標題: 禁稀土出口, 美國叫救命!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [打印本頁]

作者: INVOY

作者: 文匯大公轉貼員

作者: 戰雲密佈

作者: KKKay

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 戰雲密佈

作者: 請你說真話     時間: 2019-5-20 21:33

引用:
原帖由 INVOY 於 2019-5-20 07:25 PM 發表
禁稀土出口, 稀土沒經過精煉只是廢土。

目前中國大陸在提煉稀土技術處於世界第一水平。而相反,美國是零,無吹水,

係完。全。沒。有。

美國人只有有打算和澳洲人合作建立第一所稀土精煉廠。

所以說美國人貿易戰必勝?我呸

. ...
你憑乜野 教習近平做野?

作者: 武德鼎     時間: 2019-5-20 21:38

稀土戰冇意思
美國,甚至歐洲,已經開始開發
未有收成時,日本一樣有貨

兩大支付唔支援唉瘋已經令大陸冇人用唉瘋
作者: tailam123456     時間: 2019-5-20 21:55

為何不禁用iphone,尼招立即見效
作者: 任正飛     時間: 2019-5-20 22:09

終共奴隸畜又發夢發口炮!
作者: sng850     時間: 2019-5-20 22:20

引用:
原帖由 戰雲密佈 於 2019-5-20 08:56 PM 發表

你覺得美國要開發要好耐?你覺得日本唔比貨美國?
日本存備都夠玩幾年,幾年唔夠時間開發?
唔好人云亦云啦
開發?

話咁易咩;查吓全球稀土藏量啦!
作者: ATA6038     時間: 2019-5-20 22:28

大家有乜好嘈!好好對你舊電話,因為新電話貴到你買唔起
作者: PaoHow     時間: 2019-5-20 23:00

''中國國家主席習近平考察一家稀土企業的消息令外界猜測,這一戰略性原物料或被用作中美貿易戰中中國回擊美國的武器''

作者: midmidgood     時間: 2019-5-20 23:07

估計中國唔想學美國以一國之力打柒一間企業
作者: kcmc     時間: 2019-5-20 23:10

引用:
原帖由 戰雲密佈 於 2019-5-20 08:56 PM 發表

唔好人云亦云啦
你知唔知點解美國唔開採稀土?開採和分離稀土需要將濃酸或其他化學品灌入地下或礦中,採得到稀土後,果個地方會變得寸草不生,很多年都種唔到嘢,而且地下水亦會受到污染,有時有D地方更嚴重,連人都唔住得…美國開採?環保能唔反枱呀?
作者: 22333000     時間: 2019-5-20 23:18

華為最仆街係唔比美国開後門監控用家
作者: norman0812     時間: 2019-5-20 23:20

引用:
原帖由 INVOY 於 2019-5-20 07:25 PM 發表

目前中國大陸在提煉稀土技術處於世界第一水平。而相反,美國是零,無吹水,

係完。全。沒。有。

. ...
美國稀土世界存量第二,知道中國人眼錢開眼汚染都無問題,咪同中國買囉。你估人家唔會有存貨?
作者: 22333000     時間: 2019-5-20 23:20

唔通通用汽車蘋果可以係大陸賺錢,中国人骨氣来哪
作者: 22333000     時間: 2019-5-20 23:22

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-20 22:09 發表
唔知你系咩人?
作者: 最愛曼聯     時間: 2019-5-20 23:22

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-5-20 21:38 發表
稀土戰冇意思
美國,甚至歐洲,已經開始開發
未有收成時,日本一樣有貨

兩大支付唔支援唉瘋已經令大陸冇人用唉瘋
好快會咁做
作者: rambotam2008     時間: 2019-5-20 23:23

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:20 PM 發表

美國稀土世界存量第二,知道中國人眼錢開眼汚染都無問題,咪同中國買囉。你估人家唔會有存貨?
有存量有乜用 識唔識得開採 有冇機器 識唔識得提煉 呢廿年都係中國提煉 若果自己唔識做 有都唔識做 仲有呀 唔好叫中國 唔好叫中國買機器畀你呀 有排都未做好
作者: norman0812     時間: 2019-5-20 23:26

