標題: 習總擁軍自重危機四伏 [打印本頁]

作者: 特首候選人     時間: 2019-2-11 15:23

解放軍是中共歷代紅色皇帝的命根。軍隊對施政左支右絀的習近平尤其重要。習在2012年十八大上台時缺乏黨內權威,沒有軍頭的支持他不可能逼迫上海幫與共青團靠邊站,更遑論在五年後的十九大搞封建復辟!

去年習總可謂內外交困,經濟無休止的滑坡,中美進入凌厲的新冷戰,而習總領導下的世界第二大經濟體節節敗退,連習大大幻想可以超越老美的中國製造2025大計亦遭美國與其盟友圍剿。支持經濟改革的太子黨公然批評大大走回頭路,而眾多自由派知識分子更向這位「終身核心」左右開弓。但這位「21世紀毛澤東」知道,一天他控制軍隊,誰也動不了他。

2019年將是習從政以來最備受考驗的一年。之所以他在一月初召開中央軍事委員會擴大會議。名義上會議主題是向台灣與老美「亮劍」,即習總在大會上所謂「在新的起點上做好軍事鬥爭準備工作」。但據北京消息人士介紹,習召開這次頗為鬼祟的軍委擴大會議的主題只有一個:要求各級將領一致向「終身主席」肉麻表忠。說這次會議極不尋常是因為中央官媒一直沒有透露這是個好幾年才舉行一次的軍委擴大會議。根據軍委傳統,普通的軍委會議只有軍委委員參加,負責軍隊中央部門的其他首長可以列席。但出席軍委擴大會議的將領多得多。如有需要,各戰區的負責人,甚至各省、直轄市的省、市軍區領導都可以參加。

從習總的角度來看,第一,中央級別的最高將領對他的支持度差強人意。雖然官媒號稱習大大粉碎了「四大反黨集團」,即由前軍委副主席郭伯雄與徐才厚以及前總參謀長房峰輝與前總政治部主任張陽領導的反習「團團伙伙」,但這些盤根錯節的集團不是一兩年可殲滅的。而習總前幾年趁軍隊指揮系統大改革的機會安插了幾十個親信到高位,但這些「習家軍」水準平庸,威望不高!之所以近月向習總公開表忠的「習家軍」代表寥寥可數。

據靠近軍方的消息說,目下七個軍委委員中,習總的唯一鐵杆親信只有軍委副主席兼政治局委員張又俠。68歲的張曾當瀋陽軍區司令與總裝備部部長。但他所以獲得習信任的關鍵是張的父親張宗遜上將與習老父習仲勛是親密戰友。據說張又俠獲習授權成立了幾個秘密智庫,對習總軍事與外交決策方面的影響力頗大。但習總在解放軍總部各部門的支持度不高,為防不測習命令負責軍隊高層的保安人員每三個月左右就要替上將一級的軍佬輪換貼身保鑣、私人秘書與司機。

軍隊最高層不一定聽習總指揮的結果是習借這次軍委擴大會議戮力增加地方軍隊要員對他的支持。當然這牽涉到利益輸送等秘密勾當。會議開完後的確有好幾位地方省委書記兼省軍區黨委第一書記公開表態維護「習近平強軍思想」與捍衞「黨核心權威」等。這些地方黨、軍一把手包括湖北的蔣超良、河南的王國生與福建的于偉國。

除了發動全國軍事系統來確保他在黨內至高無上的地位外,習總更使橫手試圖以各省市軍方力量逼迫地方諸侯支持他備受爭議的經濟與外交、包括對美國的政策。一兩個星期前黨中央突然下令各省市在一月中旬或之前開完地方人大與政協會議,以留出空檔讓中央在本月十八號左右召開一再拖延的四中全會。沒有軍隊的支持,習總沒有信心面對近400名中委與中委候補委員對他內政外交的「妄議」!

