標題: [文化討論] 美國在衰落嗎? - 陶傑 [打印本頁]

作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:07 AM     標題: 美國在衰落嗎? - 陶傑

美國「衰落」了嗎?要回答這個小學生的問題,要弄清楚美國真正的對手是誰。

美國真正的對手,不是這個世界,而是自己,因為全人類IT的發明搖籃在矽谷,金融熱資在紐約。一有新玩意出來,必在美國,第一戰場,首先是自己打自己。

譬如,最新的一場美國內戰,是崛起的Netflix ,已經由一個所謂的分流平台,迅速發展為製作公司。Netflix威脅荷李活的派拉蒙、霍士、狄士尼,人才、資本、劇本,由比華利山出走,加入Netflix 。荷李活人紛紛口出惡言,將Netflix 當做另一個川普,指罵這個新興的媒體,破壞了觀眾進戲院和電影作品的心靈交流。

荷李活是美國A,Netflix是新興的美國B。B崛起壯大之後,與A打了起來。亞馬遜和書店的戰爭,Google 和印刷媒體的戰爭,都是A和B的戰爭。但不要忘記,打來打去,無論A贏還是B淘汰了A,最後贏家,還是一個叫做美國的國家。

但是當B挑戰A、而且在廝殺一團的時候,B也在同時改變世界人類的生活方式,再定義了一次文明。全世界經濟、政治、生活習慣,不但再一次受到美國這場內戰牽連,而且全人類接受指導,毫無選擇的全部跟隨。

這一次,稍不同者是多了一個人口全球第一的C,在模仿的同時,拼命拉下一道過濾網,而且以龐大的不遵守世貿組織規則的行為,加上一部極權機器,企圖將B全盤抄襲過來。有人相信,C可以進一步取代A加B的美國,自己統治世界。

但你若有得抄襲和盜版,任何新玩意新事情的第一爆發點,還是美國。而美國的這種內戰,也絕對不是第一次:汽車的發明、電視的面世、電腦的創造,然後是人工智能。每次都是美國掀起風波,美國最坐不住,一場內戰剛結束,另一場又爆發,將全世界玩得片刻不得安寧。

而那副牌洗來洗去,所有的錢,包括全球的貪官、油王、土豪,最終都流回這個大莊家。

所以美國現在說,你抄吧偷吧,現在,我玩6G了。

判斷美國是否真正衰落,只要一個任何國家,膽敢說:「6G?」再掏出一副新手機,告訴美國:「6G早在我手裏了。」這就是真正的厲害,真正的超越。然後是全世界的人才往你那裏定居、生孩子,還要跨越邊界偷渡,期盼大赦。

美國有沒有衰落?嘴巴上不斷罵的那些人,心裏都知道。

而你也聽到以各種方式運上了美國這條船的中國人,過了幾年回到鄉下,很自豪地向另一些中國人說,We American(他往往忘了這個字應該是眾數)怎樣,我們美國那邊,如何如何。

https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20190406/20649843
最後段最精景,亦反映了事實,可憐沒有綠卡的專業鍵盤人仕酸到。。。
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:08 AM

原來已有6G, 為什麼要幫襯5豬
作者: vvoy    時間: 2019-4-6 10:20 AM

引用原文 :
所以美國現在說,你抄吧偷吧,現在,我玩6G了。

樓主在玩你6G嗎 ?
作者: yc0688    時間: 2019-4-6 10:21 AM

6G咁少?說10G不是咁威,也不怕行內人笑話。
作者: 最後通牒    時間: 2019-4-6 10:25 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:07 AM 發表

美國「衰落」了嗎?要回答這個小學生的問題,要弄清楚美國真正的對手是誰。

美國真正的對手,不是這個世界,而是自己,因為全人類IT的發明搖籃在矽谷,金融熱資在紐約。一有新玩意出來,必在美國,第一戰場,首先是自己打自己。

譬如,最新的一場美國內戰,是崛起的Netflix ,已經由一個所謂的分流平台,迅速發展為製作公司。Netflix威脅荷李活的派拉蒙、霍士、狄士尼,人才、資本、劇本,由比華利山出走, ...
思想太過落後了,他不知道我們國家現在很強大嗎?
作者: yc0688    時間: 2019-4-6 10:26 AM

