標題: 美軍到底怕不怕中國的東風導彈?嘴上說着不要身體卻很誠實 [打印本頁]

作者: 極速前進     時間: 2019-6-13 17:15

威武侯 2019-06-13 14:09:18

美国能够维持全球霸权,一来靠流通全球的美元,二来靠部署全球的军队,尤其是控制了关键航道的海军和海军基地,其中最具威慑力的,莫过于11艘航空母舰,还有3艘更先进的“福特”级正在建造中,并将有序替代如今正在服役的“尼米兹”级,势必会赋予美国海军更加强悍的战斗力。

以航母为核心的美军航母战斗群是美国海军的核心战术力量,是每一次美国进行对外干涉的关键力量,从格林纳达到伊拉克,从利比亚到叙利亚,每一次都是航母战斗群打响第一枪,航母已经是美军绝对离不开的装备。

但随之而来一个可怕的问题:既然全世界都知道航母对于美军的重要意义,那么一旦敌方不惜代价击沉航空母舰,美国海军还会不会打仗?以及另一个问题:近些年来美军都是靠空军和舰载海军航空兵打不对称战争,没一个对手称得上有点能力,那么美军打惯了治安战,遇上大规模高烈度战争,还会不会打仗?
后一个问题暂时无解,因为在未来十年间,不太可能爆发大规模战争,而这个问题也只能用实战来检验,所以只来说第一个问题,便是关于能不能损失得起航空母舰。

冷战时期,苏联自知不敌美国海上力量,却没有发展相应的航空母舰,反而以导弹为主要攻击武器,将高速大威力的反舰导弹安装在核潜艇和核动力巡洋舰上,企图以绝对的导弹数量优势迫使美军航母退出战场。

但这个办法并不能算成功,开始还有点效果,但随着美国海军装备更先进的预警机、反潜机和雷达,苏联的这一招很快就没用了。
作者: mflyer     時間: 2019-6-13 18:16

甲板是關鍵? 
作者: ichthys2     時間: 2019-6-13 19:11

秘而不宣的導彈反而更有阻嚇力。
作者: 69780501     時間: 2019-6-13 21:22

一物降一物,金箍棒专打妖怪
作者: 前來幼稚的膠袋     時間: 2019-6-14 04:13

據《國家利益》報導,從中國研發反艦彈道導彈後,引發美國對航空母艦安全性的高度憂慮。中國的中程彈道導彈原是用於攜帶核彈頭來攻擊城市,經過一些改裝後用於打擊大型水面艦艇,可以在1500公里到3000公里的距離外發射,並直接擊沉美國航母。

不過,根據最近美國中央情報局(CIA) 解密的一份前蘇聯專業軍事期刊研究報告指出,蘇聯早在1962年就有了反艦彈道導彈的想法,但經過研究後認為並不可行。解密文件中一篇由蘇聯海軍上尉亞努費耶夫(V. Anufriyev)署名的文章《美國航空母艦打擊群進行突發攻擊的偵測指標》指出,蘇聯擔心美國以駐紮在蘇聯沿海周邊的航空母艦發動突如其來的核武攻擊,並研究美軍發動攻擊前會有何種訊息可做為判斷指標,例如有多艘航母駛離港口等等。

報導說,文章在討論航空母艦的優缺點時提到用彈道導彈擊沉航母的概念。它指出,航母很難以遠程地對艦彈道導彈進行攻擊,因為艦艇大部分時間在海上,並且伴隨為數眾多的護衛艦與戰鬥編隊。而要用遠程雷達來區分航母與其他較大型戰艦、補給艦或甚至商船都是非常困難的。如果用偵察機或潛艇,它們探測到航母時能確定航母的位置,但如果是遠程的概略偵測方式,就很難用彈道導彈在大面積海洋中打擊相對面積較小的活動目標。

報導表示,即便使用高精度的間諜衛星或具有特殊裝置的軌道衛星也不能解決這個問題,因為從衛星發出航母精確座標後,要先預備發射導彈,加上導彈飛行時間,等導彈抵達座標上的位置時,航母早已遠離危險區域(危險區域約為100萬噸TNT的水下導彈爆炸範圍,半徑不超過8公里)。如果要全部覆蓋活動航母可能的位置,就需要同時發射數十枚導彈才能命中目標。

而且亞努費耶夫也認為,就算使用核彈頭,針對航母的彈道導彈也很難發揮效用。因此,只有潛艇和戰機才能對航母構成最根本的威脅。

報導指出,這種分析在55年後仍然有效嗎?1962年至今,遠程傳感器和導引系統有極大的進步,間諜衛星可以立即將目標數據傳輸到導彈發射系統上。但是,海洋仍然是一個大的地方,陸基彈道導彈發射與飛行時間內,船隻仍然可以航行相當長距離。就算有較好的導引系統,但可能會鎖定在錯誤的目標上,加上如神盾艦的反導防禦系統更加先進,要直接在大海上擊中航母非常困。

這些分析當然不表示反艦彈道導彈無法威脅21世紀航母,只是說明即便經過半個世紀,反艦彈道導彈的局限性仍然沒有改變。
作者: kenbondwong     時間: 2019-6-14 08:35

