標題: 【華為被禁】美晶片股海嘯以來最傷 美國齊食穀種! [打印本頁]

作者: carrier12     時間: 2019-5-22 00:57

中美貿易戰蔓延至科技領域,美股受累。美國封殺華為,禁止美企與華為交易,預定90天後實施。與華為合作的美國晶片商股價周一大挫,亦拖累其他半導體公司,美股納指周一急跌1.5%。費城交易所半導體指數(PHLX Semiconductor Index)在5月瀉12%,為2008年金融海嘯以來,美國晶片股表現 ...

美國因強迫技術轉移議題,中國不肯就範,又唔知邊個黃6軍師教路,全面封殺華為,導致科技股價急跌,加上各大型零售商聯儲去信插7傻普,佢老尾又急急公布90日後實施,可見傻普身邊能人已經比佢炒得七七八八,得返D無乜料到嘅應聲蟲,如此朝令夕改,如果你糸美國商家佬,你會點諗?至於任總嘅對答,非常大方,取長補短,無一樣產品糸完美,我賣中菜,屋企人喜歡鋸扒,難道我吾可以去西餐廰?君不見許多仇中人仕,佢哋一樣成屋made in china難道佢哋又糸精神分裂?所以任生講得好,吾好咁狹隘,我有錢,用兩部手機,I phone同華為,難道又吾愛國?咁我屋企有日本車又有歐洲車,咪要拉去打靶?所以貧窮限制想像,如果覺得呢個地方吾適合自己,咪去第二度地方發展,人最慘系無能力又怨天尤人,嘅可憐亦可悲!

https://inews.hket.com/article/2354820/【華為被禁】美晶片股海嘯以來最傷%20美國齊食穀種!

作者: 枯燥無味     時間: 2019-5-22 01:00

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 12:57 AM 發表
中美貿易戰蔓延至科技領域,美股受累。美國封殺華為,禁止美企與華為交易,預定90天後實施。與華為合作的美國晶片商股價周一大挫,亦拖累其他半導體公司,美股納指周一急跌1.5%。費城交易所半導體指數(PHLX Semiconductor Index)在5月瀉12%,為2008年金融海嘯以來,美國晶片股表現 ...

美國因強迫技術轉移議題,中國不肯就範,又唔知邊個黃6軍師教路,全面封殺華為,導致科技股 ...
柒兩鋪搞玩農產品,而家搞晶片
作者: 枯燥無味     時間: 2019-5-22 01:07

師兄, 呢條link好啲
https://inews.hket.com/article/2354820/【華為被禁】美晶片股海嘯以來最傷 美國齊食穀種!
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 01:07

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2019-5-22 01:00 AM 發表

佢真係帶領美國走向衰退
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 01:08

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2019-5-22 01:07 AM 發表
師兄, 呢條link好啲
https://inews.hket.com/article/2354820/【華為被禁】美晶片股海嘯以來最傷 ...
Thx
作者: willy222     時間: 2019-5-22 01:14

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 00:57 發表

美國因強迫技術轉移議題,中國不肯就範,又唔知邊個黃6軍師教路,全面封殺華為,導致科技股 ...
唔怪得之佢破產幾次,做野唔瞻前顧後,全馮一己好惡。
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 01:19

引用:
原帖由 willy222 於 2019-5-22 01:14 AM 發表

破產只糸手段同逃避責任,同呢D無口恥嘅小人做生意真糸吾會有好結果
作者: 香港新時侯

作者: carrier12     時間: 2019-5-22 01:22

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 01:19 AM 發表

破產只糸手段同逃避責任,同呢D無口恥嘅小人做生意真糸吾會有好結果
所以一眾領緊狗糧嘅漢奸,真糸認清你哋主子真面目,講完吾算數,出爾反爾,已經糸柒兩鋪嘅型象
作者: mah49     時間: 2019-5-22 01:22

大陸廠都食食穀種

作者: mah49

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 一個飯煲三個蓋

作者: hwwong     時間: 2019-5-22 01:33

特柒普上任後一直都玩緊美國愚民... 先搞種族衝突, 然後就明益商家佬來懲罰窮人, 不斷向其他國家挑起糾紛及衝突來濫殺無辜平民百姓, 發動貿易戰來玩殘美國消費者同美國廠商... 牠果然係一隻習慣破產的人渣奸商, 誓要令美國人受苦才安樂, 投票比佢班愚民蠢人真係捉虫有排受了...
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 03:40

