標題: [本港新聞評論] 教師墮斃近百校長聯署反擊各界 - 東方日報 [打印本頁]

作者: george_gm    時間: 2019-3-15 08:07 AM     標題: 教師墮斃近百校長聯署反擊各界 - 東方日報

教師墮斃近百校長聯署反擊各界
天水圍東華三院李東海小學女教師林麗棠在校內墮樓身亡,不少聲音指摘校長羅婉儀難逃責任。事件發酵至今,多名校長群起反擊,近百名中、小學校長等教育界人士昨日聯署,指校長亦面對不少壓力,認為社會輿論與及教育團體以聲討及怪罪的文化,造成教育界對立和分化局面。調查事件的獨立委員會昨亦舉行首次會議,定下調查方向,惟未有明言會否討論校長去留問題。

由近百名校長發起聯署聲明指,對林老師不幸離世深感哀痛,然而現時事件已演變成社會聲討各教育負責單位的不是,對此感痛心。聲明強調,校長希望扮演好教育領導角色,讓老師能有良好工作環境,但遺憾未見社會上的教育團體帶領業界向前走,反而出現聲討、怪罪及博取掌聲的文化,呼籲立即停止教育界分化及對立局面。聯署者包括最少九十二名中、小學校長、教師及教育界人士。
稱高調處理或鼓勵師生「以死控訴」
有聯署人士留言稱,「辦學團體對校長施壓、校長無奈地對老師和學生施壓。其實校長的壓力也不少,有誰去正視?」有人呼籲傳媒停止妖魔化校長,「校長也是人,沒完沒了的逼迫是否要當事人以死謝過才收手?」又有聯署者質疑,傳媒及教協高調處理事件,或會鼓勵更多自覺受委屈的老師或學生「以死控訴」。
有份聯署的中華基督教會拔臣小學校長劉餘權表示,校長亦面對不少壓力,需要有正向的聲音支持,「事件發生大家都唔想,但如果大家冇啲正向意見,對社會各界都唔係一件好事」,但他認同日前教協提出,教育局應恒常檢討教師投訴機制,認為是正向解決事件的方法。
委員會未明言會否討論校長去留東華三院日前成立獨立調查委員會徹查肇事原因,委員會昨早舉行首次會議。召集人黎同儕會後表示,會議已確定調查方向,將聚焦調查重要事實及事件始末,了解事件發生的相關要素,並據此提出委員會的觀察和建議。不過,委員會未有表明會否討論校長羅婉儀的去留。
大家都知校長都有其壓力, 但校長們, 你地都檢討一下自身既行為, 你地是否覺得自己係高高在上呢? 你地啲校長會否諗下當事人點解要走去絕望之路呢?!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190315/00176_039.html
作者: hoikittsang    時間: 2019-3-15 08:19 AM

如果沒有侮辱過下屬,根本唔需要擔心

一堆牛鬼蛇神被引出來了
作者: 潮水西流    時間: 2019-3-15 08:20 AM

幾時交人啊
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 08:30 AM

含能啦教畜

校長有壓力大晒ar, 港大/浸大圍又唔見你班76出聲吊條學生???
教畜跳樓要開死因庭追究ok, 咁學生跳點解唔提追究???

雙重標準
作者: 賭爸    時間: 2019-3-15 08:33 AM

成班仆街
女校長
日日夜夜被鬼纏身
作者: nashwan    時間: 2019-3-15 08:33 AM

社會應聲討自殺者
傳媒及社會一窩蜂去可憐自殺者, 只會有更多人以為自殺會得到其他人認同支持, 後果可想而知

作者: mib04    時間: 2019-3-15 08:36 AM

一群小人,物傷其類
作者: o_0    時間: 2019-3-15 08:41 AM

人人都有壓力,巴士阿叔有壓力,西餅男有壓力,14巴港女又有壓力,SO WHAT?
整死人就想著草?只係聲討都益咗你啦。
作者: nnes    時間: 2019-3-15 08:48 AM

