標題: [其他] 十億公帑播烏龜 香港電台實在廢 [打印本頁]

作者: kennyice    時間: 2019-5-16 10:57 AM     標題: 十億公帑播烏龜 香港電台實在廢

唔到你唔服!點解我要服?港台作為公營機構,一年使成十億公帑,食君之祿唔係擔君之憂,反而同反中亂港集團沆瀣一氣,節目仲要粗製濫造,影住隻烏龜都夠膽死播出街獻世。家吓仲要伸大手板攞錢開多個年薪幾百萬嘅常額高層職位,問你服未!

嗱,早前審計署炮轟港台成本高、效益低,電視節目只有恥辱性○點一點收視,嚇死寶寶,殊不知呢個廢衙門死性不改,收視冇起色之餘,節目質素仲要每況愈下。不過你咪理,港台唔止有反對派撐腰,港府同樣疼愛有加,呢,尋日立法會人事編制小組開會,討論港台開設一個副廣播處長嘅常額職位,取代現行嘅編外職位,年薪高達三百六十多萬元,得到商經局背書(口架)。
唔使問阿貴,建制派梗係趁機大數港台不是喇。聽住嘞,有議員批評港台節目內容偏頗,日日鬧政府,偏幫反對派,陰陽怪氣;有議員就踢爆電視頻道一係冇嘢播,一係就連立法會山寨會議都直播,不知所謂;但都唔及「慢電視」呢個節目經典,居然影住隻烏龜就當一個節目,衰過亞視當年嘅《魚樂無窮》,議員一講就扯火。好心啦,一個冇收視、冇質素、專登搞搞震嘅電視台,竟然仲好意思問立法會攞錢開位,面皮有冇再厚啲呀?
咁當然,有商經局姑息養奸咯喎,又難怪港台有恃無恐嘅。早前商經局高官先至話,新職位專責處理港台興建新廣播大樓事宜,非常必須;廣播處長就仲好嘢,氣定神閒駁斥議員批評,話節目製作屬編輯問題,同新設嘅副處長無關,仲話「慢電視」好多人鍾意睇添,吹咩。
港台就係咁畸形嘅嘞,使港府嘅錢反港府,收視幾差都冇人需要問責,咁筍嘅鐵飯碗,全世界都搵唔到第二個。港台工會就最巴閉,一日到黑將編輯自主掛喺口邊,處長又好、港府都好,個個買佢哋怕,就連立法會議員批評多兩句,都被工會投訴打壓言論自由。長年累月無王管咯喎,港台立立亂就係咁解,之前衰到有員工呃津貼被判刑,反映亂象叢生嘅冰山一角咋。
講番港台新大樓呢一筆,因為造價過高,幾年前已遭立法會否決,家陣借頭借路以聯用大樓為名,企圖蒙混過關,真係想創佢個心。一個冇人睇嘅電視台,摺咗佢至係正常,有人建議拆咗港台改為興建公屋,功夫茶第一個贊成。
難為反對派成日話「一國兩制」走樣變形,真係亂噏當秘笈。港台嘅存在,咪正好顯示「一國兩制」五十年不變囉,否則港台同反對派點可能打橫行足廿幾年,到今日仲喺度也文也武吖!

真係好賺啊!!!!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190516/00190_001.html
作者: 青山無上師    時間: 2019-5-16 11:01 AM

呢輪好鐘意去美國 台灣影野
又可以免費遊埠探親了
作者: andy1958_1    時間: 2019-5-16 11:01 AM

港台話呢d“慢電視”係外國好受歡迎
作者: 超級妙趣游星    時間: 2019-5-16 11:03 AM

講苔諳: 你吹得我漲咩, 佢有前朝御賜辛聞豉油免汁金牌  
作者: 空空奇談    時間: 2019-5-16 11:04 AM

係咪呢個時候又應該問下納稅人的意見呢?
作者: hkyahoohk    時間: 2019-5-16 11:07 AM

你哋再講,
下次製作樹木直播,
影住棵樹嘅生長過程!
作者: bigmouth2006    時間: 2019-5-16 11:09 AM

養住帛金豪呢D惡犬
作者: 澳門人人收一皮    時間: 2019-5-16 11:09 AM

政府係鍾意倒錢落海,吹咩?過到保皇黨先啦!
作者: 飛天盒仔    時間: 2019-5-16 11:13 AM

真大白象

幾時可以執咗佢???
引用:
原帖由 kennyice 於 2019-5-16 10:57 AM 發表

唔到你唔服!點解我要服?港台作為公營機構,一年使成十億公帑,食君之祿唔係擔君之憂,反而同反中亂港集團沆瀣一氣,節目仲要粗製濫造,影住隻烏龜都夠膽死播出街獻世。家吓仲要伸大手板攞錢開多個年薪幾百萬嘅常額高層職位,問你服未!

