標題: 良心正義的泛民,小市民要求張超雄,鄧偉棕或任何泛民議員與小市民對話 [打印本頁]

作者: smart889     時間: 2019-6-14 21:50

泛民毫不妥協,強硬的主張,有人因此死亡,大家都有兄弟姊妹,男女朋友或伴侶,對方毫不妥協,大家有何感想?

泛民政府建制是否應該在立法會議事廳進行辯論?政府擱置條例,不設時限的討論完善條例,泛民為何不肯討論?

泛民主派宣稱反逃犯條例遊行有103萬人參與,張超雄,鄧偉棕係泛民最有良心的代表,你們會承認這個是事實嗎?

泛民成日要求同政府對話,點解就唔敢係論壇與市民對話

香港已經大撕裂,難道大家唔想有真誠對話嗎?

請支持這個貼,把它推上頭版,讓泛民及政府回應

作者: nicencl     時間: 2019-6-14 21:55

妳 點解 唔向 張超雄,鄧偉棕 申請 開個 論壇對話?
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:13

泛民及其支持者嘅訴求,令到香港腥風血雨,作為小市民,懇求泛民與市民對話,向市民解釋你哋的訴求
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:15

在呢個論壇全港市民都可以看到, 我們以理性的方式要求泛民回答,解答不少市民心中的疑問,我們不要粗言穢語,請論壇的朋友支持
作者: nicencl     時間: 2019-6-14 22:16

妳自己唔叫??? 叫人沖, 自己鬆~
引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-14 10:13 PM 發表
泛民及其支持者嘅訴求,令到香港腥風血雨,作為小市民,懇求泛民與市民對話,向市民解釋你哋的訴求

作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:17

大家有乜嘢疑問可以在此提出,請張超雄或者鄧偉棕可以與我們對話

泛民主派經常舉行遊行示威,要求政府回應泛民的訴求,小市民在此亦請泛民言行一致,可以回應市民的訴求
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:19

任何對今次逃犯修訂有疑問的市民,希望提出自己的問題,讓雙方的議員可以為我們解答
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:20

在此亦歡迎建制派的議員或政府代表為我們解答
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:21

電台或報紙只是單方向的發放訊息,小市民沒法發問亦沒法質詢, 在此論壇有雙向溝通,文字記錄,大家慢慢斟酌思考
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:23

小市民亦希望過兩日,將去立法會示威的年青人,可以在此作出質詢,並容許支持條例的政府官員作出解答
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:27

條例寫明犯嚴重罪行七年以上,中港兩地同時都係罪行,並且不屬於政治性質,經由香港法院審視,才可移交,在這樣的條件下,泛民議員可否解釋有何問題?
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:36

作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:42

借用其他人的貼,請泛民議員可以解答

香港修改逃犯條例,沒毛病!
讓在大陸,台灣,澳門犯了殺人,强暴,劫機等37項罪刑,然後逃亡香港的人,可以被引渡回犯罪地審判。
錯在哪裡?

決定可否引渡的權力,從立法會改成法庭,跟全世界一致。
把決定引渡與否的權力,從政治人物手裡,回歸法官,請問錯在哪裡?

不修改,是要讓香港人可以到北京,上海,台灣殺人放火都不必受法律制裁?

37條允許引渡的罪名,都是萬國公罪。沒有跟言論,民主,出版示威有關的罪。

連電腦犯罪,內線交易,都排除在這個條例的修訂了。
可以爽犯罪,免引渡。
這樣還不夠?
還不行?
作者: smart889     時間: 2019-6-14 22:53