但即使在一個沒有法治的國家,獨裁領導核心要靠擁兵自重來支撐其飽受批評的政權是個高危動作。首先,不要以為解放軍與武警等專政部門是鐵板一塊,軍隊中私下反對習大大以「亮劍」方式恫嚇台灣和與老美叫陣大有人在。還記得習總在去年八月召開軍隊「黨的建設」大會,目的表面上是牢固「黨指揮槍」的傳統,實質上習在北戴河受到責難後希望獲得有份量的軍頭的百分百表忠。但會議結束後站出來表態擁護「永遠核心」的只有數名來自二、三線,軍銜是少將或大校的軍官。習總在黨政層面的權威已大不如前,假如連槍桿子的絕對擁護也欠奉的話結果如何,你懂的!

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190114/20590378

歷史不斷重複,任何政權都有倒台的一天,正如人的生老病死。
作者: 神經箭     時間: 2019-2-11 16:50

引用:
原帖由 特首候選人 於 2019-2-11 15:23 發表
解放軍是中共歷代紅色皇帝的命根。軍隊對施政左支右絀的習近平尤其重要。習在2012年十八大上台時缺乏黨內權威,沒有軍頭的支持他不可能逼迫上海幫與共青團靠邊站,更遑論在五年後的十九大搞封建復辟!

去年習總可謂內外交困,經濟無休止的滑坡,中美進入凌厲的新冷戰,而習總領導下的世界第二大經濟體節節敗退,連習大大幻想可以超越老美的中國製造2025大計亦遭美國與其盟友圍剿。支持經濟改革的太子黨公然批評大大 ...
信佢一成,双目失明。
作者: yc0688     時間: 2019-2-11 18:38

如果全世界的領袖比較安全性,習近平應該排第一,能暗殺及政變的危險近乎零。
  反而習近平手下比較沒有那麼安全,分分鐘都可能被雙開。
作者: daimonster     時間: 2019-2-11 19:02

引用:
原帖由 特首候選人 於 2019-2-11 03:23 PM 發表

去年習總可謂內外交困,經濟無休止的滑坡,中美進入凌厲的新冷戰,而習總領導下的世界第二大經濟體節節敗退,連習大大幻想可以超越老美的中國製造2025大計亦遭美國與其盟友圍剿。支持經濟改革的太子黨公然批評大大 ...
又係呢句......天㓕中共呀河.  論國齡中共新中國不過70年, 論人口紅利好多地方食完先
作者: 20168     時間: 2019-2-11 19:19

一腳牛屎,無國民受權,無軍功。
嘻嘻哈哈好啦!
黎真無面俾架。
作者: tony626     時間: 2019-2-11 19:24

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 07:19 PM 發表
嘻嘻哈哈好啦!
黎真無面俾架。
講乜都冇用,你有本事推翻佢呀?
作者: 20168     時間: 2019-2-11 20:09

引用:
原帖由 tony626 於 2019-2-11 07:24 PM 發表

講乜都冇用,你有本事推翻佢呀?
我講嘅,一脚牛屎的佢一樣無本事推翻我!
作者: 神經箭     時間: 2019-2-11 20:20

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 19:19 發表
嘻嘻哈哈好啦!
黎真無面俾架。
有本亊使乜人授权?
作者: zamora     時間: 2019-2-11 20:27

毒果飛機文, 講到似層層, 信者就失魂......
作者: 如果我變成回憶     時間: 2019-2-11 20:27

引用:
原帖由 特首候選人 於 2019-2-11 03:23 PM 發表

沒有兵權 如何方便施政?
作者: yc0688     時間: 2019-2-11 20:29

毒果真是無文化,擁兵自重是指駐外帶兵的人,人家習總是三軍統帥,這也叫擁兵自重?真是小學雞的水平。
作者: yc0688     時間: 2019-2-11 20:32

引用:

你少轉些狗屎文章啦。
作者: zamora     時間: 2019-2-11 20:38

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 07:19 PM 發表
嘻嘻哈哈好啦!
黎真無面俾架。
係國民"授"權, 唔係接受個"受", 係授予個"授"呀, 讀好啲書先上嚟寫你啲言論啦..............一腳牛屎, 即係證明習主席一開始就係從基層工作培訓, 一邊工作一邊體察民情, 明白民之所需, 有助施政; 唔似個啲坐响冷氣房工作, 就話自己好清楚市民生計嘅高官咁做事....
作者: Alanleeds243     時間: 2019-2-11 20:43

又係毒果廢 up, 作野. 