美國是否真的衰落,要看美國政府欠債是否下降,如果還有增加,就必然是走向衰落,很簡單收稅增加必然先還債,一年付出6000億的債息是很傷的呀。

作者: yc0688    時間: 2019-4-6 10:28 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:07 AM 發表

譬如,最新的一場美國內戰,是崛起的Netflix ,已經由一個所謂的分流平台,迅速發展為製作公司。Netflix威脅荷李活的派拉蒙、霍士、狄士尼,人才、資本、劇本,由比華利山出走, ...
這篇文章正好證明陶傑是經濟白癡。
作者: vvoy    時間: 2019-4-6 10:29 AM

不值一駁

福特是A
佳士拿是B
無論A贏還是B贏
贏家還是美國  ...

全世界只有美國一個國家 ?
作者: 抗毒果勇士    時間: 2019-4-6 10:31 AM

陶傑,英國在衰落嗎?
作者: 一生冇求    時間: 2019-4-6 10:33 AM

陶傑,毒果是衰落吗?
作者: vvoy    時間: 2019-4-6 10:33 AM

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2019-4-6 10:31 AM 發表

陶傑,英國在衰落嗎?
佢講過
佢去到外國
會認做日本人
作者: rrt202    時間: 2019-4-6 10:35 AM

引用:

美國已經有6g? 陶先生繼續打飛機吧!
作者: 水底回收的豬豬    時間: 2019-4-6 10:37 AM

尾國只要講一句就4G變成5Ge!
作者: 無聊的小市民    時間: 2019-4-6 10:51 AM

引用:

唔好玩啦
美國講的6g仲在口頭上
華為已早佢一年已開始了
點解陶傑資訊更衰落
作者: smart889    時間: 2019-4-6 10:53 AM

美國如果唔驚其他國家超越嘅話,就唔會周圍插手世界,目的都係抑制控制其他國家,陶才子的分析不到位,不合格
作者: 無聊傻佬    時間: 2019-4-6 10:53 AM

巧勁呀有6豬,點解要人技術轉移5豬???仲要係轉去特朗普家旅其下公司???
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:53 AM

引用:
原帖由 最後通牒 於 2019-4-6 10:25 AM 發表

他當然知道啦,但強大的背後是否有抄襲偷竊行為,這個很難說了。
作者: andysan4    時間: 2019-4-6 10:54 AM

陶傑大灣區買咗樓未
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:54 AM

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-6 10:26 AM 發表

美國是否真的衰落,要看美國政府欠債是否下降,如果還有增加,就必然是走向衰落,很簡單收稅增加必然先還債,一年付出6000億的債息是很傷的呀。
個個大企業都有負債,你找到一間大企業無負債,陶公子切。
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:55 AM

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-6 10:28 AM 發表

你是阿當史密斯呀?
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:55 AM

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-4-6 10:29 AM 發表

不值一駁

福特是A
佳士拿是B
無論A贏還是B贏
贏家還是美國  ...

又講得對播
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:57 AM

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2019-4-6 10:31 AM 發表

陶傑,英國在衰落嗎?
這個要另題再議,但英國為何衰落先,你講下啦。
作者: 雨中進擊的樓主    時間: 2019-4-6 10:57 AM

古羅馬帝國盛極一時,是如何衰亡的? 是被同是拉丁裔的意大利人所滅,羅馬公民權利高於被統治的意大利人,意大利人地位只相當於同盟,但羅馬公民身份是其他意大利人很響往的,為爭取成為羅馬公民,爆發同盟戰爭,羅馬皇帝為安撫同盟,開放公民權與其他意大利人,蠻族也來爭取公民權,古羅馬帝國就是被蠻族滅亡。
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:58 AM

引用:
原帖由 一生冇求 於 2019-4-6 10:33 AM 發表

陶傑,毒果是衰落吗?
全港最多人睇既報紙,你話呢?淫匯太公環求呀?
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:59 AM