泛民議員有膽鼓動暴亂反政府,為何冇勇氣在論壇與小市民對話?
作者: smart889     時間: 2019-6-14 23:03

此公開論壇,係非常好的平台,讓所有建制或者反對派的議員,可以收到市民的質詢
作者: smart889     時間: 2019-6-14 23:05

支持論壇其他朋友,開一個post,邀請泛民或建制議員,親身解答疑難
作者: smart889     時間: 2019-6-14 23:21

論壇咁多貼,其實都係針對泛民與建制,就讓議員們接受市民的質詢,不要只是灌輸你們的觀點
作者: smart889     時間: 2019-6-14 23:23

請論壇其他朋友一起附和留言,讓議員們真正實行民主問責
作者: smart889     時間: 2019-6-14 23:30

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-6-14 21:55 發表
你都想質詢建制議員?點解唔夠膽講?
作者: 123people     時間: 2019-6-14 23:44

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-14 10:15 PM 發表
在呢個論壇全港市民都可以看到, 我們以理性的方式要求泛民回答,解答不少市民心中的疑問,我們不要粗言穢語,請論壇的朋友支持
泛民永遠要求政府與市民對話,但你要泛民同市民對話,啋你都痴線!
作者: 超能量     時間: 2019-6-14 23:59

同佔中時一樣,反送中亦未見過泛民親子同行嘅?
作者: legco     時間: 2019-6-15 00:01

梁耀中呢?出下來發下聲啦
作者: legco     時間: 2019-6-15 00:07

梁耀中走左去邊?
作者: ATA6038     時間: 2019-6-15 00:11

家陣先出黎抽水!遲左d
作者: vincentwong27     時間: 2019-6-15 00:14

張超雄連和平示威都講得出
作者: HMYUEN     時間: 2019-6-15 00:28

我愛我們的香港 希望能組織沈默大多數的港人團結行出來想要一個平靜的地方
作者: 一首歌一個故事     時間: 2019-6-15 00:45

盡量置頂, 要求對話
作者: 123people     時間: 2019-6-15 00:51

引用:
原帖由 HMYUEN 於 2019-6-15 12:28 AM 發表
我愛我們的香港 希望能組織沈默大多數的港人團結行出來想要一個平靜的地方
就係不想抗爭,不想集結,才會沈默,師兄,想下其他辦法吧!
作者: ttkaikai     時間: 2019-6-15 00:58

張超雄所講的和平 實在太有意義

圖片附件: 397393A4-B463-4B2A-9783-59A61ACF0753.png (2019-6-15 00:58, 225.77 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 7E314AF3-2601-498B-898D-C8A04641D7EE.png (2019-6-15 00:58, 404.64 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: C47AA63A-2F73-4E13-850E-70CC28441135.gif (2019-6-15 00:58, 1.15 MB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: A7FE12B1-B24F-47A6-9BD3-3B6DDB86553B.gif (2019-6-15 00:58, 1.9 MB) / 該附件被下載次數 3

作者: sosadnice     時間: 2019-6-15 01:06

樓主一L 定係南亞戰士
作者: freeyauchan     時間: 2019-6-15 01:07

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-6-14 09:55 PM 發表
泛民  夠撚膽咩   只會單方面  罐輸!  問下  難民雄    佢d兄弟  日日互砍  又打劫!   點處理好  睇下佢點答你!  第一時閃 呢d係警方問題! 我會盡量協助溝通!
作者: fbb62354c30d90

作者: 無聊之無聊     時間: 2019-6-15 01:28

嘖~
點解早幾日咁好機會都唔扔香蕉雄呢
佢先係真正賣港賊吖
作者: flowerson     時間: 2019-6-15 01:48

良心正義—-配—泛民
真係要sing hallelujah
作者: 請你說真話     時間: 2019-6-15 01:51

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-14 09:50 PM 發表
泛民主派宣稱反逃犯條例遊行有103萬人參與,張超雄,鄧偉棕係泛民最有良心的代表,你們會承認這個是事實嗎?

