標題: 美國F22攔截了阿拉斯加海岸外的俄羅斯轟炸機和戰鬥機 [打印本頁]

作者: KK_Chan     時間: 2019-5-22 11:01

Google 翻譯

https://www.youtube.com/watch?v=wQ-oBNAutLE

華盛頓(美國有線電視新聞網)北美航空航天防務司令部(NORAD)表示,截至22日,一架美國F22戰鬥機攔截了一架俄羅斯轟炸機和戰鬥機,從阿拉斯加州撤離。我宣布了。

俄羅斯飛機接近20天。據NORAD稱,四架Tu95轟炸機和兩架能夠攜帶核武器的Su35戰鬥機已進入阿拉斯加西海岸的防空識別區。美國F22戰鬥機和E3預警和控制飛機檢測到這一點,並擊中了響應。

美國用兩架F22戰鬥機攔截了前兩架轟炸機,隨後攔截了與另外兩架F22戰鬥機一起飛往Su35的轟炸機。在此期間,E3負責監控整個情況。沒有俄羅斯領空入侵。

俄羅斯國防部於21日在推特上證實此事。Tu95將按計劃發射,飛越楚科奇海,白令海和鄂霍次克海的中性海岸,以及沿阿拉斯加西海岸和阿留申群島北海岸飛行。

美國當局認為,俄羅斯轟炸機將作為潛在危機培訓的一部分,並向敵國展示。

根據美國官員的說法,近年來俄羅斯轟炸機和戰鬥機多次飛越該地區,並被美國戰鬥機和作為NORAD一部分的加拿大戰鬥機攔截。

今年1月,來自加拿大的E3和F22美軍和CF18戰鬥機也發現了進入防空識別區的俄羅斯圖160戰略轟炸機。

作者: SkyBlue2046     時間: 2019-5-22 11:20

俄羅斯踩到美國上心口!
作者: KK_Chan     時間: 2019-5-22 11:37

US intercepts Russian bombers, fighter jets off the coast of Alaska

Washington (CNN)US F-22 stealth jets intercepted four Russian bombers and two Russian Su-35 fighter jets off the coast of Alaska on Monday, according to a statement from North American Aerospace Defense Command.

The Russian nuclear capable long-range bombers flew into the Air Defense Identification Zone, which extends approximately 200 miles off Alaska's western coast.
The Russian bomber flights are seen by US military officials as part of Moscow's effort to train its military for a potential crisis while simultaneously sending a message of strength to adversaries.
This latest intercept comes amid tensions with Russia on a wide range of geopolitical issues and a week after Secretary of State Mike Pompeo met Russian Vladimir Putin in the resort town of Sochi where he warned Russia about interfering in US elections, taking a tougher public line than President Donald Trump on the issue.
US F-22s fighter jets and an E-3 Airborne Early Warning and Control System from North American Aerospace Defense Command "positively identified and intercepted a total of four Tupolev Tu-95 bombers and two Su-35 fighters entering the Alaskan Air Defense Identification Zone (ADIZ) on May 20," NORAD said in a statement.

https://edition.cnn.com/2019/05/21/politics/russian-bombers-alaska-intercept/index.html

作者: KK_Chan     時間: 2019-5-22 11:42

https://www.youtube.com/watch?v=Q4cUzqTOnSY
作者: maoleitau

作者: denter9207     時間: 2019-5-22 14:26

過黎了解下
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-22 14:38

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-22 02:24 PM 發表
其實消耗緊F-22壽命, 根本F-16都完全可以做到.
係啦,應該放在地下俾你地數佢廢呀嘛!
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-22 14:40

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2019-5-22 11:20 AM 發表
俄羅斯踩到美國上心口!
話你們呢班軍版專家廢係有理由,兩國在冷戰時都有咁做,非常平常,強國都會用此方式測試對反應時間各飛行資料,係你們先覺得好特別;當然啦,老美做乜都係 on9 架嘛
作者: SkyBlue2046     時間: 2019-5-22 16:14

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-5-22 02:40 PM 發表

話你們呢班軍版專家廢係有理由,兩國在冷戰時都有咁做,非常平常,強國都會用此方式測試對反應時間各飛行資料,係你們先覺得好特別;當然啦,老美做乜都係 on9 架嘛 ...
好多盲反都係用同一理論同一行動去踩大陸㗎啦!我只係跟佢哋用返喺美國身上啫,冇乜問題吖!
作者: pooh24680     時間: 2019-5-22 16:48