引用:
原帖由 mah49 於 2019-5-22 01:23 AM 發表
你係咪領緊狗糧既大陸打字員
如果打字員有我咁嘅生活質素,做打字員又吾錯,你哋收狗糧個D有樓收租嗎?
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 03:45

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-22 01:21 AM 發表
沒有華為,三星會取代晒佢個位置,晶片商絕對不會擔心。
吾好攪笑啦,三叔
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 03:46

引用:
原帖由 mah49 於 2019-5-22 01:22 AM 發表
大陸廠都食食穀種
請問你系咪智障,中文文法都咁差
作者: sc2     時間: 2019-5-22 03:58

所以我支持特朗普同蔡英文連任。佢地好努力令中國強大。
作者: pqmboss     時間: 2019-5-22 04:09

加油中國
作者: jipyrbo     時間: 2019-5-22 04:32

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 12:57 AM 發表

基本上香港藉仇中西人有腦袋只想仆野飲食,沒有思考觀察推理分析了解能力……即白的講句佢地個腦用黎裝咸水草。
作者: levelone     時間: 2019-5-22 04:36

禁得好
作者: oldbeer     時間: 2019-5-22 04:44

大量国內網民也認為没有Google play store對海外市場銷售打擊巨大

反看香討的鄉下佬還停留在咀炮,自欺欺人,国內網民愛國説實話比這𥚃的咀炮阿Q先進得多了

其實當華為海外市場銷售被其他如小米三星取代,人家也是向主流晶片商取货,楼主这新聞不中肯,国內網民比香討咀炮鄉下佬那些理性多了

作者: carrier12     時間: 2019-5-22 04:58

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-5-22 04:44 AM 發表
大量国內網民也認為没有Google play store對海外市場銷售打擊巨大

反看香討的鄉下佬還停留在咀炮,自欺欺人,国內網民愛國説實話比這𥚃的咀炮阿Q先進得多了

其實當華為海外市場銷售被其他如小米三星取代,人家也是向主流晶片商取货,楼主这新聞不中肯,国內網民比香討咀炮鄉下佬那些理性多了
一 ...
自欺欺人歐洲已經有公司敲華為門希望取代google,誰自欺欺人?有錢大把解決方案,你笑人鄉下佬,糸你嘅高度限制左你嘅態度,努力D開闊眼界啦

作者: carrier12     時間: 2019-5-22 05:01

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-5-22 04:44 AM 發表

一 ...
https://finance.sina.cn/2019-05-21/detail-ihvhiews3571670.d.html?from=wap
笑人咀炮鄉下佬喎吾駛一日,大把公司想同華為合作,重要糸美國盟友呀,誰是咀炮阿Q,我估人哋大公司CEO吾會好似你講咁自欺欺人下話,呢間公司可是打官司打贏谷歌的,問題糸華為想吾想用咋

作者: oldbeer     時間: 2019-5-22 05:05

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 05:01 AM 發表

https://finance.sina.cn/2019-05-21/detail-ihvhiews3571670.d.html?from=wap
我已看過了,

国內網民也普遍認為
海外只有這個而没Play store下,海外買家會卻步而選用小米三星之類

国內網民真的比香討還停在井不停咀炮説冇影響的郷下佬有良心得多了

作者: aldonza     時間: 2019-5-22 05:10

引用:

一 ...
CHing說得十分中肯呀.
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 05:13

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-5-22 05:05 AM 發表

我已看過了,

国內網民也普遍認為
海外只有這個而没Play store下,海外買家會卻步而選用小米三星之類

国內網民真的比香討還停在井不停咀炮説冇影響的郷下佬有良心得多了 ...
原來你理解能力低到咁,邊個話過無影響?我從頭到尾無講過
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 05:16

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-5-22 05:10 AM 發表

CHing說得十分中肯呀.
睇清楚先回啦,人話屎好食你又話糸,跟車太貼呀
作者: aldonza     時間: 2019-5-22 05:17

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-5-22 01:21 AM 發表
CHing呢句有啲問題.....三星世界排第一, 華為只係排第二......第一取代第二既位置唔係咁好聽.

