標題: 單程證制度非改不可 [打印本頁]

作者: 未來特首     時間: 2019-3-13 22:58

正當一再有前線醫護人員因病人數目太多及病房逼爆,希望政府檢視內地每天150個單程證名額政策時,特首林鄭月娥幾乎想也不想就拒絕,只叫醫護人員及市民忍耐及包容。當住在不同地區市民因人口密度越來越高,居住、生活空間越來越窄而怨聲載道,要求特首及特區政府正視單程證名額帶來的人口壓力時,林鄭月娥始終不肯向北京領導層反映市民的憂慮與不滿,反而要市民繼續忍耐各種公共服務質素持續倒退,忍受輪候時間越來越長的苦況。這是為甚麼?                  

公立醫院病房逼爆,病人、醫護人員、病者家屬處境越來越惡劣已不是今天今年的事,也不是最近幾年才發生的情況,而是長期沒有解決的問題。即使不在流感或其他傳染病季節,病床使用率都接近100%,加開帆布床不再是特殊情況而是常態。一旦遇上流感高峯或其他突發情況,病房入住率更高達120%至130%,令為健康苦苦掙扎的病人要在擠迫惡劣的環境下接受治療,醫生、護士則兩個人做三個人甚至四個人的工作,透一口氣的空間與時間也沒有,個人情緒瀕臨崩潰狀態。

造成醫院逼爆的原因很多,例如政府規劃不當,培訓醫護人員的計劃追不上社會需求,興建醫院速度太慢,醫管局人手調配及管理效率欠佳等;但每天150個單程證名額來港定居的龐大新增人口是更根本的因素。這個政策意味一年有近五萬內地人移居本港。他們一到埗就可以開始使用公共醫療服務,對原本已擁擠的公立醫院造成沉重的壓力。

政府官員、服務新移民的團體說,單程證來港人士年紀平均較輕,健康狀況比趨向老化的原來人口較好,不會對醫療服務構成重大壓力。只是,香港公共醫療體系早已處於超負荷狀態,單是應對人口老化的壓力已是左支右絀,還得騰出資源、人手照顧每年五萬多的新增人口,想不「爆煲」已是不可能。

除了醫療以外,其他公共服務質素在人口無止境上升下同樣大不如前,無法達到政府承諾的指標。以房屋為例,公屋輪候時間已經從幾年前的平均三年半升至接近六年;而私人樓宇的面積則越來越迷你。換言之,市民「上樓」安居的希望變得渺茫,居住空間則不斷縮小。這跟單程證制度下人口持續膨脹豈無關係。                                                                                                                                                                                                
其他如公共交通的「沙甸魚」狀況重臨,路面交通惡化,地鐵系統經常超載等在在反映香港這個面積有限的城市已處於逼爆狀態,不放慢、煞停人口增長只會令市民的生活空間、質素不斷倒退,只會令社會各種矛盾包括中港矛盾激化,直接影響社會穩定與融和。

林鄭月娥說,單程證配額是為家庭團聚而設,來的人是香港市民的親屬,市民該接受包容。這個說法是特區政府「不作為」的片面解釋。不管在甚麼國家或地區,人口政策都是非常重要的公共議題,政府會小心、嚴格處理,不會讓人口政策失控而令社會資源無法應付。家庭團聚雖然是考慮新移民入境的因素,但絕不是唯一因素,絕大部份政府會詳細審查申請人的背景、經濟條件、家庭需要等,再按個案情況決定是否批准或等候時間,有不少申請可能長達十年,絕不會像香港的單程證制度般每天有大量特定名額,更不會像香港般毫無控制權審批權,只能按內地旨意批一個就接收一個。

其實,內地大城市早已嚴格控制戶籍,其他省市民眾想落戶上海、北京、廣州極為困難。若果連內地大城市也努力控制外來人口流入以免出現種種問題,香港有甚麼理由每年任由近五萬人從內地其他地方流入呢?特首林鄭月娥及特區政府不住口說要迎難而上,為何不在這方面聽聽市民逼切的訴求,不敢向北京爭取改變早已過時的單程證制度呢?

