標題: [本港新聞評論] 林鄭長者綜援言論辣㷫盟友建制派群情洶湧:會對預算案驗屍咁驗 [打印本頁]

作者: kglam98    時間: 2019-1-11 04:35 PM     標題: 林鄭長者綜援言論辣㷫盟友建制派群情洶湧:會對預算案驗屍咁驗

政府把長者申領綜援的門檻提升至65歲的決定惹來社會爭議,各黨派均表反對,特首林鄭月娥今日(10日)出席立法會答問會時針鋒相對,指對議員的反應感到驚訝,反問議員是否認得在預算案中投下贊成票。一語激起千重浪,林鄭月娥的言論隨即引起各黨特別是建制派的強烈反彈,有建制派政黨黨團即日召開「踫頭會」,研判林鄭言論會否影響地區支持者的情緒,又馬上翻查曾對公開反對有關政策的紀錄,準備來個公關大反擊。有建制派議員不諱言,經此一役,與林鄭的關係更加疏離,覺得林鄭是「擺他們上台」和「出賣盟友」,互信基礎進一步下降,為免再吃悶拳,建制派未來審議預算案時會「驗屍咁驗」,甚至不排除會有人缺席投票,令下月公布的預算案面臨跌票危機。

建制人士係特區政府養既隻狗,特區政府出賣建制人士係應該既!,乜建制唔係成日講以大局為重咩?建制人士做乜今次要不理大局要咬主人

政府俾咁多資源建制人士,白俾架

新聞來源連結:
https://www.hk01.com

圖片附件: mobile_1.jpg (2019-1-11 04:35 PM, 268.67 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 睇天做人    時間: 2019-1-11 05:05 PM

唔好俾預算案過,甘就叻啦
作者: 東方紅    時間: 2019-1-11 05:12 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-11 05:05 PM 發表

一於學侵侵咁攬住一齊死,下次財案全部唔通過,等公務員冇糧出,關閉政府非緊急服務運作,睇下邊個死?
作者: kglam98    時間: 2019-1-11 05:13 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-11 05:05 PM 發表

建制人敢咩?
作者: ibm1    時間: 2019-1-11 05:14 PM

一路都話, 平均退休年齡問題, 
等於出生人口問題, 
以後強迫所有人必需結婚生 3 個仔, 
全民 50歲退休都無問題... 
作者: franca    時間: 2019-1-11 05:15 PM

一早就要啦, 成日都無腦通過。
作者: nuiz    時間: 2019-1-11 05:15 PM

最後未又係投讚成,十幾萬一個月我都識做
作者: kglam98    時間: 2019-1-11 05:15 PM

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-1-11 05:12 PM 發表

一於學侵侵咁攬住一齊死,下次財案全部唔通過,等公務員冇糧出,關閉政府非緊急服務運作,睇下邊個死?
建制人敢咩?侵侵果邊係有自主能力,乜建制班奴才有咁既吉屎咩
作者: 焦急硬硬的羊    時間: 2019-1-11 05:22 PM

作者: 籠中可愛的馬桶    時間: 2019-1-11 05:23 PM

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-11 04:35 PM 發表

政府把長者申領綜援的門檻提升至65歲的決定惹來社會爭議,各黨派均表反對,特首林鄭月娥今日(10日)出席立法會答問會時針鋒相對,指對議員的反應感到驚訝,反問議員是否認得在預算案中投下贊成票。一語激起千重浪,林鄭月娥的言論隨即引起各黨特別是建制派的強烈反彈,有建制派政黨黨團即日召開「踫頭會」,研判林鄭言論會否影響地區支持者的情緒,又馬上翻查曾對公開反對有關政策的紀錄,準備來個公關大反擊。有建制派議員不 ...
今鋪玩殘林鄭多得前民主黨大腦羅致光,作為勞工及福利局局長出幾十萬蚊個月,交個波俾佢老細之前,有無做多d咨詢大家先,吾好剩係咨詢民主黨!好搞吾搞,搞最弱最老個班,痴線!

