標題: [本港新聞評論] 【街市支付寶】建華旗下街市商戶被裝支付寶神秘公司索月費 [打印本頁]

作者: 肥仔0138    時間: 2019-1-11 10:33 AM     標題: 【街市支付寶】建華旗下街市商戶被裝支付寶神秘公司索月費

商家佬真係賺到盡

去街市買餸,你會否用「支付寶」?多個由新街市大王的建華(街市)管理的新裝「香港街市」,租戶陸續接獲口頭通知,要他們安裝「支付寶」。「支付寶」本身不收商戶月費,但有商戶「被安裝」支付寶後,突然又被通知要向一間名為宏顥的公司支付288元月費。有街市商戶直言,「無啦啦要收錢,明眼人一睇就知(濫收)。」有剛「被安裝」支付寶的逸東街市商戶表示,「支付寶」不但少人用,且手續費高昂,變相「白交」月費。「香港街市」回覆指,會引入各類型電子支付系統,不僅限於「支付寶」,但未有回覆「宏顥」收取商戶月費的問題。

商戶訴苦:無啦啦要收錢
「香港街市」旗下有20個街市,由建華集團管理,總監為凌偉業。有商戶指出,「香港街市」與旗下街市商戶續簽租約時,列明商戶必定要安裝電子支付平台,其後口頭通知要他們要安裝「支付寶」。香港01記者走訪「香港街市」於逸東邨、青衣市場及慈雲山的街市,了解上述情況。慈雲山市場於去年6月底翻新後,全場約有50檔商戶。街市內的肉檔老闆向記者表示,去年6月開張之後,有人前來口頭通知需要安裝「支付寶」,若不安裝,會有職員每天煩擾他們,並表明或可能會收取警告信,所以全部商戶都有安裝了。「佢哋仲話,如安裝後無電話可以比部我地,1000蚊一部。」「被安裝」「支付寶」後,老闆於9月收到通知,之後每月需要繳交288元「一開頭無收錢,去到9月無啦啦話要收錢。」

月費交給宏顥有限公司
該肉檔老闆表示,「明眼人一睇就知(濫收)」他認為收取月費無理,但指自己只是做生意。「唔係個個受,唔受果啲咪唔租佢,長發街市(現青衣市場)咪吉晒囉。」有另一檔主則表示,「支付寶明明就唔使(收)錢,只係貼個code。」他指店鋪本身利潤已經不多,現時每月要繳交近300元,非常影響他的生意。

「支付寶」早於2017年10月殺入香港部分街市,據「支付寶」網頁顯示,「支付寶」只會在每項交易中收取1.5%的手續費,毋須繳交任何月費或服務費。究竟,有關288元月費,是交給誰?商戶指出,有關月費收款人為「宏顥有限公司」。根據查冊,宏顥有限公司的股東為葉銘釗,他是23間公司的股東,包括建華(業務)管理有關公司、建華(零售)管理有限公司,及正一冰室等。記者上門找葉銘釗,其親人表示葉銘釗是「香港街市」的老闆,但甚麼職位則不清楚。

青衣市場新合約 二月一定要裝「支付寶」
「香港街市」旗下的另一街市青衣市場,有剛續約的商戶稱,新約規定他們一定要安裝「支付寶」,同樣也要支付288元月費,還需按營業額繳付佣金,抽1.5%手續費。售賣水果的徐先生表示,本身店內已安裝八達通,亦需繳交手續費予八達通。新合約規定,二月開始要裝支付寶。他指八達通較大眾化,「支付寶」需要充值較麻煩。

另一位售賣糧油雜貨的姓黎商販則稱,上月剛簽新約,之後一定要安裝「支付寶」,現時只有八達通,亦是合約規定要裝,他指現時八達通只有約一至兩成客人使用,新約需要「天文數字」安裝支付寶,他嘆謂「人地話點就點,做得到就做,做唔到都無辦法。」

