標題: 中美貿易戰的真相 一場市場全都誤判的戰爭 | 聯合新聞網 [打印本頁]

作者: 獷曉彤係大話精

作者: 睇天做人     時間: 2019-5-18 07:59

老尾點都輸
作者: 阿乜水     時間: 2019-5-18 08:06

美國佬果陣搞散蘇聯, 俄國佬一直等個最佳時機玩殘佢.
作者: ntworks     時間: 2019-5-18 08:14

引用:
原帖由 獷曉彤係大話精 於 2019-5-18 07:56 AM 發表
中美貿易戰是一場不允許被誤判、卻一直被大家誤判的戰爭,外界一直過度樂觀,其實,這次中國本來就無意達成協定,就算中、美真的在5月初前達成協定,貿易戰也未必結束。

鹵味經歷被七傷拳狂轟之後,北極熊會唔會趁佢病,攞佢命呢?

新聞來源連 ...
呢場根本就唔係貿易戰,而係因中國沖破美國圍堵而起嘅另類冷戰。
只要美國放棄圍堵中國呢個思維先可能會結束。
作者: buomjwit     時間: 2019-5-18 08:19

有見識有遠見既井蛙大家見過未?
大家入黎睇下啦喂~
作者: ntworks     時間: 2019-5-18 08:33

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-18 08:14 AM 發表

呢場根本就唔係貿易戰,而係因中國沖破美國圍堵而起嘅另類冷戰。
其實呢場戰爭,啲習近平上任之前已展開。
美國不斷對中國施壓,逼人民幣升值。又多次對中國貸徵懲罰性關稅。
奧巴馬回歸亞太正式確定美國對中國嘅政策。只係佢哋冇特朗普做得咁進取。
作者: peter925     時間: 2019-5-18 08:49

引用:
原帖由 buomjwit 於 2019-5-18 08:19 AM 發表
大家入黎睇下啦喂~
睇到你
作者: 小朋友丁丁     時間: 2019-5-18 09:22

看來俄國在等機會。。。。
作者: 幪面超人     時間: 2019-5-18 09:26

中國本來就無意達成協定?
美國才是最不想達成就真
作者: p2plover     時間: 2019-5-18 09:32

你睇美帝软硬兼施,黑脸白脸轮番登场,就知道急嘅係美帝。因为越拖对中共越有利,拖到最后,就算美帝全部加晒关税,可能中共已经做好晒准备,已经可以承受加关税带来嘅影响,然后就懒得同你倾,加就加啦,我接受你加
作者: DeepWeb     時間: 2019-5-18 09:42

中國已經做好應對 最壞結果的 準備了  
作者: 水底回收的豬豬     時間: 2019-5-18 09:45

呢場貿易戰,令世人都覺得尾國係唔可靠!
作者: kwkincheng     時間: 2019-5-18 09:46

普普可以連任到?普普依家既動作已是推緊美國人落地獄, 但如同中國善意發展中美雙方一定互贏, 所以中國如與某美總統候選人私下打龍通講好晒貿易條件給某候選人作參選籌碼, 點樣估都一定話普普死狀慘烈
作者: mib04     時間: 2019-5-18 09:51

就算簽了協議,好快成為歷史文件
作者: tailam123456     時間: 2019-5-18 10:01

總之點都系中國贏
作者: simpson777     時間: 2019-5-18 10:02

是台媒誤判吧
作者: hei627     時間: 2019-5-18 10:19

上年可能仲搞到,宜家老共做左成年時間大躍進,睬你有味
作者: DeepWeb     時間: 2019-5-18 10:28

引用:
原帖由 mib04 於 2019-5-18 09:51 AM 發表
就算簽了協議,好快成為歷史文件
对哦
不断退出各種國際條約

推翻各種國際協議的
垃圾國家

確實是 簽署了也是 無用
隨時會被這個垃圾國家推翻的
作者: 小稀     時間: 2019-5-18 10:28

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-18 08:14 AM 發表

X2
尾國係想搞死中國,
這條件中國不可能應承,
結局通肯定是,
中國頂多同你攪攬炒,
坐以待斃, 倒不如放手一博, 仲可以有機會勝出,
作者: 攻民孽畜羊鱷橋

作者: 阿聞     時間: 2019-5-18 11:44

"中國無意達成協定的目的就是「以拖待變」,拖到川普明年選舉失利。"   <== 同我的睇法一樣. 老美以為可以靠惡嚇怕中國. 點知中國同佢耍太極, 玩到佢氹氹轉, 拖到特朗普仆街, 順便拖死埋美國經濟.
作者: BillyWonghkgz     時間: 2019-5-18 12:28

