標題: 陸25%關稅怎埋單? 外媒曝驚人過程 - 財經 [打印本頁]

作者: 冷漠的香港人     時間: 2019-5-9 12:59

美國總統川普近日在推特表示,將對大陸2,000 億美元的進口商品關稅由10% 增至 25%,除此之外,川普還透露,付給美國的關稅對於商品成本影響不大,一切都交由中國大陸承擔。對此,有外媒揭露關稅埋單的過程,直指中國大陸從未直接支付過任何的關稅。據《路透》報導,中美貿易談判進入最後關鍵階段,川普卻突然發文翻臉,並威脅也要對陸3,250 億美元進口商品也課徵25%關稅,這將對大陸所有對美進口商品造成影響。然而,報導指出,美國總統川普近日在推特表示,將對大陸2,000 億美元的進口商品關稅由10% 增至 25%,除此之外,川普還透露,付給美國的關稅對於商品成本影響不大,一切都交由中國大陸承擔。對此,有外媒揭露關稅埋單的過程,直指中國大陸從未直接支付過任何的關稅。據《路透》報導,中美貿易談判進入最後關鍵階段,川普卻突然發文翻臉,並威脅也要對陸3,250 億美元進口商品也課徵25%關稅,這將對大陸所有對美進口商品造成影響。然而,報導指出,美國對陸課徵關稅,帳單其實不會直接送到北京當局面前,也不會送往大陸企業,實際執行上,美國進口大陸商品時,會透過「中間人」(進出口代理商)處理相關文件,通常由代理商吸收關稅帳單,並支付這項費用。代理商接受這項費用後,將會以這筆關稅作為成本,向進口貨物的美國企業課徵關稅,為了維持利潤,美國企業就會將成本轉嫁至美國消費者,也就是提高商品價格。智庫組織「國會研究處」(Congressional Research Service)2月就曾提出報告,美國零售洗衣機因受關稅影響,去年1月以來至今漲價12%。由於價格造成顧客流失,美企為了避免成本影響銷售額,寧願降低成本將產線轉出大陸,例如說東南亞地區。然而,轉移產線也必須耗費額外成本,基本上企業不會如此大費周章,這與川普政府逼美企轉移產線回國的政策違背。至於關稅如何影響中國大陸,就是以產線轉出作為實際影響,所造成的失業問題,加上產線不止一條,成本增加會連帶影響生產的客戶。雖然美國消費者可能不會再購買由大陸進口的商品,但實際上,這些商品大多為美國品牌,報導引述美國學界稍早2份報告,增加關稅成本由消費者負擔,這與川普對全球發動貿易戰,這卻又沒達到效果,這對於美國來說就是一把兩面刃。

就算侵侵唔識,佢的幕僚也會告訴佢的,但是仍不斷以關稅說事,分明是用以愚民,其心固然可誅,無知的美國人亦真可憐。

新聞來源連結:
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20190509000014-260410?chdtv
作者: 織田信長     時間: 2019-5-9 13:03

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-9 12:59 PM 發表
美國總統川普近日在推特表示,將對大陸2,000 億美元的進口商品關稅由10% 增至 25%,除此之外,川普還透露,付給美國的關稅對於商品成本影響不大,一切都交由中國大陸承擔。對此,有外媒揭露關稅埋單的過程,直指中國大陸從未直接支付過任何的關稅。據《路透》報導,中美貿易談判進入最後關鍵階段,川普卻突然發文翻臉,並威脅也要對陸3,250 億美元進口商品也課徵25%關稅,這將對大陸所有對美進口商品造成影 ...
on撚鳩,越加貿易逆差越大
作者: skwongskwong     時間: 2019-5-9 13:05

傻侵根本就係on9
作者: yeunga13     時間: 2019-5-9 13:06

Inflation
作者: 小稀     時間: 2019-5-9 13:06

尾國人唔係蠢到連豬都不如呀,

作者: 冷漠的香港人     時間: 2019-5-9 13:08

而家有D美國人也明白了,所以今次話再加,美國國內反對的聲音大增,共和黨也有人罵到反艇。
作者: at01     時間: 2019-5-9 13:12

中國要睇清美國再唔係盟友呢個關係
作者: ngblowwater-a1     時間: 2019-5-9 13:13

引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-9 01:06 PM 發表
計錯數咪兜lor
1) 冇預計大陸即時反擊 + 玩拖
2) 美企冇預計咁返美國投資
3) 短時間搵唔到代替品
4) 同時間點太多火頭
作者: siutatbo     時間: 2019-5-9 13:13

