標題: 引渡逃犯條例為何唔比通過? [打印本頁]

作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-9 02:03

外地殺左人,走入香港境,就大晒,吹咩?支持啲人諗乜?
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-9 02:14

世界警察想啲犯走晒入香港逃避?为何班漢奸反,尾國佬就支持,唔通佢地係侵侵嘅主子?
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-9 03:47

利申:香港出生嘅中國人。
作者: 劉婕     時間: 2019-5-9 11:24

引用:
原帖由 佔中抽水 於 2019-5-9 02:03 AM 發表
反修例的人慣左逢政必反, 唔理法例係針對犯重罪的逃犯, 對反派嚇人的言論照單全收, 毫無分析能力及邏輯
不惜包庇收黑金或行賄的奸商
作者: pimon     時間: 2019-5-11 08:48

引用:
原帖由 佔中抽水 於 2019-5-9 02:03 AM 發表
有利益……主人話唔可以通過。
作者: tomymt     時間: 2019-5-11 09:31

D狗驚以後無餅食!
作者: 買大陸股等跳樓     時間: 2019-5-11 10:39

大陸獨裁國,法律不公,送上去即係送人去死
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-11 12:46

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-5-11 10:39 AM 發表
唔通反對嘅人都有機会犯法?普遍市民在自己社会生活工作,又点会驚。
现在大前提,就有件殺人案,被捕犯人不能審理,唔通就咁放佢,仲有天理咩?呢個香港仲可面对國際社會?
作者: 買大陸股等跳樓     時間: 2019-5-11 12:56

引用:
原帖由 佔中抽水 於 2019-5-11 12:46 PM 發表

唔通反對嘅人都有機会犯法?普遍市民在自己社会生活工作,又点会驚。
现在大前提,就有件殺人案,被捕犯人不能審理,唔通就咁放佢,仲有天理咩?呢個香港仲可面对國際社會? ...
你更未試過,我好多年前係大陸,比人屈偷嘢,公安捉咗我去毒打,仲用槍指住我個頭, 屈打成招,後尾睇到我個 回鄉證入境時間都唔啱,先放我saysorry,都打到周身傷。可以點
作者: 保卫一国两制     時間: 2019-5-11 13:53

人民法院周大院长早就沦为打砸抢的优质品牌(简体版)

一群群被民众挖出的冤案假案,还有一堆堆被网民爆料的以法谋私重案轻判,“依法治国”举步维艰成为空前灾难!由于积恶多时,终有一隙从困难重重的文章过滤器里翻墙露出。
    当人民看清这种无耻司法结构不具备司法尊严时,论证出这种误国殃民司法浑蛋时,人民法院瞬间成为13亿人民,加上海外六千万华侨人人喊打的过街老鼠!
     人民法院在周大法官带头不当行驶已久,最高法院已经抓了2个副院长和无数庭长。从最高院烂到基层,从海内烂到海外,在任何场合下都会被华人比中指。由此可见隐藏着让人民切骨之恨的枉法行径一定不止千万倍!在全国人民多年来一片骂娘声中,周大法官岂能置身事外?
    执行必须是判决正确!在饿殍遍野的枉法裁判覆巢中,在触目惊心的司法腐败集中营。看看无数经济案中四处逃亡的企业家们,和逃不出国门妻儿父母被连坐的凄惨景象, 人民法院早就在周大法官任期,沦为打砸抢的金字钢质招牌,金玉其外败絮在内!
    核对一下刑事案中的冤魂枉鬼,和从来没有停止过的经济掠夺黑手。举步维艰的企业家们全部成为待宰羔羊,“司法独立”却大言不惭成为没有监督借口。法官顶着国徽用来杀人越货,低成本高效益绝不是危言耸听,已经成为祖国和政党深化改革的巨大绊脚石。
    定点清除这类中华民族当代人神公愤的司法大虫迫在眉睫、刻不容缓,岂能让他祸水继续残留!周大法官的司法独立,是独立在各级法官不顾党国利益的精致枉法裁判上!是独立在周大法官粗暴掠夺的明火执仗上!还是独立在对党和对人民极端不负责任?
    罄竹难书,已经完全没有必要在这里列举,法院之黑全国人民有目共睹。颠倒是非已经家喻户晓,海外多数华人绝不会苟同这种司法无止境作恶,海外人民必须用自己的独特方式有效维权。
    爆光,已经让在侨乡枉法裁判兼明火执仗的泉州中院陈明院长、惠安法院吴泰雄院长、司法诈骗惠安陈秀军女庭长等,如惊弓之鸟声名狼藉,独特的维权方式全球奏效。
    铺天盖地网爆决不会轻易罢休,继续深挖直到全国人民认同、海外侨胞认同!言论代表民心,海外就是祖国反腐最坚定力量,这就是一国两制的巨大作用。
    让利用司法幌子进行不当判决而中饱私囊、必须受到党和人民彻底清算,全面清除依附在全国人民身上的司法癌细胞刻不容缓。
    人民有必要用镇压反革命的杀戮方式对付死猪不怕开水烫,仿效当前法院司法连坐无耻的邪恶手段请君入瓮。乱世用重典,对付司法腐败决不手软!快速让祖国神州司法余孽不敢腐,不能腐,不准腐,还全中国人民一片洁净发展空间。
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-11 18:00