BTW, 無可否認, 呢次三星的確係最大贏家.
作者: sc2     時間: 2019-5-22 05:23

但睇嚟美國未必敢真係封殺,因為殺敵300自傷1000。
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 05:25

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-5-22 05:17 AM 發表

CHing呢句有啲問題.....三星世界排第一, 華為只係排第二......第一取代第二既位置唔係咁好聽.

BTW, 無可否認, 呢次三星的確係最大贏家.
有D野吾需要爭抝,睇事實,好快就會浮現,海納百川,任生都無踩過蘋果同三星,因為華為重同佢哋收緊幾百項專利費,蘋果收華為大約93項專利,三星呢你口中嘅世界第一,收緊華為幾項?最後講你知,華為手機只糸華為嘅小部分,佢最賺錢嘅糸技術專利,吾知三星呢方面點呢
作者: yipb1     時間: 2019-5-22 05:30

唔知邊鬼個今晚大手入貨
搞到啲人無得打飛機
作者: 石器貧民     時間: 2019-5-22 05:34

尾國就玩完🤣
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 05:37

引用:

一 ...
重有,如果糸真嘅請你返去你所謂嘅大陸討論區同你D網民討論,因為以我所知大陸討論區都糸一面倒支持華為
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 05:39

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-5-22 05:30 AM 發表
唔知邊鬼個今晚大手入貨
搞到啲人無得打飛機
香討漢奸有一個共同點,吾夠講就你講東佢講西,再講就潛水
作者: 雕狗豹狸     時間: 2019-5-22 05:40

引用:

正確,環環相扣,相互共赢,中間斷掉,沒有人得益。
作者: Gordon3     時間: 2019-5-22 05:42

大家都傷,大家開始明顯打對頭,肯定連累香港
作者: rabbit13     時間: 2019-5-22 05:43

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2019-5-22 01:00 AM 發表

可能遲D禁售馬桶
作者: yipb1     時間: 2019-5-22 05:46

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 05:39 AM 發表

睇到人家回你
你真係好肉酸
你連今晚個市都唔知
就自high
作者: unchai     時間: 2019-5-22 05:46

引用:
原帖由 雕狗豹狸 於 2019-5-22 05:40 AM 發表

正確,環環相扣,相互共赢,中間斷掉,沒有人得益。
最大得益係一早知道消息又大撚把錢個位呀😆
搞到啲公司財困仲可以入股或直接買起
作者: yipb1     時間: 2019-5-22 05:48

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 05:39 AM 發表

來吧
今晚美股點?
配合主題
千其唔好潛
作者: yipb1     時間: 2019-5-22 05:50

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 05:16 AM 發表

睇清楚先回啦,人話屎好食你又話糸,跟車太貼呀
人地講緊中國農民
好過香討果啲井蛙
貼切
無乜問題
作者: oldbeer     時間: 2019-5-22 05:52

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 05:37 AM 發表

重有,如果糸真嘅請你返去你所謂嘅大陸討論區同你D網民討論,因為以我所知大陸討論區都糸一面倒支持華為
華為完全不需要香討鄉下佬咀炮,

国內網民比你先進多了,他們非常爱護華為所以也分享及理性分析華為面對的挑戰,

而非像你盲目地不停説無影響之鬼話,活像日本奸人指黑為白的做法
作者: unchai     時間: 2019-5-22 05:52

一堆人用中文字因為呢件事互片,所以幾時都話中國人係輸俾自己呀
作者: 大熊貓樂樂仔     時間: 2019-5-22 05:57

引用:
原帖由 hwwong 於 2019-5-22 01:33 AM 發表
特柒普上任後一直都玩緊美國愚民... 先搞種族衝突, 然後就明益商家佬來懲罰窮人, 不斷向其他國家挑起糾紛及衝突來濫殺無辜平民百姓, 發動貿易戰來玩殘美國消費者同美國廠商... 牠果然係一隻習慣破產的人渣奸商, 誓要令美國人受苦才安樂, 投票比佢班愚民蠢人真係捉虫有排受了... ...
應該是説:殘民已自肥。
很明顯是為了自己個人利益(他其下的所有公司),而犠牲美國及全球
作者: 雕狗豹狸     時間: 2019-5-22 06:02