連最大問題係,到時要強迫60-64長者參加自力更生綜合就業計劃,即係每星期要60-64長者自資,舟車勞動4圍面試,俾人玩,俾人數,俾人笑,再過驗身合格。。。。到時一路找吾到工一路要不斷重複以上,一路乞到2仟幾蚊個月綜援,甘L樣對一班交左大半生稅既長者,到時自殺率想吾急升都吾得!

羅致光局長你係吾係痴9線,不知民間疾苦局長,你幾十萬蚊個月,日日坐係office大房林乜9做乜9!!!

作者: kglam98    時間: 2019-1-11 05:25 PM

引用:
原帖由 焦急硬硬的羊 於 2019-1-11 05:22 PM 發表

建制水平要睇得明都唔易,下次咪又係投讚成
咪係囉,打咀炮建制人先無敵咋
作者: kenlee1010    時間: 2019-1-11 05:26 PM

之前財爺話某d人有四千蚊派,建制派插到飛起,結果預算案咪又過,多9餘
作者: 籠中可愛的馬桶    時間: 2019-1-11 05:31 PM

引用:
原帖由 kenlee1010 於 2019-1-11 05:26 PM 發表

之前財爺話某d人有四千蚊派,建制派插到飛起,結果預算案咪又過,多9餘
真係多得建制派今次又重演大龍鳳,如果無估錯,半個月內會翻版,上次派錢4千波叔轉軚實錄事件,大家又要多謝建制派爭取
作者: kglam98    時間: 2019-1-11 05:32 PM

引用:
原帖由 kenlee1010 於 2019-1-11 05:26 PM 發表

「愛國人士」一直都口是心非架啦
作者: kglam98    時間: 2019-1-11 05:33 PM

引用:
原帖由 籠中可愛的馬桶 於 2019-1-11 05:31 PM 發表

真係多得建制派今次又重演大龍鳳,如果無估錯,半個月內會翻版,上次派錢4千波叔轉軚實錄事件,大家又要多謝建制派爭取
嘩!中共又贏
作者: 睇天做人    時間: 2019-1-11 05:42 PM

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-11 05:13 PM 發表

建制人敢咩?
點會唔敢
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-1-11 05:46 PM

對d report + 條例驗屍咁驗<===立法會耳猿職責黎+應該咁做架wor
唔係10萬銀個月比你坐ar on 9

作者: 睇天做人    時間: 2019-1-11 05:49 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-11 05:46 PM 發表

對d report + 條例驗屍咁驗<===立法會耳猿職責黎+應該咁做架wor
唔係10萬銀個月比你坐ar on 9
失職重要瀨X人
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-1-11 05:53 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-11 05:49 PM 發表

失職重要瀨X人
咪係, 冇驗屍就投票關正苦咩事???
e.g. 賣太古城, 原本1,000萬, 冇睇份野寫100萬, on 99照簽, 當然要負責la
作者: launch_date    時間: 2019-1-11 05:53 PM

覺得林鄭是「擺他們上台」???

慢慢讀一次你聽又點呢,扮乜L啫,
睇完點呢?咪又係通過~~~~

係新泥果件茄哩啡爆肚啫~~~
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-1-11 05:55 PM

有晒black & white真係唔知點撐lor
預算案唔係驗屍, 唔通求9其批????

作者: 睇天做人    時間: 2019-1-11 05:56 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-11 05:53 PM 發表

咪係, 冇驗屍就投票關正苦咩事???
e.g. 賣太古城, 原本1,000萬, 冇睇份野寫100萬, on 99照簽, 當然要負責la
白紙黑字 說明一切
作者: 神經刀~    時間: 2019-1-11 05:57 PM

一向都要驗屍咁驗嫁啦,不過已往有「社民連」幫手驗,而家俾踢走晒咪要自己驗囉
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-1-11 05:58 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-11 05:56 PM 發表