引用:
原帖由 DeepWeb 於 2019-5-18 09:42 AM 發表
中國已經做好應對 最壞結果的 準備了  
貿易戰已講咗成年,一直拖拖拉拉,阿爺已有心理準備自力更生,另外周圍找貨品代替老尾,柒離潽已出到最後一招三千億,中國是老尾貨品出口最大市場,阿爺唔接貨,老尾去邊度搵大買家!
作者: oldbeer     時間: 2019-5-18 12:33

引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-5-18 10:01 AM 發表
總之點都系中國贏
中國已經勝了
美國慘敗了
作者: 天下唯攻     時間: 2019-5-18 14:56

美國聲大夾惡,自己想點就點咁仆街,其實無可能會傾得成功。
作者: tailam123456     時間: 2019-5-18 15:02

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-5-18 12:33 PM 發表

中國已經勝了
美國慘敗了
就算中國輸左都系贏
作者: 平陽虎     時間: 2019-5-18 15:06

以拖待變
尾角總統即使換左人,亦唔會改變圍堵中國的大戰略,共和民主兩黨,上至行政機關,下至參眾兩院,都係敵視中國者佔大多數。
以拖待變,靜待國際發生大事件,使令中國可以再迎來黃金週期。
世事多變,基本上每十年內,總是會發生三兩件國際大事,911、阿拉伯之春、全球金融風暴、311、烏克蘭事件........
中美貿易戰亦非中國遇過的最艱難問題,這差太遠了,這三、四拾年來,最大危機是六四與習主席上台前的全國大貪腐,那才真的是亡黨亡國的大危機!
作者: fb5868293     時間: 2019-5-18 15:13

引用:
原帖由 平陽虎 於 2019-5-18 03:06 PM 發表
以拖待變
尾角總統即使換左人,亦唔會改變圍堵中國的大戰略,共和民主兩黨,上至行政機關,下至參眾兩院,都係敵視中國者佔大多數。
世事多變,基本上每十年內,總是會發生三兩件國際大事,911、阿拉伯之春、全球金融風暴、311、烏克蘭事件........
中美貿易戰亦非中國遇過的最艱難問題,這差太遠了,這三、四拾年來,最大危機是六四與習主席上台前 ...
換言之,今次只係普通料。
作者: 平陽虎     時間: 2019-5-18 15:16

引用:
原帖由 fb5868293 於 2019-5-18 03:13 PM 發表

換言之,今次只係普通料。
還是有所受傷的,只係非生死存亡之劫吧!
作者: kk2964     時間: 2019-5-18 15:45

中美遲早戰爭!
作者: Visita     時間: 2019-5-18 15:49

引用:
原帖由 獷曉彤係大話精 於 2019-5-18 07:56 AM 發表
中美貿易戰是一場不允許被誤判、卻一直被大家誤判的戰爭,外界一直過度樂觀,其實,這次中國本來就無意達成協定,就算中、美真的在5月初前達成協定,貿易戰也未必結束。

新聞來源連 ...
乜誰在胡說八道? 由頭到尾都無誤判。

老美擺明要中國死,大家知。柒普聽極右老點以為中國好易欺,中國投降便可以名成利就必定連任。明知老美存心亡中國,貿易戰不過頭盤,中國無可能不抵抗,這亦大家知。大家都知的耶,市場不可能誤判,只有假誤判來渾水摸魚,財演幫手推波助瀾,大鱷一向掠水伎倆。

花耳街大鱷誤判的是中國,中國不介意金融賭場的上落,但絕對不可搞亂秩序製造恐慌,結果美鱷次次被中國這超級大莊家夾死。
作者: 1968HK     時間: 2019-5-18 16:04

引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-18 10:28 AM 發表

X2
尾國係想搞死中國,
這條件中國不可能應承,
結局通肯定是,
中國頂多同你攪攬炒,
雙輸攬炒,即係打和👍🏻
作者: hwwong     時間: 2019-5-18 16:16

