標題: WiFi聯盟宣布將華為除名 外媒點名下一個是藍牙... - 自由財經 [打印本頁]

作者: 香港新時侯

作者: 豬木屍吃河童     時間: 2019-5-25 14:42

5G時代出現時, 仲wifi咩?
作者: tomman719382     時間: 2019-5-25 14:43

美國用國家打壓一間公司真係恐怖過共產黨
作者: chaolininin     時間: 2019-5-25 14:44

版權所有 不得轉載 © 2018 The Liberty Times. All Rights Reserved.

侵犯知識版權,等被人告
作者: WPGLY     時間: 2019-5-25 14:45

咁搞法華為手機最後得返個機殼?😂😂😂
作者: keung007hk     時間: 2019-5-25 14:46

無得用WiFi ,逼5g 無限數據用量
作者: 阿乜水     時間: 2019-5-25 14:52

圖片附件: FK0579.png (2019-5-25 14:52, 169.76 KB) / 該附件被下載次數 20

作者: archress     時間: 2019-5-25 14:52

哎呀又中槍啦
作者: ichthys2     時間: 2019-5-25 14:53

台灣《自由時報》即民進黨的「黨報」,最好不宜立即盡信。
作者: ricky0060     時間: 2019-5-25 14:54

放心,中國將來有自家製定的 wifi 制式,唔駛跟國際

支持中國
那裡有錯
必爭之地
死裡求生
作者: onon425     時間: 2019-5-25 14:55

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 02:38 PM 發表
繼中國華為被制訂SD記憶卡標準的SD協會剔除會員名單後,無線網路認證組織Wi-Fi聯盟也表示,為配合川普政府對華為的禁令,決定將華為暫時從Wi-Fi聯盟中除名。(歐新社資料照)
〔即時新聞/綜合報導〕

華為話今年超三星,能否達標?

新聞來源 ...
其實中國衰到貼地,
香港是中國一部分也不會改變的,
你班黄色廢青算吧啦!
作者: A1000     時間: 2019-5-25 14:59

乜搞埋啲噉嘅嘢呀?我買咗兩部貴嘢啊!
作者: fusion_impact     時間: 2019-5-25 14:59

中國唔會夠美國鬥㗎啦...
中國國力的確係比以前進步咗好多, 而且係環球經濟上變咗重要嘅角色..

但係之後太自滿同急進了,
成日覺得成個世界冇咗中國會唔得, 覺得自己係大客...
而且太過招搖, 成日要比全世界知自己有幾咁巴閉, 要超英趕美等等...

如果當初只做不說, 唔好成日拎住支要做世界第一嘅旗周圍插, 可能唔會做成今日嘅局面
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2019-5-25 14:59

中國都可以搞個wifi認證基構啦。

Wi-Fi技術建立在IEEE 802.11標準上。

IEEE係國際學術基構,唔受政治影響。

但IEEE開發和出版這些標準,卻不測試符合他們的設備。非營利性的Wi-Fi聯盟成立於1999年,以填補這一段空白——建立和執行標準,互操作性與兼容性,並推動無線區域網絡技術。

至2009年截止Wi-Fi聯盟超過300多家來自世界各地公司合廠家擁有會員,其產品通過認證過程中,有權標明這些產品Wi-Fi標誌。

認證過程具體來說是否符合IEEE 802.11無線標準的規定,以及WPA和WPA2安全標準,以及EAP的認證標準。

認證時可以選擇包括測試IEEE 802.11的標準草案,與蜂窩電話技術互動設備的融合或有關安全和功能設置,多媒體,和省電。
作者: yipb1     時間: 2019-5-25 15:00

華為自行改 最多係國外唔上wifi吧
作者: 33Chris     時間: 2019-5-25 15:01

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-25 02:52 PM 發表
第七帖已經被踢爆,反中狗條褲除到一半又出唔到
作者: 睇天做人     時間: 2019-5-25 15:02

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-25 02:52 PM 發表
即係又有膠仔頂樓起錯機?!
作者: stocky1010     時間: 2019-5-25 15:03

假新聞!將漢奸除名啦!有5G洗鬼用wifi 咩!低能!根本5G科技將舊科技塗汰!

