標題: 香港反送中!港版悠遊卡「八達通」也恐成為政府監控工具?|數位時代 [打印本頁]

作者: 露線圖     時間: 2019-6-13 16:12

為了抗議香港政府強推《逃犯條例》(送中條例),高達103萬港民走上街頭。近日大批港警加強巡查,許多人被迫強制搜身、查驗身分證,外界痛批形同戒嚴,就連香港人最常用的八達通卡,也可能成為被監控的破口。

擔心行蹤被掌握,港人棄八達通改用現金

這幾天走進港鐵車站,會看到售票機前大排長龍,這並非尋常的景象。曾到香港商旅的人應該都對於八達通卡不陌生,它如同台灣的悠遊卡,可以拿來搭車以及小額支付,是香港非常成功的支付解決方案,幾乎每位香港人甚至遊客都會有一張。

不過,現在這張方便的小卡,卻可能成為讓港人被政府掌握行蹤的工具。

八達通可以透過連結信用卡或銀行帳戶自動儲值,小小一張塑膠卡片,其實存有姓名、年齡、地址等個人資訊,甚至有些住宅會用八達通作為門禁卡,每「嗶」一下卡片,數位身分(Digital Identity)就會留下足跡,個人行蹤無所遁形。

香港人現在之所以不用八達通,就是擔心政府可能透過乘車資料,進一步掌握個人行蹤,找出走上街頭的民眾,因此許多人乾脆用最傳統的方式,掏出現金購買單程車票。

係喔,仲係用緊個人八達通,有姓名身份證登記...

新聞來源連結:
https://www.bnext.com.tw/article/53625/as-payment-and-surveillance-technologies-collide-free-speech-could-be-a-victim
作者: 40342     時間: 2019-6-13 16:56

引用:
原帖由 露線圖 於 2019-6-13 04:12 PM 發表
為了抗議香港政府強推《逃犯條例》(送中條例),高達103萬港民走上街頭。近日大批港警加強巡查,許多人被迫強制搜身、查驗身分證,外界痛批形同戒嚴,就連香港人最常用的八達通卡,也可能成為被監控的破口。

https://media.bnextmedia.com.tw/image/album/2019-06/img-1560405482-39559.jpg

...
廢話連篇,只要用智能電話,每分鐘都被監控,滿街都是閉路電視,躲在井中最好。
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-6-13 16:57

老母個閪入面最安全,爬入去啦
作者: 東方默默的結他     時間: 2019-6-13 16:57

妄想被迫害症
作者: refugee

作者: siutatbo     時間: 2019-6-13 17:00

傑青一路話「八達通」是最好的! 
作者: antiapple     時間: 2019-6-13 17:03

班黄仔當撚咗自己係John Wick 定係KGB??

作者: TL1596     時間: 2019-6-13 17:04

引用:
原帖由 露線圖 於 2019-6-13 04:12 PM 發表

...
又係藍黃都討厭既台霉
作者: 枯燥無味     時間: 2019-6-13 17:09

引用:

...
問吓佢地會唔會唔用8達通先啦
作者: 香港雞蟲     時間: 2019-6-13 17:23

防止監控,支持本土派唔用八達通卡,唔用智能電話
作者: AVBW@92^^     時間: 2019-6-13 17:25

傑青唔係好憎支付寶,鍾意對住張8仔打飛機咩
作者: Vanillaq_L     時間: 2019-6-13 17:38

八達通有姓名等信息??我記得果時只系俾左150蚊佢,入面有100蚊,都唔使身份證佢登記~~~
作者: 明玉九垂天     時間: 2019-6-13 17:41

罪犯的確係怕自己洩露行踪.
作者: 露線圖     時間: 2019-6-13 17:44

引用:
原帖由 antiapple 於 2019-6-13 05:03 PM 發表
班黄仔當撚咗自己係John Wick 定係KGB??

