標題: 高通蘋果世紀大和解; 英特爾宣佈退出5G [打印本頁]

作者: o2mini     時間: 2019-4-17 18:02

高通和蘋果的恩恩怨怨糾纏已久,外界原本預期訴訟會持續到今年五月,沒想到在4月16日美股收盤前一小時,兩年的恩怨以一紙和解協議宣告終結。根據高通的公開聲明,兩公司將解除在全球各地進行中的所有訴訟,和解協議中包括了蘋果向高通支付的一次性款項,雙方也達成一項為期六年的全球專利許可協議。 該協議已於2019年4月1日生效,並有兩年的延期選項。 另外,雙方還達成了一項晶片供應協議。 公開聲明中均未載明上述共識的具體金額。
消息傳開後,高通的股價飛漲了23%,來到美股70.45美元,為去年十月以來的最高點。

在蘋果與高通宣佈和解的幾個小時之後,英特爾宣佈退出5G modem晶片市場,沒有指明這是蘋果與高通和解的原因還是結果。

爛果想5G想爆頭...最終都係向高通雙膝下跪!

新聞來源連結:
https://www.dw.com/zh/高通苹果世纪大和解-英特尔宣布退出5g/a-48365297#
作者: bestwin61     時間: 2019-4-17 18:09

抵死⋯⋯
作者: 基路會難行嗎     時間: 2019-4-17 18:14

高通 發大達了 這麼多 手機公司 幫襯他
作者: mib04     時間: 2019-4-17 18:37

華為5G會唔會只有强国手機專用
作者: 基路會難行嗎     時間: 2019-4-17 18:41

引用:
原帖由 mib04 於 2019-4-17 06:37 PM 發表
歐洲市場都有華為
作者: 出得黎行     時間: 2019-4-17 18:41

引用:
原帖由 mib04 於 2019-4-17 06:37 PM 發表
係只有華為用

其它大陸品牌都係向高通買
作者: Fquite     時間: 2019-4-17 18:42

一定有大陰謀。
英特爾無理由唔玩5G,除非,已經開發6G。😆😆😆😆😆😆
作者: 基路會難行嗎     時間: 2019-4-17 18:47

引用:
原帖由 Fquite 於 2019-4-17 06:42 PM 發表
一定有大陰謀。
好似話向電腦方向發展
作者: o2mini     時間: 2019-4-17 18:49

引用:
原帖由 Fquite 於 2019-4-17 06:42 PM 發表
一定有大陰謀。
大陰毛話你知: 開發5G晶片要有高技術能力才能搞定, 英特爾根本未夠班!! 爛果深知靠英特爾一定蚊訓了...所以才會跪求高通和解!
作者: kingkong_hk     時間: 2019-4-17 18:50

5g modem之麻又唔係cpu

不過生產5g modem要比權利金華為
作者: 神秘夫人     時間: 2019-4-17 18:55

如果下一代蘋果沒有5G的,沒有人再買蘋果
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2019-4-17 19:05

引用:
自己去法國睇吓啦,井蛙
作者: ttyem     時間: 2019-4-17 19:05

任佢飛果D晶片精蟲留番賣比火星人
作者: wongwwt     時間: 2019-4-17 19:10

堅定流
作者: 054D     時間: 2019-4-17 19:10

暫時世界得番高通三星華為有5G modern

聯發科唔知得唔得
作者: 基路會難行嗎     時間: 2019-4-17 19:13

引用:
原帖由 054D 於 2019-4-17 07:10 PM 發表
暫時世界得番高通三星華為有5G modern

聯發科唔知得唔得
係三間炸
作者: 基路會難行嗎     時間: 2019-4-17 19:14

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-4-17 06:55 PM 發表
都講到明求高通
一定得 但比很多錢
作者: zambo     時間: 2019-4-17 19:19

有些人還想著中國停留在石器時代。
作者: thepublic     時間: 2019-4-17 19:21

將成本轉嫁落消費者,IPhone 5G 手機,叫價兩萬起跳。。。。
作者: 股場小呻仙     時間: 2019-4-17 19:24

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2019-4-17 07:14 PM 發表

都講到明求高通
一定得 但比很多錢
蘋果又等加價了,果粉真開心。
作者: esprithk     時間: 2019-4-17 19:24

引用:
原帖由 Fquite 於 2019/4/17 18:42 發表
一定有大陰謀。
Intel 專注於 data centric
作者: nds.nds28     時間: 2019-4-17 19:31

