標題: [本港新聞評論] 【逃犯條例】《早霸王》變陣為港點歌 森美哽咽 網民:聽到想喊 [打印本頁]

作者: 曹木各    時間: 2019-6-13 03:48 PM     標題: 【逃犯條例】《早霸王》變陣為港點歌 森美哽咽 網民:聽到想喊

《逃犯條例》二讀引發市民罷工罷課上街示威,當中不少參與者是學生,惟終變暴力驅趕有人受傷。今早電台節目《早霸王》一改常規做法,改為聽眾點歌表達心聲,身為節目中唯一的家長,森美哽咽稱看到在金鐘前線的學生與警方衝突及受傷令他百感交集,小儀嘆「香港一下子唔同晒」,聽眾也深受觸動,有人直指聽到想喊。

由森美及小儀等人主持的商台節目《早霸王》,一向氣氛輕鬆吵鬧,但今日一改以往模式,森美在節目開始時表示,慶幸自己仍可表達心聲,指節目將有別於往常的環節,改為聽眾為香港點歌,並在facebook專頁發帖呼籲網民留言點歌。

作為節目主持中唯一的家長,森美稱昨日從新聞看到前往金鐘前線的學生,與警方對峙、發生衝突甚至受傷,令他百感交集,「作為父母於過去日子都會掙扎,會問自己係咪做得唔夠好」,其後他更哽咽稱,「做父母應該要反省一下自己做得好定唔好」,未知他是否想到家中的一對子女。

森美其後大讚站在前線的年輕人,指他們非常勇敢,一定有好的將來。節目中第一首播出的是黃耀明《你真偉大》,其後有新青年理髮廳《這個家》、RubberBand《睜開眼》、Beyond《和平與愛》、陳奕迅《單車》、陳冠希《香港地》、謝安琪《山林道》、方皓玟《假使世界原來不像你預期》、楊千嬅《勇》等,都是聽眾為全香港打氣所點的歌。

不少網民大讚今早《早霸王》的改動,認為商台做得好,「早霸王條team應該係成個903最正氣」、「森大哥把聲搞到人好感觸」、「我喺外國聽到,有少少想喊」,亦有人感激主持勇於發聲,「噚日開始就光明正大咁講,仲調動哂本身啲環節」,更發現不少主持忍不住流淚,「對上一次903節目特別處理係928之後,但嗰陣都無人喊,只係sad,今次唔只一個DJ講到喊」、「今朝晴朗潘小濤都講到喊,好心噏。」

唔撚係呀! 你班仆街年輕人,撬磚,拆欄,扔警差,會死人架!
點解你森美無理過警方感受!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/340132/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E6%97%A9%E9%9C%B8%E7%8E%8B-%E8%AE%8A%E9%99%A3%E7%82%BA%E6%B8%AF%E9%BB%9E%E6%AD%8C-%E6%A3%AE%E7%BE%8E%E5%93%BD%E5%92%BD-%E7%B6%B2%E6%B0%91-%E8%81%BD%E5%88%B0%E6%83%B3%E5%96%8A
作者: 小稀    時間: 2019-6-13 03:52 PM

森美有冇叫佢個仔去抗爭?
假如冇,就即係九up
作者: 賈文子    時間: 2019-6-13 03:55 PM

森美煽動他人犯罪
作者: jk19710811    時間: 2019-6-13 03:56 PM

班後生就有老母生, 警察就冇 ?
作者: 令狐椒    時間: 2019-6-13 03:56 PM

引用:
原帖由 小稀 於 2019-6-13 03:52 PM 發表

假如冇,就即係九up
精人叫人衝, 笨人自己衝.

作者: dannyocean    時間: 2019-6-13 03:58 PM

森美支持暴動,但點解佢唔同佢個仔一齊去?
作者: WPQT1968    時間: 2019-6-13 03:58 PM

這些騷亂場面近年已不是第一次。香港是自由、開放、多元的社會,對任何事情都會有不同意見,但不論贊成、反對,表達意見的方式都有底線。如果用激進、暴力的手段就可以達到目的,這些場面只會愈演愈烈,肯定對香港帶來傷害。希望社會盡快回復秩序,更不希望再有任何人在暴動中受傷。所有熱愛這個地方的市民大眾遠離暴力。香港這個文明社會,仍然可以用平和、理性、守法的方式,為香港的整體利益,解決任何問題。
作者: ellentomhk    時間: 2019-6-13 04:00 PM