大哥嘅遭遇實屬不幸,呢啲事情各地方都可能發生,香港,中國,美國,世界各地有警就有犯罪,就有错判。
早期香港都有華探長啦,只能望一路变好,就要立法,等犯罪者不能逃。
作者: lman007     時間: 2019-5-11 18:09

無錯,引渡條例係可以幫外國犯法而黎左香港嘅人用哩個條例去令犯人移交過去當地執法,不過重點在當某國需要某些人永遠消失,可以用哩條例無條件地被送走。
你估真係淨係為左殺人犯而立哩條例咩…
作者: 晚間花花天才     時間: 2019-5-11 21:58

引用:
原帖由 佔中抽水 於 2019-5-11 12:46 PM 發表

现在大前提,就有件殺人案,被捕犯人不能審理,唔通就咁放佢,仲有天理咩?呢個香港仲可面对國際社會? ...
人地台灣話咗唔駛移交

台灣陸委會:即使香港通過引渡修例,不會同意移交陳同佳 
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-12 06:47

引用:
原帖由 晚間花花天才 於 2019-5-11 09:58 PM 發表

人地台灣話咗唔駛移交

台灣陸委會:即使香港通過引渡修例,不會同意移交陳同佳 
人在做,天在看。做人嘅野,做返自己本份,要問心無愧。
佢唔做,我又唔做?呢件事(案)發生左,做一個政府,係咪要跟程序做,不足或有問题,就要改修例呢?黑白不分,要改又唔做嘅,咁既行政部要黎做乜,咁先叫民主自由?
作者: cr@l     時間: 2019-5-12 12:57

泛民知好多國家機密 !

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-5-12 12:57, 140.42 KB) / 該附件被下載次數 17

作者: 製造自由的自由     時間: 2019-5-12 14:10

你溫下書先出post
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-12 14:17

引用:
原帖由 製造自由的自由 於 2019-5-12 02:10 PM 發表
你溫下書先出post
唔知乜書,有乜意见请提出指点,本人蟻民一個,讀書小。
作者: 製造自由的自由     時間: 2019-5-12 14:18

同學 上網search下 了解下基本資料 乖啦
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-12 15:49

引用:
原帖由 製造自由的自由 於 2019-5-12 02:18 PM 發表
同學 上網search下 了解下基本資料 乖啦
睇你提字,就知學術有成,知多識廣,轉彎抹角,似是而非。政治人本色。佩服!佩服!🙌🙌
作者: ntworks     時間: 2019-5-13 12:26

引用:
反對嘅人成日引述銅鑼灣書店例子。
但銅鑼灣書店例子正正反映到大陸唔需要
呢條引度逃犯條例。
作者: kk2964     時間: 2019-5-13 15:16

睇吓邊L个做走資派賣國賊,拉晒返大陸,美國佬只會搶錢,唔會救人?
作者: Joeycky     時間: 2019-5-13 17:39

泛民主派可能是想建立香港成為逃犯天堂。
作者: kk2964     時間: 2019-5-14 12:40

中美貿易談判失敗,更加要立法拉啲走資派,賣國賊.......
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-15 07:09

就引渡逃犯例立法議员開會議論,成班友全程倒亂,破壞,又收钱,我地市民纳税就係咁燒左,有冇人可計計咁玩燒左幾多钱,乜人會選呢啲議员呢?應加插討論埋佢地加薪酬議题,起碼成班可坐埋位先。😡
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-15 07:18

議事討論,大家提出,堂堂正正,通唔通過,提論点,出结果。何必鬼鬼崇崇,倒亂,拖时間燒资源,對唔對得住的市民大家呀。應用大衆利益例警告呢班友。
作者: 劉婕     時間: 2019-5-15 15:45

