間: 2019-6-18 11:37

有質素Po,加分
作者: SandyBB1995_2     時間: 2019-6-18 11:38

人性是醜惡!一元文化,不接受其他意見,正显示香港的政治文化薄弱!
作者: 返工會暈     時間: 2019-6-18 11:39

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-6-18 11:36 AM 發表

這正是文革式思維,有部份人認為社會只可以有一種思想!口講一套做就另一套!

最可惜的不是身处其中的人不自覺,而是一班心水清的人,身处高地,卻害怕說出事實! ...
唔係害怕說出事實
係說出事實根本冇用
作者: 漆哥     時間: 2019-6-18 11:39

我會笑笑口同班黃C舊同學講,我打算加入共產黨,佢地即刻冇聲出
作者: chan0318     時間: 2019-6-18 11:40

就前晚咋嘛,我搭地鐵,有對夫妻講暴民用暴力立架生,跟住後面無啦啦有個三唔識7既粉腸B插把口,大大聲叫話:“架生係遮黎咋,吊你老x!! “
對夫婦話:言論自由,我講乜唔關你事。
跟住條粉腸B話:我係鍾意屌你,我都有自由。

兩條友開始互片,
跟住又有條粉腸C插口屌鳩對夫妻,話:你係咪仲講呀屌你老x........

對夫婦就唔講野了........

言論自由?
反對派既人先有,支持既人點會有丫........

作者: ZH-BOY     時間: 2019-6-18 11:40

有共產黨,相信未來都會冇好曰子過,現在最後你只得投票重可以幫到你,香港就係好多冇意見嘅人,坐大建制派得話事權,幫你投共。命運自己爭取!
作者: ZH-BOY     時間: 2019-6-18 11:42

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-6-18 11:39 AM 發表
我會笑笑口同班黃C舊同學講,我打算加入共產黨,佢地即刻冇聲出
佢哋笑你冇資格加入共產黨!
作者: 膠批     時間: 2019-6-18 11:43

請大家反省。沉默助長黃絲氣炎令社會更加混亂
作者: chan0318     時間: 2019-6-18 11:45

呢兩日忍唔住fb發左三篇,比幾個人屌完,跟住鬧交,佢地淨係識屌老母,淨係識叫人返上去,一D point都無.........跟手比人unfriend 埋..........

我老婆因為支持我同埋無轉黑旗做fb logo,比人話我地係冷血夫婦,內地走狗。

我只係心痛成個fb咁多以前既朋友,竟然全部都腦裝屎既,感到心酸
無奈.........

叫政府比言論自由,自己首先唔比人有言論自由.........

佢地口中既“黑暗大陸“,仲舒服過香港。
就係因為香港滿街都係傻仔,梗有幾個潛伏在身邊.........
作者: 曼頭人     時間: 2019-6-18 11:46

樓主,非常認同。依個唔係我認識嘅香,真正嘅香港,係大家會好落力去工作,為自己,為家人去出力,日的只有一個——開心咁生活。
作者: pt1997     時間: 2019-6-18 11:46

Facebook已經un friend左好多冇腦嘅人,我唔想理呢啲朋友,群組從來唔參與,現實中嘅朋友,如果係偏激嘅我都一律唔搵,呢類人做朋友都嘥氣,近朱者赤更墨者黑,依家朋友少咗好多,但起碼係一班有腦嘅人
作者: 漆哥     時間: 2019-6-18 11:47

