標題: 外媒分析:華為如被藍牙技術聯盟除名將影響嚴重 | [打印本頁]

作者: danny839     時間: 2019-5-25 16:51

現時華為受到晶片廠封殺之外,Google、ARM ...

現時華為受到晶片廠封殺之外,Google、ARM、SD 組織等軟件、技術擁有者對華為的切割似乎影響更加嚴重。繼SD 組織與 Wi-Fi 聯盟之後,有外媒指如果藍牙技術聯盟(Bluetooth SIG)同華為斷絕關係,由於藍牙並非開源項目,會對華為在中國以外的產品造成重大影響。

外媒《Android Police》發表文章,指總部位於華盛頓的藍牙技術聯盟(the Bluetooth SIG, 下稱「BT SIG」) 是一個非牟利組織,但就擁有藍牙的商標,以及相關並非開放源碼的無線技術。文章指任何廠商要生產內置藍牙功能的產品,都必須經過 BT SIG 的同意,每一款產品都需要得到該聯盟的認証。華為如在未有授權之下使用藍牙技術,在中國或許能夠逃過專利權訴訟,但在海外市場就完全不同說法。
文章指藍牙技術雖然不會令一部手機不能運作,但現時流行的藍牙耳機、揚聲器等就不能再連接手機。另外市面流行的智能家居裝置、運動檢測裝置、智能手錶都利用到藍牙與手機聯繫。
評論指現時未有能夠取代藍牙技術,藍牙將會是繼 Google 之後,對華為會造成最大打擊的機構。《Android Police》目前還未能得到 BT SIG 的書面回覆。
資料來源:Android Police

新聞來源連結:
https://unwire.hk/2019/05/25/huaweibluetooth/fun-tech/
作者: starr     時間: 2019-5-25 16:56

前幾日台媒講JEDEC,報導有一半係虛構

华为以后只能造手机壳?港台媒体也来起哄“注水”
https://news.sina.com.cn/c/gat/2019-05-24/doc-ihvhiqay1126817.shtml

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2019-5-25 17:01

現時大量藍芽産品都是中國製造,如果中國停止生產爛牙,另起爐灶搞出另一套ISM頻率通訊協定就笑死了。

作者: andy1958_1     時間: 2019-5-25 17:02

點解呢排咁多假新聞?
作者: josonlai     時間: 2019-5-25 17:05

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2019-5-25 05:02 PM 發表
點解呢排咁多假新聞?
咪因為整華為唔死囉。。。
作者: hktick1     時間: 2019-5-25 17:07

引用:
原帖由 danny839 於 2019-5-25 04:51 PM 發表

現時華為受到晶片廠封殺之外,Google、ARM、SD 組織等軟件、技術擁有者對華為的切割似乎影響更加嚴重。繼SD 組織與 Wi-Fi 聯盟之後,有外媒指如果藍牙技術聯盟(Bluetooth SIG)同華為斷 ...
怕什麼⋯⋯⋯14億英雄外表掛住個勇字⋯⋯⋯
作者: 香港新時侯

作者: 一個飯煲三個蓋

作者: 睇天做人     時間: 2019-5-25 17:16

如果……
作者: tailam123456     時間: 2019-5-25 17:17

重用藍牙,太落後了
作者: songsong17     時間: 2019-5-25 17:17

又係白痴呃白痴...
華為都好多專利,特別係無線技術上...
無華為專利, 其他公司一樣收皮...
作者: thesun     時間: 2019-5-25 17:19

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-25 05:01 PM 發表
現時大量藍芽産品都是中國製造,如果中國停止生產爛牙,另起爐灶搞出另一套ISM頻率通訊協定就笑死了。
點解 可以講到咁易 bluetooth 咁易替代到就唔會用左十幾年
作者: 人之初大大     時間: 2019-5-25 17:19