作者: 路過的人_甲     時間: 2019-2-11 20:49

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 08:09 PM 發表

做乜要推翻你呀,你係邊位呀
作者: 武德鼎     時間: 2019-2-11 20:50

冇兵權就話兵變,有兵權又話危機四伏
邊夠毒果玩
作者: hellexpress     時間: 2019-2-11 20:55

蘋果既間諜網好似仲勁過美國
作者: 一生冇求     時間: 2019-2-11 20:58

唉!小學雞剩識D毒果垃圾
作者: 20168     時間: 2019-2-11 21:00

引用:
原帖由 zamora 於 2019-2-11 08:38 PM 發表

係國民"授"權, 唔係接受個"受", 係授予個"授"呀, 讀好啲書先上嚟寫你啲言論啦..............一腳牛屎, 即係證明習主席一開始就係從基層工作培訓, 一邊工作一邊體察民情, 明白民之所需, 有助施政; 唔似個啲坐响冷氣房工作, 就話自己好清楚市民生計嘅高官咁做事.... ...
字中藏意
大陸人可以舉手抗議咩 !
繼續推啦
作者: 20168     時間: 2019-2-11 21:03

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-2-11 08:49 PM 發表

做乜要推翻你呀,你係邊位呀
噉妳咪行開囉。
作者: 煙如織     時間: 2019-2-11 21:04

擁兵自重,指擁有軍隊,鞏固自己,形容手握重兵的大將,專橫跋扈,不服從上級或者朝廷的管制,挑戰中央政權。

講某軍區總司令擁兵自重都還可以,講習大大擁兵自重就很無知。毒果班小學鷄打手,連擁兵自重是甚麼意思都唔識,學人寫社評,唔怪得睇得毒果多,黃絲越來越幼稚白痴!

作者: s-chris     時間: 2019-2-11 21:07

佢依家騎虎難下啦
應該會做到死為止
作者: 20168     時間: 2019-2-11 21:14

引用:
原帖由 煙如織 於 2019-2-11 09:04 PM 發表
擁兵自重,指擁有軍隊,鞏固自己,形容手握重兵的大將,專橫跋扈不服從上級或者朝廷的管製,挑戰中央政權。

毒果班小學鷄打手,連擁兵自重是甚麼意思都唔識,學人寫社評,唔怪得睇得毒果多,黃絲越來越幼稚白痴! ...
擁軍(了)
自重危機(了)
四伏(了)
美戰艦又再出出入入(了)
作者: shekyung     時間: 2019-2-11 21:20

有選擇性的所謂磚家,番鄉下耕田啦內幕消息
作者: 20168     時間: 2019-2-11 21:28

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-2-11 09:07 PM 發表
佢依家騎虎難下啦
應該會做到死為止
習近平今日生日,講佢死有點……

預捉佢早登極樂吧
作者: 隨風隨緣     時間: 2019-2-11 21:29

引用:

年年都講幾次
講到把口都臭
作者: s-chris     時間: 2019-2-11 21:33

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 09:28 PM 發表

預捉佢早登極樂吧
你誤會咗
我只係話佢做
總書記及國家主席會有排做
並無任何負面意思
作者: 商界長長主題     時間: 2019-2-11 21:36

引用:

毒果日報胡說八道,胡言亂語👎👎👎
作者: 宇宙硬硬     時間: 2019-2-11 21:45

真定假呀?
作者: atcher     時間: 2019-2-11 21:45

還是老美沒落、毒果崩潰故事可信性強!
作者: s336990     時間: 2019-2-11 21:49

引用:

第一段用紅色皇帝嚟形容習,又講到就因軍隊支持,讓上海幫及共青團靠邊站,甚至要封建復辟
第二段卻急轉直下,喺軍隊持續支持下,竟被太子黨公然批評,仲有自由派(乜派嚟?)知識份子左右開弓
(爭位時連上海幫同共青團都要靠邊站喎,呢兩幫作死?)
跟手又用「21世紀毛澤東」形容作第二段結尾

唔覺矛盾咩?
短短睇兩段就冰火五重山
作者買定離手好喎
到底習係絕對權力嘅紅色皇帝定咩先?
唔好一時一樣喎

或者壞腦嘅會相信擁有至上權力並以專制自居嘅人竟然容許啲手下指手畫腳?
非常違反人性喎
唔通習大大喺作者心目中係外星人???