引用:
原帖由 willy222 於 2019-5-22 01:14 AM 發表

既然是美國人自己選出來的總統,就讓他們自己承受吧。
作者: Duncan_Nadal     時間: 2019-5-22 06:12

美國
作者: freeyauchan     時間: 2019-5-22 06:21

引用:

其實  美國好多條件不存!  冇得同中國打!   d人問中國點解吾打美國    吾係吾想打   只係現時吾打得  將來吾使打!  一個冇歐洲支持架美國   實力吾得   美國無論軍事同經濟   面對架對手係中俄   俄佬為左自己重要生存  必然全力支持中國!  原來  只要中國倒下 俄羅斯  將會重温8小時雪地下排隊買麵包的歷史!  這是俄羅斯人民不能接受的!  中國好 俄羅斯  得到中國經濟紅利回贈  同一路一帶 中  所帶動的經濟利益!  例如  以俄國大量土地資源  開發同牧農   以可令人民過着富裕生活!  在這些長遠利敗  因數下   !只要美國有任何對抗中國 俄羅斯必然出頭!  歐洲  在歐元受美國打壓後   中東難民事件    中與 華為事件中 以不在信任美國! 加上中國能給與實際利益!  只能保持中立!  這只是中國貿易戰中美國必輸的其中之一  !   還有  另一個必輸條件係    美國政治制度  絕對落後於中國!    歷史及文化  不足    難以理解政治!   
作者: Houdini~~     時間: 2019-5-22 06:21

引用:

佢公司仲好似年年虧損!下年仲選佢果D應該係植物人!
作者: 水底回收的豬豬     時間: 2019-5-22 06:22

引用:
係呀,三粒星持股最多係尾資,尾國又贏,尾國稱霸全球,所有公司如果被得太好而被攪,都係抵x死!
作者: 籠中理性的馬     時間: 2019-5-22 06:24

引用:
原帖由 sc2 於 2019-5-22 03:58 AM 發表
所以我支持特朗普同蔡英文連任。佢地好努力令中國強大。
正一白痴,蔡英文? 令中國強大,發夢啦,下屆選舉睇吓佢點樣輸仲好啦
作者: 亞洲鐵貓     時間: 2019-5-22 06:25

血洗尾9 !
作者: 水底回收的豬豬     時間: 2019-5-22 06:27

引用:
原帖由 sc2 於 2019-5-22 05:23 AM 發表
但睇嚟美國未必敢真係封殺,因為殺敵300自傷1000。
尾國而家為左攪人,已經唔要面子及無恥的地步,一間公司同佢地打官司,律師可以話佢唔合資格,而且重可以簽署法令唔進尾國公司同佢地合作,玩到咁,大晒咩?
作者: freeyauchan     時間: 2019-5-22 06:28

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-5-22 06:21 AM 發表

其實  美國好多條件不存!  冇得同中國打!   d人問中國點解吾打美國    吾係吾想打   只係現時吾打得  將來吾使打!  一個冇歐洲支持架美國   實力吾得   美國無論軍事同經濟   面對架對手係中俄   俄佬為左自己重要生存  必然全力支持中國!  原來  只要中國倒下 俄羅斯  將會重温8小時雪地下排隊買麵包的歷史!  這是俄羅斯人民不能接受的!  中國好 俄羅斯  得到中國 ...
政治大於一齊!  制度只是服務政治!  國家人民 是政治   民主只是政治  其中一項制度!   民主制度大於政治大於人民  那國必亡!     這是中國人智慧能理解的!也有合理歷史解釋
作者: 籠中理性的馬     時間: 2019-5-22 06:31

壬正非,一個字 ---型。
作者: 籠中理性的馬     時間: 2019-5-22 06:33

引用:
原帖由 levelone 於 2019-5-22 04:36 AM 發表
禁得好
狗賊, 漢奸,只有呢種人,才望自己國家衰。
作者: 艾斯     時間: 2019-5-22 06:37

