標題: 直擊大媽侵襲屋邨真相 李旻芳揭廣場舞違法收錢賺到笑 - 晴報 - 娛樂 - 中港台 [打印本頁]

作者: 日行千里     時間: 2019-3-15 11:04

大陸由官方到民間都唱好「中國第一運動」──大媽廣場舞,有城市婦女說,廣場舞是減壓良方;亦有農村留守大媽說,是排解寂寞的好方法。可是自從新移民愈來愈多,近年大媽都開始殺入香港屋邨,於凌晨時分或者天未光就會聞歌起舞。不少居民投訴嘈吵的大陸背景音樂如同音波功,令人難以入睡,非常擾民。即使有居民勸阻,甚至斥罵她們很自私,她們都不為所動。於是《東張西望》又再出動,派攝製隊實地採訪,發現大媽竟然亂收錢,問題嚴重。網民大讚《東張西望》做到嘢,而記者李旻芳更加厲害,繼早前親自到石硤尾白田邨麗水樓,死忍臭味貼身採訪倒屎狂徒後,今次同樣無懼大媽,大膽上前希望走進她們的內心世界。

康文處,算吧啦

新聞來源連結:

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2294534/直擊大媽侵襲屋邨真相 李旻芳揭廣場舞違法收錢賺到笑
作者: ch_margaux     時間: 2019-3-15 11:10

大媽去到邊都咁討厭,係得班舔中旺財盲撐,因為班畜生老母正正就係呢類大媽!
作者: fcukadm9     時間: 2019-3-15 11:43

引用:
原帖由 日行千里 於 2019-3-15 11:04 AM 發表
大陸由官方到民間都唱好「中國第一運動」──大媽廣場舞,有城市婦女說,廣場舞是減壓良方;亦有農村留守大媽說,是排解寂寞的好方法。可是自從新移民愈來愈多,近年大媽都開始殺入香港屋邨,於凌晨時分或者天未光就會聞歌起舞。不少居民投訴嘈吵的大陸背景音樂如同音波功,令人難以入睡,非常擾民。即使有居民勸阻,甚至斥罵她們很自私,她們都不為所動。於是《東張西望》又再出動,派攝製隊實地採訪,發現大媽竟然亂收錢,問題嚴 ...
杏+橙大6大嗎……?……
作者: walkera2006     時間: 2019-3-15 11:49

聘請南亞黨保安出馬踢班大6婆走啦,姦埋班大媽都得,睇吓佢哋走唔走
作者: Kahim     時間: 2019-3-15 11:50

其實唔只廣場舞大媽,仲有太極老人丶街頭健身教練,一樣霸住個場賺錢
作者: 出得黎行     時間: 2019-3-15 11:54

跳老舞,福街鳥,香港陸沈
作者: falconV8     時間: 2019-3-15 11:55

應該趕班大媽去元朗搵食。    
作者: Pink-puncher     時間: 2019-3-15 11:55

https://www.youtube.com/watch?v=kb3RCH7ylt8
作者: 豬木屍吃河童     時間: 2019-3-15 11:58

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2019-3-15 11:10 AM 發表
大媽去到邊都咁討厭,係得班舔中旺財盲撐,因為班畜生老母正正就係呢類大媽!
你都知班佔畜日日嗌咪,尤其是班狗鳴團好撚煩咩?
作者: montejo     時間: 2019-3-15 12:03

引用:
原帖由 日行千里 於 2019-3-15 11:04 AM 發表
大陸由官方到民間都唱好「中國第一運動」──大媽廣場舞,有城市婦女說,廣場舞是減壓良方;亦有農村留守大媽說,是排解寂寞的好方法。可是自從新移民愈來愈多,近年大媽都開始殺入香港屋邨,於凌晨時分或者天未光就會聞歌起舞。不少居民投訴嘈吵的大陸背景音樂如同音波功,令人難以入睡,非常擾民。即使有居民勸阻,甚至斥罵她們很自私,她們都不為所動。於是《東張西望》又再出動,派攝製隊實地採訪,發現大媽竟然亂收錢,問題嚴 ...
太極班有無收$$$
作者: siutatbo     時間: 2019-3-15 12:07

引用:
康文處,算吧啦
殺入香港屋邨......  真心膠定抽錯水呢?
作者: 絕世小魚     時間: 2019-3-15 12:07

如果係東張西望講嗰個
收錢唔過份
$40 1個月 
平均1$1日
收到笑? 我真係呢個價錢唔覺會收到笑
公公婆婆就天天有人陪著打發時間
而且做運動嘅老人家
亦會少d病痛
真係禁佢地.你地係咪會日日咁陪住老人家?

