標題: 港人不能在大陸退休的最大原因係:15%物業稅! [打印本頁]

作者: 油站自我的工人

作者: masasa     時間: 2019-2-24 19:04

大陸住滿183日, 係咪又要俾稅? 所有資產計嗎?
作者: 波羅批     時間: 2019-2-24 20:43

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 01:07 PM 發表
老人在香港住,有親戚朋友,就算有自住樓都可以有綜援,又有公醫,咁做乜要上大陸?

上左大陸,無人無物,無香港醫療。如果你話放租香港樓,上大陸租屋,你人不在香港,係要交15%物業稅,假如你收人一年十萬租,你得8萬五,扣左深圳租屋約五萬,得返三萬五,加埋生果金,都無法生存!

東莞租平單位,約三萬,但親戚朋友係哂香港,仲有覆診,一星期,來來回回,一個月一樣要用二、三千!

結果,一樣只剩下三萬幾一年! ...
點解要返大陸住?
香港五千蚊你都係租新界劏房,
去到中山番禺 東莞 惠州....... 五千蚊已經做到一千呎 可以包埋水電管理費,
其實返落嚟香港 都係一兩個鐘頭, 你去政府睇過專科門診 你就知道 起碼等三個鐘頭, 老人家退咗休 用多一兩個鐘頭 唔係好大問題啩? 係急症會麻煩少少。
大陸對六十歲以上老人家 亦都好多優惠, 而且大陸啲小區 睦鄰關係做得幾好, 而且一小時生活圈入面 其實好多人都係講廣東話,睇 香港電視。
最重要嘅係生活成本仲係好低, 搭車平, 食嘢平, 而且社區活動都唔小。
作者: rambotam2008     時間: 2019-2-24 21:29

如果係有樓人士 倒不如賣咗層樓 咁就有足夠嘅資產返大陸退休 如果想將層樓留畀下一代 算法當然唔同 如果去啲冇咁繁榮嘅地方住 裕東莞樟木頭 50萬人民幣都可以買到一層樓 有𨋢嘅大約一百萬都有 但係生活能否習慣 又另一回事
作者: 食野人     時間: 2019-2-24 21:59

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 01:07 PM 發表
老人在香港住,有親戚朋友,就算有自住樓都可以有綜援,又有公醫,咁做乜要上大陸?

上左大陸,無人無物,無香港醫療。如果你話放租香港樓,上大陸租屋,你人不在香港,係要交15%物業稅,假如你收人一年十萬租,你得8萬五,扣左深圳租屋約五萬,得返三萬五,加埋生果金,都無法生存!

東莞租平單位,約三萬,但親戚朋友係哂香港,仲有覆診,一星期,來來回回,一個月一樣要用二、三千!

你識唔識架😅
如無工作,可以收租當薪俸稅收入
不用交15%物業稅
作者: 宇宙外圍的主題     時間: 2019-2-24 22:20

引用:

9O年代本上去退休個D,好多都返左來,除非你上面出世,有親友有祖屋,唔係好難頂。

作者: HungAlex1234     時間: 2019-2-24 22:40

引用:
原帖由 masasa 於 2019-2-24 19:04 發表
大陸住滿183日, 係咪又要俾稅? 所有資產計嗎?
全球收入,都需要計數
作者: pk2628     時間: 2019-2-24 23:02

重要租屋吾會住大陸拉,

家下有 50 萬人長期住大陸,那班人多數當地原居民,有樓收租,

無人無勿上去為勿

人老最重要親人,朋友在身邊

作者: SandyBB1995_2     時間: 2019-2-25 12:13

引用:
原帖由 食野人 於 2019-2-24 09:59 PM 發表

你識唔識架😅
不用交15%物業稅
樓主再次被踢爆🤣🤣🤣🤣
作者: ntworks     時間: 2019-2-25 12:48

引用:

依你咁講,如果唔响大陸住,將香港物業租出去,就只有靠生果金生活。咁咪更加唔夠使!
作者: 樹界降臨     時間: 2019-2-25 19:08

15%好過搶

作者: peterpeterbbc     時間: 2019-2-25 19:45

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-24 10:30 PM 發表

香港政府法例規定,任何人在港一年住不夠180日,或兩年不夠360日,不可以申請個人課稅,即係話:收租及其他生意利潤,要交15%
g 嬸, 賣晒佢, 番大陸買就得啦, 使鬼頭痛, 再過十幾年, 大陸又唔同晒
作者: rambotam2008     時間: 2019-2-25 19:56