逸東商戶嘆生意難做
香港街市營運逸東邨的街市,現時有77個商戶,當中只有約4間商戶安裝「支付寶」,大部分商戶均選擇安裝八達通或收取現金。有逸東邨的街市商戶透露,新租約的月租不但由約5萬元加至約7萬元,更列明商戶要安裝電子支付平台,但部分電子支付平台需要收手續費,慨嘆生意難做。

商戶反映少人用「支付寳」
逸東街市普遍商戶不支持「支付寶」,有商戶直言,用支付寶的人 「每日都冇一單」,月費變相「白交」。於逸東街市開藥房的林太表示,安裝「支付寶」約半年,暫時不多人使用,她稱手續費高昂,100元生意需要收取1.5元手續費,但為方便客人,不論產品價格均歡迎客人使用「支付寶」。

莫先生指安裝「支付寶」半年來,大約只有10位客人用過。(鄧詠中攝)另一位於逸東街市賣電腦用品的莫先生表示,安裝「支付寶」希望讓客戶多個選擇 ,有時候客人只帶手機外出,可以方便客人。他指安裝「支付寶」半年來,大約只有10位客人用過。相對之下,八達通每天都有人用,使用率較高。他指手續費不影響店鋪利潤,又指現時「支付寶」仍未普及 ,只有年輕人使用,期望將來會有較多其他年齡層人士使用。
市民對「支付寶」反應兩極
市民趙先生表示,現時未有安裝「支付寶」,於內地則使用其它電子支付平台。他指電子支付平台於內地盛行,非常方便,形容「乜都唔使帶,有網絡就得,完全不用手續費」,他指使用電子支付平台,免卻找換零錢, 任何交通工具也可使用。「去深圳搭地鐵,你排隊買票,我都已經進去了,方便到你唔信。」他指在港消費較少用「支付寶」,希望「支付寶」能於香港普及。
就讀中五的黃同學則表示,知道內地普遍用「支付寶」,但因電子支付平台涉及虛擬貨幣,安全成疑,未有安裝「支付寶」,其家人亦無安裝。自己有用「微信支付」,但無綁定戶口。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/281195/%E8%A1%97%E5%B8%82%E6%94%AF%E4%BB%98%E5%AF%B6-%E5%BB%BA%E8%8F%AF%E6%97%97%E4%B8%8B%E8%A1%97%E5%B8%82-%E5%95%86%E6%88%B6%E8%A2%AB%E8%A3%9D%E6%94%AF%E4%BB%98%E5%AF%B6-%E7%A5%9E%E7%A7%98%E5%85%AC%E5%8F%B8%E7%B4%A2%E6%9C%88%E8%B2%BB

圖片附件: wFAx9Mn-kFB3g6HovKdJ5VNm2mGKv2WNnAJsZ7UCbGc.jpg (2019-1-11 10:33 AM, 52.4 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: p2plover    時間: 2019-1-11 10:46 AM

支付宝边有月费呢家嘢嘎?明显建华从中掠水啦,万恶的资本主义
商户不如自己申请个支付宝啦,洗咩俾钱佢赚?
作者: 肥仔0138    時間: 2019-1-11 10:49 AM

引用:
原帖由 p2plover 於 2019-1-11 10:46 AM 發表

呃人錢
作者: 羅賤宰    時間: 2019-1-11 10:51 AM

夾硬放盤吉在門口隔二日來收錢一樣道理
作者: aldonza    時間: 2019-1-11 10:53 AM

又話支付寶唔駛比月費....
作者: finalcountdown    時間: 2019-1-11 11:06 AM

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2019-1-11 10:33 AM 發表

商家佬真係賺到盡
https://cdn.hk01.com/media/images/2309686/org/8c58957b46abb2e1398b0cb0c101ec73.jpg

去街市買餸,你會否用「支付寶」?多個由新街市大王的建華(街市)管理的新裝「香港街市」,租戶陸續接獲口頭通知,要他們安裝「支付寶」。「支付寶」本身不收商戶月費,但有商戶「被安裝」支付寶後,突然又被通知要 ...
打爆支付寶啦,黑x人憎