作者: suffocation     時間: 2019-5-25 15:03

自煮燃發hua-fi
作者: anny333     時間: 2019-5-25 15:04

5G 1蚊任用,你吹咩?
WiFi死開啦!
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2019-5-25 15:04

引用:
綠毛又出假新聞。
作者: 邪惡死神     時間: 2019-5-25 15:05

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 14:38 發表
繼中國華為被制訂SD記憶卡標準的SD協會剔除會員名單後,無線網路認證組織Wi-Fi聯盟也表示,為配合川普政府對華為的禁令,決定將華為暫時從Wi-Fi聯盟中除名。(歐新社資料照)
〔即時新聞/綜合報導〕

新聞來源 ...
我轉用無限數據好多年了!
作者: 前來野性的馬     時間: 2019-5-25 15:06

對於5g時代,wifi係淘汰產品
作者: gk3328     時間: 2019-5-25 15:07

引用:
原帖由 tomman719382 於 2019-5-25 02:43 PM 發表
又借美帝諷刺共產黨。
香港好多有錢佬,都係俾共產黨打壓及瓜分佢哋財產,先走佬到香港。
作者: tomlee021239

作者: homing28     時間: 2019-5-25 15:08

好消息接住來
作者: YYOOWW     時間: 2019-5-25 15:09

x2
作者: HikeAway     時間: 2019-5-25 15:09

恭喜華為,又多一樣野可以自主研發
作者: 織田信長     時間: 2019-5-25 15:11

引用:
原帖由 keung007hk 於 2019-5-25 02:46 PM 發表
其實你真傻定假癲,你知唔知單新聞講咩
作者: 神行客     時間: 2019-5-25 15:15

引用:
原帖由 tomman719382 於 2019-5-25 02:43 PM 發表
老尾向來係最大恐怖份子
逆我者亡
作者: hkhotdog01     時間: 2019-5-25 15:15

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-25 02:59 PM 發表

但IEEE開發和出版這些標準,卻不測試符合他們的設備。非營利性的Wi-Fi聯盟成立於1999年,以填補這一段空白——建立和執行標準,互操作性與兼容性,並推動無線區域網絡技術。

至2009年截止Wi-Fi聯盟超過300多家來自世界各地公司合廠家擁有會 ...
C 兄所言甚是。概念也解釋得清楚。
d 垃圾新聞太多,d垃圾記者又有意無意片面報導。
咁d 人就不求甚解,以為從此華為手機就沒wifi.
唉...
作者: laiking888     時間: 2019-5-25 15:15

強国人華為好慘呀,唔好呀,死啦,死啦

作者: Video     時間: 2019-5-25 15:18

台狗假新聞就正常不過!假食物都一向出眾,黃狗快點去台支持吧
作者: 阿乜水     時間: 2019-5-25 15:18

我現時聽到既消息, 唔係除名, 華為仍然保留會員資格, 只係果個乜7會受到美國佬強大壓力, 暫時華為唔可以參與佢地會議, 制定標準之類. 至於D 井底化膿功蟲仔講咩唔可以用 WiFi, 只係幼稚無知飛機, 笑下就算.
作者: 30678426     時間: 2019-5-25 15:18

Well done
Just give them a lesson. 
作者: Barocc0122073     時間: 2019-5-25 15:18

哈…哈…班漢奸走九夢卵…一知半解…祗知反中反老共…三無反贼,冇财色,冇學識,冇知識,真係全行5G…屋企個wifi掟得去堆田區喇…仲有…成日講,華為手機乜手機物…有中文架…睇下人地公司個年報…手機佔佢地既營收幾多喇…夢卵…人地主力靠…電訊電機铺設,同基站建設,加保養…手機…?主要係打下招牌…人有我又做…任你拆开边個型号,計下D零件價…算你批發價…再計零售價拆帳…你就知有幾多你執…蘋果就真係两叁個開喇...佢真係靠手機…全球咁大棚嘢…死咗九千年
作者: 迷名     時間: 2019-5-25 15:19

