標題: 既然25%損害美國經濟,為什麼中國要反對加關稅? [打印本頁]

作者: 賓架     時間: 2019-5-14 00:07

應該支持美國佬加到200%,等佢經濟崩潰。點解國務院會抗議呢?中國果然漢奸多
作者: 星風月霧     時間: 2019-5-14 01:09

既然加稅如此美妙,為甚川普唔加到200%呢?
作者: yc0688     時間: 2019-5-14 01:12

我也支持川普加到1000%,可惜川普不夠膽量。
作者: anson2004     時間: 2019-5-14 01:13

王岐山未種夠草俾中國人食
作者: 蘋果轉貼員     時間: 2019-5-14 06:01

中國邏輯我地唔會明。
作者: horse2014     時間: 2019-5-14 06:23

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-5-14 06:01 AM 發表
中國邏輯我地唔會明。
睇得毒果多,智商一定有问题!
作者: 瑪卡     時間: 2019-5-14 07:58

引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-14 12:07 AM 發表
應該支持美國佬加到200%,等佢經濟崩潰。點解國務院會抗議呢?中國果然漢奸多
如果中國唔回應對手點知?當中國回應後對手沒能力加到200%,咁邊個真強邊個吹噓………😈😈
作者: 賓架     時間: 2019-5-14 09:39

引用:
原帖由 星風月霧 於 2019-5-14 01:09 AM 發表
既然加稅如此美妙,為甚川普唔加到200%呢?
你的論點很夠力,所以其實兩邊都係打飛機,身為香港人,眼界應該高少少,始終是國際都會,應該要有國際視野。無理由同大陸居民一樣盲射。
作者: 賓架     時間: 2019-5-14 09:39

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-5-14 01:12 AM 發表
我也支持川普加到1000%,可惜川普不夠膽量。
其實佢都好痛苦
作者: 賓架     時間: 2019-5-14 09:40

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-5-14 06:23 AM 發表

睇得毒果多,智商一定有问题!
理性討論,不要攻擊,愈辯愈明
作者: 賓架     時間: 2019-5-14 09:41

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-5-14 07:58 AM 發表

如果中國唔回應對手點知?當中國回應後對手沒能力加到200%,咁邊個真強邊個吹噓………😈😈
似賭枱上玩沙蟹
作者: 瑪卡     時間: 2019-5-14 09:49

引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-14 09:41 AM 發表

似賭枱上玩沙蟹
傾/協商/談判就是這碼子事😆😆
作者: fungdin2000     時間: 2019-5-23 22:15

引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-14 12:07 AM 發表
你IQ有問題,美國佬加中國關稅,貨品成本高,入口商就去其他國家進口,中國出口到美國貨品就會減少,廠商就會到其他國家生產,中國人就業機會便減少

中國就係你這些白痴漢奸多
作者: 賓架     時間: 2019-5-23 23:40

引用:
原帖由 fungdin2000 於 2019-5-23 10:15 PM 發表

你IQ有問題,美國佬加中國關稅,貨品成本高,入口商就去其他國家進口,中國出口到美國貨品就會減少,廠商就會到其他國家生產,中國人就業機會便減少

中國就係你這些白痴漢奸多 ...
哦,最緊要你感覺良好
作者: yc0688     時間: 2019-5-23 23:50

引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-14 09:39 AM 發表

其實佢都好痛苦
有時我地反對自殺,只是出於人道,內心很希望老美早點死。
作者: 拉屎围家私

作者: ntworks     時間: 2019-5-24 14:24

引用:
原帖由 fungdin2000 於 2019-5-23 10:15 PM 發表

中國就係你這些白痴漢奸多 ...
生產商唔會專登留幾條生產線備用,等美國打壓中國時可以立刻投產取代中國。
所以美國冇可能從其它國家搵到代替品。有嘅話,都只能係少量。
再投資增加生產設備都至少要一、兩年,大陸啲廠,每間都用上成萬人以上。要請到咁多人,你估真係咁容易啊。
仲有,有冇足夠基建配合增加生產都要諗。唔係話要增加生產就增加生產咁簡單。
作者: 貓男     時間: 2019-5-24 15:02

引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-14 00:07 發表
美國經濟崩潰對全世界包括中國都冇利,
中國為人為己都唔應該認同美國佬自殺式同歸於盡嘅行為。
作者: 封得我幾多

作者: 吳尊函     時間: 2019-5-24 17:04

引用:
你講D嘢都幾L好笑,中國係話損害美國經濟,冇話自己經濟唔損害,我講正統D,美國呢個做法叫七傷拳,即係佢可以傷害中國,同時又傷害自己 ,到最後講唔成,成個世界經濟都會傷害,起碼強積金同老人退休金嘅保險會縮水。
作者: 賓架     時間: 2019-5-24 17:10

