標題: [兩岸新聞評論] 郭台銘:北京若不重視「中華民國」將淪民進助黨選員 [打印本頁]

作者: WongManTak    時間: 2019-5-16 02:46 AM     標題: 郭台銘:北京若不重視「中華民國」將淪民進助黨選員

台灣2020年總統選舉國民黨參選人、鴻海董事長郭台銘近日發表「沒有一中各表,就沒有九二共識」的言論。郭台銘今下午說,不管用甚麼名詞,北京當局要重視「中華民國」存在的事實,否則將淪為民進黨最好的助選員。

郭台銘指出,孫中山先生1911年創建「中華民國」到現在,依然在台灣,台灣人心裡裝的是真正的「中華民國」,不是被其他黨派借殼上市的「中華民國」。

郭台銘:北京若不重視「中華民國」將淪民進助黨選員
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/998159-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E9%83%AD%E5%8F%B0%E9%8A%98%EF%BC%9A%E5%8C%97%E4%BA%AC%E8%8B%A5%E4%B8%8D%E9%87%8D%E8%A6%96%E3%80%8C%E4%B8%AD%E8%8F%AF%E6%B0%91%E5%9C%8B%E3%80%8D%E5%B0%87%E6%B7%AA%E6%B0%91%E9%80%B2%E5%8A%A9%E9%BB%A8%E9%81%B8%E5%93%A1
---------------------------------
事實: 兩岸統一已無希望.
直接的說, 中共不承認「中華民國」存在的事實, 即是中共在宣傳台獨.

相關新聞:
郭台銘:北京須承認中華民國存在事實
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28202634
北京學者認為兩岸統一難以成事
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27948227
陸倘武統 美必撐台
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28199010
美國防部:中國兩棲作戰能力不足以侵台
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2781695
7月20日 聯合早報: 當PRC遇上「ROC」
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25459948

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/998159-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E9%83%AD%E5%8F%B0%E9%8A%98%EF%BC%9A%E5%8C%97%E4%BA%AC%E8%8B%A5%E4%B8%8D%E9%87%8D%E8%A6%96%E3%80%8C%E4%B8%AD%E8%8F%AF%E6%B0%91%E5%9C%8B%E3%80%8D%E5%B0%87%E6%B7%AA%E6%B0%91%E9%80%B2%E5%8A%A9%E9%BB%A8%E9%81%B8%E5%93%A1
作者: Dracomak    時間: 2019-5-16 03:03 AM

阿爺就係要幫菜菜子助選,以加快和平統一進度
只要菜菜子做多一屆,呆蛙自然會瀨阿爺鞋底跪求統一
作者: bestwin61    時間: 2019-5-16 03:07 AM

郭台銘本來就是漢奸⋯⋯
作者: WongManTak    時間: 2019-5-16 03:11 AM

引用:
原帖由 Dracomak 於 2019-5-16 03:03 AM 發表

阿爺就係要幫菜菜子助選,以加快和平統一進度
只要菜菜子做多一屆,呆蛙自然會瀨阿爺鞋底跪求統一
武統只會令中共下台.
作者: Dracomak    時間: 2019-5-16 03:25 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-16 03:11 AM 發表

武統只會令中共下台.
歷史更替,中共總有一日會下台,可能係2,3百年後,你再努力D嗌啦😂
作者: kopandem    時間: 2019-5-16 04:48 AM

重視中華民國存在,即是承認兩個中國,咁國民黨同民進黨有乜分別,誰上台都一樣,大陸理得你國民黨存亡,不願統一唯有就是被統一。
作者: kopandem    時間: 2019-5-16 04:57 AM

郭台銘發總統夢,韓國瑜一定要選,就算民調郭第一,韓會不惜脫黨參選,如果韓民調第一得國民黨提名,亦不會得到國民黨全心全力助選,即是事實國民黨又是再一次連宋翻版,再次分裂,只會益咗柯文哲勝選。
作者: 泉船    時間: 2019-5-16 05:07 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-16 02:46 AM 發表

台灣2020年總統選舉國民黨參選人、鴻海董事長郭台銘近日發表「沒有一中各表,就沒有九二共識」的言論。郭台銘今下午說,不管用甚麼名詞,北京當局要重視「中華民國」存在的事實,否則將淪為民進黨最好的助選員。

郭台銘指出,孫中山先生1911年創建「中華民國」到現在,依然在台灣,台灣人心裡裝的是真正的「中華民國」,不是被其他黨派借殼上市的「中華民國」。

郭台銘:北京若不重視「中華民國」將淪民進助黨選員
...
郭台鉻是綠營一脈?
作者: WongManTak    時間: 2019-5-16 08:21 AM

引用:
原帖由 Dracomak 於 2019-5-16 03:25 AM 發表

歷史更替,中共總有一日會下台,可能係2,3百年後,你再努力D嗌啦😂
歷史更替, 秦朝, 十多年!
作者: Dracomak    時間: 2019-5-16 06:10 PM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-16 08:21 AM 發表