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-25 07:39 PM 發表

你叫人賣樓,等於殺雞取卵!
有乜嘢問題 65歲 揸住五百萬現金 大陸買層樓當一百萬 400萬現金 當三至四厘息 一年有十五六萬 兩個人喺大陸度使 非常充裕 至於你話返香港睇醫生 如果只係覆診嗰啲咁簡單 租酒店都唔用好多錢 再講你會話會有機會大病 就算你揸住層樓大病 一樣有機會醫到你賣樓 基本上分別唔大
作者: 紅星加盈     時間: 2019-2-25 20:14

推耆英上大灣區退休
係777三大任務之一
作者: danilz     時間: 2019-2-25 21:01

譚耀宗好似同港人爭取緊免稅,等好消息啦
作者: big3624     時間: 2019-2-25 22:09

税務先係大問題!!!
作者: peterpeterbbc     時間: 2019-2-26 01:12

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-2-25 07:56 PM 發表

有乜嘢問題 65歲 揸住五百萬現金 大陸買層樓當一百萬 400萬現金 當三至四厘息 一年有十五六萬 兩個人喺大陸度使 非常充裕 至於你話返香港睇醫生 如果只係覆診嗰啲咁簡單 租酒店都唔用好多錢 再講你會話會有機會大病 就算你揸住層樓大病 一樣有機會醫到你賣樓 基本上分別唔大 ...
樓主以為十年後香港和大陸仲係原地踏步, 分分鐘比大陸超前了
作者: ntworks     時間: 2019-2-26 08:21

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-25 07:35 PM 發表

仲有綜援,有自住樓可以領的!
照你嘅計法,佢哋响廣東指定地區退休仲係有資格攞綜援。
作者: rambotam2008     時間: 2019-2-26 09:39

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-2-26 08:21 AM 發表

照你嘅計法,佢哋响廣東指定地區退休仲係有資格攞綜援。
響大陸唔攞得綜援 但係可以攞生果金 夠唔夠使就睇人呀
作者: ntworks     時間: 2019-2-26 09:48

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-2-26 09:39 AM 發表

響大陸唔攞得綜援 但係可以攞生果金 夠唔夠使就睇人呀
你睇下社署綜援計劃先啦!

1. 申請資格

符合下列資格而選擇到廣東或福建省養老的綜援受助長者﹐可繼續領取每月的標準金額及每年一次的長期個案補助金﹕

是香港永久居民﹐在本港居住最少七年;
年齡六十五歲或以上;以及                        (註:年齡介乎六十至六十四歲而又符合綜援計劃下年老受助人定義的人士亦合符綜    援長者廣東及福建省養老計劃的年齡要求。詳情可向處理其綜援個案的社會保障辦事處查詢。)   
在申請前已連續領取綜援金最少一年(在該年內如曾停止領取綜援金合共不超過十天,亦視為符合這項規定)。
作者: 貓男     時間: 2019-2-26 10:05

黃智障硬係要去代表人嘅?
作者: rambotam2008     時間: 2019-2-26 10:59

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-2-26 09:48 AM 發表

你睇下社署綜援計劃先啦!

1. 申請資格

符合下列資格而選擇到廣東或福建省養老的綜援受助長者﹐可繼續領取每月的標準金額及每年一次的長期個案補助金﹕

是香港永久居民﹐在本港居住最少七年;
年齡六十五歲或以上;以及                        (註:年齡介乎六十至六十四歲而又符合綜援計劃下年老受助人定義的人士亦合符綜    援長者廣東及福建省養老計劃的年齡 ...
師兄 佢嘅意思係另外要申請 定係已經普及化 在下唔清楚 如果綜援畀佢咁玩法嘅普及化 睇嚟唔多公平 如果除非有好多理由 例如身體有問題 要人照顧 廣東省有人可以給予照顧 如果咁樣批綜援 可以向廣東省內用 咁就合理啲
作者: ntworks     時間: 2019-2-26 11:41