⋯⋯⋯⋯⋯
跳住睇咗之後幾段,又變成支持嘅軍隊鐵粉得一個
即係習大大有無軍隊支持?
如果一開始支持後嚟唔支持,咁一開始支持嘅理由係乜?唔支持又係乜?
唔可能因為貿易戰就改動嘅,支持一個人上位唔係玩泥沙
咁之前被嚇退嘅上海幫及共青團點解唔乘機請佢病退?

全篇嘢係當需要習大大專權時,佢得專權,而且威壓四方,全部人得噤若寒蟬
需要佢軟弱時,就得眾叛親離被各方圍剿而不敢還手

咁ooc不顧前文後理邏輯混亂,寫同人小說都要被嫌棄
竟然係一篇政治新聞!
開眼界了

作者: kpmdennis

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 淫蟲肥

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kingchan75     時間: 2019-2-11 22:00

引用:

沒错,天滅中華民國!
作者: hermanherman     時間: 2019-2-11 22:05

權力集中好辦事,  建設發展快,大陸甚麼制度,那是大陸既事。。。
作者: 揸波龍爪手     時間: 2019-2-11 22:06

仇中L又有飛機文可以J到出血
作者: 港式片皮鴨     時間: 2019-2-11 22:07

毒果,唔使睇
作者: 真。紫到發黑     時間: 2019-2-11 22:13

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-2-11 04:50 PM 發表

信佢一成,双目失明。
x2
日日作文,天天創作
作者: 孺子牛     時間: 2019-2-11 22:18

引用:

哈哈……

講呢啲……

習近平都已經咁不堪,美國佬就真係蠢到加01,唔搞習近平,竟然走去搞馬杜羅,特朗普真係蠢過隻猪!
作者: Ivyman1688     時間: 2019-2-11 22:19

精神病患者鐘情毒果!

圖片附件: 1549894756444.jpg (2019-2-11 22:19, 216.73 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: Ivyman1688     時間: 2019-2-11 22:20

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2019-2-11 10:07 PM 發表
毒果,唔使睇
毒果,香港廢報!
作者: 2017TTTT2017     時間: 2019-2-11 22:33

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-2-11 06:38 PM 發表
  如果全世界的領袖比較安全性,習近平應該排第一,能暗殺及政變的危險近乎零。
  反而習近平手下比較沒有那麼安全,分分鐘都可能被雙開。
习豬頭上次去馬交剪彩,一去度條𡃁就比自殺了。习豬頭系慘豬澳大橋開幕時,所有附近澳門人不準回家,豬頭講唔夠4句就走人返北京,怕死到......
作者: 小婆羅門     時間: 2019-2-11 22:38

香港政府應該取締這份毒果報並驅逐漢奸黎出境。香港人才能有好日子過。
作者: tony626     時間: 2019-2-11 22:42

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 08:09 PM 發表

你咪係佢腳下一篤牛屎囉!
作者: 20168     時間: 2019-2-11 23:08

引用:
原帖由 tony626 於 2019-2-11 10:42 PM 發表

你咪係佢腳下一篤牛屎囉!
妳都認定佢腳踩牛屎了,不過妳先要睇清楚咪認錯!我不是妳老竇呀。
作者: 路過的人_甲     時間: 2019-2-11 23:10

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 09:03 PM 發表

噉妳咪行開囉。
我行唔行開,關你乜事。
你係邊位呀,我做乜要聽你講。
作者: hua2     時間: 2019-2-11 23:14

晨早軍隊换晒習家軍喇
作者: keuto     時間: 2019-2-11 23:16

一見到烂毒果就可以不用看
作者: 20168     時間: 2019-2-11 23:18

引用:
原帖由 s-chris 於 2019-2-11 09:33 PM 發表

你誤會咗
我只係話佢做
總書記及國家主席會有排做
並無任何負面意思
子時初八了,習近平生日已過。

講真有乜好誤會呢!

