標題: 跆拳世錦賽超黑哨中國鄭姝音失金喊爆 [打印本頁]

作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-5-18 17:35

跆拳道世錦賽驚現爭議賽果,16年里約奧運金牌得主、中國跆拳好手鄭姝音,縱然決賽中於分數上大幅領先對手,但於比賽即將結束時

跆拳道世錦賽驚現爭議賽果,16年里約奧運金牌得主、中國跆拳好手鄭姝音,縱然決賽中於分數上大幅領先對手,但於比賽即將結束時,東道主英國選手禾頓多次出術用手推鄭姝音出界,裁判反判鄭姝音10次犯規、即時判佢落敗,禾頓戲劇性贏得金牌。鄭姝音之後失聲痛哭,上頒獎檯時更失望到跪咗喺度。現時觀眾都不值禾頓所為,勁噓呢名主場選手,並大叫「China、China」支持鄭姝音。而現場嘅其他參賽團隊都不斷安慰鄭姝音,認為佢呢個世界冠軍,係被禾頓同裁判偷走了

16年鄭姝音爆冷贏得奧運73公斤級或以上級別金牌,4強時就係擊敗禾頓。禾頓之前曾2次奪得世錦賽金牌,今次戰勝鄭姝音,令佢第3次成為世界冠軍。鄭姝音於決賽中面對禾頓,明顯取得優勢,於比賽最後階段大幅度領先20:10,呢塊金牌基本上已袋落袋。技術上無法贏到鄭姝音,禾頓最終選擇另類方式奪金,佢不斷用手狂推對手,令鄭姝音跌出界,裁判對佢犯規動作視若無睹,到比賽結束前,判夠鄭姝音10次犯規,直接判呢名中國好手落敗

樓主認為呢個新聞唔係單純體育咁簡單係一個時事新聞, 西方裁判偏幫自己國家選手, 以為一般英國人會不喜歡中國選手會認為英國選手就算出術都無問題, 現實上人看到這種歪曲是非黑白的事都會提出抗議, 問下陶傑會唔會接受出術的英國選手這種厚顏無恥的態度?
其實替呢個英國選手應該感到悲哀, 佢由現在開始永遠背著可恥的過去

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20190518/bkn-20190518145053112-0518_00882_001.html
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2019-5-18 17:44

白種乞衣
作者: siutatbo     時間: 2019-5-18 17:45

唔係第一次,亦唔會係最後一次
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-5-18 17:53

人無恥便無敵呢句說話真係無錯, 選手+裁判一起無恥更加天下無敵
作者: chun4321     時間: 2019-5-18 17:56

好心無知就吾好怪別人    完全無犯規而赢
作者: 織田信長

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 織田信長

作者: super2030     時間: 2019-5-18 18:01

大英傻雞頓同財判夾埋玩主場雞,賽後去酒店執番劑
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-5-18 18:02

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-5-18 05:56 PM 發表
2017年跆拳道最新规则,不能用手推人,也不能假摔
作者: chun4321     時間: 2019-5-18 18:04

連規例玩法都吾識    自己蠢怪得誰?    
作者: super2030     時間: 2019-5-18 18:05

大陰帝狗從來都無隻好狗,隻狗女蝗成日疴屎唔抹屎
作者: candyloveandy     時間: 2019-5-18 18:06

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-5-18 05:45 PM 發表
里約奧運美國女子接力賽獲得單獨重賽機會,跟這個相比誰更無恥?
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-5-18 18:07

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-5-18 06:04 PM 發表
推、抓

這是WTF跆拳道有史以來影響最大的條例修訂,因為長期以來「推」都是違規動作之一。

新條例取消「抱」的用字(Holding),把「抱」納入「抓」(Grabbing)的違規動作範圍,並把部份的「推」(Pushing)列為合法動作。明顯地將對手推出場外;或在對手攻擊時將其推開,包括對手在正拳攻擊或是踢擊時;推對手時包含抓、勾對手的腳,或阻礙對手的正常攻擊動作,推人的選手將被判罰

https://www.hk01.com/武備志/70839/wt跆拳道2017競賽規則修訂-修訂詳解
作者: chiangmaiwolf     時間: 2019-5-18 18:08