有班傻佬話iphone無5G芯用要靠華為,又柒出國際
作者: kennylau2011     時間: 2019-4-17 19:33

蘋果5g新機起碼加多3000蚊
作者: ksz0214

作者: tcmchan     時間: 2019-4-17 19:44

堅定流呀?
作者: laws168     時間: 2019-4-17 19:45

英特爾無能力發展5G,只好回家玩老本行。高通蘋果合作都要2020年的事,說不定滷味直接6豬伊
作者: 辟易     時間: 2019-4-17 19:49

引用:
一定有大陰謀。
因為已經追不上華為.上年高通已改變戰略由競爭轉為跟華為合作.在這形勢下英特爾5g基本已無望.
作者: theharbourside     時間: 2019-4-17 19:50

毒果淫機的新聞開我們中國人啥事
作者: yifeifei2     時間: 2019-4-17 19:51

引用:
一定有大陰謀。
Intel 4G 都搞到一 pat 屎咁
作者: norman0812     時間: 2019-4-17 19:54

所以任正非講嘅嘢不可盡信。
作者: 找不到用戶

作者: 菠蘿你個橙     時間: 2019-4-17 19:59

引用:
一定有大陰謀。
西狗話主子已經開發9G
作者: YYOOWW     時間: 2019-4-17 20:03

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2019-4-17 06:41 PM 發表

歐洲市場都有華為
x2
作者: CHS1     時間: 2019-4-17 20:09

高通華為暫時達成專利授權和解
石飛月

2019年02月01日08:06  來源:北京商報

原標題:高通華為暫時達成專利授權和解
  1月31日,高通宣布與華為就專利和授權問題達成臨時協議,雙方簽署了短期授權協議,有效期一直到該公司的第三財季(即今年二季度)。高通首席財務官喬治·戴維斯在與分析師就公司財務業績舉行的電話會議上表示,華為每個季度將向高通支付1.5億美元。目前談判還在進行中。

根據高通與華為的協議,華為今后3個季度每季度支付1.5億美元的技術許可費,之前的協議為每季度1億美元。兩家公司將繼續談判以達成最終協議。

作為全球最大的移動設備供應商,高通除制造驍龍系列芯片之外,還為智能設備連接蜂窩網絡開發關鍵技術,也掌握著3G、4G、5G網絡技術和其他軟件功能的相關專利。因為專利原因,高通公司向各大設備制造商征收不菲的專利授權費,具體費用取決於智能設備手機的售價。

此前,華為和蘋果是僅有的兩家仍就授權條款與高通對抗的大企業。如今,短期內的唯一專利授權費反對方就是蘋果公司。高通公司與蘋果公司就蜂窩網絡專利問題的糾紛還在持續,此前在福州、德國慕尼黑地區進行上訴要求禁止多款iPhone產品售賣,並要求蘋果公司每部手機向其繳納7.5美元的高額授權費。

同日,高通公布了截至2018年12月30日的第一財季業績。財報顯示,該季度高通營收同比下降20%至48.42億美元,實現淨利潤10.68億美元,合每股收益87美分,上年同期因計提60億美元稅金費用導致虧損59.83億美元,合每股虧損4.05美元。

具體來看,高通CDMA技術集團第一財季營收為37.39億美元,與上年同期的46.51億美元相比下滑20%,與上一財季的46.47億美元下滑20%。高通技術授權集團第一財季營收為10.18億美元,與上年同期的12.66億美元相比下降20%,與上一財季的11.13億美元相比下滑9%。

由於尚未與蘋果達成和解,高通預計2019財年第二財季營收將繼續呈現下降趨勢,營收將介於44億-52億美元,中值為48億美元,略低於市場預期。

高通CEO史蒂夫·莫倫科普夫表示:“我們第一財季業績反映出,受產品領先和運營費用管理推動,半導體業務繼續保持強勁。我們將繼續執行戰略目標,包括推動全球向5G過渡,保護我們的技術發明價值,擴張業務打入新的行業和產品領域。”他還表示,華為支付的1.5億美元不是公司認為合理的數字,但“協議條款稍微好些,這非常好”。