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-6-13 19:11 發表
功未竟成但事先張揚即係打飛支。
作者: wonderful2night     時間: 2019-6-14 09:12

太依賴衛星,如果美國打掉中共所有衛星,成個導彈系統就廢左,但美國航母戰鬥群無左衛星仍然有戰鬥力。
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-6-14 09:32

東風21D 早就被呢到班專家神化,以為有佢就可以有廢了航艦,但另一邊箱呢班專家又日日用中國有航艦去打下飛機。美國玩精導中程早過中國三十年,基於中導條約先停止部署,以美國現時的情資和科技實力,你估美國再玩中程精導會有幾可怕?用 BM 唔係咁簡單,尤其係大國之間唔可以下下用 BM 就話用 BM,中國用 BM 攻擊另一個擁核國,核誤判先係最危險,你估中國用了 DF-21D 怕唔怕美國用番 BM 反擊呢?

作者: kol狙擊手     時間: 2019-6-14 11:55

中國同美國打毫無勝算
作者: pooh24680     時間: 2019-6-14 15:40

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-6-14 09:32 AM 發表
東風21D 早就被呢到班專家神化,以為有佢就可以有廢了航艦,但另一邊箱呢班專家又日日用中國有航艦去打下飛機。美國玩精導中程早過中國三十年,基於中導條約先停止部署,以美國現時的情資和科技實力,你估美國再玩中程精導會有幾可怕?用 BM 唔係咁簡單,尤其係大國之間唔可以下下用 BM 就話用 BM,中國用 BM 攻擊另一個擁核國,核誤判先係最危險,你估中國用了 DF-21D 怕唔怕美國用番 BM 反擊呢? ...
好人好姐邊個 打你航母?
到老解下得決心打航母,大家心知肚明發生緊乜事

再講,美國退出中導就係要發展常規中導
美國一早就有洲際常規方案打擊時間敏感目標,只係怕核誤判而冇繼續
中導誤判機會比較細,唔係美國洗鬼再發展陸基中導

作者: 南宮老人     時間: 2019-6-14 15:46

呢個視頻已經解釋咗問題所在
https://www.youtube.com/watch?v=ZLuF3hZyhwk
作者: ichthys2     時間: 2019-6-14 18:36

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2019-6-14 08:35 AM 發表

功未竟成但事先張揚即係打飛支。
那又未必。

兵書云:「虛則實之,實則虛之。」
作者: jacksingss

作者: wonderful2night     時間: 2019-6-15 11:35

引用:
原帖由 jacksingss 於 2019-6-15 06:15 AM 發表

如果?用下你個腦先啊,打曬?打你老母就有
美國就係有這個能力,打你老母生左你這個pk

作者: wonderful2night     時間: 2019-6-15 12:49

引用:
原帖由 jacksingss 於 2019-6-15 11:54 AM 發表

有小你老母嘅能力
每個人或物件也可以小你老母。

作者: wonderful2night     時間: 2019-6-15 13:13

引用:
原帖由 jacksingss 於 2019-6-15 01:00 PM 發表

小你全族
你全族全家之前已經被小好多次,真爽!
作者: kenbondwong     時間: 2019-6-15 16:45

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-6-14 18:36 發表

那又未必。

兵書云:「虛則實之,實則虛之。」
亦有云:以退為進
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-15 18:51

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-6-14 03:40 PM 發表

好人好姐邊個 打你航母?
到老解下得決心打航母,大家心知肚明發生緊乜事

再講,美國退出中導就係要發展常規中導
美國一早就有洲際常規方案打擊時間敏感目標,只係怕核誤判而冇繼續
中導誤判機會比較細,唔係美國洗鬼再發展陸基中導 ...
咩呀,網評員一向都話咁x大隻航母係活棺材,一支東風21d就可以擊沉一艘航母。
睇番軍事專家視頻講點解長程導彈打高速海上移動目標係冇咩可能,主因係:
**茫茫大海探測極難,衛星過頂時間長,圖片精度低,衛星圖像只有米一般大小,發現及處理需時,不能短時間發現目標
**即使發現目標導彈應該射向何方?航母設計能高速移動是有原因,由於東風導彈是極高速(10-18馬赫),發現目標再轉向是非常困難的
**東風導彈設計是高速擊中目標難於攔截,一旦降速轉向追蹤目標便失去意義了
**導彈高速黑障問題仍未能解決
**減速至3-5馬赫又太容易被攔截
**電子/電磁干擾,電磁靜默更可令導彈失去方向,跟jy27被炸毀方法相同
作者: pooh24680     時間: 2019-6-15 19:41

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-15 06:51 PM 發表

咩呀,網評員一向都話咁x大隻航母係活棺材,一支東風21d就可以擊沉一艘航母。
睇番軍事專家視頻講點解長程導彈打高速海上移動目標係冇咩可能,主因係:
**茫茫大海探測極難,衛星過頂時間長,圖片精度低,衛星圖像只有米一般大小,發現及處理需時,不能短時間發現目標
**即使發現目標導彈應該射向何方?航母設計能高速移動是有原因,由於東風導彈是極高速(10-18馬赫),發現目標再轉向是非常困難的
**東 ...
得喇得喇,有5仙喇,乖
作者: tradewindrider     時間: 2019-6-15 19:56