請支持這個貼,把它推上頭版,讓泛民及政府回應 ...
777話人數並唔重要

其實香港人冇撕裂,一直都好團結咁反對共產黨

就好似所有中華人民共和國人都團結響共產黨周圍一樣
作者: smart889     時間: 2019-6-15 04:41

再問泛民,既然條例如此重要,為何不在議事廳進行辯論?
徹底揭露條例的不妥,亦可以讓反對及贊成的聲音清楚明白展示給市民知道。

為何不遵守民主的原則,要單方面強迫政府接受,理據何在?有給政府及市民知道你的理據嗎?有讓政府及你的反對者發聲的機會嗎?
作者: smart889     時間: 2019-6-15 04:49

再次呼籲電視台,作為一個重要大眾傳播媒體,希望能夠舉辦大型烽煙節目,讓建制及泛民進行對話,即使是馬拉松式的對話亦在所不惜,因為呢個時候係香港生死存亡的時刻。沉默,無權無勢冇影響力的大多數,希望香港能理性平和地進行溝通,而不是進行對抗,
作者: smart889     時間: 2019-6-15 05:06

罷工罷課遊行抗爭係泛民主派提出的,此傷害香港的行為,泛民主派要有勇氣出來向市民交代理據。
作者: tak6     時間: 2019-6-15 06:34

https://www.youtube.com/watch?v=SqwelUx93-Y&t=1s
佢地態度係冇得傾喎…耍野蠻做誣賴。
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:00

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-6-14 22:16 發表

泛民議員亦都可以解釋,點解唔叫自己的家人參與衝擊?
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:01

引用:
原帖由 123people 於 2019-6-14 23:44 發表

泛民永遠要求政府與市民對話,但你要泛民同市民對話,啋你都痴線!
如果泛民議員真係講一套做一套,我們還需要相信他們嗎?
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:29

電視台發放咁多單向資訊,亦有責任發放正反兩面的信息,更進一步應該讓市民理解理據雙方何在?
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:30

引用:
原帖由 legco 於 2019-6-15 00:01 發表
梁耀中呢?出下來發下聲啦
一個冇主見的議員,市民可以相信嗎?梁耀忠可以出嚟回答市民的質詢
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:34

引用:
原帖由 ATA6038 於 2019-6-15 00:11 發表
家陣先出黎抽水!遲左d
既然條例係泛民所講如此重要,為何不可全民討論?
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:35

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-6-15 00:14 發表
張超雄連和平示威都講得出
所以有需要張超雄解釋,何謂和平示威?
讓全港市民評理
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:40

引用:
原帖由 HMYUEN 於 2019-6-15 00:28 發表
所以大家必須在討論區發聲,要求所有議員直接對話
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:45

引用:
原帖由 超能量 於 2019-6-14 23:59 發表
同佔中時一樣,反送中亦未見過泛民親子同行嘅?
所以泛民議員要解釋,令大家信服
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:46

引用:
原帖由 123people 於 2019-6-15 00:51 發表

就係不想抗爭,不想集結,才會沈默,師兄,想下其他辦法吧!
現在互聯網時代,每個人都可以互相接觸,議員們再沒有藉口不出嚟回應
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:50

引用:
原帖由 sosadnice 於 2019-6-15 01:06 發表
樓主一L 定係南亞戰士
市民有參政權利
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:52

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-6-15 01:07 發表

泛民  夠撚膽咩   只會單方面  罐輸!  問下  難民雄    佢d兄弟  日日互砍  又打劫!   點處理好  睇下佢點答你!  第一時閃 呢d係警方問題! 我會盡量協助溝通! ...
泛民呼籲罷工罷課,係始作俑者,應該出嚟同市民解釋理據
作者: smart889     時間: 2019-6-15 08:58

引用:
原帖由 fbb62354c30d90 於 2019-6-15 01:14 發表
Don’t know
大家在此公開論壇,互相質詢對駡,真正的始作俑者反而龜縮幕後,口講民主自由公平開放公開,點解不敢出來與小市民對話,沉默的大多數有權要求他們出來交代,我哋應該以選票做武器,令佢哋知道後果
作者: smart889     時間: 2019-6-15 09:00