引用:
原帖由 ZH-BOY 於 2019-6-18 11:42 AM 發表

佢哋笑你冇資格加入共產黨!
我再講我會努力效忠祖國,堅決與反動分子劃清界線
作者: 竣天     時間: 2019-6-18 11:48

希望立即取消一國兩制
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-6-18 11:49

從來反中畜同本土先係香港白色恐怖既根源
作者: bb18t     時間: 2019-6-18 11:50

中立就收聲啦!出來比人吊咩。
平常人用平常心
作者: betterbetter     時間: 2019-6-18 11:50

現在香港只剩下支持假民主的聲音
作者: 世界仔2.0     時間: 2019-6-18 11:51

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2019-6-18 12:41 AM 發表

不是,只不過97前,意見不一的對方,不會罵對方什麼五毛和黃絲

勸導式討論,大家互相尊重
作者: chan0318     時間: 2019-6-18 11:51

引用:
原帖由 返工會暈 於 2019-6-18 11:39 AM 發表

唔係害怕說出事實
係說出事實根本冇用
熱血就係一切。

立場先分對錯,只要對方立場跟自己不同,殺佢全家我都係正義既。

香港搞親呢D狗屎運動,就永遠抱著呢種價值觀,根本無人講道理........
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-6-18 11:52

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-6-18 07:25 AM 發表
佔中後,一見到facebook出現黃色友share洗腦野,即刻hide post
唔熟果D我unfriend埋,熟熟地果D就hide post加unfollow,所以依家fb 同ig好乾淨,偶然先出現一兩個黃狗post
作者: Df21d     時間: 2019-6-18 11:52

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2019-6-18 12:38 AM 發表

同感!
自己意見都唔夠膽講!
坦白講,啲人成日話大陸一直在剝削香港人的言論自由,但我真係唔覺得,反而我的言論自由而家係被香港人剝削 ...
港式文化大革命……正式啟動!
作者: 健靈     時間: 2019-6-18 11:52

一向以嚟香港人對政治 非常冷漠不會理會 近這幾年香港人所有生活 財產 都同政治掛鉤 而家仲畀啲政棍做 爛頭卒 同埋對抗政府的籌碼一唔滿意佢哋就馬上暴動 政治嘅嘢香港人識條毛 只係人云亦云 羊群心理 總之一堆人講大話明知係大話你都當係真 香港人越來越無知
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-6-18 11:52

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2019-6-18 07:47 AM 發表
沉默也可以助紂為為虐!

選擇對邪惡默不作聲的人,不但成了邪惡的幫兇,也害了自己;如果他還逼迫其他正在發聲的人,要別人跟他一起默不作聲,那麼 ...
助你老母
作者: 世界仔2.0     時間: 2019-6-18 11:52

引用:
原帖由 bb18t 於 2019-6-18 11:50 AM 發表
中立就收聲啦!出來比人吊咩。
平常人用平常心
說好的民主??
作者: hkcl614     時間: 2019-6-18 11:54

引用:
篇野可能有D長
你講得冇錯,完全表達到我心聲。
而家個社會的確係咁。
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-6-18 11:55

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-18 11:18 AM 發表

最慘係成日比人問籃色定黃色,
世界咁多色彩, 點解香港好似得返兩種顏色
你答紅色又係死。想黃溝藍變綠做中立?即刻鬥你呀
作者: davi1007     時間: 2019-6-18 11:56

根本唔可能响個人社交站發表意見
一言不合小則就粗口橫飛
大則連累家人起底被批鬥

香港,無希望
作者: 無聊傻佬     時間: 2019-6-18 11:56

FB已經唔多敢講野,每次講親理性野都比人圍,真係好洩氣,而家不如樂得清淨得閒上呢度屌下班黃狗發洩下就算,我想好多人都想世界和平屋企人齊齊整整,但總有D人就係想你地自相殘殺
作者: 三級警司     時間: 2019-6-18 11:56

引用:
原帖由 newway901 於 2019-6-18 10:03 AM 發表
其實我同大家一樣, 呢期盡量唔睇新聞, 一返屋企就煲劇
我在粵B,免得被計算入遊行人數
作者: 艾力斯102     時間: 2019-6-18 11:58

引用:
篇野可能有D長
有同感,政治好膠煩,現在香港同40年前中國文革無分別,黃絲大晒咁。
作者: Herme     時間: 2019-6-18 11:58

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-6-18 07:25 AM 發表
我都係hide 咗 30日, 費時睇到佢哋咬牙切齒如同野獸分屍嘅語言同文章
作者: 無聊傻佬     時間: 2019-6-18 11:58