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-2-26 10:59 AM 發表

師兄 佢嘅意思係另外要申請 定係已經普及化 在下唔清楚 如果綜援畀佢咁玩法嘅普及化 睇嚟唔多公平 如果除非有好多理由 例如身體有問題 要人照顧 廣東省有人可以給予照顧 如果咁樣批綜援 可以向廣東省內用 咁就合理啲 ...
申請資格已講清楚。
作者: 最愛陶公子2015     時間: 2019-2-26 13:10

引用:
原帖由 食野人 於 2019-2-24 09:59 PM 發表

你識唔識架😅
不用交15%物業稅
你又被人踢爆,舢舨充炮房

作者: rambotam2008     時間: 2019-2-26 17:17

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-26 03:32 PM 發表

咁仔女親戚朋友都在香港,大陸舉目無親,又講五音不全的普通話,又要寫殘體字,你叫七老八十的老人,從頭學起?
要享受你心目中嘅退休生活 就一定要努力再搵多啲錢 好似我嘅諗法 有一層自住樓係香港 大陸買一層樓 只係幾十萬 到65歲嘅時候再用100萬買成長基金 唔夠三十幾萬資產 可以申請長者生活津貼 基本上生活相當富裕 但係前提係要努力搵錢 正所謂少壯不努力 老大徒傷悲 政府唔係包每個人有富裕嘅退休生活 冇錢嘅人 只能夠過一啲非常非常普通嘅生活 如果個個退休政府包你有好嘅生活 咁仲有邊個去努力工作 邊個去交稅畀政府 個個都去做無產階級啦

作者: rambotam2008     時間: 2019-2-27 07:56

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-27 12:12 AM 發表

我當然都係咁想!

但林鄭天真地以為香港的中下階層在港養老唔掂,返大陸就掂哂,其實係好天真的想法!

你向一班無飯食的人去宣傳:無飯食就轉去食肉糜!
這種宣傳有乜用?

宜家資原不夠分給咁多人!應該集中火力,向有機會搬上大陸的人宣傳,例如,講下佢地大陸咁多親友,好開心佢地搬返上去,又歡迎佢地,又好照顧佢地,佢哋又見返以前小學中學的老友,老同學可以時時見面!

講下宜家大陸唔同哂,又自由又有人權, ...
你嘅諗法當然錯 中下階層去邊度養老都係辛苦 唔係返大陸就可以升一級 前提係你前半生有冇錢淨 政府只係提一個方案 如果有自住樓 買年長基金 之後資產唔過30萬 就可以每個月領取老人金 三千零蚊 如果冇錢買年長基金 又係冇錢淨嘅 就係靠呢幾千蚊過生活 去邊度都唔會好舒服 千祈唔好諗住政府會保你哋年老之後覺得好舒服 年青嘅時候有幾多用幾多 年老係要還㗎
作者: at01     時間: 2019-2-27 09:04

引用:

D高官不嬲生活上洗錢都唔洗睇荷包

佢地只係有心無力

作者: kof2002um     時間: 2019-2-28 02:22

放心, 十年之後大灣區人工和香港睇齊, 班港燦唔使你叫都仆過去。 事實依家深圳人工愈來愈接近香港, 而香港人工10年來真係冇乜點變。
作者: rambotam2008     時間: 2019-2-28 11:49

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-2-28 12:23 AM 發表

最重要係你的親戚朋友係邊到,你自然走去邊到,如果無人無物,你一定唔會上去,特別係老人家!
都係嗰句啦 少壯不努力 老大徒傷悲 唔係老大無傷悲 如果出嚟做咗幾十年嘢 就算低下層都應該有公屋 中層抽幾十次應該買到居屋 何況十幾年一次嘅經濟循環 如果有準備嘅 點都唔應該太差 養老責任如果完全落去政府身上 咁嘅諗法係不切實際
作者: 你假誠     時間: 2019-2-28 16:18

引用:

你識唔識架😅
不用交15%物業稅
我試過某幾年去左外國做野,層樓租出去,少過免稅額,一毫子都唔洗交。

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-4 21:06

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-4 05:48 PM 發表

錯了,少壯不努力,只要人無恥,一樣好舒適!
少年瘋狂四處浦,人到中年月光族,老來靠黐唔怕窮,越窮越快上公屋!生是港人死是港魂,好過大灣人,客死異鄉無人問,骨灰撈埋亂葬骨,何處招魂? ...
都唔知你噏乜 簡單一句 後生唔努力 搵幾多洗幾多 老咗唔好嗌慘就得啦

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-11 10:24

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-11 07:48 AM 發表

你見尐懶人有幾慘呀?