引用:
原帖由 無聊之無聊 於 2019-6-15 01:28 發表
嘖~
點解早幾日咁好機會都唔扔香蕉雄呢
佢先係真正賣港賊吖
再張超雄解釋之前,我哋應該俾個機會佢,就睇佢有冇胸襟
作者: 瑪卡     時間: 2019-6-15 09:09

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-14 09:50 PM 發表

本身條例修訂已 遷就香港人到 離譜,咁如果放在大論壇讓全港700萬人睇,班泛淫就會現型(成班都福佳),咁因為勇武被拉的傑青會唔會反噬淫文煮派?😂😂
作者: xuan-hk     時間: 2019-6-15 09:13

推上頭版
作者: 瑪卡     時間: 2019-6-15 09:16

政府點解唔用港台做平台,找個口才好的(台灣夜問黃姐姐),然後請成班泛淫上來,限定所有媒體同時轉播,咁比大家搞清楚誰是誰非😆😆
作者: smart889     時間: 2019-6-15 09:16

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-6-15 09:09 發表

本身條例修訂已 遷就香港人到 離譜,咁如果放在大論壇讓全港700萬人睇,班泛淫就會現型(成班都福佳),咁因為勇武被拉的傑青會唔會反噬淫文煮派?😂😂 ...
既然民主派議員口口聲聲為香港市民,佢哋龜縮不敢回應市民的質詢,還值得信任嗎?
作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-6-15 09:18

立法會已經係佢地做議員討論嘅地方,就係泛民唔想討論先搞班人出嚟搞搞震
作者: Turboman2003     時間: 2019-6-15 09:19

小人黑心泛民奸黨,制造暴力示威,妖言惑衆!
作者: smart889     時間: 2019-6-15 09:19

引用:
原帖由 tak6 於 2019-6-15 06:34 發表
https://www.youtube.com/watch?v=SqwelUx93-Y&t=1s
佢地態度係冇得傾喎…耍野蠻做誣賴。
泛民主派係唔係覺得湊夠支持佢哋的人數,令佢哋有機會晉身議會,鞏固左票源,就不需理會其他反對者的聲音,社會是大家的,不是泛民主派爭權奪利場所,請回應沉默小市民的質詢
作者: hungsing0     時間: 2019-6-15 09:19

引用:

政府同反對派冇得搞㗎喇,中央政府特區政府點忍讓點有道理反對派都會搞事,要搞事佢哋先有選票,如果香港平穩安定佢哋冇價值就冇得撈,調返轉諗如果佢哋搞大鑊啲香港全面暴亂,中央宣佈香港戒嚴實行軍管,平息咗之後取消一國兩制,泰國都有民主選舉,後來政變現在軍人管治咪一樣太平盛世聲色犬馬,咁香港最多衰兩、三年,你哋睇64就知啦,90、91左右已經大把外資番返大陸,如果一直畀班反中亂港人士一路搞到2047香港實仆街
作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-6-15 09:21

https://www.facebook.com/margaret.kwan.921/videos/2304419829646229/

睇吓葉太點樣KO班泛民議員,泛民根本就無理據去反對逃犯條例
作者: smart889     時間: 2019-6-15 09:23

引用:
原帖由 hungsing0 於 2019-6-15 09:19 發表

政府同反對派冇得搞㗎喇,中央政府特區政府點忍讓點有道理反對派都會搞事,要搞事佢哋先有選票,如果香港平穩安定佢哋冇價值就冇得撈,調返轉諗如果佢哋搞大鑊啲香港全面暴亂,中央宣佈香港戒嚴實行軍管,平息咗之後取消一國兩制,泰國都有民主選舉,後來政變現在軍人管治咪一樣太平盛世聲色犬馬,咁香港最多衰兩、三年,你哋睇64就知啦,90、91左右已經大把外資番返大陸,如果一直畀班反中亂港人士一路搞到2047 ...
師兄有見地,可惜泛民議員不敢回應小市民的訴求,佢哋想帶領香港行一條怎樣的道路,永遠不信任中央是不是一個出路?
作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-6-15 09:24