引用:
原帖由 davi1007 於 2019-6-18 11:56 AM 發表
根本唔可能响個人社交站發表意見
一言不合小則就粗口橫飛
大則連累家人起底被批鬥

香港,無希望
仲有太多做假橫飛,做個P圖剪段片,喊苦喊忽錄個音扮下專業人士就有人信,完完全全失晒理智
作者: benben999     時間: 2019-6-18 11:58

引用:
原帖由 ginppl 於 2019-6-18 12:00 AM 發表
香港700萬人, 政治飯只有幾十碗, 跟人上街玩政治既, 唔係人質就係傻仔, 俾人利用完之後, 成世人一事無成, 等睇佢地仆街
作者: liberale     時間: 2019-6-18 11:59

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2019-6-18 12:41 AM 發表

良治,民不理政治。
劣治,激民理政治。
作者: 別問101     時間: 2019-6-18 11:59

其實香討也是,雙方好似係度鬥,香討也是戰場咁嘅樣
作者: HKusers     時間: 2019-6-18 12:00

佔中時已對香港偽民主失望
作者: iamthe1ulook4     時間: 2019-6-18 12:01

引用:
篇野可能有D長
好文支持……
理解你話咩層壓邪教果句
作者: benben999     時間: 2019-6-18 12:01

引用:
原帖由 別問101 於 2019-6-18 11:59 AM 發表
其實香討也是,雙方好似係度鬥,香討也是戰場咁嘅樣
點會? 香討只可以支持泛民, 唔支持的, 就算唔係藍絲, 都一定係五毛
作者: 別問101     時間: 2019-6-18 12:01

引用:
原帖由 starr 於 2019-6-18 10:23 AM 發表
黃色人士真係好狂熱,根本唔講道理
一種係唔岩聽就叫你收聲、另一種係屌7你五毛乜乜77
冇一個會討論條例本身
兩方也一樣,係有罵唔係又罵
作者: Herme     時間: 2019-6-18 12:02

引用:
沉默也可以助紂為為虐!

你今日食咗蕉未? 又想強姦人哋意願呀?
仲唔死去金鐘, 係度講托呀
作者: wongmilano     時間: 2019-6-18 12:03

衰过文革
作者: 食野人     時間: 2019-6-18 12:04

學校群也被幾個黃家長攪寸
學校群原意只想講小朋友學校野
黃人下下要迫人聽,迫人同意
作者: 別問101     時間: 2019-6-18 12:05

引用:
原帖由 benben999 於 2019-6-18 12:01 PM 發表

點會? 香討只可以支持泛民, 唔支持的, 就算唔係藍絲, 都一定係五毛
這是我經歷,雙方互罵,可能我唔代表什麼
作者: benben999     時間: 2019-6-18 12:07

引用:
原帖由 別問101 於 2019-6-18 12:05 PM 發表

這是我經歷,雙方互罵,可能我唔代表什麼
其實沒有互罵, 因為只要俾人標籤左係五毛, 佢既意見就可以不理, 總之就係支持泛民既必勝
作者: 創世紀榮添     時間: 2019-6-18 12:08

引用:

Same
作者: 求穩不求快     時間: 2019-6-18 12:09

蘋果話你有罪, 你就係罪人:https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28292343
作者: ac_cml     時間: 2019-6-18 12:09

引用:
篇野可能有D長
無意見咪即係認同政府做法, 企左係政府果面!
作者: Matt1221     時間: 2019-6-18 12:10

樓主,深同感受...你那些是朋友...最多暫時見少啲
我遇嗰啲...係親人...重大件事...16號夜晚食父親節飯...呢對親人(兩公婆)行完返黎...著住黑衫...一見到我地唔係著黑衫...全晚已經玩單打...原來連著衫都要合佢地心意...
最激...成餐飯都狂罵佢自己老豆(佢老豆支持通過法例)... 佢地可以用好難聽嘅嘢黎罵自己老豆...我讀得書少...無知識...唔識評論呢班人嘅所作所為,但佢地係親人...成日都會見到!
作者: nimowo     時間: 2019-6-18 12:10