----------------------------------------------------------------------

個個都要科水俾高通,華為幾個月前已經面對現實。
作者: o2mini     時間: 2019-4-17 20:09

引用:
原帖由 ksz0214 於 2019-4-17 07:38 PM 發表

Agreed
Also need a strong with stable oem lol
Swiss and Taiwan ha
爛果其實好L狗下,樣樣都要自己賺盡! 今次同高通和解都係緩兵之計, 其實佢自己請咗一批基頻工程師開自家發基頻晶片;到成事之日又會再起高通飛腳並於法庭上相見!
作者: kwma     時間: 2019-4-17 20:09

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 06:02 PM 發表
高通和蘋果的恩恩怨怨糾纏已久,外界原本預期訴訟會持續到今年五月,沒想到在4月16日美股收盤前一小時,兩年的恩怨以一紙和解協議宣告終結。根據高通的公開聲明,兩公司將解除在全球各地進行中的所有訴訟,和解協議中包括了蘋果向高通支付的一次性款項,雙方也達成一項為期六年的全球專利許可協議。 該協議已於2019年4月1日生效 ...
凸撚抱渣重貨點會比佢死
作者: wu0919     時間: 2019-4-17 20:12

強國毛:華為能賣晶片比蘋果就高興到打飛機;蘋果無用 華為晶片只有國內品牌用 又話以後國產手機贏曬 一樣打飛機
作者: CHS1     時間: 2019-4-17 20:16

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 08:09 PM 發表

爛果其實好L狗下,樣樣都要自己賺盡! 今次同高通和解都係緩兵之計, 其實佢自己請咗一批基頻工程師開自家發基頻晶片;到成事之日又會再起高通飛腳並於法庭上相見! ...
Apple就算將來做到5G晶片,都要用高通專利技術,就好似華為咁,一樣要付專利費給高通。
作者: o2mini     時間: 2019-4-17 20:25

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-4-17 08:16 PM 發表

Apple就算將來做到5G晶片,都要用高通專利技術,就好似華為咁,一樣要付專利費給高通。
而家蘋果用高通晶片係要收兩筆專利費(1.技術專利 2.高通晶片分成...按每台售出機價3-5%收費)第2項就攞你命了!!! 如果改用自己基頻晶片就只收第一項技術專利費!
作者: CHS1     時間: 2019-4-17 20:32

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 08:25 PM 發表

而家蘋果用高通晶片係要收兩筆專利費(1.技術專利 2.高通晶片分成...按每台售出機價3-5%收費)第2項就攞你命了!!! 如果改用自己基頻晶片就只收第一項技術專利費! ...
3-5%應該係第一項專利費
第二項係貨品價錢,應該以每件晶片價錢計
如果Apple做到第二項,就唔使買高通晶片,只須要支付專利費。
不過Apple自己做未必平過同高通買。
作者: skwongskwong     時間: 2019-4-17 20:33

RIP
作者: 口腔花色核心     時間: 2019-4-17 20:38

即係以後  iPhone 會用snapdragon? 
作者: 基路會難行嗎     時間: 2019-4-17 20:42

引用:
原帖由 口腔花色核心 於 2019-4-17 08:38 PM 發表
大有可能
作者: ikeafoot     時間: 2019-4-17 20:42

引用:
原帖由 norman0812 於 2019-4-17 19:54 發表
所以任正非講嘅嘢不可盡信。
冇錯
只有毒果
美國犯民所講先可以信
作者: o2mini     時間: 2019-4-17 20:43

引用:
原帖由 口腔花色核心 於 2019-4-17 08:38 PM 發表
即係以後  iPhone 會用snapdragon?  
只係高通外掛獨立基頻晶片並不是集成基頻的Snapdragon CPU 自己有A系CPU邊洗用高通CPU

作者: CHS1     時間: 2019-4-17 20:44

引用:
snapdragon係cpu, Apple已經有自己cpu
而家講緊通訊晶片(Modem)
作者: kingkong_hk     時間: 2019-4-17 20:50

引用:
原帖由 nds.nds28 於 17-4-2019 19:31 發表
洗多D錢唔係問題就可以唔用華為啦

冇錢洗先係問題
作者: CHS1     時間: 2019-4-17 20:54

高通晶片肯定係最平
因為專利互相抵消之後,只有高通可以收所有人專利費而自己唔使支付專利費。
作者: 40342     時間: 2019-4-17 20:55

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-4-17 08:16 PM 發表

由2G到4G,曲諾基亞到高通都有專利费收,到5G,華為開始有得收,明白未。
作者: CHS1     時間: 2019-4-17 21:00

引用:
原帖由 40342 於 2019-4-17 08:55 PM 發表

由2G到4G,曲諾基亞到高通都有專利费收,到5G,華為開始有得收,明白未。
有得收但計總數華為仍然要支付專利費給高通
其實三星蘋果都有專利架
但一計到總數就要俾錢高通。
作者: o2mini     時間: 2019-4-17 21:01