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2019-5-18 06:06 PM 發表

里約奧運美國女子接力賽獲得單獨重賽機會,跟這個相比誰更無恥?
打和,一樣咁無恥
作者: pcjunior     時間: 2019-5-18 18:17

黑哨真係冚家剷,最仆街係連自己人都黑,
王晨代表香港咪一樣多次比人黑哨黑到唔係輸波就係退賽唔玩。

http://sports.people.com.cn/BIG5/53560/53614/3771541.html
http://www.cbooks.org/alan/wangchen.htm
作者: 香港雞蟲     時間: 2019-5-18 18:18

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-5-18 05:45 PM 發表
盧根尼斯呃左熊倪一塊金牌
作者: 香港雞蟲     時間: 2019-5-18 18:21

引用:
原帖由 織田信長 於 2019-5-18 06:01 PM 發表

英國跳水蝗子受燈光影響,美國接棒自己跑又唔係出術,你成世做西狗啦
世紀笑話,跌捧可以重賽,仲係一隊自己跑
作者: 香港雞蟲     時間: 2019-5-18 18:24

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2019-5-18 06:06 PM 發表

牛下車神真係笨,抄車應該提出要重賽
作者: 香港雞蟲     時間: 2019-5-18 18:25

引用:

單獨重賽已經失去比賽意義
作者: chiangmaiwolf     時間: 2019-5-18 18:26

西方自以為高尚
其實最輸唔起
為得冠軍可以出奸招
搬龍門
咁多年
已經見慣不怪
作者: 習總膽囊     時間: 2019-5-18 18:26

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-5-18 05:35 PM 發表
跆拳道世錦賽驚現爭議賽果,16年里約奧運金牌得主、中國跆拳好手鄭姝音,縱然決賽中於分數上大幅領先對手,但於比賽即將結束時

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20190518/photo/bkn-20190518145053112-0518_00882_001_01b.jpg?20190518150340

跆拳道世錦賽驚現爭議賽果,16年里約奧運金牌得主、中國跆拳好手鄭姝音 ...
輸打贏要咪係呢啲囉
作者: bestwin61     時間: 2019-5-18 18:29

太黑狗偷吃
作者: pig.red     時間: 2019-5-18 18:31

玻璃心又來了,快d去英國領事館示威啦,去完有蛇宴食
作者: nklj1     時間: 2019-5-18 18:31

wrong post
作者: yuk777044

作者: Bigwai     時間: 2019-5-18 18:32

諗起熊倪輸比盧根尼斯!😑😑
作者: 筒子章     時間: 2019-5-18 18:34

只要識推對手出界就可以贏,駛乜學跆拳道招式,推推下就贏世界冠軍,白皮豬冠軍唔係浪得虛名虛名🤣🤣
作者: 男E     時間: 2019-5-18 18:36

裁判係我地人, 想贏? 唔洗旨意.
法官係民主派人士, 想告自稱民主人士入獄? 唔洗旨意

圖片附件: 70.gif (2019-5-18 18:36, 9.75 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: dannyocean     時間: 2019-5-18 18:37

最記得美國奧運4x100意外輸左,可以唔算再跑過
作者: 隨風隨緣     時間: 2019-5-18 18:39

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-5-18 05:56 PM 發表
Dllm
你睇緊果個係咪相撲
呢個係跆拳
作者: INVOY

作者: Bigwai

作者: 無愛     時間: 2019-5-18 18:39

跆拳變自由搏擊
作者: 隨風隨緣     時間: 2019-5-18 18:39

白皮豬會唔會係世上最賤嘅人種😲😲
作者: freepic1iman_dc     時間: 2019-5-18 18:39

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-5-18 17:35 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20190518/photo/bkn-20190518145053112-0518_00882_001_01b.jpg?20190518150340

跆拳道世錦賽驚現爭議賽果,16年里約奧運金牌得主、中國跆拳好手鄭姝音 ...
好學唔學,學晒中超嘅行為。。。。
作者: briancccc     時間: 2019-5-18 18:41

