標題: 【川普圍剿失敗】華為5G商用訂單全球居冠 [打印本頁]

作者: dhammika     時間: 2019-3-9 19:07

有人話愛立信的五G定單比華為多!?
但點解新聞度所得訊息完全不同?

【川普圍剿失敗】華為5G商用訂單 全球居冠

出版時間:2019/03/05 17:51

資策會產業情報研究所(MIC)今天召開記者會,剖析這次世界行動通訊大會(MWC)展5G應用。MIC指出,今年是MWC 展首次出現真正5G應用,展出商用端到端網路設備的解決方案,目前華為拿到的5G設備商用合約,超過諾基亞、愛立信,位居第1。

根據MIC報告指出,2019年將是5G邁向商用的重要1年,預計會有20個國家於2019年底推出商用5G服務。而全球5G商用化帶來70張商用合約,其中愛立信搶下18張訂單、諾基亞有21張,華為擁有34張最多。
華為近年遭到美國封殺,但獲得訂單最多。資策會產業分析師徐子明表示,從去年財報可觀察出,華為有7成營收是來自於中國,華為擁有客戶以中國最多。因此雖然歐美各國陸續封殺華為,但華為在5G商用化合約中仍搶下最大量,主要的客戶仍是中國。

徐子明認為,目前歐美各國陸續對華為有態度放軟的跡象,後續影響華為最重要2個關鍵,還是在華為公主孟晚舟的問題,以及美國對於華為禁止的態度。

MIC指出,目前5G下單的營運商區域呈現兩極化的趨勢,第一是基礎網路尚未完善的國家,如:南非、另一類全球電信創新領先國家美、韓、日。(林彤潔/台北報導)

https://www.youtube.com/watch?v=YPGk_CVvmXE

新聞來源連結:
https://tw.finance.appledaily.com/realtime/20190305/1527653/
作者: cwilson1     時間: 2019-3-9 19:10

用5g又機械人,又搖控無人車,又4k電視咁

仲跟你滷味玩被偷竊監控,1080p咩
作者: cwilson1     時間: 2019-3-9 19:13

而家成條大直路擺晒出黎,用5G有前景,
5e都係留老美自己hi啦!

華為,真係勁!全壘打!
作者: Visita     時間: 2019-3-9 19:17

訂單數量不等於設備數量,新西蘭的國仔微小單,中國超大單,兩單無得比。大城市和小市鎮的單,大電商和小電商的單,分別好大。
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 19:18

老美市場甘細~華為邊自在~下話??
作者: clipperwood     時間: 2019-3-9 19:23

低能先會用AT&T 既5G
作者: goaheadman2300     時間: 2019-3-9 19:24

即係點架?
作者: 明玉九垂天     時間: 2019-3-9 19:24

中國唔係全球駐軍, 又冇跟其他國家有軍事結盟, 根本唔需要用電訊設備去監聽別國, 有常識的人都知用通訊硬件做手腳, 一查就查到, 美國要做大佬屈中國, 其他國家都要做美國隻狗.
作者: Visita     時間: 2019-3-9 19:25

美國的5g要靠別國建設,好危險啊,美政府機構非法監聽偷窺好易被人發覺戮爆。
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 19:25

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 07:18 PM 發表
你又啱!華為志在十三億人大國印度同美國小弟菲律賓~~~~
一個印度頂得你美國啩?
係咪?
作者: Visita     時間: 2019-3-9 19:27

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:25 PM 發表
一個印度頂得你美國啩?
係咪?
還有非洲兄弟、南美朋友。
作者: 明玉九垂天     時間: 2019-3-9 19:28

美國偷聽全球係公開秘密, 斯諾登係英雄.
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 19:37

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:25 PM 發表

一個印度頂得你美國啩?
係咪?
印度??嘩~印度自己d官都貪~華為去果度融人地隻居~印度吾踢佢出大西洋就怪啦~你估個個國家都好以江派把持既中國甘~任佢地拎幾多架??~
作者: 無名

作者: anti_hkd64

作者: Peter_H

作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 19:43

樓上講開斯諾登~典解奧爸爸同英女皇會追殺佢既??佢只系爆CIA有竊聽之麻~莫非CIA有d人系俾英女皇同江派收賣左做M16軍情六處既成員追査華爾街股市大手買賣??大少奶剛又小平同志鬼上身~真系R哂頭~諗極都諗吾明美國既事奸9英女皇9樹~