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190225/20619926

每日150不知名怪客湧入,房屋被分薄,醫療福利被分薄,學位被分薄,年青人喊'民不聊生'表面看似奇怪,但卻是事實。

作者: tkgb1981     時間: 2019-3-14 15:08

你有甚麼權利
吾比香港人的下一代黎香港
人權呢
作者: 蘋果轉貼員     時間: 2019-3-14 15:09

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 03:08 PM 發表
你有甚麼權利
人權呢
單程證依家就係唔單止淨係畀香港人嘅下一代嚟香港喎,咁係咪要改呢
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-14 15:39

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 03:08 PM 發表
你有甚麼權利
人權呢
你會唔會寧願自己無得瞓都讓張床給流浪漢?
作者: 坐六年     時間: 2019-3-14 15:50

唔使改,新移民用來取代港獨漢奸啱啱好,不事生產總好港獨漢奸一樣係攞綜援,但係就掟磚搞事,破壞法治。
作者: andysan4     時間: 2019-3-14 15:57

圖片附件: 1552550223243.jpg (2019-3-14 15:57, 310.02 KB) / 該附件被下載次數 23

圖片附件: 1552550223331.jpg (2019-3-14 15:57, 190.21 KB) / 該附件被下載次數 22

作者: tkgb1981     時間: 2019-3-14 16:05

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-3-14 03:09 PM 發表

單程證依家就係唔單止淨係畀香港人嘅下一代嚟香港喎,咁係咪要改呢
你肯定呢150個名額系可以用系吾屬於香港人的直屬親人身上????
作者: tkgb1981     時間: 2019-3-14 16:08

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-14 03:39 PM 發表

你會唔會寧願自己無得瞓都讓張床給流浪漢?
你有咩權力去奪去其他香港人的權利
家庭團聚
你系香港人
他又系香港人
你憑甚麼有權凌駕他之上
作者: mightykoala     時間: 2019-3-14 16:17

點解唔係拒絕外來人士,包括持旅遊,工作,及其他簽證,使用公共醫療設施?淨係菲傭三四十萬,遊客又幾十萬,比搞單程證效率快N倍。

唔比港人國內子女配偶來港,點解唔拒絕來自外國的?港人全世界都有子女配偶窩。

索性封港啦,多個人多張嘴,年紀大的無生產力,只會搶資源,夠鐘就推出羅湖邊界,呢度只需要"真"香港人就夠~ 
作者: ATA6038     時間: 2019-3-14 16:23

多x謝李志喜!
作者: bnqmaksir1     時間: 2019-3-14 16:31

引用:
原帖由 未來特首 於 2019-3-13 10:58 PM 發表
正當一再有前線醫護人員因病人數目太多及病房逼爆,希望政府檢視內地每天150個單程證名額政策時,特首林鄭月娥幾乎想也不想就拒絕,只叫醫護人員及市民忍耐及包容。當住在不同地區市民因人口密度越來越高,居住、生活空間越來越窄而怨聲載道,要求特首及特區政府正視單程證名額帶來的人口壓力時,林鄭月娥始終不肯向北京領導層反映市民的憂慮與不滿,反而要市民繼續忍耐各種公共服務質素持續倒退,忍受輪候時間越來越長的苦況。 ...
不如唔准回流人士及其家屬返港,包括非華人
作者: bnqmaksir1     時間: 2019-3-14 16:32

樓豬即是樓豬
作者: captkkk

作者: lam1252     時間: 2019-3-14 17:17

先禁晒所有外國人來港,再禁大陸,接著把1960年後來港及所生子女全部強制踢佢地回原地
作者: captkkk

作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-14 17:26

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 04:08 PM 發表

家庭團聚
你系香港人
他又系香港人
你憑甚麼有權凌駕他之上
唔影響香港人的前提下我唔反對
作者: ddboy     時間: 2019-3-14 17:26

引用:
原帖由 未來特首 於 2019-3-13 10:58 PM 發表
正當一再有前線醫護人員因病人數目太多及病房逼爆,希望政府檢視內地每天150個單程證名額政策時,特首林鄭月娥幾乎想也不想就拒絕,只叫醫護人員及市民忍耐及包容。當住在不同地區市民因人口密度越來越高,居住、生活空間越來越窄而怨聲載道,要求特首及特區政府正視單程證名額帶來的人口壓力時,林鄭月娥始終不肯向北京領導層反映市民的憂慮與不滿,反而要市民繼續忍耐各種公共服務質素持續倒退,忍受輪候時間越來越長的苦況。 ...
上次咪泛民改加至百五人一日囉!
作者: hkichi     時間: 2019-3-14 17:29

享尽旧移民种下嘅成果,唔畀新移民去享用,是什么玩法?站在中间,高人一等了?
作者: hkichi     時間: 2019-3-14 17:31

引用:
原帖由 bnqmaksir1 於 2019-3-14 04:31 PM 發表

不如唔准回流人士及其家屬返港,包括非華人
呢个好,香港太多呢d双重国籍嘅人
作者: tkgb1981     時間: 2019-3-14 17:38

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-14 05:26 PM 發表

唔影響香港人的前提下我唔反對
你吾比人家庭團聚
米影響緊部份香港人咯
作者: bnqmaksir1     時間: 2019-3-14 17:42

引用:
原帖由 hkichi 於 2019-3-14 05:31 PM 發表

呢个好,香港太多呢d双重国籍嘅人
咁多年累積多到唔知幾多。
作者: 香江人     時間: 2019-3-14 17:46

引用:
你有甚麼權利
人權呢
去大灣區。
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-14 17:47