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-5-22 02:40 PM 發表

話你們呢班軍版專家廢係有理由,兩國在冷戰時都有咁做,非常平常,強國都會用此方式測試對反應時間各飛行資料,係你們先覺得好特別;當然啦,老美做乜都係 on9 架嘛 ...
咁你認為點解有f15/16唔用,機乎見親都係f22
作者: KK_Chan     時間: 2019-5-22 17:48

美俄就委內瑞拉等國際問題而關係愈見緊張之際,北美空防司令部(NORAD)周二(21日)宣布,有2組共6架俄羅斯戰機及轟炸機周一(20日)飛入阿拉斯加州以西國際空域的防空識別區,當局出動F22戰機攔截,伴飛至對方離開該片空域。

北美空防司令部指,俄羅斯2架圖95轟炸機飛入防空識別區後,美軍出動2架F22戰機加以攔截。其後俄羅斯另有2架圖95轟炸機及2架蘇35戰機飛經該處,美方同樣以F22戰機攔截,行動過程中出動了空中預警管制機(AWACS)作指揮。

NORAD司令奧肖納西(Terrence J. O'Shaughnessy)強調,美軍全年無休持續監察空域,以「阻止及挫敗對我國人民及設施的威脅」。NORAD指,上述俄羅斯戰機是在國際空域中飛行。美國設有4個防空識別區,該處航空流量受管制,旨在加快應對敵對威脅。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20190522/bkn-20190522130035842-0522_00972_001.html
作者: tennislam     時間: 2019-5-22 18:27

無所謂啦,美國總統係俄國的細作,大家咁親
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-22 23:47

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-22 04:48 PM 發表

咁你認為點解有f15/16唔用,機乎見親都係f22
無用?無知真可怕。

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 08:18

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 12:31 AM 發表

明知你又唔會開火, 利用轟炸機安裝電子吊艙收集E-3/F-22既搜索雷達信號呢招其實唔錯.
你想得太害易,呢類日常攔截任務通常係地面指揮,不需要戰機自行開雷達搜索,北美部署既係鋪路者地面大型相陣雷達,強過戰機上既多多聲。美國就有專業情報收集機,主要係收集地面雷達數據、通訊數據、加密資料資訊等,EP-3 咪就係這一類專業情報收集機。俄羅斯用熊式玩邊界飛行已由來已久,以前用 F-4 攔截之後 F-15 和 F-22,大大話話前後都有 30 幾 40 年。

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-5-23 08:18, 607.16 KB) / 該附件被下載次數 20

圖片附件: mobile_2.jpg (2019-5-23 08:18, 51.45 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 08:18

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 12:31 AM 發表

明知你又唔會開火, 利用轟炸機安裝電子吊艙收集E-3/F-22既搜索雷達信號呢招其實唔錯.
老美應該冇咁蠢,估計一定掛左透鏡
影得相,即係有第二部機
作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 08:24

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-5-23 08:18 AM 發表

你想得太害易,呢類日常攔截任務通常係地面指揮,不需要戰機自行開雷達搜索,北美部署既係鋪路者地面大型相陣雷達,強過戰機上既多多聲。美國就有專業情報收集機,主要係收集地面雷達數據、通訊數據、加密資料資訊等,EP-3 咪就係這一類專業情報收集機。俄羅斯用熊式玩邊界飛行已由來已久,以前用 F-4 攔截之後 F-15 和 F-22,大大話話前後都有 30 幾 40 年。

...
以前丫嗎

呢啲係政治show,有大出大
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 08:52

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-23 08:24 AM 發表

以前丫嗎

呢啲係政治show,有大出大
北美仲有 F-15 的,派咩機去係睇情況,邊個近咪派邊個中隊去,人地當 F-22 係常務機,要做野既,你呢種外行人就以為要錫住用先叫正常。
作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 08:54

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-5-23 08:52 AM 發表

北美仲有 F-15 的,派咩機去係睇情況,邊個近咪派邊個中隊去,人地當 F-22 係常務機,要做野既,你呢種外行人就以為要錫住用先叫正常。
咁你搵張近廿年唔係F22攔截嘅相泥睇下
作者: wilsonkf     時間: 2019-5-23 09:08