作者: nipnipinmymind    時間: 2019-1-11 11:11 AM

引用:
原帖由 finalcountdown 於 11-1-2019 11:06 AM 發表

打爆支持寶啦,黑x人憎
X2
作者: finalcountdown    時間: 2019-1-11 11:15 AM

若不安裝,會有職員每日煩擾他們?
慈雲山街市呀嘛,ok,短期內會有強力部門制裁佢地

作者: jipyrbo    時間: 2019-1-11 11:27 AM

香港就係多得呢的垃圾公司揸吸小本公司利潤,令香港百物藤貴,每月已收取高昂租金及管理費,所謂方便巿民原來要轉嫁收費比佢地,香港幾時先可以認真去整頓呢的吸血傷人公司。
唯一係政府應於巿民住所重新設立現代化政府街市及商舖。
作者: ASoIaF    時間: 2019-1-11 11:29 AM

作者: ASoIaF    時間: 2019-1-11 11:31 AM

作者: 肥仔0138    時間: 2019-1-11 11:34 AM

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 11:15 AM 發表

若不安裝,會有職員每日煩擾他們,
慈雲山街市呀嘛,ok,短期內會有強力部門制裁佢地
交租交管理費同清潔費後又加多項
最終咪又係轉嫁落市民
作者: tpltcyk1    時間: 2019-1-11 11:38 AM

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-1-11 10:53 AM 發表

係唔洗月費. 你識唔識野架.
同埋支付寶CHARGE最平.
作者: 風流盲俠花滿樓    時間: 2019-1-11 11:39 AM

呢間建華搞到啲街市不知所謂一話起就火滾政府賤賣資產惡果
作者: Mc@0123    時間: 2019-1-11 11:39 AM

引用:
原帖由 p2plover 於 2019-1-11 10:46 AM 發表

好奇一問,用戶唔需要錢,商戶唔需要錢,請問以乜資金營運?除咗賣資料,仲可以點揾到錢營運?救教
作者: 禁言先生    時間: 2019-1-11 11:42 AM

咁都得,放盤吉收佗地原來係間花店責任
作者: finalcountdown    時間: 2019-1-11 11:45 AM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 11:39 AM 發表

好奇一問,用戶唔需要錢,商戶唔需要錢,請問以乜資金營運?除咗賣資料,仲可以點揾到錢營運?救教
大陸黑錢營運
作者: Mc@0123    時間: 2019-1-11 11:45 AM

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2019-1-11 11:31 AM 發表

香土班奶黨柒頭成撚日吹支付草點威點好 原來係幫黨出聲, 香港人啲錢遲早被赤共掠清光
好煩就真,之前去買少少嘢,有個呀叔攪成15分鐘以上未攪到,收銀姐姐叫佢用其他付款方式,個呀叔話冇,位姐姐叫呀叔望下後面條隊,個位呀叔先拎張八達通出黎,用呢啲既人,根本唔適合係香港,人多但店舖得一兩個收錢,陪佢慢慢玩既地方
作者: silanai    時間: 2019-1-11 11:45 AM

呃是中國大陸⋯⋯的國技 🙄
作者: 香港雞蟲    時間: 2019-1-11 11:47 AM

在每項交易中收取1.5%的手續費都叫高昂??
作者: lovecupid    時間: 2019-1-11 11:48 AM

買舊魚腩,隻手濕立立……然後開手機攞個code…😖😖😖
作者: unico    時間: 2019-1-11 11:50 AM

內地支付寶商戶不收費,且收入超過某個額才收好少費用,所以內地處處有微信、支付用,香港處處收費咁樣市面怎會流行。所以八達通雖方便但商鋪终流行不到。
作者: 版煮報夢    時間: 2019-1-11 11:50 AM