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-6-13 07:11 PM 發表
點解?
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-15 19:58

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-15 06:51 PM 發表

**東 ...
講咁耐 打唔打到你都唔知 最主要嘅問題係要搏 咁你都唔明 萬一真係打到 美國霸權宣告收檔 你會唔會走去搏啦 你哋嘅概念成日都話未打過 但係都要搵隻航母嚟打下先得㗎 南海一役最接近開火 但係司令朝頭早講就在今夜 夜晚就走咗去菲律賓後海灣 咁就證明美國都係驚打到航母 難道你叻過美國嘅軍事專家
作者: ichthys2     時間: 2019-6-15 20:14

引用:
原帖由 tradewindrider 於 2019-6-15 07:56 PM 發表

點解?
我想敵人不清楚自己虛實時,仍有些顧忌嘛。
作者: kingking99     時間: 2019-6-15 20:50

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-15 07:58 PM 發表

講咁耐 打唔打到你都唔知 最主要嘅問題係要搏 咁你都唔明 萬一真係打到 美國霸權宣告收檔 你會唔會走去搏啦 你哋嘅概念成日都話未打過 但係都要搵隻航母嚟打下先得㗎 南海一役最接近開火 但係司令朝頭早講就在今夜 夜晚就走咗去菲律賓後海灣 咁就證明美國都係驚打到航母 難道你叻過美國嘅軍事專家 ...
又唔一定要打一艘真正航母的,東風就打了一艘模擬航母的遠望4號,效果如何,普通市民無法知曉,但需要知道的人自然有方法知道
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-15 21:49

引用:
原帖由 kingking99 於 2019-6-15 08:50 PM 發表

又唔一定要打一艘真正航母的,東風就打了一艘模擬航母的遠望4號,效果如何,普通市民無法知曉,但需要知道的人自然有方法知道
所以我都話唔係一定打得中 但係咁唔敢搏 呢度啲反中派個個都話打唔到 我都冇話一定打得中 問題係咁唔等到呢一鋪 你都話啦 美國知道嘅一定畀我呢度的軍事專家多 其實美國嘅行動已經解答咗好多喇 不過有啲人要唔信嘅話就係冇信啫
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-15 23:32

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-15 07:58 PM 發表

講咁耐 打唔打到你都唔知 最主要嘅問題係要搏 咁你都唔明 萬一真係打到 美國霸權宣告收檔 你會唔會走去搏啦 你哋嘅概念成日都話未打過 但係都要搵隻航母嚟打下先得㗎 南海一役最接近開火 但係司令朝頭早講就在今夜 夜晚就走咗去菲律賓後海灣 咁就證明美國都係驚打到航母 難道你叻過美國嘅軍事專家 ...
你連打仗係點樣樣都未識就去質疑人? 咩叫搏? 航母戰鬥群有幾個基本攻擊模式, 並唔係你心想咁簡單嘅, 你睇下打伊拉克就知一二啦, 伊拉克戰鬥力係數一數二勁都只能捱到25日(六個航母戰鬥群), 如果美國佬用六成或七成功力, 十多日已經玩完, 八九成功力航母+準航母幾天已經可以滅國了.
唔好成日聽網評員不斷吹噓話美國佬嚇到屎淋尿賴走人, 咩唔夠膽進入等等......已經解釋咗俾你聽地球曲率令探測距離只有60~100公里, 連人地係邊都唔知點樣樣可以攻擊人呀, 咩航母走咗去第二度就知佢驚俾人打啦都講得出??? 航母係不斷移動嘅機場嚟架, 除咗回船塢係唔會停止不動架, 就係不斷移動先令敵人防不勝防, 美軍打伊拉克用咗六個月準備呀
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-15 23:42

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-15 11:32 PM 發表

你連打仗係點樣樣都未識就去質疑人? 咩叫搏? 航母戰鬥群有幾個基本攻擊模式, 並唔係你心想咁簡單嘅, 你睇下打伊拉克就知一二啦, 伊拉克戰鬥力係數一數二勁都只能捱到25日(六個航母戰鬥群), 如果美國佬用六成或七成功力, 十多日已經玩完, 八九成功力航母+準航母幾天已經可以滅國了.
唔好成日聽網評員不斷吹噓話美國佬嚇到屎淋尿賴走人, 咩唔夠膽進入等等......已經解釋咗俾你聽地球曲率令探測 ...
你攞呢刻你同中國地 如果美國佬學你咁樣 就真係非常好 伊拉克有北斗衛星嗎 伊拉克有東風導彈 伊拉克有冇055戰艦 伊拉克有冇遼寧號呀 伊拉克有冇南海島嶼做第一島鏈呀 南海島嶼有幾多雷達你知唔知 航母作戰半徑係1000公里 即係要同中國打 一係就南海島嶼對開1000公里 一係就深入南海 咁前面對住中國陸機導彈 後面對住南海島嶼唔知有冇乜嘢武器 我真係想問閣下你係美軍司令你會點做 畀個作戰策略我睇下 你唔好同我講你心入南海北斗衛星都搵你唔到 如果你咁傻冇嘢同你講
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-16 00:03