嗱,早前審計署炮轟港台成本高、效益低,電視節目只有恥辱性○點一點收視,嚇死寶寶,殊不知呢個廢衙門死性不改,收視冇起色之餘,節目質素仲要每況愈下。不過你咪理,港台唔止有反對派 ...
作者: 樓上疑惑的樓主    時間: 2019-5-16 11:17 AM

垃圾港台
作者: andy1958_1    時間: 2019-5-16 11:22 AM

呢個標題(十億公帑播烏龜 香港電台實在廢)真係睇一次,個心就笑一次
作者: 葉問前傳    時間: 2019-5-16 11:24 AM

咁講野要公道D,點止香港電台呀!政府除左稅務局,有邊個部門唔廢架!
作者: cyberport555    時間: 2019-5-16 11:26 AM

陰陽怪氣,意識形態有問題,不中立的電視台,公家機構提供公帑,全世界獨此一台。
作者: kitwo    時間: 2019-5-16 11:28 AM

執q左佢啦, 一系轉做私營,自負盈虧。
作者: Anunnaki    時間: 2019-5-16 11:31 AM

執九左港台啦。
作者: 神殿老子    時間: 2019-5-16 11:33 AM

引用:
原帖由 kennyice 於 2019-5-16 10:57 AM 發表

嗱,早前審計署炮轟港台成本高、效益低,電視節目只有恥辱性○點一點收視,嚇死寶寶,殊不知呢個廢衙門死性不改,收視冇起色之餘,節目質素仲要每況愈下。不過你咪理,港台唔止有反對派 ...
應該自負盈虧.
作者: Kan71    時間: 2019-5-16 11:34 AM

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-16 11:24 AM 發表

咁講野要公道D,點止香港電台呀!政府除左稅務局,有邊個部門唔廢架!
又唔可以咁講
執咗港台,對全世界無影響
但好多部門若執咗,其實好大鑊
作者: 預言家_諾查丹    時間: 2019-5-16 11:35 AM

讓D時段比馬會好過啦!
作者: jumboleung    時間: 2019-5-16 11:35 AM

用咁多錢,淨係播返啲烏龜,香港電台搞乜嘢呀? 浪費公帑。
作者: MarkIV    時間: 2019-5-16 11:41 AM

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-5-16 11:13 AM 發表

真大白象

幾次可以執咗佢???

超級認同
作者: 帶刺的橄欖枝    時間: 2019-5-16 11:41 AM

廢到咩程度?
員工抗議示威,只係响公司大閘前行兩個圈,等記者影番張全家福,就番入去嘆冷氣……Hea 爆!
作者: prelude_hk    時間: 2019-5-16 11:41 AM

香港電台,成日用埋d垃圾黃人
作者: jaysing    時間: 2019-5-16 11:42 AM

十億俾少一個仙
佢都話你侵犯新聞自由呀

作者: belady    時間: 2019-5-16 11:43 AM

引用:

港府出錢養美dot
作者: sohotabc    時間: 2019-5-16 11:47 AM

執咗港台喇政府每年投放10億但零收視養廢人將d錢改投安老政策惠民生啦
作者: fcukadm9    時間: 2019-5-16 11:51 AM

引用:

保持到九七前水準就好…………要諷刺時弊…………
作者: 三級警司    時間: 2019-5-16 11:51 AM

引用:
原帖由 cyberport555 於 2019-5-16 11:26 AM 發表

陰陽怪氣,意識形態有問題,不中立的電視台,公家機構提供公帑,全世界獨此一台。
例如買記錄片唱衰露西亞和朝鮮的,就像under the sun想唱衰朝鮮 可是我去過後就發現片子被導演刻意扭曲
作者: 小稀    時間: 2019-5-16 11:53 AM

播雪花,你都吹佢唔漲
作者: 彭斯    時間: 2019-5-16 11:54 AM

引用:

公務員又超高加人工,梗喺效益低嗱,其他所有政府部門都喺咁,屋宇署,地政署,海事署,乜署都喺咁,最好市民唔洗交税。
作者: 葉問前傳    時間: 2019-5-16 11:54 AM