但係你地班傻hi嗌左22年啦喎😂

越嗌中共越强大😇
作者: 天下唯攻    時間: 2019-5-16 06:27 PM

引用:
原帖由 kopandem 於 2019-5-16 04:57 AM 發表

郭台銘發總統夢,韓國瑜一定要選,就算民調郭第一,韓會不惜脫黨參選,如果韓民調第一得國民黨提名,亦不會得到國民黨全心全力助選,即是事實國民黨又是再一次連宋翻版,再次分裂,只會益咗柯文哲勝選。 ...
有乜所謂喎,個個都係戲子佬嚟之嘛,駛乜理咁多呢!
作者: 天下唯攻    時間: 2019-5-16 06:37 PM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-16 08:21 AM 發表

唔係多得佢做醜人,統一咗中國,仲邊有漢朝盛世出現咩!
作者: WongManTak    時間: 2019-5-17 02:05 AM

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-5-16 06:37 PM 發表

唔係多得佢做醜人,統一咗中國,仲邊有漢朝盛世出現咩!
滅了中共, 才有盛世.
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 02:23 AM

郭真是國民黨員..........反為王金平及韓國魚比較自私........這就是差距.....!!
作者: bestwin61    時間: 2019-5-17 02:29 AM

漢奸一個
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 02:30 AM

引用:
原帖由 泉船 於 2019-5-16 05:07 AM 發表

郭台鉻是綠營一脈?
非也........是舊國民黨的人........不是新派是老一派的人.....是否串通尾國很難說......!!
王金平原本可以對上韓國魚.........現在換成郭........王金平基本是敗選多....!!

宋楚魚反國民黨自成一黨.........再傾斜黑金李.......之後反黑金李助馬娘娘....!!
之後再幫空心菜謀劃........現在是空心菜的內閣成員之一........未來要看這台灣呂布又會轉去那麼...!!
很有趣的人物......由蔣經國時代走到今天空心菜執政....依然能夠存活的老油條....!!
作者: 八只猴子    時間: 2019-5-17 02:30 AM

蔡英文連任其實是最符合大陸利益,因為只有祂才可以將台灣變成北韓。
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 02:34 AM

引用:
原帖由 八只猴子 於 2019-5-17 02:30 AM 發表

蔡英文連任其實是最符合大陸利益,因為只有祂才可以將台灣變成北韓。
不會.......北京絕對不希望空心菜連任..........這是絕對.....!!
即使是台灣民眾.......多數都不希望空心菜連任........!!
空心菜的連任對任何人都無好處.....包括民進黨....!!
作者: 百李挑一    時間: 2019-5-17 02:37 AM

佢見到特朗普

點解唔叫特朗普重視「中華民國」的存在

要美國同「中華民國」建交?
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 02:47 AM

引用:
原帖由 百李挑一 於 2019-5-17 02:37 AM 發表

佢見到特朗普
主要原因是台灣國民黨近乎崩潰.........台灣國民黨已經名存實亡.....!!
郝柏村當年把軍權賣了給黑金李之後........台灣國民黨一直走下坡.......!!
直到黑金李的脫離國民黨之後.......國民黨才醒覺........馬英九主導之下才穩定一點....!!
但連戰及王金平等黨內動亂後........台灣國民黨已經步上滅亡的節奏.........郭只是作出最後努力吧.....!!
中華民國的根本就是國民黨.........民進黨根本是異類.....不能代表中華民國....!!
作者: noeru0315    時間: 2019-5-17 03:07 AM

中國國民黨死咗好耐啦,而家得返個殘廢嘅台灣國民黨之嘛,响大陸眼中,台獨同獨台係無分別嘅,洪秀柱啱啱响大陸夠唔知食錯咩啦,話要和平,要繼續讓利so班後生,等班後生慢慢醒喎,咁即係又轉軚支持獨台啦,咁仲有咩好同國民黨傾呢,之前睇台灣一個政論節目,裡面有個深藍智障仲話大陸想同台灣傾要表誠意,將海南島送俾台灣喎,成個島啲人都發緊夢
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 03:09 AM

引用:
原帖由 kopandem 於 2019-5-16 04:57 AM 發表

郭台銘發總統夢,韓國瑜一定要選,就算民調郭第一,韓會不惜脫黨參選,如果韓民調第一得國民黨提名,亦不會得到國民黨全心全力助選,即是事實國民黨又是再一次連宋翻版,再次分裂,只會益咗柯文哲勝選。 ...
韓國瑜也許連初選都過不了............何況是全台灣選......!!
主因是韓國瑜忘記了本位........當韓國瑜批評台灣國民黨初選......就已經失去了國民黨一切的支持....!!
他犯了當年蔣介石的錯.......忘記了黨員才是主軸........隨意批評國民黨是在拉仇恨.....!!
韓國瑜可以批評任何人........但不能在公眾場合批評黨.......這是對黨的背叛....!!