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-15 11:42 PM 發表

你攞呢刻你同中國地 如果美國佬學你咁樣 就真係非常好 伊拉克有北斗衛星嗎 伊拉克有東風導彈 伊拉克有冇055戰艦 伊拉克有冇遼寧號呀 伊拉克有冇南海島嶼做第一島鏈呀 南海島嶼有幾多雷達你知唔知 航母作戰半徑係1000公里 即係要同中國打 一係就南海島嶼對開1000公里 一係就深入南海 咁前面對住中國陸機導彈 後面對住南海島嶼唔知有冇乜嘢武器 我真係想問閣下你係美軍司令你會點做 畀個作戰策略我 ...
你講果D全部對美國佬冇用, 咩北斗衛星, 東風21D, 055大驅, 遼寧艦, 唉, 再教多你一次啦, 航母戰鬥群一向係2500~3000公里外, 你講果D咩1000公里雷達根本望塵莫及, 舉個例美國佬準備打香港派3個航母戰鬥群嚟, 人地係2500公里外, 大陸各艦艇就係香港1000~1500公里外巡邏, 你又見唔到我我又見唔到你, 你點防守呀?? 一開戰就千九幾支戰斧導彈唔知係邊個方向射嚟, 幾粒鐘已經炸到體無完膚啦
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-16 00:30

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-16 12:03 AM 發表

你講果D全部對美國佬冇用, 咩北斗衛星, 東風21D, 055大驅, 遼寧艦, 唉, 再教多你一次啦, 航母戰鬥群一向係2500~3000公里外, 你講果D咩1000公里雷達根本望塵莫及, 舉個例美國佬準備打香港派3個航母戰鬥群嚟, 人地係2500公里外, 大陸各艦艇就係香港1000~1500公里外巡邏, 你又見唔到我我又見唔到你, 你點防守呀?? 一開戰就千九幾支戰斧導彈唔知係邊個方向射嚟, ...
美國有乜嘢戰機 可以行到5000公里 仲唔好計要空中攔截 仲可能要對住中國戰機戰鬥 即係話可能要六千公里嘅行程 大佬 你唔好引我笑啦 就算係你講嘅二千五百公里 喺南海島嶼嚟計 即係1000公里鬆少少 打唔打到航母 唔知 但係以中國嘅導彈 1000公里內嘅戰艦 一定可以打得中 不如你介紹下 美國有乜嘢戰機 作戰半徑有2500公里 即係來回行五千公里
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-16 02:17

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-16 12:30 AM 發表

美國有乜嘢戰機 可以行到5000公里 仲唔好計要空中攔截 仲可能要對住中國戰機戰鬥 即係話可能要六千公里嘅行程 大佬 你唔好引我笑啦 就算係你講嘅二千五百公里 喺南海島嶼嚟計 即係1000公里鬆少少 打唔打到航母 唔知 但係以中國嘅導彈 1000公里內嘅戰艦 一定可以打得中 不如你介紹下 美國有乜嘢戰機 作戰半徑有2500公里 即係來回行五千公里 ...
你真係九唔搭八嘅, 唉,又袋錢入你袋啦, 打伊拉克果時美航母又係係2500公里射導彈將主要雷達設施, 機場, 機庫, 軍火庫等摧毀, 美國佬六個月前準備已經掌握晒所有目標, 戰機出動果時已經進入作戰半徑範圍啦, 你仲傻下傻下以為邊有戰機可以飛到5000公里?? 你真係要學多D嘢啦.
導彈==>電子戰+戰機空襲, 伊拉克口戰事中多國聯軍的戰機已經出動了10萬架次!在如此可怕的機群的猛烈轟炸下,伊拉克前線部隊已經損失了百分之60以上的力量,整個指揮結構完全失靈,士氣幾乎崩潰。伊拉克軍隊的防空、空軍力量幾乎被全部壓制,大部分被摧毀。任何暴露的目標都會遭到密集的空中精確打擊
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-16 08:38

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-16 12:30 AM 發表

美國有乜嘢戰機 可以行到5000公里 仲唔好計要空中攔截 仲可能要對住中國戰機戰鬥 即係話可能要六千公里嘅行程 大佬 你唔好引我笑啦 就算係你講嘅二千五百公里 喺南海島嶼嚟計 即係1000公里鬆少少 打唔打到航母 唔知 但係以中國嘅導彈 1000公里內嘅戰艦 一定可以打得中 不如你介紹下 美國有乜嘢戰機 作戰半徑有2500公里 即係來回行五千公里 ...
你又係十下十下 你羅伊拉克你同中國比 美國打伊拉克係要上岸 打陸戰 如果淨係用戰斧打本土 中國都有東風41 冇得攔截 伊拉克有無 你一旭手 中國第一島鏈 一定知道 你嘅位置 到時到彈群瘋狂湧去航母那邊 究竟走唔走得甩 你哋自己都成日講啦 一旦發射導彈 位置就會暴露 伊拉克冇導彈打到2500等你愛 中國有 何況唔使2500公里 南海島嶼如果有導彈嘅話 1000公里 就可以將你打沉 你又會話首先攻擊南海島嶼 你一旦攻擊 或者一齊攻擊 陸基導彈就同時還擊 如果 美國用戰斧 速度慢 紅旗系攔截到嘅 但係中國就用東風 真係打到航母嘅話 收檔
作者: 天下唯攻     時間: 2019-6-16 10:43