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-4-6 10:33 AM 發表

佢講過
佢去到外國
會認做日本人
係外國人認錯佢係日本人,感到無限榮耀。
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 10:59 AM

你知唔知架
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:00 AM

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-4-6 10:51 AM 發表

唔好玩啦
美國講的6g仲在口頭上
華為已早佢一年已開始了
點解陶傑資訊更衰落
今次偷竊唔到啦
作者: yc0688    時間: 2019-4-6 11:02 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:55 AM 發表

你是阿當史密斯呀?
美國蘋果中國區鎖量大減,波音有大麻煩,美國政府每個月多發2700億國債,這些小小經濟常識的人都懂吧?

作者: 瑪卡    時間: 2019-4-6 11:02 AM

引用:

狗賊護煮都有個譜呀,講9G好啲,金 溶 市場只是一個 空殼 冇生產嘅支持 又係有輪用, 條友試下問下自己個鐘主角 大陰蒂 衰落了嗎😂😂
作者: yc0688    時間: 2019-4-6 11:05 AM

呢個最致命呀。
https://www.youtube.com/watch?v=fTW17wTvpvo&t=110s
作者: wu0919    時間: 2019-4-6 11:10 AM

引用:
原帖由 最後通牒 於 2019-4-6 10:25 AM 發表

我在北京住 可以證明國家真正強大了 以前是美國有甚麼好東西 拿來大陸賣。現在徹底改變了 美國有甚麼好東西 在他們公司裡面 找些中國人 把技術、文件、發明全偷過來 然後說是自己研發 有甚麼問題 在大陸打官司
作者: yc0688    時間: 2019-4-6 11:11 AM

陶傑識條撚經濟,小學雞一名。
作者: summerfamily    時間: 2019-4-6 11:11 AM

美國最精英的1%和99%的大眾是活在不同時空。

陶狗最叻就係攞住歐美中產/上層的美好嚟嘲諷華年社會的低下層。這種心態很可恥
作者: 愛炫美樓奴    時間: 2019-4-6 11:12 AM

唔係衰落,邊個話佢衰落姐?中文叫:此地無銀三百兩
作者: s336990    時間: 2019-4-6 11:12 AM

引用:

點解無端端提出「美國衰落了嗎?」這題目?
因為真的開始了

按這作者的邏輯 - 所有創新都在原本強大的國家互相爭冠,無其他國家嘅事
咁全世界嘅格局根本無可能發生改變,美國這只有幾百年歷史的國家點位列強國?
(美國大大巴抽擊,作者應該好爽)
所有文明應能傳承,不會斷,而不止中國可追溯至古文明
而就算中國文明無斷,卻也多番落馬世界列強
(呢次輪到中國歷史大大巴抽擊)

可見作者立論何等虛妄

過往歷史驗證,花無百日紅
如果美國係獨例,咁佢一定做咗好多唔見得光嘅嘢,使手段將對手打落馬,係過去從未發生嘅
挖角唔成暗殺別國頂尖人材、使手段推冧別國經濟,打亂其發展,制造分列或內戰等
所以才能保證所有新事物只能在美國本土發生
否則,天賦random咁分佈,咩底氣俾作者講出文中嘅瘋言瘋語?

作者: wai1972    時間: 2019-4-6 11:13 AM

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-6 10:28 AM 發表

不只經濟,十九才子本人就是白痴⋯⋯5G尚起步,何來6G應用,狗才子學講人話膚淺
作者: yc0688    時間: 2019-4-6 11:15 AM

引用:
原帖由 summerfamily 於 2019-4-6 11:11 AM 發表

陶狗最叻就係攞住歐美中產/上層的美好嚟嘲諷華年社會的低下層。這種心態很可恥
如果佢睇的準也無所謂,可是佢唔識睇,一味做慕洋犬。
作者: dogdogchiV    時間: 2019-4-6 11:16 AM

玩6G?! 失敬
作者: 一人行    時間: 2019-4-6 11:18 AM

陶傑算罷啦,為左立場,可以指鹿為馬嘅一個人。
作者: 哈哈你好嗎    時間: 2019-4-6 11:19 AM

引用:

引用陶傑就以證明樓主的智商,一個以錢掛鈎的寫手,>><<誠可以寫到神一樣,還有生物引用美國在衰落嗎?