大把人懶到出汁,小時在大陸食大鑊飯,唔駛做!
大左來香港,就住公屋,領綜援!

我都想唔做有飯食!
慳啲啦 懶人冇分香港同大陸 香港都有好多 總之懶人就要接受唔好嘅退休生活 無論大陸人香港人 明白未

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-12 21:07

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-12 08:06 PM 發表

香港由開埠到今天,都無大鑊飯,更加無分田分地分屋,相反,大陸人從小就不用做都有大鑊飯食,雖然我都知未必係大魚大肉,但唔駛do就有得食,白飯我都制啦! ...
冇嘢好講 講番五六十年前嘅大鑊飯 冇咗好耐㗎喇 都係嗰句 香港人大陸人好 懶嘅話 就唔好期望有好好嘅退休生活

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-12 23:02

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-12 11:00 PM 發表

無左好耐,但其實你地都食左好耐,而且後來仲有糧票布票派!
香港政府有無糧票布票派呀?
點解你哋咁鍾意講返四五十年前嘅嘢 你出世未 連老人家都話中國幾好 佢哋係曾經受過共產黨折磨 但係而家都好喜歡中國 反而係未受過折磨嘅 經常聽人講就自以為真 簡直不知所謂

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-12 23:51

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-12 11:05 PM 發表

點解你要話共黨折磨你?咁你屋企肯定係有錢人丶或者地主!

我睇書,睇共產黨的理念,肯定佢地對窮人勁好,收哂富人的財富,分給窮人!
你係咪有閱讀障礙 係嘅話點講你都唔明 睇清楚啲先講 老人家受過共產黨折磨 但係而家都話中國好好 反而未因為共產黨而受過苦嘅 經常講四五十年前嘅嘢 話共產黨唔好 明白意思呢 未明白都幫你唔到

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-13 09:36

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-13 09:02 AM 發表

我不明白你點解話有老人家俾共產黨折磨過!共產黨無啦啦做乜要折磨人?
搶財產收歸國有,呢尐唔算係折磨喎!搶左你,你一樣有大鑊飯食,有糧票,有布票!當然係人人一樣,無得著靚衫、無得大魚大肉!但咁都叫折磨呀?你估你真係身嬌肉貴? ...
如果唔明白 自己搵啲老人家問下 睇下歷史書 或者睇下習近平年青嘅時候 都曾經係共產黨 政策嘅受害者 但係大部分都唔會記住仇恨 以係向前看

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-13 11:57

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-13 09:55 AM 發表

無可能,咪講大話啦!如果共產黨咁衰,人民就唔會作咁多歌來歌頌佢!

我未聽過留在大陸的人話共產黨衰!講共黨衰的,都係逃來香港的有錢人及知識份子!

共產黨員不會對窮人差,否則不會叫共產黨!

你散播對共產黨不利謠言,你想造反? ...
你根本就唔係討論 根本就唔接受現在嘅中國 喺大陸冇人話共產黨唔好 淨係我哋嘅國家主席習近平 都話文化大革命係一次重大錯誤 係你畀人洗腦洗腦傻咗 定係唔接受而家嘅中國 已不停出啲荒謬嘅言論 唔好再傻落去啦

作者: rambotam2008

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: singsingcat     時間: 2019-3-13 21:52

引用:

年收10萬?香港邊度搵到月租8千嘅樓?有冇龍床樓咁大?
好啦就當你假設係真,若然兩大長老屈番去香港個劏房,唔租出去,10萬都收唔到,你連中間差價都食唔到啦!🤣
而且,你香港搭車食麵貴d,定返大陸貴d? 退休又唔駛日日搭車返香港開工,生活費計乜野來回香港交通費,點解唔係你返去探佢哋😁
前設又錯數又計錯,建議你考慮重修幼稚園低b班
作者: singsingcat     時間: 2019-3-13 22:26

有邊度地方出租唔收稅? 日本台灣收最高40%稅呀!而且香港租金回報算高,好多其他地方只有2%,又要包傢俬電器裝修維修,又未必包租得出,又要畀佣中介代收,執得仲少。而且香港點都有2手,外地樓易買難賣

作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 15:06

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 02:12 PM 發表

咁無親無故,又點搞呀?