同777 管治班子一樣 屈字堆
作者: 版煮報夢    時間: 2019-1-11 11:52 AM

八達通一日 大概三百蚊租費
作者: fcukadm9    時間: 2019-1-11 11:52 AM

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2019-1-11 10:33 AM 發表

商家佬真係賺到盡

去街市買餸,你會否用「支付寶」?多個由新街市大王的建華(街市)管理的新裝「香港街市」,租戶陸續接獲口頭通知,要他們安裝「支付寶」。「支付寶」本身不收商戶月費,但有商戶「被安裝」支付寶後, ...
逼人裝垃圾仲要屈水……?……
作者: soilvvang    時間: 2019-1-11 11:53 AM

建華掠水
作者: 葉問前傳    時間: 2019-1-11 11:56 AM

呢個老細咁多辦野,cap 埋cap埋都唔少錢.
作者: soilvvang    時間: 2019-1-11 11:57 AM

因為香港銀行出又刮入又刮,支付寶,微信支付不是經自己銀行帳戶,是經信用卡。
作者: hellui445    時間: 2019-1-11 11:58 AM

建華同領展一向都出名pk
作者: qqnokia    時間: 2019-1-11 11:59 AM

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-1-11 10:53 AM 發表

其實你地究竟知唔知 支付寶系乜來噶?
街市菜販用A4紙印個二維碼出來 買菜人只要用電話掃一掃 輸入支付銀碼,確定,商家手機就會自動顯示有幾錢進賬
雙方交易無需任何手續費,亦無需好似八達通咁安裝一部機器
哩則新聞個街市大王 擺明系借支付寶過橋,實則收陀地,菜販應該打999搵O記

作者: 東方紅    時間: 2019-1-11 12:00 PM

引用:

商家佬真係賺到盡

去街市買餸,你會否用「支付寶」?多個由新街市大王的建華(街市)管理的新裝「香港街市」,租戶陸續接獲口頭通知,要他們安裝「支付寶」。「支付寶」本身不收商戶月費,但有商戶「被安裝」支付寶後, ...
又嚟?上次良景管理員事件後又一新招?
作者: zoker123    時間: 2019-1-11 12:01 PM

電子支付變成另類屈水工具
作者: Mc@0123    時間: 2019-1-11 12:02 PM

引用:
原帖由 lovecupid 於 2019-1-11 11:48 AM 發表

買舊魚腩,隻手濕立立……然後開手機攞個code…😖😖😖
跟住再傾番個電話,一面魚腥
作者: lcyin1974    時間: 2019-1-11 12:02 PM

將支付寶講成虛擬貨幣喎,噉比特幣就咪可以做實體貨幣囉!而且仲係[超級主權貨幣]添。
作者: orafan    時間: 2019-1-11 12:05 PM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 11:39 AM 發表

支付寶係建華營運的!???
作者: 刺客禁言    時間: 2019-1-11 12:05 PM

支付寶屬垃圾級別 無人用好正常
作者: tongtong2047    時間: 2019-1-11 12:06 PM

向支付寶公司投訴!
作者: fatcrab08    時間: 2019-1-11 12:08 PM

食屎啦趙先生
作者: palmaxpc    時間: 2019-1-11 12:10 PM

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2019-1-11 11:27 AM 發表

香港就係多得呢的垃圾公司揸吸小本公司利潤,令香港百物藤貴,每月已收取高昂租金及管理費,所謂方便巿民原來要轉嫁收費比佢地,香港幾時先可以認真去整頓呢的吸血傷人公司。
唯一係政府應於巿民住所重新設立現代化政府街市及商舖。 ...
其實好多香港公司專從中抽水。
成日指人大陸賺你香港人錢,其實指鹿為馬,自己從中獲利既大有人在,唔係點會越做越大?
作者: nguyenngochung    時間: 2019-1-11 12:10 PM