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-5-11 12:56 PM 發表

你更未試過,我好多年前係大陸,比人屈偷嘢,公安捉咗我去毒打,仲用槍指住我個頭, 屈打成招,後尾睇到我個 回鄉證入境時間都唔啱,先放我saysorry,都打到周身傷。可以點 ...
咁你真係唔好彩啦, 好多香港人在內地遇上公安誤拉, 都會得到好客氣嘅對待, 佢地對香港人特別好奇, 會諮詢好多關於香港嘅情況, 未打貪嘅年代, 只要你俾封利是佢地就會好快放人。
而家當然唔可以行賄啦, 習大大打貪從不手軟。
作者: 劉婕     時間: 2019-5-15 15:49

引用:
原帖由 cr@l 於 2019-5-12 12:57 PM 發表

泛民知好多國家機密 !
例如呢?
作者: C.O.D.     時間: 2019-5-15 18:11

引用:
咁咪通過台灣或一次性引渡便可,點解要買一送一?成件事根本有政治目的,攞香港作為中美博弈的籌碼,其實你知唔知道通過左最大嘅影響唔係逃犯既問題,大陸唔會facking care 有冇逃犯係香港,而係外資投資信心嘅問題,有機會令到經濟受到強大嘅衝擊
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-16 04:15

引用:
原帖由 C.O.D. 於 2019-5-15 06:11 PM 發表

咁咪通過台灣或一次性引渡便可,點解要買一送一?成件事根本有政治目的,攞香港作為中美博弈的籌碼,其實你知唔知道通過左最大嘅影響唔係逃犯既問題,大陸唔會facking care 有冇逃犯係香港,而係外資投資信心嘅問題,有機會令到經濟受到強大嘅衝擊 ...
法例係保障市民,投資者等各界,立法就要走?啲富豪要走,定係定議為逃犯嘅要走?其實呢一刻已見心虚者啦。黑錢香港唔雖要嫁,走啦。👋
作者: C.O.D.     時間: 2019-5-16 09:14

引用:
原帖由 佔中抽水 於 2019-5-16 04:15 AM 發表

法例係保障市民,投資者等各界,立法就要走?啲富豪要走,定係定議為逃犯嘅要走?其實呢一刻已見心虚者啦。黑錢香港唔雖要嫁,走啦。👋
第一你未答我點解要買一送一,第二不是心虛的問題,香港立法當然不是問題,而問題是我們不相信大陸的法律,首先佢已經講明沒有司法獨立,其次你知唔知大陸講明以黨穩定為優先,冇人會知道五時三刻會捉邊個去做籌碼 ,而且上到去會有公平審判咩?你真係信大陸會介意有冇逃犯係香港咩用正義去掩飾惡法,真係笑死人.....
作者: benchu100     時間: 2019-5-16 10:51

其實國有國法 無分是否惡法 全世界還有很多不文明國家 不文明法律 施法制度 怕的就不要去 所以我覺得最重要是刪去追溯權 怕的人就立法後不要再返大陸 如果無到過大陸 就不可以引導 這樣便可以了
台灣殺人案便特別處理先
作者: 菲律賓凸警

作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-17 19:54

咁大件事,有乜理由呢?
你又係民主派?
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-17 19:55

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-5-17 05:05 PM 發表
咁大件事,有乜理由呢?
你又係民主派?
作者: 樹上花色樓主     時間: 2019-5-17 20:38

引用:
原帖由 lman007 於 2019-5-11 06:09 PM 發表
無錯,引渡條例係可以幫外國犯法而黎左香港嘅人用哩個條例去令犯人移交過去當地執法,不過重點在當某國需要某些人永遠消失,可以用哩條例無條件地被送走。
你估真係淨係為左殺人犯而立哩條例咩… ...
冇錯、尾角D警察都成曰開鎗殺克人啦。你班深黄有冇講吓。
作者: 樹上花色樓主     時間: 2019-5-17 20:41

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-5-11 10:39 AM 發表
尾角D警察審都費事。即用私刑開鎗。
作者: 樹上花色樓主     時間: 2019-5-17 20:50