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-20 11:23 PM 發表

有存量有乜用 識唔識得開採 有冇機器 識唔識得提煉 呢廿年都係中國提煉 若果自己唔識做 有都唔識做 仲有呀 唔好叫中國 唔好叫中國買機器畀你呀 有排都未做好 ...
而家咪同澳洲合作生產囉,你估淨係中國先識生產?
作者: rambotam2008     時間: 2019-5-20 23:31

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:26 PM 發表

澳洲的稀土 質量同中國爭好遠 如果唔係使鬼同中國買咩 仲有張稀土提煉 你估話咁易 冇返三五年嘅技術 唔係咁容易學到呀 最緊要中國係唔會教你㗎
作者: 任正飛

作者: gamesmovies     時間: 2019-5-20 23:34

https://ec.ltn.com.tw/article/breakingnews/2796094
中國又贏
作者: norman0812     時間: 2019-5-20 23:36

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-20 11:31 PM 發表

澳洲的稀土 質量同中國爭好遠 如果唔係使鬼同中國買咩 仲有張稀土提煉 你估話咁易 冇返三五年嘅技術 唔係咁容易學到呀 最緊要中國係唔會教你㗎
人家澳洲間公司產量佔全球百份之十,你估乜都唔識咩?以前大陸比先同你買,你限制出口咪自己生產囉。
作者: catcatsunny     時間: 2019-5-20 23:36

目前美國約有80%的稀土是和中國進口。
作者: mazingerv1     時間: 2019-5-20 23:37

引用:

係完。全。沒。有。

. ...
支持中國與美國決戰到底, 中國唔係100年前既中國, 不是好欺負的!
作者: rambotam2008     時間: 2019-5-20 23:38

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:36 PM 發表

人家澳洲間公司產量佔全球百份之十,你估乜都唔識咩?以前大陸比先同你買,你限制出口咪自己生產囉。
咁呢樣嘢我又覺得冇錯 乜嘢都係你唔畀我 我就自己諗辦法 只不過呢個情況 中國 同美國都要接受 冇話邊個贏嘅 其實美國都有㗎 質量仲唔錯添 畀澳洲嘅好 但係就算你想開彩 都唔識做呢
作者: 小小筍盤     時間: 2019-5-20 23:38

日本大量稀土
作者: norman0812     時間: 2019-5-20 23:41

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-20 11:38 PM 發表

咁呢樣嘢我又覺得冇錯 乜嘢都係你唔畀我 我就自己諗辦法 只不過呢個情況 中國 同美國都要接受 冇話邊個贏嘅 其實美國都有㗎 質量仲唔錯添 畀澳洲嘅好 但係就算你想開彩 都唔識做呢 ...
都話人地澳洲公司生產全球10%稀土,點樣唔識開採?幾年前中國都已經限制稀土出口,你估人地無第二手準備嗎?
作者: 116M     時間: 2019-5-20 23:46

開發容易嘅,美國佬自己搞咗啦!
日本稀土都自身難保呀!
作者: 116M     時間: 2019-5-20 23:49

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:26 PM 發表

咪成個澳洲開哂佢囉
作者: 至愛老輝2     時間: 2019-5-20 23:55

引用:
原帖由 文匯大公轉貼員 於 2019-5-20 07:26 PM 發表
有L用咩,任正非用晒蘋果,無影響
你嗡乜春呀?
作者: 肥矮太空灰     時間: 2019-5-21 00:11

垃圾中國垂死掙扎
作者: kiopp     時間: 2019-5-21 00:11

講到全世界得中國識開採真係笑死 ,識開採又點, 稀土既提純度,又唔夠純,製出黎都唔夠靚。
以為稀土真係稀? 咪俾人洗腦啦 , 係大陸資訊乜都封閉我唔怪你地。
而家中國因為環境問題好多礦場已經停哂工,好多靠入口了。 但而家連進口都俾人封埋真慘。
緬甸稀土礦禁止左入中國 中國叫救命未
仲有又唔見你話全世界得美國歐洲國家識整晶片, 中國叫哂救命啊
作者: 3個失控的腳指     時間: 2019-5-21 00:16