柯文哲最大敗筆是沒有安撫好空心菜.........現在反為成了最大敵人...!!
柯文哲已經被邊緣化...........宋楚魚加入空心菜內閣時.......基本已經被廢了武功......!!
反為柯文哲的参選.....空心菜會被鎅票.......柯文哲會搶走很多綠營的票.....!!
作者: 百李挑一    時間: 2019-5-17 03:12 AM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2019-5-17 02:47 AM 發表

主要原因是台灣國民黨近乎崩潰.........台灣國民黨已經名存實亡.....!!
郝柏村當年把軍權賣了給黑金李之後........台灣國民黨一直走下坡.......!!
直到黑金李的脫離國民黨之後.......國民黨才醒覺........馬英九主導之下才穩定一點....!!
但連戰及王金平等黨內動亂後........台灣國民黨已經步上滅亡的節奏.........郭只是作出最後努力吧 ...
國民黨成立之日已經係,國民黨首先代表的是資產階級的利益,然後是黨的利益,最後先是人民

話國民黨覺醒根本是鬼話

馬英九連歷史科綱都冇改返過來

何來覺醒?
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 03:15 AM

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-5-17 03:07 AM 發表

中國國民黨死咗好耐啦,而家得返個殘廢嘅台灣國民黨之嘛,响大陸眼中,台獨同獨台係無分別嘅,洪秀柱啱啱响大陸夠唔知食錯咩啦,話要和平,要繼續讓利so班後生,等班後生慢慢醒喎,咁即係又轉軚支持獨台啦,咁仲有咩好同國民黨傾呢,之前睇台灣一個政論節目,裡面有個深藍智障仲話大陸想同台灣傾要表誠意,將海南島送俾台灣喎,成個島啲人都發緊夢 ...
又不能這樣說.....爛船都有三斤釘...國民黨在國際舞台上有一定影響力.....!!
所以民進黨空心菜在外交層面上輸很多........反為國民黨在外國人眼中會大過民進黨.....!!
即使民進黨主政........其實很多國家的政要都不太承認民進黨......近乎是藐視的態度.....!!
整個東南亞根本不太認識民進黨是什麼東西.....!!

作者: shrek2000hk    時間: 2019-5-17 03:21 AM

手下敗將,叫人重視?自己覺唔覺好冇出色呢?

民進黨助選員!!?重要求人唔好益自己敵人!!?

咁嘅不能自救政黨,重可以有乜作為?
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 03:28 AM

引用:
原帖由 百李挑一 於 2019-5-17 03:12 AM 發表

國民黨成立之日已經係,國民黨首先代表的是資產階級的利益,然後是黨的利益,最後先是人民
話國民黨覺醒根本是鬼話
馬英九連歷史科綱都冇改返過來
何來覺醒? ...
你說的覺醒........不是我說的覺醒.......你的覺醒是根本的醒.....!!
我說的覺醒是國民黨要知道台灣過去的一言堂時代已經不存在....只是面對現實的覺醒..!!
有趣是很多國民黨高層.......包括連戰及郝柏村等人......還活在國民黨主導台灣的幻想之中....!!
馬英九清醒明白國民黨連台灣都守不了.........所以要凡固勢力.....!!
即使國民黨選戰之後再次主政........也不可能回到當初的強勢政府.........唉...!!
連戰那群廢物還活在過去......經常擺官威........智力真有點問題....!!
作者: bestwin61    時間: 2019-5-17 03:37 AM

中華民國不是已經消失了?
作者: 如舍    時間: 2019-5-17 03:50 AM

灣灣民主真好玩,年年選月月選日日選
細細推敲,慢慢琢磨結果選出
(日本煇,無能馬,貪污扁,亡臺菜)
20年從亞洲四小龍變成今日既包尾蟲
不知反醒,能怪誰呢
作者: noeru0315    時間: 2019-5-17 03:51 AM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2019-5-17 03:15 AM 發表

又不能這樣說.....爛船都有三斤釘...國民黨在國際舞台上有一定影響力.....!!
所以民進黨空心菜在外交層面上輸很多........反為國民黨在外國人眼中會大過民進黨.....!!
即使民進黨主政........其實很多國家的政要都不太承認民進黨......近乎是藐視的態度.....!!
整個東南亞根本不太認識民進黨是什麼東西.....!! ...
國民黨係因為牌子夠老所以多人識啫,民進黨本來就垃圾,但國民黨連民進黨都打唔贏就更垃圾,而家枱面上嗰幾個,蔣家踎响國民黨入面嗰個後人明顯支持蔡英文搞台獨嘅,王金平明明藍皮綠骨就死唔肯認,朱立倫係CIA線人,馬英九又孬,郭台銘主張兩國論,韓國瑜四靠婊子說已經响大陸失好多分,佢嗰啲明擺着就係政治訂單,你估過咗今次,仲會唔會下一次,之前啲單仲可唔可以繼續落去?今次如果島上嘅人真係咁討厭兩黨,益咗柯文哲唔奇,不過韓國瑜咁識操弄民粹,佢都好有機會上到位,隊冧國民黨
作者: 如舍    時間: 2019-5-17 04:07 AM

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-5-17 03:51 發表

國民黨係因為牌子夠老所以多人識啫,民進黨本來就垃圾,但國民黨連民進黨都打唔贏就更垃圾,而家枱面上嗰幾個,蔣家踎响國民黨入面嗰個後人明顯支持蔡英文搞台獨嘅,王金平明明藍皮綠骨就死唔肯認,朱立倫係CIA線人,馬英九又孬,郭台銘主張兩國論,韓國瑜四靠婊子說已經响大陸失好多分,佢嗰啲明擺着就係政治訂單,你估過咗今次,仲會唔會下一次,之前啲單仲可唔可以繼續落去?今次如果島上嘅人真係咁討厭兩黨,益咗柯文哲唔 ...
兩個爛黨都垃圾,騙選票就搬中華民國個神主牌出黎
上臺后就胡作非爲,不顧民生,日日喊民主自由
忽悠一群小清新
韓四靠拿到訂單就變面,國防靠美國,經濟靠大陸
美國返黎就自我膨脹炮打中央
果凍開口就兩國論,細心睇藍綠都係蛇鼠一窩,一路貨色
作者: ka626168    時間: 2019-5-17 04:25 AM

