標題: [兩岸新聞評論] 逾萬人聯署促削單程證 醫生 : 「我10個病人,有8個係R字頭嘅身份證」 [打印本頁]

作者: 快速機器    時間: 2019-2-10 09:37 PM     標題: 逾萬人聯署促削單程證 醫生 : 「我10個病人,有8個係R字頭嘅身份證」

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190210/59243231

每日150個內地新移民來港,惟公立醫院床位和人手未能追上需求,不少醫護在近期的流感高峯壓力爆煲,質疑政府寧豪擲數千億元填海,也不增撥公營醫療經常開支,亦不削減單程證配額。有團體今午(10日)請願,將農曆新年間收到的1.2萬個促削減單程證的簽名,貼在特首辦外。有公院護士斥政府仍以人道和家庭團聚為由,堅持每日輸入150個新移民,「係咪用香港人嘅生命去交換呢?」有公院放射治療師直言「10個病人入面,我有7至8個病人,係R字頭、M字頭嘅身份證號碼」,要求政府馬上煞停單程證。

人口政策關注組及新民主同盟等團體,上周四在網上發起聯署,要求港府削減單程證,至昨晚已收集到超過20個團體及1.2萬個簽名。10多人今午帶同簽名到特首辦外請願,並把簽名貼在牆上。支持聯署的人民力量,其副主席「快必」譚得志則帶同「靈簽」道具,批評每日150個的單程證配額,令香港「逼爆」。

到場聲援的公立醫院護士朱慧芳說,現時公院的病床使用率可高達130%,1個病房只得2個護士及1名雜務嬸嬸,照顧60名要抽痰和插喉的嚴重病人,「夜晚已經無法做到抽痰,因為夜晚仲要入急症(病人)」。她指,現時病房內已沒有感染控制空間,面對流感等會傳染的疾病,不少醫院已爆發院內感染,但政府仍以人道和讓人家庭團聚為由,堅持每日輸入150個新移民,「係咪用香港人嘅生命去交換呢?係咪要用醫療品質去交換呢?」

朱續指,試過有病人因護士未有即時換片,而故意將尿片掉在地上,但當時病房內,只有1名懷孕姑娘照顧病人。她指,很多年輕護士都十分有心,希望提供最好的醫療服務,惟病人太多,醫護難以應付,「成更都無廁所去,醫生又連返幾日。真係唔可以每日再入150個」。

威爾斯親王醫院放射治療師吳志傑指,本港公營醫療系統爆煲,使有志提供最好服務的同事,承受不必要的壓力;曾有護士因無法同時照顧多名病人,感到自責,走到洗手間哭泣。他指,本來放射師可推X光機到病房,為需要的病人照X光,但病房現時有如「戰地醫院」,完全沒有空間進入,令病人變相要過床4次,才能照到X光。

吳說,有人質疑無數據證明新移民令醫療系統爆煲,「呢個世界好多嘢叫常理;你需唔需要證據證明你阿媽係女人呀?我攞支針拮你,你話痛,有冇證據證明呀?新移民係咪唔會病㗎?係咪神仙嚟㗎?」吳志傑指,醫護在進行任何醫療程序前,必須核對病人姓名及身份證號碼,故會特別留意病人此兩項資料。他指,以他所見,現時10個病人中有約7至8人身份證號碼是R或M開首,而他們大多操普通話或鄉音廣東話、英文姓名亦是普通話拼音,相信他們是內地新移民。他要求港府不但要檢討單程證,亦應該馬上煞停單程證。

人口政策關注組譚凱邦指,每年有5萬單程證人士來港,1997年至今已有百萬名新移民,近年單程證亦有老齡化趨勢,是對本港醫療、房屋及社會福利等構成嚴重壓力的原因之一,強調本港資源應優先用於土生土長的港人身上。他又點名批評,社區組織協會等團體以歧視等藉口,模糊焦點,「如升降機已經滿晒,入唔到嘅人又點算係歧視?」他指,會繼續收集簽名,如林鄭拒削單程證,不排除發起遊行。

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190210/59243231
作者: bestwin61    時間: 2019-2-10 09:42 PM