引用:
原帖由 danny839 於 2019-5-25 04:51 PM 發表

現時華為受到晶片廠封殺之外,Google、ARM、SD 組織等軟件、技術擁有者對華為的切割似乎影響更加嚴重。繼SD 組織與 Wi-Fi 聯盟之後,有外媒指如果藍牙技術聯盟(Bluetooth SIG)同華為斷 ...
憑5G速度及低成本已唔需要wifi及藍牙

作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:20

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 05:09 PM 發表
逃犯條例呀拿,武統台灣呀拿,共產黨問你死未
世界人民大團結,圍攻魔教~
作者: thesun     時間: 2019-5-25 17:20

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-25 05:14 PM 發表
一句講晒,我下一部手機,就算得個壳,我都係會繼續用華為。
支持華為 轉型做玩具

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2019-5-25 17:20

引用:
原帖由 thesun 於 2019-5-25 05:19 PM 發表

點解 可以講到咁易 bluetooth 咁易替代到就唔會用左十幾年
因為佢low end嘛,另外藍牙SIG有北京辦公室。
作者: thesun     時間: 2019-5-25 17:21

引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-5-25 05:17 PM 發表
重用藍牙,太落後了
咁你用開腦電波?
作者: 異域灰神

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 明日大手袋     時間: 2019-5-25 17:21

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-25 05:20 PM 發表

世界人民大團結,圍攻魔教~
快輪到你地兩個
作者: 大口窮奇     時間: 2019-5-25 17:22

引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-5-25 05:17 PM 發表
重用藍牙,太落後了
好快要用呢句[仲用智能電話,太落後了]
作者: TWSK73     時間: 2019-5-25 17:23

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-25 05:14 PM 發表
我全家都將會慢慢換晒用華為
作者: lam1252     時間: 2019-5-25 17:23

不如講下中國所有公司不再在蘋果及play store落apps對佢地打擊有幾災難性
作者: ussob     時間: 2019-5-25 17:23

乜D乜乜聯盟咁兒戲? 鐘意就除你名? 咁加入其實有乜用?
作者: hinfan     時間: 2019-5-25 17:23

引用:
我都係!我想試新野

作者: gonp     時間: 2019-5-25 17:24

傳美國基於國家安全華為不能用英文
作者: 香港地盤佬     時間: 2019-5-25 17:25

就算全世界封殺華為,都仲有中國市場,中國市場賣電話唔受外國影響,都唔知你地開心d乜,佢又唔係上市公司,最多咪賺少左錢。
作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:25

引用:
原帖由 明日大手袋 於 2019-5-25 05:21 PM 發表

快輪到你地兩個
無忌哥哥v芷若妹妹成親呀~

作者: cannabisbaby

作者: 魚仔曲其     時間: 2019-5-25 17:28

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-25 05:20 PM 發表

衰咩呢?

你覺得八國聯軍係西方國家好光榮嘅事?但係西方歷史好少提喎。我兩個在加拿大長大嘅女更加聽都未聽過。點解嘅?
甘系。未話為國家。只為民族。為華夏人。都要支持。無論精神上或物質上。。依家又無證據華為做過乜錯事。但搞到八國聯軍甘。士可殺不可辱
作者: rambotan2008     時間: 2019-5-25 17:29

咁咪出口爆囉
作者: 遁地盒仔     時間: 2019-5-25 17:29

笑死人,就黎先達都話拒絕為華為手機貼mon貼

好心反中畜唔好on9,華為未卸過
作者: stocky1010     時間: 2019-5-25 17:30

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-25 05:01 PM 發表
5G科技好快將Wifi , bluetooth 塗汰!
作者: 阿火~~

作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-5-25 17:31

SD, BT, Wifi, ... 其實呢D協會點做根本影響唔到華為使用, 大部份企業都無加入協會都一樣使用全無問題, 如今華為連會費都慳返
引用:

作者: cannabisbaby

作者: ZH-BOY     時間: 2019-5-25 17:31

一句講晒,中國萬歲,不有怕,唔使驚,最多一齊 釘
作者: 12345678     時間: 2019-5-25 17:31

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2019-5-25 05:02 PM 發表
點解呢排咁多假新聞?
一毫一個假信息?一日有一萬個就1000蚊落袋。😂😂
作者: danny839     時間: 2019-5-25 17:31