搵个商业大亨做领导,効果有目共睹~

一中各表是暗独,在这种问题上一定是坚持一中同表,世界上只有一个中国,中国的全名中华人民共和国...
作者: sng850    時間: 2019-5-17 06:36 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-17 02:05 AM 發表

滅了中共, 才有盛世.
你發完夢才上香討吧!
作者: sng850    時間: 2019-5-17 06:43 AM

引用:
原帖由 如舍 於 2019-5-17 03:50 AM 發表

灣灣民主真好玩,年年選月月選日日選
細細推敲,慢慢琢磨結果選出
(日本煇,無能馬,貪污扁,亡臺菜)
20年從亞洲四小龍變成今日既包尾蟲
不知反醒,能怪誰呢 ...
社會上大部分精神力量都消耗於選舉, 更甚者是社會被分裂對立,弄到台灣淪落!
作者: WongManTak    時間: 2019-5-17 07:15 AM

引用:
原帖由 sng850 於 2019-5-17 06:36 AM 發表

你發完夢才上香討吧!
你意思是滅了中共, 都不要盛世?
作者: 天下唯攻    時間: 2019-5-17 08:01 AM

引用:
原帖由 百李挑一 於 2019-5-17 02:37 AM 發表

佢見到特朗普

唔係啩,自尋死路?
作者: sng850    時間: 2019-5-17 08:07 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-17 07:15 AM 發表

你意思是滅了中共, 都不要盛世?
靠你及法輪李紅志?

如果成事,中國成為亂世 妖魔橫行,更會被外國侵略割據!

作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 12:35 PM

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-5-17 03:51 AM 發表

國民黨係因為牌子夠老所以多人識啫,民進黨本來就垃圾,但國民黨連民進黨都打唔贏就更垃圾,而家枱面上嗰幾個,蔣家踎响國民黨入面嗰個後人明顯支持蔡英文搞台獨嘅,王金平明明藍皮綠骨就死唔肯認,朱立倫係CIA線人,馬英九又孬,郭台銘主張兩國論,韓國瑜四靠婊子說已經响大陸失好多分,佢嗰啲明擺着就係政治訂單,你估過咗今次,仲會唔會下一次,之前啲單仲可唔可以繼續落去?今次如果島上嘅人真係咁討厭兩黨,益咗柯文哲唔 ...
表面是這樣.......卻台灣的政治實體是國民黨........台灣失去國民黨就如同失去靈魂......!!
在軍隊眼中及世界各地的華僑之中........假如沒有國民黨的存在.......台灣就只是中國其中的一個省.....!!
台灣的軍隊根本無從效忠.........民進黨沒有這樣的根........台灣的江山不是民進黨打返來...名不正..言不順....!!
所以國民黨的滅亡....就等同台灣的滅亡........民進黨沒有資格及能力去承擔這個靈魂空缺......!!
加上創黨的阿扁是貪污犯人......更是敗到一個點......還要弄手段把台灣司法的醜態展示世人......!!
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 12:41 PM

引用:
原帖由 sng850 於 2019-5-17 06:43 AM 發表

社會上大部分精神力量都消耗於選舉, 更甚者是社會被分裂對立,弄到台灣淪落!
最大問題是民進黨滅了台灣的根本........台灣這個江山是國民黨用一百年左右建立出來.....!!
民進黨想用10年時間把台灣國民黨的影響力抹煞........效果會連台灣的根本都滅掉....!!
民進黨還不明白.......沒有國民黨及孫中山的旗幟.......台灣無論是經濟....軍事及外交都只會永遠敗下去...!!
失去了根的樹......再強大也沒用......只有死是唯一的結果.....!!
作者: skwongskwong    時間: 2019-5-17 12:41 PM

統一啦....
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-17 12:45 PM

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-5-17 12:41 PM 發表

統一啦....
說就輕巧......北京也要深思.......不會忽然統一......否則對整個中國有巨大波動...!!
現在中國的統一思想在於未統一及日本的仇未報........只要這兩點消失......中國的統一思想城牆會很易崩塌....!!
幸好現在尾國的行為.......再一次把中國人團結起來........尾國金毛根本是蠢到一個點上....!!
作者: Kenny~    時間: 2019-5-17 01:36 PM

引用:

蔣匪國22年
作者: noeru0315    時間: 2019-5-17 01:42 PM

引用:
原帖由 如舍 於 2019-5-17 04:07 AM 發表

兩個爛黨都垃圾,騙選票就搬中華民國個神主牌出黎
上臺后就胡作非爲,不顧民生,日日喊民主自由
忽悠一群小清新
韓四靠拿到訂單就變面,國防靠美國,經濟靠大陸
美國返黎就自我膨脹炮打中央
果凍開口就兩國論,細心睇藍綠都係蛇鼠一窩,一路貨色 ...
都咁多年啦,民進黨中間唔係冇上過台執政,嗰陣阿扁八年都搞到鑊粥咁㗎啦,都係唔信邪仲要俾佢哋玩多鑊,今次上台呢個阿婆仲要狠過阿扁,司法經濟政制完全被佢破壞晒,人家幾十年嘅制度佢三年就打冧晒,而家國民黨最高人氣嗰個仲要征服宇宙,都一樣係靠呃,唔明點解啲台灣人可以咁蠢
作者: sng850    時間: 2019-5-17 01:51 PM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2019-5-17 12:41 PM 發表