引用:

再跌多陣浸浸家族會用離岸公司全力收購晶片股,家族全力稱霸未來
作者: sc2     時間: 2019-5-22 06:38

引用:
原帖由 籠中理性的馬 於 2019-5-22 06:24 AM 發表

正一白痴,蔡英文? 令中國強大,發夢啦,下屆選舉睇吓佢點樣輸仲好啦
唉你話人白痴之前,諗下點解我咁講。正如泛民專做廢野,又冇腦又性侵講大話等。所以泛民係努力幫中共。
作者: 睇天做人     時間: 2019-5-22 06:40

引用:
三星電話留反俾姐姐用
作者: 梗頸四     時間: 2019-5-22 06:41

佢真正目的係幫中國成為世界第一
作者: CS601P     時間: 2019-5-22 06:42

引用:
原帖由 枯燥無味 於 22-5-2019 01:00 AM 發表

侵侵向晶片商講,你們不用怕,我會給補貼,購買你們的晶片,做法跟補貼農業一樣,晶片運去貧窮國家,派比當地窮人。。。。。。。。咁。。。。有人問起究竟貧窮國家的人拿晶片有咩用呢。。侵侵會話由貧窮國家人民自己去想囉。。。
作者: 茄牛飯多汁     時間: 2019-5-22 06:44

引用:
呢個我基本相信
但三星只做中高檔手機, 低階機唔會同小米爭

震盪幾個月難避免, 美晶片商又唔係只有華為一個大客
華為就真係唔知震盪幾耐才企得起身啦.
由4x%外銷-->零外銷,
正常商業組織, 立即裁員止血啦
仲死撐華為係民企的, 簡直一獲 joke
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 06:46

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-5-22 05:52 AM 發表

華為完全不需要香討鄉下佬咀炮,

国內網民比你先進多了,他們非常爱護華為所以也分享及理性分析華為面對的挑戰,

而非像你盲目地不停説無影響之鬼話,活像日本奸人指黑為白的做法 ...
不要這樣話自己,知你糸鄉下佬,又糸吾夠講又拉佢第度講,返井啦🤣
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 06:48

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-5-22 05:46 AM 發表

睇到人家回你
你真係好肉酸
你連今晚個市都唔知
就自high
九吾撘八,記得食完早餐先食藥
作者: 會計界選民     時間: 2019-5-22 06:48

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 01:22 AM 發表

所以一眾領緊狗糧嘅漢奸,真糸認清你哋主子真面目,講完吾算數,出爾反爾,已經糸柒兩鋪嘅型象
班傻仔成日想攬住香港一齊死。
去到美國仲要著哂老西笑哂咁影相。
返到香港就另一口面。
作者: freeyauchan     時間: 2019-5-22 06:49

引用:
原帖由 CS601P 於 2019-5-22 06:42 AM 發表

侵侵向晶片商講,你們不用怕,我會給補貼,購買你們的晶片,做法跟補貼農業一樣,晶片運去貧窮國家,派比當地窮人。。。。。。。。咁。。。。有人問起究竟貧窮國家的人拿晶片有咩用呢。。侵侵會話由貧窮國家人民自己去想囉。。。 ...
一野玩死美國三大結構產物!  美國   什麼也沒有 經濟上!   只淨下  金屬     高科技   農業   養活人民!  睇佢點死!  漏左石!
作者: CS601P     時間: 2019-5-22 06:50

引用:
原帖由 Houdini~~ 於 22-5-2019 06:21 AM 發表

佢公司仲好似年年虧損!下年仲選佢果D應該係植物人!
不止咁,,美國個邊開始提出公開侵侵公司,私人及屋企人的報稅資料,,
同埋向法庭申請傳票向侵侵公司核數師公開侵侵公司盤數出來,法庭批准佐。。只系侵侵提出上訴。。
作者: patshw     時間: 2019-5-22 06:50

點解呀?冇華為就唔用手機?第二隻手機唔用晶片?快D入市買平貨啦
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 06:54

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-5-22 05:48 AM 發表

來吧
今晚美股點?
配合主題
千其唔好潛
你邊位呀,要24小時招呼你呀,自量下啦,潛,睇下其他回覆先啦,糸都要衝出來7
作者: 茄牛飯多汁     時間: 2019-5-22 06:55

除華為外, 仍買美晶片/在大陸組裝電話商
如小米/OPPO/VIVI/魅族/三星......
華為會唔會, 借貨(晶片)裝機
外銷到美帝魔爪難及之地?