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-16 12:03 AM 發表

你講果D全部對美國佬冇用, 咩北斗衛星, 東風21D, 055大驅, 遼寧艦, 唉, 再教多你一次啦, 航母戰鬥群一向係2500~3000公里外, 你講果D咩1000公里雷達根本望塵莫及, 舉個例美國佬準備打香港派3個航母戰鬥群嚟, 人地係2500公里外, 大陸各艦艇就係香港1000~1500公里外巡邏, 你又見唔到我我又見唔到你, 你點防守呀?? 一開戰就千九幾支戰斧導彈唔知係邊個方向射嚟, ...
弱智,講到唔使補給咁,咁多首航母離開基地,中國竟然發緊夢乜都唔知咁奇?何況幾仟支對於中國跟本傷害有限,祗要擺放多啲虛假軍事設施,就能大量消耗戰斧數量,想單靠戰斧食糊,跟本未瞓醒吧!
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-16 11:04

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-6-16 10:43 AM 發表

弱智,講到唔使補給咁,咁多首航母離開基地,中國竟然發緊夢乜都唔知咁奇?何況幾仟支對於中國跟本傷害有限,祗要擺放多啲虛假軍事設施,就能大量消耗戰斧數量,想單靠戰斧食糊,跟本未瞓醒吧! ...
哈哈哈哈,離開基地你都講得出?
作者: 天下唯攻     時間: 2019-6-16 11:04

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-16 02:17 AM 發表

你真係九唔搭八嘅, 唉,又袋錢入你袋啦, 打伊拉克果時美航母又係係2500公里射導彈將主要雷達設施, 機場, 機庫, 軍火庫等摧毀, 美國佬六個月前準備已經掌握晒所有目標, 戰機出動果時已經進入作戰半徑範圍啦, 你仲傻下傻下以為邊有戰機可以飛到5000公里?? 你真係要學多D嘢啦.
導彈==>電子戰+戰機空襲, 伊拉克口戰事中多國聯軍的戰機已經出動了10萬架次!在如此可怕的機群的猛烈轟炸下, ...
美軍司令都講過,佢地最怕係中共用核電磁脈衝彈攻擊美軍,跟本沒法擋,美軍祗不過靠高科技揾食咋。
作者: 天下唯攻     時間: 2019-6-16 11:08

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-16 11:04 AM 發表

哈哈哈哈,離開基地你都講得出?
佢要抽調,跟本全世界國家都𥄫住晒架,一次過咁大行動,完全無人知?你估真係神鬼莫測咩!
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-16 11:20

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-6-16 11:08 AM 發表

佢要抽調,跟本全世界國家都𥄫住晒架,一次過咁大行動,完全無人知?你估真係神鬼莫測咩!
係喎,俾個叻你,原來你知道各航母係邊個海行緊架,唔怪得你話美國佬好驚東風導彈啦,原來大陸真係掌握晒12個航母戰鬥群係邊嘅,一嚟到或入射程範圍就沉硬
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-16 11:23

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-6-16 11:04 AM 發表

美軍司令都講過,佢地最怕係中共用核電磁脈衝彈攻擊美軍,跟本沒法擋,美軍祗不過靠高科技揾食咋。
勁呀,咁美國佬輸硬啦,所以唔敢再派軍艦嚟南海
作者: 天下唯攻     時間: 2019-6-16 11:25

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-16 11:20 AM 發表

係喎,俾個叻你,原來你知道各航母係邊個海行緊架,唔怪得你話美國佬好驚東風導彈啦,原來大陸真係掌握晒12個航母戰鬥群係邊嘅,一嚟到或入射程範圍就沉硬 ...
佢邊敢用足十成功力呢!中國如果被迫用核,全部航母都要沉沒架,呢個代價佢沒法承受。美國夠胆去玩同歸於盡呢招嗎?
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-16 11:45

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-6-16 11:25 AM 發表

佢邊敢用足十成功力呢!中國如果被迫用核,全部航母都要沉沒架,呢個代價佢沒法承受。美國夠胆去玩同歸於盡呢招嗎?
滅國咯,世界大執位,唔怪得預言家話冇咗大陸呢個地區
作者: 天下唯攻     時間: 2019-6-16 11:49

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-16 11:45 AM 發表

滅國咯,世界大執位,唔怪得預言家話冇咗大陸呢個地區
美國重傷亦都會被滅,俄國會加多腳送佢一程架,你認為仲比機會佢回氣咩!
作者: pooh24680     時間: 2019-6-16 11:53