最大問題是民進黨滅了台灣的根本........台灣這個江山是國民黨用一百年左右建立出來.....!!
民進黨想用10年時間把台灣國民黨的影響力抹煞........效果會連台灣的根本都滅掉....!!
民進黨還不明白.......沒有國民黨及孫中山的旗幟.......台灣無論是經濟....軍事及外交都只會永遠敗下去...!!
失去了根的樹......再強大也沒用......只有死是唯一 ...
師兄所言屬實;蔡英文一上場就充公了國民黨大部分黨產、更將主要是國民黨黨員或親國民黨者支取之年金,一下子大幅由90%減少至50% 以打擊國民黨。此種政治手段一定會不斷被利用,台灣之根本已被民進黨所揺拔去除!
作者: noeru0315    時間: 2019-5-17 01:58 PM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2019-5-17 12:35 PM 發表

表面是這樣.......卻台灣的政治實體是國民黨........台灣失去國民黨就如同失去靈魂......!!
在軍隊眼中及世界各地的華僑之中........假如沒有國民黨的存在.......台灣就只是中國其中的一個省.....!!
台灣的軍隊根本無從效忠.........民進黨沒有這樣的根........台灣的江山不是民進黨打返來...名不正..言不順....!!
所以國民黨的滅亡. ...
中國國民黨早就滅咗啦,被台灣國民黨借屍還魂之嘛,而家都菜菜子都逼到個國防部長效忠台獨啦,仲要改完課綱之後啲細路都唔認自己做中國人,而家台灣人都冇祖宗嘅全部石頭爆出嚟嘅之嘛,有冇國民黨呢塊招牌根本唔重要
作者: 天下唯攻    時間: 2019-5-17 02:15 PM

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-5-17 01:42 PM 發表

都咁多年啦,民進黨中間唔係冇上過台執政,嗰陣阿扁八年都搞到鑊粥咁㗎啦,都係唔信邪仲要俾佢哋玩多鑊,今次上台呢個阿婆仲要狠過阿扁,司法經濟政制完全被佢破壞晒,人家幾十年嘅制度佢三年就打冧晒,而家國民黨最高人氣嗰個仲要征服宇宙,都一樣係靠呃,唔明點解啲台灣人可以咁蠢 ...
肯定國民黨都唔係乜嘢好貨色,攪到人民會離棄咁慘?
作者: 如舍    時間: 2019-5-17 02:21 PM

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-5-17 14:15 發表

冥進黨明獨,國民黨暗獨,各個上去都係撈油水,用民主口號刮民脂
等住睇啦,依家日日喊韓選總統,過一年左右就開始閙啦
網紅政治人物注定政治生命唔會長久
作者: yeunga13    時間: 2019-5-17 02:26 PM

中華民國已經滅亡被取代
作者: 如舍    時間: 2019-5-17 02:29 PM

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-5-17 13:42 發表

都咁多年啦,民進黨中間唔係冇上過台執政,嗰陣阿扁八年都搞到鑊粥咁㗎啦,都係唔信邪仲要俾佢哋玩多鑊,今次上台呢個阿婆仲要狠過阿扁,司法經濟政制完全被佢破壞晒,人家幾十年嘅制度佢三年就打冧晒,而家國民黨最高人氣嗰個仲要征服宇宙,都一樣係靠呃,唔明點解啲台灣人可以咁蠢 ...
教育出問題,去中化,扭曲事實,導致新一代無正確既認知觀
香港亦有呢個問題,灣灣情況嚴重D,馬總統上臺亦無撥亂反正
當你去睇佢地D媒體新聞,本來中立派
保證睇兩三星期就由和平統一想法冒出武統念頭
作者: 棧道    時間: 2019-5-17 03:20 PM

重好意思搬孫中山出黎,當年孫就係睇唔過眼搞革命
班國民黨當權後比清朝更人民被奴役先比共產黨打反轉頭!
去到台灣更加比民進黨搶埋,國民黨都係食屎吧啦
作者: fulufulu01    時間: 2019-5-17 03:29 PM

未當選已經要北京做乜做物
作者: noeru0315    時間: 2019-5-17 04:15 PM

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2019-5-17 02:15 PM 發表

所以其實藍綠都是,白色最容易髒
而家咪搞個咩無色覺醒囉,但其實所謂無色而家又倒向韓國魚,咁咪即係又返去藍嗰邊,死循環
作者: noeru0315    時間: 2019-5-17 04:21 PM