為人民服務
作者: refugee    時間: 2019-2-10 09:45 PM

從呢個數字可知,好鬼多校長老師一家都係靠R字頭先有飯開
作者: 買大陸股等發達    時間: 2019-2-10 09:45 PM

10個公立醫生,有8個冇醫德,8個冇醫德,有7個係黃醫
作者: 牛屎華    時間: 2019-2-10 09:49 PM

公院有曬紀錄,可以查到,唔好咁仆街喺度妖言惑眾
記得好似不足三成
作者: sman070707    時間: 2019-2-10 09:49 PM

香港黎黎去去都喺七百幾萬人,以前又唔見話逼爆?唔好話呢一代嘅醫生唔多掂?
作者: 明玉九垂天    時間: 2019-2-10 09:53 PM

吊X里X魯X冇,
你班醫護柒碌講到自己返工咁L悽慘, 點解唔L即刻劈炮???
外邊大把好世界等住你班福佳喎.
作者: 買大陸股等發達    時間: 2019-2-10 09:53 PM

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-10 09:49 PM 發表

香港黎黎去去都喺七百幾萬人,以前又唔見話逼爆?唔好話呢一代嘅醫生唔多掂?
有d係醫院做咗十幾年,升到顧問,但醫人係廢既,係渡獻世,四大黑院大把
作者: andlong    時間: 2019-2-10 09:55 PM

醫生問題又吹到單程證,又可以用來做成問題關鍵
作者: d8nwyc    時間: 2019-2-10 09:55 PM

引用:
原帖由 sman070707 於 2019-2-10 09:49 PM 發表

每日有人生,有人死
有人移入,有人移出
就算每日有150個新移民,香港每年人口增長率只係0.4%,對比世界其他地區,其實算係低
作者: 買大陸股等發達    時間: 2019-2-10 09:57 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: wasana    時間: 2019-2-10 10:02 PM

引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 09:37 PM 發表

每日150個內地新移民來港,惟公立醫院床位和人手未能追上需求,不少醫護在近期的流感高峯壓力爆煲,質疑政府寧豪擲數千億元填海,也不增撥公營醫療經常開支,亦不削減單程證配額。有團體今午(10日)請願,將農曆新年間收到的1.2萬個促削減單程證的簽名,貼在 ...
萬人?香港740萬人喎😂
作者: dogdogk    時間: 2019-2-10 10:02 PM

引用:
原帖由 refugee 於 2019-2-10 09:45 PM 發表

從呢個數字可知,好鬼多校長老師一家都係靠R字頭先有飯開
呢個係事實, 老師上大陸宣傳好多年
作者: wasana    時間: 2019-2-10 10:02 PM

引用:
原帖由 買大陸股等發達 於 2019-2-10 09:45 PM 發表

爛鬼黃綠
作者: dogdogk    時間: 2019-2-10 10:03 PM

引用:
原帖由 快速機器 於 2019-2-10 09:37 PM 發表

每日150個內地新移民來港,惟公立醫院床位和人手未能追上需求,不少醫護在近期的流感高峯壓力爆煲,質疑政府寧豪擲數千億元填海,也不增撥公營醫療經常開支,亦不削減單程證配額。有團體今午(10日)請願,將農曆新年間收到的1.2萬個促削減單程證的簽名,貼在 ...
有無數字, 情感上發泄無意思
作者: dogdogk    時間: 2019-2-10 10:05 PM

引用:

基本需求不平點都會有問題, 4百萬又係咁8百萬又係咁, 香港人口老化很嚴重, 移民都算出路, 能否增加供應如何把關才是現實
作者: 明玉九垂天    時間: 2019-2-10 10:05 PM

每日150個單程證, 絕大多數都係一個3,40歲的女人帶住兩三個幼童來香港, 跟在香港的中老年老公團聚, 點解要唱衰來港呢班人個個都係有病???
我識得一個單程證女人, 佢來到香港後, 住在公屋, 在屋邨內打工倒垃圾做清潔女工.
作者: u6968078899    時間: 2019-2-10 10:05 PM

醫生公然反中央国策,等被整治,醫改教育,全换陸医事在必行
作者: hwwong    時間: 2019-2-10 10:05 PM

想削單程證, 應該叫班犯民賤狗港奸去北京跪求阿爺才是... 因為, 這個問題是犯民賤狗港奸當年為香港努力爭取回來的啊...
作者: ivanhohoho2    時間: 2019-2-10 10:18 PM

有無咁誇?Yeah奴興作大不是第一日的事!作6個或者都有人信,作8個當人白痴呀!