引用:
原帖由 nashwan 於 2019-3-15 08:33 AM 發表

社會應聲討自殺者
我絕對唔會可憐啲去自殺嘅人
作者: 向井千秋    時間: 2019-3-15 08:49 AM

一隻二隻捉去跪玻璃
作者: fwjlxh    時間: 2019-3-15 08:57 AM

呢班校長鼓勵要用壓迫的手段.
作者: 唔睇文滙大公    時間: 2019-3-15 08:57 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 樓下平平盡頭    時間: 2019-3-15 09:00 AM

引用:
原帖由 賭爸 於 2019-3-15 08:33 AM 發表

成班仆街
女校長
日日夜夜被鬼纏身
女bosses always the trouble maker
作者: moon2004girl    時間: 2019-3-15 09:00 AM

引用:
原帖由 george_gm 於 2019-3-15 08:07 AM 發表

天水圍東華三院李東海小學女教師林麗棠在校內墮樓身亡,不少聲音指摘校長羅婉儀難逃責任。事件發酵至今,多名校長群起反擊,近百名中、小學校長等教育界人士昨日聯署,指校長亦面對不少壓力,認為社會輿論與及教育團體以聲討及怪罪的文化,造成教育界對立和分化局面。調查事件的獨立委員會昨亦舉行首次會議,定下調查方向,惟未有明言會否討論校長去留問題。
file:///C:\Users ...
洗咩呀,一句推話:係教育局既錯,政府既錯,社會既錯,咁咪咩到推得一乾二淨囉。
作者: Joeycky    時間: 2019-3-15 09:02 AM

支持累死人校長,成班滅絕人性的校長,香港教育玩完了。
作者: 淼淼森    時間: 2019-3-15 09:03 AM

你班嘢唔係咁賤,人地都唔會以死控訴咁嚴重!
連校長都唔識檢討自己只懂推卸責任,咁嘅教育只有死路!
大陸佬強迫香港回歸就係要搶錢攪死香港!成功咗啦!
作者: yctbmcl    時間: 2019-3-15 09:04 AM

引用:
原帖由 唔睇文滙大公 於 2019-3-15 08:57 發表

條仆街校長唔好諗住請病假就過到骨!

我哋都知道你住邊!

一定刮你出嚟屌柒你!公審批鬥你!

仲有,我已經去信 申訴專員公署 投訴你條仆街校長。

就算東華最後放過你,

申訴專員公署都唔會放過你!

你唔會有好日子過!

舊時啲人講 殺人係要填命,一命換一命,原來係真㗎!

死八婆羅婉儀 

佢係共產黨走狗,

共產黨就係最鍾意叫人寫悔過書!

佢羅婉儀舔共舔到出晒面就係人都知 ...
夠鐘食藥啦!校長支持佔中點會係共狗?仆街反中畜精神分裂。
作者: L.J    時間: 2019-3-15 09:04 AM

個班校長係身有屎?

如果女校長係清白,唔企出黎做任何交代?
作者: LogisticsAir    時間: 2019-3-15 09:06 AM

引用:
原帖由 george_gm 於 2019-3-15 08:07 AM 發表

兩招就可以解決問題。1. 取消所有教師終身制,2.將教師薪金市場化。
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-3-15 09:07 AM

呢班校長都ONX! 重要護短?
作為校長有老師自殺但佢聲都唔聲就潛咗水, 咁不負責任嘅態度仲有乜柒嘢好講?
引用:

作者: gakoduck    時間: 2019-3-15 09:08 AM

令我諗係法官大人果句話 : they are well paid for it.......
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:09 AM

引用:
原帖由 L.J 於 2019-3-15 09:04 AM 發表

個班校長係身有屎?

如果女校長係清白,唔企出黎做任何交代?
交咩代....
教畜1口咬定係條PK校長責任la

佢話冇佢地會信咩
吊2句, 去死.........咁你想入老謀???