作者: zzaa2046     時間: 2019-5-22 06:59

引用:

講得好
作者: 自在放下     時間: 2019-5-22 07:03

引用:

樓主你咁講就唔啱,好多數據師話而家戊利戰對美帝影響好勁微,所以今次封殺又係美帝贏,問你怕未
作者: carrier12     時間: 2019-5-22 07:04

引用:
原帖由 自在放下 於 2019-5-22 07:03 AM 發表

樓主你咁講就唔啱,好多數據師話而家戊利戰對美帝影響好勁微,所以今次封殺又係美帝贏,問你怕未
哈哈
作者: gio1832     時間: 2019-5-22 07:05

引用:
原帖由 carrier12 於 2019-5-22 01:07 AM 發表

佢真係帶領美國走向衰退
條支操控市場,谂住冇得連任都赚一大筆
作者: 大口Sam     時間: 2019-5-22 07:07

侵侵話係陣痛
其他商人可能用陣痛搞冧個股市迫侵侵下台,寄望明年大選
作者: 巴巴先生     時間: 2019-5-22 07:11

引用:
原帖由 gio1832 於 2019-5-22 07:05 AM 發表

條支操控市場,谂住冇得連任都赚一大筆
呢個侵侵樣樣野都係為自己銀包增值架啦.....
佢響華爾街沽貨都執唔少錢.....
作者: 巴巴先生     時間: 2019-5-22 07:11

引用:
原帖由 大口Sam 於 2019-5-22 07:07 AM 發表
侵侵話係陣痛
其他商人可能用陣痛搞冧個股市迫侵侵下台,寄望明年大選
果班商人返而捧佢連任添...如果唔係班商家佬點會有得響股市度大賺.........
作者: fooddrink     時間: 2019-5-22 07:15

引用:
原帖由 大熊貓樂樂仔 於 2019-5-22 05:57 AM 發表

應該是説:殘民已自肥。
很明顯是為了自己個人利益(他其下的所有公司),而犠牲美國及全球
仲有,呢90日寬限期係8月結束,而6月底會有G20峰會,應該會同習主席見面,大家醒目啲,會面前佢又會吹好,會面後又會吹壞
作者: chusteve     時間: 2019-5-22 07:16

美國當然是幫助華為啦,要打1年前打了,給他一年準備,根本不會打
作者: 123people     時間: 2019-5-22 07:17

引用:

非常有同感,讚X1000
作者: 胡姬爸爸     時間: 2019-5-22 07:20

引用:
又係渦,甘幾時封殺三星?
作者: 香香一言堂     時間: 2019-5-22 07:28

侵侵真本事,開消完農民,開消晶片生產商。農民蠢,由得佢玩;商人就冇咁易玩啦!

作者: maskman2008     時間: 2019-5-22 07:30

引用:

尾腳比賊両普玩到雞犬不寧,中國借此機緣再下一城,實乃天佑中華
作者: qqnokia     時間: 2019-5-22 07:32

引用:

一 ...
手機上冇咗google一系列APP
開頭一定會對國外市場大受打擊
但換個角度去諗,哩個亦係國內一眾google代替APP衝出國內嘅機會
中美之爭 唔單止係貿易戰 科技戰,之後仲有思想文化戰
近哩半個世紀,世界上其他國家 俾美國吹捧出來嘅"民主 自由 人權" 愚弄得太耐
好多人為咗哩個虛無嘅"民主 自由 人權"硬係將自己好地地嘅國家搞到爆發內戰(例如 利比亞 烏克蘭)

香港夠唔夠民主?
唔夠,因為香港冇一人一票選特首
咁委內瑞拉 有一人一票選總統,夠唔夠民主?
都唔夠,因為委內瑞拉人 選出來嘅總統 唔聽我美國號令.