引用:
原帖由 如舍 於 2019-5-17 02:29 PM 發表

教育出問題,去中化,扭曲事實,導致新一代無正確既認知觀
香港亦有呢個問題,灣灣情況嚴重D,馬總統上臺亦無撥亂反正
當你去睇佢地D媒體新聞,本來中立派
保證睇兩三星期就由和平統一想法冒出武統念頭 ...
我睇台灣政論節目係當綜藝睇嘅,真人秀,都睇咗幾年,綠媒我基本唔睇,但藍媒而家中天自從捧韓捧到過晒頭又開始造神我就冇睇喇,有時睇個別綠議員講嘢,確實係會睇到想打人,但佢哋硬拗嗰啲邏輯其實係同香港泛民一樣,有時真係覺得好好笑
作者: videowatcher3    時間: 2019-5-17 05:05 PM

郭與洪所言皆屬「競選用的政治表態」,對象其實並非阿爺,

而是台灣民眾以及島內外的國民黨人。主要想表達:

(一) 喎敢公開向北京喊話

(二) 喎在兩岸關係上的「公開立場」

至於阿爺,對兩黨的「小把戲」早就心裡有數,

「玩法」也已有所不同了。

作者: 如舍    時間: 2019-5-17 05:21 PM

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-5-17 16:21 發表

我睇台灣政論節目係當綜藝睇嘅,真人秀,都睇咗幾年,綠媒我基本唔睇,但藍媒而家中天自從捧韓捧到過晒頭又開始造神我就冇睇喇,有時睇個別綠議員講嘢,確實係會睇到想打人,但佢哋硬拗嗰啲邏輯其實係同香港泛民一樣,有時真係覺得好好笑 ...
我依家都追睇夜問打權,觀點,前段時間有睇中天,但日日造神,放棄唔睇咯,無色覺醒也不錯,走進臺灣也正能量滿滿,其他綠媒我唔睇,唔想嘔血
作者: 如舍    時間: 2019-5-17 05:29 PM

引用:
原帖由 棧道 於 2019-5-17 15:20 發表

重好意思搬孫中山出黎,當年孫就係睇唔過眼搞革命
班國民黨當權後比清朝更人民被奴役先比共產黨打反轉頭!
去到台灣更加比民進黨搶埋,國民黨都係食屎吧啦 ...
國民黨係大陸打唔過共產黨,係臺灣玩唔過冥進黨,軟骨頭扶唔上壁既阿斗
作者: noeru0315    時間: 2019-5-17 06:10 PM

引用:
原帖由 如舍 於 2019-5-17 05:21 PM 發表

我依家都追睇夜問打權,觀點,前段時間有睇中天,但日日造神,放棄唔睇咯,無色覺醒也不錯,走進臺灣也正能量滿滿,其他綠媒我唔睇,唔想嘔血
我而家除咗夜問,其他都好少睇喇,少康系嗰班全部被韓粉打成韓黑同郭粉,少康戰情室都被佢哋改做富士康戰情室,但我又唔明如果係咁,佢個節目只批韓又唔捧郭,好怪
作者: cpso88    時間: 2019-5-17 06:38 PM

支持民進党當選,那台灣問題就好解決了!
作者: WongManTak    時間: 2019-5-18 04:33 AM

引用:
原帖由 yeunga13 於 2019-5-17 02:26 PM 發表

中華民國已經滅亡被取代
中華民國仍在台灣.
作者: 荊途_3    時間: 2019-5-18 05:08 AM

作者: 清風水靜    時間: 2019-5-18 11:30 PM

引用:
原帖由 noeru0315 於 2019-5-17 01:58 PM 發表

中國國民黨早就滅咗啦,被台灣國民黨借屍還魂之嘛,而家都菜菜子都逼到個國防部長效忠台獨啦,仲要改完課綱之後啲細路都唔認自己做中國人,而家台灣人都冇祖宗嘅全部石頭爆出嚟嘅之嘛,有冇國民黨呢塊招牌根本唔重要 ...
假如沒有戰爭還可以.......否則軍隊比誰都跑得快.....沒靈魂的軍隊必敗....再好的武器都沒用...!!
更加上民進黨沒有真正想貢獻台灣民眾的心........只尋求個人利益.....從民進黨的初選已經反映.....!!
家族的團圓是從新定位........並不是乳豬可以分幾多......難道買一隻乳豬很貴嗎....!!
再貴的乳豬.......也不能代替太公分出的乳豬貴...!!
作者: 清風水靜    時間: 2019-5-18 11:38 PM

引用:
原帖由 sng850 於 2019-5-17 01:51 PM 發表

師兄所言屬實;蔡英文一上場就充公了國民黨大部分黨產、更將主要是國民黨黨員或親國民黨者支取之年金,一下子大幅由90%減少至50% 以打擊國民黨。此種政治手段一定會不斷被利用,台灣之根本已被民進黨所揺拔去除! ...
馬英九當年已經醒覺這一點........所以馬英九想在黨產歸零的事上由國民黨主導....!!
可惜.....連戰那群長老極力阻攔.........最後由民進黨幫國民黨分家產......愚蠢國民黨的元老...!!
現在台灣主要依賴誰強誰是佬大的思想保持穩定.......否則真的活不下去......!!
聰明的台灣人及有錢的台灣基本不在台灣生活.......主要活動都在台灣之外的城市活動....!!
把台灣當成了鄉村.......大時大節及休息才回台灣生活一段時間........最後直接移民卻保留台灣戶籍....!!
作者: yeunga13    時間: 2019-5-19 06:29 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-18 04:33 AM 發表