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 05:38 PM 發表

你吾比人家庭團聚
米影響緊部份香港人咯
但影響其他香港人
作者: 香江人     時間: 2019-3-14 17:50

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 04:08 PM 發表

家庭團聚
你系香港人
他又系香港人
你憑甚麼有權凌駕他之上
一架巴士上300人,仲不准再叫200人上車?裝唔晒,點加人。
作者: 武德鼎     時間: 2019-3-14 17:50

冇梁天琦、羅冠聰呢班新移民,你港獨有新血咩?
作者: dog12345678     時間: 2019-3-14 17:51

我地蟻民有咩好討論…有用咩?針唔拮到肉就唔知痛~根本嘥九氣~歷史會告訴我們一切
作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 17:51

單程證不是重點,只要取消公屋綜援,滿18歲冇交稅就取消居留權;有能力就搬來,冇能力就要搬走
人口自由流動係人權,有權利有義務,好應該畀人有自由搬去佢能夠負擔的地方;適者生存,冇能力點解要霸住個位乞食
作者: 前來外圍的神童     時間: 2019-3-14 17:52

香港人口負債進行中。
作者: dog12345678     時間: 2019-3-14 17:55

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 05:51 PM 發表
單程證不是重點,只要取消公屋綜援,滿18歲冇交稅就取消居留權;有能力就搬來,冇能力就要搬走
人口自由流動係人權,有權利有義務,好應該畀人有自由搬去佢能夠負擔的地方;適者生存,冇能力點解要霸住個位乞食 ...
講得好
作者: dog12345678     時間: 2019-3-14 17:56

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 05:55 PM 發表

講得好
自食其力是法則
作者: tkgb1981     時間: 2019-3-14 17:58

引用:
原帖由 香江人 於 2019-3-14 05:46 PM 發表

去大灣區。
你有咩權趕香港人離開香港
作者: tkgb1981     時間: 2019-3-14 17:59

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-14 05:47 PM 發表

但影響其他香港人
你有咩權吾比人地家庭團聚
你何來的能力
作者: 蘋果轉貼員     時間: 2019-3-14 18:01

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 04:05 PM 發表

你肯定呢150個名額系可以用系吾屬於香港人的直屬親人身上????
睇下點計啦!但一定唔單止係港人子女囉!
可能係佢老婆嘅老豆老母,又話即係佢老婆同人哋生咗仔。
作者: qqnokia     時間: 2019-3-14 18:01

我都認為每日150個名額並不合理,應該取消哩個限額
香港人無論同邊一個國家嘅男人/女人結婚,佢地嘅子女都應該有權成為港人
而配偶,為咗避免假結婚 厄移民
可以制定一套新嘅移民條件,例如要結婚滿5年先可以辦理單程證
5年之後領取"香港臨時身份證" 七年內若犯有刑事罪行或者查到係假結婚
香港政府有權取消臨時身份證 遣返原地,並且列為黑名單
作者: tkgb1981     時間: 2019-3-14 18:01

引用:
原帖由 香江人 於 2019-3-14 05:50 PM 發表

一架巴士上300人,仲不准再叫200人上車?裝唔晒,點加人。
你地何來權力去擬訂香港人事兒
作者: 101708858     時間: 2019-3-14 18:03

根本就係醫護人員自己攞來。

成班人為自己的利益,勾結曾蔭權,想方設法減少醫護人手的培訓及供應數目,設立制度留難海外醫護人員加入呢個市場。

房屋又係,曾蔭權,私樓業主呢類既得利益者,為左確保樓價高企。用盡任何方法,導致香港多年唔可以造地,唔可以起足夠的房屋,唔可以發展任何新市鎮。
作者: tkgb1981     時間: 2019-3-14 18:03

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-3-14 06:01 PM 發表

哦,而家又吾系其他人啦
作者: 香煎邊緣的主題     時間: 2019-3-14 18:05

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-3-14 03:09 PM 發表

單程證…
係俾家庭團聚申請!
(同時那國不可移民?)