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-4-17 08:44 PM 發表

snapdragon係cpu, Apple已經有自己cpu
而家講緊通訊晶片(Modem)
蘋果而家真係兩頭唔到岸! 外掛基頻功耗極大異常吃電(潮流興大螢幕已吃了一大半電); 再加上手機零件又越來越佔位(什麼潛望鏡頭,3個甚至4個鏡頭,各式傳感器...etc), 集成基頻CPU係唯一解決的方法, 可惜偏偏蘋果無自研基頻能力...嗚呼哀哉, 可見蘋果前路將越來越難行!!!
作者: victorkc     時間: 2019-4-17 21:04

都係華為有遠見,點死都死粒5G晶片出黎,唔駛俾美國佬揸頸就命。
作者: 40342     時間: 2019-4-17 21:06

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-4-17 09:00 PM 發表

有得收但計總數華為仍然要支付專利費給高通
其實三星蘋果都有專利架
但一計到總數就要俾錢高通。
這是會隨時間起變化,今日是高通佔最大分,但日後呢?
作者: CHS1     時間: 2019-4-17 21:06

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 09:01 PM 發表

蘋果而家真係兩頭唔到岸! 外掛基頻功耗極大異常吃電(潮流興大螢幕已吃了一大半電); 再加上手機零件又越來越佔位(什麼潛望鏡頭,3個甚至4個鏡頭,各式傳感器...etc), 集成基頻CPU係唯一解決的方法, 可惜偏偏蘋果無自研基頻能力...嗚呼哀哉, 可見蘋果前路將越來越難行!!! ...
暫時未有整合基帶及cpu,如果將來係發展方向
蘋果一係自研,一係用哂高通
以蘋果財力,未必好難做到,但唔係一時三刻。
作者: st70     時間: 2019-4-17 21:10

引用:
原帖由 nds.nds28 於 2019-4-17 07:31 PM 發表
如果同高通傾唔成都咪話冇可能㗎
作者: badhotdog     時間: 2019-4-17 21:12

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2019-4-17 08:55 PM 發表
this is the main point, 2019 if no mobile phone has 5G ready you cant sell on market..
作者: benben999     時間: 2019-4-17 21:18

引用:
有可能,但係你知唔知強國手機在美國銷量第一
作者: benben999     時間: 2019-4-17 21:20

引用:
原帖由 victorkc 於 2019-4-17 09:04 PM 發表
都係華為有遠見,點死都死粒5G晶片出黎,唔駛俾美國佬揸頸就命。
手機生產商可能會蝕錢賣手機,可是華為卻不會蝕錢
作者: lam4451     時間: 2019-4-17 21:29

引用:
係華為專用。
作者: baggio_1918     時間: 2019-4-17 21:38

咁嚟緊嘅iPhone會轉用返高通modem
作者: hk5234     時間: 2019-4-17 21:38

薑是老的辣!
作者: djimavic     時間: 2019-4-17 21:40

引用:
到時你唔好用咪得囉。
作者: ksz0214

作者: 阿妮呢     時間: 2019-4-17 21:53

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-4-17 07:05 PM 發表

自己去法國睇吓啦,井蛙
仲有德國。
作者: 阿妮呢     時間: 2019-4-17 22:00

引用:
原帖由 wu0919 於 2019-4-17 08:12 PM 發表
強國毛:華為能賣晶片比蘋果就高興到打飛機;蘋果無用 華為晶片只有國內品牌用 又話以後國產手機贏曬 一樣打飛機
剩係華為已經坐世界第二望一了,高通芯片就係被華為比下去,先引發全球搶賺華為,無人買apple 3縮。
作者: you2B     時間: 2019-4-17 22:00

引用:
原帖由 kennylau2011 於 2019-4-17 07:33 PM 發表
蘋果5g新機起碼加多3000蚊
唔怕,有幫死士繼續買,低唔低B,俾錢時自己恆量。
作者: 阿妮呢     時間: 2019-4-17 22:06

引用:
原帖由 baggio_1918 於 2019-4-17 09:38 PM 發表
咁嚟緊嘅iPhone會轉用返高通modem
而家iphone, mon 用3縮,cpu 又同3縮一樣,點解仲要買iphone?
作者: fallresoar     時間: 2019-4-17 22:58