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-9 12:59 PM 發表
美國總統川普近日在推特表示,將對大陸2,000 億美元的進口商品關稅由10% 增至 25%,除此之外,川普還透露,付給美國的關稅對於商品成本影響不大,一切都交由中國大陸承擔。對此,有外媒揭露關稅埋單的過程,直指中國大陸從未直接支付過任何的關稅。據《路透》報導,中美貿易談判進入最後關鍵階段,川普卻突然發文翻臉,並威脅也要對陸3,250 億美元進口商品也課徵25%關稅,這將對大陸所有對美進口商品造成影 ...
減完税,但無效果,國債又大升,點都要揾啲人去填氹嘅,咁就可以鹵味日日贏囉!
作者: dralpha     時間: 2019-5-9 13:16

短期當然不會輕易的搬走生產線, 但當內地長期都維持高成本時, 工廠一定搬走.
正如以前香港廠搬去大陸一樣
作者: ngblowwater-a1     時間: 2019-5-9 13:16

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-5-9 01:13 PM 發表

減完税,但無效果,國債又大升,點都要揾啲人去填氹嘅,咁就可以鹵味日日贏囉!
根本吹到美國經濟好勁咁
聯儲局由漸進加稅=>唔加=>吹到可能減.......係9個月內發生, 睇法180度改變應該有野lor
真係經濟勁使能減息咩
作者: 小稀     時間: 2019-5-9 13:17

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-9 01:08 PM 發表
而家有D美國人也明白了,所以今次話再加,美國國內反對的聲音大增,共和黨也有人罵到反艇。
呢D       TBB 都冇報導
作者: willy222     時間: 2019-5-9 13:18

民主選舉嘅野只要做啲表面野呃下選票就可以
作者: 理+誠     時間: 2019-5-9 13:19

基本經濟學知識,入口稅唔係出口國畀,加稅唯一影響就係同呢個出口國買嘅嘢貴咗,入口國一係唔買,一係將稅款轉嫁消費者。
所以傻侵根本就係呃人。
作者: 冷漠的香港人     時間: 2019-5-9 13:20

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-5-9 01:16 PM 發表

根本吹到美國經濟好勁咁
聯儲局由漸進加稅=>唔加=>吹到可能減.......係9個月內發生, 睇法180度改變應該有野lor
真係經濟勁使能減息咩
我估聯儲局由鷹轉鴿,其中一個原因就係知道侵侵決定以關稅作武器,知道一定行不通,害人終害己,才不敢堅持加息的步伐,但係繼續下去,通漲可能一發不可收拾,那時想唔加都唔得,真正進退兩難。
作者: 飛天盒仔     時間: 2019-5-9 13:20

墨西哥俾咗錢美囯起牆未???
引用:

作者: 冷漠的香港人     時間: 2019-5-9 13:22

引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-9 01:17 PM 發表

呢D       TBB 都冇報導
外國講左好多次了,至於香港的傳媒。。。唉!
作者: 小稀     時間: 2019-5-9 13:22

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-9 01:16 PM 發表
短期當然不會輕易的搬走生產線, 但當內地長期都維持高成本時, 工廠一定搬走.
話搬就搬咩,
唔係得一間尾國公司,
假如要搬, 尾國公司去到越南,
米又係搶貴晒D地, 人工, 資源,
越南好細, 到時又罷工,
過得兩,三年, 成本可能仲貴過中國
作者: 自脱胸罩屈非礼

作者: royrac     時間: 2019-5-9 13:23

關稅梗係美國人俾啦ON9.  10蚊賣到過去, 要打2.5元稅, 係入口商俾, 點會係中國俾, 最多中國廠商攤分一小部分, 冇可能俾晒. 做美國單, 10蚊有1蚊淨利已經非常好, 咁你話賺一蚊, 有咩可能俾2.5倒蝕個半?
作者: 冷漠的香港人     時間: 2019-5-9 13:23