其實飛架J-7 去攔截都無問題, 又唔會打

美國好似仲有幾架

作者: 06VV     時間: 2019-5-23 11:09

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-23 08:54 AM 發表
幾年前F15C 波羅的海攔截蘇30算唔算先
作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 11:13

引用:
原帖由 06VV 於 2019-5-23 11:09 AM 發表

幾年前F15C 波羅的海攔截蘇30算唔算先
日本個個月都有添
作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 11:53

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 10:29 AM 發表

乜透鏡可以當雷達咁用 ?
改變反射訊號特徵
F35喺叙利亞都係咁,唔會冒呢類風險
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 12:30

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-23 08:54 AM 發表

無知最好怕,17 年 F-15 和俄羅斯 Su-27 玩捉。
https://fightersweep.com/11856/watch-new-footage-of-russian-su-27-banking-into-us-air-force-f-15-during-intercept-surfaces-online/

而駐紮在冰島的美國空軍 F-15C 第 57 中隊,基本上個個月都要飛起驅趕來模魚的 Tu95,當然了,你呢 D 識少少就扮代表以為自己係岩的人又無當睇唔到啦。

作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 12:35

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-5-23 12:30 PM 發表

無知最好怕,17 年 F-15 和俄羅斯 Su-27 玩捉。
https://fightersweep.com/11856/watch-new-footage-of-russian-su-27-banking-into-us-air-force-f-15-during-intercept-surfaces-online/
https://i1.wp.com/fightersweep.c ...
冰島同蘇27下化,有乜做show價值
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 12:37

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-23 11:53 AM 發表

改變反射訊號特徵
F35喺叙利亞都係咁,唔會冒呢類風險
透你條毛咩,樓主條片都睇到 F-22 掛了外置油箱,仲掛乜鬼"透鏡"?掛了外置油箱咪代表 F-22 當時係執行緊邊境上空例行空巡任務,老美差唔多 24 小時都有最少 4 機在空作空巡 (包括駐北美的幾個中隊,由北美防空司令部直接指揮),緊急備飛常駐十個中隊包括 F-15C 和 F-22 在內共百幾架隨時在北美防空的。

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 12:39

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-23 12:35 PM 發表

冰島同蘇27下化,有乜做show價值
睇你回文都係似無料來模魚架喇,又對牛彈琴了 ~

係喇,唔該晒你話俾我知你有幾無料呀,你咁坦白真係唔該晒
作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 12:39

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-5-23 12:37 PM 發表

透你條毛咩,樓主條片都睇到 F-22 掛了外置油箱,仲掛乜鬼"透鏡"?掛了外置油箱咪代表 F-22 當時係執行緊邊境上空例行空巡任務,老美差唔多 24 小時都有最少 4 機在空作空巡 (包括駐北美的幾個中隊,由北美防空司令部直接指揮),緊急備飛常駐十個中隊包括 F-15C 和 F-22 在內共百幾架隨時在北美防空的。 ...
你又知冇透鏡?

作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 12:42

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-5-23 12:39 PM 發表

睇你回文都係似無料來模魚架喇,又對牛彈琴了 ~

係喇,唔該晒你話俾我知你有幾無料呀,你咁坦白真係唔該晒
我冇話我好有料喎,咁玻璃做乜
題目係阿拉斯加,美國本土,即管慢慢搬龍門啦
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 12:42

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 12:39 PM 發表

乜tu-95既電子吊艙唔係收集F-22/E-3雷達信息 ? 當雷達用 ?
佢地主要係收集通訊計息和雷達訊號,雷達訊號主要是地面大型雷達而不是戰機訊號。唔識的人以為飛近 F-22 就可以乜都知。
作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 12:46

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 12:39 PM 發表

乜tu-95既電子吊艙唔係收集F-22/E-3雷達信息 ? 當雷達用 ?
博贏冇錢博輸冇命
又唔係真打
影張相用最先進戰機攔截就得,最好政治交代
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 12:47

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 12:41 PM 發表

用F-22邊境上空例行空巡任務,可見美軍個腦係點.
我真心唔知你點諗,F-22 係防空戰機之一,用作日常巡邏有咩問題?定係你覺得應該放在機庫先係正常?還是香討精英又自己把 F-22 定位一定要做 show 先得?
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 12:50

