標題: [本港新聞評論] 【逃犯條例】昨感十分難過遺憾林鄭今向市民書面致歉(附全文) [打印本頁]

作者: Aasia    時間: 2019-6-17 07:08 AM     標題: 【逃犯條例】昨感十分難過遺憾林鄭今向市民書面致歉(附全文)

政府2月推出修訂《逃犯條例》至今遇上大量反對聲音,雖然特首林鄭月娥昨日(15日)宣布暫緩修訂《逃犯條例》,但民陣對政府「只緩不撤」表明不收貨,今日(16日)如期舉行第4次反修例遊行,由維園6個球場及草地遊行至金鐘添美道。政府新聞處晚上8時半發聲明表示,政府明白市民遊行是對香港的關心和熱愛,強調林鄭清楚聽到,亦強調政重視和珍惜。聲明更稱,林鄭因工作上不足令社會出現大的矛盾,「為此向市民致歉,並承諾會以最有誠意、最謙卑的態度接受批評,加以改進,為廣大市民服務」。聲明未有提及會撤回法案。

昨日「暫停」立法工作 今日「停止」
林鄭昨日會見傳媒,宣布暫緩法案消息,對於修例產生的龐大爭議,她稱「感到十分難過和遺憾」。她多次被問及會否道歉,但未有正面回應,只稱會「繼續用最大的時間、耐性、誠意與市民溝通」,又形容是「暫停」立法工作。
政府新聞處在晚上8時半發聲明指,過去兩個星期日,十分多市民透過遊行表達意見,政府明白市民遊行是出於對香港的關心和熱愛。對於市民一直以平和、理性方式表達意見,「特首清楚聽到,並認同這正是香港作為一個文明、自由、開放、多元的社會,一直展現的互相尊重、和而不同的精神」,強調會重視和珍惜香港這些核心價值。
聲明又指,因考慮到社會有強烈不同的意見,已「停止」立法會大會對修訂《逃犯條例》的工作,希望藉此可讓社會盡快回復平靜和避免任何人受到傷害,再次重申並無重啟程序的時間表。

聲明末更稱,林鄭承認因政府工作上不足,令香港社會出現很大的矛盾和紛爭,令很多市民感到失望和痛心,「為此向市民致歉,並承諾會以最有誠意、最謙卑的態度接受批評,加以改進,為廣大市民服務」。

林鄭致歉全文:
過去兩個星期日,十分多市民透過遊行表達意見,政府明白市民遊行是出於對香港的關心和熱愛。
對於市民一直以平和、理性方式表達意見,行政長官清楚聽到,並認同這正是香港作為一個文明、自由、開放、多元的社會,一直展現的互相尊重、和而不同的精神。政府重視和珍惜香港這些核心價值。
考慮到社會有強烈不同的意見,政府已停止立法會大會對修訂《逃犯條例》的工作,希望藉此可讓社會盡快回復平靜和避免任何人受到傷害。政府重申並無重啟程序的時間表。
行政長官承認由於政府工作上的不足,令香港社會出現很大的矛盾和紛爭,令很多市民感到失望和痛心,行政長官為此向市民致歉,並承諾會以最有誠意、最謙卑的態度接受批評,加以改進,為廣大市民服務。

唔需要你既道歉啦 冇人打算原諒你 最好既解決方法係落台.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/341283/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E6%98%A8%E6%84%9F%E5%8D%81%E5%88%86%E9%9B%A3%E9%81%8E%E9%81%BA%E6%86%BE-%E6%9E%97%E9%84%AD%E4%BB%8A%E5%90%91%E5%B8%82%E6%B0%91%E6%9B%B8%E9%9D%A2%E8%87%B4%E6%AD%89-%E9%99%84%E5%85%A8%E6%96%87
作者: ringo654321    時間: 2019-6-17 07:12 AM