作者: apmichael    時間: 2019-3-15 09:09 AM

引用:
原帖由 gakoduck 於 2019-3-15 09:08 AM 發表

令我諗係法官大人果句話 : they are well paid for it.......
教師都係well paid
作者: 猩猩老闆    時間: 2019-3-15 09:11 AM

邊個校長有聯署,就係身有屎,係同類。建議立即調查佢地,以免老師自殺事件再次發生!
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-3-15 09:12 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-3-15 09:09 AM 發表

交咩代....
教畜1口咬定係條PK校長責任la
有事發生身為校長潛咗水, 唔怪佢仲可以怪邊個?
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:15 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-3-15 09:12 AM 發表

有事發生身為校長潛咗水, 唔怪佢仲可以怪邊個?
好多學生跳, 班同學+教畜都潛架la
作者: ibm1    時間: 2019-3-15 09:15 AM

愚民你控制不了; 
校長作為一個具決策力的人, 
不知道這種反擊只會惹來持續的反反擊? 
淡化才是皇道... 
聯署反擊只會惹來反感... 
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-3-15 09:16 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-3-15 09:15 AM 發表

好多學生跳, 班同學+教畜都潛架la
一間學校最大就係校長, 校長唔負責誰來負責? 唔好乜柒都政治化D事
作者: 慶之    時間: 2019-3-15 09:16 AM

一班垃圾校長,佢地最想件事快d淡忘,冇人講,跟住圍威喂放生始作俑者,維護佢地特權,千秋萬世,正人渣
作者: monbijoux    時間: 2019-3-15 09:17 AM

支持批鬥,一切向祖國學習
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:18 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-3-15 09:16 AM 發表

一間學校最大就係校長, 校長唔負責誰來負責? 唔好乜柒都政治化D事
咁你咪吊聯署果班校長厚多士lor
我一直都吊教畜冇個好人

最大就負責.........咁hsbc有職工跳樓係咪要搵ceo ???

btw - 咁之前跳樓果d, 點解搵教育局長羅飯, 唔搵校長???

作者: kolau    時間: 2019-3-15 09:19 AM

本末倒置...一句有壓力, 就可以日罵夜罵, 搵D下屬出氣咩?
成班垃圾...
作者: topkiller    時間: 2019-3-15 09:19 AM

同類人幫番同類人,成班都係……
作者: 401    時間: 2019-3-15 09:20 AM

人要為自己所做的負責
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-3-15 09:20 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-3-15 09:18 AM 發表

咁你咪吊聯署果班校長厚多士lor
我一直都吊教畜冇個好人

最大就負責.........咁hsbc有職工跳樓係咪要搵ceo ???
其實都係一樣, 香港有公務員自殺一樣係林鄭出來交代
作者: bitebite    時間: 2019-3-15 09:21 AM

絕對是校長PK
作者: 東亞老千    時間: 2019-3-15 09:21 AM

原來香港有近
百怪獸校長
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:22 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-3-15 09:20 AM 發表

其實都係一樣, 香港有公務員自殺一樣係林鄭出來交代
交咩袋??? 有法官自殺係咪中審9官會交代先???
作者: 減肥唔准減對波    時間: 2019-3-15 09:22 AM

官官相衛嘅例子
作者: nashwan    時間: 2019-3-15 09:22 AM

傳媒及社會一窩蜂去可憐自殺者, 只會有更多人以為自殺會得到其他人認同支持, 後果可想而知
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-3-15 09:22 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-3-15 09:22 AM 發表

交咩袋??? 有法官自殺係咪中審9官會交代先???
佢地無從屬關系
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:23 AM

引用:
原帖由 東亞老千 於 2019-3-15 09:21 AM 發表

原來香港有近
百怪獸校長
校長咪又係由教畜爬上去
作者: saracrystal    時間: 2019-3-15 09:23 AM

希望校長日日夢到紅衣Miss Lam
作者: samsampigpig    時間: 2019-3-15 09:23 AM

校長希望扮演好教育領導角色,讓老師能有良好工作環境

如果, 你哋有做好呢個角色, 真係會有教職員自殺 (暫時所知係工作壓力)?
我有尐曾經做教師既朋友, 睇見呢次事件都覺得好可惜.
一個「捱」咗咁多年既教師, 最終都「捱」唔住, 仲要斷送自己既生命.