5G 仲要wifi 我屋企都無用wifi 十年啦
作者: 英超專科     時間: 2019-5-25 15:20

民主法治家國專制過強國,笑死
作者: 炎夏的盡頭

作者: omgking     時間: 2019-5-25 15:22

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-5-25 03:01 PM 發表

第七帖已經被踢爆,反中狗條褲除到一半又出唔到
有d見到標題已經出左,唔係點解要偉哥
作者: 商界長長主題     時間: 2019-5-25 15:22

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2019-5-25 02:42 PM 發表
5G時代出現時, 仲wifi咩?
👍👍👍一早已經講咗,有5G,wifi唔需要了

作者: tomlee021239

作者: 英超專科     時間: 2019-5-25 15:22

立即鎖國咪得,理得佢禁什麼,橫掂現況都差不多

作者: sungodj     時間: 2019-5-25 15:23

自由??????????
作者: 商界長長主題     時間: 2019-5-25 15:24

引用:
原帖由 炎夏的盡頭 於 2019-5-25 03:23 PM 發表

又一個傻閪
怎傻閪法呢?
作者: cusooninhk     時間: 2019-5-25 15:24

DLLM,而家好L憎美國!
作者: omegacoaxial20

作者: mouse3968     時間: 2019-5-25 15:24

d安全專家唔係成日叫人唔好用wifi嘅咩?
作者: 骨場百曉生     時間: 2019-5-25 15:25

引用:
原帖由 fusion_impact 於 2019-5-25 02:59 PM 發表
中國國力的確係比以前進步咗好多, 而且係環球經濟上變咗重要嘅角色..

而且太過招搖, 成日要比全世界知自己有幾咁巴閉, 要超英趕美等等...

如果當初只做不說, 唔好成日拎住支要做世界第一嘅旗周圍插, 可能唔會做成今日嘅局面 ...
自滿李佬姆咩,有無2025計劃美國佬都會搞中國,因為按中國某d技術係比美國佬領先少少,再發展落去會影響美國獨霸世界。宜家舉全國之力來禁止。
作者: joeykhchan     時間: 2019-5-25 15:26

引用:
原帖由 fusion_impact 於 2019-5-25 02:59 PM 發表

如果當初只做不說, 唔好成日拎住支要做世界第一嘅旗周圍插, 可能唔會做成今日嘅局面 ...
非常同意,為什麼不低調一點
作者: tintin117     時間: 2019-5-25 15:26

有 wifi compatible.... 仲好啦,唔需要俾license

作者: 英超專科     時間: 2019-5-25 15:28

成部電話軟硬件,華偽都無自主權!早啲關門把啦
作者: 瑪卡     時間: 2019-5-25 15:28

引用:

什麼邏輯思維😂😂
作者: 普陀山     時間: 2019-5-25 15:28

引用:
日經同平果一樣都是作文?
作者: RealPpl     時間: 2019-5-25 15:29

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-25 02:59 PM 發表

至2009年截止Wi-Fi聯盟超過300多家來自 ...
係噃,中國都可以攪個wifi認証協會啫
作者: 30678426     時間: 2019-5-25 15:29

http://www.sohu.com/a/316406372_115479

日媒称WiFi联盟和SD协会暂停华为会员资格
作者: jack2323     時間: 2019-5-25 15:29

引用:

其實係唔止咁
最大問題係佢哋根本就冇料
咁多樣所謂高科技有邊一樣係佢哋研發
冇都算
仲要喺國際上喺度自吹自擂
老實講成個地球真係搵唔到一個咁無恥嘅國家
作者: 小婆羅門     時間: 2019-5-25 15:30

引用:
原帖由 gk3328 於 2019-5-25 03:07 PM 發表

又借美帝諷刺共產黨。
香港好多有錢佬,都係俾共產黨打壓及瓜分佢哋財產,先走佬到香港。
今次不同往日,美國人現在比共產黨更恐怖。
作者: disclaimer88

作者: Johnyau01     時間: 2019-5-25 15:30

引用:

我們從來無講過中國係世界第一,中國強調要自身發展,一帶一路都係中國想行出去,美國同西方這一棍遅早要來,佢地的真正目的就係我們永遠唔好發展,話語權係永遠係佢地手到,經過這一年從中美貿易到封鎖華為事件,仲未睇清楚西方的真正意途?
作者: jipyrbo     時間: 2019-5-25 15:30

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 02:38 PM 發表
〔即時新聞/綜合報導〕

新聞來源 ...
即柒両譜仲係個禍美總統,華為wifi藍牙版本只停止後繼新版,現在版本仍可使用,影響不大啊,基本甘秊種行為打擊華為國際手機銷售為主,不過中國人智慧就是迫壓出來,我看磨菇侵確實熱愛中國,想迫令中國走向領導全球/比現有技術更好的科技路上。
作者: meanbean     時間: 2019-5-25 15:31

引用:
哈哈! 華為新有面子,舉國之力喎,中央政府馬上同老美开战啦
作者: soilvvang     時間: 2019-5-25 15:31

引用:
原帖由 hkhotdog01 於 2019-5-25 03:15 PM 發表

C 兄所言甚是。概念也解釋得清楚。
d 垃圾新聞太多,d垃圾記者又有意無意片面報導。
咁d 人就不求甚解,以為從此華為手機就沒wifi.
唉...
師兄,那是呆灣省綠蛆爛霉,一向都不求事實去作文造謠。呆灣那邊都有人回咗wifi只是標準,無專利。漁港舔西豬喜歡用假野打飛機
作者: BabyBreath     時間: 2019-5-25 15:31

可以照用,只係產品設計無話語權
作者: airhei     時間: 2019-5-25 15:31

報警

作者: upcupcupc     時間: 2019-5-25 15:31

就算新聞係真嘅,對華為應該無乜影響,睇唔到wifi未來仲有乜野須要制定,已經得到認證,唔會因為唔比你去就變左無認證,不過話時話,有幾多人買手機時係會關心個wifi呢
作者: kingkong_hk     時間: 2019-5-25 15:32

引用:
原帖由 keung007hk 於 25-5-2019 14:46 發表
插wifi手指
作者: 阿乜水     時間: 2019-5-25 15:32

引用:
原帖由 普陀山 於 2019-5-25 03:28 PM 發表

日經同平果一樣都是作文?
Ching, 唔作得晒,請睇我 35/F .

作者: 公主公主     時間: 2019-5-25 15:33

引用:
原帖由 meanbean 於 2019-5-25 03:31 PM 發表

現在不是嗎, 美國動用埋歐盟一齊全力ban華為一間公司
作者: 哈囉灰肚臍     時間: 2019-5-25 15:34

引用:
原帖由 炎夏的盡頭 於 2019-5-25 03:21 PM 發表

你去旅行無得上wifi用閪呀?on99
你去旅行唔會買網卡用定係你陰功豬無去過旅行
作者: PowerWin     時間: 2019-5-25 15:34

假新聞
作者: Johnyau01     時間: 2019-5-25 15:34

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 03:31 PM 發表

任正非:我们要做第一 第二活不下来
https://www.chinapress.com.my/20190524/%E4%BB%BB%E6%AD%A3%E9%9D%9E%EF%BC%9A%E6%88%91%E4%BB%AC%E8%A6%81%E5%81%9A%E7%AC%AC%E4%B8%80-%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E6%B4%BB%E4%B8%8D%E4%B8%8B%E6% ...
都開戰啦,都要提升士氣
貿易戰前中國官方有無高調過?
我們強調自己係發展中國家!
作者: 彭斯     時間: 2019-5-25 15:34

引用:
原帖由 keung007hk 於 2019-5-25 02:46 PM 發表
聽聞5G月費是現時4G月費的4倍。
作者: 30678426     時間: 2019-5-25 15:35