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-23 12:42 PM 發表

我冇話我好有料喎,咁玻璃做乜
題目係阿拉斯加,美國本土,即管慢慢搬龍門啦
有點常識都知美國在阿拉斯加有幾多 F-15 中隊,上網又唔難搵,貼了空軍 57 中隊的 F-15 伴飛 Tu-95 的相你又當睇唔到,我好肯定你咪又係那種識少少就扮代表的軍版垃圾廢柴,呢到好多你 D 同伴,不過唔好以為呢到只係你呢類垃圾啊。
作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 12:58

陰功羅,對住垃圾都咁緊張
咁咪貼張美國本土用f15攔截圖95等我收聲囉,衰左我實認

Ok 我認衰,原來2006年有一次,同布丁兄講聲sorry

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 13:02

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-5-23 12:58 PM 發表
陰功羅,對住垃圾都咁緊張
咁咪貼張美國本土用f15攔截圖95等我收聲囉,衰左我實認
係呀,我好緊張架,因為唔忍心香討俾垃圾污染嘛 ~~

相片出處,費時你又話唔係阿拉斯加啦....
https://www.researchgate.net/figure/An-F-15-Eagle-fighter-intercepting-a-Tu-95-bomber-near-Alaska_fig1_309605658
作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 13:08

其實有興趣的版友可以睇下呢條 Link,就知北約和 Tu-95 其實係好朋友 

不過近來 Tu-95 在歐洲出現較多,以往由老美招呼轉為 EF-2000 和歐洲的 F-16 招呼多,不過近呢兩三年又多左去阿拉斯加和冰島,Tu-95 主要是在俄羅斯東面出發經北冰洋飛近老美再去冰島西北海域附近再返轉頭,其實幾似老美在日本出發去南海再返轉頭咁以測試老解空防。

https://acesflyinghigh.wordpress ... ercepting-the-bear/

作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 13:14

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 01:09 PM 發表

影張相用F-4都得
真係攔截,衰啲講美國是旦一架都得
影相係交功課

你係國會議員收唔收貨先?
F4都得,仲想要錢買新機?其他新機死左去邊?

作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 13:21

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 01:19 PM 發表

攔截完你我都會係地球上消失, c-hing個腦真係勁.
成個過程都係雙方做show,咁認真做乜?

作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 13:46

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 01:24 PM 發表

知道就好, 不過美軍出F-22不如出F-35好過.
我覺得政治不正確
攔截係要第一時間
35點都慢過22,即係比多啲時間人地接近或發射

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-23 14:51

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 01:24 PM 發表

知道就好, 不過美軍出F-22不如出F-35好過.
點解唔可以出 F-22? F-22 係北美防空司領部主力制空機喎 ..... 佢真係用來代替 F-15 原本的位置,而 F-22 機隊有一半都係部署在呢個區域,始終俄羅斯先係美空軍最大敵人。
作者: pooh24680     時間: 2019-5-23 15:22

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-23 02:40 PM 發表

之前c-hing都知道係做show, 點都唔會打, 係咪F-35好過F-22 ?
我意思係做show係比國人/國會睇
第一時間,用最強/最快啲戰機攔截,盡忠職守,冇揸流灘,有相為證
做戲做全套

好過比人開口問f35會唔會唔夠快
政客質疑永遠係最容易用,最有市場,又最冇責任
作者: cardreadermp3     時間: 2019-5-23 19:01

俄羅斯遵循美國所謂的航空航海自由
作者: DDG98     時間: 2019-5-24 01:19

任正非話F22隱形戰機的隱形原理也是50年代俄羅斯數學家發明的,俄羅斯數學家說鑽石切面是有隱身功能,俄羅斯研究半天覺得這個東西沒用,為甚麼?因為做不到,沒有意義,所以批准論文公開發表。美國人讀了以後,如獲至寶,花20年時間把F22隱形戰機做出來了,當然現在我們的米波雷達又把F22看見了。

紹伊古講關於飛機的講話

原來咁呀!F22係佢50年代俄羅斯數學家研究過, 結果放棄. 交給美國做下F22.