引用這種香港寫手,而無視國際的見解,正正已經就是19所講的小農DNA,難得被辱還要含19,真纏綿呀❤️
作者: wai1972    時間: 2019-4-6 11:20 AM

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-4-6 10:33 AM 發表

佢講過
佢去到外國
會認做日本人
我都曾經聽聞,真人真事十九才子在外國被人認錯為日本人養的柴犬,陶生感覺無上光榮,感覺自己是英日混血犬
作者: ilovenikita    時間: 2019-4-6 11:21 AM

陶狗因為英國衰落,由英犬升尼為美狗
作者: 讓球達人    時間: 2019-4-6 11:22 AM

有偏見(崇拜英美)嘅人,講嘢冇公信力
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:22 AM

引用:
原帖由 smart889 於 2019-4-6 10:53 AM 發表

美國如果唔驚其他國家超越嘅話,就唔會周圍插手世界,目的都係抑制控制其他國家,陶才子的分析不到位,不合格
睇下對手如何營商,偷竊技術呀,簽國際合約又唔遵守,唔出手還是美國?
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:23 AM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-4-6 11:02 AM 發表

狗賊護煮都有個譜呀,講9G好啲,金 溶 市場只是一個 空殼 冇生產嘅支持 又係有輪用, 條友試下問下自己個鐘主角 大陰蒂 衰落了嗎😂😂
你試下鄰近地區金融爆煲會點?咪昂周周啦。
作者: 哈哈你好嗎    時間: 2019-4-6 11:24 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:53 AM 發表

他當然知道啦,但強大的背後是否有抄襲偷竊行為,這個很難說了。
很難說即是無證據啦~

咩你唔係文明人咩?唔係事事都要有證據咩?你果然就係19所講嘅小農DNA
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:24 AM

引用:
原帖由 wu0919 於 2019-4-6 11:10 AM 發表

我在北京住 可以證明國家真正強大了 以前是美國有甚麼好東西 拿來大陸賣。現在徹底改變了 美國有甚麼好東西 在他們公司裡面 找些中國人 把技術、文件、發明全偷過來 然後說是自己研發 有甚麼問題 在大陸打官司 ...
你手上的蘋果已經輸哂了
作者: 讓球達人    時間: 2019-4-6 11:25 AM

引用:
原帖由 summerfamily 於 2019-4-6 11:11 AM 發表

佢d思想立場已入哂血入哂骨,講嘢偏頗又扮客觀,難頂
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:26 AM

引用:
原帖由 s336990 於 2019-4-6 11:12 AM 發表

點解無端端提出「美國衰落了嗎?」這題目?
因為真的開始了

按這作者的邏輯 - 所有創新都在原本強大的國家互相爭冠,無其他國家嘅事
咁全世界嘅格局根本無可能發生改變,美國這只有幾百年歷史的國家點位列強國?
(美國大大巴抽擊,作者應該好爽)
所有文明應能傳承,不會斷,而不止中國可追溯至古文明
而就算中國文明無斷,卻也多番落馬世界列強
(呢次輪到中國歷史大大巴抽擊)

可見作者 ...
咁你鄰近地區有冇咁既自創科技,又之後互相爭輝先?有冇?講啦。
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:28 AM

引用:
原帖由 wai1972 於 2019-4-6 11:13 AM 發表

不只經濟,十九才子本人就是白痴⋯⋯5G尚起步,何來6G應用,狗才子學講人話膚淺
你咪只見到眼的事啦,人家比咩你,你就信咩,有時間翻牆睇下其他世界。你知唔知有激光炮這回事?還在西風21呀?
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:29 AM

引用:
原帖由 一人行 於 2019-4-6 11:18 AM 發表

陶傑算罷啦,為左立場,可以指鹿為馬嘅一個人。
這個似你鄰近地區人事習慣。
作者: s336990    時間: 2019-4-6 11:30 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:26 AM 發表

咁你鄰近地區有冇咁既自創科技,又之後互相爭輝先?有冇?講啦。
有又點?無又點?