陰公豬囉,要講預言
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-16 12:32

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-6-16 11:49 AM 發表

美國重傷亦都會被滅,俄國會加多腳送佢一程架,你認為仲比機會佢回氣咩!
唔好玩啦,你查下核彈數量先啦,仲有俄佬踩多腳落大陸就會,幫大陸都講得出,睇下歷史啦
作者: 天下唯攻     時間: 2019-6-16 12:39

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-16 12:32 PM 發表

唔好玩啦,你查下核彈數量先啦,仲有俄佬踩多腳落大陸就會,幫大陸都講得出,睇下歷史啦
你肯定公報係實數咩?中共做咁多盛載核彈工具,竟然係無貨賣咁好?有咁好機會,俄國唔執死雞出手至笨,美國下個最想滅就輪到佢囉。
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-16 12:53

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-6-16 12:39 PM 發表

你肯定公報係實數咩?中共做咁多盛載核彈工具,竟然係無貨賣咁好?有咁好機會,俄國唔執死雞出手至笨,美國下個最想滅就輪到佢囉。
你又講得啱喎,公佈果d唔準確嘅,所以即時從各方渠道找尋五毛資料,得到初步結論係大陸原來已有20艘航母,其中六艘係二十萬噸,已有第九代隱形戰機,雷射死光炮,量子引擎,轟45隱形轟炸機,衛星數量多過美國一倍,太空科技上已登陸太陽並且已建立咗基地
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-16 13:46

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-16 12:53 PM 發表

你又講得啱喎,公佈果d唔準確嘅,所以即時從各方渠道找尋五毛資料,得到初步結論係大陸原來已有20艘航母,其中六艘係二十萬噸,已有第九代隱形戰機,雷射死光炮,量子引擎,轟45隱形轟炸機,衛星數量多過美國一倍,太空科技上已登陸太陽並且已建立咗基地 ...
所以話你講嘢唔面對現實囉 美國可以滅中國 中國同樣可以滅美國 對等 所以大家都唔敢喐手 唔驚嘅話 使乜對住北韓都喊曬鬼 因為美國 比較正常 真正要面對中國嘅威脅 你只係吹水 華中國唔夠美國呢 無論任何領域 中國都能夠同美國同歸於盡 你反中當然唔介意啦 但係你要美國佬同中國攬炒 美國佬話不如殺咗你好過
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-17 10:02

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-16 01:46 PM 發表

所以話你講嘢唔面對現實囉 美國可以滅中國 中國同樣可以滅美國 對等 所以大家都唔敢喐手 唔驚嘅話 使乜對住北韓都喊曬鬼 因為美國 比較正常 真正要面對中國嘅威脅 你只係吹水 華中國唔夠美國呢 無論任何領域 中國都能夠同美國同歸於盡 你反中當然唔介意啦 但係你要美國佬同中國攬炒 美國佬話不如殺咗你好過 ...
你答我一個問題啦,美國點解要打大陸?除咗經濟上互相開戰外點解美國要打大陸??你估實戰之後唔使做後續嘢呀?幫伊拉克重整政權,經濟(你睇睇而家發伊拉克展得幾好),唔係打完之後就拍拍屎忽就走架。
作者: 肉肉手背     時間: 2019-6-17 12:09

作者: 肉肉手背     時間: 2019-6-17 12:11

作者: rambotam2008     時間: 2019-6-17 14:41

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-17 10:02 AM 發表

你答我一個問題啦,美國點解要打大陸?除咗經濟上互相開戰外點解美國要打大陸??你估實戰之後唔使做後續嘢呀?幫伊拉克重整政權,經濟(你睇睇而家發伊拉克展得幾好),唔係打完之後就拍拍屎忽就走架。 ...
美國點解要打大陸 你問美國佬 唔係問我 點解要夾我太平洋駛著戰艦南海 伊拉克好 咁都講得出 咁唔該你發移民去伊拉克 唔好留喺邪惡中共嘅香港
作者: 酒店狂野的樓主

作者: 馬汀路德銀     時間: 2019-6-17 14:46

冇需擊沉咗,破壞甲板喪失咗戰力就好
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-17 14:57

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-17 02:41 PM 發表

美國點解要打大陸 你問美國佬 唔係問我 點解要夾我太平洋駛著戰艦南海 伊拉克好 咁都講得出 咁唔該你發移民去伊拉克 唔好留喺邪惡中共嘅香港
我一向冇講美國會打大陸, 係你不斷重覆美國邊夠膽打大陸呀?? 根本兩件事風牛馬不相及, 講真使X打大陸咩, 全面制裁大陸已經要食樹皮啦, 你移民返大陸生活感受下咯
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-17 15:16

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-17 02:57 PM 發表

我一向冇講美國會打大陸, 係你不斷重覆美國邊夠膽打大陸呀?? 根本兩件事風牛馬不相及, 講真使X打大陸咩, 全面制裁大陸已經要食樹皮啦, 你移民返大陸生活感受下咯 ...
我哋都冇講美國係要打大陸 我哋係研究緊東風究竟對航母有冇威嚇作用 大陸係防守 美國佬唔過嚟 根本就打唔成 而家講緊嘅係 美國佬如果過嚟打 究竟應該點打 你開頭都係咁樣講㗎 我亦都解釋咗大陸嘅打法 大家都係斷估 不過如果講防守 我對大陸相當有信心
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-17 15:18

