標題: 華為被 WiFi 聯盟暫停會員資格 喪失未來無線基準影響力 | 香港 UNWIRE.HK 玩生活.樂科技 [打印本頁]

作者: 日行千里     時間: 2019-5-25 16:14

中國華為被美國政府加入出口禁制「實體清單」後,除零件廠商、鋪售通路斷絕與華為關係,華為與業界組織內的關係亦受到影響。無線網路認證組織 Wi-Fi 聯盟(Wi-Fi Alliance) 表示,決定將華為暫時從 Wi-Fi 聯盟的會員清單中除名。
商包括有 Intel、高通、Broadcom 等晶片大廠之外,手機廠商亦會參與共同制定標準。根據《Android Authority》引述Wi-Fi 聯盟的聲明指出,Wi-Fi 聯盟將完全遵守美國商務部的指令,目前Wi-Fi 聯盟已暫時把華為從會員名單中除名,禁止華為參與組織的活動,但目前不會撤銷華為的會員資格。
華為目前仍然可使用 Wi-Fi 相關技術,但如果沒有 Wi-Fi 聯盟會員資格,未來在制訂新 Wi-Fi 技術標準時,華為可能會失去對新標準制訂的決策權。
外媒《Android Authority》分析指雖然此決定在短時間之間對華為不會造成太大影響,但如果在 Wi-Fi 標準制訂時沒有話語權,或該會會員擁有的權利,將會大大削弱華為的國際競爭力。

如果再被國際電訊組織不斷地除名,是很不公平的事情,因為跟本沒有俾華為自辯。

新聞來源連結:

https://unwire.hk/2019/05/25/wifialliance/wireless-home/
作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 16:32

連帶本港寬頻用戶,都冚家無L用!!
作者: (ツ)     時間: 2019-5-25 16:43

一沉百踩!
作者: chaolininin     時間: 2019-5-25 16:46

這是假文呃人
作者: 百李挑一     時間: 2019-5-25 16:51

華為違反左乜嘢要暫停會員資格先?

凈係因為華為做的太好,美國要封殺華為?

呢D國際組織信譽真系一鋪清袋
作者: 向楓     時間: 2019-5-25 16:58

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-25 04:32 PM 發表
連帶本港寬頻用戶,都冚家無L用!!
比咗錢唔比用?賠到飛起!
作者: starr     時間: 2019-5-25 16:59

制訂新Wi-Fi技術標準?當5G正式推出,Wi-Fi可能就走進歷史了
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2019-5-25 17:00

假聞
中國都可以搞個wifi認證基構啦。

Wi-Fi技術建立在IEEE 802.11標準上。

IEEE係國際學術基構,唔受政治影響。

但IEEE開發和出版這些標準,卻不測試符合他們的設備。非營利性的Wi-Fi聯盟成立於1999年,以填補這一段空白——建立和執行標準,互操作性與兼容性,並推動無線區域網絡技術。
作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:00

引用:
原帖由 (ツ) 於 2019-5-25 04:43 PM 發表
一沉百踩!
得罪美國,預咗冚家剷!!!
作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:01

引用:
原帖由 向楓 於 2019-5-25 04:58 PM 發表

比咗錢唔比用?賠到飛起!
好想知NOW點回應??
作者: 香港新時侯

作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:10

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 05:08 PM 發表
華為霸晒香港5G,亂港呀喇,死未
唔係傳3和數記,唔用華為5G器材咩??
作者: 孤獨遊者     時間: 2019-5-25 17:18

華為繼續發展wifi 6 。到時睇下會點
作者: 睇天做人     時間: 2019-5-25 17:21

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-5-25 05:10 PM 發表

唔係傳3和數記,唔用華為5G器材咩??