日日周街行,無一個人係識嘅!親友同學同事,全部係香港,人人日日上來同你飲茶?
1. 你諗清楚,無親無故,又點會有「親友同學同事」
重有,唔好拎D個別情況當全部來狡辯,會顯得你邏輯薄弱

2. 大把人移民去加拿大退休,唔通突然識哂周街D人?親友同學同事,全部夠係香港,人人日日飛過來飲茶?

3. 不如你唔好搬龍門,答左點樣住香港唔租層樓出去,可以點增加收入先啦,呢個先係重點
作者: rambotam2008     時間: 2019-3-14 15:31

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 02:07 PM 發表

做乜講講下鬧人?唔夠人講呀!
點鬧都掩飾唔到大陸人係大食懶,由五十年代搶走富人財產後,就唔憂食唔憂住享福到八十年代!

唔好講咩以前好慘啦!共產黨話佢地無餓死過一個人呀! ...
我鬧你係針對你講嘢亂曬大籠 究竟你係讚以前嘅共產黨 定係責而家嘅共產黨 如果你讚以前嘅共產黨 鍾意大鑊飯  中國香港唔啱你 如果你係讚而家嘅共產黨 暫時嚟講當之無愧 但係你講嘅嘢 係用五六十年前共產黨做錯事嚟讚揚共產黨 所以你成為智障都係無可厚非 你要知道我唔係無端端鬧你 睇番你講嘅嘢我係有足夠嘅根據 雖然我知你心態 但係仍然認為你係有某程度嘅智障

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-14 16:59

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 04:36 PM 發表

我一直都讚共產黨有大鑊飯俾窮人食係好,點樣亂曬大龍?
至於搶有錢人大屋店舖,就唔關我事,因為我屋企人一直係香港,搶唔到我地!
大鑊飯啱哂你呢種搶福利的懶人!可惜八十年代大陸已經無左,所以你地來香港搶福利,騙綜援,鄧小平因為提倡改革,所以先俾懶人批鬥!真係慘! ...
你既然喜歡大鑊飯 咁仲喺度講乜嘢退休 諗辦法去你喜歡嘅地方食大鑊飯 中國香港而家冇大鑊飯 並不符合你嘅要求 你唔使再喺度同人討論退休 因為唔符合你嘅要求 去北韓  北韓啱你 無謂喺討論區講埋曬啲唔啱你心水嘅嘢呀
作者: rambotam2008     時間: 2019-3-14 17:15

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 04:36 PM 發表

我一直都讚共產黨有大鑊飯俾窮人食係好,點樣亂曬大龍?
至於搶有錢人大屋店舖,就唔關我事,因為我屋企人一直係香港,搶唔到我地!
大鑊飯啱哂你呢種搶福利的懶人!可惜八十年代大陸已經無左,所以你地來香港搶福利,騙綜援,鄧小平因為提倡改革,所以先俾懶人批鬥!真係慘! ...
成日話人搶福利 政府有曬數據出嚟 攞綜援嘅比例係好少 即係代表新移民做嘢所立嘅稅 根本係有賺 政府福利係畀有需要嘅人 好似你呢啲人 成日話人搶資源 其實只不過係你廢啫 我好願意畀人搶資源 我納稅 將所有錢幫有需要嘅人 並冇心存不滿 反而講得最大聲 就係啲冇納稅 驚人搶資源搶到自己將來冇得攞嘅人 政府根本唔需要理你哋
作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 17:35

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 04:27 PM 發表

我係話係大陸無親無故的香港人,係不可能搬上大陸住!呢d濕九大灣區計劃,只適合新移民使用!