〔財經頻道/綜合報導〕華為在遭美國以禁售、禁購封殺後,也遭國際固態技術協會(JEDEC)暫停參與JEDEC的所有活動,並限制相關的標準應用,恐使華為在未來的新產品開發上受限。但JEDEC發言人新透露,華為是「自願暫停會員資格」,有業界專家和分析師認為,中國未來可能制訂自己的半導體產業標準,也可能加入由歐盟或日本領導的開放標準聯盟。
《日經新聞》今(24)報導,JEDEC成立於1958年,做為電子產業協會聯盟(EIA)的一部分,為新興的半導體產業制定標準,而華為在遭美國封殺後,被JEDEC暫停參與其所有活動。
但JEDEC發言人向《日經》表示,「2019年5月17日,華為技術有限公司通知JEDEC,該公司決定自願暫停其在JEDEC的會員資格,直到美國政府取消其限制」,該發言人稱,「暫停會員資格是華為的要求」。
報導指出,只要JEDEC會員資格暫停或縮減,華為在未來技術發展標準的領域中,就不再有發言權,華為可能因此在擴大海外業務時處於劣勢。有晶片業高管透露,暫停JEDEC會員資格,不代表華為無法開發相關晶片和產品,因為技術標準對整個產業開放,但華為也因此可能無權評論西方的標準。
對於華為自願退出JEDEC,J&J投資公司(J & J Investment)首席投資長Jonah Cheng,和瑞銀(UBS)前資深科技分析師表示,可以預期中國各科技公司,可能將陸續選擇不加入美國領導的技術聯盟。Cheng指出,中國除了可能制訂自己的技術標準外,也有機會加入歐盟或日本領導的開放標準聯盟。
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2019-5-25 17:33

引用:

聽聞華為下個會被英國文化協會禁用英文……
作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:34

引用:
原帖由 stocky1010 於 2019-5-25 05:30 PM 發表

5G科技好快將Wifi , bluetooth 塗汰!
唓,老人院一向唔用佢哋,你咪淘汰囉~
作者: 最愛陶公子2015     時間: 2019-5-25 17:35

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-25 05:20 PM 發表

衰咩呢?

你覺得八國聯軍係西方國家好光榮嘅事?但係西方歷史好少提喎。我兩個在加拿大長大嘅女更加聽都未聽過。點解嘅?
成日八国聯軍,你又唔想下為什麼有八国聯軍?為什麼八国聯唔去日本?醒醒啦。
作者: kk2964     時間: 2019-5-25 17:36

就泥所有華為員工要引渡

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2019-5-25 17:37

引用:
原帖由 danny839 於 2019-5-25 05:31 PM 發表
〔財經頻道/綜合報導〕華為在遭美國以禁售、禁購封殺後,也遭國際固態技術協會(JEDEC)暫停參與JEDEC的所有活動,並限制相關的標準應用,恐使華為在未來的新產品開發上受限。但JEDEC發言人新透露,華為是「自願暫停會員資格」,有業界專家和分析師認為,中國未來可能制訂自己的半導體產業標準,也可能加入由歐盟或日本領導的開放標準聯盟。
《日經新聞》今(24)報導,JEDEC成立於1958年,做為電子 ...
JEDEC全部係open standard,玩唔出啲乜。
作者: soilvvang     時間: 2019-5-25 17:38

引用:
點解呢排咁多假新聞?
全都是舔西痔毛蛆的,這連結都已出三四帖,仲要科技當時事
作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:39