習近平祇不過是血肉之軀,反正點都要死,噉又無乜正面負面意思嘅。
作者: kenluk0206     時間: 2019-2-11 23:19

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-2-11 08:29 PM 發表
毒果真是無文化,擁兵自重是指駐外帶兵的人,人家習總是三軍統帥,這也叫擁兵自重?真是小學雞的水平。
大話講一百遍就系真,佢篇野呢個用詞你估係口文之誤咩,目的就系要否定習近平作為三軍統帥的合法性!
作者: 20168     時間: 2019-2-11 23:22

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-2-11 11:10 PM 發表

我行唔行開,關你乜事。
你係邊位呀,我做乜要聽你講。
唔聽話,就唔好唔留嚮到啦。
作者: swerner     時間: 2019-2-11 23:29

大陸幾千年,重覆又重覆你殺我,我殺,你敢說習生可打破幾千年宿命?
作者: kwma     時間: 2019-2-11 23:31

引用:

毒果
作者: 神經箭     時間: 2019-2-11 23:32

引用:
原帖由 swerner 於 2019-2-11 23:29 發表
大陸幾千年,重覆又重覆你殺我,我殺,你敢說習生可打破幾千年宿命?
个个禮拜都有人中六合彩。你中過未?
作者: 紅星加盈     時間: 2019-2-11 23:34

習總幾時脚痛下台呀
作者: 路過的人_甲     時間: 2019-2-11 23:37

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 11:22 PM 發表

唔聽話,就唔好唔留嚮到啦。
做乜要聽你話。
你話你係邊位先囉
作者: yc0688     時間: 2019-2-11 23:43

引用:
原帖由 kenluk0206 於 2019-2-11 11:19 PM 發表

大話講一百遍就系真,佢篇野呢個用詞你估係口文之誤咩,目的就系要否定習近平作為三軍統帥的合法性!
我當然知道他們的目的是抵毀習總啦,中共政權在慕洋太眼中是沒有合法性的,其實建國者自行管理是最合法的,西人將國家政權拿來供大眾娛樂(普選),這才是國家的災難。經濟好的時候惡劣影響沒有浮現,經濟一但衰落,這種胡鬧的政府就會產生災難的後果,一個大國可以隨便關閉,簡直是人類治國的笑話,古代皇帝死了,朝廷也不停止辦公。
作者: qqnokia     時間: 2019-2-11 23:44

黃色人 快D死出來革命  推翻哩個萬惡政府啦,吹咁多有鳩用咩
作者: 路過的人_甲     時間: 2019-2-11 23:49

引用:
原帖由 swerner 於 2019-2-11 11:29 PM 發表
人類的歷史,亦都是重複又重複你殺我,我殺你。
作者: 20168     時間: 2019-2-11 23:51

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-2-11 11:37 PM 發表

做乜要聽你話。
你話你係邊位先囉
唔話妳知
繼續留嚮呢處。
作者: 求三筒美綠能     時間: 2019-2-11 23:51

引用:
嘻嘻哈哈好啦!
黎真無面俾架。
睇完嘈乜鳩
有本事上去
作者: yc0688     時間: 2019-2-11 23:51

引用:
原帖由 swerner 於 2019-2-11 11:29 PM 發表
人類相互殘殺沒有停過,但是中共的領袖(老大)就沒有一個被內部人暗殺的,最多有個二號人物劉少奇被監禁至死,反而民主美國被暗殺了9位總統,四死五傷,不是總統的官員被殺的就更多了,我沒有統計過。
作者: oyear     時間: 2019-2-12 00:02

引用:

你擔心老美 又要關門,政府休克無糧出仲好啦
英國硬脫歐,硬邊界變成英國聯邦分裂仲好啦
作者: SkyBlue2046     時間: 2019-2-12 00:23