其實都係自己裸黎。當日一人一票,至小香港人有權唔選777,選胡蘇曾甚至其他,行出一人一票第一步,但佢哋信錯佔中3老3嫩。現在看來未來28年都唔會有任何形式既一人一票。
作者: 肥仔肥明     時間: 2019-6-18 12:11

以前我都有幾個FB群組,係講D懷舊野,而家變晒D政治問题,我而家以退出晒了。
作者: Barbarians     時間: 2019-6-18 12:11

引用:

同感!
自己意見都唔夠膽講!
十幾廿歲果D冇腦都算,不知為甚麼那些四、五十歲做對冲基金都帶老婆、仔女去遊行, 還要主動unfriend不同意見的老朋友!難道他們受美資顧主委派特別任務?
作者: mic66     時間: 2019-6-18 12:12

樓主講得好
作者: horhorone     時間: 2019-6-18 12:12

而家啲人中哂毒!同當年紅衞兵無分別!
作者: chancc77     時間: 2019-6-18 12:12

引用:
篇野可能有D長
我唔信鬼神, 人既存在純一個生物組合。。。。。 人渺小,短暫,脆弱, ....所爭取既所為自由民主, 係建基於滿足左生理需要後既心靈產物。 .....講得難聽d,  食飽飯, 無屎呵就諗d野出來做。 完。 
作者: wtcronnie     時間: 2019-6-18 12:14

我照回班友!什麼地鐵月台食嘢,我放d鬼妺坐地下同食嘢!話學生手無吋鐵就放d揸住條鐵同 掟磚
作者: Barbarians     時間: 2019-6-18 12:14

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-18 07:11 AM 發表

佔中後,我直頭唔上唔post唔follow新野。。。

同顧客傾偈,風花雪月算,一講政治我就話"唔好講啦。。。",佢再講我借D意話去搬貨/落單算。。。 ...
我同你一樣, 告訴朋友FB是老人家玩,我已經不玩,可以扮後生!
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-6-18 12:14

引用:
原帖由 ac_cml 於 2019-6-18 12:09 PM 發表

無意見咪即係認同政府做法, 企左係政府果面!
就算企喺政府果邊又點?唔撚得?
作者: hahawin@     時間: 2019-6-18 12:15

系E道就講兩句咋, 系出面要睇下對方系邊便至敢應架(廢事講錯嘢反面啦), 如果有兩個對立嘅就揾唔出声等哋講算.
作者: Kan71     時間: 2019-6-18 12:15

引用:
原帖由 A1899 於 2019-6-17 05:38 PM 發表
我直頭剛晒所有朋友及追縱,費鳩事煩
作者: tinthomas     時間: 2019-6-18 12:15

引用:
篇野可能有D長
D人以為自己關心社會關心政治
但係對自己身邊既事都唔關心
然後卻對自己冇關係既事講到大是大非
基本上同冇思想冇咩分別

民主價值人伙為自己發聲
唔好再講唔出聲冇人為你發聲
民主係自私+妥協既結晶
為個體同群體利益是私, collective bargaining 係妥協
意思係大家既自身所代表既利益既最大公約數就係妥協結果
明顯而家出尼既人並唔係, 亦得唔到認同, 所以先會搞D嗡野出尼

講句唔好聽, 而家有幾多人上大陸住, 出咩問題?
而家有幾多大陸人出國移民, 有咩問題?
講到咁恐怖只係因為佢地無知+白痴
作者: 虎榮     時間: 2019-6-18 12:16

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-18 07:14 AM 發表

good point
作者: stock1357     時間: 2019-6-18 12:16

引用:
篇野可能有D長
班鳩毛以為香港革命已經成功,開始打壓平民