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-5-9 01:20 PM 發表
墨西哥俾咗錢美囯起牆未???
冇俾,侵侵話USMCA的著數,足夠建圍牆。
作者: 冷漠的香港人     時間: 2019-5-9 13:27

引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-9 01:22 PM 發表

話搬就搬咩,
唔係得一間尾國公司,
過得兩,三年, 成本可能仲貴過中國 ...
東盟十國冇乜人接得到呢D大單,唯一可以考慮的是印度,那裡失業率奇高,有大量閒置的勞動力,但是蘋果,鴻海去過,結果都係鎩羽而還。
作者: King2017     時間: 2019-5-9 13:27

引用:
原帖由 at01 於 2019-5-9 01:12 PM 發表
这世界里真是很少很少朋友(涉及金錢的話)
作者: 豆芽生     時間: 2019-5-9 13:28

我發現班美國人都幾傻下
加關稅本土物價一定加
股票俾件雞蟲玩到傻下傻下
點解仲有傻人會支持佢😑
真係想問下班美國人加關税有乜好處?
加關稅D錢去美國政府到!係咪會派錢俾番美國人?
作者: 馳騁     時間: 2019-5-9 13:35

On9國民選on9總統好合符常理。
但Trump的用意並不在關税或貿赤,目的只為推翻共产党。
作者: wezard20xx     時間: 2019-5-9 13:35

話明美國優先,加到10萬億關稅冇死錯人的😏
作者: o2mini     時間: 2019-5-9 13:37

侵侵以愚民政策打鳩美國人荷包
作者: 武德鼎     時間: 2019-5-9 13:39

連單眼佬都知,係侵侵扮唔知
作者: 堅守:]我夢     時間: 2019-5-9 13:42

無可能吧
作者: ae98f7586

作者: hoikittsang     時間: 2019-5-9 13:49

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-5-9 01:05 PM 發表
傻侵根本就係on9
如果唔係點會開公司年年蝕錢,仲要曾經破產

老實講,真的非常希望他連任,美國再俾佢玩多幾年,肯定有戲睇
作者: 武德鼎     時間: 2019-5-9 13:51

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-9 01:16 PM 發表
唔係喎,反中豬話搬廠可以即時搬,一鑊翹起中國
作者: 枯燥無味     時間: 2019-5-9 13:52

川普還透露,付給美國的關稅對於商品成本影響不大,一切都交由中國大陸承擔。

會有啲死蠢信嫁
作者: 1968HK     時間: 2019-5-9 13:53

引用:
成本可以轉嫁消費者,只要加完價仍然算平,消費者就要硬食
作者: 武德鼎     時間: 2019-5-9 13:54

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-9 01:22 PM 發表

外國講左好多次了,至於香港的傳媒。。。唉!
所以香港人仲以為自己好醒
作者: 武德鼎     時間: 2019-5-9 13:57

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-9 01:49 PM 發表

如果換返個正常人做總統,真係可以撥亂反正
作者: 你封我唔到     時間: 2019-5-9 13:59

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-5-9 01:51 PM 發表

唔係喎,反中豬話搬廠可以即時搬,一鑊翹起中國
啲反中豬西傑青仲要父母養,自立能力都冇識條毛咩!
作者: 1968HK     時間: 2019-5-9 14:00

引用:
原帖由 ae98f7586 於 2019-5-9 01:48 PM 發表

若真如此,大陸何需與美談判?你知道宜家有幾多大陸工廠等緊訂單?
國際貿易係互利
傾都唔傾直接反面,不是中式政治風格
作者: 抽後算帳     時間: 2019-5-9 14:00

引用:
原帖由 ae98f7586 於 2019-5-9 01:48 PM 發表

若真如此,大陸何需與美談判?你知道宜家有幾多大陸工廠等緊訂單?
談判是雙向的,並非話點解要傾,傾係有商有量,有一個大家都認為可接受嘅方案。唔傾都得,攬炒就係所謂傷敵幾多,但自損又幾多啫。其實傾唔成,短期陣痛一定會有,睇要幾耐回復而已,正因為呢個問題遲早出現,才會有一帶一路。
作者: richardli008     時間: 2019-5-9 14:01