引用:
原帖由 Kan71 於 2019-5-16 11:34 AM 發表

又唔可以咁講
執咗港台,對全世界無影響
但好多部門若執咗,其實好大鑊
部門當然唔可以執啦,但人可以換嘛!!成班公務柴浪費公帑,完全冇貢獻!!!
作者: henryeleventh    時間: 2019-5-16 11:55 AM

引用:

港台港英餘賊,個個年薪千萬,自已人工想加幾多都得
作者: eleven1a    時間: 2019-5-16 11:55 AM

政府每年投放10億,但零收視。養埋一班反國家黃屍,香港政府有病
作者: aapl22    時間: 2019-5-16 11:58 AM

摺咗佢啦,youtuber 成本 1/100 都冇
作者: 胡亂禁訪笑死人    時間: 2019-5-16 11:59 AM

十億?唔怪得西環要派黨員上網唱衰港台
作者: aapl22    時間: 2019-5-16 11:59 AM

利害了,冇港台,youtube 執粒l
作者: 三級警司    時間: 2019-5-16 11:59 AM

引用:
原帖由 jumboleung 於 2019-5-16 11:35 AM 發表

用咁多錢,淨係播返啲烏龜,香港電台搞乜嘢呀? 浪費公帑。
專門播反露西亞和朝鮮的記錄片偏偏是事實的相反
作者: denniscwip    時間: 2019-5-16 12:01 PM

大白象
作者: billy80    時間: 2019-5-16 12:02 PM

冇人睇,用十億養垃圾
作者: isaacmadtk    時間: 2019-5-16 12:03 PM

審計署做下野啦,呢 d垃圾台
作者: isaacmadtk    時間: 2019-5-16 12:04 PM

十億放係教育e療重好
作者: xoxVaderxox    時間: 2019-5-16 12:05 PM

根本就離曬譜! 而家咁多個台, 唔好話港台就算有線嗰個台我諗都冇人睇啦。
作者: chimingchan2014    時間: 2019-5-16 12:07 PM

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-16 11:24 AM 發表

嗱,你咁講就錯啦,廢都有分程度嘛,港台係廢到極點,政府有好多部門都廢,但真係無一個部門廢得過港台囉。
其實現在嘅立法會都咪一樣廢,真係名副其實嘅垃圾會啦。
作者: 贏咗有雞食    時間: 2019-5-16 12:10 PM

作者: 海邊粗俗的豬豬    時間: 2019-5-16 12:12 PM

你咪理,我又加人工,百分之五,你吹咩!
作者: 股海神針    時間: 2019-5-16 12:13 PM

香港電台改24小時長播立法院會,廢台播廢會,perfect match.
作者: Kan71    時間: 2019-5-16 12:16 PM

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-16 11:54 AM 發表

部門當然唔可以執啦,但人可以換嘛!!成班公務柴浪費公帑,完全冇貢獻!!!
換完都係一樣
作者: fallen999    時間: 2019-5-16 12:18 PM

引用:
原帖由 超級妙趣游星 於 2019-5-16 11:03 AM 發表

講苔諳: 你吹得我漲咩, 佢有前朝御賜辛聞豉油免汁金牌  
港府弱雞!怪得誰?
作者: 風流盲俠花滿樓    時間: 2019-5-16 12:20 PM

引用:

咁講真你有冇睇過先?其實好多節目都好好睇,佢仲會重播返以前未回歸前嘅節目,一樣係咁諷刺港英政府,講出市民所需政府不足之處,咁先起到監察同提醒政府嘅作用!
作者: ntworks    時間: 2019-5-16 12:22 PM

引用:

鬧政府都唔係問題。
問題係佢哋扭曲事實嚟鬧。又公器私用,貼錢畀某個人發表佢個人意見。
作者: 鄉貢仁    時間: 2019-5-16 12:23 PM

播烏龜, 烏龜係吉祥長壽生物,
有問題咩? Discovery Channel
都有播喔.

作者: 葉問前傳    時間: 2019-5-16 12:24 PM

引用:
原帖由 Kan71 於 2019-5-16 12:16 PM 發表

換完都係一樣
呢點就帶出咗普選嘅重要性!!
作者: 羅尼激光劍    時間: 2019-5-16 12:24 PM

係咪要個個台播財經資訊先叫好?
作者: 車站花色神童    時間: 2019-5-16 12:24 PM

將佢自負盈虧
自生自滅
其實CCTV都有廣告
點解佢唔得?
作者: sictakho    時間: 2019-5-16 12:25 PM

有無片睇?
作者: 阿努阿圖瓦圖    時間: 2019-5-16 12:25 PM

正垃圾電台!執9咗佢分比大家食個早餐都好吖!
作者: 丁常唔多旺    時間: 2019-5-16 12:26 PM

引用:

不如7·1遊行加個主題"打倒反政府公營電台"
作者: super2030    時間: 2019-5-16 12:26 PM

中英聯合聲明一部分,講台呢隻狗唔劏得
作者: johnny9236    時間: 2019-5-16 12:27 PM

TVB每年要唔要10億營運資金??????
作者: funguy0815    時間: 2019-5-16 12:27 PM

我有睇...我覺得好好睇woo
作者: jerry884    時間: 2019-5-16 12:27 PM

港台電視廢到呢⋯⋯
作者: 6674    時間: 2019-5-16 12:27 PM

未睇過。首選至頂吾順係雕圖章。如果喺監獄起勢播,一定暴動。

依家大把 screen saver。插隻 TV box,甚至 USB flash 任你 loop。
下載 BBC 動物世界,或航拍張家界。不知幾靚。
作者: 風流盲俠花滿樓    時間: 2019-5-16 12:28 PM

引用:
原帖由 羅尼激光劍 於 2019-5-16 12:24 PM 發表

係咪要個個台播財經資訊先叫好?
咪係囉!由朝股到晚
作者: stocky1010    時間: 2019-5-16 12:28 PM

其實港台的歷史任務已經完成,可收台!無人聽無人睇,浪費纳税人金錢!
作者: soilvvang    時間: 2019-5-16 12:29 PM

有名的叫『殤港賤台』,三不管,市民,政府上層都不能管。最好停撥錢,摺埋!
作者: soilvvang    時間: 2019-5-16 12:30 PM

引用:
原帖由 空空奇談 於 2019-5-16 11:04 AM 發表

係咪呢個時候又應該問下納稅人的意見呢?
市民可以管的,早就摺埋了
作者: soilvvang    時間: 2019-5-16 12:31 PM

早幾日仲直播逃狗生主持的不合法會議
作者: 羅尼激光劍    時間: 2019-5-16 12:31 PM

睇過播教畫水彩狗仔畫及花旦化妝,覺得好治愈 
作者: DustInGalaxy    時間: 2019-5-16 12:33 PM

影動物, 無野可以被人  講
作者: 一個討論者3.0    時間: 2019-5-16 12:33 PM

引用:

每個國家嘅政府都廢㗎啦~“咪煮豉油”嘅國家政府部門一樣廢,上下連心呃國家錢
作者: DQ肥婆蘭    時間: 2019-5-16 12:35 PM

香港電台幾時可以摺埋,浪費資源
作者: 公司強勁的筍盤    時間: 2019-5-16 12:36 PM

正宗垃圾,又浪費納稅人錢,執左佢啦~
作者: Subzero0000    時間: 2019-5-16 12:37 PM

唔明點解政府畀錢港台 黎反政府。
頭條新聞話諷刺政治時事麻,又唔見佢諷刺吓林子健單野,成件事一字不題。玩cosplay笑政府就咁落力喎。
港台咁清高,唔應該靠政府喇,應該自負盈虧。
作者: Anunnaki    時間: 2019-5-16 12:37 PM

話人金管局獨立王國,拍馬都未追得上香港電台,香港電台先係真正o既獨立王國。
作者: super2030    時間: 2019-5-16 12:38 PM

橫掂都係0收視不如整部差利卓別靈日日無限loop 24小時咁咪仲好,咁班廢柴咪可以日日返工打邊爐囉
作者: gakoduck    時間: 2019-5-16 12:39 PM

支持摺埋傷港電台
作者: 賀天生大佬88    時間: 2019-5-16 12:39 PM

應要執咗佢
作者: sdu123    時間: 2019-5-16 12:42 PM

最好24小時播歌頌習主席既節目
作者: 邪惡死神    時間: 2019-5-16 12:42 PM

引用:
原帖由 kennyice 於 2019-5-16 10:57 發表

將十億公帑放係民生好過!現在將的錢倒入鹽水海!
作者: chichunlo    時間: 2019-5-16 12:43 PM

你地班叼民再嘈、港台直頭播黑畫面、連龜都冇得你睇
作者: 東逸康和小確幸    時間: 2019-5-16 12:45 PM

政府自己養狗咬春袋,已經唔係今日嘅事,再加上現今嘅政府、議員真係笑死人唔抵幫,攪到香港咁樣唔死都冇用,
作者: chriswonghihi    時間: 2019-5-16 12:51 PM