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-17 03:16 PM 發表

我哋都冇講美國係要打大陸 我哋係研究緊東風究竟對航母有冇威嚇作用 大陸係防守 美國佬唔過嚟 根本就打唔成 而家講緊嘅係 美國佬如果過嚟打 究竟應該點打 你開頭都係咁樣講㗎 我亦都解釋咗大陸嘅打法 大家都係斷估 不過如果講防守 我對大陸相當有信心 ...
所以話你講嘢唔面對現實囉 美國可以滅中國 中國同樣可以滅美國 對等 所以大家都唔敢喐手 唔驚嘅話 使乜對住北韓都喊曬鬼 因為美國 比較正常 真正要面對中國嘅威脅 你只係吹水 華中國唔夠美國呢 無論任何領域 中國都能夠同美國同歸於盡 你反中當然唔介意啦 但係你要美國佬同中國攬炒 美國佬話不如殺咗你好過
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-17 15:19

駁埋你如果美國制裁 大陸要食樹皮 唔該你睇下經濟數據先我美國出口 只係佔中國11%左右 全部唔做都唔使食樹皮 而家習近平選擇唔同特朗普傾 睇下邊個死先
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-17 15:24

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-17 03:18 PM 發表

所以話你講嘢唔面對現實囉 美國可以滅中國 中國同樣可以滅美國 對等 所以大家都唔敢喐手 唔驚嘅話 使乜對住北韓都喊曬鬼 因為美國 比較正常 真正要面對中國嘅威脅 你只係吹水 華中國唔夠美國呢 無論任何領域 中國都能夠同美國同歸於盡 你反中當然唔介意啦 但係你要美國佬同中國攬炒 美國佬話不如殺咗你好過 ...
你買呢一段係乜嘢意思 我講嘅嘢有乜嘢唔係事實 你話美國向中國發一千幾百條戰斧導彈 我答你咁樣其實係摧毀國家 咁中國都可以射返東沖41去美國 係咪對等 唔好成日諗住美國打中國 中國冇能力還手先得㗎 如果美國攻打中國近岸設施 中國亦都可以用洲際導彈攻打美國嘅本土 道理上係公平
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-17 15:41

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-17 03:24 PM 發表

你買呢一段係乜嘢意思 我講嘅嘢有乜嘢唔係事實 你話美國向中國發一千幾百條戰斧導彈 我答你咁樣其實係摧毀國家 咁中國都可以射返東沖41去美國 係咪對等 唔好成日諗住美國打中國 中國冇能力還手先得㗎 如果美國攻打中國近岸設施 中國亦都可以用洲際導彈攻打美國嘅本土 道理上係公平 ...
你講極都唔明嘅?點討論呀? 美國做咩要射百幾支戰斧去打大陸呀?? 唔通大陸同伊朗都係一個恐怖組織?
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-17 16:04

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-17 03:41 PM 發表

你講極都唔明嘅?點討論呀? 美國做咩要射百幾支戰斧去打大陸呀?? 唔通大陸同伊朗都係一個恐怖組織?
你都係講極都唔明 主題係東風導彈對美國航空母艦有冇威脅 我都係估計美國係會怕  只不過你係唔相信 係你講用千幾之戰斧 打中國內陸 係你講打伊拉克嘅時候 將所有機場軍事設施炸毀 係你講中國差唔多冇還擊之力 我先至喺度反駁你 首先你講用戰斧 攻打中國嘅軍事設施 我就同你講可以用東風41打返美國嘅本土 跟住就係討論點樣打呢場仗 係唔係 而家你唔夠我講 返原點 又問點解美國要打大陸 咁我點樣答你 用戰斧出擊嘅係你 而家返轉頭問點解嘅又係你
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-17 16:48

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-17 04:04 PM 發表

你都係講極都唔明 主題係東風導彈對美國航空母艦有冇威脅 我都係估計美國係會怕  只不過你係唔相信 係你講用千幾之戰斧 打中國內陸 係你講打伊拉克嘅時候 將所有機場軍事設施炸毀 係你講中國差唔多冇還擊之力 我先至喺度反駁你 首先你講用戰斧 攻打中國嘅軍事設施 我就同你講可以用東風41打返美國嘅本土 跟住就係討論點樣打呢場仗 係唔係 而家你唔夠我講 返原點 又問點解美國要打大陸 咁我點樣答你 用 ...
其實你對軍事知識真係好弱, 咩你用戰斧打我, 我就用DF41打美國本土?? 甚至講埋用核彈美國佬點會唔驚??我逐點反駁你:
1) 美國為何要打大陸你仍然未講得出?? 用制裁方法已經令大陸食樹皮啦, 何需打??
2) 美國佬對各國武器都有評估, 而航母四圍走亦要防各類導彈,水雷,魚雷等, 一旦有情報佢地會離開危險區域
3) 東風21D導彈,正如2段已講美軍一定會評估過, 基本信息已知可達2800公里,可變軌, 速度10~18馬赫等, 可流動發射方式, 而各方得到實質資料只有一次至2次試射過, 其一次擊中遠望四號(沒有視頻證實過)
#靶船沒有動力且固定位置
#靶船自身有GPS系統定位
#靶船身處內海可用陸基雷達鎖定
#靶船沒有護衛艦等保護
#高速黑障情況不能解決
#高速變軌會出現問題
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-17 17:23