浸浸只係地產佬一名,根本唔識乜制造供應鏈同環球經濟之間既互相影響。為咗選票佢亂黎都得唔理後果!
作者: 神殿老子     時間: 2019-5-9 14:01

引用:
https://www.youtube.com/watch?v=WsA2HYbd7QU&t=7s
作者: you2B     時間: 2019-5-9 14:02

引用:
以前生產銷美國產品的廠經過那麼久,還不懂轉出路那是活該,根本拖延時間係讓國內有適應期。
作者: ngblowwater-a1     時間: 2019-5-9 14:02

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-5-9 01:49 PM 發表

agree

傻侵最新係話大陸想拖到拜登做總統先傾
大佬, 拜登初選都未玩就吹到總統...........傻侵急到爆lor
作者: 宇宙外圍的主題     時間: 2019-5-9 14:03

引用:
原帖由 神殿老子 於 2019-5-9 02:01 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=WsA2HYbd7QU&t=7s
你咁踢爆跟手制裁所有中國企業。
作者: 1223456     時間: 2019-5-9 14:04

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2019-5-9 01:05 PM 發表
傻侵根本就係on9
佢先吾on9,明做巿冇人吹得佢漲
作者: 熱狗OO

作者: 具陽哥     時間: 2019-5-9 14:05

引用:
以前搬廠入大陸唔使成本咩
乜講到而家無可能搬走咁嘅
作者: 那些年的遺缺     時間: 2019-5-9 14:05

消費者埋單!
作者: acacac     時間: 2019-5-9 14:06

要爭取連任嗎
作者: YYOOWW     時間: 2019-5-9 14:06

引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-9 01:06 PM 發表
x2
作者: wasana

作者: 十字軍     時間: 2019-5-9 14:06

引用:
傻侵根本就係on9
人地做到美國總統呀!吹咩!
作者: SandyBB1995_2     時間: 2019-5-9 14:08

import tariffs 係税的一种
作者: 1223456     時間: 2019-5-9 14:08

引用:
原帖由 小稀 於 2019-5-9 01:22 PM 發表

話搬就搬咩,
唔係得一間尾國公司,
過得兩,三年, 成本可能仲貴過中國 ...
佢地未接觸過廠……奴性最高一定係中國人
作者: 城市民工     時間: 2019-5-9 14:08

我都覺得中國比25%關稅代價大,定係簽個D條款代價大,中國一定計過數,關稅適應左就會計埋落成本到,仲可加可減。但簽左約就係任人魚肉
作者: 1223456     時間: 2019-5-9 14:09

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2019-5-9 01:27 PM 發表

東盟十國冇乜人接得到呢D大單,唯一可以考慮的是印度,那裡失業率奇高,有大量閒置的勞動力,但是蘋果,鴻海去過,結果都係鎩羽而還。
印度人懒過西……係計數叻
作者: 小魔怪     時間: 2019-5-9 14:09

成本當然係轉嫁比消費者啦,有乜可能自已哽咗佢呀,傻佬都係生意人,點會唔明
作者: SandyBB1995_2     時間: 2019-5-9 14:09

引用:
即是短期供应要加价,
对美國傷害很大
作者: 熱狗OO

作者: 丁常唔多旺     時間: 2019-5-9 14:09

引用:
原帖由 at01 於 2019-5-9 01:12 PM 發表
美國唔係盟友,但侵侵係。
作者: vvvzoom     時間: 2019-5-9 14:10

别儍仔,徐了中國還有其它可替中國產能國,在另一面中國要晶片,祇有美國單一國家出產晶片,所以祇可跪求美國之原因!連猪肉及大豆都要求美國買便知
作者: askwinglam     時間: 2019-5-9 14:10

同最低工資一樣將增加的成本轉到用家, 繼而推高通漲, 無腦嘅入先會以為人工多了有著數
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2019-5-9 14:11

引用:
傻侵根本就係on9
佢只係話, 美國每年多一千億稅收, 全數係中國比既~ 佢好開心
根本無理過來自美國國內生產商既聲音
作者: Kahim     時間: 2019-5-9 14:11

基本商業運作,做過商人,無理由唔知。
只要無替代品,需求如常,成本就由消費者全付
作者: 你封我唔到     時間: 2019-5-9 14:11

引用:
原帖由 熱狗OO 於 2019-5-9 02:05 PM 發表

此文真係廢到爆

人地從古至今係玩 "exit-china", d低級組裝工序邊會有國家係代替唔到架?