森美心中都系推他的小孩去金鐘。
作者: liuche01    時間: 2019-6-13 04:00 PM

帮大佬薯片报选举惨败之仇
作者: li-ion    時間: 2019-6-13 04:01 PM

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-6-13 03:48 PM 發表

《逃犯條例》二讀引發市民罷工罷課上街示威,當中不少參與者是學生,惟終變暴力驅趕有人受傷。今早電台節目《早霸王》一改常規做法,改為聽眾點歌表達心聲,身為節目中唯一的家長,森美哽咽稱看到在金鐘前線的學生與警方衝突及受傷令他百 ...
希望佢個仔女, 一世都做暴民
作者: dtw    時間: 2019-6-13 04:04 PM

香港好多人痴左線
作者: 澳門人人收一皮    時間: 2019-6-13 04:05 PM

森美真係慘,又俾班毛賊文革式「批鬥」!
作者: mayc1275    時間: 2019-6-13 04:06 PM

作者: Benedict.    時間: 2019-6-13 04:07 PM

佢响tvb有冇新劇?
作者: kenchan42015    時間: 2019-6-13 04:13 PM

你個扑街仔女有冇去先,自己叫人衝背後就數銀紙的扑街!!!

上星期個警察眼縫拾幾針,你條扑街唔出聲?
作者: 澳門人人收一皮    時間: 2019-6-13 04:16 PM

引用:
原帖由 li-ion 於 2019-6-13 04:01 PM 發表

希望佢個仔女, 一世都做暴民
先自量下乜野quali,至好話人!

作者: Kffc2007    時間: 2019-6-13 04:19 PM

https://youtu.be/ZQfOfIAexzw
作者: ricolau88    時間: 2019-6-13 04:20 PM

請不要再美化暴力衝擊,不要讓67暴動在香港重演
作者: rambotan2008    時間: 2019-6-13 04:20 PM

人有表達自由
作者: andylau17years    時間: 2019-6-13 04:20 PM

鼓勵别人仔女就十分勇敢,
自己又唔去,
自己仔女又唔去,
精人去口,
笨人出手,
基本同泛民無分别!
作者: falconV8    時間: 2019-6-13 04:22 PM

引用:
原帖由 澳門人人收一皮 於 13/6/2019 16:05 發表

近排佢地兇群而出   
作者: 豆芽生    時間: 2019-6-13 04:24 PM

森美仲唔快d叫你仔女去表演下?
作者: johntt    時間: 2019-6-13 04:25 PM

森美哥祈望你!再有暴動帶埋個仔企喺最前線衝擊警方防線
作者: WPQT1968    時間: 2019-6-13 04:25 PM

引用:
原帖由 johntt 於 2019-6-13 04:25 PM 發表

暴徒使用削尖的鐵支插向警員,更向警員瘋狂投擲鐵馬、磚頭及雜物,警方迫不得已下使用警棍、胡椒噴霧、催淚水劑、手擲催淚彈、布袋彈及橡膠子彈等武器控制場面。
作者: pj2015hk    時間: 2019-6-13 04:26 PM

人地D仔唔坐監, 佢個仔就小左個上位機會..佢都係為自已個仔未來著想..
作者: 水底污濁的希望    時間: 2019-6-13 04:28 PM

森美👍
作者: ssuser    時間: 2019-6-13 04:29 PM

良心節目,良心主持
作者: Samll_pig    時間: 2019-6-13 04:30 PM

佢簡直係上左腦 
日日練龜縮功 然後得把死人口
男人係唔可以淨係聽佢講乜野。。仲要要睇佢做乜野丫 
懞柄暴徒醒醒
作者: johntt    時間: 2019-6-13 04:30 PM

引用:
原帖由 johntt 於 2019-6-13 04:25 PM 發表

唔去正做正衰仔
作者: 八方來財    時間: 2019-6-13 04:31 PM

參與暴動,一生前途盡毀。
作者: minchi1219    時間: 2019-6-13 04:32 PM

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-6-13 03:48 PM 發表
https://cdn.hk01.com/media/images/2909035/org/e4f54a653426a1f385da28f644a97525.jpg

《逃犯條例》二讀引發市民罷工罷課上街示威,當中不少參與者是學生,惟終變暴力驅趕有人受傷。今早電台節目《早霸王》一改常規做法,改為聽眾點歌表達心聲,身為節目中唯一的家長,森美哽咽稱看到在金鐘前線的學生與警方衝突及受傷令他百 ...
其實商台同港台都係一9樣盲返
作者: johntt    時間: 2019-6-13 04:33 PM

引用:
原帖由 WPQT1968 於 2019-6-13 04:25 PM 發表

暴徒使用削尖的鐵支插向警員,更向警員瘋狂投擲鐵馬、磚頭及雜物,警方迫不得已下使用警棍、胡椒噴霧、催淚水劑、手擲催淚彈、布袋彈及橡膠子彈等武器控制場面。 ...
除咗真盲,弱視嘅朋友都睇到
作者: 曹木各    時間: 2019-6-13 04:33 PM

