標題: 中國出生率急降 [打印本頁]

作者: _👻_     時間: 2019-5-3 20:01

肯定共產黨的高房價政策搞到中國人民都唔想生小孩

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到 http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190503/bkn-20190503172239674-0503_00842_001.html

作者: 阿妮呢     時間: 2019-5-3 20:04

人口老化呀智將
作者: _👻_     時間: 2019-5-3 20:06

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2019-5-3 08:04 PM 發表
人口老化呀智將
冇人生仔呀 智將
作者: 阿妮呢     時間: 2019-5-3 20:12

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 08:06 PM 發表

冇人生仔呀 智將
有人生你絕育?
作者: willy222     時間: 2019-5-3 20:22

其實發達國家同地方大部份都係咁,出生率香港比中國更低。
作者: Peter_H

作者: xsy940212     時間: 2019-5-3 20:41

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 08:06 PM 發表

冇人生仔呀 智將
越窮越生
作者: 贏咗有雞食     時間: 2019-5-3 20:42

引用:

冇人生仔呀 智將
之前一孩政策呀
作者: 1968HK     時間: 2019-5-3 20:44

要咁多人做乜?
北歐發達國家,都是小國寡民
作者: billy0805     時間: 2019-5-3 20:44

一孩政策,衍生副作用,大陸基味濃,邊有仔生
作者: 微涼之音

作者: 插旗2     時間: 2019-5-3 20:44

食食埋埋咁多基因野想生都難
作者: 城市民工     時間: 2019-5-3 20:45

到時就唔會限生兩個啦
作者: 日月光     時間: 2019-5-3 20:46

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-5-3 08:22 PM 發表
haha...性能力下降 

一系d食品或環境殺精
係之前既一胎政策影響呀 智將。
之後到高房價同埋偽發展國家陷阱。
而家D後生個個唔肯生,就係識享受。
中國大陸又唔似中國香港日日有150單程,南亞。人口下降係一定既。
不過大陸國策要人民生番好易,一係利誘,一係重罰。大陸人到時個個爭住生。
作者: 我笨笨     時間: 2019-5-3 20:47

大撚把中出唔識避孕
作者: o2mini     時間: 2019-5-3 20:54

2013年底才開始放寬「一孩政策」, 要等到收效期都要廿年後啦
作者: Justinsa     時間: 2019-5-3 20:54

引用:
原帖由 willy222 於 2019-5-3 08:22 PM 發表
雖然的確係大部分越發達既國家/地區出生率係比較低,但某幾個亞洲地區係特別低  近全球最低
日本>韓國>香港>台灣>澳門>新加波,   由其是香港文化衝擊同時又未取得平衡 ,
叫商界同政府唔好食得咁盡真係無乜可能, 香港本地人唔願好似舊時代咁捱,
商界同政府唯有輸入更多外地人口去墳補呢個空缺!
又可以賺到更多人口既錢,生活必須品, 人工可以壓得更低, 樓可以更貴, 品質可以更差,成本更低同時又可以賣得更貴
但社會配套不足, 文化差異 制做更多社會問題!

作者: 找不到用戶

作者: simpson777     時間: 2019-5-3 20:56

好快印度就可以在呢個領域超越中國
作者: 天生熱情的筍盤     時間: 2019-5-3 20:57

中國人終於發現中國人最好食
作者: INVOY

作者: temujin     時間: 2019-5-3 21:01

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 08:01 PM 發表

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到  http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190503/bkn-20190503172239674-0503_00842_001.html ...
老毛當年拔苗助長,人多好辦事
作者: investgogogo     時間: 2019-5-3 21:09

人口老化
作者: 三級警司     時間: 2019-5-3 21:10

引用:
原帖由 xsy940212 於 2019-5-3 08:41 PM 發表

越窮越生
例如天竺
作者: erectdick     時間: 2019-5-3 21:12

腦代愈發達,生仔愈少。

作者: 出得黎行     時間: 2019-5-3 21:13

禁賣安全套、避孕藥搞惦啦,唔洗教吓話?
作者: lg4163b     時間: 2019-5-3 21:14

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-5-3 08:42 PM 發表

之前一孩政策呀
一孩政策

經過黨幾十年努力
成功控制人口

希望佢哋控制房價都咁成功啦!