學王歧山講物等食草囉
代替到一早搬咗,你都諗到嘅嘢有幾高級?
作者: 商界平平蛋     時間: 2019-5-9 14:11

美國反對聲音好多 條柒普9成冇得連任
作者: 城市民工     時間: 2019-5-9 14:11

引用:
原帖由 vvvzoom 於 2019-5-9 02:10 PM 發表
别儍仔,徐了中國還有其它可替中國產能國,在另一面中國要晶片,祇有美國單一國家出產晶片,所以祇可跪求美國之原因!連猪肉及大豆都要求美國買便知
晶片我唔清楚,但單從糧食我覺得唔洗靠美國囉
作者: 邪惡死神     時間: 2019-5-9 14:12

引用:
原帖由 ae98f7586 於 2019-5-9 13:48 發表

點講都係雙輸,那必定引起連鎮反應,中國同大部份國家都有經濟往來,後果是全球,不止是中國!
作者: 寒冬花花主席     時間: 2019-5-9 14:12

引用:
大陸廠商已經危危乎, 一加25%,大把廠商執笠,不要太天真
作者: 寒冬花花主席     時間: 2019-5-9 14:13

引用:
原帖由 邪惡死神 於 2019-5-9 02:12 PM 發表

點講都係雙輸,那必定引起連鎮反應,中國同大部份國家都有經濟往來,後果是全球,不止是中國!
美國影響好輕微,美國已經向其他東南亞國家入貨,慢慢增加投資就可以取代中國
作者: ngkk     時間: 2019-5-9 14:14

以為好威威,其實係腎虧。
作者: p2plover     時間: 2019-5-9 14:14

川普个人破产几次,不过佢老逗家底厚,可以好快又起翻身。但如果搞到美帝破产,咁要起翻身就难囖
作者: 國民JJ     時間: 2019-5-9 14:14

引用:
原帖由 寒冬花花主席 於 2019-5-9 02:12 PM 發表

大陸廠商已經危危乎, 一加25%,大把廠商執笠,不要太天真
由得佢地天真
反正佢地又唔系做廠
跟本d稅就廠老食左大部份

只會在網上出跣稿
系跣9你個跣

作者: 城市民工     時間: 2019-5-9 14:15

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-5-9 01:57 PM 發表

如果換返個正常人做總統,真係可以撥亂反正
如果係彭斯有說服力多
作者: 商界長長主題     時間: 2019-5-9 14:15

引用:
打仗=雙方有死商

作者: 來自M78星雲的神     時間: 2019-5-9 14:17

引用:
原帖由 城市民工 於 2019-5-9 02:08 PM 發表
我都覺得中國比25%關稅代價大,定係簽個D條款代價大,中國一定計過數,關稅適應左就會計埋落成本到,仲可加可減。但簽左約就係任人魚肉
我都覺得係~
日本有辦睇, 被迫簽咗廣場協議之後就衰足廿幾年, 日本哩代年輕人還受緊當年既被迫害既痛苦
作者: 人之初大大     時間: 2019-5-9 14:17

美國有dump dump真慘
作者: 愚輝     時間: 2019-5-9 14:18

引用:
原帖由 馳騁 於 2019-5-9 01:35 PM 發表
佢邊有咁偉大,佢為博取連任啫。

作者: hoikin_hk     時間: 2019-5-9 14:18

引用:
原帖由 豆芽生 於 2019-5-9 01:28 PM 發表
我發現班美國人都幾傻下
加關稅本土物價一定加
股票俾件雞蟲玩到傻下傻下
點解仲有傻人會支持佢😑
真係想問下班美國人加關税有乜好處?
加關稅D錢去美國政府到!係咪會派錢俾番美國人? ...
因為好多鬼佬係死蠢, 淨係識飲酒吊西.....除非不買中國貨, 如果五係關稅全部美國人硬食.
奇怪美國仲未暴動.