引用:
原帖由 澳門人人收一皮 於 2019-6-13 04:05 PM 發表

食左大波穎又唔認
作者: ATA6038    時間: 2019-6-13 04:33 PM

佢d細路又點會比佢上街
父母心聲

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-6-13 04:34 PM, 148.35 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 賭爸    時間: 2019-6-13 04:33 PM

仆鳩街
你個仆街女去了哪裡
人地冇呀媽生
叫人去野餐
正仆街
作者: 喜歡你百份之51    時間: 2019-6-13 04:35 PM

老细吩咐D下属煽情唔通佢敢唔做?背後目的咪想多D人上街,讲到喊自己都唔上街,真系虚伪到呢,我从来只当公众人物普通人一个,只不過职业唔同
作者: WPQT1968    時間: 2019-6-13 04:35 PM

引用:
原帖由 johntt 於 2019-6-13 04:33 PM 發表

除咗真盲,弱視嘅朋友都睇到
昨日發生的畫面,就想到「恐怖」兩個字。事實上,此前無論是非法「佔中」,還是旺角暴動,最終受到法律制裁的,是那些被人誤導、扔磚頭的年輕人,但他們幕後的黑手有不少還能藏匿起來,逃脫法律制裁。、'·
作者: walkera2006    時間: 2019-6-13 04:37 PM

引用:
原帖由 賈文子 於 2019-6-13 03:55 PM 發表

森美煽動他人犯罪
仲唔打999報警
作者: 睇天做人    時間: 2019-6-13 04:37 PM

人地沖 佢就打氣 又係福街一條
作者: A1000    時間: 2019-6-13 04:37 PM

引用:
原帖由 Kffc2007 於 2019-6-13 16:19 發表
啲原來係尊貴嘅立法會議員,嗰啲爆徒係手無寸鐵?原來呢個先至係事實。
作者: SHATINYAU    時間: 2019-6-13 04:39 PM

支持森美
作者: gsmaths    時間: 2019-6-13 04:39 PM

my child is very good protected, all your on9 just waste your own life for NOTHING!  it is the logic behind!
作者: 巴巴先生    時間: 2019-6-13 04:40 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-6-13 04:37 PM 發表

人地沖 佢就打氣 又係福街一條
原來昨晚不是暴亂的話,應該揾人响梁生(森美原名)面前對住佢飛個鐵馬,又或者堵塞佢門口令佢返唔到屋企,睇下佢會唔會報警。。。
作者: 正在始動真陰公    時間: 2019-6-13 04:41 PM

作呕DLLM
作者: 睇天做人    時間: 2019-6-13 04:41 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-13 04:40 PM 發表

原來昨晚不是暴亂的話,應該揾人响梁生(森美原名)面前對住佢飛個鐵馬,又或者堵塞佢門口令佢返唔到屋企,睇下佢會唔會報警。。。
佢唔會 偽人嘛  
作者: wannersam    時間: 2019-6-13 04:41 PM

引用:
原帖由 ellentomhk 於 2019-6-13 04:00 PM 發表

希望森美佢個仔女, 一世都做暴民   仲要成為盲俠就吾錯
作者: tsy0707    時間: 2019-6-13 04:42 PM

感性 戰勝 理性 ...... 

恐懼 對共產黨 (而且大部分都係聽聞/睇片 ~ 非親身經歷/親眼所見)
憤怒 對香港政府不接受自己意見 (夜郎自大 ~ 自我中心 ... 莊閒兩不分)
悲情 對部分手無寸鐵的集會人仕 (已經叫你們離開, 而且有足夠時間給你離開 ... 帶兩疏蕉就大曬 ???)
慘情 對受傷人仕 (已通知離開 ... 雞蛋與高牆 ~ 身為雞蛋, 求仁得仁)

說之以理 ~ 動之以情 ....

哇 ~ 雞蛋們 重唔衝 ...... 有人幫你打氣呀 !