以後都可以派相撲手參加跆拳了。只要一直推人出去就可以贏。
作者: yifeifei2     時間: 2019-5-18 18:41

引用:
跆拳道你識條鐵咩
你主子攞咗金牌,仲唔快啲去瀨鞋底
作者: briancccc     時間: 2019-5-18 18:42

以後都可以派相撲手參加跆拳了。只要一直推人出去就可以贏。
作者: samlau28     時間: 2019-5-18 18:43

剛剛睇有線新聞台報導,出界犯規,原意是不想選手拖延時間,今次俾人用作戰術真無辜,不過咁,行內應該冇人會尊重呢個世界冠軍,名留臭史了!!!
作者: brvgii     時間: 2019-5-18 18:47

引用:
原帖由 samlau28 於 2019-5-18 06:43 PM 發表
剛剛睇有線新聞台報導,出界犯規,原意是不想選手拖延時間,今次俾人用作戰術真無辜,不過咁,行內應該冇人會尊重呢個世界冠軍,名留臭史了!!! ...
你對這運動熟悉? 係咁不停推對手出界有無犯規呢?
作者: 唔岩就要鬧     時間: 2019-5-18 18:48

跆拳道係咪有幾個裁判坐場邊評分?咁呢班人有無乜野發表一下?
作者: SuperAvengers     時間: 2019-5-18 18:48

大陸都黑哨得多, 今次俾人黑返次就亂9咁吠
作者: SNOWSNOWSNOW     時間: 2019-5-18 18:48

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-5-18 05:53 PM 發表
人無恥便無敵呢句說話真係無錯, 選手+裁判一起無恥更加天下無敵
咁L似泛民十9官
作者: chun4321     時間: 2019-5-18 18:48

規例定左相方都知    別人推你出界   自己蠢到吾推返對方   五毛們你可以話條例0N9    我都覺得係    但不能話呢場是黑
作者: vodafoneataus     時間: 2019-5-18 18:49

迎合大6國情
作者: 車站雀躍的神童

作者: 唔岩就要鬧     時間: 2019-5-18 18:49

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-5-18 05:35 PM 發表

樓主輸好多?

講笑咋
作者: Joeycky     時間: 2019-5-18 18:50

以後世界各國加強推人訓練,理得你幾正規比賽,總之贏就是贏,跆拳道改為自由推撞吧。
作者: yifeifei2     時間: 2019-5-18 18:50

引用:
原帖由 無愛 於 2019-5-18 06:39 PM 發表
跆拳變自由搏擊
不好打双撲算啦
作者: pcjunior     時間: 2019-5-18 18:50

大6人玩下詠春洪拳太極咪算囉,學埋啲泡菜嘢把鬼。
作者: Kanchan02121978     時間: 2019-5-18 18:51

重有球證、旁證,足協,足總,叔偉,全部都系我嘅人,點同我鬥呀?
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2019-5-18 18:52

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-5-18 06:18 PM 發表
盧根尼斯呃左熊倪一塊金牌
好經典
作者: samlau28     時間: 2019-5-18 18:52

引用:
原帖由 brvgii 於 2019-5-18 06:47 PM 發表

你對這運動熟悉? 係咁不停推對手出界有無犯規呢?
不懂!睇新聞話有些是合化的!
但呢個冠軍咁樣攞到,以後點會有人尊重呢項運動呀.....
推呀推,就有世界冠軍了!!!!
作者: 123people     時間: 2019-5-18 18:52

引用:

點解要問淘傑?
佢只係在英國路邊吃狗糞便為生的奴性渣滓!
作者: Pink-puncher     時間: 2019-5-18 18:53

https://www.youtube.com/watch?v=L4qXzXPhGzs
作者: bizetor     時間: 2019-5-18 18:53

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-5-18 06:04 PM 發表
Yes, 自己蠢,
教練仲ON9
作者: brvgii     時間: 2019-5-18 18:55