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-17 04:48 PM 發表

其實你對軍事知識真係好弱, 咩你用戰斧打我, 我就用DF41打美國本土?? 甚至講埋用核彈美國佬點會唔驚??我逐點反駁你:
1) 美國為何要打大陸你仍然未講得出?? 用制裁方法已經令大陸食樹皮啦, 何需打??
2) 美國佬對各國武器都有評估, 而航母四圍走亦要防各類導彈,水雷,魚雷等, 一旦有情報佢地會離開危險區域
3) 東風21D導彈,正如2段已講美軍一定會評估過, 基本信息已知可達2 ...
所以話你淨係自己講嘢 畀人駁回 條氣又唔順 美國點解要打大陸 呢個唔係主題 主題係東風導彈美國驚唔驚 美國點解要打大陸我點知 呢一個係估計 亦都係有理據去估計 如果唔係使乜派海軍經常呢南海 用制裁方法大陸係唔會怕 講得好清楚 美國出口佔中國11% 全部唔到都唔會食樹皮 係你啲咁蠢嘅人成日講嘅啫 第二 美國對各國嘅武器有評估 中國都係 就係因為美國知道東風有可能打到航母 所以大陸一旦真打 佢會離開 已經有實例 南海一役 美軍司令朝頭早就在今夜 夜晚就走咗去菲律賓後海灣 係事實中嘅事實 你唔接受就收檔 第三 東風21d打唔打都航母 我都唔知 你講美軍評估過 但係從無實證 我都講過 要精明打唔打到航母 只有真正打一次先攞證明到 美國佬唔敢試 問題就係咁簡單 美國佬唔敢試 就係事實 就算你點撐都冇用
作者: 南宮老人     時間: 2019-6-17 17:42

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-6-17 05:23 PM 發表

所以話你淨係自己講嘢 畀人駁回 條氣又唔順 美國點解要打大陸 呢個唔係主題 主題係東風導彈美國驚唔驚 美國點解要打大陸我點知 呢一個係估計 亦都係有理據去估計 如果唔係使乜派海軍經常呢南海 用制裁方法大陸係唔會怕 講得好清楚 美國出口佔中國11% 全部唔到都唔會食樹皮 係你啲咁蠢嘅人成日講嘅啫 第二 美國對各國嘅武器有評估 中國都係 就係因為美國知道東風有可能打到航母 所以大陸一旦真打 佢會 ...
所以你咁耐都學唔到嘢咯, 只係識盲撐, 問你做咩要打大陸你又講唔出, 只係識講美國佬驚大陸DF21D所以佢唔夠膽, 又話可以射DF41到佢本土??一陣又話射核彈?? 你連自己想講咩都唔知
作者: rambotam2008     時間: 2019-6-17 17:50

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-17 05:42 PM 發表

所以你咁耐都學唔到嘢咯, 只係識盲撐, 問你做咩要打大陸你又講唔出, 只係識講美國佬驚大陸DF21D所以佢唔夠膽, 又話可以射DF41到佢本土??一陣又話射核彈?? 你連自己想講咩都唔知 ...
你完全都唔知點回覆 美國制裁大陸要食樹皮 咁都講得出嘅 個腦係草嚟㗎喇 美國做乜要打大陸 因為大陸唔係美國嘅狗 美國做乜要打伊拉克你唔講 美國做乜要打敘利亞你講唔講到 美國去阿富汗做乜嘢點解呀 美國攻擊巴拿馬係乜嘢原因呀 美國做乜要恐嚇伊朗呀 美國又成日話要打北韓 隔咗半個太平洋究竟點解呀 因為美國係霸權 佢覺得打得過會贏 有著數佢就會打 明唔明呀 就係因為美國怕東風導彈 所以唔敢行得咁近 而家有人攞嚟討論 係你講美國用政府打中國陸地 我先至同你講用東風41打美國本土 咁簡單嘅道理 唔明白再解釋深入啲 美國既然用戰斧去打我哋嘅陸地 中國自然可以用導彈打返美國嘅陸地 仲明唔明白 美國怕咗東風導彈係事實 一話真打要走亦都係事實 講事實有乜嘢唔啱 係唔接受事實嗰個 就話人哋唔啱 嗰個就係你
作者: pooh24680     時間: 2019-6-17 17:58

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019-6-17 05:42 PM 發表

所以你咁耐都學唔到嘢咯, 只係識盲撐, 問你做咩要打大陸你又講唔出, 只係識講美國佬驚大陸DF21D所以佢唔夠膽, 又話可以射DF41到佢本土??一陣又話射核彈?? 你連自己想講咩都唔知 ...
咁你唔問下哈里斯 中美大戰係指 中國打美國 定美國打中國
作者: 燈J     時間: 2019-6-17 19:05

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-6-13 07:11 PM 發表
冇錯打飛機 最有阻嚇力