圖片附件: 1552131903051.jpg (2019-3-9 19:43, 140.7 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: dhammika     時間: 2019-3-9 19:43

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 07:37 PM 發表

印度??嘩~印度自己d官都貪~華為去果度融人地隻居~印度吾踢佢出大西洋就怪啦~你估個個國家都好以江派把持既中國甘~任佢地拎幾多架??~ ...
哈哈哈~~~香港泛民就是只愛幻想、不看新聞。連世界係點都十下十下~~~~
世界軍火買賣邊一次無中間人食水?
真係無人食水台灣法拉葉案就唔會死人啦!
而且印度人同你好熟?
點解你可以代表印度人發言?
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 19:45

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:43 PM 發表

哈哈哈~~~香港泛民就是只愛幻想、不看新聞。連世界係點都十下十下~~~~
而且印度人同你好熟?
點解你可以代表印度人發言? ...
大少奶得9閒同強姦大國熟~指出事實姐~
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 19:46

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 07:45 PM 發表

大少奶得9閒同強姦大國熟~指出事實姐~
你品味真奇怪!連電訊設備個窟都想入?
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 19:47

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:46 PM 發表

你品味真奇怪!連電訊設備個窟都想入?
美國市場甘細~入乜鬼姐~
作者: chaolininin     時間: 2019-3-9 19:48

早前華為都已講過已簽25份約。韓國老公(LG)已知是其中一個客。
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 19:50

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 07:47 PM 發表

美國市場甘細~入乜鬼姐~
咁奇怪?討論華為啫?你硬係講出出入入做咩?
作者: chaolininin     時間: 2019-3-9 19:51

引用:
原帖由 無名 於 9/3/2019 19:41 發表
iPhone 幾時有5G
未買芯片,不知買高通定華為
作者: 054D     時間: 2019-3-9 19:55

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-3-9 07:51 PM 發表

用 蘋果自家
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 19:55

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:50 PM 發表

咁奇怪?討論華為啫?你硬係講出出入入做咩?
好~講返華為先~甘華為子女仲乜甘怕去美國既??大少奶系阿游youtube見有人留言話華為牽涉星加坡一宗美藉人命案~但奥爸爸就不了了知~佢地典解甘fd既??仲咩吾俾個機會自己去美國解釋下既??
作者: 中午永恆的羊     時間: 2019-3-9 19:55

樓主搞錯啦,華為已經同火星人簽咗火星5G發展訂單,起碼領先美國2世紀
作者: JC912     時間: 2019-3-9 19:57

你話大陸奶粉可以自給自足,全球銷量居冠,唔駛求人,就真係可賀。
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 19:57

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 07:55 PM 發表

好~講返華為先~甘華為太子女仲乜甘怕去美國既??大少奶系阿游youtube見有人留言話華為牽涉星加坡一宗美藉人命案~但奥爸爸就不了了知~佢地典解甘fd既??仲咩吾俾個機會自己去美國解釋下既?? ...
唔該你啦!討論要建基於共知的事實。。。。。咩命案關人咩事?
要屈都屈好少少。。。用共知的事實來討論很難嗎?
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 19:58

引用:
原帖由 JC912 於 2019-3-9 07:57 PM 發表
你話大陸奶粉可以自給自足,全球銷量居冠,唔駛求人,就真係可賀。
又唔見香港人飲水自給自足?你的發言和華為有何關係?
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 20:00

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:57 PM 發表

唔該你啦!討論要建基於共知的事實。。。。。咩命案關人咩事?
要屈都屈好少少。。。用共知的事實來討論很難嗎?
奥爸爸都玩close左個 file~大家知條春咩~你想知~甘侵侵open返個file~大家就去共知好了~

作者: 英超專科     時間: 2019-3-9 20:01

5G速度打飛G
作者: iamcomingagain     時間: 2019-3-9 20:04

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 19:58 發表

又唔見香港人飲水自給自足?你的發言和華為有何關係?
秒殺.
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 20:05