支持警方嚴正執法 !
作者: D9L    時間: 2019-6-13 04:42 PM

引用:
原帖由 ssuser 於 2019-6-13 04:29 PM 發表

良心節目,良心主持
香港良森
作者: Herme    時間: 2019-6-13 04:43 PM

唔好講咁多廢話, 叫你啲仔女唔好考試, 去金鐘野餐先講啦
作者: wannersam    時間: 2019-6-13 04:43 PM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2019-6-13 04:40 PM 發表

support
作者: hktick1    時間: 2019-6-13 04:44 PM

引用:
https://cdn.hk01.com/media/images/2909035/org/e4f54a653426a1f385da28f644a97525.jpg

的確⋯⋯⋯69 103萬 612 4萬 無畏無懼手無寸鐵站在前線為香港發聲市民係用和平理性守法禮貌方式表達要求777下台撤回朝夕令改唔清唔楚條例⋯⋯⋯今次警方用過份武力功擊市民⋯⋯⋯777已經儘失民心應該引咎辭職⋯⋯⋯

作者: workdboy169    時間: 2019-6-13 04:44 PM

森美想同上次心穎單野洗底
作者: ep905    時間: 2019-6-13 04:45 PM

引用:

傷台講台一向都是九反之地
作者: dream_workshop    時間: 2019-6-13 04:45 PM

引用:
原帖由 澳門人人收一皮 於 2019-6-13 04:16 PM 發表

咁你本人或者你的晚輩有出來嗎?無的話憑啥叫人收口?
作者: FCU    時間: 2019-6-13 04:47 PM

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-6-13 15:48 發表

fuck-off
作者: 股壇小丑1    時間: 2019-6-13 04:47 PM

訓啦柒頭森美
作者: 慕應雄z    時間: 2019-6-13 04:47 PM

上次佔中又係…警方放催淚彈後傷台全日播哀樂好似死撚咗幾萬人咁!黃屍係被情緒主導智商嘅物體!所以好易情緒波動比人煽動!
作者: 股票輸爆廠    時間: 2019-6-13 04:47 PM

引用:

一片証明一切,暴徒証明

作者: oxygenshing    時間: 2019-6-13 04:48 PM

呢條腿控蟲諗住以後食廢青飯
祝佢好運~~
作者: ep905    時間: 2019-6-13 04:48 PM

引用:
原帖由 ellentomhk 於 2019-6-13 04:00 PM 發表

去金鐘睇電影買玩具
作者: yugo135    時間: 2019-6-13 04:48 PM

支持森美
作者: 慕應雄z    時間: 2019-6-13 04:48 PM

煽情煽動係黃屍強項
作者: 破曉微涼    時間: 2019-6-13 04:48 PM

引用:

香討口水膠左膠妖言惑眾,小心 ^_^
作者: Vanillaq_L    時間: 2019-6-13 04:48 PM

因為森美同大陸果啲啊媽一樣,當佢啲仔女做錯事後,佢啊媽都會同對方講:佢仲系細路!!!所以做乜事都可以原諒!!
人性嘅偏心!
https://www.youtube.com/watch?v=K9wejjtQNxI

作者: bebe1226    時間: 2019-6-13 04:49 PM

引用:

無計fb刹傷力同讚上力好強的明星開始識點玩
作者: BLUEMAN3204    時間: 2019-6-13 04:49 PM

引用:
原帖由 小稀 於 2019-6-13 03:52 PM 發表

假如冇,就即係九up
x2
作者: NG3814    時間: 2019-6-13 04:49 PM

引用:

畜牲只有利益,那有良知,人在做天在看,報應實有,放長双眼看吧
作者: 破曉微涼    時間: 2019-6-13 04:50 PM

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-6-13 03:56 PM 發表

精人叫人衝, 笨人自己衝.

https://cdn.discuss.com.hk/t/8ec ... CP9_X8g2puLl3Ssnz3O ...
做左狗最好 ^_^ 可9up有錢收,哈哈!
作者: kcondog    時間: 2019-6-13 04:50 PM

作者: kamtlai    時間: 2019-6-13 04:51 PM

森美作為一個傳媒人,不如呼籲所謂和平嘅示威者,幫手阻止斑暴力港匪,幫手拍低佢哋d罪行交俾警方。呢d先係公義!!唔做,得一個原因。。。。你哋係共犯!!
作者: freelance22    時間: 2019-6-13 04:51 PM

青年人為將來出來抗命,有錯嗎?! 你地如果就快聞到棺材香的,請不要出聲!
作者: 油站污濁的小腸    時間: 2019-6-13 04:51 PM

引用:

警察都有仔女,父母,都會受傷
作者: degussa    時間: 2019-6-13 04:51 PM

大陸一定要禁森美
作者: 傷心1999心痛    時間: 2019-6-13 04:52 PM

引用:
原帖由 rambotan2008 於 2019-6-13 04:20 PM 發表

人有表達自由
你有權用 暴力表達自由, 警察有權合法驅趕暴徙!
作者: 破曉微涼    時間: 2019-6-13 04:52 PM

引用:
原帖由 kcondog 於 2019-6-13 04:50 PM 發表

所有警察以後日日查查森小儀同佢地家人身分證,過馬路唔跟燈號都告佢!
咁同香討班左9有咩分別,哈哈!
作者: redsoon    時間: 2019-6-13 04:53 PM