稱高調處理或鼓勵師生「以死控訴」

今時今日有邊個會「以死控訴」?
我唔太清楚個位教師自殺既原因, 但一群所謂辨教育既人, 居然可以咁妄下判斷, 斷定個位教師係「以死控訴」?
想要籍此抹黑或醜化個位教師, 減輕社會上對你哋呢群無視下屬生死既人所施既壓力?

以往某學校有學生發生致命意外, 學校都會「高調地」提供心理輔導.
今次事件, 有無任何學校打算為教職員提供心理輔導?
若然, 真係話要提供「良好工作環境」..

相信, 呢班冚家剷依家最怕既, 係有教職員行出黎講「事實」, 而佢哋只想閉門處理.
因為, 怕自己既暴行為世人所知.

作者: HYDERMD    時間: 2019-3-15 09:23 AM

垃圾校長,壓力就唔需要出嚟交待?
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:24 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-3-15 09:22 AM 發表

佢地無從屬關系
咁跳樓條教畜, 都唔係校長出糧比佢
校長都係打工

教畜死得好

包庇粗口老師etc , 底d校長比紅衛兵圍la
報應黎

作者: 習總膽囊    時間: 2019-3-15 09:26 AM

引用:

So far我係聽過校長因為做假賬落格搞到要走佬,殺人,燒屍架啫,因為工作壓力大搞到跳樓我就未聽聞過.再講,校長人工高過教師唔少,受多啲壓力亦係理所當然.同埋今次件事,教師真係因為工作而受壓定係有人有私心俾咗啲不必要既壓力教師人人心中有數
作者: tkgb1981    時間: 2019-3-15 09:27 AM

引用:

一個成年人,應該要抗壓能力,就算系認為工作不愉快,米選擇轉工咯,為人師表,有咩事需要去死,你話我冷漠無情,我都一樣這樣講,世界上,無甚麼事情,系需要用死去解決
作者: JamesJamesLau    時間: 2019-3-15 09:27 AM

都講左n次
呢個係傷港社會文化
拍檯開會當眾用粗口屌20年前都有
撈就撈型d唔撈即場拍檯屌番佢老母
呢個就係文化
冇得攪死症因為大部分傷港都係咁
事件只係揭露左出黎
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-3-15 09:28 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-3-15 09:24 AM 發表

咁跳樓條教畜, 都唔係校長出糧比佢
校長都係打工

教畜死得好
教過你的老師都好悲哀
作者: acacac    時間: 2019-3-15 09:29 AM

老港女做校長
想一想都知發生乜事
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:30 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-3-15 09:28 AM 發表

教過你的老師都好悲哀
教畜就係賤
70退休教畜做補習性侵15碎lor…….咁你快d去撐la
好多淫c
作者: 東亞老千    時間: 2019-3-15 09:31 AM

校長有壓力,亂罵老師出氣?老師有壓力,可惜投訴無門,最後以死控訴!
所有正義人士都應為林老師討回公道。
作者: 34304    時間: 2019-3-15 09:31 AM

唔高調?唔通低調處理當無事?
作者: 東亞老千    時間: 2019-3-15 09:32 AM

引用:
原帖由 acacac 於 2019-3-15 09:29 AM 發表

老港女做校長
想一想都知發生乜事
-----------------------------------
鴨店合法化?
作者: topsecret2000    時間: 2019-3-15 09:32 AM