引用:
原帖由 hungsing0 於 2019-6-15 09:19 AM 發表

政府同反對派冇得搞㗎喇,中央政府特區政府點忍讓點有道理反對派都會搞事,要搞事佢哋先有選票,如果香港平穩安定佢哋冇價值就冇得撈,調返轉諗如果佢哋搞大鑊啲香港全面暴亂,中央宣佈香港戒嚴實行軍管,平息咗之後取消一國兩制,泰國都有民主選舉,後來政變現在軍人管治咪一樣太平盛世聲色犬馬,咁香港最多衰兩、三年,你哋睇64就知啦,90、91左右已經大把外資番返大陸,如果一直畀班反中亂港人士一路搞到2047 ...
我都認同,事件一定要去到最壞先可以令香港平靜
作者: hungsing0     時間: 2019-6-15 09:25

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-15 09:23 AM 發表

師兄有見地,可惜泛民議員不敢回應小市民的訴求,佢哋想帶領香港行一條怎樣的道路,永遠不信任中央是不是一個出路?
所以就唔好畀佢哋帶領,佢哋要搞嘢自己要搞得辣過佢, 佢做衰嘢自己要衰過佢,當然大家好來好去就最好啦!
作者: andysan4     時間: 2019-6-15 09:26

張超雄係最有良心嘅代表

圖片附件: 1560561995428.jpg (2019-6-15 09:26, 195.7 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: 1560561995569.jpg (2019-6-15 09:26, 191.32 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: 1560561995621.jpg (2019-6-15 09:26, 287.48 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: hungsing0     時間: 2019-6-15 09:27

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-6-15 09:24 AM 發表

我都認同,事件一定要去到最壞先可以令香港平靜
肉先腐而後蟲生,而家唔搞大鑊啲一路陰啲陰啲到2047大家都死
作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-6-15 09:28

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-15 08:52 AM 發表

泛民呼籲罷工罷課,係始作俑者,應該出嚟同市民解釋理據
同當年佔中一樣,班政棍叫人衝自己鬆,係班傻仔先會受人影響
作者: funguy0815     時間: 2019-6-15 09:29

引用:

咁個80萬支持呢?去咗邊?
作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-6-15 09:29

引用:
原帖由 hungsing0 於 2019-6-15 09:27 AM 發表
肉先腐而後蟲生,而家唔搞大鑊啲一路陰啲陰啲到2047大家都死
依家死唔斷氣,亦無藥可醫沒完沒了
作者: hungsing0     時間: 2019-6-15 09:34

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-6-15 09:29 AM 發表

依家死唔斷氣,亦無藥可醫沒完沒了
唔係黑心!希望找一大鑊死多少人,解放軍入香港,取消一國兩制,中央委任香港人做特首、主要官員就天下太平,尤其班黃法官應該要全部執包袱走
作者: vincentwong27     時間: 2019-6-15 09:39

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-15 08:35 AM 發表

所以有需要張超雄解釋,何謂和平示威?
讓全港市民評理
作為議員,可以咁樣公開講大話都得
作者: DQ肥婆蘭     時間: 2019-6-15 09:42

引用:
原帖由 hungsing0 於 2019-6-15 09:34 AM 發表
唔係黑心!希望找一大鑊死多少人,解放軍入香港,取消一國兩制,中央委任香港人做特首、主要官員就天下太平,尤其班黃法官應該要全部執包袱走
呢個係最壞打算,亦係香港換血嘅好時機
作者: smart889     時間: 2019-6-15 09:43

引用:
原帖由 hungsing0 於 2019-6-15 09:25 發表
所以就唔好畀佢哋帶領,佢哋要搞嘢自己要搞得辣過佢, 佢做衰嘢自己要衰過佢,當然大家好來好去就最好啦!
現在的問題是我們自己的生活無法自己控制, 泛民要求大家罷課罷工,我們有得選擇嗎?
作者: smart889     時間: 2019-6-15 09:45