要學老美國…
興建圍牆玩鎖國咩?!
作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 18:05

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 05:56 PM 發表

自食其力是法則
對,所以肺青應該考慮返鄉下耕田
作者: 香煎邊緣的主題     時間: 2019-3-14 18:10

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-3-14 06:01 PM 發表

一日一毒果,毒死你同我!
(唔該咪再狂貼毒果報喇)
作者: 球麟麒     時間: 2019-3-14 18:10

到時又會比國際人權組織指責 唔比家庭團聚香港及中國人權指數下降  美使又會話 改動之前英中傾好單程證舊制 一國兩制名存實忘
作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 18:11

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 06:03 PM 發表

成班人為自己的利益,勾結曾蔭權,想方設法減少醫護人手的培訓及供應數目,設立制度留難海外醫護人員加入呢個市場。

房屋又係,曾蔭權,私樓業主呢類既得利益者,為左確保樓價高企。用盡任何方法,導致香港多年唔可以造地,唔可以起足夠的房屋,唔可以發展任何新市鎮。 ...
所以唔單止要取消單程證,放畀所有能力人落泥,仲要開放醫生護士資格,內地外國有牌就可以承認,當年星加坡吸收醫護移民就係用呢招,開放競爭,質素差果班自然搵唔到食要革扯
作者: c8888k8888     時間: 2019-3-14 18:14

你的總後台係美帝!
你的後台係毒果英和台日獨政苦!
佢的通過黑金收買你的依班心術不正的香港人發動佔中和旺暴等!
目的係破壞香港的繁榮穩定!破壞香港實行一國兩制,最後達到阻礙中國以一國兩制統一台灣,阻礙中國富強!
你的口口民主確事事不民主!
你的成長於自由繁榮的香港,卻反過來破壞生你養你的香港!
你的係一群豬狗不如的香港人渣!
打敗你的不是中共!
打敗你的是正直的香港人和英國人留下的司法制度!
得不到人民的支持你的只會永世失敗!
作者: crn2005     時間: 2019-3-14 18:19

取消這些人的香港籍(不愿當中國人的香港籍)!

拿綜緩最多的團體就是香港泛民,這些人不想成為中國香港人,但是一邊拿著中國香港政府的綜援、享受著中國香港政府的福利,一邊辱駡中國內地和香港政府。

香港政府應該擴建難民營,讓不愿當中國人的香港泛民成員住進難民營,並且取消這些人的福利(公屋、低息貸款、緩援,等等)。
作者: dog12345678     時間: 2019-3-14 18:27

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 06:03 PM 發表

房屋又係,曾蔭權,私樓業主呢類既得利益者,為左確保樓價高企。用盡任何方法,導致香港多年唔可以造地,唔可以起足夠的房屋,唔可以發展任何新市鎮。 ...
講你就叻………不知所謂
作者: walkerman12345     時間: 2019-3-14 18:29

放咁多大陸喱來港把托咩!
作者: walkerman12345     時間: 2019-3-14 18:33

引用:
你有甚麼權利
人權呢
我們是香港人,有權就大陸喱來港制造問題而發言
作者: dog12345678     時間: 2019-3-14 18:33

引用:
原帖由 c8888k8888 於 2019-3-14 06:14 PM 發表
你的總後台係美帝!
你的後台係毒果英和台日獨政苦!
佢的通過黑金收買你的依班心術不正的香港人發動佔中和旺暴等!
目的係破壞香港的繁榮穩定!破壞香港實行一國兩制,最後達到阻礙中國以一國兩制統一台灣,阻礙中國富強!
你的口口民主確事事不民主!
你的成長於自由繁榮的香港,卻反過來破壞生你養你的香港!
你的係一群豬狗不如的香港人渣!
打敗你的不是中共!
打敗你的是正直的香港人和英國人留下的 ...
人地講民生問題~你就下下九吹政治~個腦跌咗落屎忽?
作者: kwan1516     時間: 2019-3-14 18:39

你要記得多撚謝個班犯民政黨
作者: 凸腩肚     時間: 2019-3-14 18:39

睇嚟真的要改 當奴早响仟萬 未達標就加大力度每日 250  
作者: 一一一木木木     時間: 2019-3-14 18:42

都唔係無道理。但停單程證的同時,亦要停止所有外來移民,亦應禁止生育,否則人口增加會引致醫療體系爆煲。
作者: ray99hk     時間: 2019-3-14 18:42

引用:

正如泛民講,家庭團聚係基本人權。
咁不如諗下可吾可以規定港女必嫁港男,港男必娶港女,禁止香港人與外籍人士結婚啦!

