標題: 多謝美帝維持秩序,保障人類和平 [打印本頁]

作者: 請你說真話     時間: 2019-1-11 21:31

陶傑:美中台三角糾結之謎

美國刻意與習近平「告台灣同胞書」四十周年紀念大會講話對沖,2019 年元旦起,美國的「亞洲再保證倡議法案」生效,法案重申美國對包括台灣在內亞洲地區盟友的支持、定期向台灣銷售防禦武器,最重要的是:鼓勵美國政府高級官員依據「台灣旅行法」訪台,「加深美台交流合作」。

中方不滿,也很合理。因為「台灣旅行法」再加「亞洲再保證倡儀法案」,已經赤裸裸宣示:美國不承認台灣是中華人民共和國有效管轄地區,也不會坐視中華人民共和國政府改變今日的台灣現狀。

中方認為美國此舉「違反一個中國原則和中美三個聯合公報」規定。問題是:美國向來承認「一個中國」,此一中國亦即中華人民共和國,但美國從未承認「台灣是中華人民共和國的一部分」。中美之間三個聯合公報亦無此條款精神。

要發生的終於要發生。以前一層薄薄的布,掩蓋了雙方都認為敏感的部位,終於由美中攜手撕扯下來。所謂「台灣問題」,赤裸裸暴露在世界面前。

美國對台灣的態度與日本一樣,以 1951 年與日本簽訂的「舊金山和約」作根據。

「舊金山和約」是非常重要的美日國際協議,其中日本聲明正式放棄對台灣、澎湖等地的主權,立場只是「放棄」,未有一致聲稱轉交中華民國。

雖然 1943 年的「開羅宣言」,蔣介石與羅斯福明確承諾:戰後台灣要「歸還中華民國」。但 1943 年中華民國的主權遍及整個中國大陸,當時尚未有危機顯示「中華民國」很快就丟失大陸,退守台灣。

因此「舊金山和約」是因應中華民國失去大陸之後、其政府臨時盤踞在台灣的現實,再一次裁決台灣的地位。當時美國總統杜魯門表示:「中華民國政府『管理』台灣已經長達四年,美國對其佔領從未有質疑,但現在有人認為,情況改變了,控制大陸那個新政權,雖然對美國不友善,但獲得其他國家的承認,因此他們就主張,『好,我們等待另一個條約吧』」。

以上這番話,杜魯門發表於 1950 年,意思是因應大陸陷入共產黨統治的緊急狀態,「開羅宣言」中美國對蔣介石的承諾,有修正的必要。中華民國暫時播遷台灣,聲稱要反攻大陸,而在大陸又新出現一個「中華人民共和國」,並介入韓戰,與美國陷入戰爭狀態。在美國眼中,這種形勢,台灣絕對不可能在美國認可之下交還給中華人民共和國。「開羅宣言」從此成為「歷史文件」,不再有任何實質意義。

即使台灣如常交還給中華民國,亦必須等到中華民國政府回到大陸執政之後。在這一天之前,美國只是暫時認可,由一個流亡台灣的中華民國政府,接管台灣。

「舊金山和約」是美日的默契,確認此一精神。嚴格而言,若「中華民國」通過某種民主方式,令台灣的國號被廢除,亦即台灣一旦獨立,則美國再無依據看管台灣。這就是連美國也反對台獨的法理理由。

陳水扁和蔡英文上台,當然獲得過某種溫馨提示,了解台灣地位的歷史因由。

因此民進黨政府掌權後從未宣佈台灣獨立,仍然在「中華民國」的法統軀殼內行使權力,是美國的壓力,為了將就美國。

「舊金山和約」取代了以前的「波茨坦公告」和「開羅宣言」。正如商業合約和遺囑,針對同一事件,最新的一份,必凌駕和取代以前簽署的多份。因此美國七十年來都恪守此一立場,也就是美國雖然與台灣的國民政府或民進黨政府並無邦交,而美國承認中華人民共和國是中國的唯一合法代表,但美國堅決認定台灣並非「中華人民共和國」的一部分領土。