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 08:00 PM 發表

奥爸爸都玩close左個 file~大家知條春咩~你想知~甘侵侵open返個file~大家就去共知好了~

咦?你咁講即係自認講緊大話定講緊見到上帝???
唔好意思。我唔信有上帝,我只談現實人生。
等侵侵開翻個案宗你再來發言!可以嗎?
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 20:08

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 08:05 PM 發表

咦?你咁講即係自認講緊大話定講緊見到上帝???
唔好意思。我唔信有上帝,我只談現實人生。
等侵侵開翻個案宗你再來發言!可以嗎?
你都吾愛國既~愛國既人都會支持華為將d資金留返系中國發展益下自己國家同人民~邊有你地甘叫人將$帶出國家外架??走資定走佬呀??
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 20:10

d人愛國定吾愛國睇華為事件就知啦!!!
作者: iamcomingagain     時間: 2019-3-9 20:16

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 20:08 發表

...愛國既人都會支持華為將d資金留返系中國發展益下自己國家同人民...
yes.

支持華為將海外賺到的資金留返系中國發展.

作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 20:21

引用:
原帖由 iamcomingagain 於 2019-3-9 08:16 PM 發表

yes.

支持華為將海外賺到的資金留返系中國發展.
yeah~多謝支持~

中國仲有好多窮鄉既國民需要國家去扶~呢d由貪官扶值既奸商跟本不值支持....
作者: chaolininin     時間: 2019-3-9 20:21

引用:
原帖由 JC912 於 9/3/2019 19:57 發表
咁叻~~香港呢??幾時有自家奶粉食??自家菜自家豬夠香港幾多人食?
作者: Abcjpg     時間: 2019-3-9 20:28

川普找屎
作者: kk2964     時間: 2019-3-9 20:31

华為係中國人既希望和光榮,愛祖國用华為。
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2019-3-9 20:38

連毒果都啪講反中畜情何以堪
作者: kelvin167     時間: 2019-3-9 20:38

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2019-3-9 07:24 PM 發表
即係點架?
用左華為,即係老美冇得開後門監控全世界囉
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 20:42

引用:
原帖由 kelvin167 於 2019-3-9 08:38 PM 發表

用左華為,即係老美冇得開後門監控全世界囉
老美CIA有英女皇既M16監控~
作者: 飯盒人生     時間: 2019-3-9 20:43

邊有人會有真5豬唔用,走去用又貴又差既假5豬,除非係盲反
作者: ng.yick     時間: 2019-3-9 20:48

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:43 PM 發表

而且印度人同你好熟?
點解你可以代表印度人發言? ...
佢可能係印度人.
作者: freemanwcm     時間: 2019-3-9 20:50

美国抢先推出6G就可以打残华为5G
作者: KZL     時間: 2019-3-9 20:54

華為要做到設備供應鍊就算無美國日本南韓台灣供貨都唔會斷裂先可以安穩,老美整死華為無所不用,孟晚舟判刑唔慌輕
作者: kinlun030303     時間: 2019-3-9 21:12

引用:
原帖由 anti_hkd64 於 2019-3-9 07:42 PM 發表
揮軍打L7共9啦…
科技唔了夠人揮,就要揮軍打人,王浩信啲粉絲都係野蠻一族
作者: 小稀     時間: 2019-3-9 21:20

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-3-9 07:51 PM 發表

好似買INTEL ,
但INTEL 好似仲研究緊5G
作者: 小稀     時間: 2019-3-9 21:23

引用:
原帖由 KZL 於 2019-3-9 08:54 PM 發表
華為要做到設備供應鍊就算無美國日本南韓台灣供貨都唔會斷裂先可以安穩,老美整死華為無所不用,孟晚舟判刑唔慌輕
引渡呢家野, 可以上訴,
睇怕都要3,5,年,
到時尾國都唔存在都成問題
作者: Duncan_Nadal     時間: 2019-3-9 21:58

事實擺在眼前
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 22:00

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 08:08 PM 發表

你都吾愛國既~愛國既人都會支持華為將d資金留返系中國發展益下自己國家同人民~邊有你地甘叫人將$帶出國家外架??走資定走佬呀??
我討論緊華為五g,並唔係討論個人感情問題。
你要去搵南宮夫人多少少。。。
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 22:00