引用:
原帖由 meanbean 於 2019-5-25 03:31 PM 發表

They don't even dare to do that shit
作者: sunntis     時間: 2019-5-25 15:35

最多都係下一代未能用
作者: 油站強勁的核心     時間: 2019-5-25 15:35

呆湾绿媒~~~
作者: siutatbo     時間: 2019-5-25 15:35

引用:
原帖由 哈囉灰肚臍 於 2019-5-25 03:34 PM 發表

你去旅行唔會買網卡用定係你陰功豬無去過旅行
窮游嘅話慳得一蚊得一蚊,數據卡要幾十,當然去到揾免費wifi啦

作者: montejo     時間: 2019-5-25 15:37

引用:
〔即時新聞/綜合報導〕

https://img.ltn.com.tw/Upload/business/page/800/2019/05/25/phpSHPBi2.jpg

新聞來源 ...
https://zh.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi联盟

WiFi 聯盟只是一個認證?

作者: alexpkmkg     時間: 2019-5-25 15:37

好L多豬希中槍
作者: 肥輝仔     時間: 2019-5-25 15:37

尾國的行為實在十分可恥
作者: 彭斯     時間: 2019-5-25 15:37

引用:
原帖由 onon425 於 2019-5-25 02:55 PM 發表

其實中國衰到貼地,
香港是中國一部分也不會改變的,
你班黄色廢青算吧啦!
唔只黃絲,生活在香港嘅人都死,唔通亞爺有現金救濟藍絲咩。
作者: kchaha     時間: 2019-5-25 15:38

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2019-5-25 03:31 PM 發表
就算新聞係真嘅,對華為應該無乜影響,睇唔到wifi未來仲有乜野須要制定,已經得到認證,唔會因為唔比你去就變左無認證,不過話時話,有幾多人買手機時係會關心個wifi呢 ...
除非有無限數據,否則wifi對好多人仍然重要,睇下片都冇左1Gb
作者: 黃金工程     時間: 2019-5-25 15:38

引用:
〔即時新聞/綜合報導〕

新聞來源 ...
Wi-Fi 和 藍牙?!
乜有得咁既咩?

會不會jpg和gif又提出除名?
會不會mp4又提出除名, 然後會不會LCD屏幕又提出除名,
SSD又會不會提出除名,USB又會不會提出除名?
GPS又會不會提出除名?
然後手機電池又提出除名?

作者: Immrkit     時間: 2019-5-25 15:38

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 03:33 PM 發表

華為無自主權,點解仲巴L柒閉咁?
得啦得啦 你有哂自主權 叻哂得未?
作者: jack2323     時間: 2019-5-25 15:38

引用:
原帖由 Johnyau01 於 2019-5-25 03:30 PM 發表

我們從來無講過中國係世界第一,中國強調要自身發展,一帶一路都係中國想行出去,美國同西方這一棍遅早要來,佢地的真正目的就係我們永遠唔好發展,話語權係永遠係佢地手到,經過這一年從中美貿易到封鎖華為事件,仲未睇清楚西方的真正意途? ...
行得正企得正有咩好驚呀
你真係有實力嘅 , 有人會搞到你咩?

作者: upcupcupc     時間: 2019-5-25 15:39

引用:
原帖由 kchaha 於 2019-5-25 03:38 PM 發表

除非有無限數據,否則wifi對好多人仍然重要,睇下片都冇左1Gb
我建議你搞清楚果個係乜野組織先
作者: Man208     時間: 2019-5-25 15:39

支持華為!!
作者: MB1227     時間: 2019-5-25 15:39

引用:

正解..  打腫臉充胖子的文化., 過去數年在偉大的習主席領導下發揮得沐離盡至!! 

以事論事., 以美國做事方式今次一定用盡所有手段圍堵中國., 貿易戰只是序幕., 科技, 金融, 軍事等一定會後續!! 
作者: Johnyau01     時間: 2019-5-25 15:39

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-25 03:36 PM 發表

专访余承东:华为要做就做第一!技术创新“甩别人几条街”
http://m.c114.com.cn/w126-1084801.html
你這一單係4月12號,都打緊啦丫哥
你找下兩年前有無外交部的高調宣傳?
作者: jaccjacc     時間: 2019-5-25 15:39

支持到底。