作者: 12-12-12     時間: 2019-5-3 21:16

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2019-5-3 08:04 PM 發表
人口老化呀智將
加一孩政策
作者: 寒冬花花主席     時間: 2019-5-3 21:17

呢啲就係樓市泡沫帶來嘅壞影響,樓市上升只會帶來短暫嘅社會繁榮,但影響深遠
作者: 邪惡死神     時間: 2019-5-3 21:23

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 20:01 發表

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到  http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finan ... 0503_00842_001.html ...
人地十幾億人口,不如擔心下自己啦!
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2019-5-3 21:29

引用:

冇人生仔呀 智將
有人生仔 你死全家好冇?
作者: 聰明人一個     時間: 2019-5-3 21:30

全世界都係咁...越發達既國家/地區...生育率越低...
所以新移民既補充...特別專才引入對維持經濟發展十分重要...新加坡同美國係最佳例子...
大陸放寬一孩政策太遲...人口老齡化...人口紅利逐步下降...未來經濟挑戰越黎越大...

其實香港都一樣...但受產業保護主義、民粹式反移民影響...令香港吸引外藉專才能力有所下降...
作者: UndergroundMud     時間: 2019-5-3 21:31

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 08:01 PM 發表

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到  http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finan ... 0503_00842_001.html ...
中共国有銀髪族連香港醫院都迫爆㸃會無市場。
作者: ngben     時間: 2019-5-3 21:31

Mola
作者: mancheonghoho     時間: 2019-5-3 21:33

所以發展智能機器人,就是要填補勞動力吧,中國大力發展中
作者: kwan1516     時間: 2019-5-3 21:38

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-3 08:44 PM 發表
食食埋埋咁多基因野想生都難
無論你扮失憶呃到自己,但你呃唔到全世界都知基因野係美國佬做
作者: 契家佬洩2     時間: 2019-5-3 21:39

引用:
原帖由 _👻_ 於 2019-5-3 20:01 發表

新聞來源連結:
心理醫生叫我多啲親親大自然
自然?!治Auntie!去郊區,大嶼山離島,周街都係蝗蟲,周街都係垃圾!周圍都係帳篷!你班蝗蟲無錢住酒店咩食屎狗!!!! 

出到市區又多蝗又逼
D蝗又臭又嘈,坐地鐵慘過入豬欄
周街都係普通話人
Auntie臭閪臭到無人Hi!又話蝗蟲好拎多錢既?!成班褲穿窿走嚟坐地鐵,又臭又嘈,慘拎過入豬欄,你班好樣!普通話真係好難聽!好難聽呀!好想死呀! 

而家直頭走入住宅區,搵乜畢香港祕點,HiAuntie我住湯房都有蝗蟲走入嚟影相!
食屎狗食屎狗!我無錢睇心理醫生嫁啦!
作者: anish01     時間: 2019-5-3 21:39

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-5-3 08:54 PM 發表
2013年底才開始放寬「一孩政策」, 要等到收效期都要廿年後啦
依加都唔驶放寛,大陸都好似香港咁唔願生仔,生活水埠準高咗,生到都養唔起!
作者: JamesPong_007     時間: 2019-5-3 21:40

放宽一孩都唔掂?
作者: 大優勢     時間: 2019-5-3 21:41

成班87
係我地深深明白顏射係幾好玩呀😂😂😂😂😂
作者: DICK~DICK     時間: 2019-5-3 21:41

2023增長見頂,不是急降,個腦生草?
作者: kelvin....     時間: 2019-5-3 21:43

引用:
原帖由 我笨笨 於 2019-5-3 08:47 PM 發表
大撚把中出唔識避孕
大撚把識墮胎
作者: 陳嘉滿     時間: 2019-5-3 21:45

作者: JamesPong_007     時間: 2019-5-3 21:46

引用:
原帖由 kelvin.... 於 2019-5-3 21:43 發表

大撚把識墮胎
妇幼医院手不停。
作者: 雷坤     時間: 2019-5-3 21:47

引用:

新聞來源連結:
所以要通過引渡條例,這樣我們就可以捉你返來中國了。
作者: 大口Sam     時間: 2019-5-3 21:47

引用:

新聞來源連結:
【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到  http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190503/bkn-20190503172239674-0503_00842_001.html ...
有冇聽過一孩政策? 7-80年代既事。E加1980-2000年出生只有當年一半人。當年既人口都6-70碎了。廿年內只剩當年20-30既人口一半,堅急降。
作者: JamesPong_007     時間: 2019-5-3 21:48

引用:
原帖由 anish01 於 2019-5-3 21:39 發表

依加都唔驶放寛,大陸都好似香港咁唔願生仔,生活水埠準高咗,生到都養唔起!
只能讲以前环境仲差,e+女性学识、地位高左而唔生。
作者: 大口Sam     時間: 2019-5-3 21:49

引用:

冇人生仔呀 智將
4個60+幾,2個30-40碎,1個10+碎呀智障
作者: 朱樓瑾     時間: 2019-5-3 21:50

越南真係想窮都幾難!
作者: molittlemo     時間: 2019-5-3 21:53

引用:
原帖由 willy222 於 2019-5-3 08:22 PM 發表
有世界觀既人就會明.
當然呢個係中國面對既問題,
但同時都係世界好多地方面對既問題.
大把招出既.. 每個小朋友派錢, 鄉下送地.
作者: 插旗2     時間: 2019-5-3 21:56

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-3 09:38 PM 發表

基因野正正係邪惡美帝出品,我有呃過你咩?
作者: masasa     時間: 2019-5-3 21:57

少d人咪好咯, 對地球無咁滋擾, 又減少資源消耗, 減少碳排.
作者: blackkh     時間: 2019-5-3 21:57

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2019-5-3 09:30 PM 發表
全世界都係咁...越發達既國家/地區...生育率越低...
所以新移民既補充...特別專才引入對維持經濟發展十分重要...新加坡同美國係最佳例子...
大陸放寬一孩政策太遲...人口老齡化...人口紅利逐步下降...未來經濟挑戰越黎越大...

其實香港都一樣...但受產業保護主義、民粹式反移民影響...令香港吸引外藉專才能力有所下降... ...
跟據聯合國2015-2020估算,美國生育率是2.01,大陸是1.73,法國1.99,英國2.02另外大陸近兩件嬰兒出生人口都是一年比一年少
http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1934885-中國綜合-出生人口連年下降+專家預計今年新生兒跌破1500萬
作者: 林鄭常俄     時間: 2019-5-3 21:59

依D人種又無道德又野蠻四處樹敵同出醜!少生為妙!對全世界係好消息
作者: Alanleeds243     時間: 2019-5-3 21:59

引用:
原帖由 日月光 於 2019-5-3 08:46 PM 發表

之後到高房價同埋偽發展國家陷阱
中國大陸又唔似中國香港日日有150單程,南亞。人口下降係一定既。
不過大陸國策要人民生番好易,一係利誘,一係重罰。大陸人到時個個爭住生。 ...
中國政府比鄉村地方農民起村屋,
我鄉下親戚個個有地起 3 - 6 層樓高鄉村式豪宅,
約 1 百萬起 5 - 6 層樓高村屋, 裝埋升降機.  
1 半自住, 1 半出租, 鄉村屋只可住及出租, 唔準賣.

作者: 林鄭常俄     時間: 2019-5-3 22:01

引用:
原帖由 Peter_H 於 2019-5-3 08:22 PM 發表

一系d食品或環境殺精
有道理!地溝油,孔雀石線,發瘟猪,假疫苗………………自有天收
作者: 插旗2     時間: 2019-5-3 22:02

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-3 09:38 PM 發表

作者: 任正飛     時間: 2019-5-3 22:06

主要係人口老化,得唔到一般人類嘅醫療保護,又食咁多生化嘢,快死好正常!
如果我係簡體蟈有錢佬,我一定搵蕃鬼妹同我生!咁又走更啲!
簡體蟈有錢佬全家移民去歐美澳,咁又小咗一批!
出蟈讀書唔海歸,為數唔小!
城市生活壓力大,唔想生,為數唔小!
作者: 小婆羅門     時間: 2019-5-3 22:07

引用:

新聞來源連結:
其實是好事,應該拍掌歡呼先啱,為什麼是危機?
作者: JamesPong_007     時間: 2019-5-3 22:09

引用:
原帖由 任正飛 於 2019-5-3 22:06 發表
主要係人口老化,得唔到一般人類嘅醫療保護,又食咁多生化嘢,快死好正常!
如果我係簡體蟈有錢佬,我一定搵蕃鬼妹同我生!咁又走更啲!
簡體蟈有錢佬全家移民去歐美澳,咁又小咗一批!
出蟈讀書唔海歸,為數唔小!
城市生活壓力大,唔想生,為數唔小! ...
所以大劣有能力都全部走资、走人,无能力个班先留低。
作者: JamesPong_007     時間: 2019-5-3 22:10

引用:
原帖由 小婆羅門 於 2019-5-3 22:07 發表

其實是好事,應該拍掌歡呼先啱,為什麼是危機?
无人養老人吖麻。
作者: Video     時間: 2019-5-3 22:11

三哥國有增長,你一定喜歡,快移民過去
作者: 歷災心數細佬仔     時間: 2019-5-3 22:11

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-5-3 08:42 PM 發表

之前一孩政策呀
放寬咗壹段時候啦!重整係有過渡期嘅……中國係計劃型市場以至國家應該有預算的。
作者: JamesPong_007     時間: 2019-5-3 22:12

引用:
原帖由 大口Sam 於 2019-5-3 21:47 發表

有冇聽過一孩政策? 7-80年代既事。E加1980-2000年出生只有當年一半人。當年既人口都6-70碎了。廿年內只剩當年20-30既人口一半,堅急降。
新中国成立时人口4亿,e+14亿! 人口要回落就须要有阵痛。
作者: 睇天做人     時間: 2019-5-3 22:13

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2019-5-3 08:12 PM 發表

有人生你絕育?
一炮KO
作者: JamesPong_007     時間: 2019-5-3 22:13

引用:
原帖由 Video 於 2019-5-3 22:11 發表
三哥國有增長,你一定喜歡,快移民過去
藏南地区?
作者: tacticsolve     時間: 2019-5-3 22:16

引用:
中國人口急降 https://n2.hk/d/images/discuss_style/emailtofriend3.gif

新聞來源連結:【深度解構】震散股樓!中國人口危機恐2023年殺到 http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190503/bkn-20190503172239674-0503_00842_001.html
仲記唔記得以前, 好多不同題目的"中國的危機", 最後有無發生?
作者: payday     時間: 2019-5-3 22:17

大陸人太多會禍及世界
作者: 素食小魔女     時間: 2019-5-3 22:17

引用:
原帖由 1968HK 於 2019-5-3 08:44 PM 發表
要咁多人做乜?
北歐發達國家,都是小國寡民
x2..

中國應該轉型啦...

太多人, 其實唔多好, 環境都差d..
作者: kamtlai     時間: 2019-5-3 22:18

好似日本同韓國都有問題。冇留意台灣。
作者: anti_hkd64

作者: 小婆羅門     時間: 2019-5-3 22:20

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2019-5-3 10:10 PM 發表

无人養老人吖麻。
即使減人口一半仍有有七億。
我看完全不是問題。

可能更美好也講不定。
作者: 漆哥     時間: 2019-5-3 22:22

如果生仔有地分,你估Condom公司會唔會執粒?!
作者: kwan1516     時間: 2019-5-3 22:22

引用:
原帖由 插旗2 於 2019-5-3 09:56 PM 發表

我只是一時口誤我道歉 你知道基因野正正係邪惡美帝出品好啦
你可以唔認共產黨.........但為什麼要反中國?
作者: 焦急原始的核心     時間: 2019-5-3 22:24

人口老化
邊有錢又養老人又養細路
仲有養d有錢人(佢地要好多錢先得,所以d樓d野乜都咁貴)
作者: djimavic     時間: 2019-5-3 22:25

引用:

一系d食品或環境殺精
全球最低是香港!因為比你拖低?
作者: bestwin61     時間: 2019-5-3 22:45

中國的房地產核彈就爆炸
作者: hanamuko     時間: 2019-5-3 22:46

又係大陸新聞 、真係是鳩撚但 、可以不理!
作者: JamesPong_007     時間: 2019-5-3 22:48

引用:
原帖由 bestwin61 於 2019-5-3 22:45 發表
中國的房地產核彈就爆炸
有党g持,不会的, 可放心。
作者: bestwin61     時間: 2019-5-3 22:49