作者: a0017189    時間: 2019-2-10 10:21 PM

70%少得太夸张了, 中国14亿人 , 香港只有 700 万人, 人口不到 1%
起马有 95% 是 R 字头才是习总所愿的, 这才配合我国国策
作者: apmichael    時間: 2019-2-10 10:24 PM

白痴,加拿大、澳洲等外國出世都係R字頭嘅身份證。
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-2-10 10:24 PM

肺癆鬼又挑起中港矛盾
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-2-10 10:25 PM

每日150個,咪又係高尚港人自己製造出黎
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-2-10 10:25 PM

引用:
原帖由 bestwin61 於 2019-2-10 09:42 PM 發表

為人民服務
不包括R字頭
作者: cosmo    時間: 2019-2-10 10:29 PM

引用:

我都想簽名. 不過, 特首點會做呀. 佢有關於內地既事就會示弱, 唔會做.
作者: 朱樓瑾    時間: 2019-2-10 10:33 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2019-2-10 10:05 PM 發表

每日150個單程證, 絕大多數都係一個3,40歲的女人帶住兩三個幼童來香港, 跟在香港的中老年老公團聚, 點解要唱衰來港呢班人個個都係有病???
我識得一個單程證女人, 佢來到香港後, 住在公屋, 在屋邨內打工倒垃圾做清潔女工. ...
就係果一個咁大把囉!
作者: 超級妙趣游星    時間: 2019-2-10 10:35 PM

港醫太高質, 無乜特別事, 千祈唔好煩佢哋 
作者: 神風999    時間: 2019-2-10 10:37 PM

又嚟呢D 150個偉論
學額唔加 外國醫護又唔俾入
就算依家cut 150個又可以解決現時問題?
讀咁多書 講呢D無腦嘅野 根本無建設性 只係抱怨
計我話起多D中醫院 增加中醫比例 有D病中醫治冶都無問題 等病人有選擇 中醫唔會差得過西醫
作者: smart889    時間: 2019-2-10 10:46 PM

泛民抹黑新移民,十一月選舉將泛民全部趕走
作者: freeyauchan    時間: 2019-2-10 10:50 PM

引用:

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20190210/59243231

算把拉毒果  立埸利物  戰爭傳播者    有幾可信?  知拉伊拉克有大傷力武  邪惡核心  !
作者: ATA6038    時間: 2019-2-10 10:51 PM

吹消福利就可以
作者: baggio_1918    時間: 2019-2-10 11:09 PM

一早就要
每年成幾萬人嚟搶資源,一家團聚點解一定要喺香港先
作者: wongmilano    時間: 2019-2-10 11:19 PM

港大都開深圳醫院啦
作者: 危機    時間: 2019-2-10 11:20 PM

中共一日唔害死香港 一日都唔會收手
作者: 車站花色神童    時間: 2019-2-10 11:20 PM

引用:
原帖由 baggio_1918 於 2019-2-10 11:09 PM 發表

一早就要
每年成幾萬人嚟搶資源,一家團聚點解一定要喺香港先
D人話深圳咁先進
GDP又超香港
咁上深圳團聚唔得咩
一周一行落香港買野又得

最緊要有得用支付寶啊
作者: 今天懷舊的水樽    時間: 2019-2-10 11:22 PM

引用:

不如移民到加拿大執葉咪無新移民囉
作者: 老納    時間: 2019-2-10 11:24 PM

應該即時解僱這兩位被訪者,他們的言論好影響醫管局的形象!
作者: falconV8    時間: 2019-2-10 11:26 PM

削減單程證配額, 刻不容援。
作者: airhei    時間: 2019-2-10 11:30 PM

又想抹黑
作者: 古埃及文明    時間: 2019-2-10 11:36 PM

引用:

我真係第一次聽人口唔會增長
淨係每日150一個月都多幾千
我真係祝你唔好有事
作者: 一一一木木木    時間: 2019-2-10 11:36 PM

引用:
原帖由 d8nwyc 於 2019-2-10 09:55 PM 發表

每日有人生,有人死
有人移入,有人移出
就算每日有150個新移民,香港每年人口增長率只係0.4%,對比世界其他地區,其實算係低
你唔可以講出黎架。人地作故事唔通重講數據咩?總之我話10病人有8個新移民就係有8個。只要信不要問。
作者: 老納    時間: 2019-2-10 11:37 PM

引用:
原帖由 cosmo 於 2019-2-10 10:29 PM 發表

我都想簽名. 不過, 特首點會做呀. 佢有關於內地既事就會示弱, 唔會做.
特首個老豆都係新移民,佢點會做呢?
作者: 傷心尋回犬    時間: 2019-2-10 11:39 PM