柒普用柒G
作者: andonlyu     時間: 2019-4-17 23:01

高通股價大升,但intel不跌反升.
作者: 武德鼎     時間: 2019-4-17 23:59

又打死自己友
作者: 劍無痕     時間: 2019-4-18 00:06

引用:
原帖由 ttyem 於 2019-4-17 07:05 PM 發表
任佢飛果D晶片精蟲留番賣比火星人
其實佢自己的手機都唔夠5G蕊片用,代工廠產量有限
作者: ray318     時間: 2019-4-18 00:11

Intel 正垃圾
作者: 抗毒果勇士     時間: 2019-4-18 00:24

即係......呢家果D intel iPhone 好快會好似 ip x咁變垃圾
作者: 具陽哥     時間: 2019-4-18 00:28

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 06:02 PM 發表
高通和蘋果的恩恩怨怨糾纏已久,外界原本預期訴訟會持續到今年五月,沒想到在4月16日美股收盤前一小時,兩年的恩怨以一紙和解協議宣告終結。根據高通的公開聲明,兩公司將解除在全球各地進行中的所有訴訟,和解協議中包括了蘋果向高通支付的一次性款項,雙方也達成一項為期六年的全球專利許可協議。 該協議已於2019年4月1日生效 ...
華痿妄想食埋個份額
發夢無咁早啦
作者: 具陽哥     時間: 2019-4-18 00:29

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2019-4-17 06:41 PM 發表

歐洲市場都有華為
俄佬又肯唔肯用呢
作者: 具陽哥     時間: 2019-4-18 00:31

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 06:49 PM 發表

條大陰毛話你知: 開發5G晶片要有高技術能力才能搞定, 英特爾根本未夠班!! 爛果深知靠英特爾一定蚊訓了...所以才會跪求高通和解!
終國入面啲電腦到底有無用過一粒未夠已班嘅英特爾晶片呢
作者: 睇天做人     時間: 2019-4-18 00:32

又係跪低 羅黎賤
作者: 烏鴉白色2017     時間: 2019-4-18 00:32

Apple 以後都同大部份Android 手機一樣都係用高通, 仲可以賣Android 幾倍價錢?
引用:

作者: 具陽哥     時間: 2019-4-18 00:38

引用:
原帖由 thepublic 於 2019-4-17 07:21 PM 發表
將成本轉嫁落消費者,IPhone 5G 手機,叫價兩萬起跳。。。。
窮撚唔須要講苹果手機
作者: thepublic     時間: 2019-4-18 00:44

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-4-18 12:38 AM 發表

窮撚唔須要講苹果手機
用手機都分富窮,真係好低庄
一部中階機已經夠日常用,俾兩皮野去買部手機,我真係過唔到自已,我不如將D錢放係其他地仲值
如果有幾千萬身家,也未必會買生果機,跟本完全唔值
俾成兩皮野買黎 high,我一定唔會
作者: 具陽哥     時間: 2019-4-18 00:49

引用:
原帖由 thepublic 於 2019-4-18 12:44 AM 發表

用手機都分富窮,真係好低庄
一部中階機已經夠日常用,俾兩皮野去買部手機,我真係過唔到自已,我不如將D錢放係其他地仲值
如果有幾千萬身家,也未必會買生果機,跟本完全唔值
俾成兩皮野買黎 high,我一定唔會 ...
有錢使乜左度右度
窮能先要逐個仙計住
有錢用金牛煲綠豆沙都得呀
窮能真係要收聲
作者: iapple2     時間: 2019-4-18 00:55

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-4-18 12:49 AM 發表

有錢使乜左度右度
窮能先要逐個仙計住
窮能真係要收聲
樓上的真係on99
相信買件衫都係淘寶20蚊的,因為無理由要花200買衫,反正都是穿
作者: thepublic     時間: 2019-4-18 00:56

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-4-18 12:49 AM 發表

有錢使乜左度右度
窮能先要逐個仙計住
窮能真係要收聲
我唔用生果機,你咪當我窮羅,有咩問題?
只要你覺得自已係高人一等既,你咪即管笑羅,無問題,我完全唔 care,因為我生活亦如常咁過
你繼續自 high,唔阻你 ~
作者: beegeejk     時間: 2019-4-18 01:07