这个世界,无话无边个而地球不转的
作者: 百家樂研究生     時間: 2019-5-21 00:27

好期待
禁美國電影,
禁迪士尼樂園,
禁止美國人在中國領土出入境。

作者: 大寶二寶     時間: 2019-5-21 00:31

抵死!
作者: laws168     時間: 2019-5-21 00:35

中國稀土提鍊技術全球第一,滷味雖然可以去日笨買,但量少技術不足必定越來越貴。
作者: c8888k8888     時間: 2019-5-21 00:45

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2019-5-20 11:37 PM 發表

支持中國與美國決戰到底, 中國唔係100年前既中國, 不是好欺負的!
中央在做野!美走狗在吠野!
作者: lkslky0901

作者: masasa     時間: 2019-5-21 00:54

引用:
原帖由 laws168 於 2019-5-21 12:35 AM 發表
中國稀土提鍊技術全球第一,滷味雖然可以去日笨買,但量少技術不足必定越來越貴。
老美就算環境污染唔自己開踩, 買蒙古d 稀土都唔會貴好多, 中國再繼續大量開踩稀土甚至出口稀土, 帶來的環境污染最終會搞死自己.
作者: henryeleventh     時間: 2019-5-21 01:01

引用:

係完。全。沒。有。

. ...
美國沒有稀土,做不出来 只有西土
作者: 英超專科     時間: 2019-5-21 01:05

中國必勝,因為大把希佬
作者: soilvvang     時間: 2019-5-21 01:06

引用:

唔好人云亦云啦
咁叫糜國自己搞啦,日本買咗用來擺,唔用留返畀主子?
作者: funguy0815     時間: 2019-5-21 01:06

引用:

係完。全。沒。有。

. ...
你有無睇你地自己人留言arr....你地要團結d...稀土大陸係唔會禁ga...仲講個d係白痴....你得閒睇清楚先出post ..
作者: rambotam2008     時間: 2019-5-21 01:07

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:41 PM 發表

都話人地澳洲公司生產全球10%稀土,點樣唔識開採?幾年前中國都已經限制稀土出口,你估人地無第二手準備嗎?
咪講得好清楚囉 稀土質素有距離 如果唔係使鬼求大陸 買番自己啲老友㗎喇 開彩都有質素嘅 提煉都要識㗎 澳洲佬識條鐵
作者: soilvvang     時間: 2019-5-21 01:08

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:20 PM 發表

即是幾多?重稀土還是輕稀土?
作者: wsk67     時間: 2019-5-21 01:09

引用:
原帖由 小小筍盤 於 2019-5-20 11:38 PM 發表
日本大量稀土
都算多嘅,不過埋咗喺5000米深嘅海底
作者: soilvvang     時間: 2019-5-21 01:10

引用:

合作?幾時有產量?有無糜國想要的稀土?
作者: soilvvang     時間: 2019-5-21 01:11

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-5-20 11:31 PM 發表

舔西痔白皮豬點會去印証呢
作者: soilvvang     時間: 2019-5-21 01:13

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-20 11:36 PM 發表

係藏量,間廠仲未建好
作者: getmerambo     時間: 2019-5-21 01:13

引用:

係完。全。沒。有。

. ...
中共: 三張王牌 ,稀土!
林則除:我大清如不出口茶葉,英夷就會因大便不通而亡。

極權法西斯既人思想都非常近!!!
作者: soilvvang     時間: 2019-5-21 01:20

引用:
原帖由 kiopp 於 2019-5-21 12:11 AM 發表
講到全世界得中國識開採真係笑死 ,識開採又點, 稀土既提純度,又唔夠純,製出黎都唔夠靚。
以為稀土真係稀? 咪俾人洗腦啦 , 係大陸資訊乜都封閉我唔怪你地。
而家中國因為環境問題好多礦場已經停哂工,好多靠入口了。 但而家連進口都俾人封埋真慘。
緬甸稀土礦禁止左入中國 中國叫救命未
仲有又唔見你話全世界得美國歐洲國家識整晶片, 中國叫哂救命啊 ...
你上網找清楚先學人講純度,和提練。係中國唔畀緬甸稀土入口,唔係緬甸禁出口去中國,還有糜國和澳洲的稀土,跟中國的相比,甲級和丙級的比較,重稀和輕稀的比較,即是話澳洲的稀土品種少
作者: soilvvang     時間: 2019-5-21 01:21

引用:
原帖由 laws168 於 2019-5-21 12:35 AM 發表
日笨的都入未開採
作者: catcatsunny     時間: 2019-5-21 01:28

專家:中國稀土優勢大,美國雖有準備仍將受衝擊

https://technews.tw/2019/05/17/c ... th-great-advantage/
作者: moonsoonrain     時間: 2019-5-21 01:45

稀土生產技術操控在中國手中,其他國家完全缺乏技術員,外國要學習再加建廠需要多年
作者: moonsoonrain     時間: 2019-5-21 01:46

稀土生產技術操控在中國手中,其他國家完全缺乏技術員,外國要學習再加建廠需要多年
作者: moonsoonrain     時間: 2019-5-21 01:46

引用:
原帖由 catcatsunny 於 2019-5-21 01:28 AM 發表
專家:中國稀土優勢大,美國雖有準備仍將受衝擊

https://technews.tw/2019/05/17/chinese-rare-earth-great-advantage/
稀土生產技術操控在中國手中,其他國家完全缺乏技術員,外國要學習再加建稀土廠需要多年
作者: ls79ad     時間: 2019-5-21 02:00

F-35戰機要停產了
睇下邊個傷D?
作者: 找不到用戶

作者: ops1321     時間: 2019-5-21 02:24

冇可能,美國大把貿易伙伴,點會冇得用
作者: 具陽哥

作者: 具陽哥     時間: 2019-5-21 02:28

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-20 10:09 PM 發表
無計
終共嘅咀炮係全球最耍家嘅
作者: 具陽哥     時間: 2019-5-21 02:29

引用:
原帖由 midmidgood 於 2019-5-20 11:07 PM 發表
估計中國唔想學美國以一國之力打柒一間企業
已經打柒咗樂天啦
作者: 贏咗有雞食     時間: 2019-5-21 02:31

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-21 02:15 AM 發表

are you sure?
中國受世貿敗訴影響 正式取消稀土出口配額限制
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28231344
如果WTO係有料到,就唔會老美可以玩嘢啦,堅持唔賣,可以點呀!
作者: 具陽哥     時間: 2019-5-21 02:35

引用:
原帖由 116M 於 2019-5-20 11:46 PM 發表
開發容易嘅,美國佬自己搞咗啦!
日本稀土都自身難保呀!
有終國平貨咪用住先啦
作者: 具陽哥     時間: 2019-5-21 02:57

引用:
原帖由 百家樂研究生 於 2019-5-21 12:27 AM 發表
好期待
禁美國電影,
禁迪士尼樂園,
禁止美國人在中國領土出入境。
仲要禁止中國公民去美國領使館排隊
作者: 香港永恆     時間: 2019-5-21 03:31

🤣🤣🤣
作者: NTMOS     時間: 2019-5-21 04:23

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-5-21 02:57 AM 發表

仲要禁止中國公民去美國領使館排隊
係!一去美國或其他領事館排隊就捉去新疆開發!
仲要即日禁止同美籍人通婚!
作者: kp9447

作者: michael     時間: 2019-5-21 06:20

刁,有一小部份人咩乚都唔識,以為稀土話提鍊就即刻攪七掂
作者: norman0812     時間: 2019-5-21 06:56

据不完全统计,2018年全球稀土总开采量约为19万吨,比2017年的13万吨增加了6万吨,增速高达46%。其中,中国的稀土产量约为12万吨(约为全球的63%),比2017年的10.5万吨增加了1.5万吨,增速约为14.3%。

