標題: 中國人已進入了被監控的年代 [打印本頁]

作者: 冬樹大人     時間: 2019-3-6 19:35

假如你曾經搜尋過旅遊的訊息,手機很快就會出現一些廉價機票或酒店類的廣告,網絡會自動將一些你喜愛的資訊,有選擇性地不斷送到你眼前,這是人工智能的基本功能。同時人工智能對大數據的處理和高速演算能力,在商業用途上更盡展所長,八達通、支付寶之類的電子錢包,已成為很多人日常消費活動中重要的交易工具。目前人工智能的研究已發展到「深度學習」的階段,對研發無人駕駛汽車起有決定性的作用,已有一定的成果,相信離開普及應用的日子也不會太遠,今天人工智能(AI)已經改變了整個世界,影響到我們每個人的生活!
人工智能的「深度學習」功能,能讓電腦可自行不斷地進行優化演算,其效果令現實世界的人類大為驚訝,在 2017 年 5 月,世界圍棋排名第一的柯潔慘敗於一部軟件程式 AlphaGo 手下,而且是三戰全敗,2,500 年前圍棋在中國已被發明了,歷史上也有不少棋藝高手,但一部人工智能電腦卻從零經驗的狀態下,在很短時間內就能掌握到圍棋走子步法的精髓,完勝柯潔而成為世界圍棋霸主。
其實圍棋棋盤上的走子變化非常複雜,可能性比宇宙原子的總數還多,但對於一部具備深度學習功能的機器來說卻是輕而易舉,只要將大量的數據輸入電腦,數據越多,電腦演算出來的步法就越精確,所以電腦不怕數據多,只怕沒數據!這個功能當應用到現實中時,人類的生活便發生了巨大的變化,換句話說,我們日常生活中的一舉一動若成為了電腦數據的來源,包括購物消費、用電話、上網,甚至在戶外走動等,只要在人工智能網絡的範圍內,所有人都會被電腦進行分析,沒人可以躲得開!
全球人工智能頂尖的領軍人物李開復,最近出版了一本新書《AI 新世界》,書中提及「近年中國挹注在人工智慧新創公司的資金屢創新高,佔全球人工智慧創投資金的 48%,首次超越美國的 38%」,中國乘人工智能科技起飛之便,不斷發展感知方面的人工智能技術,包括圖像和語音識別技術,將實體世界數位化,中國政府不惜工本投入大量的資源去發展這些技術,令中國在這方面已取得世界領先地位,同時在全國現已有 1.7 億個監控視鏡頭,當局計劃未來三年再安裝約四億個新鏡頭,數量之多居全球之首,這些監控點負責將搜集到的龐大數據,傳送到具備圖像和語音識別功能的數據中心,現時中國有兩個最龐大的數據分析中心,分別設於貴州和杭州,每日來自各地的資訊不斷傳送到數據中心,理論上在人工智能的自行演算之下,中國政府要掌握某一個人的活動情報絕不困難。
中國政府更希望於 2020 年在全國推行「社會信用」制度,該系統會根據每個公民在工作中、公共場所以及金融交易中的表現,政府按每個老百姓所做出的行為給予不同的分數,對他們評定等級。中國政府實行這個制度已具備了兩個基本條件:其一、中國擁有大量數據 — 超過 7 億的互聯網用户每天在上傳照片,和全國 16 歲以上所有公民身份證的照片數據庫。二、成熟的人臉識別智能技術 — 由於人工智能進展的助力,這些系統可以測量面部的關鍵特徵,然後再與政府部門、企業或社交媒體中搜集到的大型照片數據庫進行交叉比對。如果「社會信用」制度日後建成的話,中國政府就可以牢牢地監控著全國的老百姓,而且可以深入到他們日常生活中的每個細節。