引用:
原帖由 C.O.D. 於 2019-5-16 09:14 AM 發表

第一你未答我點解要買一送一,第二不是心虛的問題,香港立法當然不是問題,而問題是我們不相信大陸的法律,首先佢已經講明沒有司法獨立,其次你知唔知大陸講明以黨穩定為優先,冇人會知道五時三刻會捉邊個去做籌碼 ,而且上到去會有公平審判咩?你真係信大陸會介意有冇逃犯係香港咩用正義去掩飾惡法,真係笑死人..... ...
逃犯條例不是為某ㄧ個國家而設。係為香港的司法而設。其次、你説大陸法治不成熟,這点本人承認。但你有冇看看美國、经常有黑人示威警察滥權。冇理開鎗。所謂天下烏鴉ㄧ樣黑呀i師兄。
作者: 曼巴蛇     時間: 2019-5-18 17:23

引用:
杀人填命,你同杀人犯讲人道,据杀人葛时候有无同受害人讲人道?躲在香港可以逃避死刑。政府养你下半世?系香港的法律先禁傻。
作者: sssn5678     時間: 2019-5-19 11:16

其實我信中國內地法律多過香港法律,你覺得中國法律有冇辦法拉到叛國同泛民坐監先? 另外太多重法院,根本好難拉到犯法者坐監
作者: 佔中抽水     時間: 2019-5-19 11:59

引用:
原帖由 sssn5678 於 2019-5-19 11:16 AM 發表
其實我信中國內地法律多過香港法律,你覺得中國法律有冇辦法拉到叛國同泛民坐監先? 另外太多重法院,根本好難拉到犯法者坐監
亂世,重典,回歸後,政府退一步,破壞者進一步,呢班友真係唔識尊重别人。社會上都安穩,只係生活壓力物價使人透不過氣。
通漲住屋犯民每事反,至通漲住屋物價高都係因素之一,由其地產扶持嘅打手,至政治行政一團糟。通過呢條例,等社会静一静先啦。針冇两頭利。
作者: sssn5678     時間: 2019-5-19 12:03

引用:
原帖由 佔中抽水 於 2019-5-19 11:59 AM 發表

亂世,重典,回歸後,政府退一步,破壞者進一步,呢班友真係唔識尊重别人。社會上都安穩,只係生活壓力物價使人透不過氣。
通漲住屋犯民每事反,至通漲住屋物價高都係因素之一,由其地產扶持嘅打手,至政治行政一團糟。通過呢條例,等社会静一静先啦。針冇两頭利。 ...
相信過左逃犯條例,社會會變返和諧,唔會再有咁多人搞事
作者: lman007     時間: 2019-5-19 19:04

引用:
原帖由 樹上花色樓主 於 2019-5-17 08:38 PM 發表

冇錯、尾角D警察都成曰開鎗殺克人啦。你班深黄有冇講吓。
講緊香港,關其他國家咩事?“深黃”,反對逃犯條例就係?
乜你咁標籤人架
作者: 神秘夫人     時間: 2019-5-19 20:22

引用:
呢類只是刑事犯,還有政治犯,就唔同講法
作者: 菲律賓凸警

作者: 劉婕     時間: 2019-5-20 10:26

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-5-17 05:05 PM 發表
一張圖多次使用, 慳水慳力又可以呃分, 真係服左你
作者: 劉婕     時間: 2019-5-20 10:28

引用:
原帖由 菲律賓凸警 於 2019-5-19 11:30 PM 發表
睇人唔順眼打場交上差館就得啦, 使唔使勞師動眾要引渡呀
作者: 樓妞     時間: 2019-6-7 23:07

奇怪在 點解啲泛x 對美國係加拿大引渡孟晚舟一事又覺得無問題呢? 係人地國家引渡非自己國家公民喎
作者: 海邊雀躍的烈女     時間: 2019-6-9 13:18

https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28269761 問下逃犯條例始作俑者李柱銘吧!
作者: ttp1030     時間: 2019-6-10 14:11

目前與香港簽署引渡協議並已生效的國家或地區只有19個,當中並不包括泰國。最恐怖喺當中包括"菲律賓"!如果菲國屈你藏毒,又屈你終身監禁點搞!你唔去交錢疏通大警察大法官等等等點解決呢!!點解唔快些取消"菲律賓"引渡先呢!!!
作者: 劉婕     時間: 2019-6-11 16:06

引用:
原帖由 ttp1030 於 2019-6-10 02:11 PM 發表
目前與香港簽署引渡協議並已生效的國家或地區只有19個,當中並不包括泰國。最恐怖喺當中包括"菲律賓"!如果菲國屈你藏毒,又屈你終身監禁點搞!你唔去交錢疏通大警察大法官等等等點解決呢!!點解唔快些取消"菲律賓"引渡先呢!!! ...
不去菲律賓沒損失, 身在何處也不犯罪更是正路了