係唔係有就代表美國衰落,無就代表作者講得啱?
你一定好幸福,思維咁簡單
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:33 AM

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-4-6 11:19 AM 發表

引用陶傑就以證明樓主的智商,一個以錢掛鈎的寫手,>><<誠可以寫到神一樣,還有生物引用美國在衰落嗎?

引用這種香港寫手,而無視國際的見解,正正已經就是19所講的小農DNA,難得被辱還要含19,真纏綿呀❤️ ...
你咪傻啦,得閒就翻牆睇下世界既事,日日只睇人家餵你睇的資訊,唔怪得係band seven畢業啦。
作者: bobo5354    時間: 2019-4-6 11:34 AM

陶狗真係無出色,主人放個屁都係香的
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:34 AM

引用:
原帖由 wai1972 於 2019-4-6 11:20 AM 發表

我都曾經聽聞,真人真事十九才子在外國被人認錯為日本人養的柴犬,陶生感覺無上光榮,感覺自己是英日混血犬
唐犬被錯柴犬,你是否會感到無限光榮
作者: krolik    時間: 2019-4-6 11:35 AM

點解歐洲要同中國買5G,唔同美國買6豬?點解嘅?點解嘅?
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:36 AM

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-4-6 11:22 AM 發表

有偏見(崇拜英美)嘅人,講嘢冇公信力
你用的邏輯,崇拜鄰近地區,講野都係無公信力
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:38 AM

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-4-6 11:24 AM 發表

很難說即是無證據啦~

咩你唔係文明人咩?唔係事事都要有證據咩?你果然就係19所講嘅小農DNA
早前美國政府公報九萬幾個鄰近地區留學生在lab偷竊技術,在合資公司強制偷竊人家技術,你唔知?都叫你咪只係睇百毒啦。
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:39 AM

引用:
原帖由 讓球達人 於 2019-4-6 11:25 AM 發表

佢d思想立場已入哂血入哂骨,講嘢偏頗又扮客觀,難頂
你自己偏見就話人
作者: wai1972    時間: 2019-4-6 11:40 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:34 AM 發表

唐犬被錯柴犬,你是否會感到無限光榮
我指陶生,不是閣下,你要同陶生一齊吠就自便,我對狗都好尊重的
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:40 AM

引用:
原帖由 s336990 於 2019-4-6 11:30 AM 發表

有又點?無又點?

係唔係有就代表美國衰落,無就代表作者講得啱?
你一定好幸福,思維咁簡單
做人都係睇事實啫,無咪即係吹羅。
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:40 AM

引用:
原帖由 bobo5354 於 2019-4-6 11:34 AM 發表

陶狗真係無出色,主人放個屁都係香的
你聞太多咪幻想人家學你。
作者: 最愛陶公子2015    時間: 2019-4-6 11:41 AM

引用:
原帖由 krolik 於 2019-4-6 11:35 AM 發表

好簡單,窮咪用著次貨先啦
作者: s336990    時間: 2019-4-6 11:42 AM

引用:
原帖由 krolik 於 2019-4-6 11:35 AM 發表

因為美國喺互相爭輝下已經去到1024G,順便升華到第4次元,美國將會喺地球上消失喇
最後嘅ufo將會向四次元駛去,19就係搏命擦鞋想攞一張ufo門票
仲賣乜鬼嘢啫

作者: 食完唔找數    時間: 2019-4-6 11:43 AM

引用:
原帖由 wai1972 於 2019-4-6 11:13 AM 發表

你咁講就唔啱....佢係危急關頭而未學識易容術嘅情況下可以用厕紙包頭呢種急智,你又豈能話濕鳩才子係白痴呢
作者: s336990    時間: 2019-4-6 11:44 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:33 AM 發表