白紙黑字 說明一切
自己冇睇, 重有面出黎嘈都chi 9 sin
作者: 格蘭度    時間: 2019-1-11 05:58 PM

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-11 05:32 PM 發表

「愛國人士」一直都口是心非架啦
咪同呢度啲盲毛一樣
講就兇狠,做就………
作者: andlong    時間: 2019-1-11 05:59 PM

建制派要做返d野了,反擊時候係要出手了
作者: walkera2006    時間: 2019-1-11 06:00 PM

建制派班垃圾,自認無睇清楚政府份預算案,就盲目做舉手機器贊成通過
作者: ngblowwater-a1    時間: 2019-1-11 06:01 PM

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-11 05:58 PM 發表

咪同呢度啲盲毛一樣
講就兇狠,做就………
擺明自己冇睇la

以為唔x使做ar...…..幫市民驗x清楚d tim ar
作者: 12345六    時間: 2019-1-11 06:03 PM

香討建制狗咬主人?
聽住先啦。
作者: 踢爆    時間: 2019-1-11 06:22 PM

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-11 04:35 PM 發表

政府把長者申領綜援的門檻提升至65歲的決定惹來社會爭議,各黨派均表反對,特首林鄭月娥今日(10日)出席立法會答問會時針鋒相對,指對議員的反應感到驚訝,反問議員是否認得在預算案中投下贊成票。一語激起千重浪,林鄭月娥的言論隨即引起各黨特別是建制派的強烈反彈,有建制派政黨黨團即日召開「踫頭會」,研判林鄭言論會否影響地區支持者的情緒,又馬上翻查曾對公開反對有關政策的紀錄,準備來個公關大反擊。有建制派議員不 ...
晒九气啦 賤制派
講就凶狠 做就碌撚
到立法會內投票
米全部跪九低
作者: 格蘭度    時間: 2019-1-11 06:27 PM

引用:
原帖由 踢爆 於 2019-1-11 06:22 PM 發表

晒九气啦 賤制派
講就凶狠 做就碌撚
到立法會內投票
米全部跪九低
無線咁樣踢爆哂佢地投贊成票,仲要今次無得瀨泛民,完完全全暴露哂賤仔派掌管立會會有乜衰嘢,以後點出嚟呃飯食呀
作者: 睇天做人    時間: 2019-1-11 06:28 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2019-1-11 05:58 PM 發表

自己冇睇, 重有面出黎嘈都chi 9 sin
政棍
作者: cannabisbaby    時間: 2019-1-11 06:32 PM

係先好,咪L口行行,過L完又反口呀,比十皮你地乜L都唔睇唔做呀?投票比你地就就係要你地令香港進步幫助政府向前行,再係咁我下次真係投你老味呀!
作者: Joeycky    時間: 2019-1-11 06:34 PM

財政司剛剛先叫大家將個波交比我,特首就激起泛民建制同仇敵愾,財政司話呢場波點踢,自己隊都嬲到頂返入入自己龍門。
作者: snowbean    時間: 2019-1-11 06:36 PM

引用:

身為市民就覺政黨講野都好信咩?佢地都係牆邊草黎
作者: hkdundefined    時間: 2019-1-11 06:41 PM

班議員又喺度輸打贏要!你通過咗個預算案就通過咗啦!唔通咁多個議員加埋助理無一個人睇到,佢預算案裏面都寫得好清楚啫! 唔通你同人簽完約你又賴當時無睇清楚喇喎!做人有D骨氣,唔好再嘈喇!應該支持政府施政!
作者: hkdundefined    時間: 2019-1-11 06:46 PM

引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-1-11 18:34 發表

財政司剛剛先叫大家將個波交比我,特首就激起泛民建制同仇敵愾,財政司話呢場波點踢,自己隊都嬲到頂返入入自己龍門。
林鄭醒呀!見風使利,順勢射入波叔三分波,睇佢點救!佢救唔掂就少個人同林鄭爭下屆特首。
作者: RobertIngersoll    時間: 2019-1-11 06:46 PM

其實林鄭講中重點。根本班議員就沒有看清楚預算案就作出決定。
作者: becktoria    時間: 2019-1-11 06:46 PM

引用:
原帖由 籠中可愛的馬桶 於 2019-1-11 05:23 PM 發表

今鋪玩殘林鄭多得前民主黨大腦羅致光,作為勞工及福利局局長出幾十萬蚊個月,交個波俾佢老細之前,有無做多d咨詢大家先,吾好剩係咨詢民主黨!好搞吾搞,搞最弱最老個班,痴線!