至於將來,台灣若被承認為「中國領土」,對美國而言,只能是再次歸還給在「中華人民共和國」之後的、另一個由美國認可,民主、和平自由的中國。

http://www.cup.com.hk/2019/01/11/taiwan-us-china-relation/

美帝消滅過很多國家,都是邪惡國家, 如軸心國,蘇聯等。

美帝亦制裁殘存邪惡國家如 俄羅斯、朝鮮、伊朗、中華人民共和國。這些國家都在被即將消滅的名單上。

美帝不讓台灣改憲法,是爲了方便,省卻麻煩。日後中華人民共和國亡國,便有現成的中華民國憲法來接收大陸。

怕只怕十幾億畜牲嚇怕了臺灣人,中華民國未必願意打理農場。

作者: 赤共

作者: bryan13     時間: 2019-1-11 22:01

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-11 09:31 PM 發表

美國刻意與習近平「告台灣同胞書」四十周年紀念大會講話對沖,2019 年元旦起,美國的「亞洲再保證倡議法案」生效,法案重申美國對包括台灣在內亞洲地區盟友的支持、定期向台灣銷售防禦武器,最重要的是:鼓勵美國政府高級官員依據「台灣旅行法」訪台,「加深美 ...
智障64

圖片附件: 30629283_2100052033339678_6896516643174744064_n.jpg (2019-1-11 22:01, 121.79 KB) / 該附件被下載次數 21

圖片附件: 32215003_1062583463866688_8776308603251326976_n.jpg (2019-1-11 22:01, 64.47 KB) / 該附件被下載次數 24

圖片附件: 37663817_10156412355693363_9102291677510369280_n.jpg (2019-1-11 22:01, 102.87 KB) / 該附件被下載次數 18

作者: kwan1516     時間: 2019-1-11 22:12

哈!哈!用各種理由制裁維持秩序,保障人類和平? 
閣下既講法基於幻想,佢老美根本係世界頭號恐怖份子,美國是最殘忍同獨裁的國家!睇睇伊拉克,敘利亞就明白!

美國佬話你有罪就有罪,如當年話你有大殺傷力武器,都唔需要証據,不理聯合國反對,話打仗就打仗,假借民主之名,魚目混珠去爭權,令國家四分五列,大家思考和研究既然民主咁好,點解美國唔推銷俾自己既盟友沙特?反而努力推銷俾自己既敵人中國?現今世代其實發展民主都未有一個國家唔會亂。即使已發展民主制度的國家,都開始出現民主所帶出的弊病。
反而全世界都知道的事實,中國無用各種理由打仗....無銷售防禦武器,最重要的是和平穩定....中國是全世界最和諧強國!  
民主法國血腥鎮壓手無寸鐵人民!黃背心幕後邊個搞鬼,法國佬心裡有數!
宜家只有中國和俄羅斯略為制衡到美帝,否則全世界將假民主美國佬玩哂
作者: smart889     時間: 2019-1-11 22:14

美国又用“鲍威尔牌洗衣粉”作为发动战争的依据了
http://m.cwzg.cn/politics/201704/35347.html
作者: smart889     時間: 2019-1-11 22:15

觸目驚心,敘利亞戰前戰後對比

http://m.sohu.com/n/462451484/

破壞人地家園美國至叻
作者: kwan1516     時間: 2019-1-11 22:22

引用:
原帖由 smart889 於 2019-1-11 10:15 PM 發表

http://m.sohu.com/n/462451484/

破壞人地家園美國至叻
全世界將活在美國霸權之下........佢老美根本係世界頭號恐怖份子
作者: pp49pp     時間: 2019-1-11 23:36

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-11 10:22 PM 發表

全世界將活在美國霸權之下........佢老美根本係世界頭號恐怖份子
係,大部份中共領導人子女都活在美國覇權下。
作者: 狗唔搭巴

作者: 無聊的小市民     時間: 2019-1-12 00:19

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-11 09:31 PM 發表

美國刻意與習近平「告台灣同胞書」四十周年紀念大會講話對沖,2019 年元旦起,美國的「亞洲再保證倡議法案」生效,法案重申美國對包括台灣在內亞洲地區盟友的支持、定期向台灣銷售防禦武器,最重要的是:鼓勵美國政府高級官員依據「台灣旅行法」訪台,「加深美 ...
如果民主真是好
就不會使民主創始國( 羅馬帝國)
變為一個城市
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 00:33

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2019-1-12 12:19 AM 發表

如果民主真是好
就不會使民主創始國( 羅馬帝國)
變為一個城市
民主係乜野意思,關你乜野事?
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 00:35

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-11 10:22 PM 發表

美帝統一地球之後,就再冇分裂,大家團結在美帝兩黨專政之下,就會世界和平。
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 00:36

引用:
原帖由 smart889 於 2019-1-11 10:15 PM 發表

破壞人地家園美國至叻
所以要比美帝統一,由美帝專政, 甘就再冇分裂,再冇戰爭
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 00:38

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-11 10:12 PM 發表
閣下既講法基於幻想,佢老美根本係世界頭號恐怖份子,美國是最殘忍同獨裁的國家!睇睇伊拉克,敘利亞就明白!