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 08:10 PM 發表
d人愛國定吾愛國睇華為事件就知啦!!!
我睇你就十足失婚婦人咁。。。。
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 22:01

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 08:21 PM 發表

yeah~多謝支持~

中國仲有好多窮鄉既國民需要國家去扶~呢d由貪官扶值既奸商跟本不值支持....
要討論其他問題請離開。。。。
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 22:02

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-3-9 08:21 PM 發表

咁叻~~香港呢??幾時有自家奶粉食??自家菜自家豬夠香港幾多人食?
香港人靠自己????飲屍水就可以。。。。
作者: T2.     時間: 2019-3-9 22:05

霸王帝國有11艘航母
作者: Peter_H

作者: hwwong     時間: 2019-3-9 22:09

華為5G受歡迎, 全世界都想享用平靚正通訊科技, 美國佬的大話劣招冇人會信了...
作者: 自脱胸罩屈非礼

作者: kglam98     時間: 2019-3-9 22:14

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:07 PM 發表

資策會產業情報研究所(MIC)今天召開記者會,剖析這次世界行動通訊大會(MWC)展5G應用。MIC指出,今年是MWC 展首次出現真正5G應用,展出商用端到端網路設備的解決方案,目前華為拿到的5G設備商用合約,超過諾基亞、愛立 ...
愛立信無可能平得過華為,因為愛立信真係「自主硏發」。成本貴好多
作者: anti_hkd64

作者: Henry1268     時間: 2019-3-9 22:20

引用:
原帖由 無名 於 2019-3-9 07:41 PM 發表
iPhone 幾時有5G
作者: yoyomamms     時間: 2019-3-9 22:20

如果5G 艱難大係全球最慢最屎嘅國家,咁就好囉
作者: 股神Livermore     時間: 2019-3-9 22:23

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 07:18 PM 發表
老美市場,算把啦。
美國猶太人,人渣中人渣,連歐洲猶太老都怕左佢地。
你睇香港代辦,李首席有冇投資美國。
強如匯控,本田,淨俾老美罸金都玩死。
華為去年己放棄美,加市場。求其揾個理由罸錢,算把啦

作者: cyrusp     時間: 2019-3-9 22:41

除左老美,都無監控價值,無理由攞自己國家前途教飛,刷老美鞋未必有著數,唔用最快5g一定落後左先
作者: 飯盒人生     時間: 2019-3-9 23:24

呢個總統好似做幾件大事都係有頭冇尾
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 23:26

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 10:00 PM 發表

我討論緊華為五g,並唔係討論個人感情問題。
你要去搵南宮夫人多少少。。。
你愛國嗎?愛國請你身體力行~支持華為將資金留在中國發展~來!!!大家齊唱華為美~

作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 23:29

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 10:00 PM 發表

我睇你就十足失婚婦人咁。。。。
大少奶十分愛國~剛去淘寶支持國產貨~你又愛國嗎??請支持國產華為設備留返d資金在中國建設~全中國人民齊唱華為美~中國5豬萬歲~

作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 23:31

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 10:01 PM 發表

要討論其他問題請離開。。。。
嘩~大少奶幫緊華為系中國發展5豬架~

你都吾愛國既!!!你更加吾愛華為!!系既使乜推華為去外國做洋奴呀??
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 23:32

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 11:26 PM 發表

你愛國嗎?愛國請你身體力行~支持華為將資金留在中國發展~來!!!大家齊唱華為美~

我愛唔愛國要向你交代?你以為自己真是這樣重要嗎?別說笑了。
作者: dhammika     時間: 2019-3-9 23:32

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 11:29 PM 發表

大少奶十分愛國~剛去淘寶支持國產貨~你又愛國嗎??請支持國產華為設備留返d資金在中國建設~全中國人民齊唱華為美~中國5豬萬歲~

...
愛國?我完全看不出你愛在那?
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 23:46

引用:
原帖由 股神Livermore 於 2019-3-9 10:23 PM 發表

老美市場,算把啦。
美國猶太人,人渣中人渣,連歐洲猶太老都怕左佢地。
你睇香港代辦,李首席有冇投資美國。
強如匯控,本田,淨俾老美罸金都玩死。
華為去年己放棄美,加市場。求其揾個理由罸錢,算把啦 ...
英女皇仲乜替奥爸爸追殺斯諾登既??因為怕斯諾登爆出由江派引入M16入美情報局做CIA~偷聼華爾街猶太人股市上落行蹤??1997年金融風暴系英女皇聯同M16兼江派班大鱷搞出黎整鬼亞洲同中國??仲有俄羅斯??俄羅斯都俾佢地整得慘了~美國都惨~