引用:
原帖由 12345678 於 2019-5-25 05:31 PM 發表

一毫一個假信息?一日有一萬個就1000蚊落袋。😂😂
一毫子同你打禁大段嘢?你都懵既!!
作者: lam_km     時間: 2019-5-25 17:39

美国如果禁止中国制造任何产品,重果严重。
作者: wongwwt     時間: 2019-5-25 17:40

作者: 擋中央     時間: 2019-5-25 17:40

引用:
原帖由 starr 於 2019-5-25 04:56 PM 發表
前幾日台媒講JEDEC,報導有一半係虛構

华为以后只能造手机壳?港台媒体也来起哄“注水”
https://news.sina.com.cn/c/gat/2019-05-24/doc-ihvhiqay1126817.shtml ...
能打擊中國的,能讓小黃人起機的,全靠假新聞了。
作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:40

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-25 05:36 PM 發表

要醒嗰個就係你囉。
成日講八國聯軍,你係古代人??
作者: soilvvang     時間: 2019-5-25 17:40

近一星期實在很多一二星菜鳥用呆灣綠蛆爛霉假文打飛機
作者: Gouf     時間: 2019-5-25 17:41

引用:
記得唔好走數
作者: leetinsee     時間: 2019-5-25 17:41

就算華為電話乜功能都無,我都只用華為😊
作者: vinstar11

作者: 豬木屍吃河童     時間: 2019-5-25 17:41

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-5-25 05:35 PM 發表

成日八国聯軍,你又唔想下為什麼有八国聯軍?為什麼八国聯唔去日本?醒醒啦。
廣場協議日本咪瓜左廿,三十年囉
作者: WPGLY     時間: 2019-5-25 17:41

引用:
原帖由 TWSK73 於 2019-5-25 05:23 PM 發表

點證明?還是口是心非?
作者: 家中清涼的盡頭

作者: Silvermind     時間: 2019-5-25 17:42

美狗將自已國家公司當武器

相信會令各國驚醒

以後相信各方面會有不同制式出現
作者: soilvvang

作者: 丁常唔多旺     時間: 2019-5-25 17:43

引用:

最大打擊應該係2G,3G,4G技術。連電話都講唔到。
作者: dhammika     時間: 2019-5-25 17:43

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 05:09 PM 發表
擔心你死中共都未死啦!
作者: wai177     時間: 2019-5-25 17:43

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-5-25 05:17 PM 發表
又係白痴呃白痴...
華為都好多專利,特別係無線技術上...
無華為專利, 其他公司一樣收皮...
講完,你自己會唔會笑?
作者: stayture     時間: 2019-5-25 17:43

引用:
點解呢排咁多假新聞?
因為唐老鴨要型做氣紛佢成日比人冤往
作者: 白銀城     時間: 2019-5-25 17:44

引用:
個手機得個壳點用呢?

香討最多,藍毛狗…黃毛狗仲有一種就係(擦鞋仔),呢種擦鞋仔仲衰過果二種毛狗狗
作者: 丁常唔多旺     時間: 2019-5-25 17:44

引用:
點解呢排咁多假新聞?
因為要賣紙同呃點擊率囉。
作者: dhammika     時間: 2019-5-25 17:45

引用:
原帖由 thesun 於 2019-5-25 05:19 PM 發表

軟碟係電腦用左幾多年?cd 係電腦用左幾多年?
作者: soilvvang     時間: 2019-5-25 17:45

unwire根本垃圾,仲要學人講hifi,狗唔吠豬都笑。
作者: 好仔反佔中9     時間: 2019-5-25 17:46

引用:
點解呢排咁多假新聞?
當然係幫尾主做勢,想造謠執死華為
作者: 拉屎围家私

作者: 齋煎     時間: 2019-5-25 17:47

其實藍牙真係唔穩定,成日斷線,太易受干擾,速度慢,頻寬唔夠,連 hires 數據量都處理唔到,要用 proprietary 技術壓縮。我希望了很久有新技術取代。
作者: 禁言先生     時間: 2019-5-25 17:47

引用:
就算迫死華為,都只係死一間公司,而唔係令共產黨倒台。不過從始發現,果d平日高呼公義既人係幾咁不知所謂同虛偽,面對真正不公義既真正霸權,只會助紂為虐仲吶喊呼叫,害既除了政敵,仲包括所有無辜既人,如此居心竟然叫乜野公義、民主、法治、人民,香港人真係請睇清睇楚點解叫呢d人做漢奸