https://www.thestandnews.com/china/中國人已進入了被監控的年代/

相信全世界最喜歡被監控的人, 一定是淫賤聯/港區淫大班怪物吧.
作者: 如果我變成回憶     時間: 2019-3-6 20:13

全世界都被美國監控住 除了中國
作者: 雷霆曙光     時間: 2019-3-6 20:29

老尾監控全球都唔係新聞吧…
作者: royrac     時間: 2019-3-6 20:31

DLLM原來中國人而家先被監控,即係之前幾十年你地d民主派係到昆狗我地香港人啦!
作者: 武德鼎     時間: 2019-3-6 20:34

講緊美製 FB?
作者: 你聞西     時間: 2019-3-6 20:40

中國監控?咁美狗監控同偷聽呢
作者: LYT-C     時間: 2019-3-6 20:40

太遲了,比老尾走慢咗唔知幾多個十年
作者: c8888k8888     時間: 2019-3-6 21:08

真相是:
美帝害怕中共統治下的中國強大,害怕一國兩製成功,害怕中國以一國兩制統一台灣後更富強.
所以派毒果英來港,用黑金支持泛民發動佔中,暴動.破壞香港經濟,破壞一國兩制!
毒果英,泛民,等甘做美帝走狗漢奸.
送你一句話:
你的絕得不到人民的支持!
你的絕不會成功!
作者: LeoGo     時間: 2019-3-6 21:12

唯恐天下不亂的癈話,全世界任何國家都做緊同一樣嘢,除非你唔用電話或有晶片嘅身份證, 咁就應該唔會比人知你做緊衰嘢
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-6 21:13

幾時都係人民監察政府
但現在反而是政府監控平民百姓
而且中共是騎劫國家槍桿子政權
執政權力由來決乏正當性
就像黑社會一樣
作者: ATA6038     時間: 2019-3-6 21:20

你有乜嘢係大6想知
作者: 找不到用戶

作者: 如果我變成回憶     時間: 2019-3-6 21:36

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-3-6 09:30 PM 發表
中共正在監控 所有人! 
咁睇我起
作者: 911usa     時間: 2019-3-6 21:37

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-3-6 21:30 發表
中共正在監控 所有人! 
好多人以為自己響世界有好大影響力  除非你係孟猛賓…
作者: 煙如織     時間: 2019-3-6 21:44

全世界最大監控國美國同佢班走狗日日話中國監控人民,厭唔厭㗎!
作者: 城市民工     時間: 2019-3-6 21:45

中國監控做得正大光明,好過佢老美全球監控緊仲死都唔認啦
作者: 叫我馬神     時間: 2019-3-6 22:02

哩条76成日以为打一堆字就好L劲!
几年前已经流行,3个字就讲完啦!
大数据 呀76
作者: wanmh     時間: 2019-3-6 22:04

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-3-6 07:35 PM 發表
https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/eye-china-01_APbPQ_1200x0.png
假如你曾經搜尋過旅遊的訊息,手機很快就會出現一些廉價機票或酒店類的廣告,網絡會自動將一些你喜愛的資訊,有選擇性地不斷送到你眼前,這是人工智能的基本功能。同時人工智能對大數據的處理和高速演算能力,在商業用途上更盡展所長,八達通、支付寶之類的電子 ...
其實香港嘅天眼 咪又係監控鏡頭。只系無AI, 要翻查要肉眼睇。講真 做人行得正企得正 有呢D監控鏡頭 亦都代表係城市安全D.
作者: 港式片皮鴨     時間: 2019-3-6 22:04

幾好,唔係咁多Cam,  香港就俾釘子健玩一鋪
作者: 你封我唔到     時間: 2019-3-6 22:06

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-3-6 07:35 PM 發表
https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/eye-china-01_APbPQ_1200x0.png
假如你曾經搜尋過旅遊的訊息,手機很快就會出現一些廉價機票或酒店類的廣告,網絡會自動將一些你喜愛的資訊,有選擇性地不斷送到你眼前,這是人工智能的基本功能。同時人工智能對大數據的處理和高速演算能力,在商業用途上更盡展所長,八達通、支付寶之類的電子 ...
耶魯狗驚被監控呀?
作者: 前來外圍的神童     時間: 2019-3-6 22:17