迫到人死左,威脅自己同事下屬,阻塞投訴,欠交代,不應找人負責!!!???
你們聯署維護這樣的人???
作者: 唔睇文滙大公    時間: 2019-3-15 09:32 AM

引用:
原帖由 yctbmcl 於 2019-3-15 09:04 AM 發表

夠鐘食藥啦!校長支持佔中點會係共狗?仆街反中畜精神分裂。
因為佢係共產黨派去做佔中奸細!
作者: 烏鴉白色2017    時間: 2019-3-15 09:32 AM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-3-15 09:30 AM 發表

教畜就係賤
70退休教畜做補習性侵15碎lor…….咁你快d去撐la
好多淫c
評論就對事不對人, 你用自己的仇恨去批評一D意義都無
作者: L.J    時間: 2019-3-15 09:33 AM

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2019-3-15 09:22 AM 發表

官官相衛嘅例子
班校長係只維護自己利益
作者: 黃文文    時間: 2019-3-15 09:34 AM

引用:

何解以前沒有這麼的這般事發生?
作者: DT320    時間: 2019-3-15 09:34 AM

果然係蛇鼠一窩🤔
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:34 AM

引用:
原帖由 東亞老千 於 2019-3-15 09:31 AM 發表

校長有壓力,亂罵老師出氣?老師有壓力,可惜投訴無門,最後以死控訴!
所有正義人士都應為林老師討回公道。
老師有壓力咪鬧學生lor
學生跳都要開死因庭追究先公平lor

d教畜唔係冇鬧學生ar
作者: solar169    時間: 2019-3-15 09:35 AM

引用:
原帖由 kolau 於 2019-3-15 09:19 AM 發表

本末倒置...一句有壓力, 就可以日罵夜罵, 搵D下屬出氣咩?
成班垃圾...
正解!依家社會係譴責緊對老師施加不必要壓力、侮辱而令老師不堪壓力而自殺嘅校長,呢班聯暑嘅校長咁樣跳出嚟只會令人聯想到佢地係同李東海小學嘅校長係同類。
作者: dtw    時間: 2019-3-15 09:36 AM

校長會喎!你們有同該校長了解、溝通過嗎?反擊什麼?該校長一直無回應,正常、正確嗎?
作者: 無盡消失的筍盤    時間: 2019-3-15 09:36 AM

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-3-15 08:19 AM 發表

一堆牛鬼蛇神被引出來了
此地無銀三百兩
作者: 習總膽囊    時間: 2019-3-15 09:36 AM

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-15 09:27 AM 發表

一個成年人,應該要抗壓能力,就算系認為工作不愉快,米選擇轉工咯,為人師表,有咩事需要去死,你話我冷漠無情,我都一樣這樣講,世界上,無甚麼事情,系需要用死去解決 ...
咪係囉,人地要死唔俾人死咩,不過若然有啲X街做事過份咗就1定要追究囉.Anyway,用返奶耶常用既講法,無做過啲X街野怕咩俾人查呀,清者自清,除非身有屎架啫
作者: 海邊粗俗的豬豬    時間: 2019-3-15 09:37 AM

紅衛兵式批鬥
作者: chandaiman05    時間: 2019-3-15 09:37 AM

教育界中幼稚園、小學、中學和大學學長人士。撫心自問你地在校係咪是皇帝、魔鬼、人渣和垃圾?
作者: richardli008    時間: 2019-3-15 09:37 AM

乜叫人寫悔過書係正常校長會做既事黎?人地請咗病假又可以叫人返學校俾你鬧過?呢啲唔係濫權?根本係精神虐待!
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:38 AM