美國佬話你有罪就有罪,如當年話你有大殺傷力武器,都唔需要証據,不理聯合國反對,話打仗就打仗,假借民主 ...
誰大誰惡誰正確。

請你接受現實,由美帝統一地球,將邪惡國家消滅,地球就會和平。

作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 00:46

引用:
原帖由 狗唔搭巴 於 2019-1-12 12:43 AM 發表

畜牲言論!!!
畜牲都冇得投票,唔知你有冇呢?
作者: stephy_fans     時間: 2019-1-12 00:57

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-1-11 10:12 PM 發表

美國佬話你有罪就有罪,如當年話你有大殺傷力武器,都唔需要証據,不理聯合國反對,話打仗就打仗,假借民主 ...
天下本無事,老尾自擾之
作者: rambotam2008     時間: 2019-1-12 00:58

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 12:46 AM 發表
你做有得投票嘅畜生 我做唔需要投票嘅犯人 各有各做 人不犯我我不犯人 畜生 若果犯我 就劏咗佢嚟食
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 01:01

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 12:58 AM 發表

你做有得投票嘅畜生 我做唔需要投票嘅犯人 各有各做 人不犯我我不犯人 畜生 若果犯我 就劏咗佢嚟食
點解你無需要投票?點解你自稱犯人?
作者: rambotam2008     時間: 2019-1-12 01:02

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 01:01 AM 發表
點解你無需要投票?點解你自稱犯人?
唔喜歡投票咪唔要囉 犯人同凡人歌音容易打錯 錯咗冇睇咪係咁囉 咁簡單都唔明
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 01:06

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 01:02 AM 發表

唔喜歡投票咪唔要囉 犯人同凡人歌音容易打錯 錯咗冇睇咪係咁囉 咁簡單都唔明
原來唔同channel.
我地人類成人之後個個都有投票權
你冇嘅話 就唔係我地人類嘅同類,收綫啦!

作者: rambotam2008     時間: 2019-1-12 01:10

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 01:06 AM 發表
原來唔同channel.
我地人類成人之後個個都有投票權
你冇嘅話 就唔係我地人類嘅同類,收綫啦!
低能 投票權有但係唔重視嘅人大把 特朗普希拉莉任我揀我都揀唔落 要嚟做乜 成日以為有投票權就是有決定權 真係低能嘅冇得救
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 01:12

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2019-1-12 01:10 AM 發表

低能 投票權有但係唔重視嘅人大把 特朗普希拉莉任我揀我都揀唔落 要嚟做乜 成日以為有投票權就是有決定權 真係低能嘅冇得救
乜你有投票權咩?

作者: rambotam2008     時間: 2019-1-12 01:13

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 01:12 AM 發表

乜你有投票權咩?
有但係唔會投票 咁係有定冇 只不過兩個爛橙揀一個 啲傻佬以為自己話事就好開心 咁係咪冇得救

作者: keuto     時間: 2019-1-12 01:35

陶狗輩
作者: jayzzzzz     時間: 2019-1-12 01:41

又係洋奴post! 講咁多廢話,咁鍾意美國去移民囉!
作者: 高高陳高高     時間: 2019-1-12 01:50

台獨L又來了攪分化
作者: 至愛老輝     時間: 2019-1-12 02:00

圖片附件: 1547229644080.jpg (2019-1-12 02:00, 125.73 KB) / 該附件被下載次數 21

作者: zamora     時間: 2019-1-12 02:50

美國咁好咁正義又唔見你哋走去個處生活, 發個美國夢....點解仲留响你哋口中係"邪惡"嘅中國領土到生活呀......
作者: 潘盧小閒     時間: 2019-1-12 02:55

什么叫…国际政局剖析??