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-6-15 09:28 發表

同當年佔中一樣,班政棍叫人衝自己鬆,係班傻仔先會受人影響
年青人衝擊,受害的是香港社會,泛民要交代理據
作者: smart889     時間: 2019-6-15 09:49

引用:
原帖由 funguy0815 於 2019-6-15 09:29 發表

咁個80萬支持呢?去咗邊?
我們是沉默的大多數,大家在心中的質疑,泛民可以解決嗎?
暴徒用磚頭長矛襲擊警察,你希望建制民眾代替警察嗎?
到時兩班民眾用磚頭長矛襲擊對方,現在哭訴警察打學生的人,係唔係要哭訴建制民眾襲擊泛民民眾?
作者: smart889     時間: 2019-6-15 09:50

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-6-15 09:39 發表

作為議員,可以咁樣公開講大話都得
現咁公開的真相都可以歪曲, 我們再俾機會泛民議員澄清?請不要讓沉默的大多數失望,選票會懲罰你哋
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2019-6-15 09:51

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-14 10:17 PM 發表
大家有乜嘢疑問可以在此提出,請張超雄或者鄧偉棕可以與我們對話

泛民主派經常舉行遊行示威,要求政府回應泛民的訴求,小市民在此亦請泛民言行一致,可以回應市民的訴求 ...
我支持!
成日話D年輕人手無寸鐵,開個論壇,播片,播相,睇下班暴徒衝擊時手中拿著的係乜野!

同埋警方不可以鎮壓嗎?又去片!班暴徒衝向警方防線想衝入立法會,唔通俾佢地衝?或者做人肉擋箭牌俾佢地撞?
作者: joe.xu     時間: 2019-6-15 09:53

狗西。
作者: 4player     時間: 2019-6-15 09:54

我要同特朗普對話!全粤語對答!
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2019-6-15 09:54

引用:
原帖由 HMYUEN 於 2019-6-15 12:28 AM 發表
我係沉默的大多數中的一個,話明沉默,就梗係不想理世事,所以你係無可能叫得郁佢地既
作者: rice_bin     時間: 2019-6-15 09:57

對話?邊個可以代表暴徒發言?
作者: leetinsee     時間: 2019-6-15 09:57

香蕉雄做得陰質野多,所以生咗個白癡女,遲d都係要住啲白癡女宿舍俾人搞大個肚,跟住又生個白癡妹,白癡妹又生個白癡妹,家族成世無限 loop, 哈哈🤣
作者: 香江人     時間: 2019-6-15 09:57

引用:

律師公會要求與林鄭會面,林鄭鳩縮唔去。
涂謹申要求與林鄭辯論,林鄭拒絕。

樓主點解唔講。
作者: kotae     時間: 2019-6-15 09:58

引用:
原帖由 smart889 於 14-6-2019 22:36 發表

瞎都見到啦。咁大既行動都無視,更何況對話?由始至終係都係由第一屆特首開始,施政既手法日積月累,連基本民生住屋咁簡單都安頓唔好(咁多年了乜公屋都建成啦),但官地就不停賣比D地產商,怎叫人去相信政府呢?
作者: 香江人     時間: 2019-6-15 09:59