新移民係大陸,大把親戚、舊同事,大把大隊同志,啱哂佢地! ...
你呢D係先有結論,再堆砌理由
明明講15%物業稅,突然又變成講無親無故
同你講移民加拿大英國都係無親無故,你又唔敢答,又要食帶重播

塞錢入你袋,好多借口架,例如:冇得練法X功,冇得睇戙新聞學打飛機,冇得收錢遊行掟磚,冇得政治籌款,冇得做自僱記者,冇得坐737Max,寸差佬會畀人拉,犯間諜罪會打靶,攞唔到BNO冇居英權;隨口都講到10個8個啦,咁都唔曉,你點好意思收老闆錢呀

作者: highmax     時間: 2019-3-14 20:26

引用:
原帖由 波羅批 於 2019-2-24 08:43 PM 發表

點解要返大陸住?
香港五千蚊你都係租新界劏房,
去到中山番禺 東莞 惠州....... 五千蚊已經做到一千呎 可以包埋水電管理費,
其實返落嚟香港 都係一兩個鐘頭, 你去政府睇過專科門診 你就知道 起碼等三個鐘頭, 老人家退咗休 用多一兩個鐘頭 唔係好大問題啩? 係急症會麻煩少少。
大陸對六十歲以上老人家 亦都好多優惠, 而且大陸啲小區 睦鄰關係做得幾好, 而且一小時生活圈入面 其實好多人都 ...
教你,每次2奶粉

車費來回都唔使

作者: opclk99     時間: 2019-3-14 21:07

引用:

你識唔識架😅
不用交15%物業稅
Agree x 2
流主唔識架,
流主9 up 27=識
作者: opclk99     時間: 2019-3-14 21:10

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:33 PM 發表

你無納稅,根本無嘢俾人搶!

共產黨對你呢班恩情比東海深,有大鑊飯食,又有糧票布票分,你都要離開,可見大陸人非常忘恩負義!

(我知大鑊飯不是大魚大肉,布票亦人人一樣白恤衫,藍扯褲,但已經比當時香港人好好多!我們香港人,小時候,未食過臘腸同鹹蛋㗎,係食鹹魚同腐乳送飯!人人都著舊衫,堂哥著完,俾我大哥,大哥著到唔合身,就俾我,我再俾表弟!件衫補完又補,我媽仲織返個口落去。當你們享受緊大鑊飯,香港大 ...
你話納稅=俾人搶?
DLLM你去火星la,
地球唔'口岩'你
作者: rambotam2008     時間: 2019-3-14 22:05

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:33 PM 發表

你無納稅,根本無嘢俾人搶!

共產黨對你呢班恩情比東海深,有大鑊飯食,又有糧票布票分,你都要離開,可見大陸人非常忘恩負義!

(我知大鑊飯不是大魚大肉,布票亦人人一樣白恤衫,藍扯褲,但已經比當時香港人好好多!我們香港人,小時候,未食過臘腸同鹹蛋㗎,係食鹹魚同腐乳送飯!人人都著舊衫,堂哥著完,俾我大哥,大哥著到唔合身,就俾我,我再俾表弟!件衫補完又補,我媽仲織返個口落去。當你們享受緊大鑊飯,香港大 ...
我有冇納稅 你點會知 你攞退休討論出嚟講 但實際上又要講共產黨 又同我講贊成大鑊飯 但係又話人搶福利 你嘅思維已經亂曬大籠 若果你喜歡大鑊飯 就去大鑊飯嘅地方 例如北韓 如果你唔喜歡大鑊飯 就努力工作 造一個立稅人 我講得好清楚 我從來唔介意納稅 香港呢個地方肯努力做嘢 搵錢根本就唔難 最可惡係你呢種人 你應該係冇納稅嘅人 好驚人哋搶咗資源 你認為係應該屬於你嘅資源 但係實際上你錯到不得了
作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 23:28

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:20 PM 發表

政府有叫人去英國加拿大住嗎?

總之,大陸無親朋,叫人離開香港,離開親友,已經係不合符人道。

宣傳應該係話,佢地上去見返親人,同小時的同志,咁就合理好多! ...
擺定個龍門未呀,總之?總之就唔關15%稅啦

作者: singsingcat     時間: 2019-3-14 23:47

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 08:20 PM 發表

政府有叫人去英國加拿大住嗎?

總之,大陸無親朋,叫人離開香港,離開親友,已經係不合符人道。

宣傳應該係話,佢地上去見返親人,同小時的同志,咁就合理好多! ...
離開親友=不合符人道,係你亂噏。全世界移得民都要離開親友架,咁唔人道,聯合國應該禁止所有移民啦;美國加拿大係移民國家,當年好多人離鄉別井,唔通=不合符人道嘅國家? 販賣黑奴就真係唔人道,但而家都冇做啦,唔可以咁屈人,老闆唔出糧架

講開退休,馬拉泰國政府都有宣傳第二家園退休計劃,唔通又係宣傳不人道?