要知道中美两强博奕…
才是主宰當今世界局勢發展…
又最具影响力的核心事件!

想真正了解…中美博奕的…
来龍去脈/現实状况…是如何?

就不能瘼视中国的存在!
更不能…不问……为何近来…
中国周边忽然平静了!?

通过…(看完)…以下两段后…
再与現实比较希望大家
会对當今的地缘軍事政治…等
有个比较正確而清晰的輪廓。
https://youtu.be/rg7Z3WXY9qI

https://youtu.be/W5oTyzKChg8
作者: 樹界降臨     時間: 2019-1-12 05:33

維護全世界和平文明,對抗邪惡共產黨
作者: kenlo310     時間: 2019-1-12 06:00

又有畜牲衝出來認做美狗
作者: cunningman     時間: 2019-1-12 06:18

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 01:12 AM 發表

乜你有投票權咩?
原本有投票权,就係因为你班畜生,所以先無咋
作者: smart889     時間: 2019-1-12 08:33

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 00:36 發表
所以要比美帝統一,由美帝專政, 甘就再冇分裂,再冇戰爭
只怕美國唔敢噃,我都贊成中美統一,中國人隨時可以去北美地區,中國人不介意美洲人來中國,中國人自古就有天下之大,莫非王土,全世界將來都係中華國土。
作者: ng.yick     時間: 2019-1-12 08:44

陶傑,自稱才子那個,佢真係數字才子,佢寫嘢算吧啦,佢最緊要有厠紙在手
作者: 股場大淫仙     時間: 2019-1-12 08:53

中間個位阿審係乜水
作者: miuidy     時間: 2019-1-12 09:09

聽美國佬話嘅恐怖分子就唔殺,唔聽話嘅拉登,卡達菲下場係點?美國一句有大殺傷力武器就打殘伊拉克,捉埋侯賽因。最後証據呢?乜嘢都揾唔到,咁樣布殊就可以幫老豆一報波斯灣之恥。在今日,中國開始多方面越過美國頭,例如華為事件,又開出一句危害國家安全為由捉左華為高層,甚至要求自己盟友不能用華為...此舉更顯出美國無能,愚笨
作者: 半夜純情的腳指     時間: 2019-1-12 09:10

真正邪惡軸心國,美腳?
作者: tomip11     時間: 2019-1-12 09:18

洋狗吠兩聲聽下
作者: DDG98     時間: 2019-1-12 09:21

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 00:46 發表
你去食屎呀!
作者: DDG98

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 20168     時間: 2019-1-12 09:51

引用:
原帖由 jayzzzzz 於 2019-1-12 01:41 AM 發表
又係洋奴post! 講咁多廢話,咁鍾意美國去移民囉!
妳咁話一腳牛屎 
習近平家人……
作者: 小婆羅門     時間: 2019-1-12 09:59

出這種帖只有招來譏笑,尤其講中共領導人子女都生活在美國這種謊言的更只是在倒主人米。
作者: filixleung     時間: 2019-1-12 09:59

引用:
原帖由 赤共 於 2019-1-11 10:07 PM 發表
美國真係好偉大,守護民主,對抗邪惡政權,尤其是對抗伊斯蘭同埋最邪惡嘅共產政權
美國多謝你,希望偉大領袖特朗普可以任內消滅晒所有共產邪惡政權 ...
又係一個智障
作者: monitor     時間: 2019-1-12 10:12

以為美國代表正義?只怪你太天真及愚蠢。
作者: lam_km     時間: 2019-1-12 10:15

MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

特朗普:讓美國再次偉大!
美國從什麼時候開始變得不再偉大?
作者: Ivyman1688     時間: 2019-1-12 10:20

乖乖快D去奶菊花,美國佬好鐘意!!
作者: yctbmcl     時間: 2019-1-12 10:25

認賊作父就係呢D仆街冚家鏟
作者: q5756667877     時間: 2019-1-12 10:49

想和平收台,唔駛妄想
作者: 一生冇求     時間: 2019-1-12 11:00

引用:
原帖由 q5756667877 於 2019-1-12 10:49 AM 發表
想和平收台,唔駛妄想
咁就武統囉
作者: LeoGo     時間: 2019-1-12 11:06