引用:
原帖由 nicencl 於 2019-6-14 10:16 PM 發表

69遊行泛民有出席。你唔好亂屈人。
作者: hungsing0     時間: 2019-6-15 09:59

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-15 09:43 AM 發表

現在的問題是我們自己的生活無法自己控制, 泛民要求大家罷課罷工,我們有得選擇嗎?
大家可以唔罷工也可向校長不許罷課,點會冇得選擇呢?如果校長話冇辦法一定要罷課就發動家長學生包圍學校,咁以其人之道還治其人之身對付返佢哋囉,人打你一拳你踢返個一腳好正常,泛民搞到我哋冇啖好食又話罷工罷課咁我哋都要做返啲嘢畀社會、各界、國際睇唔係全香港人都支持泛民的所謂罷工罷課,要罷工罷課嗰啲根本就食飽無憂米,啲議員罷工都有糧出,啲學生問父母攞錢唔返工都有錢洗,但係佢哋不會了解父母冇工開冇糧出就冇錢畀佢哋,我覺得今次最好盡地一鋪搞大佢,等中央政府出手用任何方法肅清漢奸及外國亂華勢力, 泛文的技倆都是用少數劫持多數,使別人以為全香港都支持泛民, 例如叫黃絲老師、 校長搞罷課,咁令到學校冇得上學影響了數以十萬計的學生及家長,就用這些數字畀人睇話所有學校罷課有數十萬學生家長支持這些語言偽術,其實數十萬學生家長也不想罷課 但比 泛民 綁架咗上橋,所以如果校長老師話罷課唔畀學生返學校就要包圍學校發出聲音撕開佢哋黃絲假面具

作者: smart889     時間: 2019-6-15 10:01

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-6-15 09:51 發表

我支持!
成日話D年輕人手無寸鐵,開個論壇,播片,播相,睇下班暴徒衝擊時手中拿著的係乜野!

同埋警方不可以鎮壓嗎?又去片!班暴徒衝向警方防線想衝入立法會,唔通俾佢地衝?或者做人肉擋箭牌俾佢地撞? ...
泛民應該公開回應市民的質疑,重新樹立警方的威信
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2019-6-15 10:03

其實有人做緊,幫港出聲其實ok,但係佢地企出來個排場... 唉,我睇到都搖頭

傅振中算ok,但佢身旁總是一D睇落傻下傻下既阿嬸,人靠衣裝,企出來要有氣勢,講野先有人信服架嘛!

明唔明呀?傅振中!唔好再搵阿嬸啦!一係同青年民建聯合作啦!企出來型D有氣勢D!唔好好似病貓咁無厘神氣咁啦!
作者: smart889     時間: 2019-6-15 10:03

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-15 09:57 發表

律師公會要求與林鄭會面,林鄭鳩縮唔去。
涂謹申要求與林鄭辯論,林鄭拒絕。

樓主點解唔講。
政府建制亦應該在此論壇大家互相質詢,比全港市民去分析評價, 既然泛民站在道德高地,是不是應該以身作則行出第一步?
作者: vincentwong27     時間: 2019-6-15 10:03

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2019-6-15 09:51 AM 發表

我支持!

同埋警方不可以鎮壓嗎?又去片!班暴徒衝向警方防線想衝入立法會,唔通俾佢地衝?或者做人肉擋箭牌俾佢地撞? ...
班暴徒咁樣用鐵枝插警察
係任何一個地方,一早比人開槍打死啦
所以啲暴徒先有恃無恐
作者: 香江人     時間: 2019-6-15 10:04

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-14 10:27 PM 發表
條例寫明犯嚴重罪行七年以上,中港兩地同時都係罪行,並且不屬於政治性質,經由香港法院審視,才可移交,在這樣的條件下,泛民議員可否解釋有何問題? ...
你係法盲。任何法律都有判決上下限。例如法律規定最少三年,最多十年。法庭唔一定只判你三年,可以判你九年,你咪中蕉。

港審港判係市民要求。與你講嘅不同。
作者: vincentwong27     時間: 2019-6-15 10:04

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-15 09:50 AM 發表

現咁公開的真相都可以歪曲, 我們再俾機會泛民議員澄清?請不要讓沉默的大多數失望,選票會懲罰你哋
可惜香港有好多蠢人
作者: smart889     時間: 2019-6-15 10:06

引用:
原帖由 kotae 於 2019-6-15 09:58 發表

瞎都見到啦。咁大既行動都無視,更何況對話?由始至終係都係由第一屆特首開始,施政既手法日積月累,連基本民生住屋咁簡單都安頓唔好(咁多年了乜公屋都建成啦),但官地就不停賣比D地產商,怎叫人去相信政府呢? ...
政府施政泛民亦都有份監督,泛民咁多年來為何提不出解決方法?
填海又反對,收棕地,回歸20幾年來進展緩慢!泛民可有提出方法加快建設。
在論壇泛民可以回應市民的質詢
作者: 香江人     時間: 2019-6-15 10:07

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-14 10:42 PM 發表
借用其他人的貼,請泛民議員可以解答

香港修改逃犯條例,沒毛病!
讓在大陸,台灣,澳門犯了殺人,强暴,劫機等37項罪刑,然後逃亡香港的人,可以被引渡回犯罪地審判。
錯在哪裡?