原來落台就解決問題, 呵呵,

證明瘤主呢d洗腦人士唔係反條例,
亦唔知條例係講乜,
只係為左反政府, 反中國啫
作者: Cepa    時間: 2019-6-17 07:15 AM

引用:
原帖由 ringo654321 於 2019-6-17 07:12 AM 發表

亦唔知條例係講乜,
要化解呢塲月娥之亂危機,只有下臺才可以平息民憤!
作者: krolik    時間: 2019-6-17 07:16 AM

政府竟然要向一班支持邪惡嘅暴徒道歉,我唔知以後點教我嘅仔女
作者: 馬沙少將    時間: 2019-6-17 07:22 AM

炒咗條僭建肥婆,應該可以減低民怨
作者: guydan    時間: 2019-6-17 07:23 AM

都係個句~如果林鄭真係下台
中央只會讓一個更強硬既人上台做下個特首
只怕到時屎都冇得食
更差的是下個人上黎又反又下台
無限循環香港繼續空轉~直到2047~
到時真的怕連大陸三線城市都不如了
作者: 無聊的小市民    時間: 2019-6-17 07:24 AM

班爆民一般做法
會要求撤回逃犯條例
再要求特首下台
跟著香港獨立
犯民用這樣的手段造了很多年
明知佢地的做法為何還要讓步
作者: 嬉笑怒罵    時間: 2019-6-17 07:24 AM

典型英國殖民地教育的一代人IQ高EQ低🤓
作者: colawai    時間: 2019-6-17 07:25 AM

書比蘋果及Facebook媒體,支持黎生特首
作者: 胡亂禁訪笑死人    時間: 2019-6-17 07:25 AM

作者: Cepa    時間: 2019-6-17 07:28 AM

引用:
原帖由 guydan 於 2019-6-17 07:23 AM 發表

都係個句~如果林鄭真係下台
中央只會讓一個更強硬既人上台做下個特首
只怕到時屎都冇得食
更差的是下個人上黎又反又下台
無限循環香港繼續空轉~直到2047~
到時真的怕連大陸三線城市都不如了 ...
繼續捱埋餘下三年任期又如何,佢可以有威信管治咩?
作者: vv23    時間: 2019-6-17 07:28 AM

炒咗佢,邊個夠膽頂佢個位
作者: Cepa    時間: 2019-6-17 07:29 AM

引用:
原帖由 vv23 於 2019-6-17 07:28 AM 發表

老習應該夠!
作者: mcmc258    時間: 2019-6-17 07:30 AM

要落台是很容易,但仍堅持下來反而十分困難。
作者: DonaldGood    時間: 2019-6-17 07:32 AM

作者: yimroy88    時間: 2019-6-17 07:32 AM

呢個世界冇無緣無故的恨!點解要咁執着啲字眼係因為你班撚樣語言藝術高手!整間又攞上帝出嚟上枱!嘴gel gel 目中無人!香港人冇你咁撚得閒個個禮拜出嚟行,但係你再唔下台下個禮拜會再見!
作者: 潮水西流    時間: 2019-6-17 07:32 AM

引用:
原帖由 Aasia 於 2019-6-17 07:08 AM 發表

政府2月推出修訂《逃犯條例》至今遇上大量反對聲音,雖然特首林鄭月娥昨日(15日)宣布暫緩修訂《逃犯條例》,但民陣對政府「只緩不撤」表明不收貨,今日(16日)如期舉行第4次反修例遊行,由維園6個球場及草地遊行至金鐘添美道。政府新聞處晚上8時半發聲明表示,政府明白市民遊行是對香港的關心和熱愛,強調林鄭清楚聽到,亦強調政重視和珍惜。聲明更稱,林鄭因工作上不足令社會出現大的矛盾,「為此向市民致歉,並承諾會 ...
一早話左唔應該由香港人做, 跪求黨中央指派人才救港
作者: tataus    時間: 2019-6-17 07:33 AM

引用:
原帖由 ringo654321 於 2019-6-17 07:12 AM 發表

亦唔知條例係講乜,
咁唔落台咪完全無解決到? 咁得意嘅你? 要你做野就正啦, 就係唔做
作者: 為食son    時間: 2019-6-17 07:34 AM

引用:
原帖由 krolik 於 2019-6-17 07:16 AM 發表

吓 原來你有仔女架?咁希望你唔好教,俾啲識教嘅人教,唔係第日你啲仔女似你就大x鑊
作者: 古樹    時間: 2019-6-17 07:35 AM

全講垃圾會及地區耳猿全體一致減新至二萬港圓才有利腔講。
作者: cusooninhk    時間: 2019-6-17 07:35 AM

終於嚟到最後目的 - 成立臨時政府,廣場立憲,回收香港管治權。委內瑞拉翻版?劉曉波''零八憲章''一幕都出埋!浸浸團隊內心笑了!
好無助,唯有等事程發展。

圖片附件: IMG-20190616-WA0014.jpg (2019-6-17 07:35 AM, 73.99 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: skyabc    時間: 2019-6-17 07:35 AM