積積下奸商賺唔少呀
作者: 飯盒人生    時間: 2019-1-11 12:10 PM

引用:
原帖由 qqnokia 於 2019-1-11 11:59 AM 發表

其實你地究竟知唔知 支付寶系乜來噶?
街市菜販用A4紙印個二維碼出來 買菜人只要用電話掃一掃 輸入支付銀碼,確定,商家手機就會自動顯示有幾錢進賬
雙方交易無需任何手續費,亦無需好似八達通咁安裝一部機器
哩則新聞個街市大王 擺明系借支付寶過橋,實則收陀地,菜販應該打999搵O記 ...
同班大陸都返唔到,用都未用過既盲反講黎都晒氣喇
作者: 清晨含情的馬    時間: 2019-1-11 12:11 PM

引用:

商家佬真係賺到盡
https://cdn.hk01.com/media/images/2309686/org/8c58957b46abb2e1398b0cb0c101ec73.jpg

去街市買餸,你會否用「支付寶」?多個由新街市大王的建華(街市)管理的新裝「香港街市」,租戶陸續接獲口頭通知,要他們安裝「支付寶」。「支付寶」本身不收商戶月費,但有商戶「被安裝」支付寶後,突然又被通知要 ...
尅社會收保護費。

作者: fulufulu01    時間: 2019-1-11 12:11 PM

經濟差,但民生費用持續通脹,依家重多左d無厘頭雜費, 就算溫水煮蛙隻蛙依家都識叫救命啦
作者: 狗唔搭巴    時間: 2019-1-11 12:13 PM

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 11:06 AM 發表

打爆支持寶啦,黑x人憎
支持寶???
作者: Kaskas166166    時間: 2019-1-11 12:13 PM

師奶買送用神沙幾十年相安冇事
現在...唉...
作者: Koenma    時間: 2019-1-11 12:14 PM

擺明間嘢借支付寶來屈商戶錢?

唔係老闆自己部手機收款就得啦咩?
小鋪又唔係集團,唔洗裝部機架?
作者: toledo    時間: 2019-1-11 12:15 PM

樓上好多能樣真係眼盲+文盲

都唔知內容係乜

無眼睇就喪鬧支付宝

啲人係盲嘅就買部盲人手機先至回帖啦

死盲撚
作者: ep905    時間: 2019-1-11 12:15 PM

支付寶變成收陀地寶
作者: ASoIaF    時間: 2019-1-11 12:16 PM

作者: explorerfnk    時間: 2019-1-11 12:17 PM

引用:
原帖由 unico 於 2019-1-11 11:50 AM 發表

內地支付寶商戶不收費,且收入超過某個額才收好少費用,所以內地處處有微信、支付用,香港處處收費咁樣市面怎會流行。所以八達通雖方便但商鋪终流行不到。 ...
香港支付寶同大陸唔同, 要經信用卡過數, 其實D 收費就係銀行收既錢.
作者: 刺客禁言    時間: 2019-1-11 12:17 PM

引用:
原帖由 飯盒人生 於 2019-1-11 12:10 PM 發表

同班大陸都返唔到,用都未用過既盲反講黎都晒氣喇

手機無電畀唔到錢 成部手機拎出拎又要禁制麻鳩煩 明顯最衰既畀錢邊方法

最有效係防止假鈔 所以只適用於大陸
作者: palmaxpc    時間: 2019-1-11 12:18 PM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 11:45 AM 發表

好煩就真,之前去買少少嘢,有個呀叔攪成15分鐘以上未攪到,收銀姐姐叫佢用其他付款方式,個呀叔話冇,位姐姐叫呀叔望下後面條隊,個位呀叔先拎張八達通出黎,用呢啲既人,根本唔適合係香港,人多但店舖得一兩個收錢,陪佢慢慢玩既地方 ...
我上次又係遇到個好似你咁既呀婆,但係用八仔比錢比極都比唔到,係咁磨袋,後面有人屌9個呀婆叫佢囉出梨,搞好耐先搞到,煩到呢
拿根本唔關支付事,係人既問題,d反中L就少少野係度9吹八仔點好點快,好似呢生人從來未見過八達通有事咁?
定係呢班人唔係香多係港生活,或者少出街?
作者: kisshing    時間: 2019-1-11 12:20 PM