又係法輪功?
作者: 10-車路士     時間: 2019-2-12 00:35

中俄必勝
作者: 20168     時間: 2019-2-12 01:31

引用:
原帖由 求三筒美綠能 於 2019-2-11 11:51 PM 發表

睇完嘈乜鳩
有本事上去
習近平真喺噉樣!
美國戰艦又遊咗去南海了。
作者: jayzzzzz     時間: 2019-2-12 02:10

又一廢文!同志們辛苦了!
作者: 20168     時間: 2019-2-12 03:22

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-2-11 11:51 PM 發表

人類相互殘殺沒有停過,但是中共的領袖(老大)就沒有一個被內部人暗殺的,最多有個二號人物劉少奇被監禁至死,反而民主美國被暗殺了9位總統,四死五傷,不是總統的官員被殺的就更多了,我沒有統計過。 ...
依妳所說
沒有停過……
即是會繼續發生!
暫時習近平未發生唔代表無機會中。
作者: 坐六年     時間: 2019-2-12 07:19

期望習主席一聲令下揮軍直指本土漢奸,殺盡港獨畜牲。
作者: fb666

作者: louies2001     時間: 2019-2-12 08:25

日日只係口講有什麼用,得談笑,周不時東南海比人地自由航行用軍艦出出入入!
作者: tony626     時間: 2019-2-12 08:31

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 11:08 PM 發表

妳都認定佢腳踩牛屎了,不過妳先要睇清楚咪認錯!我不是妳老竇呀。
習總係你老竇呀!
作者: tony626     時間: 2019-2-12 08:32

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2019-2-11 11:37 PM 發表

做乜要聽你話。
你話你係邊位先囉
佢係一篤牛屎
作者: tony626     時間: 2019-2-12 08:34

引用:
原帖由 louies2001 於 2019-2-12 08:25 AM 發表
日日只係口講有什麼用,得談笑,周不時東南海比人地自由航行用軍艦出出入入!
同啲傻仔成日話共產黨倒台一樣,得把口冇掟走繼續俾中共統治啦!
作者: 101708858     時間: 2019-2-12 08:43

又作文
作者: 大口Sam     時間: 2019-2-12 08:44

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-2-11 08:29 PM 發表
毒果D中文係比較屎,唔係中國人睇得明
作者: foxhode     時間: 2019-2-12 08:44

講左幾年了,又話江老鬼暗殺習大大,薄少火拼習十一郎
作者: 民主是騙子     時間: 2019-2-12 09:01

楼主你家中各人及女性身体好吗由其你娘亲我想大力问候佢地
作者: cusooninhk     時間: 2019-2-12 10:37

我覺得黎生仲危機四伏 。唔知蘋果日報幾時執笠
作者: 瑪卡     時間: 2019-2-12 13:12

引用:

都無人識你,推來把L,講句唔好聽,你係條街上PK都無人理😂😂
作者: lcheung123     時間: 2019-2-12 13:36

有乜唔妥呢?
作者: xyz_666     時間: 2019-2-12 14:43

毒果咁樣打飛機法,
共軍真係危機四伏!
容乜易所有戰機打曬落嚟!
作者: 20168     時間: 2019-2-12 18:17

引用:
原帖由 tony626 於 2019-2-12 08:31 AM 發表

習總係你老竇呀!
妳又恥笑…
習近平無嗣

不過妳可以出文兜嘅。
作者: kim_12346     時間: 2019-2-12 18:21

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-12 06:17 PM 發表

妳又恥笑…
習近平無嗣

不過妳可以出文兜嘅。
反共派本身已經越反越縮
剩返一班不學無術俾人恥笑
好心你唔好再幫反共派倒米啦
作者: papaj     時間: 2019-2-13 15:12

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 09:14 PM 發表

擁軍(了)
自重危機(了)
四伏(了)
美戰艦又再出出入入(了)
兜得真係好肉酸!
作者: papaj     時間: 2019-2-13 15:15

引用:
原帖由 20168 於 2019-2-11 09:28 PM 發表

預捉佢早登極樂吧
人家極樂,你就痛苦!