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2019-3-15 09:32 AM 發表

評論就對事不對人, 你用自己的仇恨去批評一D意義都無
教畜校長鬧教畜, 教畜又鬧學生
教畜跳就追究校長

咁唔見學生跳追究教畜???
你呢d人雙重標準對人不對事lor
作者: walkera2006    時間: 2019-3-15 09:39 AM

校長受到幾大壓力都唔應該侮辱老師
作者: 敗走西甲    時間: 2019-3-15 09:39 AM

作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:39 AM

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-3-15 09:37 AM 發表

乜叫人寫悔過書係正常校長會做既事黎?人地請咗病假又可以叫人返學校俾你鬧過?呢啲唔係濫權?根本係精神虐待!
你話悔過書又得, 報告又得
show張悔過書睇下寫咩先討論lor
作者: 大家好野    時間: 2019-3-15 09:39 AM

唔通D 人想一命賠一命?
作者: 乂大簡    時間: 2019-3-15 09:40 AM

一班垃圾
作者: griffon001    時間: 2019-3-15 09:40 AM

呢班教育界人士,完美示範了何謂不食人間煙火,諉過於人。
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:40 AM

引用:
原帖由 大家好野 於 2019-3-15 09:39 AM 發表

唔通D 人想一命賠一命?
唔死都要跪玻璃啦好明顯
作者: 無盡消失的筍盤    時間: 2019-3-15 09:41 AM

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2019-3-15 08:19 AM 發表

一堆牛鬼蛇神被引出來了
全部出哂嚟對號入座!👍
作者: 十二子    時間: 2019-3-15 09:41 AM

又唔見收幾皮一個月,話自己唔夠錢買樓?
作者: 酥皮蛋撻    時間: 2019-3-15 09:41 AM

無風不起浪
教師投訴不果,職員敷衍了事,仲打返電話去問校長教師平時喺學校情況係點,做法真係奇怪,當然以死控訴都唔好
但最後呢位教師可能覺得投訴完都冇人幫到佢1時睇唔開先了結自己生命,至於呢位校長所謂嘅壓力係因為大衆網同傳媒指責,但如果有責任心,啱與錯都應該出嚟交代清楚,如果傳媒所報導係真實,呢位校長走去跳樓都冇人會可憐
作者: 世界真虛假    時間: 2019-3-15 09:42 AM

百幾個妖魔,登D學生同老師可憐,當中竟然有7個老師簽名,抽呢7個老師出黎公審
作者: bigbigbc    時間: 2019-3-15 09:43 AM

引用:

痴孖筋
越黎越似大陸

做錯事嘅人反而話返别人唔啱
作者: 習總膽囊    時間: 2019-3-15 09:44 AM

引用:
原帖由 dtw 於 2019-3-15 09:36 AM 發表

校長會喎!你們有同該校長了解、溝通過嗎?反擊什麼?該校長一直無回應,正常、正確嗎?
米能對啲校長期望過高,冧掂啲校監就有得撈,咩道德操守可以放埋1邊
作者: 紅星加盈    時間: 2019-3-15 09:44 AM

女校長對女下屬
諗都諗倒有幾pk
作者: 鬼屋粗俗的羊羊    時間: 2019-3-15 09:45 AM

引用:
原帖由 nashwan 於 2019-3-15 08:33 AM 發表

社會應聲討自殺者
講🉐️啱、1⃣️班🐑群!
作者: 織田信長    時間: 2019-3-15 09:46 AM

引用:

即查呢班教畜,一定查到唔少野
作者: 1928    時間: 2019-3-15 09:46 AM

我估班校長可能感同身受, 認為校長同法官類似, 唔可以承受任何壓力, 即使自己有錯, 都應該由自我反省改正, 唔應該由社會人士提出, 面子大過一切。#中國人是不可以被罵的

亦可能覺得校長已經係一校最高權力, 唔可以受到任何制衡, 即使以前有錯, 一旦成為校長, 以往所犯的罪, 應該一筆勾消不能再追究。
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-3-15 09:46 AM