自己整個收款二維碼,洗比錢你。
陀地?
作者: palmaxpc    時間: 2019-1-11 12:20 PM

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2019-1-11 12:17 PM 發表

香港支付寶同大陸唔同, 要經信用卡過數, 其實D 收費就係銀行收既錢.
但係班為反而反既人就會入曬大陸人數,香港人真係
作者: batman676767    時間: 2019-1-11 12:21 PM

呢間正衰公司, 之前青衣打架咪佢呢間囉
作者: finalcountdown    時間: 2019-1-11 12:21 PM

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-11 12:18 PM 發表

我上次又係遇到個好似你咁既呀婆,但係用八仔比錢比極都比唔到,係咁磨袋,後面有人屌9個呀婆叫佢囉出梨,搞好耐先搞到,煩到呢
拿根本唔關支付事,係人既問題,d反中L就少少野係度9吹八仔點好點快,好似呢生人從來未見過八達通有事咁?
定係呢班人唔係香多係港生活,或者少出街? ...
唔好乜叉都入反中數,支付寶真心垃圾,方便程度差八達通幾廿皮
作者: qwqwwq    時間: 2019-1-11 12:21 PM

引用:
原帖由 Koenma 於 2019-1-11 12:14 PM 發表

擺明間嘢借支付寶來屈商戶錢?

唔係老闆自己部手機收款就得啦咩?
小鋪又唔係集團,唔洗裝部機架?
咪係
咁多即時過數app,八達通機唔用,
咁o岩咁橋用支付寶咋麻
作者: finalcountdown    時間: 2019-1-11 12:24 PM

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-11 12:20 PM 發表

做銀行做支付要收錢才是正常,
點解你支付寶唔x洗收錢架,收入來自那裡,唔該解釋
作者: 刺客禁言    時間: 2019-1-11 12:24 PM

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2019-1-11 12:17 PM 發表

百佳支付寶都係要用機,唔係QR Code 咁化學
作者: cichild    時間: 2019-1-11 12:25 PM

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2019-1-11 10:51 AM 發表

夾硬放盤吉在門口隔二日來收錢一樣道理
跟本就同啲社團運作無異。
作者: palmaxpc    時間: 2019-1-11 12:26 PM

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 12:21 PM 發表

你唔方便係你既問題,我就有用開自己野好方便,起碼人地可以過數比我,八達通可以嗎?
拿我又每個月淘好多貨翻梨,我又成日要幫公司訂貨,你d唔多使錢既然好難方便到你
作者: 古樹    時間: 2019-1-11 12:26 PM

洗大餅哥奸公私媽?
強奸式莊基收駝地媽。。?
阿耶知悉朱腐寶是什麼作用,正金精火眼看實企。

作者: liuche01    時間: 2019-1-11 12:27 PM

除咗霍建華外,其他叫建华无个好人
作者: 分類廣告    時間: 2019-1-11 12:28 PM

自己裝,唔好理佢
作者: samsungnote1    時間: 2019-1-11 12:28 PM

裝咩支付寶, 用自己電話收錢米得...
作者: 魚蛋雞翼湯    時間: 2019-1-11 12:30 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: palmaxpc    時間: 2019-1-11 12:30 PM

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 12:24 PM 發表

做銀行做支付要收錢才是正常,
點解你支付寶唔x洗收錢架,收入來自那裡,唔該解釋
每個公司都有佢賺錢方法,賺唔賺到,點賺其實關你0羊事
拿香港夠有大把免費野比你D香港人攞,好似x報x報,每日有大量姐姐周街派;地鐵每個禮拜四都有本好厚既書都係任班人攞;仲有好多免費著數野都比香港人攞嫁窩,你間間公司去查曬呀?你做精算師呀?
作者: 刺客禁言    時間: 2019-1-11 12:30 PM