決定可否引渡的權力,從立法會改成法庭,跟全世界一致。
把決定引渡與否的權力,從政治人物手裡,回歸法官,請問錯在哪裡?

不修改,是要讓香港人可以到北京,上海,台灣殺人放火都不必受法律制裁?

37條允許引渡 ...
如果十一哥湯家驊被大陸屈強奸幼女,判刑二十年。你能提供乜證據佢清白。咪要乖乖送上北京。

你睇湯家驊鳩縮反對逃犯條例就知。建制派都縮。
作者: smart889     時間: 2019-6-15 10:09

引用:
原帖由 hungsing0 於 2019-6-15 09:59 發表
大家可以唔罷工也可向校長不許罷課,點會冇得選擇呢?如果校長話冇辦法一定要罷課就發動家長學生包圍學校,咁以其人之道還治其人之身對付返佢哋囉,人打你一拳你踢返個一腳好正常,泛民搞到我哋冇啖好食又話罷工罷課咁我哋都要做返啲嘢畀社會、各界、國際睇唔係全香港人都支持泛民的所謂罷工罷課,要罷工罷課嗰啲根本就食飽無憂米,啲議員罷工都有糧出,啲學生問父母攞錢唔返工都有錢洗,但係佢哋不會了解父母冇工開冇糧出就冇錢畀 ...
如此破壞香港的行徑,泛民是否認同,應該在此論壇回應市民的質詢,泛民在電台電視的回應只係單向式,大多數市民沒法提出自己的問題

在此亦請論壇經營者,特別開設議員質詢論壇,以盡民主問責的責任
作者: smart889     時間: 2019-6-15 10:14

引用:
原帖由 香江人 於 2019-6-15 10:04 發表

你係法盲。任何法律都有判決上下限。例如法律規定最少三年,最多十年。法庭唔一定只判你三年,可以判你九年,你咪中蕉。

港審港判係市民要求。與你講嘅不同。 ...
七年罪行是指相同罪行在香港亦可判七年,才可以移交,所以泛民應該在此向市民說明清楚,亦要接受政府官員的解釋,讓大眾市民判斷真偽
作者: hungsing0     時間: 2019-6-15 10:15

引用:
原帖由 smart889 於 2019-6-15 10:09 AM 發表

如此破壞香港的行徑,泛民是否認同,應該在此論壇回應市民的質詢,泛民在電台電視的回應只係單向式,大多數市民沒法提出自己的問題

在此亦請論壇經營者,特別開設議員質詢論壇,以盡民主問責的責任 ...
所有論壇、質詢、問責對泛民以毫無意義,民主黨主席胡議員見到人哋掟磚掟鐵知佢都話警察對付和平示威者使用暴力,橫掂都俾人屈不如就做大佢啦!痛一鑊好過痕十年,玩大啲先一個頭盤香港軍管就最好
作者: smart889     時間: 2019-6-15 10:16

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-6-15 10:04 發表

可惜香港有好多蠢人
正正因為泛民的言行影響大多數香港人,監察議員的一言一行,係民主社會不可或缺的,亦是香港的核心價值
作者: ttyiu     時間: 2019-6-15 10:17

飯桶派大大聲叫人包圍立法會,明知實有事發生。果然正中飯桶派下懷,又可出來指指點點,媽媽叉叉 !
作者: etinkc     時間: 2019-6-15 10:17

老千會同你講? 你捉到係你眼快,睇唔到係我手快。你要老千一步步慢動作再做?你想太多了。