獨果成日叫人移民台灣呼吸民主空氣,一樣要離開你D親人,咪好唔合理?你唔係咁倒老闆米呀?(不過可以認識多D「同志」,台灣又算係天堂)

作者: singsingcat     時間: 2019-3-15 00:09

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:57 PM 發表

人地移民,係全家人一齊移過去!
咁你都可以冚家一齊返去,仲平過搭飛機啦

就當人地冚家捉埋D大姨媽個13叔個何B仔去移民,何B仔個契媽好錫佢,唔好漏左佢,仲有D朋友又一齊移埋?
唔好掉低D祖先神主牌呀,真係過來探你架
作者: singsingcat     時間: 2019-3-15 00:11

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:57 PM 發表

人地移民,係全家人一齊移過去!
係呀,移民美加,要唔要收15%物業稅喞
作者: rambotam2008     時間: 2019-3-15 00:18

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:52 PM 發表

北韓你話去就去?你估你係皇帝?

大鑊飯我就無機會食了,但好多六十幾的大陸人,就食左大半世了。

如果大陸人咁唔鍾意食大鑊飯,點解可以食到80年代先?一開放改革無得食,就湧來香港!

有得食就話黨的恩情比東海深,無得食就講到食大鑊飯好慘好委屈,用食大鑊飯去鬧人,完全不顧念黨的恩情!

根本好唔合邏輯!

你應該終身剝奪入黨資格,如果已經入黨,就要開除黨籍! ...
你有一個貪心嘅人 口裏面想講退休 實際上又懶惰 郵寄香港啲資源用曬 老實講 香港嘅資源梗係用嚟發展呀 幫有需要嘅人 成日諗住人哋搶資源 倒不如自己製造資源 唔使靠政府 如果你想去北韓 根本就唔難 只要去長白山探下門路 唔使做皇帝 不過講呢啲曬氣 一方面讚共產黨大鑊飯 又話自己屋企人對大陸人幾好 關你乜嘢事 你就真係成條蝗蟲咁啦 成日淨係諗住政府嘅資源 唔好發白日夢啦

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-15 14:38

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 02:31 PM 發表

來香港的大陸人最鍾意製造廢物,浪費資源!
大陸宜家勤力就搵到錢,來香港的肯定唔慌好人。

因為係大陸唔工作,剩領福利會俾街坊拉去開會批鬥,但香港就唔會!

香港應該學大陸咁,凡無貢獻,又不斷領福利的,要拉去開會批鬥! ...
你歧視大陸人係你嘅事 你個貼係講退休 你只係將你退休唔可以享受歸咎於大陸人 呢個係你嘅智商問題 你咁嘅諗法 係錯到不得了 但係你又唔會認為自己錯 咁只有認為你係冇得救

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-15 17:40

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 04:52 PM 發表

我不是歧視大陸人,因為留在大陸的大陸人、絶大部分都係正正常常,腳踏實地,很勤力貢獻社會的好公民!

可惜來得香港的,係無個好人!
你慳啲啦 講退休唔夠人講 就自己找一套理論 和大陸人落嚟攞你資源 成日要人哋用資源畀你 講講下退休 又話鍾意大陸大鑊飯 關你乜嘢事 大陸人嚟香港唔通唔做嘢 你去酒樓飲茶大部分都係大陸新移民做嘅 去地盤睇下幾多大陸新移民喺度開工 係你啲自以為是 以為啲資源真係你哋呢啲人淨返落嚟嘅 係都係五六十歲嗰班香港人呀 關你哋呢班人咩事 大部分四五十歲嘅人 都唔會介意係咪新移民 只要肯做就得 講嚟講去 懶嘅人就冇優質嘅退休生活 優質嘅退休生活就只有勤力嘅人先會有 唔關有冇人搶資源嘅事 返去早唞啦

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-15 22:43

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 10:31 PM 發表

仲有,人地唔當面話你,你咪以為人地唔介意啦!唔通我唔識你,無啦啦過來鬧你大陸人來搶資源!