世界早已進入羅氏家族監控嘅年代。

作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-6 22:23

基本上你被監控著
你便被套牢著了
只能乖乖就範
作者: 頑皮風     時間: 2019-3-6 22:38

中國太慢了  老美好早之前已經快過中國
作者: GP03SE     時間: 2019-3-6 22:42

而且連盟友首相都吾放過,更何況敵對勢力
作者: j14     時間: 2019-3-6 22:49

美國監控你n年啦, 你唔好用google微軟facebook.....
作者: ncedm     時間: 2019-3-6 22:50

明明係便民,就話監控,如果沒有這些設施設備,犯罪率會提升,治安很差,到時候你還敢出街嗎?生活會舒適便利嗎?
作者: discuss.woddboy     時間: 2019-3-6 22:56

繼美國之後
作者: andysan4     時間: 2019-3-6 22:59

一監控即減少大部份凶惡犯罪
扒手黨, 還有咩廁所迷暈劏腎, 迷暈煙blah blah blah

等同新宿歌舞伎町
以前成日開片, 石原慎太郎當政期間大量裝CCTV
一區即時變回歌舞昇平

有監控, 社會治安才會變得好
作者: kwan1516     時間: 2019-3-6 23:05

現在就話中國監控?自從有數碼電話,美國佬用3G、4G就早已經監控住全世界  
作者: DORAEMON0066     時間: 2019-3-6 23:12

引用:

眾所周知,全地球人一早已進入了被美國監控的年代,就算為歐盟領袖也不例外
作者: smart889     時間: 2019-3-6 23:28

美國情報部門的竊聽記錄指,王儲於前年九月要求親信帶卡舒吉回國沙特皇室,甚至全球一直長期受美國監聽新聞來源連結:http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20190208/bkn-20190208130629191-0208_00912_001.html
作者: smart889     時間: 2019-3-6 23:30

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hans/稜鏡計畫
作者: smart889     時間: 2019-3-6 23:32

都係跟美國學嘅
https://zh.m.wikipedia.org/ zh-hans/稜鏡計畫
作者: ononkaycourt     時間: 2019-3-6 23:32

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-6 09:13 PM 發表
幾時都係人民監察政府
執政權力由來決乏正當性
就像黑社會一樣
你真天真,講就話人民監察政府,但幾時有發生過?你舉例
作者: 911usa     時間: 2019-3-6 23:34

引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-3-6 22:18 發表

中共用5G監控 所有人!
咁你仲吾檢點D?遲D強力部門釘你大肶
作者: zxc100     時間: 2019-3-6 23:46

中國真落後而家先識監控,人哋美國佬一早已經開始監控啦。
作者: akoko     時間: 2019-3-6 23:47

所謂新聞就是要不偏不倚講述發生的事實。立場新聞本來有自己的立場,就是反中亂港,佢出的嘢仲可以當做新聞嗎?
作者: DDG98     時間: 2019-3-6 23:48

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-3-6 19:35 發表

好無聊, 外國地方有呀!
作者: ricebuket     時間: 2019-3-6 23:54

引用:
原帖由 wanmh 於 2019-3-6 10:04 PM 發表

其實香港嘅天眼 咪又係監控鏡頭。只系無AI, 要翻查要肉眼睇。講真 做人行得正企得正 有呢D監控鏡頭 亦都代表係城市安全D.
大陸飛香港放心過香港飛大陸,過安檢你就明
作者: 贏咗有雞食     時間: 2019-3-7 00:05

默克耳表示好過老味監控
作者: ray99hk     時間: 2019-3-7 00:19

引用:
第一段講嘅野,我日日喺Facebook 經歷緊。
作者: 樹上粉紅的流彈     時間: 2019-3-7 00:32

引用:
儍西,你google 和Yahoo search 過東西,Facebook 會彈出類似的東西比你好耐了。
作者: 樹上粉紅的流彈     時間: 2019-3-7 00:34

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-3-7 12:19 AM 發表

儍西摟主,我試無數次在google search,facebook會好巧合彈出我要的東西。
作者: eta2892a2     時間: 2019-3-7 00:38

真係估唔到 你都有用微博、支付寶呀吓!   
引用:
原帖由 WongManTak 於 2019-3-6 09:30 PM 發表
中共正在監控 所有人! 