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2019-5-3 10:48 PM 發表

有党g持,不会的, 可放心。
聽的話,聽黨指揮,才能話出彩虹🌈
作者: mancheonghoho     時間: 2019-5-3 22:51

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2019-5-3 09:48 PM 發表

只能讲以前环境仲差,e+女性学识、地位高左而唔生。
港女學識高,高到連波都無埋,就知不宜生仔!
作者: mkkw84     時間: 2019-5-3 22:55

中國人口急降是因為人民有錢,有錢人移哂民,而低端人口則拿單程証移居香港
作者: 插旗2     時間: 2019-5-3 23:00

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-5-3 10:22 PM 發表

我只是一時口誤我道歉 你知道基因野正正係邪惡美帝出品好啦
你可以唔認共產黨.........但為什麼要反中國?
赤共仲邪惡過美帝點解唔反得?
就好似基因食品,赤共明知食左會無後代仍然准許基因食物進入家禽和人類市場,咁樣當然要吊㭍赤共
作者: edwintsang0804     時間: 2019-5-3 23:05

一人政策後遺症
作者: @H7N9@     時間: 2019-5-3 23:09

有冇諗過咁樣劇減法都仲係太多人口?
地球根本承受唔倒咁多人口,除非科技有朝一日突飛猛進,
眼下世界越來越自動化機械化,就業唔可能跟得上,
生多D人即係多D人失業
作者: 赤共

作者: 巴山風雨     時間: 2019-5-3 23:11

中國成14億人,已經太多,其實中國衹需要3億人已足夠
作者: wize     時間: 2019-5-3 23:11

引用:

新聞來源連結:
一孩政策養出一班媽寶, 連照顧自己都有問題, 仲話生...
仲有, 大陸D女套又唔用, 有左就落仔, 落多幾次生條毛咩...
作者: daiichi     時間: 2019-5-3 23:17

鬼城速速改建成老人院吧
作者: 肉雞     時間: 2019-5-3 23:19

唔駛怕,一切有黨,萬能的。
忘了 "該扎不扎,房倒屋塌;該流不流,扒房牽牛",國策如是,美帝不就是三億人嗎,世界第一強國。蘇共美被帝滅國前人口與美帝相約或略多,人多又如何,美帝還不是滅了他。

作者: Liverpoolman     時間: 2019-5-3 23:20

如情況繼續, 只有ㄧ路推遲退休年齡至70歲, 75, 80... 什至做到死為止。
作者: 鬼屋中的好人     時間: 2019-5-3 23:31

人口老化問題,不是中國獨有, 所有地球人都要面對!
作者: lt7597     時間: 2019-5-3 23:38

引用:
原帖由 日月光 於 2019-5-3 08:46 PM 發表

不過大陸國策要人民生番好易,一係利誘,一係重罰。大陸人到時個個爭住生。 ...
唔係吖嘛!之前一孩政策就人膨脹,而家冇限就人口減少,條數好深,唔識計呀!只有智慧大將軍先計到出嚟
作者: 日月光     時間: 2019-5-3 23:44

引用:
原帖由 lt7597 於 2019-5-3 11:38 PM 發表

唔係吖嘛!之前一孩政策就人膨脹,而家冇限就人口減少,條數好深,唔識計呀!只有智慧大將軍先計到出嚟
無智慧既人當然唔會知道一個政策唔會一時三刻會出到效果,特別係人口政策,一個BB到18歲都要18年
其實條數低能都識計
作者: lt7597     時間: 2019-5-3 23:45

引用:
原帖由 日月光 於 2019-5-3 11:44 PM 發表

無智慧既人當然唔會知道一個政策唔會一時三刻會出到效果,特別係人口政策,一個BB到18歲都要18年
其實條數低能都識計
原來18歲之前唔係人,唔計入人口,佩服
作者: lovelygril173     時間: 2019-5-4 01:31

對世界係好事來。
作者: 蘋果轉貼員     時間: 2019-5-4 01:40

題目應為中國出生率急降
作者: 阿火~~     時間: 2019-5-4 05:16

生左一係食毒奶粉,一係去外地搶購俾人吊,你生唔生
作者: 大口Sam     時間: 2019-5-4 07:45

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-5-3 10:51 PM 發表

港女學識高,高到連波都無埋,就知不宜生仔!
因為冇奶飲?
作者: funguy0815     時間: 2019-5-4 08:46

引用:

咁叫返150 人返去咪得law