引用:
原帖由 吳尊函 於 2019-5-24 05:04 PM 發表

你講D嘢都幾L好笑,中國係話損害美國經濟,冇話自己經濟唔損害,我講正統D,美國呢個做法叫七傷拳,即係佢可以傷害中國,同時又傷害自己 ,到最後講唔成,成個世界經濟都會傷害,起碼強積金同老人退休金嘅保險會縮水。 ...
你都講得幾好笑呀。你信唔信自己的講法呢?
作者: 吳尊函     時間: 2019-5-24 17:19

絕對係,好簡單,美國之前道指27000,一話加關稅,但重談判緊,今日係幾多,香港恆指係30000,今日係幾多,你知不知美國制裁華為,高通美國 同美國一種公司,供應華為嘅零件商,又跌幾多%,蘋果又跌幾多,重未係高潮,重有好多嘢你係未知,對美國公司嘅損害。
作者: unsx     時間: 2019-5-24 17:19

ON9美國傷唔傷關中國X事咩! 加關稅中國傷呀嘛! 兩敗俱傷既事點解要支持? 有冇腦架?
美國傷唔係中國目的呀,唔係人人都好似你咁見到人仆街就拍手架.
作者: 吳尊函     時間: 2019-5-24 17:26

引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-24 05:10 PM 發表

你都講得幾好笑呀。你信唔信自己的講法呢?
你係我心目中只不過係小學雞,你答我唔通美國一D損害都都冇,睇到 道瓊斯指數納克斯指數,全部跌咗10%左右,真係退休保險一D都唔影響,現在只不過係開始,因為未完全反面,重有小小彎轉,睇到 特朗普將華為事件,擺埋上檯 ,就知佢幾想達成協議,如果唔係 道瓊斯指數昨晚起碼跌500。你話一D傷害都冇 侵侵發誓我都唔信。
作者: 吳尊函     時間: 2019-5-24 17:30

引用:
原帖由 unsx 於 2019-5-24 05:19 PM 發表
ON9美國傷唔傷關中國X事咩! 加關稅中國傷呀嘛! 兩敗俱傷既事點解要支持? 有冇腦架?
美國傷唔係中國目的呀,唔係人人都好似你咁見到人仆街就拍手架.
師兄係咁嘅啦,全世界 經濟崩潰,關佢L事咩,出緊政府糧。其他人 算得係乜。
作者: 賓架     時間: 2019-5-24 17:37

引用:
原帖由 吳尊函 於 2019-5-24 05:26 PM 發表

你係我心目中只不過係小學雞,你答我唔通美國一D損害都都冇,睇到 道瓊斯指數納克斯指數,全部跌咗10%左右,真係退休保險一D都唔影響,現在只不過係開始,因為未完全反面,重有小小彎轉,睇到 特朗普將華為事件,擺埋上檯 ,就知佢幾想達成協議,如果唔係 道瓊斯指數昨晚起碼跌500。你話一D傷害都冇 侵侵發誓我都唔信。 ...
咁,你的結論是什麼?
作者: 吳尊函     時間: 2019-5-24 17:42

引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-24 05:37 PM 發表

咁,你的結論是什麼?
如果傾唔成,最大輸家肯定唔係中國政府 ,最大輸家係香港市民,第二中國人民,第三先係美國人民,同浸浸,跟著係兩邊商家,最後係其他平民,全部都受傷害,香港反而係最大受害者。
作者: 賓架     時間: 2019-5-24 17:45

引用:
原帖由 吳尊函 於 2019-5-24 05:42 PM 發表

如果傾唔成,最大輸家肯定唔係中國政府 ,最大輸家係香港市民,第二中國人民,第三先係美國人民,同浸浸,跟著係兩邊商家,最後係其他平民,全部都受傷害,香港反而係最大受害者。 ...
同意。咁你有無留意到好多人講加關稅最終係美國人找數,又話加關稅係損害美國經濟?
作者: 吳尊函     時間: 2019-5-24 17:54

引用:
原帖由 賓架 於 2019-5-24 05:45 PM 發表

同意。咁你有無留意到好多人講加關稅最終係美國人找數,又話加關稅係損害美國經濟?
冇留意人地嘅 來龍去脈,講到尾中國只不過係一個 製造商,即係代工,其實中國運過去嘅產品,大部份來自美國同其他國家,即係話佢地係判數,判數係唔包關稅,即係話大部份產品,係佢地顧主比,如果可以 轉嫁消費者,咪 消費者比,你話中國一D 關係都冇, 我而家搭埋你,一定有,做生意一定係賺錢,佢地會將工廠搬佢其他國家,從而 繼續有生意做,2678 天虹紡織,就一早搬咗去越南,所以我話中國平民,第二傷害。😎😎