引用:
原帖由 酥皮蛋撻 於 2019-3-15 09:41 AM 發表

無風不起浪
教師投訴不果,職員敷衍了事,仲打返電話去問校長教師平時喺學校情況係點,做法真係奇怪,當然以死控訴都唔好
但最後呢位教師可能覺得投訴完都冇人幫到佢1時睇唔開先了結自己生命,至於呢位校長所謂嘅壓力係因為大衆網同傳媒指責,但如果有責任心,啱與錯都應該出嚟交代清楚,如果傳媒所報導係真實,呢位校長走去跳樓都冇人會可憐 ...
d教畜, 反國教咁成班上街示威咪得lor
推學生去示威有案底.........有邊條教畜有負責 / 向學生道歉先???
作者: kopahin    時間: 2019-3-15 09:46 AM

hk文化就係咁,呢班教師完全冇PR嘅concept,總之先反擊,我明知你班契弟只顧自己利益但如果想淡化或搏掌聲可以話自己檢討如果改善教師壓力及鼓勵教師尋求專業協助甚至正尋求同乜乜團體合作,搞好PR先講野啦,反擊憑什麼? 叫葉議員帶領上街擺課好冇?
作者: 大家落    時間: 2019-3-15 09:47 AM

呢個垃圾回覆就如D權貴大鱷同你講,
你地淨係識得投訴我地,
又唔理會我地搾壓你地其實都好大壓力架,
又冇人幫我地.
作者: FCU    時間: 2019-3-15 09:47 AM

教渣
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-3-15 09:47 AM

食花生,等睇戲
作者: 股壇小丑1    時間: 2019-3-15 09:48 AM

錯就出黎認, 如果冇錯又何必絲絲縮縮唔敢蒲頭呢
作者: 漆哥    時間: 2019-3-15 09:50 AM

問題出於教師點唔得都唔炒得
作者: 十二子    時間: 2019-3-15 09:52 AM

引用:
原帖由 bigbigbc 於 2019-3-15 09:43 AM 發表

痴孖筋
越黎越似大陸

做錯事嘅人反而話返别人唔啱
劣幣逐良幣!校長其身不正,上良不正下梁歪。下面有樣學樣。社會只容納推卸責任的人。無話可說。
作者: tailam123456    時間: 2019-3-15 09:52 AM

龜縮到何時
作者: elaine345    時間: 2019-3-15 09:52 AM

一律負評, 大家都心知咩事啦. 簽署的大部份都是正副校, 有膽便公開埋簽署名單。

也顯示佢地只顧自己利益喜好而說話, 違反邏輯與公正公義。

例如:

1.辦學團體對校長施壓、校長無奈地對老師和學生施壓。其實校長的壓力也不少,有誰去正視?」----嘩!!!! 你又知係辦學團體對校長施壓、校長無奈地對老師施壓既?? 當事人失蹤冇回應喎!

呼籲傳媒停止妖魔化校長,「校長也是人,沒完沒了的逼迫是否要當事人以死謝過才收手?」----嘩!!!! 有邊份傳媒要求逼迫校長??? 而家追求公義喎! 做教育校長竟然冇考慮追求公義! 教育仲有希望咩??

又有聯署者質疑,傳媒及教協高調處理事件,或會鼓勵更多自覺受委屈的老師或學生「以死控訴」?」----嘩!!!! 而家追求公義喎,冇人認為係鼓勵以死控訴, 好似係得你們呢篇聯署咁講! 做教育校長竟然冇考慮追求公義! 教育仲有希望咩??
作者: epyon    時間: 2019-3-15 09:52 AM

成班疑似身有屎嘅土皇帝驚會燒埋自己嗰疊, 大大聲話返人轉頭, 佢哋成班真係以為可以隻手遮天喎...
作者: tacticsolve    時間: 2019-3-15 09:54 AM

教育界指責別人時, 最鍾意找傳媒支持
但傳媒用同一標準對自己時, 又話人不是, 雙標到這個地步...

教育界咁多既問題, 政府仲唔需要整頓?
作者: keroro-n    時間: 2019-3-15 09:56 AM

引用:

一堆牛鬼蛇神被引出來了
根本就係土皇帝