無謂,無意思
作者: q5756667877     時間: 2019-1-12 11:06

引用:
原帖由 一生冇求 於 2019-1-12 11:00 AM 發表

咁就武統囉
唔好狗吹呀,武統
作者: 消失的香蕉     時間: 2019-1-12 11:21

多謝美帝搞到中共七國咁亂
作者: kevin0101

作者: filixleung     時間: 2019-1-12 11:54

引用:

睇個標題,真係笑左🤣🤣🤣🤣。 幾似講緊卡通片,地球守護隊。樓主食藥啦
作者: jayzzzzz     時間: 2019-1-12 12:58

引用:
原帖由 20168 於 2019-1-12 09:51 AM 發表

妳咁話一腳牛屎 
習近平家人……
移民並不可恥,可恥係身為中國人做洋狗漢奸去冇建設性地抹黑中國!
作者: Hung196108     時間: 2019-1-12 13:40

其實有無人覺得「共產主義」才適合聰明的中國人?
而家所有針對中國的衰野,都是在中國向「資本主義」取經之後,才再重現!
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 13:44

引用:
原帖由 jayzzzzz 於 2019-1-12 12:58 PM 發表

移民並不可恥,可恥係身為中國人做洋狗漢奸去冇建設性地抹黑中國!
移民入籍要效忠新國家。
移了民還口口聲聲愛故國最可恥
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 13:45

引用:
原帖由 Hung196108 於 2019-1-12 01:40 PM 發表
其實有無人覺得「共產主義」才適合聰明的中國人?
而家所有針對中國的衰野,都是在中國向「資本主義」取經之後,才再重現!
朱鎔基 說過 中華人民共和國人 最適合吃草
作者: 焦你魚西     時間: 2019-1-12 13:48

人人應平等但大陸做官个个亿亿身家。就是分別
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 13:54

引用:
原帖由 cunningman 於 2019-1-12 06:18 AM 發表

原本有投票权,就係因为你班畜生,所以先無咋
投票只係一個儀式

選擇 先至係 權利。

冇選擇嘅投票係騙局,知道嗎?
作者: Hung196108     時間: 2019-1-12 13:54

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 01:45 PM 發表
朱鎔基 說過 中華人民共和國人 最適合吃草
啱!食草食著菜,會好開心。
正所謂「飽暖思淫慾」,人心係永無滿足。
舉例,有人買左套頂級音響,聽過之後,發覺問題多多。
有窮鬼拾得別人拋棄舊卡式機,有聲出已經好開心。
作者: kingkong_hk     時間: 2019-1-12 14:06

起圍牆保障人類和平
作者: ikeafoot     時間: 2019-1-12 14:13

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 00:35 發表
美帝統一地球之後,就再冇分裂,大家團結在美帝兩黨專政之下,就會世界和平。
低能仔
係你甘願做狗乍
正常人都唔會想做狗
作者: 無聊傻佬     時間: 2019-1-12 14:28

一位"聞主"人士,成日聞住主子個屎忽窿...........除左恭喜都唔知講乜野好
作者: captkkk

作者: tomip11     時間: 2019-1-12 14:38

引用:
原帖由 q5756667877 於 2019-1-12 11:06 AM 發表

唔好狗吹呀,武統
唔好腳震呀
作者: jackal_1993     時間: 2019-1-12 14:41

死尾狗,漢奸,早日早着。
作者: cwchan9911     時間: 2019-1-12 14:43

引用:
原帖由 狗唔搭巴 於 2019-1-12 12:43 AM 發表

畜牲言論!!!

作者: cunningman     時間: 2019-1-12 14:44

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 01:54 PM 發表
投票只係一個儀式

選擇 先至係 權利。

冇選擇嘅投票係騙局,知道嗎?
你認為那個民主选舉係我们有杈选择?
作者: cwchan9911     時間: 2019-1-12 14:45

引用:
原帖由 狗唔搭巴 於 2019-1-12 01:12 AM 發表

一般新移民都鐘意反中扮本土,唔該你啦!!!
湖北琦深圳聰之類嘅漢奸西奸
作者: crcdoctor     時間: 2019-1-12 14:53

智障黃絲真智障,呆灣佬都信🤣🤣🤣🤣
作者: anonymoushero

作者: anonymoushero

作者: 淫蟲肥     時間: 2019-1-12 15:02

引用:
原帖由 赤共 於 2019-1-11 09:48 PM 發表
支持美國,支持中華民國,支持中國,支持民主
獨裁西方共產邪教必亡
On9
作者: 籠中理性的駱駝     時間: 2019-1-12 15:30