中華民國仍在台灣.
民進黨控制了
作者: 武德鼎    時間: 2019-5-21 01:42 PM

郭台銘一心想做呆灣版傻普
作者: 八只猴子    時間: 2019-5-21 01:47 PM

民進黨執政下的台灣最符合中國大陸的利益,等台灣變成北韓一樣的國家那和平統一才有希望。
作者: tomlee021239    時間: 2019-5-21 01:55 PM

要滅台灣淫, 緊幫你地選個廢物出來帶領台灣淫走向滅亡啦。
作者: WongManTak    時間: 2019-5-24 08:44 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2019-5-21 01:55 PM 發表

要滅台灣淫, 緊幫你地選個廢物出來帶領台灣淫走向滅亡啦。
台灣應加入 世界衞生組織(WHO)
美參院通過 撐台列席世衞
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20190524/00180_005.html

台灣連續三年遭世界衞生大會(WHA)拒諸門外,美國參議院外交關係委員會周三一致通過,支持台灣參與世界衞生組織(WHO)法案,要求美國國務卿蓬佩奧研議策略提供協助。若台灣仍未能獲邀,國務卿必須提交報告說明。
作者: c8888k8888    時間: 2019-6-7 08:14 PM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-5-16 03:11 AM 發表

武統只會令中共下台.
想台灣獨立?先問香港人民先!再問中國大陸人民!內戰沒結束可以隨時重啟!
不想做中國人只要留下台灣土地,好走不送,滾!
收回台灣中華民族更富強!
作者: UndergroundMud    時間: 2019-6-7 09:00 PM

引用:
原帖由 如舍 於 2019-5-17 05:29 PM 發表

國民黨係大陸打唔過共產黨,係臺灣玩唔過冥進黨,軟骨頭扶唔上壁既阿斗
國民黨的確配不上中華民國,漢族歷史上第一亦是唯一民主國家。
作者: WongManTak    時間: 2019-6-8 06:49 AM

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-6-7 08:14 PM 發表

想台灣獨立?先問香港人民先!再問中國大陸人民!內戰沒結束可以隨時重啟!
不想做中國人只要留下台灣土地,好走不送,滾!
收回台灣中華民族更富強! ...
內戰49年已結束, 兩岸是兩國.
作者: c8888k8888    時間: 2019-6-8 09:44 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-8 06:49 AM 發表

內戰49年已結束, 兩岸是兩國.
做白日夢吧,有空去問一下台軍防長叫幾十年反攻大陸,統一中國的愿由吧!想免戰爭,唯一出路就係放棄台獨!回歸和平統一了!想你三百萬在台日裔想分裂台灣?想都係多余的!狗斗唔過人的。
作者: c8888k8888    時間: 2019-6-8 10:03 AM

引用:
原帖由 ka626168 於 2019-5-17 04:25 AM 發表

搵个商业大亨做领导,効果有目共睹~

一中各表是暗独,在这种问题上一定是坚持一中同表,世界上只有一个中国,中国的全名中华人民共和国...
中華人民共和國是國際上絕大部分國家承認的(包括美帝)!
作者: dditto    時間: 2019-6-8 10:13 AM

共產政權何時曾經在台灣統治過? 憑咩話屬於佢? 
由1949年立國起從未屬於過,如果話台灣係清朝係同內陸屬同一政權,咁而家歐亞大陸一大片及中國領土屬於蒙古人,侵略就侵略啦,你叫金仔收返南韓試下啊
作者: ellentomhk    時間: 2019-6-8 11:39 AM

上任第一件事是"中華民國"向"中華人民共和國"投降。
作者: WongManTak    時間: 2019-6-9 12:05 AM

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-6-8 10:03 AM 發表

中華人民共和國是國際上絕大部分國家承認的(包括美帝)!
71年前不承認中華人民共和國, 所以71年前中華民國不存在?
作者: c8888k8888    時間: 2019-6-9 12:12 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-9 12:05 AM 發表

71年前不承認中華人民共和國, 所以71年前中華民國不存在?
只係仲沒死的中國地方政府!49年前係代表中國的。
作者: WongManTak    時間: 2019-6-9 12:21 AM

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-6-9 12:12 AM 發表

只係仲沒死的中國地方政府!49年前係代表中國的。
中華人民共和國只係仲沒死的中國地方政府.

若說中華民國不是聯合國會員, 所以不存在. 那麼1971年前中華人民共和國不是聯合國會員, 所以1971年前中華人民共和國不存在, 中華人民共和國1949年立國無效. 因為中華人民共和國1949年立國無效, 所以中華人民共和國到現在都無立國, 所以中華人民共和國到現在都不存在.
作者: 學民高潮~黃之瘋    時間: 2019-6-9 12:45 AM

郭生好一個典型漢奸,做好走狗本份咪好囉,食兩家茶禮又搵到錢,又何必死出黎選總統丟人現眼呢!
作者: c8888k8888    時間: 2019-6-9 01:00 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-9 12:21 AM 發表

中華人民共和國只係仲沒死的中國地方政府.