作者: 露線圖     時間: 2019-6-13 17:46

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2019-6-13 05:38 PM 發表
八達通有姓名等信息??我記得果時只系俾左150蚊佢,入面有100蚊,都唔使身份證佢登記~~~
學生優惠八達通要登記
八達通個人都係

圖片附件: 網上申請港鐵學生乘車優惠計劃.png (2019-6-13 17:47, 256.54 KB) / 該附件被下載次數 13

作者: refugee

作者: andysan4     時間: 2019-6-13 17:50

港仔:香港人緊係用八達通啦
作者: montejo     時間: 2019-6-13 17:53

引用:

https://media.bnextmedia.com.tw/image/album/2019-06/img-1560405482-39559.jpg

...
八達通破案,已經做咗好耐啦,任達華做狗仔隊套劇,梁家輝呢個大賊咪從不用八達通囉
作者: montejo     時間: 2019-6-13 17:56

引用:

...
多餘…
手機有定位,打出打入上網已有紀錄,仲有隨街 CCTV
作者: Vanillaq_L     時間: 2019-6-13 18:01

難怪,我忘記左呢班系學生添!!
作者: UC-u120903     時間: 2019-6-13 18:14

唔好post台灣新聞啦, 佢地憎中國, 乜差都陰謀論, 乜都驚, 唔通悠遊卡又好安全咩
作者: DHMO     時間: 2019-6-13 18:23

其實八達通可以幫助查到案,都不是今日的事啦.為甚麼那麼大驚小怪?
引用:
原帖由 UC-u120903 於 2019-6-13 06:14 PM 發表
唔好post台灣新聞啦, 佢地憎中國, 乜差都陰謀論, 乜都驚, 唔通悠遊卡又好安全咩
看看人地憎到要笑"大陸人吃不起茶葉蛋",都可以好好笑.
作者: 武若依     時間: 2019-6-13 18:29

以後用散紙
作者: antiapple     時間: 2019-6-13 18:44

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2019-6-13 05:38 PM 發表
你係咪香港人嚟架??
作者: 路西法基金經理     時間: 2019-6-13 18:49

手機用太空卡上網都冇用除非停左定位。八達通除非買成人冇自動充值。
作者: 雷霆曙光     時間: 2019-6-13 18:54

話比台灣嘅朋友聽,官方數字只有24萬…
作者: thatislife     時間: 2019-6-13 19:00

都有人出來講尾國全天候監控,只用手機可做到。仲用八達通都幾小題大做。
作者: sikwai5568     時間: 2019-6-13 19:13

引用:
原帖由 DHMO 於 2019-6-13 06:23 PM 發表
其實八達通可以幫助查到案,都不是今日的事啦.為甚麼那麼大驚小怪?

看看人地憎到要笑"大陸人吃不起茶葉蛋",都可以好好笑.
佢係提醒罪犯要買票,唔好用八達通
作者: DHMO     時間: 2019-6-13 20:15

引用:
原帖由 sikwai5568 於 2019-6-13 07:13 PM 發表

佢係提醒罪犯要買票,唔好用八達通
佢地唔知係部售票機前面買咁耐飛,有可能比拍八達通入閘更容易比CCTV影到?
作者: 春天可愛的美媚     時間: 2019-6-13 21:35

冇做衰野,又怕咩呢
作者: 我是大家食     時間: 2019-6-13 22:15

好多人轉單程票,有幾多人啊。
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2019-6-13 22:26

引用:

...
係囉,一世住係井底咪幾啱你哋班肺精,記住好好伸個頭出嚟呀。。。
作者: Rapido     時間: 2019-6-13 23:00

追蹤八達通查案,十年前電影橋段都有啦,忽然間好似新事物咁,香港太多低能仔廢青。唔會連電話可以追蹤位置都唔知呀嘛?
作者: 33illumunati     時間: 2019-6-14 00:08

咁你小心,手機連你指毛都有,送返大陸
作者: kevin0101     時間: 2019-6-14 00:42

引用:
原帖由 遁地盒仔 於 2019-6-13 04:57 PM 發表
老母個閪入面最安全,爬入去啦
可能比假9捅親😅
作者: SkyBlue2046     時間: 2019-6-14 00:58

得廿幾萬人遊行
作者: Vanillaq_L     時間: 2019-6-14 10:10

羅左張嘢咁多年,又唔系學生又無優惠,鬼記得有無登記乜~~~
作者: 鬼屋中的好人     時間: 2019-6-14 10:44

白痴仔
作者: 雷霆曙光     時間: 2019-6-15 09:28

民鼠尾角一直監控市民不論手機,信用卡,社膠戶口…樓主唔知?真井異人?
作者: rocketdog     時間: 2019-6-20 00:29

真係白痴,香港到處都係CCTV,最好連電話都唔好用