典解1997年金融風暴系老美民主黨克林頓執政~2008金融海嘯又系民主黨執政~就有金融乜乜乜既??但2018年直至現在侵侵上左台後~冇事喎~

英女皇/江派同民主黨怕穿煲~所以吾敢叫M16出手監聽華爾街呀??

德國默克爾~你明白了嗎??偷聽你既系英女皇~俄羅斯普京~97金融風暴累到你俄雞毛鴨血既都系英女皇~
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 23:47

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 11:32 PM 發表

我愛唔愛國要向你交代?你以為自己真是這樣重要嗎?別說笑了。
美國市埸甘細~華為去黎做乜~
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 23:49

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 11:32 PM 發表

愛國?我完全看不出你愛在那?
愛國擺系心中~吾使用意識形態去表達架~你叫大少奶日日唱國歌~大少奶真系采你都傻~邊個甘蠢甘俾特9玩呀??
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-9 23:54

你件英女皇成9日夾埋江派老美民主黨搞中國~呢次真系天網灰灰疏而不漏~撞岩系共和黨執政~你想逢十年搞一次屎棍打刧全世界~你真系發緊夢~等侵侵教訓你呢班契弟就岩啦~
作者: dhammika     時間: 2019-3-10 00:25

唔明白你的回應那一點對題?
你係咪意圖制造罵戰????

作者: dhammika     時間: 2019-3-10 00:26

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-9 11:47 PM 發表

美國市埸甘細~華為去黎做乜~
你係咪要制造罵戰???
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-10 00:45

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-10 12:26 AM 發表

你係咪要制造罵戰???
不是~大少奶只想用政治來看華為~為甚麽在國家有困難GPD低既情況下還要投資海外??
作者: HKFabio     時間: 2019-3-10 00:53

大話最怕計數。依家有明確合同數字大家咪知道邊個講真邊個講假
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-10 00:54

講經濟都講吾通吧??當日華為系靠國庫群貪官扶直下起家~身為國家企業有冇責任去支持自己發跡既地方貢獻國家同人民??人人學李+X當英女皇系自己老母~那來有愛國成份??用國庫起家既企業~系咪要留返低還富於民??靠江派起家既人抽走哂內銀出去海外~有幾多%系真正有回報返俾國家去發展??中資走左去老美投資好多億~但為何老美仍然失業率高企??$去哂邊??
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-10 01:00

你華為搞到有今日既田地~怪江派同特9特登用喉舌封習豬頭做神又做王挑起侵侵既神經令到這把回力刀插回你自己吧~與人無攸~呢鑊真是厲害了~你的腳~
作者: swerner     時間: 2019-3-10 02:00

你唔俾我做生意,我告九你

乜野道理?
作者: 連續濃濃的水樽     時間: 2019-3-10 04:00

大陸嘅野,信佢哋一成啦,佢哋話有10個國家用,即係得1個國家,佢哋話經濟增長有7%。。。即係得0.7%。。。照呢條數實無錯,5G5G。。。5只雞就係5G
作者: hegangbei     時間: 2019-3-10 08:28

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-9 07:07 PM 發表

資策會產業情報研究所(MIC)今天召開記者會,剖析這次世界行動通訊大會(MWC)展5G應用。MIC指出,今年是MWC 展首次出現真正5G應用,展出商用端到端網路設備的解決方案,目前華為拿到的5G設備商用合約,超過諾基亞、愛立 ...
都唔喺嘅,有隻袋鼠幫拖 !
作者: 具陽哥     時間: 2019-3-10 08:34

引用:

真係越來越多呢啲所謂新聞
打J都打到爆春
作者: dhammika     時間: 2019-3-10 10:58

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-10 12:45 AM 發表

不是~大少奶只想用政治來看華為~為甚麽在國家有困難GPD低既情況下還要投資海外??
投資海外是做義工嗎?
作者: dhammika     時間: 2019-3-10 10:59