圖片附件: 1552560144413.jpg (2019-3-14 18:42, 215.57 KB) / 該附件被下載次數 24

作者: dog12345678     時間: 2019-3-14 18:43

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 06:05 PM 發表

對,所以肺青應該考慮返鄉下耕田
唔止肺青~唔止大陸人~全世界任何地方都有好人壞人~總之不事生產就踢走
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-14 18:46

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-14 05:59 PM 發表

你有咩權吾比人地家庭團聚
你何來的能力
你想話我無槍桿子所以無權
港共有槍桿子所以有權?
作者: unote7     時間: 2019-3-14 18:56

咪住先。
留猪老Ⅹ要小咗好多生意㗎!
作者: mightykoala     時間: 2019-3-14 19:00

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 05:51 PM 發表
人口自由流動係人權,有權利有義務,好應該畀人有自由搬去佢能夠負擔的地方;適者生存,冇能力點解要霸住個位乞食 ...
事實係公屋綜援福利,已經被公民袋司法覆核左,合資格就要派,無附加條件。

居留權既野寫晒係基本法度,違反結果又係另一場司法覆核,前車可鑒,係無贏的可能性,快多謝公民袋吧~

再者,你以為新移民無交稅,話唔定港產隱青廢青數目更多,到時賴死唔走只會自取其辱。

睇睇數據,新移民拿綜援的比例,其實比想像中低好多。
作者: 101708858     時間: 2019-3-14 19:03

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 06:11 PM 發表

所以唔單止要取消單程證,放畀所有能力人落泥,仲要開放醫生護士資格,內地外國有牌就可以承認,當年星加坡吸收醫護移民就係用呢招,開放競爭,質素差果班自然搵唔到食要革扯 ...
新加坡細過香港,咁多年填海多過香港幾倍,人民居住環境良好。

單程證係中央權力,冇咩好討論。

但香港有好多自己可以做得好的事,可惜被少數位高權重的既得利益者阻撓。
作者: 101708858     時間: 2019-3-14 19:04

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 06:27 PM 發表

講你就叻………不知所謂
有其他想法咪講出黎討論,講廢話沒有意思。
作者: 師兄     時間: 2019-3-14 19:08

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-3-14 06:42 PM 發表

正如泛民講,家庭團聚係基本人權。
咁不如諗下可吾可以規定港女必嫁港男,港男必娶港女,禁止香港人與外籍人士結婚啦!
尼個point幾好,港男娶港囡,唔能夠娶香港以外人仕(包括西人)這才是解決單程証(中港問題)
作者: dog12345678     時間: 2019-3-14 19:09

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:04 PM 發表

有其他想法咪講出黎討論,講廢話沒有意思。
針唔拮到肉点知痛~係…真係同你一樣講癈話冇意思
作者: 101708858     時間: 2019-3-14 19:16

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 07:09 PM 發表

針唔拮到肉点知痛~係…真係同你一樣講癈話冇意思
咪就係因為貪婪導致今日,單程證係中央權力,香港冇人可以處理。

咁香港可以做的顯然就係增加培育人手,增加起樓。

但點解呢十幾年全部都唔可以做?

150個單程證,唔係今時今日先出現嫁嘛!

所以我話你班醫護自己攞黎有講錯咩?要限制人手供應,維持高人工,食鹹魚抵頸渴。
作者: hermanherman     時間: 2019-3-14 19:21

當年法援, 自顧自己袋$。。住後是本土付出沉重代價  !
作者: vghy1234     時間: 2019-3-14 19:48

引用:
單程證是中央替香港被的黑鍋。本身就是違背了黃旺旺主子的人權。基本上如果沒有大陸設限,香港只有照單全收。

目前香港人和其他地方的人結婚,包括同性戀,都可以馬上來香港。但是和大陸卻因為有150個限制,先要等3年以上。如果真系香港拿來的話,泛民賊肯定馬上又司法複核,香港人和大陸結婚,和其他地方結婚都是一樣待遇,馬上可以來香港。

真系用下腦啦,旺旺。
作者: dog12345678     時間: 2019-3-14 19:49

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:16 PM 發表

咪就係因為貪婪導致今日,單程證係中央權力,香港冇人可以處理。

所以我話你班醫護自己攞黎有講錯咩?要限制人手供應,維持高人工,食鹹魚抵頸渴。 ...
你真係好聽就自我感覺良好~唔好聽就真係白痴~
作者: vghy1234     時間: 2019-3-14 19:51

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:16 PM 發表

所以我話你班醫護自己攞黎有講錯咩?要限制人手供應,維持高人工,食鹹魚抵頸渴。 ...
單程證是中央幫香港的。香港是不可能設限,因為這樣也會同時限制和其他國家的婚姻。港女找南亞人,嫁去天涯,他們的老公都可以馬上來香港定居。或者同性戀婚姻。一旦設限,也包括這些人。所以必定會被司法複核推翻。
作者: 港女32000

作者: vghy1234     時間: 2019-3-14 19:53

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 07:49 PM 發表

其實只有大陸先可以設限。香港根本無可能設限。一旦設限,會影響到所有的對外婚姻。而且是不人道。當初黃旺旺主人泛民就是以人道理由要求政府開放更多的單程證。
作者: vghy1234     時間: 2019-3-14 19:55