你咪傻啦,得閒就翻牆睇下世界既事,日日只睇人家餵你睇的資訊,唔怪得係band seven畢業啦。
天下烏鴉一樣黑
作者: wai1972    時間: 2019-4-6 11:44 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:28 AM 發表

你咪只見到眼的事啦,人家比咩你,你就信咩,有時間翻牆睇下其他世界。你知唔知有激光炮這回事?還在西風21呀?
所以話你蠢你又嬲⋯⋯話你蕃薯又無咁大兜,激光炮面世好耐呀中美俄都有,是防預加攻擊武器⋯⋯但如何能取代毀滅性武器,如核常兼備的彈導導彈
作者: ononkaycourt    時間: 2019-4-6 11:45 AM

引用:

打咁大篇都係想講四個字「良性競爭」,姑勿論美國是否衰落,寫呢篇野個作者肯定墨水有限
作者: 阻住地球轉    時間: 2019-4-6 11:48 AM

叫G係陶生的手裏
作者: 哈哈你好嗎    時間: 2019-4-6 11:52 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:33 AM 發表

你咪傻啦,得閒就翻牆睇下世界既事,日日只睇蘋果人家餵你睇的資訊,唔怪得係band seven畢業啦。
作者: 哈哈你好嗎    時間: 2019-4-6 11:55 AM

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2019-4-6 11:45 AM 發表

打咁大篇都係想講四個字「良性競爭」,姑勿論美國是否衰落,寫呢篇野個作者肯定墨水有限
當然啦,你以為佢好勁?有香港白痴捧都只不過因為佢不斷貶低中國姐~俾人恥笑,香港低等仲傻笑拍手。
作者: pimon    時間: 2019-4-6 11:56 AM

我相信有 6G,
噢……當然係操控喺中國人手上,
到時世界只分為兩個國家,
猜……猜……看?
一個叫中國,
另一個叫外國。
😁😁😁😁😁

作者: krolik    時間: 2019-4-6 11:56 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:41 AM 發表

好簡單,窮咪用著次貨先啦
真係人唔笑狗都吠
作者: s336990    時間: 2019-4-6 11:59 AM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:40 AM 發表

做人都係睇事實啫,無咪即係吹羅。
即係吹乜嘢呀?吹水啲乜,定吹噓啲乜?
講清講楚好啲喎
作者: 三言人    時間: 2019-4-6 12:03 PM

引用:
原帖由 vvoy 於 2019-4-6 10:29 AM 發表

不值一駁

福特是A
佳士拿是B
無論A贏還是B贏
贏家還是美國  ...

咁條廁紙包頭契弟咪話Toyota 係C囉。呢條粉腸正一契弟之中嘅契弟,不值一提⋯⋯
作者: 漆哥    時間: 2019-4-6 12:03 PM

支持陶才子堅信美國荷里活1969年發明人類登月技術
作者: SandyBB1995_2    時間: 2019-4-6 12:05 PM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:08 AM 發表

原來已有6G, 為什麼要幫襯5豬
一早已有7G
作者: JohnKimGTR    時間: 2019-4-6 12:08 PM

引用:
原帖由 yc0688 於 6-4-2019 10:28 AM 發表

亦完全展現牠是活在尾主人給牠的狗籠內,牠應該説尾主人會推出57G才對
作者: 宇宙長長白襪    時間: 2019-4-6 12:08 PM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:00 AM 發表

今次偷竊唔到啦
都唔明你日日係到打飛機有乜意思。。。
作者: smart889    時間: 2019-4-6 12:10 PM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 11:22 發表

睇下對手如何營商,偷竊技術呀,簽國際合約又唔遵守,唔出手還是美國?
美國親口承認秘密監察偷竊
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20190405/bkn-20190405070021455-0405_00972_001.html
作者: chiko9494    時間: 2019-4-6 12:11 PM

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2019-4-6 11:52 AM 發表

你咪傻啦,得閒就翻牆睇下世界既事,日日只睇蘋果人家餵你睇的資訊,唔怪得係band seven畢業啦。
band seven 係咪即是“笨柒”咁解呀?      
作者: robo_robo    時間: 2019-4-6 12:17 PM

引用:

不值一駁

福特是A
佳士拿是B
無論A贏還是B贏
贏家還是美國  ...