連最大問題係,到時要強迫60-64長者參加自力更生綜合就業計劃,即係每星期要60-64長者自資,舟車勞動4圍面試,俾人玩,俾人數,俾人笑,再過驗身合格。。。。到時一路找吾到工一路要不斷重複以上,一路乞到 ...
60-64歲新制下也不用參加自力更新計劃的, 我查過了。

不過呢次林鄭真係要收回政策,否認死路一條
作者: Joeycky    時間: 2019-1-11 06:50 PM

引用:
原帖由 hkdundefined 於 2019-1-11 18:46 發表

林鄭醒呀!見風使利,順勢射入波叔三分波,睇佢點救!佢救唔掂就少個人同林鄭爭下屆特首。
財爺早知唔叫大家交個波比佢,索性叫大家交把刀比佢,有殺無賠。
作者: cannabisbaby    時間: 2019-1-11 07:12 PM

引用:
原帖由 hkdundefined 於 2019-1-11 06:41 PM 發表

班議員又喺度輸打贏要!你通過咗個預算案就通過咗啦!唔通咁多個議員加埋助理無一個人睇到,佢預算案裏面都寫得好清楚啫! 唔通你同人簽完約你又賴當時無睇清楚喇喎!做人有D骨氣,唔好再嘈喇!應該支持政府施政! ...
咪就係,班投贊成既好鬼無恥,有著數就gogogo,無著數就反口話要林鄭收返,仲有失蹤無投同棄權果班呀!有乜資格出來吠,張超雄同 邵家臻死左去邊?一個社福界出身一個直頭係係呢個界別既議員……班建制今次衰左走去賴勁無恥但呢班泛民亦都不負責任!!仲有玩乜否決預算案丫,叫林鄭用關愛基金撥款咪得囉,比多幾年老人家緩衝咪得囉,又唔係多人攞又唔多錢果三千零蚊……林鄭政府收返香港就真係玩L完啦!

作者: 格蘭度    時間: 2019-1-11 07:25 PM

引用:
原帖由 Joeycky 於 2019-1-11 06:34 PM 發表

所以話廣告口號幾咁重要
呢鑊真係求仁得仁
何止交個波俾你
直頭成場波俾哂你1個對21個
作者: 格蘭度    時間: 2019-1-11 07:28 PM

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-1-11 07:12 PM 發表

咪就係,班投贊成既好鬼無恥,有著數就gogogo,無著數就反口話要林鄭收返,仲有失蹤無投同棄權果班呀!有乜資格出來吠,張超雄同 邵家臻死左去邊?一個社福界出身一個直頭係係呢個界別既議員……班建制今次衰左走去賴勁無恥但呢班泛民亦都不負責任!!仲有玩乜否決預算案丫,叫林鄭用關愛基金撥款咪得囉,比多幾年老人家緩衝咪得囉,又唔係多人攞又唔多錢果千零蚊……林鄭政府收返香港就真係玩L完啦! ...
做完功課先嚟留言啦
作者: kglam98    時間: 2019-1-12 11:34 AM

引用:
原帖由 踢爆 於 2019-1-11 06:22 PM 發表

晒九气啦 賤制派
講就凶狠 做就碌撚
到立法會內投票
米全部跪九低
所以,建制人真係小丑
作者: kglam98    時間: 2019-1-12 11:36 AM

引用:
原帖由 格蘭度 於 2019-1-11 05:58 PM 發表

咪同呢度啲盲毛一樣
講就兇狠,做就………
佢地都係收錢講野啫
作者: kglam98    時間: 2019-1-12 04:14 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-11 05:42 PM 發表

點會唔敢
正是「無聲狗咬死人」,建制人係敢做就唔使吠啦
作者: 睇天做人    時間: 2019-1-12 04:44 PM

引用:
原帖由 kglam98 於 2019-1-12 04:14 PM 發表

正是「無聲狗咬死人」,建制人係敢做就唔使吠啦
等睇戲
作者: kglam98    時間: 2019-1-12 04:54 PM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-1-12 04:44 PM 發表

等睇戲
結果可以預見,就係建制人投票讚成