引用:
原帖由 samlau28 於 2019-5-18 06:52 PM 發表

不懂!睇新聞話有些是合化的!
但呢個冠軍咁樣攞到,以後點會有人尊重呢項運動呀.....
推呀推,就有世界冠軍了!!!!
明白, 原來跆拳比賽無需靠技術, 只需要推對手出界就可以贏
作者: HikeAway     時間: 2019-5-18 19:01

強國人特色,唔識守規則
作者: mm170240279     時間: 2019-5-18 19:01

引用:

姓陶條冚家剷去扑野都要用廁紙包頭,
又點會出聲呀
作者: samlau28     時間: 2019-5-18 19:02

引用:
原帖由 brvgii 於 2019-5-18 06:55 PM 發表

明白, 原來跆拳比賽無需靠技術, 只需要推對手出界就可以贏
對呀!
以後就將跆拳同相樸兩項運動二合為一,反正都係推呀推就係世界冠軍啦!
作者: LeoGo     時間: 2019-5-18 19:02

呢個英國西人,眾目睽睽下出術,真係無恥之徒,佢個金牌明呃返嚟
作者: molittlemo     時間: 2019-5-18 19:04

引用:
原帖由 筒子章 於 2019-5-18 06:34 PM 發表
只要識推對手出界就可以贏,駛乜學跆拳道招式,推推下就贏世界冠軍,白皮豬冠軍唔係浪得虛名虛名🤣🤣
相撲選手可以去玩..
作者: andyyyy     時間: 2019-5-18 19:05

其實真係有咁嘅賽例!各國以後可以派啲大山婆去比賽,唔洗識跆拳道,識大力推人出場已經可以攞世界冠軍!
作者: 瑪卡     時間: 2019-5-18 19:05

引用:

外國媒體會幫外國人😂😂
作者: bitebite     時間: 2019-5-18 19:05

Very black
作者: rinrinrinrin     時間: 2019-5-18 19:08

引用:

中國人無恥?鬼佬才是最仆街嘅又一鐵証。係d仆街冚家產先會去幫佢地做狗。
作者: lam1252     時間: 2019-5-18 19:08

睇英超就知有幾黑暗
作者: brvgii     時間: 2019-5-18 19:09

引用:
原帖由 samlau28 於 2019-5-18 07:02 PM 發表

對呀!
以後就將跆拳同相樸兩項運動二合為一,反正都係推呀推就係世界冠軍啦!
如果推出界就可以贏, 可能我都符合參賽資格喎
作者: eriealan     時間: 2019-5-18 19:10

不說還以為是相撲
作者: molittlemo     時間: 2019-5-18 19:11

冇錯. 可能條英國女真係嬴左.
但一D體育道德都冇.
作者: molittlemo     時間: 2019-5-18 19:13

https://www.facebook.com/biancawalkdentkd/
https://www.instagram.com/biancawalkdentkd/?hl=zh-hk

條女fb 冇再update.
作者: brvgii     時間: 2019-5-18 19:14

引用:
原帖由 Pink-puncher 於 2019-5-18 06:53 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=L4qXzXPhGzs
去睇左, 鄭姝音技術確實高過對手
作者: kelvin....     時間: 2019-5-18 19:15

引用:
原帖由 Bigwai 於 2019-5-18 06:32 PM 發表
諗起熊倪輸比盧根尼斯!😑😑
pk,撼頭埋跳台,可以嬴冠
作者: sman070707     時間: 2019-5-18 19:17

英國佬乜都有得賭,個裁判all in一舖提早退休,話之你釘牌
作者: ntworks     時間: 2019-5-18 19:17

引用:

而家先知,跆拳道唔係比邊個技術好,而係比邊個推對手出比賽區嘅次數多。
今次真係真正了解跆拳道喇!
作者: molittlemo     時間: 2019-5-18 19:17

https://www.youtube.com/watch?v=4MQXL1qc_zI

大家睇睇.
作者: estateman     時間: 2019-5-18 19:19

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2019-5-18 05:44 PM 發表
白種乞衣

作者: lawmann     時間: 2019-5-18 19:21

https://youtu.be/yZm_xqWbrhk
作者: estateman     時間: 2019-5-18 19:21

所以當年Ann屎跳水選手刀糸搶大陸金牌😫
作者: molittlemo     時間: 2019-5-18 19:25

https://www.youtube.com/watch?v=kKh9MuAtEGw

由2:00睇起.
作者: 911usa     時間: 2019-5-18 19:26

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2019-5-18 18:26 發表
西方自以為高尚
其實最輸唔起
為得冠軍可以出奸招
搬龍門
咁多年
已經見慣不怪
同宜家美國情況一樣咯
作者: 紅星加盈     時間: 2019-5-18 19:26

英國好醜陋
但泡菜國做呢啲衰野先真正世界聞名
作者: 護陰急先鋒     時間: 2019-5-18 19:27

引用:
原帖由 pig.red 於 2019-5-18 06:31 PM 發表
玻璃心又來了,快d去英國領事館示威啦,去完有蛇宴食
你咁清楚,肯定經常有得食
作者: yifeifei2     時間: 2019-5-18 19:27

引用:
原帖由 chun4321 於 2019-5-18 06:48 PM 發表
規例定左相方都知    別人推你出界   自己蠢到吾推返對方   五毛們你可以話條例0N9    我都覺得係    但不能話呢場是黑 ...
「明顯地將對手推出場外;或在對手攻擊時將其推開,包括對手在正拳攻擊或是踢擊時;推對手時包含抓、勾對手的腳,或阻礙對手的正常攻擊動作,推人的選手將被判罰」

係咪唔識中文字
作者: chuicl     時間: 2019-5-18 19:29

打佢老母 中國人大L哂
作者: lpj88     時間: 2019-5-18 19:30

重點系跆拳道定推人比赛?
作者: 香港地盤佬     時間: 2019-5-18 19:30

引用:
用下腦啦,人地係咁推你,你一還手就犯規,可以點?
作者: chaolininin     時間: 2019-5-18 19:31

跆拳道唔付使學踢腳,學推手便可
作者: weiweiwei02     時間: 2019-5-18 19:31

唔好忘記香港選人出席奥運都是黑箱作業啦,不要只怪人,連自已都是一樣,我們就邊有資格話人呢。
作者: kllai1     時間: 2019-5-18 19:33

升之不光
作者: 鬍鬚西吊手掌     時間: 2019-5-18 19:33

技不如人輸左,只要話人黑哨,自己就無責任,得左!
作者: zambo     時間: 2019-5-18 19:34

謝賢話齋:球證係,旁証係,球員係,連你自己隊員都係自己人,你點贏……

鄭小姐,其實你在我們心中已經贏了!

~公道自在人心~
作者: brvgii     時間: 2019-5-18 19:34

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-5-18 07:30 PM 發表

用下腦啦,人地係咁推你,你一還手就犯規,可以點?
吓, 被人推時唔還得手架 !!!
作者: lpj88     時間: 2019-5-18 19:35

咀咒脱歐拖跨英國。
作者: brvgii     時間: 2019-5-18 19:35

引用:
原帖由 weiweiwei02 於 2019-5-18 07:31 PM 發表
唔好忘記香港選人出席奥運都是黑箱作業啦,不要只怪人,連自已都是一樣,我們就邊有資格話人呢。
點黑箱作業法, 爆 d 料嚟聽下
作者: molittlemo     時間: 2019-5-18 19:37

https://www.facebook.com/worldta ... D2JEEKymvKR0T9toAiv
作者: 24723957     時間: 2019-5-18 19:37

不光彩的胜利
作者: 出得黎行     時間: 2019-5-18 19:40

相撲?
作者: andysan4     時間: 2019-5-18 19:40

引用:
原帖由 molittlemo 於 2019-5-18 07:25 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=kKh9MuAtEGw

由2:00睇起.
WC囝囝: 現場有好多強國人觀眾!
作者: yifeifei2     時間: 2019-5-18 19:42

引用:
原帖由 lpj88 於 2019-5-18 07:30 PM 發表
重點系跆拳道定推人比赛?
The main point is
西人推你就得
中國人推就唔得

清楚條例未