係唔係新移民唔係淨係睇身份證係咪R字頭
夠膽就將所有身份證副本拎晒出來,以正視聽
作者: aiwa2009    時間: 2019-2-10 11:50 PM

哦……又係毒果,明嘅
作者: 被監控會員253    時間: 2019-2-11 12:06 AM

特區政苦人口政策冇上限
單程證冇審批權
共慘每日喪放150蛀米落香港庫房
侵蝕醫療教育房屋資源
燒死入境處主任的屍君龍竟羅到香港身份證
公屋輪候冊迫爆再迫爆
郊野剷盡維港填陷都總會唔夠地起樓
因人口爆棚而引發的社會問題已經一發不可收拾

"現時10個病人中有約7至8人身份證號碼是R或M開首,而他們大多操普通話或鄉音廣東話、英文姓名亦是普通話拼音,相信他們是內地新移民。"
作者: hishi    時間: 2019-2-11 12:11 AM

150係林鄭的紅線
作者: ultane    時間: 2019-2-11 12:19 AM

老實, 未到冇得揀 都唔會睇你公立醫院啦
做治療師 得閒到喺度睇人個身份證字頭,呢D係乜春醫生?
作者: 武德鼎    時間: 2019-2-11 12:22 AM

政治醫生將自己無能歸咎新移民
作者: sk3603    時間: 2019-2-11 12:24 AM

引入大6醫師醫佢地囉
作者: 漆哥    時間: 2019-2-11 12:26 AM

放射治療師 <> 醫生
作者: 大大力魚    時間: 2019-2-11 12:28 AM

毒果文章~

圖片附件: 1549816109924.jpg (2019-2-11 12:28 AM, 162.5 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: 1549816110012.jpg (2019-2-11 12:28 AM, 320.05 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: lam_km    時間: 2019-2-11 12:28 AM

不信
作者: 說謊了呢    時間: 2019-2-11 12:34 AM

香討好多有錢ching唔洗用到公院服務 個個睇私院
作者: az222    時間: 2019-2-11 12:35 AM

引用:
原帖由 買大陸股等發達 於 2019-2-10 09:45 PM 發表

希望真系凈番嗰2個真系重有醫得啦!
作者: 明日野性的老闆    時間: 2019-2-11 12:35 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 狼wolf    時間: 2019-2-11 12:36 AM

點止,仲有好多K, Z, M字頭,都唔知吔L人黎嘅
作者: 狼wolf    時間: 2019-2-11 12:38 AM

引用:
原帖由 買大陸股等發達 於 2019-2-10 09:53 PM 發表

有d係醫院做咗十幾年,升到顧問,但醫人係廢既,係渡獻世,四大黑院大把
你記住有病唔好去睇醫生呀
作者: 香港偽民為患    時間: 2019-2-11 12:44 AM

特區政苦人口政策冇上限
又要比人伸請單程證
共慘每日喪放香港人製造150蛀米落香港庫房
侵蝕醫療教育房屋資源
燒死入境處主任的屍君龍竟獲民主黨協助攞到香港身份證
公屋輪候冊迫爆再迫爆

作者: 高大肥肥菠菜    時間: 2019-2-11 12:46 AM

做又36 吾做又36 最好冇病人就最好 不過私家門診同私立醫院想多d人播 皆因人地多勞多得 你地一係按病人人頭出糧 咁好吾好
作者: bitebite    時間: 2019-2-11 12:48 AM

Rubbish Apple
作者: 遁地盒仔    時間: 2019-2-11 12:51 AM

市民:你話係就係?
作者: Video    時間: 2019-2-11 12:53 AM

打壓香港人下一代
上幾代內地移民打壓新一代移民
作者: 遁地盒仔    時間: 2019-2-11 12:54 AM

引用:
原帖由 Video 於 2019-2-11 12:53 AM 發表

打壓香港人下一代
上幾代內地移民打壓新一代移民
妖我又以爲係自己留言,但係一D印象都無
作者: belady    時間: 2019-2-11 01:03 AM

引用:

雙非50萬呢又唔講
仲有佢地又可引請大陸家人黎香港攞居留
毒果唔敢講自己友德政,攻民黨員終審法院黃假法李個能引入
作者: ax7ax    時間: 2019-2-11 01:12 AM