作者: 拾玖     時間: 2019-3-7 01:01

引用:
美國夠係甘啦
作者: 樹界降臨     時間: 2019-3-7 07:13

大陸佬被監控已經70年
作者: 商界長長主題     時間: 2019-3-7 07:24

引用:
全世界被美國監控幾十年了,你又唔講😜😜🤭🤭🤭
作者: 毒果愛作文     時間: 2019-3-7 07:33

樓主咁驚監控,係咪身有屎?
作者: 消失的香蕉     時間: 2019-3-7 07:36

引用:
l真係老作啦 你睇下老未呀老鷹呀老法呀邊撚個地方冇眼㗎
作者: stocky1010     時間: 2019-3-7 07:42

老美、老英都做同一樣事情,你又不去批鬥!多卵鱼!
作者: winghc04     時間: 2019-3-7 07:42

引用:
比老美走慢幾十年,無X用
作者: 星升升     時間: 2019-3-7 07:53

好人好姐怕咩 CCTV?  

我反而覺得成街CCTV好有安全感,夜晚出街都唔怕打劫
作者: robo_robo     時間: 2019-3-7 08:06

釘子𨫡咪被監控鏡頭揭發老作,D人作賊心虛咪最驚被監視!
作者: 三寸天堂     時間: 2019-3-7 08:10

咦,遲過美國丶歐洲咁多呀?
作者: 商界長長主題     時間: 2019-3-7 08:11

引用:
樓主想曲線讓人話美國佬係監控鼻祖啫,現在中國有技術反監控😜😜
作者: friendchanli     時間: 2019-3-7 08:12

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2019-3-6 09:13 PM 發表
幾時都係人民監察政府
執政權力由來決乏正當性
就像黑社會一樣
我日日用手機上網都比D商家佬監察緊,睇過乜就上什麼網頁都彈晒個類物品廣告出來,登記完會員又收不停電話推廣和電郵。Google map每個月都比電郵通知我呢個月每天起地球去過邊的路線,係連我去到外國旅行都有記錄清楚行走路線。可能連我手機鏡頭和收音暗暗地開了監察我都唔知。最可惜係有幾多人可以宜家唔用上網手機。FB還每天彈D唔知邊到的朋友叫我ADD。
作者: bensonchow     時間: 2019-3-7 08:15

引用:
中共正在監控 所有人! 
咁中國咪全球最安全城市囉!

作者: friendchanli     時間: 2019-3-7 08:25

引用:
中共正在監控 所有人! 
中共監控已經係遲起步。
作者: 天生野生的妹頭     時間: 2019-3-7 08:25

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2019-3-6 08:13 PM 發表
全世界都被美國監控住 除了中國
你用手機影幅相,G也知你在那裏,去過边度,你驚,飛鴿傳書啦。
作者: 如果我變成回憶     時間: 2019-3-7 08:39

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 2019-3-7 08:25 AM 發表

你用手機影幅相,G也知你在那裏,去過边度,你驚,飛鴿傳書啦。
我串緊 樓住
作者: omegacoaxial20

作者: 吳尊函     時間: 2019-3-7 08:47

引用:
你真係電影睇得少,美國電影已經話比你聽,將來你一犯事,已經有警察第一時間來捉來,乜你咁無知,呢個只不過係一個過程。
作者: emsdhong     時間: 2019-3-7 08:50

資訊發達嘅年代,除咗非洲土著部落,無乜人可以逃過監控! 
作者: 香港地盤佬     時間: 2019-3-7 08:52

根據你瀏覽既野黎推送感興趣既廣告,呢個ai監控 FB唔係一路運作左好多年啦咩?
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-7 08:57

引用:
原帖由 friendchanli 於 2019-3-7 08:12 AM 發表

我日日用手機上網都比D商家佬監察緊,睇過乜就上什麼網頁都彈晒個類物品廣告出來,登記完會員又收不停電話推廣和電郵。Google map每個月都比電郵通知我呢個月每天起地球去過邊的路線,係連我去到外國旅行都有記錄清楚行走路線。可能連我手機鏡頭和收音暗暗地開了監察我都唔知。最可惜係有幾多人可以宜家唔用上網手機。FB還每天彈D唔知邊到的朋友叫我ADD。 ...
我已經肯定我手機的鏡頭和收音麥克風暗地裡偷偷開著
作者: explorerfnk     時間: 2019-3-7 08:59