落唔落台不重要。
市民只想有一個好特首,為香港好,不是要一個只識玩手段和認屎認屁的林鄭。
作者: 堅離地人    時間: 2019-6-17 07:36 AM

三十年前,89民運後,有一個大預言家,狠批中國,三十年後,中曬。

他就是衛斯理和原振俠。

https://youtu.be/UWNBohJmKYs
作者: 胡亂禁訪笑死人    時間: 2019-6-17 07:38 AM

作者: 無聊的小市民    時間: 2019-6-17 07:38 AM

林鄭月娥可以做就是將金鐘一帶宣傳緊急狀態
讓中央和香港有更大空間處理事件
作者: krolik    時間: 2019-6-17 07:39 AM

引用:
原帖由 為食son 於 2019-6-17 07:34 AM 發表

吓 原來你有仔女架?咁希望你唔好教,俾啲識教嘅人教,唔係第日你啲仔女似你就大x鑊
你一定唔會有仔女啦
作者: falconV8    時間: 2019-6-17 07:42 AM

為了平息民憤, 應該要搵人祭旗, 問責下台, 唔係講句sorry就當無事。  
作者: 習總膽囊    時間: 2019-6-17 07:42 AM

引用:
原帖由 Aasia 於 2019-6-17 07:08 AM 發表

政府2月推出修訂《逃犯條例》至今遇上大量反對聲音,雖然特首林鄭月娥昨日(15日)宣布暫緩修訂《逃犯條例》,但民陣對政府「只緩不撤」表明不收貨,今日(16日)如期舉行第4次反修例遊行,由維園6個球場及草地遊行至金鐘添美道。政府新聞處晚上8時半發聲明表示,政府明白市民遊行是對香港的關心和熱愛,強調林鄭清楚聽到,亦強調政重視和珍惜。聲明更稱,林鄭因工作上不足令社會出現大的矛盾,「為此向市民致歉,並承諾會 ...
工作不足又唔能使負責呀?777條賣港大話8婆真係以為自己大能晒呀??
作者: encorelamlam    時間: 2019-6-17 07:43 AM