等同好多早上太極拳太極劍班
有d師傅都係咁樣收 
咪一樣好幾十年冇人嘈

你們爭對廣場舞係內地傳入o者......
作者: 絕世小魚     時間: 2019-3-15 12:09

引用:
原帖由 montejo 於 2019-3-15 12:03 PM 發表

太極班有無收$$$
有.
好多都係幾十 一個月
D師傅唔係賺好多
計落都只係飯盒錢
仲可能要係1個飯盒分3餐.......
作者: 潮水西流     時間: 2019-3-15 12:09

仲有大媽表演法輪功, 支持禁止所有街頭表演
作者: yipb1     時間: 2019-3-15 12:14

少見多怪 係大陸一早就收架拉
仲有啲要規定幫你買制服
話感覺整齊喎
呢個世界邊有免費午餐
作者: 習總膽囊     時間: 2019-3-15 12:25

引用:
dklm,莫講話香講地地方細講人頂唔順啲嘈音,就算返內地都不時有呢啲衝突.問題係班8婆太自以為是,鐘意點就點.班8婆去到邊都係跟佢自己果套辦事.但係個X街正苦就要求講人包容班8婆
作者: 小美^^     時間: 2019-3-15 12:28

政府唔做野囉
作者: montejo     時間: 2019-3-15 12:52

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2019-3-15 12:09 PM 發表

有.
好多都係幾十 一個月
D師傅唔係賺好多
計落都只係飯盒錢
仲可能要係1個飯盒分3餐.......
點會呀,幾十元一堂就有,我家人都上緊
作者: bigmouth2006     時間: 2019-3-15 12:53

駛唔駛報稅?
作者: Joeycky     時間: 2019-3-15 13:04

無懼惡勢力,朕封良心傳媒熱血記者李旻芳,一品美女。
作者: chaolininin     時間: 2019-3-15 13:06

香港地的室內體育館,很多人租來教打波賺錢,西張 dont 望都唔報導
作者: 香港雞蟲     時間: 2019-3-15 13:09

見到李旻芳 d 身材都有排 J
作者: 出得黎行     時間: 2019-3-15 13:11

放狗落去跑公園
作者: 豬木屍吃河童     時間: 2019-3-15 13:18

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-15 12:25 PM 發表

dklm,莫講話香講地地方細講人頂唔順啲嘈音,就算返內地都不時有呢啲衝突.問題係班8婆太自以為是,鐘意點就點.班8婆去到邊都係跟佢自己果套辦事.但係個X街正苦就要求講人包容班8婆 ...
班反對派日鳩日嗌咪,又咀路, 嘈撚住晒,咁又點計?
作者: 最愛陶公子2015     時間: 2019-3-15 13:21

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-3-15 11:49 AM 發表
聘請南亞黨保安出馬踢班大6婆走啦,姦埋班大媽都得,睇吓佢哋走唔走
唔好咁啦,起唔到飛機架
作者: 最愛陶公子2015     時間: 2019-3-15 13:22

引用:
原帖由 yipb1 於 2019-3-15 12:14 PM 發表
少見多怪 係大陸一早就收架拉
仲有啲要規定幫你買制服
話感覺整齊喎
呢個世界邊有免費午餐
明白哂啦,文化洗腦
作者: 最愛陶公子2015     時間: 2019-3-15 13:23

引用:
原帖由 小美^^ 於 2019-3-15 12:28 PM 發表
政府唔做野囉
好明顯咩事啦
作者: 習總膽囊     時間: 2019-3-15 13:26

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2019-3-15 01:18 PM 發表

班反對派日鳩日嗌咪,又咀路, 嘈撚住晒,咁又點計?
你覺得阻到你既,你鐘意點計咪點計囉,關人能事,岸能99
作者: liuche01     時間: 2019-3-15 13:29

个样唔掂,双波双脚好掂
作者: 波羅批     時間: 2019-3-15 14:09

引用:
原帖由 小美^^ 於 2019-3-15 12:28 PM 發表
政府唔做野囉
x2
作者: 波羅批     時間: 2019-3-15 14:12

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-3-15 01:06 PM 發表
香港地的室內體育館,很多人租來教打波賺錢,西張 dont 望都唔報導
根本好多人用緊政府嘅資源 去賺錢, 以前啲古惑仔 就霸錶位, 家下 霸球場 , 霸地, 炒排隊位,.....
作者: HK官商合謀0002     時間: 2019-3-15 14:14

收錢唔係大問題,問題係聲音污染
作者: kinlun030303     時間: 2019-3-15 14:15

掟啲尿袋落去
作者: kinlun030303     時間: 2019-3-15 14:20

自私自利,政府應該改法例,就算唔係直接收錢,利是,禮物.......通通都唔可以,
地方係公眾,有乜理由畀佢哋攞嚟做生意收受利益?
仲影響埋附近居民飽受噪音滋擾,
作者: Kahim     時間: 2019-3-15 16:52

有d人在社區收錢攪導賞團,阻外街坊出入公眾地方,依d行為都要禁
作者: 葉榮添2018     時間: 2019-3-16 02:17

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2019-3-15 11:10 AM 發表
吃屎啦,馬頭鬼佬同日本鬼交配生嘅假西死賤種!
作者: 葉榮添2018     時間: 2019-3-16 02:18