作者: 賓架     時間: 2019-5-24 17:59

所以咪就係囉,大家都有受害,國人就講到好似得美國自殘咁。根本偏頗,自慰。而部分港人又照信呢一套,人云亦云。對不對?
作者: vghy1234     時間: 2019-5-24 18:01

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-5-14 06:01 AM 發表
中國邏輯我地唔會明。
黄狗无脑点会明。正常。
作者: 無聊的小市民     時間: 2019-5-24 18:08

引用:
問題就是貨品身上
答案也是貨品身上
不要只睇貿易戰
要睇埋用甚麼貨物來打貿易戰
作者: mawongching     時間: 2019-6-1 03:44

大陸早提醒柒朗普加關税係【兩敗俱傷】,影嚮全球經濟金融
作者: eta2892a2     時間: 2019-6-1 10:54

可以講嘅係,最後贏嘅一定係 Donald Trump

美國財團由 coach、timberland、nike ……等,仲有大量電子、汽車零件等,產品喺中國生產完,美國自己最大市場要加税,就只能靠其他市場頂著。apple 亦知好難獨善其身,不停揾 Donald 傾。但 Donald 真係話知你,每次簽行政命令,大市上落,佢家族集團都可以大手買賣而收入可觀。女同女婿又喺政府心臟辦事,將來再出返去打理家族集團。完全係冇機會輸。

輸嘅都係其他所有人。
引用:
原帖由 吳尊函 於 2019-5-24 05:54 PM 發表
你有冇留意人地嘅 來龍去脈,講到尾中國只不過係一個 製造商,即係代工廠,其實中國運過去嘅產品,大部份來自美國同其他國家,即係話佢地係判數,判數係唔包關稅,即係話大部份產品,係佢地顧主比,如果可以 轉嫁消費者,咪 消費者比,你話中國一D 關係都冇, 我而家搭埋你,一定有,做生意一定係賺錢,佢地會將工廠搬佢其他國家,從而 繼續有生意做,2678 天虹紡織,就一早搬咗去越南,所以我話中國平民,第二 ...

作者: 褲浪白條     時間: 2019-6-1 10:55

引用:
中國邏輯我地唔會明。
中國一開始就唔想打貿易戰,應該不難理解吧?
作者: eta2892a2     時間: 2019-6-1 11:01

影嚮全球經濟金融就一定,但民主制度有個黑暗面係,當權者在任期間,自己揾得幾多好處就得幾多。台灣陳生、南韓朴女仕、本地曾 …… 個個都係。
引用:
原帖由 mawongching 於 2019-6-1 03:44 AM 發表
大陸早提醒柒朗普加關税係【兩敗俱傷】,影嚮全球經濟金融

作者: 吳尊函     時間: 2019-6-1 23:55

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2019-6-1 10:54 AM 發表
可以講嘅係,最後贏嘅一定係 Donald Trump

美國財團由 coach、timberland、nike ……等,仲有大量電子、汽車零件等,產品喺中國生產完,美國自己最大市場要加税,就只能靠其他市場頂著。apple 亦知好難獨善其身,不停揾 Donald 傾。但 Donald 真係話知你,每次簽行政命令,大市上落,佢家族集團都可以大手買賣而收入可觀。女同女婿 ...
我唔會同你講輸贏,何謂輸何謂赢,輸一定係全世界都輸,反而我覺得輸赢對共產黨無分别,中國統治一樣係佢地,惨係人民惨,所以我已經講咗共產黨一定唔係最大輸家,反而第三係美國人同浸浸排第三,首先攪得好,浸浸絕對要同中國有好嘅協議,同北韓已經可以講玩L完,即係話要連任根本上一定要同中共簽成協議,若果佢係連任之前一定簽唔成,我相信佢大局已定,衰梗。
作者: eta2892a2     時間: 2019-6-2 11:14

完全同意,輸都係雙方平民。

Trump 只有個人經濟利益,但想連任就機會好微。
引用:
原帖由 吳尊函 於 2019-6-1 11:55 PM 發表
我唔會同你講輸贏,何謂輸何謂赢,輸一定係全世界都輸,反而我覺得輸赢對共產黨無分别,中國統治一樣係佢地,惨係人民惨,所以我已經講咗共產黨一定唔係最大輸家,反而第三係美國人同浸浸排第三,首先攪得好,浸浸絕對要同中國有好嘅協議,同北韓已經可以講玩L完,即係話要連任根本上一定要同中共簽成協議,若果佢係連任之前一定簽唔成,我相信佢大局已定,衰梗。 ...