若說中華民國不是聯合國會員, 所以不存在. 那麼1971年前中華人民共和國不是聯合國會員, 所以1971年前中華人民共和國不存在, 中華人民共和國1949年立國無效. 因為中華人民共和國1949年立國無效, 所以中華人民共和國到現在都無立國, 所以中華人民共和國到現在都不存在. ...
呆灣日裔菜菜子向中華民國宣誓做地方總桶又想獨又唔敢獨,人唔似人鬼唔似鬼!你同她一鬼影子,拿中華人民共和國香港身份証,唔拿又唔得拿又唔甘。拿鬼國綠卡吧工作又唔狗心,留又唔係走又唔係。一橫心回流香港鬧共產黨揾口狗糧吃!你和菜菜子一樣係中華民族土地上一枯井里的一對井底小青蛙!

作者: WongManTak    時間: 2019-6-9 04:15 AM

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-6-9 01:00 AM 發表

呆灣日裔菜菜子向中華民國宣誓做地方總桶又想獨又唔敢獨,人唔似人鬼唔似鬼!你同她一鬼影子,拿中華人民共和國香港身份証,唔拿又唔得拿又唔甘。拿鬼國綠卡吧工作又唔狗心,留又唔係走又唔係。一橫心回流香港鬧共產黨揾口狗糧吃!你和菜菜子一樣係中華民族土地上一枯井里的一對井底小青蛙! ...
世上有2個中國
中華民國國家政府在台灣(中華民國領土)行使中華民國國家主權及執行中華民國國家憲法下的法律。
中華人民共和國國家政府在大陸(中華人民共和國領土)行使中華人民共和國國家主權及執行中華人民共和國國家憲法下的法律。
中華人民共和國政府 (香港及澳門特區政府)在中華人民共和國領土(香港及澳門)行使中華人民共和國國家主權及執行中華人民共和國國家憲法下的法律(香港及澳門基本法) 。

中華民國憲法下的法律發出的護照

中華人民共和國憲法下的法律發出的護照 (香港基本法)

兩個不同國家發出的護照

香港政府機關 (包抱法院/警方/海關/機場入境處) 都接受中華民國憲法下發出的中華民國護照為有效合法身份證明文件.
香港金管局容許銀行接受中華民國憲法下發出的中華民國護照為有效合法身份證明文件.
作者: c8888k8888    時間: 2019-6-9 09:04 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-9 04:15 AM 發表

世上有2個中國
中華民國國家政府在台灣(中華民國領土)行使中華民國國家主權及執行中華民國國家憲法下的法律。
中華人民共和國國家政府在大陸(中華人民共和國領土)行使中華人民共和國國家主權及執行中華人民共和國國家憲法下的法律。
中華人民共和國政府 (香港及澳門特區政府)在中華人民共和國領土(香港及澳門)行使中華人民共和國國家主權及執行中華人民共和國國家憲法下的法律(香港及澳門基本法) 。
...
一個舊政權被一個新政權打敗,逃到一個島上自立為國,出于某種原因新政權暫時沒有攻打,得十幾個為利益金錢的小小國承認,時時被敲詐。真實跟香港幾個港獨份子自立香港國一樣水準,只係土地多的人多的吧了!連普通國際組織觀察員都冇得參加?好勁國啊你的國!
作者: WongManTak    時間: 2019-6-9 09:20 AM

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-6-9 09:04 AM 發表

一個舊政權被一個新政權打敗,逃到一個島上自立為國,出于某種原因新政權暫時沒有攻打,得十幾個為利益金錢的小小國承認,時時被敲詐。真實跟香港幾個港獨份子自立香港國一樣水準,只係土地多的人多的吧了!連普通國際組織觀察員都冇得參加?好勁國啊你的國! ...
香港政府機關(中國官方)也不認同你!

香港政府機關 (包抱法院/警方/海關/機場入境處) 都接受中華民國憲法下發出的中華民國護照為有效合法身份證明文件.
香港金管局容許銀行接受中華民國憲法下發出的中華民國護照為有效合法身份證明文件.
作者: c8888k8888    時間: 2019-6-9 09:29 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-9 09:20 AM 發表

香港政府機關(中國官方)也不認同你!

香港金管局容許銀行接受中華民國憲法下發出的中華民國護照為有效合法身份證明文件. ...
台灣省地方政府也承認香港特區護照O。中國有四種護照:中華人民共和國護照、香港特區護照、澳門特區護照、台灣護照。菜菜子跟林鄭同級數!
作者: WongManTak    時間: 2019-6-9 09:37 AM

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-6-9 09:29 AM 發表

台灣省地方政府也承認香港特區護照O。中國有四種護照:中華人民共和國護照、香港特區護照、澳門特區護照、台灣護照。菜菜子跟林鄭同級數! ...
承認兩個不同國家發出的護照
中華人民共和國憲法下的法律發出的護照
作者: BritHK1842    時間: 2019-6-9 09:43 AM

支持良心台商,反抗中共強權
作者: c8888k8888    時間: 2019-6-9 10:07 AM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-6-9 09:37 AM 發表

承認兩個不同國家發出的護照
中華人民共和國憲法下的法律發出的護照
嚴格講,香港政府仲威過台灣省政府,做一件小事全世界都關注。得閑去對菜菜子講,叫佢做一件全世界都關注的事啦!林鄭威過菜菜子多多聲也!
兩國論係日裔李登輝提出N年了,菜菜子提都唔敢,你只係香討自認的兩國論飯桶,得我地盤佬用全身汗臭回應你!