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-3-15 11:49 AM 發表
做乜咁對你老母?
作者: 葉榮添2018     時間: 2019-3-16 02:20

引用:
原帖由 潮水西流 於 2019-3-15 12:09 PM 發表
仲有大媽表演法輪功, 支持禁止所有街頭表演
有人表演發撚公?痴得幾犀利喎,食咗藥未?
作者: 葉榮添2018     時間: 2019-3-16 02:22

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-15 12:25 PM 發表

dklm,莫講話香講地地方細講人頂唔順啲嘈音,就算返內地都不時有呢啲衝突.問題係班8婆太自以為是,鐘意點就點.班8婆去到邊都係跟佢自己果套辦事.但係個X街正苦就要求講人包容班8婆 ...
關你撚事咩?你有包容過咩?無吖嘛,你答乜撚嘢嗲呀?
作者: 習總膽囊     時間: 2019-3-16 07:59

引用:
原帖由 葉榮添2018 於 2019-3-16 02:22 AM 發表

關你撚事咩?你有包容過咩?無吖嘛,你答乜撚嘢嗲呀?
咪係囉,我答人嗲又關你能事咩?你識我咩??知我做過咩???憑咩話我無包容????
作者: stabber     時間: 2019-3-16 08:16

引用:
原帖由 walkera2006 於 2019-3-15 11:49 發表
你老母當年咪被班南亞輪完之後生咗你條7頭出嚟囉!
作者: cognak     時間: 2019-3-16 08:57

係大陸跳廣場無嘅大媽唔收錢,但係香港大媽要收錢,,,,值得深思
作者: SandyBB1995_2     時間: 2019-3-16 09:00

还有每天早上太極班!700am 開始!
作者: 葉榮添2018     時間: 2019-3-16 09:52

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-16 07:59 AM 發表

咪係囉,我答人嗲又關你能事咩?你識我咩??知我做過咩???憑咩話我無包容????
挑,聽其言知其行啦,你改埋呢D污蔑國家領導人嘅西名,真人就好很好彩時運高唔識你,香討交手咁耐都知你咩料啦,包容?相信你包皮就可能仲有,包容?

响香討?你好能紅㗎,後台又硬,有餅主包屁撐腰,一齊爭辯居然我地被封貼,你就平安大吉,對表咩呀?
作者: 習總膽囊     時間: 2019-3-16 10:23

引用:
原帖由 葉榮添2018 於 2019-3-16 09:52 AM 發表

挑,聽其言知其行啦,你改埋呢D污蔑國家領導人嘅西名,真人就好很好彩時運高唔識你,香討交手咁耐都知你咩料啦,包容?相信你包皮就可能仲有,包容?

响香討?你好能紅㗎,後台又硬,有餅主包屁撐腰,一齊爭辯居然我地被封貼,你就平安大吉,對表咩呀? ...
閣下唔多識中文呢就米能喺肚論區發言啦,笑能死人架.咩"污蔑國家領導人",點污蔑法?任你點解讀個4個字,any combination,講吓如何污蔑法.
另外,我包皮既事你都知,我唔知曾幾何時吊過閣下呢?
作者: 柒柒柒個陸     時間: 2019-3-16 17:51

康文署健身室都畀高尚港人霸住器械搵食
作者: 紅星加盈     時間: 2019-3-16 19:49

点解大媽喺香港甘淪落
唔係跳老舞, 就係喺元朗俾人捉上車...
作者: explorerfnk     時間: 2019-3-16 20:08

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-15 01:26 PM 發表

你覺得阻到你既,你鐘意點計咪點計囉,關人能事,岸能99
其實你講 你地大撚曬咪得lor,使咩打咁多字。
作者: walkerman12345     時間: 2019-3-16 21:05

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2019-3-15 11:58 AM 發表

你都知班佔畜日日嗌咪,尤其是班狗鳴團好撚煩咩?
陸喱衰鳩格
作者: 習總膽囊     時間: 2019-3-16 22:12

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2019-3-16 08:08 PM 發表

其實你講 你地大撚曬咪得lor,使咩打咁多字。
我唔覺得你地大能晒喎,咪能屈9我喎
作者: 大細一樣     時間: 2019-3-16 22:31

好波
作者: explorerfnk     時間: 2019-3-17 02:34

引用:
原帖由 習總膽囊 於 2019-3-16 10:12 PM 發表

我唔覺得你地大能晒喎,咪能屈9我喎
唔係講我大曬,係講你地大曬,反正龍門都已經唔知搬左幾次,搬到上火星啦。仲唔大撚曬。
作者: 水晶狂     時間: 2019-3-17 10:47

引用:
我見好多老坑朝朝坐係附近望住佢地跳舞,目不暇给,又有免费娛樂,到你年纪大,可能你都係同班老坑一样,都唔錯呀