作者: hoikittsang     時間: 2019-5-9 14:21

引用:

看來你要讀多點歷史

雖然中共文革破壞了很多傳統的東西,但至少這種文化沒有破壞

就算知道100%談不成,中共照樣會派人去,除非對方唔肯傾
作者: 南光坊天     時間: 2019-5-9 14:21

即係點?特朗普最終都係玩死自己?
作者: 小稀     時間: 2019-5-9 14:21

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2019-5-9 02:18 PM 發表

因為好多鬼佬係死蠢, 淨係識飲酒吊西.....除非不買中國貨, 如果五係關稅全部美國人硬食.
奇怪美國仲未暴動.
你估尾國警察係香港警察咁林善咩,
作者: dralpha     時間: 2019-5-9 14:21

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-5-9 02:09 PM 發表

即是短期供应要加价,
对美國傷害很大
除加價外.
入口商會訂少D 貨, 貴嘛, 自然冇咁好賣.

如中國成本持續貴, 會另找國家買貨
作者: ka626168     時間: 2019-5-9 14:23

美国又要开始加征关税了,事多~
作者: 1469394     時間: 2019-5-9 14:24

關稅呢樣嘢從來係代理商負責,中國負責生產係唔駛佢俾。但係代理商成本高咗又不能用加價解決,唯一辦法係轉生產地,即係原本由中國生產的定單轉為越南柬埔寨印尼等地。
咁樣會導致在中國投資的商人把資金移向其他國家,轉唔到就要執笠。
作者: discussfriends     時間: 2019-5-9 14:24

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-9 02:21 PM 發表

除加價外.
入口商會訂少D 貨, 貴嘛, 自然冇咁好賣.

如中國成本持續貴, 會另找國家買貨
但事實上消費者一樣係要買1貴野
作者: amethyst33     時間: 2019-5-9 14:24

引用:
其實從來都唔係, 只有關係好與壞而已......
作者: crn2005     時間: 2019-5-9 14:27

特朗普企業曾經10多年不向美國政府交稅,但一直向中國政府交稅,這說明特朗普更愛中國!

作者: 馳騁     時間: 2019-5-9 14:28

引用:
原帖由 愚輝 於 2019-5-9 02:18 PM 發表

佢邊有咁偉大,佢為博取連任啫。
佢甘大年纪,又有錢。連任真係贪過瘾?

佢只係棋子,後面應該有集團操控,目的是搞到大陸民不聊生,民怨沸腾。到時要分化就更容易。最後大陸多變成敘利亞一樣。
Fuck you trump
作者: ae98f7586

作者: avman003     時間: 2019-5-9 14:30

引用:
原帖由 馳騁 於 2019-5-9 01:35 PM 發表
共產黨你就冇本事推反喇
不過特朗普個荷包,
近年在股票市場舞高弄低
肯定而家豬籠入水。
作者: 城市民工     時間: 2019-5-9 14:30

而且我覺得中國未必會在乎某D公司執笠,呢D時候就係汰弱留強,經濟重新洗牌,甚至可能更加多公司收歸國有也有可能
作者: jintao222     時間: 2019-5-9 14:31

東莞D廠執鳩曬,做咗30年廠未見過咁慘烈,我間廠今年都要折埋嘍。
作者: 6seven     時間: 2019-5-9 14:32

有因有果

前因,就係08年美國經濟爆破,根本老美要即時破產,但佢地有無敵印銀紙,不段印銀紙保持世界英雄型像。

後果,由於印得銀紙太多,只係表面風光,始終都要還,同時又要保持世界英雄型像,就捉世界第二經濟國家(中國)開刀。

屈佢(中國)為經濟壞人,老美自然係英雄,以英雄身分明刀明槍去搶去劫,如事成就再將08年果推街數轉晒比佢(中國)。

如果你地好想咩老美條街數,你地就支持美國啦!

啊爺唯一同世界爛仔對抗,啊爺輸左,爛仔橫行,全世界齊齊仆街。
作者: 愚輝     時間: 2019-5-9 14:32

引用:
原帖由 wasana 於 2019-5-9 02:19 PM 發表

連任就可以繼續收割股市
唔止係收割股市,佢有財有勢,冇誠信又面皮厚,只要有埋權,就要乜有乜啦。
作者: 城市民工     時間: 2019-5-9 14:33

大家淨係睇個經濟大環境,但睇少左樣野,中國係共產主義國家,由國家調控經濟,一失控都有政府主導,唔係資本主義國家
作者: resort2     時間: 2019-5-9 14:33

加減X除美國人差到