引用:
原帖由 港女32000 於 2019-3-14 07:51 PM 發表
遲D變建制vS泛民6:4
你沒有聽你主人李柱名說嗎?這些新移民來到香港,被泛民賊洗腦之後,都會反共。黃旺旺的主力包括港獨都是新移民,而不是土生土長的香港人。
作者: 南光坊天     時間: 2019-3-14 20:18

單程證係中國政府批,香港揸唔到主意,
作者: pp49pp     時間: 2019-3-14 21:06

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-14 03:50 PM 發表
唔使改,新移民用來取代港獨漢奸啱啱好,不事生產總好港獨漢奸一樣係攞綜援,但係就掟磚搞事,破壞法治。
唔會,佢哋都係追求脫離共產黨。
作者: 坐六年     時間: 2019-3-14 21:08

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-14 09:06 PM 發表

唔會,佢哋都係追求脫離共產黨。
香港幾時脫離共產黨?加拿大就唔係共產黨管轄,你係加拿大種,中國事關你咩事?
作者: 港女32000

作者: 你聞西     時間: 2019-3-14 21:19

阻止150人來香港你諗都唔好諗 樓主你知唔知而家反共攪港獨D人全部都係150單程後代 有板你睇胡北奇深圳聰全部係150隻後代   你叫政府阻止佢哋來香港咁反共攪港獨邊個去做  由得中央自制麻煩把啦 又唔係叫你去反
作者: opclk99     時間: 2019-3-14 21:20

引用:
原帖由 mightykoala 於 2019-3-14 04:17 PM 發表
點解唔係拒絕外來人士,包括持旅遊,工作,及其他簽證,使用公共醫療設施?淨係菲傭三四十萬,遊客又幾十萬,比搞單程證效率快N倍。
唔比港人國內子女配偶來港,點解唔拒絕來自外國的?港人全世界都有子女配偶窩。
索性封港啦,多個人多張嘴,年紀大的無生產力,只會搶資源,夠鐘就推出羅湖邊界,呢度只需要"真"香港人就夠~ ...
Agree x 2
應該冇生育人口人士and(同性x)推出羅湖邊界,
南亞菲傭....quit
作者: 宇宙野生的主席     時間: 2019-3-14 21:26

作者假設所有新移民沒有生產力,是蝗蟲。黃屍心態。
作者: 你聞西     時間: 2019-3-14 21:34

仲有南亞賊呢

作者: 你聞西     時間: 2019-3-14 21:48

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-14 03:50 PM 發表
樓主我幫你根正 唔使改 新移民用來取代你班港人攪港獨啱啱好 不事生產總好過你班港人攪唔掂港獨做唔到漢奸 你睇我哋一出150隻後代代表湖北奇就專掟磚頭 再出深圳聰破壞法治問你班人服末

作者: vghy1234     時間: 2019-3-14 22:02

引用:
原帖由 宇宙野生的主席 於 2019-3-14 09:26 PM 發表
作者假設所有新移民沒有生產力,是蝗蟲。黃屍心態。
新移民肯定比本土更加勤力。而且愿意做很多本土不愿意做的工作。
作者: c8888k8888     時間: 2019-3-14 22:07

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 06:33 PM 發表

人地講民生問題~你就下下九吹政治~個腦跌咗落屎忽?
150港英時代已有!近來左一勿右一勿挖出來講,係為民生?佔中也為民主?旺暴也為民生?前排醫護近排150,目的係咩?就係破壞香港政苦施政!前面有師兄已踢爆之前泛民全體撐150,宜家又反口,被人X都無所謂,點解?
有目的有系統挑潑新香港人與本土出身香港人的矛盾,達到破壞香港和諧穩定!
你或是中毒者,或是其中一位心術不正者,
記住一句話:回頭是岸!

作者: 你聞西     時間: 2019-3-14 22:12

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-3-14 10:02 PM 發表

新移民肯定比本土更加勤力。而且愿意做很多本土不愿意做的工作。
認同 睇新聞湖北奇深圳聰咁勤力在掟磚頭就肯定新移民比本士更勤力 再認同佢哋做很多本士不願意做的工作包括反共攪港獨這都是本土人不願意做的事 所以支持日日放多150個新移民
作者: vghy1234     時間: 2019-3-14 22:15

引用:
原帖由 你聞西 於 2019-3-14 10:12 PM 發表

認同 睇新聞湖北奇深圳聰咁勤力在掟磚頭就肯定新移民比本士更勤力 再認同佢哋做很多本士不願意做的工作包括反共攪港獨這都是本土人不願意做的事 所以支持日日放多150個新移民 ...
除了被泛民洗脑搞破坏,新移民还是更加建设性。香港依靠的就是新移民发展起来的。
作者: 前來野性的馬     時間: 2019-3-14 22:16