特柒普係破過產的奸商, 牠根本就是想借腫桶之位來濫權, 次次出口術反口當閒事, 在股匯市場賺到笑... 牠發動貿易戰完全不會理會美國人生死, 牠聯同商家自己友在背後掠到水就是了... 總之, 搵到一個目標國家不停抺黑醜化妖魔化, 製造美國敵人, 製造危害美國的假象, 危言聳聽製造恐慌來呃美國愚民選民, 牠就有機會玩連任再掠水了... 牠上任以來, 有破壞冇建設, 有反口冇誠信, 牠還有什麼公信力呢... 美國愚民蠢人太多, 真的好易呃...
作者: 連續泛黃的腰部     時間: 2019-5-18 16:16

唔信中共會妥協
作者: cyberport555     時間: 2019-5-18 16:18

别有用心的人,一定要美國佬赢,大陸才可以變天,所謂美式民主遍地開花,它們等待這日子,才可以快到。
作者: 阿乜水     時間: 2019-5-18 16:26

點解美國佬將關稅由 10% 升到 25% 而唔會再加上去? 好簡單, 因為計過條數, 可以逼入口商短期內硬哽唔加價, 推高物價指數. 以為好快砌低中國, 點知依家失晒預算, 就睇下班商家佬仲可以頂幾耐 ....... 睇黎即將爆煲.
作者: skwongskwong     時間: 2019-5-18 16:30

美國大人姐....唔會打既
作者: 英超專科     時間: 2019-5-18 16:30

咁本事就宣布不進口美貨,也不賣貨比老美啦!
作者: 英超專科     時間: 2019-5-18 16:31

意識形態之戰,貿乜春貿戰
作者: benben999     時間: 2019-5-18 16:31

引用:

其實美國繼續用 obama 的方式圍中國, 可能會陰乾中國, 但係侵侵卻急不及待要攞彩, 且看誰的破綻更多
作者: SuperAvengers     時間: 2019-5-18 16:32

貿易戰唔會有任何協議, 所有協議對中共o黎講都係歷史文件
最終只有其中一方收皮先可以結束
作者: 英超專科     時間: 2019-5-18 16:32

只有時間才能知那個意識形態陣營會壓倒另一方。
作者: ukscam2017     時間: 2019-5-18 16:39

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-18 08:33 AM 發表

美國不斷對中國施壓,逼人民幣升值。又多次對中國貸徵懲罰性關稅。
奧巴馬回歸亞太正式確定美國對中國嘅政策。只係佢哋冇特朗普做得咁進取。 ...
完全認同!

老美一定要打死中國,美元霸主地位,一定要永久第一,不可以有任何動搖!

所以,要靠中國如何拆招!
作者: 中午理性的妹頭     時間: 2019-5-18 16:39

想下中國呢幾年做過乜野,亞投行、一帶一路、南海建島、援助第三世界、5G技術、太空技術,樣樣都挑戰大佬地位
作者: vvvzoom     時間: 2019-5-18 16:39

蝗虫已有天災,猪瘟,蛾災,好快滅亡,因天要亡你
作者: ntworks     時間: 2019-5-18 16:39

引用:
原帖由 benben999 於 2019-5-18 04:31 PM 發表

其實美國繼續用 obama 的方式圍中國, 可能會陰乾中國, 但係侵侵卻急不及待要攞彩, 且看誰的破綻更多
陰乾中國就冇可能喇,只會發展慢啲。但而無歐盟國家都失守,真係拜特朗普幫手。
作者: 港式片皮鴨     時間: 2019-5-18 16:41

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-18 08:06 AM 發表
同意,如果俄中伊聯手,南北東西互相呼應,必打殘鹵味
作者: pspchan2222     時間: 2019-5-18 16:45

無論如何,美國自己醜態盡露,什麼民主自由……全是廢話,其他國家見到心中有數
作者: ray99hk     時間: 2019-5-18 16:46

引用:

https://www.discuss.com.hk/images/hot-live/cat/grid_view_image_gid_150_wide.png

新聞來源連 ...
美加貿易協議傾掂左,美國不再向加拿大鋼鋁徵稅和設限額,加拿大不再加美國農產品稅。
其實,喺美加貿易戰中,美國贏左乜呢?
作者: laws168     時間: 2019-5-18 16:48

引用:

沒錯,這是一場扼殺及奴役中國之戰。
作者: 丁常唔多旺     時間: 2019-5-18 16:49

經濟上就算美俄夾擊都打唔死中國
軍事上三方一開戰就全球毁滅
政治上三方平手
鬥都無謂,side 9 gas
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:50