講公院又吹到大陸人,呢份報紙公信力,大家明啦
作者: goldyuen    時間: 2019-2-11 01:14 AM

我唔知有無搞錯,有錯請指正,
團聚單程證是由港人主動申請才會批,
咁即是叫港人唔好申請囉
作者: 女司机    時間: 2019-2-11 01:14 AM

明明自己醫術唔夠就唔夠啦,嗬屎唔出賴地硬,食蕉啦
作者: alanlam0113    時間: 2019-2-11 01:14 AM

你地班仆街黄醫,吾撚比外人入港行醫,自己又話辛苦,系政府浸夠就出去搵食食埋啲醫療券,就話之你地無人醫,流感,严重既就叫白車送去醫院關人隱事,甘既醫徳……………
作者: 堅離地人    時間: 2019-2-11 01:16 AM

每日150個單程證
作者: mawongching    時間: 2019-2-11 01:22 AM

讀醫者必要醫者父母心,不論種族、性別、善惡、喜好。。。。救急扶危之心去救病患者,否則言請辭去醫生的職務轉付做「政棍」
作者: 零死04    時間: 2019-2-11 01:29 AM

正常入得去只有病人,有醫得眼中只有病人,唔通來個黑人你唔醫?
作者: kamtlai    時間: 2019-2-11 01:32 AM

醫生點解要留意病人嘅身份證?俾唔同待遇?
作者: 無盡可愛的OL    時間: 2019-2-11 01:38 AM

仲有生埋啲仔女出嚟都係衰到爆!學老豆老母咁浄係識攞着數!完全唔想負責任!
作者: 癲狗理2    時間: 2019-2-11 01:41 AM

作者: 數據分析師    時間: 2019-2-11 01:45 AM

引用:
原帖由 堅離地人 於 2019-2-11 01:16 AM 發表

每日150個單程證
應該加入可加可減機制跟人口比例增加
作者: su30mk    時間: 2019-2-11 01:45 AM

又係毒果趁機挑起社會矛盾嘅時候!
作者: 數據分析師    時間: 2019-2-11 01:48 AM

引用:
原帖由 kamtlai 於 2019-2-11 01:32 AM 發表

醫生點解要留意病人嘅身份證?俾唔同待遇?
又話忙到厠所都吾得閒閒去,跟住就每個記錄身份證字頭 做埋數據分析老屈作文都要合理先得架

作者: 世上只有……    時間: 2019-2-11 01:50 AM

問左教畜未
作者: 半夜清涼的主席    時間: 2019-2-11 01:52 AM

同意,咁x鐘意團聚應該上大灣區啦
作者: 快速機器    時間: 2019-2-11 01:53 AM

難怪全世界都睇唔起 d 中國人
作者: cwbguy    時間: 2019-2-11 01:55 AM

M字頭嘅係咪蘇民鋒?
佢好似係土生本地人喎 
作者: 明日進擊的馬    時間: 2019-2-11 02:03 AM

哇哇哇,假簽名都得一萬個,多到爆啊,好心你地勤力D,簽夠400萬先去啦
作者: 世上只有……    時間: 2019-2-11 02:05 AM

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-2-10 10:33 PM 發表

就係果一個咁大把囉!
又講,講到口臭唔該放下鍵盤,出去行下,睇下有幾多勞動工人、低下工種係新移民,你睇下有幾多個廣東話講得正?唔使講咁多,落樓下食個早餐,或者去7仔、超市買下嘢,現實係點心照啦!
作者: cwbguy    時間: 2019-2-11 02:07 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 10-2-2019 10:05 PM 發表

我識得一個單程證女人, 佢來到香港後, 住在公屋, 在屋邨內打工倒垃圾做清潔女工. ...
早兩日拜年時同班親戚去飲茶,酒樓明顯唔夠人手開工,待應黑口黑面
但有個傳菜阿姐好好笑容,一問之下,原來佢剛單程落來唔夠一個月,做得好開心
作者: 明日進擊的馬    時間: 2019-2-11 02:07 AM

引用:
原帖由 老納 於 2019-2-10 11:37 PM 發表

特首個老豆都係新移民,佢點會做呢?
你老豆或者你阿爺都系新移民啦
作者: 鐘覺霧    時間: 2019-2-11 02:24 AM

小弟對醫生睇法,公平角度來說,這一批公立醫院醫生,特別實習的,跟以往不同,撇開政治來講,跟佢哋前輩不同,上一輩都是不在乎實習後,在公立醫生行醫,而捱咗實習期,撈一段短時間就會當私家醫生,搵錢多,放假自主,現今這一批的,無論怎樣大多數都會出去做,但是,佢哋訴求實習期間都吾想捱,再加上混入咗政治原素,有些來自青年新政,杏林覺醒..等等組織...。醫者出發立場,又或者政治立場的,無所謂,吾該飯民一眾就"一致D",不要彈個 蔡耀昌、何喜華...等等左膠人士,又或者公文袋醫委改革投票,兵分三路...,咁肉酸...兼神經失常。
作者: 垃圾草油    時間: 2019-2-11 02:31 AM