所以 點樣先叫做"夠民主" 係好容易定義,美國話係就係,唔係 就唔係
你唔見沙特阿拉伯 行封建帝制,從來都冇被美國譴責"冇民主"
作者: royrac     時間: 2019-5-22 07:34

尼條友不嬲都on99的,又無知又偏激,唔洗理佢。
作者: 必佬     時間: 2019-5-22 07:34

讓美國再次萎大
作者: 茄牛飯多汁     時間: 2019-5-22 07:37

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2019-5-22 07:20 AM 發表
又係渦,甘幾時封殺三星?
封殺左三星, 消費者就會買華為?

作者: silverseven     時間: 2019-5-22 07:37

引用:
原帖由 香香一言堂 於 2019-5-22 07:28 AM 發表
侵侵真本事,開消完農民,開消晶片生商。農民蠢,由得佢玩;商人就冇咁易玩。
侵侵當年靠農民支持票入白宮
作者: Hkccgirl     時間: 2019-5-22 07:38

支持樓主觀點!華為事件將為全世界看清美國醜惡嘴臉!!
作者: 騎豬王     時間: 2019-5-22 07:39

引用:
原帖由 carrier12 於 22/5/2019 00:57 發表

97前……d人係會移民
97後……d廢人係要個地方改變……就晒佢
又要驚……又無本事
仲要做隻看更狗咁……日日汪汪叫
作者: 巴菲特     時間: 2019-5-22 07:40

放心佢地唔會食穀種, 因為佢地仲有好多大豆出唔到口, 可能以後要改口做食大豆
作者: dorislui     時間: 2019-5-22 07:41

下屆冇得做總統
作者: 騎豬王     時間: 2019-5-22 07:41

引用:
原帖由 枯燥無味 於 22/5/2019 01:00 發表

仆X尾國佬
監控全球就可以
自己干擾別國選舉又可以
真係大能晒咁
作者: Watergor

作者: 騎豬王     時間: 2019-5-22 07:44

引用:
原帖由 willy222 於 22/5/2019 01:14 發表

資產轉移後……點破都得啦
d仆x識走法律"拿"
作者: 騎豬王     時間: 2019-5-22 07:47

引用:
原帖由 mah49 於 22/5/2019 01:22 發表
大陸廠都食食穀種
d看更最開心
作者: 騎豬王     時間: 2019-5-22 07:48

引用:
原帖由 mah49 於 22/5/2019 01:23 發表
你係咪領緊狗糧既大陸打字員
咁你未係看更打字員
作者: 騎豬王     時間: 2019-5-22 07:49

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 22/5/2019 01:27 發表

我替你父母傷心。
佢呀娘可能是自願的
生左d野種出來
作者: 騎豬王     時間: 2019-5-22 07:51

引用:
原帖由 hwwong 於 22/5/2019 01:33 發表
特柒普上任後一直都玩緊美國愚民... 先搞種族衝突, 然後就明益商家佬來懲罰窮人, 不斷向其他國家挑起糾紛及衝突來濫殺無辜平民百姓, 發動貿易戰來玩殘美國消費者同美國廠商... 牠果然係一隻習慣破產的人渣奸商, 誓要令美國人受苦才安樂, 投票比佢班愚民蠢人真係捉虫有排受了... ...
非常自大
直頭係精神病級
作者: 騎豬王     時間: 2019-5-22 07:52

引用:
原帖由 carrier12 於 22/5/2019 03:40 發表

如果打字員有我咁嘅生活質素,做打字員又吾錯,你哋收狗糧個D有樓收租嗎?
王屎唔係靠自己雙手滿足自己
係靠正苦滿足佢
好可憐
作者: 公司強勁的筍盤     時間: 2019-5-22 07:54

引用:
原帖由 CS601P 於 2019-5-22 06:42 AM 發表

侵侵向晶片商講,你們不用怕,我會給補貼,購買你們的晶片,做法跟補貼農業一樣,晶片運去貧窮國家,派比當地窮人。。。。。。。。咁。。。。有人問起究竟貧窮國家的人拿晶片有咩用呢。。侵侵會話由貧窮國家人民自己去想囉。。。 ...
用來切積木、切模型😆