本來大陰陶一心只有大陰帝國,點知大陰唔爭氣!咪投靠之前佢唱哀既侵侵
作者: cwbguy    時間: 2019-4-6 12:19 PM

引用:
原帖由 yc0688 於 6-4-2019 10:21 AM 發表

6G咁少?說10G不是咁威,也不怕行內人笑話。
香港要玩777G
作者: wu0919    時間: 2019-4-6 12:30 PM

一路鬧美國 大陸人又送曬D仔女去美國讀書 精神分裂 加上Five毛係度亂吠 成個國家人民都痴線
作者: 淼淼森    時間: 2019-4-6 12:35 PM

你老美自從2008就衰落更啦!仲攪到歐洲都衰埋!係得亞洲同非洲無咁傷!
作者: leototal    時間: 2019-4-6 12:38 PM

引用:
原帖由 wu0919 於 2019-4-6 12:30 PM 發表

一路鬧美國 大陸人又送曬D仔女去美國讀書 精神分裂 加上Five毛係度亂吠 成個國家人民都痴線
咁又係嘅,真係唔啱,不過講到尾都係錢作怪,美國又何嘗唔係一路鬧中國又想係中國身上賺錢!
如果美國可以唔係中國身上賺錢又可以強大咁就真係巴閉啦
作者: 中午永恆的羊    時間: 2019-4-6 12:47 PM

抄襲國永遠都係九流垃圾國,雖然個名叫強國
作者: robo_robo    時間: 2019-4-6 12:49 PM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:57 AM 發表

這個要另題再議,但英國為何衰落先,你講下啦。
半世紀前半個地球係英屬地!船堅炮利!半世後連英國自己都差點分裂!航母都唔多隻!影響力大不如前!
作者: 快樂店小二    時間: 2019-4-6 12:51 PM

外人講咁多有乜用啫,人地總統都講左要讓尾國再次偉大、唔係衰落左、點樣再次偉大呀?
作者: lamwc8    時間: 2019-4-6 12:52 PM

引用:

6G是加佐佢老婆嗰G
作者: 廿一號    時間: 2019-4-6 12:56 PM

自己打自己,叫做打飛機
作者: big3624    時間: 2019-4-6 12:58 PM

陶傑祇係井底蛙,以前美國叫一聲,歐盟即刻附和,真係佢打個 乞嚏,全世界傷風,而家華為事件已經有G7,歐盟唔理美國!!!
作者: xyman18    時間: 2019-4-6 01:06 PM

當剪羊毛剪不了,當伸手要錢沒人比,當收保護費冇國家肯付,當欠債不想還時,衰落已衰到貼地了。
作者: tintin117    時間: 2019-4-6 01:08 PM

樓主自己玩GG🤭
作者: pp49pp    時間: 2019-4-6 01:08 PM

引用:
原帖由 愛炫美樓奴 於 2019-4-6 11:12 AM 發表

唔係衰落,邊個話佢衰落姐?中文叫:此地無銀三百兩
衰落好易睇。
啲女人會走去隣國做雞。
作者: 心水清    時間: 2019-4-6 01:17 PM

一個廢柴做家,陶傑,每日係井底的呻吟。
作者: kwan1516    時間: 2019-4-6 01:22 PM

陶傑....毒果報業集團基本上就係作文....肥老黎在衰落嗎?
作者: 擋中央    時間: 2019-4-6 01:23 PM

我以家先知,腦癌都會傳染
作者: 港式片皮鴨    時間: 2019-4-6 01:24 PM

引用:

陶傑,英國在衰落嗎?
當日,英女皇出動一家四代恭迎習帝,濕9才子有冇出文?
作者: bensonchow    時間: 2019-4-6 01:27 PM

引用:
原帖由 最愛陶公子2015 於 2019-4-6 10:59 AM 發表

係外國人認錯佢係日本人,感到無限榮耀。
因為咸濕變態程度近似日本。