引用:
原帖由 Aasia 於 17-6-2019 07:08 發表

最討厭反而係鄭若嬅!
作者: alonepcgame    時間: 2019-6-17 07:43 AM

我 體諒林鄭。
作者: WongChoi168    時間: 2019-6-17 07:46 AM

最好樓主去做特手
作者: AomoriSnow    時間: 2019-6-17 07:46 AM

引用:
原帖由 古樹 於 2019-6-17 07:35 AM 發表

全講垃圾會及地區耳猿全體一致減新至二萬港圓才有利腔講。
减2萬還有8萬呀!
作者: adri.h    時間: 2019-6-17 07:46 AM

引用:
原帖由 krolik 於 2019-6-17 07:16 AM 發表

呢個就係佢地想要既香港
作者: unoteseven    時間: 2019-6-17 07:47 AM

哈哈哈!
香港真好。
4個特首,有兩個下台,
半個就。。。
一個。。坐監

就黎特首,
無政底。
作者: domanicl    時間: 2019-6-17 07:48 AM

你老母又扮喊,叫哂你自己D 仔女回港讀書支持囉
作者: DonaldGood    時間: 2019-6-17 07:49 AM

作者: adri.h    時間: 2019-6-17 07:49 AM

引用:
原帖由 vv23 於 2019-6-17 07:28 AM 發表

犯民頂嚕
只後一定話要港獨
作者: Cepa    時間: 2019-6-17 07:50 AM

引用:
原帖由 mcmc258 於 2019-6-17 07:30 AM 發表

為人為己,希望佢放過香港人,不要再堅持自己的面子,下臺啦!
作者: adri.h    時間: 2019-6-17 07:51 AM

引用:
原帖由 潮水西流 於 2019-6-17 07:32 AM 發表

一早話左唔應該由香港人做, 跪求黨中央指派人才救港
無辦法
香港人係犯賤
作者: walkera2006    時間: 2019-6-17 07:52 AM

幾時黑警盧偉聰出嚟道歉
作者: 巧人    時間: 2019-6-17 07:52 AM

賴死唔落台無恥至極
作者: 胡亂禁訪笑死人    時間: 2019-6-17 07:54 AM

作者: RoNdIn    時間: 2019-6-17 07:55 AM

作者: chanyatfung    時間: 2019-6-17 07:56 AM

搞到咁嘅田地,我唔係有惡意,睇佢未來日子都很難捱,估佢匿埋都喊咗好耐,建議林鄭壯士斷臂立即辭職,由張建宗Act特首直至到尾。
作者: 125siuai    時間: 2019-6-17 07:57 AM

炒埋果個無能狗官陈茂波
作者: j14    時間: 2019-6-17 07:58 AM

不要向暴徒道歉, 有中央支持,暂缓一個月再 立法吧
作者: 潮水西流    時間: 2019-6-17 07:59 AM

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-6-17 07:54 AM 發表

連餐廳廚房佬都頂唔順淋病毒娥

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2086571794805550&id=330920327037381
廚房佬識條鐵咩, 學歷低冇分析能力
作者: tigerbluefly    時間: 2019-6-17 08:00 AM

引用:
原帖由 Cepa 於 2019-6-17 07:15 AM 發表

要化解呢塲月娥之亂危機,只有下臺才可以平息民憤!
未必, 特首下台, 並非暴徒最終目標!
作者: 讓美女缺氧    時間: 2019-6-17 08:03 AM

引用:

林鄭落……cy重操故業!
好事嚟。

作者: ccw222    時間: 2019-6-17 08:03 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-6-17 07:52 AM 發表

幾時黑警盧偉聰出嚟道歉
難d喇,之前旺角同9號暴動d仆街打警察打到咁狼死。
作者: redredeapple    時間: 2019-6-17 08:05 AM

以後施政要問过民陣!無能政府錯判形勢你退人進這個道理不能明白吧!暫乜鬼道乜鬼歉!
作者: pp49pp    時間: 2019-6-17 08:05 AM

引用:

最好送你仔女返大陸讀書。去外國留學就首選北韓。
作者: 賢豬    時間: 2019-6-17 08:06 AM

引用:

一個林鄭攪死香港molamola
作者: 賢豬    時間: 2019-6-17 08:07 AM

引用:
原帖由 嬉笑怒罵 於 2019-6-17 07:24 AM 發表

你認為林鄭IQ高?真心
作者: keung67    時間: 2019-6-17 08:08 AM

引用:

落台都未必平息民憤,要捉佢去海牙國際戰爭罪行法庭接受審判
作者: 賢豬    時間: 2019-6-17 08:08 AM

引用:
原帖由 colawai 於 2019-6-17 07:25 AM 發表

黎廁嬰做特首,佢一定狂抽香港人稅
作者: keung67    時間: 2019-6-17 08:09 AM

...

作者: 十二月初十    時間: 2019-6-17 08:09 AM

引用:

亦唔知條例係講乜,
係囉!呢d人最好就是它們的金主做特首,就唔會叫特首下台。
作者: herohero    時間: 2019-6-17 08:10 AM

林鄭同班幕後人士真喺傻傻地,妳致歉退一步,對家只會趕絕妳,以後呢個政府同廢物無咩吾同,
作者: 十二月初十    時間: 2019-6-17 08:10 AM

引用:
原帖由 colawai 於 2019-6-17 07:25 AM 發表

它們的目的就是這樣
作者: 萊迪西亞    時間: 2019-6-17 08:11 AM

又話得果少少人去兼且都係收錢,無能政府咁都跪低,唉果然最有腦既都係香土5毛
作者: 得閒看看    時間: 2019-6-17 08:12 AM

引用:
原帖由 keung67 於 2019-6-17 08:09 AM 發表

以為出啲咁嘅片就可以消民憤!?益晒班義和團至喎!
作者: 十字軍    時間: 2019-6-17 08:13 AM

引用:
原帖由 嬉笑怒罵 於 2019-6-17 07:24 AM 發表

閣下毫無資格批評香港人!你滚回大灣區生活吧!
作者: 賢豬    時間: 2019-6-17 08:13 AM

引用:
原帖由 yimroy88 於 2019-6-17 07:32 AM 發表

呢個世界冇無緣無故的恨!點解要咁執着啲字眼係因為你班撚樣語言藝術高手!整間又攞上帝出嚟上枱!嘴gel gel 目中無人!香港人冇你咁撚得閒個個禮拜出嚟行,但係你再唔下台下個禮拜會再見! ...
你地香港英雄黎,日日氣勢上街,霸金鐘佔地鐡,香港樓價靠你地gogogo,你地唔會縮呀?咁冇用?
作者: 香煎雀躍的香蕉    時間: 2019-6-17 08:15 AM

引用:

亦唔知條例係講乜,
做错咗乜嘢?点解要道歉?就算落台佢哋都唔收貨啦,背后真正目的你哋知道幾多?
作者: anti_hkd65    時間: 2019-6-17 08:16 AM

作者: oasis56789    時間: 2019-6-17 08:18 AM

引用:

香港政府應該宣布現在進入無政府狀態,香港警察休息十天,這樣便很快解決問題的,因為自然有無形之手干預這些遊行示威阻路的問題的,這就是laissez fairs 的威力了
作者: 酥皮蛋撻    時間: 2019-6-17 08:18 AM

4屆特首,個個都比人指罵叫下台,究竟咩人先適合可以做到人人愛戴嘅特首?
今次呢場武力鎮壓真係唔覺政府有錯,錯喺邊?個個話啲大學生手無寸鐵,其實係掟磚推鐵馬掟雜物,我見到只係一班暴徒,林鄭做咁多年政府人員,根本唔係為錢,點解仲要做呢個位比你哋班大帝日日恐嚇咒罵?只可以講林鄭真心愛香港,希望反政府嘅人思考吓,政府為市民做過啲咩,而衝擊政府嘅人又為香港做過啲
作者: 嬉笑怒罵    時間: 2019-6-17 08:20 AM

引用:
原帖由 十字軍 於 2019-6-17 08:13 AM 發表

閣下毫無資格批評香港人!你滚回大灣區生活吧!
廢青快啲去舐脷讓洋爸爸。
作者: anti_hkd65    時間: 2019-6-17 08:21 AM

作者: 開心大少奶    時間: 2019-6-17 08:22 AM

下台啦!!!七百萬人記得你講過咩架!!!
作者: 川普愛金正恩    時間: 2019-6-17 08:24 AM

無恥最無敵,下台啦
作者: 賢豬    時間: 2019-6-17 08:30 AM

搵返cy做啦,林鄭都唔夠班,不過cy做唔做都成問題...
作者: 老婆大大    時間: 2019-6-17 08:30 AM

引用:

邊個傻仔肯做呢個豬頭骨位?
作者: 胡亂禁訪笑死人    時間: 2019-6-17 08:31 AM

作者: 老婆大大    時間: 2019-6-17 08:38 AM

引用:
原帖由 cusooninhk 於 2019-6-17 07:35 AM 發表

終於嚟到最後目的 - 成立臨時政府,廣場立憲,回收香港管治權。委內瑞拉翻版?劉曉波''零八憲章''一幕都出埋!浸浸團隊內心笑了!
好無助,唯有等事程發展。 ...
呢兩個禮拜遊行既人,以後會為被人再利用,令香港沉淪。
我好希望呢班人繼續呢d妄求,終有一次,等大陸政府最終忍無可忍出手,出動解放軍平復。
作者: 賢豬    時間: 2019-6-17 08:38 AM

引用:
原帖由 chanyatfung 於 2019-6-17 07:56 AM 發表

搞到咁嘅田地,我唔係有惡意,睇佢未來日子都很難捱,估佢匿埋都喊咗好耐,建議林鄭壯士斷臂立即辭職,由張建宗Act特首直至到尾。
佢最錯就係跪低,仲要係向暴徒跪低,呢隻綿羊民陣唔食對唔住自己,仲唔即刻撕佢皮拆佢骨
作者: faifai2    時間: 2019-6-17 08:38 AM