作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:28

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 05:25 PM 發表

華為佔領晒香港d 5G,唔打你老母仲係人嚟既
香港當國內市場嘛~
作者: songsong17     時間: 2019-5-25 17:30

未來?未來咪分開, 反正又唔係未試過分開標準...
華為技術平過你時, 睇下全球邊樣多人用...
作者: songsong17     時間: 2019-5-25 17:34

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-25 05:00 PM 發表
假聞
中國都可以搞個wifi認證基構啦。

Wi-Fi技術建立在IEEE 802.11標準上。

IEEE係國際學術基構,唔受政治影響。

但IEEE開發和出版這些標準,卻不測試符合他們的設備。非營利性的Wi-Fi聯盟成立於1999年,以填補這一段空白——建立和執行標準,互操作性與兼容性,並推動無線區域網絡技術。 ...
白痴易呃...

不過反中就係多白痴, 所以咁失敗...
作者: Anunnaki     時間: 2019-5-25 17:38

商業盧溝橋事變已經發生了,美國基本上已經正式侵略中國了,國人應同心衛國抗敵!!!

作者: btcs20002     時間: 2019-5-25 17:42

頭先上了wifi聯盟官網看到

圖片附件: 1558777333639.jpg (2019-5-25 17:42, 88.53 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 一個飯煲三個蓋

作者: 屢禁不改     時間: 2019-5-25 17:46

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-25 05:42 PM 發表

大家睇清楚,被退出Wi-Fi聯盟唔係代表華為唔可以用Wi-Fi, 只係佢哋以後唔會接受華為嘅技術支援。損失係邊個先?
國安黑客,更加為所欲為!!
作者: Silvermind     時間: 2019-5-25 17:48

引用:
原帖由 百李挑一 於 2019-5-25 04:51 PM 發表
華為違反左乜嘢要暫停會員資格先?

凈係因為華為做的太好,美國要封殺華為?

呢D國際組織信譽真系一鋪清袋
美狗公然將自已國家公司當武器

相信會令各國驚醒

以後相信各方面會有不同制式出現
作者: sungodj     時間: 2019-5-25 17:56

戰爭來了,怎麼不還手????
作者: acer2014     時間: 2019-5-26 00:03

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2019-5-25 05:42 PM 發表

大家睇清楚,被退出Wi-Fi聯盟唔係代表華為唔可以用Wi-Fi, 只係佢哋以後唔會接受華為嘅技術支援。損失係邊個先?
正解....
或者可以咁講....當華為自家再用人力物力去研發出新的WiFi技術時,亦唔會與那些19聯盟分享...
作者: xuan2281     時間: 2019-5-26 11:01

这个报道很客观,总体来说被剔除资格对短期没什么影响,长期对华为这种有野心的公司影响巨大,主要是研发成果不能成为通用标准
作者: 阻住地球轉     時間: 2019-5-26 11:20

呢單新聞係由unwire出,證明unwire科技知識有幾流,連wifi alliance只係出certificate都唔知,我已經決定將unwire從我既rss名單中移除
作者: zzaa2046     時間: 2019-5-26 11:25

wiFi專利權,期限唔系應該過咗嗎?點解可以禁?
作者: supermeone     時間: 2019-5-26 17:42

Wifi 專利好似係澳洲身上,而且唔係公開既,係要收專利費既,不過發展左咁多年,大家既專利都應該交差嚟用,如果中國又學美國…
作者: y808a     時間: 2019-5-27 16:39

前景堪虞
作者: 肥輝仔     時間: 2019-5-27 17:24

強國十幾億人,任何尾國公司排除強國公司係佢地損失!
作者: hk1215     時間: 2019-5-27 18:29

引用:
原帖由 日行千里 於 2019-5-25 04:14 PM 發表
中國華為被美國政府加入出口禁制「實體清單」後,除零件廠商、鋪售通路斷絕與華為關係,華為與業界組織內的關係亦受到影響。無線網路認證組織 Wi-Fi 聯盟(Wi-Fi Alliance) 表示,決定將華為暫時從 Wi-Fi 聯盟的會員清單中除名。
商包括有 Intel、高通、Bro ...
假新聞