引用:
原帖由 Kffc2007 於 2019-6-13 04:19 PM 發表
真暴民,黃種

只能盲目盲撐
作者: 學民高潮~黃之瘋    時間: 2019-6-13 04:53 PM

講真成個商台本身就已經好有問題!高層落柯打加上林海峰呢啲都係反政府打手,森美呢啲濕鳩騎牆仆街就梗係睇風吹邊邊跟邊架啦!唔好話佢冇種叫自己仔女出嚟行,佢條撚樣自己都冇種出嚟行啦,同教協班賤種冚家鏟一樣,自己唔出面推啲中小學生去墊屍底!
作者: sing9304    時間: 2019-6-13 04:53 PM

咁森美不如帶埋自己細路去衝啦!
作者: kopandem    時間: 2019-6-13 04:54 PM

森美小儀兩隻垃圾
作者: ecwce    時間: 2019-6-13 04:54 PM

引用:
原帖由 澳門人人收一皮 於 2019-6-13 16:16 發表

咁你upload你嘅CV上嚟, 睇下有冇大學學歷先講
作者: wk221ab    時間: 2019-6-13 04:55 PM

引用:

就係呢的用大氣電波煽動他人
自己就假慈悲
作者: keithsh    時間: 2019-6-13 04:55 PM

引用:

你有冇理過森美嘅感受呀,佢喺大陸姦淫擄掠,欄咗嚟香港,修例後驚畀人拉返上去通櫃
作者: 英超專科    時間: 2019-6-13 04:56 PM

暴動你你班垃圾説了便算姐!支持森美,真正香港人。讚
作者: 全馬二世    時間: 2019-6-13 04:56 PM

係囉,點解森美唔去衝呀?佢唔得閒都應該叫老婆去陪小朋友衝嘛
作者: 令狐椒    時間: 2019-6-13 04:56 PM

引用:
原帖由 破曉微涼 於 2019-6-13 04:50 PM 發表

做左狗最好 ^_^ 可9up有錢收,哈哈!
你估點解森美的子女唔去衝?  哈哈.
作者: 壯陽白滑的師兄    時間: 2019-6-13 04:56 PM

作者: 回到未來時    時間: 2019-6-13 04:57 PM

平時佢己經借鬧人上位,而家仲要對D暴徒歌高颂德,不知所谓,
作者: puisang2015    時間: 2019-6-13 04:57 PM

香港的未來靠呢班年輕人 
我們老了
作者: wongmilano    時間: 2019-6-13 04:57 PM

第一個押佢上去
作者: 全馬二世    時間: 2019-6-13 04:57 PM

森美,你好想有個殺左人嘅逃犯住隔離呀?
作者: kopandem    時間: 2019-6-13 04:57 PM

抽生王今次唔見出來抽水㗎,失業耐咗?
作者: 阿聞    時間: 2019-6-13 04:58 PM

今次對森美好失望.
作者: nklj1    時間: 2019-6-13 04:58 PM

無聊
作者: ecwce    時間: 2019-6-13 04:58 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2019-6-13 16:22 發表

近排佢地兇群而出   
兇群而出??
哦.....暴徒.....尋日咋
作者: 四大軍區    時間: 2019-6-13 04:58 PM

食撚屎啦,聽到咸!
作者: estateman    時間: 2019-6-13 04:59 PM

引用:

假如冇,就即係九up
反對派與子女在家吃花生🥜
恥笑智障暴民犯法
作者: Vanillaq_L    時間: 2019-6-13 04:59 PM

引用:
原帖由 股票輸爆廠 於 2019-6-13 04:47 PM 發表

一片証明一切,暴徒証明

森美可能會話:果啲磚系膠做嘅,掟唔傷人!雨傘又系膠做嘅,傷唔到人!鐵馬鐵枝都系膠做嘅!!佢哋真系手無寸鐵嘅學生!!
作者: 四大軍區    時間: 2019-6-13 04:59 PM

引用:

假如冇,就即係九up
條偷食撚點會甘撚蠢!
作者: monitor    時間: 2019-6-13 04:59 PM

嘩真係失望呀,森美都咁唔理智,支持暴徒。。
作者: mflyer    時間: 2019-6-13 05:00 PM

作為一對普通夫婦, 都唔知點解 行過路行 會畀 幾百 "禽獸' 圍, 差D心臟病發??????????????????

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1