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-18 08:06 AM 發表
希望今次能夠提供機會比俄佬一舖玩殘美佬啦
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:51

引用:
原帖由 小朋友丁丁 於 2019-5-18 09:22 AM 發表
看來俄國在等機會。。。。
等.....
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:52

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-5-18 09:45 AM 發表
尾國從來都未曾可靠過
作者: ray99hk     時間: 2019-5-18 16:52

引用:

俄羅斯大賣美債,買入黃金。

圖片附件: 1558169569896.jpg (2019-5-18 16:52, 152.22 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1558169569997.jpg (2019-5-18 16:52, 241.36 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 1558169570076.jpg (2019-5-18 16:52, 148.79 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: diballin     時間: 2019-5-18 16:52

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-5-18 11:44 發表
"中國無意達成協定的目的就是「以拖待變」,拖到川普明年選舉失利。"   <== 同我的睇法一樣. 老美以為可以靠惡嚇怕中國. 點知中國同佢耍太極, 玩到佢氹氹轉, 拖到特朗普仆街, 順便拖死埋美國經濟. ...
四両撥千斤,以柔制剛最佳示範
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:53

引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-18 10:28 AM 發表
X2
尾國係想搞死中國,
這條件中國不可能應承,
結局通肯定是,
中國頂多同你攪攬炒,
支持中國
作者: 漆哥     時間: 2019-5-18 16:53

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-5-18 08:33 AM 發表

奧巴馬回歸亞太正式確定美國對中國嘅政策。只係佢哋冇特朗普做得咁進取。 ...
Yes, since 2008 Beijing Olympic
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:53

引用:
原帖由 攻民孽畜羊鱷橋 於 2019-5-18 10:29 AM 發表
有牌打!
有排打!
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:54

引用:
原帖由 kk2964 於 2019-5-18 03:45 PM 發表
中美遲早戰爭!
世界一哥之爭冇可避免
作者: 漆哥     時間: 2019-5-18 16:55

杜指要跌七成,貿戰才可休戰
但今次中國經濟會被拖後五至十年
但美國經濟從此一去不返
作者: kk2964     時間: 2019-5-18 16:55

開始冷戰,步俄後塵
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:56

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-18 04:04 PM 發表
雙輸攬炒,即係打和👍🏻
雙輸攬炒都會有個炒甘啲, 有個炒得冇咁甘, 即係最終都係有輸贏之分
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:57

引用:
原帖由 連續泛黃的腰部 於 2019-5-18 04:16 PM 發表
唔信中共會妥協
中共根本冇可能會妥協啲咁嘅喪權辱國條件啦
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:58

引用:
原帖由 阿乜水 於 2019-5-18 04:26 PM 發表
點解美國佬將關稅由 10% 升到 25% 而唔會再加上去? 好簡單, 因為計過條數, 可以逼入口商短期內硬哽唔加價, 推高物價指數. 以為好快砌低中國, 點知依家失晒預算, 就睇下班商家佬仲可以頂幾耐 ....... 睇黎即將爆煲. ...
其實都只係數字遊戲
作者: tcmchan     時間: 2019-5-18 16:58

引用:
原帖由 英超專科 於 2019-5-18 04:30 PM 發表
支持
作者: 後天芳香的留言     時間: 2019-5-18 16:59

引用:
原帖由 平陽虎 於 2019-5-18 03:06 PM 發表
以拖待變
中美貿易戰亦非中國遇過的最艱難問題,這差太遠了,這三、四拾年來,最大危機是六四與習主席上台前 ...
2008年美國次按風暴,如果中國唔量化寬鬆,發行四萬億,美國已經撚咗
作者: ray99hk     時間: 2019-5-18 16:59

引用:

https://www.discuss.com.hk/images/hot-live/cat/grid_view_image_gid_150_wide.png

新聞來源連 ...