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-10 12:54 AM 發表
講經濟都講吾通吧??當日華為系靠國庫群貪官扶直下起家~身為國家企業有冇責任去支持自己發跡既地方貢獻國家同人民??人人學李+X當英女皇系自己老母~那來有愛國成份??用國庫起家既企業~系咪要留返低還富於民??靠江派起家既人抽走哂內銀出去海外~有幾多%系真正有回報返俾國家去發展??中資走左去老美投資好多億~但為何老美仍然失業率高企??$去哂邊?? ...
又來了。看來你是基督徒。一天到晚只會拿幻想當事實。用共知的事實去討論真的那樣困難嗎?
作者: dhammika     時間: 2019-3-10 11:00

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-10 01:00 AM 發表
你華為搞到有今日既田地~怪江派同特9特登用喉舌封習豬頭做神又做王挑起侵侵既神經令到這把回力刀插回你自己吧~與人無攸~呢鑊真是厲害了~你的腳~ ...
精神病人真可憐。。。
作者: dhammika     時間: 2019-3-10 11:03

引用:
原帖由 swerner 於 2019-3-10 02:00 AM 發表
你唔俾我做生意,我告九你

乜野道理?
你唔同我做生意無問題。而家係你話唔同我做生意之餘。。。。重話我偷左你屋企夾萬既錢。
但你連我幾時去過你屋企都講唔到,又無証人,更無証據。。。。
我告你係咪天公地道?
兩者分別你應該看得出來吧!?
作者: dhammika     時間: 2019-3-10 11:04

引用:
原帖由 連續濃濃的水樽 於 2019-3-10 04:00 AM 發表
大陸嘅野,信佢哋一成啦,佢哋話有10個國家用,即係得1個國家,佢哋話經濟增長有7%。。。即係得0.7%。。。照呢條數實無錯,5G5G。。。5只雞就係5G
小朋友。。。你去學校厠所玩啦!大人世界唔啱你架。。。。。
作者: dhammika     時間: 2019-3-10 11:07

引用:
原帖由 具陽哥 於 2019-3-10 08:34 AM 發表

真係越來越多呢啲所謂新聞
打J都打到爆春
越來越多有獨立思考的小朋友出來回應。。。但那些回應都是感性說話。。。和現實沒關連的。。。。
作者: ilovenikita     時間: 2019-3-10 14:15

引用:
原帖由 JC912 於 2019-3-9 07:57 PM 發表
本身內地人7  ,8成人用內地品牌 奶粉,及香港買外國 奶粉平,on9無腦香港人就覺得全國家14億人要靠香港買 奶粉
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-10 14:17

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-10 10:58 AM 發表

投資海外是做義工嗎?
國家收左幾多回報??人民冇交税~華為那可投資海外??
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-10 14:20

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-10 10:59 AM 發表

又來了。看來你是基督徒。一天到晚只會拿幻想當事實。用共知的事實去討論真的那樣困難嗎?
有時呢d野時間會話俾人知事實真相既~

特9於2014年訪緬甸,2016年訪越南,2017年訪泰國/柬埔寨~

點解系甘短時間柒9系2017年到現在~柒9訪過澳洲/柬埔寨/緬甸/越南/泰國~借出訪去見客??

呢幾個國家就系近2個多月中港破到既大毒品案~
作者: 開心大少奶     時間: 2019-3-10 14:22

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-3-10 11:00 AM 發表

精神病人真可憐。。。
英女皇甘L犀利~不如叫英女皇出黎玩好過~
作者: 任正飛     時間: 2019-3-10 14:29

愛立信搶下18張訂單、諾基亞有21張,華為擁有34張最多
數量多價值又幾多先?
作者: dhammika     時間: 2019-3-10 14:49

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2019-3-10 02:17 PM 發表

國家收左幾多回報??人民冇交税~華為那可投資海外??
你又搞錯。你納的稅是給了李家誠嗎?別說笑。人民有沒有交稅和華為如何投資關係何在?
好好用一下腦袋,邏輯是一件好東西。你好像缺了一點點。。。。