諗起 一段電影橋段
大家排緊隊買 黎明演唱會飛
突然間有一條友走出嚟話我愛劉德華
跟住畀個班黎明fans圍揼
呢個社會確係有啲人走出嚟搞事搞非而又唔怕死 好似出埋曬啲戇鳩post嗰啲人咁
作者: 民主是騙子     時間: 2019-1-12 15:57

引用:
原帖由 赤共 於 2019-1-11 10:07 PM 發表
美國真係好偉大,守護民主,對抗邪惡政權,尤其是對抗伊斯蘭同埋最邪惡嘅共產政權
美國多謝你,希望偉大領袖特朗普可以任內消滅晒所有共產邪惡政權 ...
美国真是报应有个神经话事人天要灭美国放长相眼希望911再临美国
作者: q5756667877     時間: 2019-1-12 16:07

引用:
原帖由 tomip11 於 2019-1-12 02:38 PM 發表

唔好腳震呀
驚到尿震呀
作者: 焦急硬硬的羊

作者: 劉婕     時間: 2019-1-12 16:25

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-1-11 11:36 PM 發表

係,大部份中共領導人子女都活在美國覇權下。
而你就活在中共領導統治之下
作者: 劉婕     時間: 2019-1-12 16:28

引用:

陶絶和你就活在中共領導統治之下, 好快會被奸普剿滅埋
作者: kenluk0206     時間: 2019-1-12 17:56

呢條垃圾真系好能勤力,揾多d錢過年囉!
作者: ~JW     時間: 2019-1-12 18:32

銀河唯一的秘密, 天際最七人物
作者: pp49pp     時間: 2019-1-12 18:55

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-12 04:25 PM 發表

我廿年前已經移咗民。
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 19:38

引用:
原帖由 cunningman 於 2019-1-12 02:44 PM 發表

你認為那個民主选舉係我们有杈选择?
我们兩個字是什麽意思?
香港人在區議會、立法會選舉都有選擇權。
你們中華人民共和國人就沒有資格揀選人大代表。
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 19:46

引用:
原帖由 半夜純情的腳指 於 2019-1-12 09:10 AM 發表
真正邪惡軸心國,美腳?
美帝當然要夠邪惡,否則如何對付 共產黨呢D邪惡政權!
作者: kp9447     時間: 2019-1-12 19:47

引用:

我都支持一個中國,比台灣管大陸咪好,世上少好多畜牲。
作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 19:49

引用:
原帖由 劉婕 於 2019-1-12 04:25 PM 發表

很多狗都以爲其他狗都要同自己一樣跟同一個主人。
其實人類好自由。唔好再以狗奴之心 度 人類之腹
作者: kwma     時間: 2019-1-12 20:06

引用:

靠佢老美呢d反口覆舌小人慢慢等

作者: 請你說真話     時間: 2019-1-12 20:57

引用:
原帖由 kwma 於 2019-1-12 08:06 PM 發表

靠佢老美呢d反口覆舌小人慢慢等
點只係小人,仲係邪惡力量嘅核心,唔係點對付共產黨?
作者: 民主是騙子     時間: 2019-1-12 21:01

引用:
原帖由 赤共 於 2019-1-11 09:48 PM 發表
支持美國,支持中華民國,支持中國,支持民主
獨裁西方共產邪教必亡
个天好公平美角有精神病总统睇住美角快将亡国
作者: 星際邊緣的劉火

作者: jayzzzzz     時間: 2019-1-12 22:28

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 01:44 PM 發表
移民入籍要效忠新國家。
移了民還口口聲聲愛故國最可恥
咁洋狗效忠洋人使唔使發誓?
作者: cunningman     時間: 2019-1-12 23:40

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 07:38 PM 發表
我们兩個字是什麽意思?
你不是香港人!!又不是中國人,你國藉是? 中國台灣人?
作者: cunningman     時間: 2019-1-12 23:43

引用:
原帖由 請你說真話 於 2019-1-12 07:38 PM 發表
我们兩個字是什麽意思?
咁你又是甚麽國藉?