我有 friend 做社工,個頭幫大陸妹大陸仔搵托管搵補習,轉頭就同我們講,大陸來香港的都係籮底橙,低低地,無乜腦,浪費哂政府資源,無用係優才身上!

另外,可能你成世都識唔到港女港婆!係港女面前,對大陸婆態度好,係死罪,返屋企有排受,你當然唔知啦! ...
你講嚟講去 都係歧視新移民嘅 我問過你去地盤未 你答唔答我呀 大部分都係新移民 佢個酒樓未 大部分都係新移民亞姐 好多呢啲工作新移民做咗你唔講 淨係圍埋講呢啲所謂嘅 朋友 呢個世界你歧視人 人哋一樣歧視你 你話人搶資源 我就認為你係 蝗蟲成日謀住啲資源 講嚟講去話畀你聽無論香港人大陸人 懶嘅人就冇好嘅退休生活 勤力嘅人就有機會有 講出呢個理論你應該要贊同呀 可惜你只係用你歧視一方面嚟睇 咁樣睇嘢邊有真實嘅 我幫我認為你係應該係一啲蝗蟲 驚人哋用咗所謂你嘅資源其實不屬於你 我想問你做個地盤未 有冇見到啲新移民係點樣做嘢 不過我相信你都唔會睇呢啲

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-15 22:58

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 10:49 PM 發表

日常生活唔表現歧視,不代表心裡不歧視!

地盤不止大陸佬,仲有大把南亞,家傭又大把印印賓賓,咁要唔要俾埋公屋南亞仔、印印同賓賓?

幾時老闆出糧要包埋政府包住宿?叫你地盤老闆包你住啦! ...
你究竟喺度講啲乜 長期講你心裏面歧視嘅意見 你嗰啲唔係意見 係偏見 不過廢青思想 點講都唔明 成日覺得人哋搶你嘢 但係嗰啲嘢根本唔屬於你 除非你真係窮到阿雞蛋 咁就幫下你啦

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-15 23:20

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 11:16 PM 發表

你話返工就係貢獻?你老闆無出糧俾你?
香港人表面唔表示歧視,係基於禮貌,有d係職業上的要求!但心裡想乜,始終會有d流露,feel唔到的,學我社工friend 講,來得香港的大陸人,都低低地!

阿婆俾人呃就話老懵懂啫,大陸大學生都俾人呃,係咪低低地!

低低地自然 feel 唔到人地歧視,好正常喎! ...
你講嘅嘢全部都係似是而非 唔單止大陸人係咁 香港好人好多都係咁 所以我咪好正確話畀你聽 不論香港人大陸人 懶惰嘅就唔好期望有好嘅退休生活囉 係好清楚咁講啦不論香港人大陸人 點解你只係針對大陸新移民 香港冇咁嘅人 或者簡單一句你就係香港一類咁嘅人

作者: rambotam2008     時間: 2019-3-15 23:43

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-15 11:36 PM 發表

錯哂,係越懶惰越有機會過得不錯,當然,不錯不等於好!
懶惰,可以有公屋,領綜援,只要你夠厚面皮,玩自殺,玩家暴,好快就有!

想反,只得勤力係不可能過得不錯,只得勤力係越過越差,要學會無恥、玩嘢,同大陸人睇齊先得!

一係你就勤力以外,再加聰明才智眼光運氣,有自住有收租樓!否則,好難有好生活!

同我同年紀的人,用哂人工去交租,成日以為老左住公屋,三年可上樓!佢哋宜家夢醒了!知道唔玩自殺唔玩家暴 ...
我話你錯曬 你所講嘅嘢 不論香港人新移民 都可能會係 我針對嘅係事 懶嘅人呃資源嘅人 不論香港人或者新移民 都要譴責 不論香港人或者新移民 如果懶惰嘅話 都唔應該用有好嘅退休生活 道理就係咁簡單 唔係好似你咁用偏見嚟睇呀 如果你係懶惰嘅一群 點講你都唔會明
作者: opclk99     時間: 2019-3-16 12:23

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2019-3-14 11:41 PM 發表

你知唔知咩叫離港超過183日,不符合申請個人入息課稅?唔識就不用講了!
你最好野係識小小扮大代表,真係抵你冇發達。🤗