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 20:09 發表

爛果其實好L狗下,樣樣都要自己賺盡! 今次同高通和解都係緩兵之計, 其實佢自己請咗一批基頻工程師開自家發基頻晶片;到成事之日又會再起高通飛腳並於法庭上相見! ...
爛果機大部份零件都係外面硬件商供應比佢,自己根本就廢落後過人

作者: 愛之基     時間: 2019-4-18 01:07

引用:
原帖由 thepublic 於 2019-4-18 12:56 AM 發表

只要你覺得自已係高人一等既,你咪即管笑羅,無問題,我完全唔 care,因為我生活亦如常咁過
你繼續自 high,唔阻你 ~ ...
唔用生果就同貧窮畫上等號,係d傻hi既人先會咁諗!
作者: CHS1     時間: 2019-4-18 01:19

連小米,Oppo,Vivo,OnePlus呢d大陸牌都係用高通,華為晶片產能只能滿足自己40%需要,其餘一樣要用高通。
作者: 我要真發達復活     時間: 2019-4-18 01:25

特朗普下令, 聯手對抗華為
作者: akoko     時間: 2019-4-18 01:32

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-4-18 01:25 發表
同邊個聯手?
作者: investgogogo     時間: 2019-4-18 03:59

高通強勢
作者: 今生何求     時間: 2019-4-18 07:44

5G百分之六十五技術都係赤土專利,所以高通要發展5G都要畀專利費畀赤共。
引用:
原帖由 mib04 於 2019-4-17 05:37 AM 發表

作者: ngblowwater-a1     時間: 2019-4-18 07:50

岩岩傻侵先話美國要發力領導5G...….唔朱得, 又話燒幾多億美國攪  

咁快intel就話唔玩打9傻侵塊面
作者: ngblowwater-a1     時間: 2019-4-18 07:52

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-4-18 01:25 AM 發表
yes但intel發現傻侵9up 所以走先 lor
作者: o2mini     時間: 2019-4-18 08:36

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-4-18 12:31 AM 發表

終國入面啲電腦到底有無用過一粒未夠已班嘅英特爾晶片呢
英特爾主力是造CPU,基頻只是其副業! 更何況Intel 4G晶片門已搞到頻果手機一鑊粥了!

崇洋媚外的具陽哥...洋屎眼是否零舍香
作者: 具陽哥     時間: 2019-4-18 08:38

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-4-18 12:55 AM 發表

樓上的真係on99
相信買件衫都係淘寶20蚊的,因為無理由要花200買衫,反正都是穿
咪懶醒
從來唔用逃補
作者: 具陽哥     時間: 2019-4-18 08:40

引用:
原帖由 thepublic 於 2019-4-18 12:56 AM 發表

你繼續自 high,唔阻你 ~ ...
你覺得窮係問題啫
無人咁諗過喎
作者: 股域     時間: 2019-4-18 08:43

據了解, 主要係trump trump 唔俾蘋果用華為, 叫蘋果俾錢同高通和解, 俾咗既錢, 會有方法俾錢"賺"返.....
作者: 具陽哥     時間: 2019-4-18 08:44

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-18 08:36 AM 發表

英特爾主力是造CPU,基頻只是其副業! 更何況Intel 4G晶片門已搞到頻果手機一鑊粥了!

崇洋媚外的具陽哥...洋屎眼是否零舍香
你用嚟覆PO嘅機咪又係用緊洋晶片
媚共嘅你又瀨共屎眼又瀬洋屎眼
巧重口味
作者: o2mini     時間: 2019-4-18 08:46

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-4-18 08:44 AM 發表

你用嚟覆PO嘅機咪又係用緊洋晶片
媚共嘅你又瀨共屎眼又瀬洋屎眼
巧重口味
原來屎坑一樣是出屎草
作者: SYPL     時間: 2019-4-18 08:52

早兩日還有一大堆"磚家"說蘋菓會用華為基頻芯片... 

其實看一看三星就知,華為沒機會。三星不供應芯片給蘋菓的理由是產能不足!你信嗎?華為不直接拒絕,是要借機會做宣傳,而不是真的能幫蘋菓。

三星和華為同樣是受高通制約著的,兩家都要買高通CPU芯片,這其實是免被高通律師團告上門,所需要付的保護費的一部份。兩間公司都不能和高通鬧翻,又怎能幫蘋菓?
作者: 鋼條佬     時間: 2019-4-18 08:57

咁叫黃斯情何以堪