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 12:21 PM 發表

真心 係最垃圾既交易方法
用過2次 感覺到收銀覺得你麻鳩煩 仲要手機要開到好光先認到 畀個錢要左搞右搞 超慢

一樣好處都無
作者: ttyem    時間: 2019-1-11 12:31 PM

爛仔高級式收陀地費,唔比就要你收皮
作者: fatcrab08    時間: 2019-1-11 12:32 PM

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-11 12:18 PM 發表

定係呢班人唔係香多係港生活,或者少出街? ...
又關反中事?
咪成日老屈人反中
作者: sw1    時間: 2019-1-11 12:33 PM

奇怪! 商戶可以自行找公司申請支付寶, 點解一定要經一間指定的公司?
作者: palmaxpc    時間: 2019-1-11 12:33 PM

引用:
原帖由 魚蛋雞翼湯 於 2019-1-11 12:30 PM 發表

黃同學究竟知唔知乜嘢係虛擬貨幣?話因為安全成疑所以未有安裝「支付寶」,但又話自己有用「微信支付」,即係點?
班本土L成日話支付微信九萬幾樣唔好,又危險,又私隱;但自己就偷偷地有曬所有大陸支付,我都唔明呀,然後又話被逼要裝,精神分裂
作者: fatcrab08    時間: 2019-1-11 12:33 PM

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-1-11 12:20 PM 發表

又關香港人事?
作者: 刺客禁言    時間: 2019-1-11 12:33 PM

引用:
原帖由 samsungnote1 於 2019-1-11 12:28 PM 發表

裝咩支付寶, 用自己電話收錢米得...
做生意 香港公司要有流水帳 銀行記錄
你當香港係大陸咩
作者: finalcountdown    時間: 2019-1-11 12:35 PM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:30 PM 發表

真心 係最垃圾既交易方法
用過2次 感覺到收銀覺得你麻鳩煩 仲要手機要開到好光先認到 畀個錢要左搞右搞 超慢

一樣好處都無
八達通唔洗入密碼,又唔洗開app開二維碼頁面,一拍就用到,支付寶真係鬥唔贏的!
作者: Mc@0123    時間: 2019-1-11 12:35 PM

引用:

講得啱,有乜佢哋唔啱聽,就話人哋反中
而非以事論事超討厭
作者: waycome    時間: 2019-1-11 12:35 PM

咁俾左月費..支付寶仲收唔收果1.5%?
作者: new文    時間: 2019-1-11 12:36 PM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 11:45 AM 發表

好煩就真,之前去買少少嘢,有個呀叔攪成15分鐘以上未攪到,收銀姐姐叫佢用其他付款方式,個呀叔話冇,位姐姐叫呀叔望下後面條隊,個位呀叔先拎張八達通出黎,用呢啲既人,根本唔適合係香港,人多但店舖得一兩個收錢,陪佢慢慢玩既地方 ...
你唔撚識用啫,關人九事咩
作者: cyrusp    時間: 2019-1-11 12:37 PM

手機code就收到錢,裝咩鳩機,擺明落自己袋
作者: fatcrab08    時間: 2019-1-11 12:37 PM

引用:
原帖由 Mc@0123 於 2019-1-11 12:35 PM 發表

講得啱,有乜佢哋唔啱聽,就話人哋反中
而非以事論事超討厭
香港咪俾嗰班柒頭引發 中港矛盾
作者: millenniums    時間: 2019-1-11 12:38 PM

支付寶唔收月費
可唔可以告比ICAC

不過告左就以後都唔洗係街市做生意
作者: cwaichan1    時間: 2019-1-11 12:38 PM

八達通都要收錢,你又唔提?
作者: fatcrab08    時間: 2019-1-11 12:39 PM

鄉土班柒頭日L日拉扯老屈人反中
作者: 刺客禁言    時間: 2019-1-11 12:39 PM

引用:
原帖由 finalcountdown 於 2019-1-11 12:35 PM 發表

八達通唔洗入密碼,又唔洗開app開二維碼頁面,一拍就用到,支付寶真係鬥唔贏的!
身體最誠實 點吹都無用
作者: Mc@0123    時間: 2019-1-11 12:39 PM