美国在2018年稀土产量达到了约2万吨(美国芒廷帕斯矿从年初复产),约为全球的10.5%。其在2017年稀土产量为零,所以不好计算增速;澳大利亚的稀土产量与2017年相当,均约为2万吨;2018年缅甸的稀土矿产量也大约是2万吨,今年新投产的彩虹公司位于布隆迪的稀土矿产量大约1000吨左右。
作者: ultra     時間: 2019-5-21 07:07

中國國家隊鍵盤俠又出口技。。。
作者: ultra     時間: 2019-5-21 07:11

下一步連電腦0S,cpu都封9埋你。。自己開發0s啦。用你既龍心蝦條做CPU,有本事就家下唔好用Android iOS, windows UNIX Linux 上黎香討。。要坐言起行,識講唔識做bra top。白痴!
作者: ultra     時間: 2019-5-21 07:14

揾甘多打手出文,叫緊救命既係共慘黨!
作者: JC912     時間: 2019-5-21 07:16

禁稀土出口。感謝美國,生態環境可得保護。
作者: Gingerlemoncola

作者: golfboy     時間: 2019-5-21 07:59

引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-5-20 09:55 PM 發表
為何不禁用iphone,尼招立即見效
萍果中国厰可能倒敞,造成失業問題,涉及人數連相阒行業可能幾百万人
作者: norman0812     時間: 2019-5-21 08:08

引用:
原帖由 Gingerlemoncola 於 2019-5-21 07:26 AM 發表

民主國想大量開發?過到環保人仕再講啦?好似香港今呦幾年先再算啦!重要係環保國澳洲添!到時開發到都貴過黃金呀,到時平果真係要搶光喲狗先夠填數囉,我地技術又唔知去到幾遠嚕,還有佢老美果臭西洗一大舊錢又追唔返得果吉就好笑嚕 ...
當涉及國家安全,環保就要靠邊站。美國唔可以生產稀土,不過成本太高,平咪向中國買,貴咪自己生產。

据不完全统计,2018年全球稀土总开采量约为19万吨,比2017年的13万吨增加了6万吨,增速高达46%。其中,中国的稀土产量约为12万吨(约为全球的63%),比2017年的10.5万吨增加了1.5万吨,增速约为14.3%。

美国在2018年稀土产量达到了约2万吨(美国芒廷帕斯矿从年初复产),约为全球的10.5%。其在2017年稀土产量为零,所以不好计算增速;澳大利亚的稀土产量与2017年相当,均约为2万吨;2018年缅甸的稀土矿产量也大约是2万吨,今年新投产的彩虹公司位于布隆迪的稀土矿产量大约1000吨左右。

2018年其他各国的稀土产量近1万吨,这充分说明了目前全球稀土的开采集中性非常强,就主要是中国、美国、澳大利亚和缅甸等。
作者: 123kenny456     時間: 2019-5-21 08:09

再跟美國鬥爭只會傷害自身更大,習近平真的要人民食草才罷休。
作者: 吳尊函     時間: 2019-5-21 08:17

引用:
原帖由 戰雲密佈 於 2019-5-20 08:48 PM 發表
紙上談兵個個都識啦
係就禁ios連線啦,等你班美奴用返國貨
蘋果變磚頭
愛國愛港就用國貨,係禁就快
蘋果冇中國市場先係最大獲
稀土?有卵用咩? ...
你完全對稀土絕不認識,雖然稀土並非中國第一獨有,但發掘係雖然時間同成本,最重要係污染,美國遲遲未開發,並不是人地所講,等人地開發先,留翻冇先自己開發,呢D全部錯L哂,首先第一,就算現在去開發,就算一幅平坦地,都要用上十年時間以上,第二美國雖然有13%稀土資源,但佢地並不集中,左一小部份,右一小部份,不論成本同污染代價,比平常還要耐,還要污染,技術就唔講啦,相信要用天價,請中國技術員,先可以得到最正嘅稀土,第三美國稀土更加更加唔可以,唔靠中國,就係鈷,呢種鈷,暫時只有三個國家,係最多,剛果加中國佔八成,加拿大十幾二十 %,同時呢種資源,係有限嘅,點解呢種資源咁獨特要用佢,在所有鋰電如果加入鈷,所有電池便耐用幾倍,現在所有用電嘅車,一定要用呢種鋰電,唔明自己用腦諗吓,用電嘅車,點解要用呢種鋰電,電話就可以用尿袋。😎😎