上google,fb, 你做過咩都係俾老美紀錄左,香港弱智美狗又扮唔知???
作者: kingkong_hk     時間: 2019-3-7 09:01

google同飛卜啦, e頭睇完酒店, 第日就勁彈酒店廣告
作者: kingkong_hk     時間: 2019-3-7 09:03

引用:
原帖由 陳大文先生 於 7-3-2019 08:57 發表

我已經肯定我手機的鏡頭和收音麥克風暗地裡偷偷開著
用膠紙黐住個cam

係咁向個咪唱歌
作者: tomickwan     時間: 2019-3-7 09:03

引用:
原帖由 royrac 於 2019-3-6 08:31 PM 發表
DLLM原來中國人而家先被監控,即係之前幾十年你地d民主派係到昆狗我地香港人啦!
笑左。。。
作者: gemini08     時間: 2019-3-7 09:10

冇做唔見得光嘅事,怕咩俾政府監控!你估政府真係得閒到想知你今晚食乜餸!幾時打仔咩?!
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-7 09:12

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-3-7 09:03 AM 發表

用膠紙黐住個cam

係咁向個咪唱歌
已經封左鏡頭
對住咪閙中共啦
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-7 09:14

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-3-7 09:03 AM 發表

用膠紙黐住個cam

係咁向個咪唱歌
已經封左鏡頭
對住咪閙中共啦
作者: kingkong_hk     時間: 2019-3-7 09:14

引用:
原帖由 陳大文先生 於 7-3-2019 09:12 發表

已經封左鏡頭
對住咪閙中共啦
叻仔, 如果醫生可以賣廣告好快就會彈醫生廣告
作者: 賭神無敵     時間: 2019-3-7 09:15

引用:

師兄,麼你咁大細超架﹗
老美監控了幾十年你都唔講。去指責細既,大既又唔講﹗?唉﹗你都係叫聲啦﹗遠既唔講,近近哋既 "凌鏡計劃"你應該知道是甚麼喎﹗
一個去監自己國家,一國去監全世界﹗邊個嚴重呢﹗?唉﹗收聲啦你﹗
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-7 09:16

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-3-7 09:14 AM 發表

叻仔, 如果醫生可以賣廣告好快就會彈醫生廣告
我好多年前已經咁做
作者: palmaxpc     時間: 2019-3-7 09:17

樓主第一段已經顯得無知
作者: kingkong_hk     時間: 2019-3-7 09:18

引用:
原帖由 陳大文先生 於 7-3-2019 09:16 發表

我好多年前已經咁做
mk有個c9用大聲公通街叫左幾年都未有彈廣告
作者: 煩Q死     時間: 2019-3-7 09:23

引用:
原帖由 城市民工 於 2019-3-6 09:45 PM 發表
中國監控做得正大光明,好過佢老美全球監控緊仲死都唔認啦
所以禾對大陸政府仲好敬重因為佢直認咁做係為咗社會大衆安全同穩定.好過D美狗偽君子死口唔認
作者: airso     時間: 2019-3-7 09:23

美國早三十年已經監控你
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-7 09:26

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-3-7 09:18 AM 發表

mk有個c9用大聲公通街叫左幾年都未有彈廣告
你係個個師奶?
作者: 22333000     時間: 2019-3-7 09:28

引用:
原帖由 冬樹大人 於 2019-3-6 19:35 發表
有邊個国家没監控呀?你上綱D自動廣告係咩?
作者: kingkong_hk     時間: 2019-3-7 09:28

引用:
原帖由 陳大文先生 於 7-3-2019 09:26 發表

你係個個師奶?
係就好, 唔洗做日日叫大聲公幾hi咁款
作者: 22333000     時間: 2019-3-7 09:31

而家D走狗漢奸几易做,上網出個貼就有錢收
作者: 煩Q死     時間: 2019-3-7 09:38

引用:
原帖由 ray99hk 於 2019-3-7 12:19 AM 發表

咪係.禾响Yahoo揾樣嘢.Facebook即刻出該類型廣告.咁你話禾有冇比人監控
作者: 煩Q死     時間: 2019-3-7 09:40

引用:
原帖由 星升升 於 2019-3-7 07:53 AM 發表
好人好姐怕咩 CCTV?  