有本事就去搞掂哋假難民喇,每個人每月二三千
作者: 你聞西     時間: 2019-3-14 22:26

再認同 新移民一定係比本土更加有建設性 除了湖北奇深圳聰外都不知有幾多新移民反共背共 香港真係要依靠的就是新移民發展反共攪港獨 香港將來就靠你班新移民了 加油
作者: belady     時間: 2019-3-14 22:39

引用:
>>>「其實,內地大城市早已嚴格控制戶籍,其他省市民眾想落戶上海、北京、廣州極為困難。若果連內地大城市也努力控制外來人口流入以免出現種種問題,香港有甚麼理由每年任由近五萬人從內地其他地方流入呢?」<<<

嫌人口多,但泛民引又入成百萬雙非,任人搶香港床位學位住屋醫療,
梁振英停雙非,泛民又狂插既呢
泛民有咩回應

原來泛民喉舌毒果都知人口政策咁重要,但自己友黑天大老爺李個諗又要鋤裂香港人口政策引入雙非

毒果真無恥

作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 22:45

引用:
原帖由 mightykoala 於 2019-3-14 07:00 PM 發表

事實係公屋綜援福利,已經被公民袋司法覆核左,合資格就要派,無附加條件。

居留權既野寫晒係基本法度,違反結果又係另一場司法覆核,前車可鑒,係無贏的可能性,快多謝公民袋吧~

再者,你以為新移民無交稅,話唔定港產隱青廢青數目更多,到時賴死唔走只會自取其辱。

睇睇數據,新移民拿綜援的比例,其實比想像中低好多。 ...
啱,所謂以彼之道,還施彼身,廢青想趕人走,就用同一把尺,趕走埋佢地,咁先叫公平公義
作者: lttsang888     時間: 2019-3-14 22:47

白撚癡,香港自己架構腐化不思進取瀨乜柒。
作者: 紅星加盈     時間: 2019-3-14 22:54

下等人流入本港
香港多十年已可做社楅港
作者: ty444420     時間: 2019-3-14 23:00

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-3-14 06:01 PM 發表
我都認為每日150個名額並不合理,應該取消哩個限額
香港人無論同邊一個國家嘅男人/女人結婚,佢地嘅子女都應該有權成為港人
而配偶,為咗避免假結婚 厄移民
可以制定一套新嘅移民條件,例如要結婚滿5年先可以辦理單程證
5年之後領取"香港臨時身份證" 七年內若犯有刑事罪行或者查到係假結婚
香港政府有權取消臨時身份證 遣返原地,並且列為黑名單 ...
你吾清楚!🤣依加单程证大陆落来申请到批准最小五年咪?家庭團聚180分計。廣東省、及福建省、四川省人多差不多等七年先可以來!而南亞人、印度人、菲律賓、馬來人結婚就即批過來香港!這才是最大問題根本。我哋醫院每日病人印度、南亞最多。仲有幾十萬假難民、

作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 23:13

引用:
原帖由 101708858 於 2019-3-14 07:03 PM 發表
新加坡細過香港,咁多年填海多過香港幾倍,人民居住環境良好。

單程證係中央權力,冇咩好討論。

但香港有好多自己可以做得好的事,可惜被少數位高權重的既得利益者阻撓。 ...
呢D共業嘅野,就唔好賴人,既得利益者又豈只有「少數位高權重」果班?邊個官想做野邊個死,做官梗係要「扮」工啦
所有專利制度,醫護律司會計教師算唔算既得利益?
私樓業主同公屋居屋L唔准前面起公屋算唔算?
環保狗收錢唔准開發郊野公園,又唔畀填海,又夾埋新界地主搞竹桿又算唔算?
政客阻撓同大陸交通邊境開發,驚D太方便D人住哂入大灣區減少住屋需求,搞到樓價跌又算唔算?

當做一件事要得到每個人同意,個個都要尊重,即係唔成事,尤其是有人立心要掟粒老鼠屎落粥
作者: 烏咀     時間: 2019-3-14 23:26

引用:
原帖由 師兄 於 2019-3-14 07:08 PM 發表

尼個point幾好,港男娶港囡,唔能夠娶香港以外人仕(包括西人)這才是解決單程証(中港問題)
反對單程證話要取消單程證果班人,人地都可以大條道理駁9你地
港燦:我係本土港燦,我申請我老婆仔女嚟我家鄉團聚有咩撚嘢問題?,係犯法定係法例唔容許?,全世界又有無國家地區係唔容許本地人至親團聚呢?
港燦老婆:我老公係港燦,我嫁雞隨雞去我老公家鄉同佢一齊唔撚得?,關你咩撚嘢事?
港燦子女:我老豆係港燦,難道我唔撚係港燦?,我去我老豆家鄉同佢一齊唔撚得?,挑你老味