作者: l96a1     時間: 2019-5-21 08:31

引用:
原帖由 JC912 於 2019-5-21 07:16 AM 發表
禁稀土出口。感謝美國,生態環境可得保護。
對,留比美國、日本自己開發稀土吧。(不知過吾過到佢地D環保份子呢)
作者: JC912     時間: 2019-5-21 09:28

引用:
原帖由 l96a1 於 2019-5-21 08:31 AM 發表

對,留比美國、日本自己開發稀土吧。(不知過吾過到佢地D環保份子呢)

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-5-21 09:28, 112.49 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: Joelxxxx

作者: 大日本天皇陛下     時間: 2019-5-21 10:25

冇中國稀土,老美僕梗街
作者: Brian668     時間: 2019-5-21 10:39

引用:

唔好人云亦云啦
你以爲系大帽山隨便掘啲泥土可以提煉出稀土咩,笑死寶寶了,美國本地有稀土可煉嗎,如果有一早就不求中國啦!
作者: Psyco     時間: 2019-5-21 10:42

引用:

就係呢個道理,所以被禁用美國技術下,華為自主研發既後備系統都登埸,取代美國技術.

作者: tomymt     時間: 2019-5-21 11:05

佢老味無稀土,老尾就食屎喇!
作者: 膠面鵬     時間: 2019-5-21 11:19

其實全世界都有,但問題係美國佬永遠都係先用晒其他國家嘅資源先。石油就係好例子,佢自己都有,不過先搶晒中東佬果d先
作者: 東方灰手背     時間: 2019-5-21 11:29

引用:

但開發完善要大約十年,仲要比環保團體告,有排開唔到
作者: 東方灰手背     時間: 2019-5-21 11:34

引用:
原帖由 123kenny456 於 2019-5-21 08:09 AM 發表
再跟美國鬥爭只會傷害自身更大,習近平真的要人民食草才罷休。
唔係想鬥,而係唔可以唔鬥
作者: norman0812     時間: 2019-5-21 11:39

引用:
原帖由 Psyco 於 2019-5-21 10:42 AM 發表

就係呢個道理,所以被禁用美國技術下,華為自主研發既後備系統都登埸,取代美國技術.
咪咁天真,中國人做到嘅嘢會幫趁你?可以取代一早取代咗。咪自欺欺人,只係吹水去搏掌聲。

作者: Psyco     時間: 2019-5-21 11:51

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-5-21 11:39 AM 發表

咪咁天真,中國人做到嘅斤
大陸中國人咪造到呢啲技術囉,只係台灣中國人造唔到,台灣中國人只有能力等别創造完技術後,接手做代工生產OEM既份兒.

華為有自主研發既麒麟系晶片,由3年前既上代華為 Mate 10開始已經用麒麟系晶片,Mate 20及P30賣到台灣添,台灣本土品牌HTC有自創既晶片嗎?  無囉~  HTC仲要做唔住收皮去賣盤俾美國佬.

睇HTC做版,所以我話大陸中國人做得到,台灣中國人卻無能,現實擺在眼前.
作者: 玩家優勢

作者: Khem917     時間: 2019-5-21 12:12

引用:
原帖由 Joelxxxx 於 2019-5-21 09:46 AM 發表

支蛙,日本海底火山帶插支棍兩三個月就種出連稀土以外的金銀銅鉄,有兩個所謂大國仲想去偷偷插棍
ok ! 就派你去日本海底火山帶開採吧! 挖吾到咪返嚟!