美債認購比率持續下降,證明市場需求漸見飽和,美國政府借債度日不可能永遠持續下去。若美國不從增加生產力或減少開支著手,打幾多貿易戰都無用。

圖片附件: 1558169979076.jpg (2019-5-18 16:59, 160.72 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 後天芳香的留言     時間: 2019-5-18 17:02

引用:
原帖由 英超專科 於 2019-5-18 04:30 PM 發表
遲早發生啦,白癡仔
作者: louis789     時間: 2019-5-18 17:03

引用:
原帖由 kwkincheng 於 2019-5-18 09:46 AM 發表
普普可以連任到?普普依家既動作已是推緊美國人落地獄, 但如同中國善意發展中美雙方一定互贏, 所以中國如與某美總統候選人私下打龍通講好晒貿易條件給某候選人作參選籌碼, 點樣估都一定話普普死狀慘烈 ...
哈哈!到时輸了又話中國干預大選唔算數了!跟住宣布緊急狀態,發動戰爭一鑊熟,佢真係做得出的!
作者: whitepig88     時間: 2019-5-18 17:05

9up,大陸係想傾成,你話貿赤大佢可以幫你買多D嘢,但你整多多其他條件想人好似日本咁做你老味隻狗,就冇得傾,肥仔金都唔屌你啦何況大陸
作者: Silvermind     時間: 2019-5-18 17:06

總之美狗又贏
作者: louis789     時間: 2019-5-18 17:07

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2019-5-18 12:28 PM 發表

貿易戰已講咗成年,一直拖拖拉拉,阿爺已有心理準備自力更生,另外周圍找貨品代替老尾,柒離潽已出到最後一招三千億,中國是老尾貨品出口最大市場,阿爺唔接貨,老尾去邊度搵大買家! ...
又叫高通,英特以不賣晶片比中國,即是叫你少做一半生意,那只好裁員或收檔了
作者: 神行客     時間: 2019-5-18 17:10

引用:
原帖由 kwkincheng 於 2019-5-18 09:46 AM 發表
普普可以連任到?普普依家既動作已是推緊美國人落地獄, 但如同中國善意發展中美雙方一定互贏, 所以中國如與某美總統候選人私下打龍通講好晒貿易條件給某候選人作參選籌碼, 點樣估都一定話普普死狀慘烈 ...
真民煮社會係好危險
選舉呢d好難講
因為好多低能選民
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2019-5-18 17:10

引用:
原帖由 buomjwit 於 2019-5-18 08:19 AM 發表
大家入黎睇下啦喂~
入黎第一個見到你。。。
作者: 泛到無品口自臭     時間: 2019-5-18 17:11

買嗰幾千億嘢
但國債欠落中國萬二億
實際係美國借大陸錢買中國嘢
講債務陷阱
第一個跌落去咪你鹵味囉
作者: 一生冇求     時間: 2019-5-18 17:14

引用:
原帖由 whitepig88 於 2019-5-18 05:05 PM 發表
9up,大陸係想傾成,你話貿赤大佢可以幫你買多D嘢,但你整多多其他條件想人好似日本咁做你老味隻狗,就冇得傾,肥仔金都唔屌你啦何況大陸
x2
作者: louis789     時間: 2019-5-18 17:17

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-5-18 04:46 PM 發表

美加貿易協議傾掂左,美國不再向加拿大鋼鋁徵稅和設限額,加拿大不再加美國農產品稅。
其他的不敢講,但侵侵一定赢了曝光率!
作者: sc2     時間: 2019-5-18 17:19

引用:
普普贏咗仲好。因為佢會繼續搞差美國。
作者: ray99hk     時間: 2019-5-18 17:20

引用:
原帖由 louis789 於 2019-5-18 05:07 PM 發表

又叫高通,英特以不賣晶片比中國,即是叫你少做一半生意,那只好裁員或收檔了
其實好奇怪,侵侵做好多野係損人不利己,美國的民主制度卻沒法制衡總統。
作者: whitepig88     時間: 2019-5-18 17:22

好似平果手機咁,裏便冇幾多係美國入口嘅部件,收你的屎咁多加工費,大陸出口番去美國你就計幾百美金一部,咁計法貿赤點會唔大,傻侵入口税只係打劫番美國企業,揾美國人笨7
作者: SandyBB1995_2     時間: 2019-5-18 17:22

呆灣報夠膽挑戰主子的判断?你的主子說只是小风波!
作者: JB007007     時間: 2019-5-18 17:34

支那蟈人可以吃草三年
作者: DeepWeb     時間: 2019-5-18 17:36

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2019-5-18 12:28 PM 發表

貿易戰已講咗成年,一直拖拖拉拉,阿爺已有心理準備自力更生,另外周圍找貨品代替老尾,柒離潽已出到最後一招三千億,中國是老尾貨品出口最大市場,阿爺唔接貨,老尾去邊度搵大買家! ...
而且第一季度的經濟發展也超出預期
本來預期6.2  6.3增長
可是最後結果是6.4
經濟趨好
經過一年多的部署
中國做好了最壞準備
作者: DeepWeb     時間: 2019-5-18 17:37