作者: 30678426     時間: 2019-5-25 17:49

引用:
原帖由 hktick1 於 2019-5-25 05:07 PM 發表

怕什麼⋯⋯⋯14億英雄外表掛住個勇字⋯⋯⋯
Huawei will lose the battle
作者: hosui     時間: 2019-5-25 17:50

引用:
原帖由 TWSK73 於 2019-5-25 05:23 PM 發表

我屋企宜家用4部華為
作者: 十字軍     時間: 2019-5-25 17:50

引用:
你乜用夠去咯!只係比人話你岸九!
作者: songsong17     時間: 2019-5-25 17:50

引用:
原帖由 wai177 於 2019-5-25 05:43 PM 發表

講完,你自己會唔會笑?
呢d係毒媒唔會話比d白痴知...

所以白痴只識笑,唔會有份參與4g, 5g, wifi 制訂..

(見到咁天真而快速既回應, 其實真係笑了)

作者: 艾斯     時間: 2019-5-25 17:50

浸浸仲想傾?中國別再同佢浪費時間了,浸浸近來動作時知再攪唔掂無得撈,已經用盡方法迫中國屈服,只要捱過大選,我保證浸浸必敗

作者: RAIDER10     時間: 2019-5-25 17:51

引用:

洗嘜驚 華為一條龍做哂自家制 驚hi美國呀
作者: hktick1     時間: 2019-5-25 17:53

引用:
得個壳都可以繼續用華為⋯⋯⋯呢D真係高端技術⋯⋯⋯
作者: hindsight

作者: cyrusp     時間: 2019-5-25 17:54

傾全國之力對付一間國企,真係有咁可怕咩?美國佬,你的 驕傲還在嗎?
作者: sungodj     時間: 2019-5-25 17:55

新世紀的8國聯軍,吊那媽射核彈啦
作者: THE魔人     時間: 2019-5-25 17:55

抵X死
作者: 港人無能治香港     時間: 2019-5-25 17:55

引用:
點解呢排咁多假新聞?
你唔覺多左好多二星級會員發言,多左假新聞好合比例。
作者: 邪惡死神     時間: 2019-5-25 17:57

引用:
原帖由 danny839 於 2019-5-25 16:51 發表

估唔到尾國怕華為怕得要死!非要至它死地為止,所謂公平競爭,去到特飯桶已經滅亡了!唔好再稱自己係民主國!
作者: leucocyte     時間: 2019-5-25 17:57

引用:
原帖由 大口窮奇 於 2019-5-25 05:22 PM 發表

好快要用呢句[仲用智能電話,太落後了]
令我諗起馬雲個如影計劃,叫佢唔好收山住,我地好需要佢呢類人領軍
作者: 激死未     時間: 2019-5-25 17:57

手機上藍牙係咪咁重要?咁多年都係用過一次過檔案。
作者: maskman2008     時間: 2019-5-25 17:58

引用:

我都唔用爛牙嘰
作者: 港人無能治香港     時間: 2019-5-25 17:58

引用:
原帖由 cyrusp 於 2019-5-25 05:54 PM 發表
傾全國之力對付一間國企,真係有咁可怕咩?美國佬,你的 驕傲還在嗎?
証明美國冇料到
作者: dickwu2009     時間: 2019-5-25 17:58

引用:

其實藍牙作用已愈來愈小。
作者: 周通     時間: 2019-5-25 17:59

引用:
同意!
原本都覺得只係一部手機,沒多大感覺,
美國佬愈禁愈離譜,真係睇唔過眼,
呢段時間我都改用華為。

作者: Dani123     時間: 2019-5-25 18:01

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-5-25 05:35 PM 發表

收皮啦。死老坑
圍嘔人仲大大聲。你知條7 咩
有人唔做。做隻流浪狗。有本事咪市場上打贏華為lor
作者: kk2964     時間: 2019-5-25 18:01

美國做法已違反自由民主人權,應被制裁