關於呢個單程證問題,都成日講最終都係港燦自己搞出嚟,150個大多都係港燦配偶子女嚟,老婆仔女佔既比例一定係最多
真係想無呢d問題,咪好似唔小人包括我自己所講,一係就修改法例,香港人同非香港人婚姻,唔理係任何國家地區既人,配偶子女一律不得有身份證居留權,港燦只可以同返港燦婚姻先可以有身份證居留權,咁就以後都唔洗嘈
作者: 101708858     時間: 2019-3-15 08:43

引用:
原帖由 dog12345678 於 2019-3-14 07:49 PM 發表

俾少少實際的point出來討論,咩單程證就唔洗廢話,除非你要做港獨。

否則係香港目前可以做的,其實非常清楚,解決到既得利益者,自然就可以重回正常軌道。
作者: 101708858     時間: 2019-3-15 08:52

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-3-14 11:13 PM 發表

呢D共業嘅野,就唔好賴人,既得利益者又豈只有「少數位高權重」果班?邊個官想做野邊個死,做官梗係要「扮」工啦
所有專利制度,醫護律司會計教師算唔算既得利益?
私樓業主同公屋居屋L唔准前面起公屋算唔算?
環保狗收錢唔准開發郊野公園,又唔畀填海,又夾埋新界地主搞竹桿又算唔算?
政客阻撓同大陸交通邊境開發,驚D太方便D人住哂入大灣區減少住屋需求,搞到樓價跌又算唔算?

當做一件事要得到每個 ...
因為擺係面前的路,明明好清楚。

單程證不斷為香港填補消費人口及勞動力,令呢個經濟體繼續增長運轉。甚至而家HA入面的員工,好多都係單程證移民過來添啊!

單程證係有好有壞的野!但為了少數人的既得利益,而削減醫護培訓名額,而唔起樓等等,就只有害人!根本一比較就一目瞭然。

根本咁簡單就係增加培訓人手,增加醫科生名額,優化海外醫護人員的引入制度,填海,起新市鎮。

全部都係香港可以做,利民抒困的事。但全部因為少數人的貪婪不能成事,恢復正軌。
作者: tkgb1981     時間: 2019-3-15 09:11

引用:
原帖由 walkerman12345 於 2019-3-14 06:33 PM 發表

我們是香港人,有權就大陸喱來港制造問題而發言
果150個系香港人下一代咯

作者: tkgb1981     時間: 2019-3-15 09:16

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-14 06:46 PM 發表

你想話我無槍桿子所以無權
港共有槍桿子所以有權?
吾好意思
系港英時代已經有
有咩問題
你問返港英
作者: pp49pp     時間: 2019-3-15 09:17

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-3-14 09:08 PM 發表

香港幾時脫離共產黨?加拿大就唔係共產黨管轄,你係加拿大種,中國事關你咩事?
香港哪裏有共產黨?
作者: singsingcat     時間: 2019-3-15 09:24

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-15 09:11 AM 發表

果150個系香港人下一代咯

用佢哋講法除左原居民,邊個有資格趕人走?
呢班人成日搵弱勢過佢地嘅群組來排斥,中學生玩霸凌,其實就係自己太無能,驚輪到佢
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-15 09:36

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-15 09:16 AM 發表

吾好意思
系港英時代已經有
有咩問題
你問返港英
現在的香港人想取消
應該問英國?

港府不斷叫人去大灣區
又不停止過剩的單程證配額
港府正在賣港
作者: tkgb1981     時間: 2019-3-15 10:27

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-15 09:36 AM 發表

現在的香港人想取消
應該問英國?

港府不斷叫人去大灣區
港府正在賣港
現在的香港人想取消
應該問英國?

吾該走流程

港府不斷叫人去大灣

叫,系一種選擇,無強逼你去

政府所有行動,需要有法律基礎
都是果句,走流程

港府正在賣港

你吾好將你自己去代表全香港
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-15 10:45

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2019-3-15 10:27 AM 發表

現在的香港人想取消
應該問英國?

吾該走流程

港府不斷叫人去大灣

叫,系一種選擇,無強逼你去

政府所有行動,需要有法律基礎
都是果句,走流程

港府正在賣港

你吾好將你自己去代表全香港 ...
甚麼走流程法律基礎?
那麼這流程法律基礎又有無得到全港市民公投受權?
作者: 坐六年     時間: 2019-3-15 10:50

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-3-15 09:17 AM 發表

香港哪裏有共產黨?
你唔係嗎?西環嗰間咩來架?入面有咩人做嘢你唔知架?加拿大種真係唔識中國事,亦唔關你事,你去關心你自己國家吧啦。