政府公務員最叻浪費阿公錢
作者: SNOWSNOWSNOW    時間: 2019-5-16 12:53 PM

引用:
原帖由 hkyahoohk 於 2019-5-16 11:07 AM 發表

你哋再講,
下次製作樹木直播,
影住棵樹嘅生長過程!
應該直播班PK喺電視台入面做咩~
點都好過睇烏龜
作者: 葉問前傳    時間: 2019-5-16 01:03 PM

引用:
原帖由 Subzero0000 於 2019-5-16 12:37 PM 發表

唔明點解政府畀錢港台 黎反政府。
頭條新聞話諷刺政治時事麻,又唔見佢諷刺吓林子健單野,成件事一字不題。玩cosplay笑政府就咁落力喎。
港台咁清高,唔應該靠政府喇,應該自負盈虧。 ...
唔好成日話"政府錢...政府錢...",D錢係人民架,係納稅人架!!
作者: kid_a    時間: 2019-5-16 01:08 PM

引用:
原帖由 kitwo 於 2019-5-16 11:28 AM 發表

係囉...留返個宣傳部 & 教育電視製部咪得囉...
有咩都係用私人電視台播出咪得囉...
作者: dw2233    時間: 2019-5-16 01:10 PM

垃圾港台
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2019-5-16 01:14 PM

一年10億,咁多年夾夾埋埋洗咗納稅人幾百億……
最慘連港台自己都唔知自己做緊咩既……

簡直係宇宙級既大白象
作者: 籠中可愛的馬桶    時間: 2019-5-16 01:19 PM

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2019-5-16 12:39 PM 發表

應要執咗佢
X100!!!    城屎論壇     老千年代    自由phone自由瘋      呢3個甘Lbias節目    d出納稅人糧既主持完全吾L中立     呢3個甘Lbias節目完完全全被少數黃屍佔領左      尤其城屎論壇仆街主持        反中墓地          仆街大多數香港人交稅      養呢班少數黃屍廢物!!!!
作者: 鬼屋勇敢的妹頭    時間: 2019-5-16 01:19 PM

呢個真係垃圾台節目又廢,工作人員又廢
作者: 香港偽民為患    時間: 2019-5-16 01:19 PM

漫電視影動物
總好過偏頗到淨係影住班泛民行嚟行去
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-5-16 01:20 PM

執左佢啦
作者: diballin    時間: 2019-5-16 01:22 PM

引用:
原帖由 kennyice 於 2019-5-16 10:57 發表

一早應該摺左佢啦,將啲經費益下貧苦大眾
作者: hermanherman    時間: 2019-5-16 01:23 PM

射波外判制作先和味。。。
作者: pcjunior    時間: 2019-5-16 01:24 PM

播龜?我有嘢睇喎。

圖片附件: 20190516-132211-港台電視 31.jpeg (2019-5-16 01:24 PM, 51.09 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 20190516-132226-港台電視 32.jpeg (2019-5-16 01:24 PM, 42.3 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: 20190516-132236-中國環球電視網紀錄頻道.jpeg (2019-5-16 01:24 PM, 44.28 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: Kan71    時間: 2019-5-16 01:24 PM

引用:
原帖由 葉問前傳 於 2019-5-16 12:24 PM 發表

呢點就帶出咗普選嘅重要性!!
有普選都改變唔到公務員體制,你計下公務員連家屬有幾多票
作者: Df21d    時間: 2019-5-16 01:26 PM

垃圾電台
作者: 死神古斯    時間: 2019-5-16 01:27 PM

政府香港電台一執。代表政治言論全面禁聲,香港正式大陸化,大家開始係香港都要翻牆上網,好多事情會被和諧化。你地真係想?
作者: lam703    時間: 2019-5-16 01:28 PM

引用:
原帖由 死神古斯 於 2019-5-16 01:27 PM 發表

政府香港電台一執。代表政治言論全面禁聲,香港正式大陸化,大家開始係香港都要翻牆上網,好多事情會被和諧化。你地真係想?
你當香港商業電台流架?
作者: 驚呀哩!    時間: 2019-5-16 01:29 PM

年薪400萬公帑請烏龜x二次更年期雞乸做特首  港共實在廢

作者: lam703    時間: 2019-5-16 01:30 PM

引用:
原帖由 pcjunior 於 2019-5-16 01:24 PM 發表

播龜?我有嘢睇喎。
夜晚播龜,
留返啲錢日頭養黃狗。
作者: 死神古斯    時間: 2019-5-16 01:31 PM

一個私營一個公營。。你拎來比較?