我反而覺得成街CCTV好有安全感,夜晚出街都唔怕打劫
所以大陸而家好少街頭罪案.電騙就大把
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-7 09:40

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-3-7 09:28 AM 發表

係就好, 唔洗做日日叫大聲公幾hi咁款
點解唔使日日叫?
作者: 星升升     時間: 2019-3-7 09:43

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-3-7 09:40 AM 發表

所以大陸而家好少街頭罪案.電騙就大把
係呀,中國台灣省電騙案揚威國際啦
作者: captkkk

作者: Psyco     時間: 2019-3-7 09:46

引用:
咩春大陸支付寶呢啲嘢係近十年先出現,係大陸有能力搞網上大數據前,美國老早喺2000年部署3G網絡時已經佈下稜鏡計劃系統,去監控國民及全球.

你咖嚟吹中國大陸網上監控?  你係咪想講,中國政府喺美國監控底下,進入監控年代呀?

圖片附件: 1551923202610.jpg (2019-3-7 09:46, 383.38 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 1551923202776.jpg (2019-3-7 09:46, 425.09 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: 1551923202864.jpg (2019-3-7 09:46, 380.61 KB) / 該附件被下載次數 6

作者: kingkong_hk     時間: 2019-3-7 10:08

引用:
原帖由 陳大文先生 於 7-3-2019 09:40 發表

點解唔使日日叫?
唔明
作者: csdenis     時間: 2019-3-7 10:17

on 99,  頭兩句出現最多嘅地方係android 嘅電話廣告, 收集你瀏覽資料嘅係google,關大陸咩事

作者: bryan13     時間: 2019-3-7 10:35

引用:
智將們識鏈稜鏡計劃咩

https://www.youtube.com/watch?v=B5MvzLFC8C8

https://www.youtube.com/watch?v=mVmtPaDCPRQ

他的出現,硬生生讓那些整天嘲諷「世界新秩序NWO全球統治」只是幻想的人,閉上了他們無知的嘴巴及睜開了盲目的眼睛;換句話說,全球監控是真實的,那麼「其它過去被指為只是無聊的陰謀論」呢?金融控制、食品控制、媒體控制...
已經說很多次了,如果有人問我,我願意不厭其煩的回答:「你生活在一個一切都被操控的體系之下,而你所謂的自由,只是假象,就如同一個巨大到你看不到邊界的柵欄,並而你沒有意識到有任何的不對勁。」

Snowden說:「我願意犧牲我的所有將這一切公開,因為我的良心不予許我眼睜睜地看著美國政府祕密地建構一個巨大的監控體制,為的是催毀個人隱私,網路自由,還有全球人民的基本人權。」
這樣的一個偉大靈魂的貢獻,將會讓更多的人醒覺。
作者: DCG最愛PooPoo     時間: 2019-3-7 10:44

老美都監控咗成二十年啦,比鬼佬監控定中國監控,自己揀啦!唔想此人監控就唔好上網,唔好用電話!
老美睇咗十幾二十年,你哋個個轉哂華為攪到佢想睇都冇得睇!仲唔兇你叫你唔好用華為咩
作者: askwinglam     時間: 2019-3-7 10:45

做人行得正企得正有咩好怕
作者: 賢豬     時間: 2019-3-7 10:50

咁驚被監控,以後唔好上網囉
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-7 10:52

正如我之前講過
當你被人監控著
即代表你被人套牢著
你便只能乖乖就範

政府是為人民服務
人民才是主子
權力亦歸於人民
所以應該是政府要有高透明度讓人民監控
現在正正相反
政府監控人民

應當實行
全民議政
還政於民
作者: 陳大文先生     時間: 2019-3-7 11:00

多行不義必自弊

天滅中共
天佑中華