收皮啦,出來講道歉啦, 重有其他要求呀
作者: rayrayccw    時間: 2019-6-17 08:38 AM

依家民陣唔係要你道歉,係叫你落台喎
作者: 西門町    時間: 2019-6-17 08:38 AM

向全港市民跪地扣頭道歉就差唔多
作者: rayrayccw    時間: 2019-6-17 08:40 AM

引用:
原帖由 老婆大大 於 2019-6-17 08:38 發表

呢兩個禮拜遊行既人,以後會為被人再利用,令香港沉淪。
我好希望呢班人繼續呢d妄求,終有一次,等大陸政府最終忍無可忍出手,出動解放軍平復。
離腥風血雨日子又近一步
作者: 鋼門花蝴蝶    時間: 2019-6-17 08:41 AM

三個奶媽
作者: 賢豬    時間: 2019-6-17 08:42 AM

引用:
原帖由 j14 於 2019-6-17 07:58 AM 發表

不要向暴徒道歉, 有中央支持,暂缓一個月再 立法吧
你認為仲有機會修例?認真,一步錯左仲要好錯果隻,你真心認為仲有機會?由原本支持開既仲會再相信佢?
作者: sing9    時間: 2019-6-17 08:46 AM

磚頭冶港
作者: chanc2    時間: 2019-6-17 08:48 AM

其實就算佢落台都解決唔到問題。不過我認為絕對一定要追究黑警。 
作者: 聖公會    時間: 2019-6-17 08:48 AM

作者: 聖公會    時間: 2019-6-17 08:51 AM

作者: 超級謝皮的主角    時間: 2019-6-17 08:54 AM

作者: vule2011    時間: 2019-6-17 08:55 AM

引用:

香港係壞人住嘅地方,香港唔適合你啲仔女,快啲移民去你嘅祖國中國啦!
作者: On救版煮真可怕    時間: 2019-6-17 08:55 AM

引用:

亦唔知條例係講乜,
救救中國呀五毛
叫埋雜種下台
作者: Fairwoodtai    時間: 2019-6-17 08:56 AM

點講都無用㗎喇,落台啦!
當初驕橫跋扈不可一世,破壞規矩直上立法會倉卒立法,以為靠班保皇黨就可以任意妄為!太睇少香港人了吧!而家真係自食其果
作者: chukikwong    時間: 2019-6-17 08:56 AM

引用:

唔明點解要道歉,大家立場唔同,林鄭都冇錯,都傻既
作者: ARBI    時間: 2019-6-17 08:59 AM

湯家嬅有時幫唔落。今次佢都講得岩。有幾多人因受別人言論條例而就直接擔心受到害怕。。

1,
市民。如果隨街批評內地官員而擔心被引渡大陸。驚唔驚

2。如果香港同內地市民有身邊打鬥。內地返大陸報案。會否被引渡受審。驚唔驚

係呢兩點都足以令每個香港人上街遊行抗議。但其實同逃犯條例十萬九千里遠都扯唔埋。
作者: fcukadm9    時間: 2019-6-17 09:00 AM

引用:
原帖由 mcmc258 於 2019-6-17 07:30 AM 發表

又用倒屎嗰句…………問佢要唔要收版權肺……
作者: 開心大少奶    時間: 2019-6-17 09:01 AM

引用:
原帖由 賢豬 於 2019-6-17 08:30 AM 發表

搵返cy做啦,林鄭都唔夠班,不過cy做唔做都成問題...
特9個pok kai系毒販~
作者: mandy952    時間: 2019-6-17 09:01 AM

一貫AO思維,一人之下,萬人之上,公務員特質,不過如果做手下,就真係好打得
作者: 賢豬    時間: 2019-6-17 09:01 AM

引用:
原帖由 聖公會 於 2019-6-17 08:51 AM 發表

陳日軍做
咁鬼老,油雞做啦
作者: mandy952    時間: 2019-6-17 09:02 AM

d人成日叫人落台,咁又搵邊個去做特首,搵犯民,就死得了
作者: brianlee36    時間: 2019-6-17 09:02 AM

作者: 鬼屋門口食花生    時間: 2019-6-17 09:02 AM

炒咗林鄭,咁邊個做接班人好?麻煩叫林鄭下台D人講個名出嚟,豬峰又好肉碎又好,咪凈係有破壞無建設。