咁有時間計有幾多R,唔係話忙到連屎都無得痀咩
作者: cwbguy    時間: 2019-2-11 02:50 AM

引用:
原帖由 快速機器 於 10-2-2019 09:37 PM 發表

.......
有公院放射治療師直言「10個病人入面,我有7至8個病人,係R字頭、M字頭嘅身份證號碼」,要求政府馬上煞停單程證...
果個公院放射治療師係邊個?毒果為何唔敢開名?

經濟日報踢爆左啦!
果條友名叫吳志傑,係傘後組織『放射良心』的召集人,係深黃政棍,冇哂公信力
https://topick.hket.com/article/2268360/
https://jmc.hksyu.edu/ourvoice/?p=5805
作者: HG20121220    時間: 2019-2-11 02:55 AM

引用:
原帖由 被監控會員253 於 2019-2-11 00:06 發表

特區政苦人口政策冇上限
單程證冇審批權
共慘每日喪放150蛀米落香港庫房
侵蝕醫療教育房屋資源
燒死入境處主任的屍君龍竟羅到香港身份證
公屋輪候冊迫爆再迫爆

"現時10個病人中有約7至8人身份證號碼是R或M開首,而他們大多操普通話或鄉音廣東話、英文姓名亦是普通話拼音 ...
大丸有落 第188集 - 入境處縦火案發過程事間表/ 梁錦光全身著火經過/ 施君龍是否入境處縱火案主謀?/施君龍有悔過嗎?/ 為什麼可以攞到單程證呢?-https://www.youtube.com/watch?v=2VCXWS4ULXQ&t=207s
作者: unico    時間: 2019-2-11 03:09 AM

醫護人仕轉移視線希望以此分散輸入外地醫生市民聲音,就算立停150個单程但香港人口會立即下降?會立即少了市民去公院看醫生?就算係停150個移民額香港人口沒有二三十年不能解決,況且中國政府一定不答應,呢150額包含利益、權貴出走、特別任務人員路逕怎會輕易關閉,輸入外地醫護必須實行,而想停150移民額則另一件事另行討論,上次高永文醫委會已轉移視線去內地醫生呃港人,呢次又用内陸150单程額分化港人,次次都用內地話題好用咩(又真係幾好用香港人討厭內地人)?今次休想轉移視線。
作者: 車站坑坑    時間: 2019-2-11 03:21 AM

呢次我支持醫生,停止每日150 新移民先,團聚返大陸團啦,香港已經無地方收留新移民。
作者: 明日外圍的獅子    時間: 2019-2-11 03:29 AM

引用:
原帖由 買大陸股等發達 於 2019-2-10 09:53 PM 發表

正確⋯⋯⋯係四大黑院大把做咗十幾年,升到做顧問係無料無經驗係渡獻世醫生護士⋯⋯⋯
作者: chinaup    時間: 2019-2-11 03:31 AM

百五害人不淺
作者: 煙如織    時間: 2019-2-11 03:36 AM

公院好多垃圾醫生,衰過大陸醫生多多聲,首先要削係依班垃圾!
作者: cablediablo    時間: 2019-2-11 03:36 AM

要包容
作者: 明日外圍的獅子    時間: 2019-2-11 03:44 AM

引用:
原帖由 買大陸股等發達 於 2019-2-10 09:57 PM 發表

死黃醫精英知道佢哋自己唔夠料,賴落政治渡
正確⋯⋯⋯今時今日醫生護士無料無經驗無責任心係重點⋯⋯⋯
作者: 明日外圍的獅子    時間: 2019-2-11 03:46 AM

引用:
原帖由 超級妙趣游星 於 2019-2-10 10:35 PM 發表

港醫太高質, 無乜特別事, 千祈唔好煩佢哋 
寸到爆⋯⋯⋯
作者: bestwin61    時間: 2019-2-11 03:48 AM

150 永恆的數字
97前後一Q樣
作者: ccwai6600    時間: 2019-2-11 03:49 AM

只見醫生質數每況愈下…