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-5-18 12:33 PM 發表

中國已經勝了
美國慘敗了
貿易戰本來就是雙輸
輸少一方就算贏
作者: pp8312     時間: 2019-5-18 17:37

引用:

新聞來源連 ...
明明俄羅斯踩多腳,咁都扮睇唔到
作者: 24723957     時間: 2019-5-18 17:39

波音的錯誤會另美國有很大損失。
作者: DeepWeb     時間: 2019-5-18 17:44

今次只係普通料。
作者: DeepWeb     時間: 2019-5-18 17:50

引用:
這不更應該是你主人做的嗎
不買中國貨  
逆差立馬就解決了啊  
作者: ntworks     時間: 2019-5-18 17:55

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-5-18 04:53 PM 發表

Yes, since 2008 Beijing Olympic
唔止喇。
十幾年前,公價十蚊人民幣對港元只可以稅七個幾(非公價更加低)。慢慢人民幣同港元已等值。到而家,人仔價值高過港元。

作者: LauFei     時間: 2019-5-18 17:57

引用:
原帖由 獷曉彤係大話精 於 2019-5-18 07:56 發表

新聞來源連 ...
我反而覺得金仔出手機會大過北極熊
作者: maskman2008     時間: 2019-5-18 18:03

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-5-18 07:59 AM 發表
老尾點都輸
計我話佢老味典都嬴?

豬燶D燶西鸁左啦,尾腳豬羸左尾狗有豬肉食,唔係要食塞米啦
作者: 秋天可愛的結他     時間: 2019-5-18 18:09

引用:
原帖由 水底回收的豬豬 於 2019-5-18 09:45 AM 發表
美鬼的仆街行為現晒形
作者: s336990     時間: 2019-5-18 18:09

引用:

新聞來源連 ...
中國點無意達成協議?
美國獅子開大口,要將中國當附屬國或戰敗國咁,點可能會妥協?
問吓美國提咗咩要求先啦
作者: 老鼠斑     時間: 2019-5-18 18:09

貿易戰初期老美狠下重手,中國一定重傷,但老美唔敢因咁做佢自己都傷,經過一年拉据,而家中國己有準倩適應,老美時機己失,隨時傷人唔到搞殘自己
作者: 水底回收的豬豬     時間: 2019-5-18 18:10

引用:
原帖由 hwwong 於 2019-5-18 04:16 PM 發表
特柒普係破過產的奸商, 牠根本就是想借腫桶之位來濫權, 次次出口術反口當閒事, 在股匯市場賺到笑... 牠發動貿易戰完全不會理會美國人生死, 牠聯同商家自己友在背後掠到水就是了... 總之, 搵到一個目標國家不停抺黑醜化妖魔化, 製造美國敵人, 製造危害美國的假象, 危言聳聽製造恐慌來呃美國愚民選民, 牠就有機會玩連任再掠水了... 牠上任以來, 有破壞冇建設, 有反口冇誠信, 牠還有什麼公信力呢 ...
同樣係twitter講野,政府部門點解對特x普同Tes--la 老細有咁大對比?
作者: 水底回收的豬豬     時間: 2019-5-18 18:12

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-5-18 04:46 PM 發表

其實簽完可以又反口,今時今日同老尾簽約唔好咁認真!
作者: andysan4     時間: 2019-5-18 18:12

貿易戰真相
老大就快俾老二爬過頭
諸多封殺, 吹雞, 甚至威脅盟友

但開始已經冇乜人騷佢。
作者: guyverpan     時間: 2019-5-18 18:13

侵侵先係唔想達成協議。佢要拖住選連任。將自己打造成滅中英雄。佢無或唔識咩方法改善美經濟,所以只好收關税,做表面工夫呃市民。
作者: 水底回收的豬豬     時間: 2019-5-18 18:13

引用:
原帖由 秋天可愛的結他 於 2019-5-18 06:09 PM 發表

美鬼的仆街行為現晒形
如果歐x州再盲目跟從老尾指揮,老尾下一個會對付佢地!
作者: 炎夏笨拙的天才     時間: 2019-5-18 18:15

引用:
原帖由 vvvzoom 於 2019-5-18 04:39 PM 發表
蝗虫已有天災,猪瘟,蛾災,好快滅亡,因天要亡你
噉你哋chi那人咪變咗亡國奴?