佩服美國做到, 叫美國廢青學下呀!努力.
作者: DDG98     時間: 2019-5-24 01:22

俄羅斯做不到戰鬥機, 係以前蘇聯做到戰鬥機. 為美國學下蘇聯做戰鬥機
作者: DDG98     時間: 2019-5-24 01:32

想起以前航空母艦係英國發明, 唔係真美國發明.

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-24 10:27

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-24 09:33 AM 發表

F-22已經停產, 連備用零件都停埋, 都F-15仲未...
備用零件都停埋?我未聽過一種美軍現役戰機會停零部件供應,B-52 停產了咁耐,現在一樣仲有零部件供應,A-10 都係。

作者: pooh24680     時間: 2019-5-24 10:59

引用:
原帖由 布丁狗Bello 於 2019-5-24 10:27 AM 發表

備用零件都停埋?我未聽過一種美軍現役戰機會停零部件供應,B-52 停產了咁耐,現在一樣仲有零部件供應,A-10 都係。
轟炸機同攻擊機零件損耗同要求差好多,唔洗下下9G, b52 隨時可以有客機幾萬小時壽命

作者: pooh24680     時間: 2019-5-24 14:51

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-24 02:36 PM 發表

乜轟炸機可以9G動作 ? 客機幾萬小時壽命條件要定期大檢+長期零件供應, 伊朗客機之前因為欠缺零件更換出事.
我意思係b52「同」 a10唔洗預9G, 件性要求比較簡單

F22身驕肉貴,要求高量又唔大,邊間廠咁好人stand by, 再要零件一係天價一係慢慢等
之前有話f22停產時,空軍買定好多備件,所以f22出勤率反而最高,跟住都跟大隊,再之後就.....

伊朗係全方位制裁,仲飛起飛都算佢地有本事

作者: pooh24680     時間: 2019-5-24 15:09

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-24 02:59 PM 發表

之前有話, 邊個話.
唔駛9G, 但駛唔駛考慮機翼掛架既負荷.
B-52成八個發動機, 客機一般兩個, 負荷都唔同.
上面啲軍網八股文
近排好似腦風濕,打字short short 地
作者: 戰狼王     時間: 2019-5-24 15:18

同時反映了美國F-15嚴重老化,美空軍恐防F-15再次出現空中解體,惟有出動F-22攔截。

作者: pooh24680     時間: 2019-5-24 15:26

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-24 03:23 PM 發表

我睇人既問題多啲.
冇問題就唔會上泥軍版泡啦

作者: pooh24680     時間: 2019-5-24 15:32

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-24 03:29 PM 發表

你指自己呀.
Up to you la
無謂太離題

作者: 機龍     時間: 2019-5-25 12:33

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-24 14:59 發表

之前有話, 邊個話.
唔駛9G, 但駛唔駛考慮機翼掛架既負荷.
B-52成八個發動機, 客機一般兩個, 負荷都唔同.
B-52H 換發已強化過一次,八部TF-33 乾重比J57 多1.6 噸,下一次換發會減返1~3 噸,拆走部分整流罩會再輕啲

B-52 一年只飛幾百鍾,遠少過客機一年幾千鍾,美軍計劃用足90 年至退役

作者: 機龍     時間: 2019-5-25 18:12

引用:
原帖由 maoleitau 於 2019-5-25 16:38 發表

90年有假設, 沒作戰才可能.
美軍係根據95 年 B-52H 平均飛行時得出2040 年壽限

翼頂蒙皮係壽限嘅主要制約,經濟性壽命(無修補、換件)至少31400 飛行時

機身壽限超過四萬小時,翼底蒙皮、尾翼更加超過十萬小時

作者: 布丁狗Bello     時間: 2019-5-27 10:18

引用:
原帖由 戰狼王 於 2019-5-24 03:18 PM 發表
同時反映了美國F-15嚴重老化,美空軍恐防F-15再次出現空中解體,惟有出動F-22攔截。
你呢 D 假設真係得啖笑,F-22 本來就是用來頂 F-15 的,尤其是北美防空更是 F-22 本來預設的主戰場。F-15C 會用到 2035,現在慢慢由 F-35A 頂替,但主力一線攔截都係 F-22 的任務,尤其是俄羅斯用上 Su-35 甚至 PAK-FA。