引用:
原帖由 new文 於 2019-1-11 12:36 PM 發表

你唔撚識用啫,關人九事咩
除左笑,仲講乜好,關我乜事呢,除左去街買嘢可免則免以外
作者: 香港神龍    時間: 2019-1-11 12:40 PM

引用:

又係香港人亂收費的鐵證
作者: finalcountdown    時間: 2019-1-11 12:40 PM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:39 PM 發表

身體最誠實 點吹都無用
其實大陸無八達通,人地都係用微支付,都未到支付寶。
大陸有八達通,咩寶都死
作者: 武德鼎    時間: 2019-1-11 12:41 PM

一睇就知有人借支付寶過橋
作者: 隨時間流逝    時間: 2019-1-11 12:42 PM

係人都知支付寶入面有個2維碼電子地址。使撚申請咩...
作者: singsingbaby    時間: 2019-1-11 12:43 PM

引用:

商家佬真係賺到盡

好明顯呃人錢啦,裝之前有冇講明要月費先? 係咪應該報警 不誠實使用電䐉 ?
作者: hermanherman    時間: 2019-1-11 12:43 PM

兢拿對手。。。百達窿
作者: Koenma    時間: 2019-1-11 12:43 PM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:24 PM 發表

百佳支付寶都係要用機,唔係QR Code 咁化學
你話集團冇得好講, 人地街市鋪仔,幾十蚊嘢現金交易,經乜L嘢銀行?信用咭,人地商鋪入戶口已經係要比手續費,同大財團唔同! 你咁樣等同向小商鋪乞衣兜搶飯一樣(難聽講句)

老闆自己手機已做到嘅,做乜事要咁轉接?! 阿婆買條髮夾要經你銀行?! 唔好玩啦!
作者: badaboom    時間: 2019-1-11 12:44 PM

有名你叫"支那寶",當然係 偷呃拐騙!
作者: 魚蛋雞翼湯    時間: 2019-1-11 12:44 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: fatcrab08    時間: 2019-1-11 12:44 PM

鄉土班仇港畜牲緊賴香港人啦
點會話關支付寶事
作者: Mahdavikia    時間: 2019-1-11 12:45 PM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:17 發表

手機無電畀唔到錢 成部手機拎出拎又要禁制麻鳩煩 明顯最衰既畀錢邊方法

最有效係防止假鈔 所以只適用於大陸 ...
手機無電用唔到就垃圾級別??
WhatsApp WeChat都應該無人用
作者: Beyond2014    時間: 2019-1-11 12:45 PM

呢班黑社會同領展高層關係密切。
作者: 刺客禁言    時間: 2019-1-11 12:45 PM

引用:
原帖由 sw1 於 2019-1-11 12:33 PM 發表

奇怪! 商戶可以自行找公司申請支付寶, 點解一定要經一間指定的公司?
唔關事,一般係電訊商合作公司代理
建華應該唔會點賺到錢

同埋一般生意額到某個數係會免月費

最主要問題係垃圾支付寶明知無人會用,所以要硬食月費

班傻hi 淨係識淘寶,識Q咁多咩
作者: good103    時間: 2019-1-11 12:45 PM

仲單純支付寶?   貼張轉數快QRcode 出黎話知你用咩香港電子支付都通殺啦!連網上銀行轉給你都殺埋!仲洗咩要人地黎安裝?
自由買部最平智能機或平板機,插張上網卡,隨便客人用咩支付都收到錢又賺到見地給左幾多錢!點解要給錢人收月費?
香港轉數快先進過大陸架,統一互動支付碼 QRcode大陸都冇架!無奈香港人都係好少人用!

作者: 狗唔搭巴    時間: 2019-1-11 12:46 PM

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2019-1-11 12:17 PM 發表

最有效係防止假鈔 所以只適用於大陸 ...
活在上世紀八十年代,用嘅係非智能手機,講嘅説話都唔同d!!!